2019-01-13 31 瀏覽
住在黃埔咁耐,終於有機會搭船,過去北角碼頭行吓。之前諗住轉車去銅鑼灣都找啲嘢食,跟住沿途經過嘅時候見到好多餐廳都好吸引。於是我哋就將計就計喺北角度食,呢間餐廳都幾特別初頭以為酒吧。呢度有happy hour ,啱晒我呢啲歡樂人。因為我哋都幾肚餓嘅關係所以叫咗個二人餐享受下啦。呢個餐都幾抵食又有餐湯,頭盤同埋兩個主菜。我哋叫咗牛扒同埋意粉。牛扒配埋薯角,好好味呀😘😘😘😘蜆肉意粉,味道都配合好好。海鮮嘅鮮味十足。我哋仲叫埋佢呢度嘅蛋糕,因為呢度個蛋糕嘅雪櫃嘅蛋糕樣樣都真係好吸引。玫瑰蛋糕綠茶千層蛋糕

呢度有happy hour ,啱晒我呢啲歡樂人。

因為我哋都幾肚餓嘅關係所以叫咗個二人餐享受下啦。

牛扒配埋薯角,好好味呀😘😘😘😘

蜆肉意粉,味道都配合好好。海鮮嘅鮮味十足。

玫瑰蛋糕

綠茶千層蛋糕

2019-01-10 55 瀏覽
平日黎開北角,都覺得呢度變化好大啲食肆越來越高級,之前經過和富道,都有好多車房五金舖,但係依家竟然成條路都係餐廳,有西餐有中餐有茶餐廳各式各樣特色嘅餐廳都有。我哋經過一間裝修好有英國特色嘅酒吧餐廳。 講究環境又鍾意食嘅我,梗係,入去品嚐下啦。餐牌裏有好多唔同嘅菜式,有一啲兩人套餐或晚餐都幾方便我哋啲懶人去選擇。因為我哋人不多嘅關係所以叫咗個二人餐大家share食。餐湯南瓜湯,粒粒南瓜蓉。😍😍 前菜沙律,配上芝麻醬。👍🏻小食方面我哋自己加咗個焗田螺,呢個田螺非常特別漣鋼擺設外層都可以食嘅主菜叫咗個蜆肉蒜蓉意粉,蜆肉都好大隻新鮮。而且不會好油膩。同埋揀咗個西冷扒,有10onz ,相當之夠份量。 肉質焼得剛剛好,不會太過熟,而且調味亦都好味。正👍🏻👍🏻

因為我哋人不多嘅關係所以叫咗個二人餐大家share食。

餐湯南瓜湯,粒粒南瓜蓉。😍😍

前菜沙律,配上芝麻醬。👍🏻

主菜叫咗個蜆肉蒜蓉意粉,蜆肉都好大隻新鮮。而且不會好油膩。

2019-01-08 56 瀏覽
這餐廳給我一種世外桃源的感覺,雖位於北角鬧市,但剛好處在小街道中,稍稍遠離繁囂,帶來一片難得的幽靜。店內環境更是令人像置身外國一樣,裝潢設計十分雅緻,放有不少富西方風格的擺設,很有心思,還播放著經典的懷舊英文歌曲,格外有情調,很是寫意舒適。想不到下午三時都有很多人客,我入座的時候幾乎座無虛席。餐廳服務良好,特別欣賞一位外籍店員非常親切有禮,招呼周到,很是殷勤。意想不到的是價錢非常親民,在這種環境及服務皆屬上等的餐廳裡吃個意粉飯類套餐竟然只需八九十元,而且食物質素更是極有水準,確實物超所值,完全是良心小店。套餐包精選餐湯、蒜蓉法包、沙律及飲品,相當豐富。野菌忌廉湯非常出色,將大量蘑菇粒打成蓉,湯質濃度很高又杰身,每一啖都是滿滿的蘑菇味,很正,一滴不漏喝清光。蒜蓉法包也不欺場,烘得非常香脆可口,蒜蓉味十足,相當美味。加上清新開胃的沙律,已令我熱切期待主菜。不用額外加錢便有一大杯鮮橙汁,而且還是非常好喝,滿有天然鮮榨的味道,濃度夠高,還有不少果粒,清甜解渴,不會好淡或太甜,喝完會想再喝多幾杯。澳洲M3和牛漢堡伴薯角好有水準,漢堡即叫即製,但又不會要等好久。漢堡巨型得就算將嘴巴擘到最盡都難以將

想不到下午三時都有很多人客,我入座的時候幾乎座無虛席。

漢堡巨型得就算將嘴巴擘到最盡都難以將之整啖咬下。
好欣賞漢堡的麵包烘得金黃,咬落十分香脆,又富牛油香,好滋味。

漢堡材料豐富,牛肉相當厚身又juicy,牛味很濃厚,夾雜大片芝士、新鮮蕃茄、青瓜和生菜等,口感非常豐富又清新,美味無窮,可媲美著名漢堡包店的水準。

薯角份量多,炸得香脆可口,外脆內軟,薯味重又飽滿,十分惹味,不比主角遜色。

美國安格斯肉眼牛扒份量十足,十分大塊又厚肉。一切開已見肉質鮮嫩,吃落口感好腍身又多汁,肉味超濃郁。

套餐只需加廿多元便可自選手工蛋糕,款式不少,件件賣相均十分精緻。
我們所選的分別是Opera、Royal Chocolate和栗子撻,三者味道非常濃郁,甜度恰到好處,質素佳,令人回味。
2019-01-06 1479 瀏覽
今晚在北角吃飯,給餐廳門口「PRESENT」的霓虹燈招牌吸引住,有種復古的歐美風。推門而入,店內燈光微醺,裝潢充滿懷舊感,靠牆的是一排古典沙發座,懷舊檯燈、話筒等都營造出復古感。翻開餐廳,設有雙人套餐餐或多人套餐,我們點了一份套餐,四道菜包括兩杯飲品,再另外加了一份小食。⭐️香酥手打蟹肉餅$108兩塊蟹肉餅份量不小,夠四個人分享,外面煎得香脆,入口很軟腍。我較期待的是那種牽絲血肉的快感。⭐️Dinner for two $498我發現這裏的菜份量都很足,套餐來說兩個人絕對很足夠。🔸雙份餐湯蕃茄湯配上兩塊薄薄的法國麵包。蕃茄湯很濃稠,味道濃郁。🔸共享沙律沙律入口清新,由我一個人吃光。🔸蜆肉蒜香闊條麵闊條麵配上蜆肉,雖然蒜味較淡,但反而沒有搶去蜆肉的鮮甜。蜆肉配闊條麵味道和諧,不俗。🔸蜜汁燒豬肋骨一整份燒豬肋骨的份量很大,蜜汁甜絲絲的,醬汁令豬肋骨更濕潤,入口不會太乾柴。⭐️配香煎鵝肝伴法包$88鵝肝上面加了一層焦糖脆脆,增添了鵝肝的甜味,其實沒有焦糖也很好吃了。⭐️配手工精品蛋糕$28甜品的選擇頗多,我選擇了綠茶千層蛋糕。頂層的抹茶粉味道很突出,入口不會太膩,不過班㦸皮較韌,一層層吃反而更方便。

香酥手打蟹肉餅

⭐️香酥手打蟹肉餅$108

⭐️Dinner for two $498
我發現這裏的菜份量都很足,套餐來說兩個人絕對很足夠。

雙份餐湯

🔸雙份餐湯
蕃茄湯配上兩塊薄薄的法國麵包。蕃茄湯很濃稠,味道濃郁。

共享沙律

🔸共享沙律
沙律入口清新,由我一個人吃光。

蜆肉蒜香闊條麵

🔸蜆肉蒜香闊條麵

蜜汁燒豬肋骨

🔸蜜汁燒豬肋骨

香煎鵝肝伴法包

⭐️配香煎鵝肝伴法包$88

手工精品蛋糕

⭐️配手工精品蛋糕$28

▫️在北角較少有情調的餐廳,這裏的用餐環境為餐廳加了不少分數,適合情侶或多人聚會。
2019-01-04 1208 瀏覽
今日放假,晚上約了媽媽食這間朋友推薦在北角的西餐廳,佢話氣氛唔錯食物高質價錢抵!在和富道的,好搶眼易找的;這間小店在好多聖誕裝飾,細緻光亮可愛的,更有好多部特別的留聲機,電視播放迪士尼卡通。氣氛幾有情調,在舒適的環境下,慢慢坐下來傾下食下,好好的享受我下午同男朋友食完野,所以唔太餓,叫了一個簡單套餐。1. 餐湯配香脆餐包南瓜蓉湯:好健康及新鮮的味道,以滑滑的忌廉打蓉南瓜,原味南瓜香,麵包薄薄的好脆,熱熱脆口,點上南瓜蓉2. 田園沙律這個新鮮不同的沙律蔬菜及番茄,好爽脆好甜,配上Olive oil!健康又美味3. 香酥蟹肉餅好靚好香,賣相好正!熱辣辣的炸好,外香脆、內面是薯仔蓉及絲絲蟹肉,口感豐富美味4. 忌廉汁深海鱸魚媽媽同我都最喜歡食魚,這個鱸魚好份,更有燒烤瓜菜!有:燒茄子、黃瓜、紅蘿蔔仔、秋葵,豐富香口又正又健康!鱸魚好厚身,好滑滑外脆內軟,好好味,超喜愛5. 手工蛋糕不同蛋糕選擇,有芝士蛋糕、抹茶千層蛋糕、雙重朱古力蛋糕等等,好吸引又靚靚!我們選了這款好靚一層一層的蛋糕,上面是朱古力片,有蛋糕有朱古力,口感特別(飲品)有不同果汁、咖啡、朱古力、酒類等,我們食得咁餓,飲杯橙汁開胃

我下午同男朋友食完野,所以唔太餓,叫了一個簡單套餐。
1. 餐湯配香脆餐包

Soup  and  bread

麵包薄薄的好脆,熱熱脆口,點上南瓜蓉

2. 田園沙律
Green  salad

3. 香酥蟹肉餅
Crab  meat

好靚好香,賣相好正!

Crab  meat

熱辣辣的炸好,外香脆、內面是薯仔蓉及絲絲蟹肉,口感豐富美味

4. 忌廉汁深海鱸魚
Sea  bass  with  butter  cream  sauce

媽媽同我都最喜歡食魚,這個鱸魚好份,更有燒烤瓜菜!

有:燒茄子、黃瓜、紅蘿蔔仔、秋葵,豐富香口又正又健康!

Sea  bass  with  butter cream  sauce

鱸魚好厚身,好滑滑外脆內軟,好好味,超喜愛

5. 手工蛋糕
Opera

(飲品)
Orange  juice

有不同果汁、咖啡、朱古力、酒類等,我們食得咁餓,飲杯橙汁開胃消化一下
2019-01-03
  • 香酥蟹肉餅
  • 田園沙律
  • 忌廉汁深海鱸魚
2018-12-28 525 瀏覽
好耐冇同男人撐枱腳喇,今晚一於接佢收工去据個扒😋 睇左一輪食評之後就揀左呢間餐廳 一心要試下佢個和牛扒!好彩都冇令我失望啫。呢間餐廳裝修都幾chill,平日夜晚去都full house😳 好多外國人喺度happy hour,好彩有book枱一黎就上碗熱辣辣既湯同蒜蓉多士開下胃先。我其實麻麻地鐘意飲西湯,湯同糖水都係偏愛中式既,因為覺得西湯好頹好似罐頭湯,但我超欣賞呢個湯,佢blend左南瓜加入忌廉去煮,仲會飲到粒粒既南瓜蓉,蒜蓉多烘到脆卜卜,好味,沙律新鮮既 冇乜特別叫左個法式焗田螺做前菜,細細件撈埋薯蓉食都唔錯,如果牛油味再重少少會更好最期待既12oz 極黑和牛肉眼扒😍 一上枱真係心心眼,好大塊呀而且好香炭燒味!Grill到靚靚既坑紋即時食指大動!叫左medium rare火喉岩岩好 好靚既粉紅色但一啲血水都冇 表皮脆 入面好juicy 完全唔使sauce都好夠味 炸薯條都好有驚喜 新鮮炸起表面脆卜卜 成件事好perfect池 而家諗起都流哂口水呀甜品櫃有好多mini cake揀 食完重味既牛扒就揀左件清新啲既玫瑰蛋糕Little Rose試下 個樣好靚呀 表面既啫哩連埋中間mous

甜品櫃有好多mini cake揀 食完重味既牛扒就揀左件清新啲既玫瑰蛋糕Little Rose試下 個樣好靚呀 表面既啫哩連埋中間mousse cake同海綿蛋糕 口感好豐富 仲有栗子脆脆 完全唔膩 食一個真係唔夠喉,不過可能個雪櫃太凍 個蛋糕表面既啫哩雪得乾左少少 有啲美中不足

整體男人都好滿意呢餐,下次黎要試下佢個opera cake 好吸引!

2018-12-27 42 瀏覽
聽說北角現在開了一個新商埸,有很多聖誕燈飾!但發現好像沒有吃的選擇,所以去了附近找食,看到這家叫Present 的餐廳。很像幾有特式,有種活在當下的感覺,而且價錢還可接受便進去試試了。餐牌不算是有很多選擇,我們點了兩個主菜及一個小食。餐廳佈置很舒服,我們坐在高檯上用餐,餐廳可以容納大約20-25人左右。香烤單骨雞翼 $78一共有5件,非常滋味,很少雞翼單骨都是啖啖肉!白酒蜆肉扁意粉 $118很滿滿的白酒香味,蜆肉新鮮大隻,意粉比較清淡,不會很濃味,而且份量比想像中多!澳洲M3 和牛漢堡 $168一上檯發現這個漢堡包份量不少!有一隻蛋在面,非常豐富!把它分開一半,蛋汁留到麵包內,十分滋味!還配有薯角,可以沾茄汁一同食用!

餐牌不算是有很多選擇,我們點了兩個主菜及一個小食。

香烤單骨雞翼 $78
一共有5件,非常滋味,很少雞翼單骨都是啖啖肉!

白酒蜆肉扁意粉 $118

澳洲M3 和牛漢堡 $168
一上檯發現這個漢堡包份量不少!
有一隻蛋在面,非常豐富!
把它分開一半,蛋汁留到麵包內,十分滋味!

還配有薯角,可以沾茄汁一同食用!
2018-12-24 36 瀏覽
北角係開倉運動鞋嘅集中地,瘋狂掃貨後要食番餐好嘅,為「辛勞」的一天劃上完美的句號。今次我地點左個5 course套餐,包餐湯伴法包、田園沙律、餐前小吃、主菜、甜品同飲品,屬於完整而全面嘅套餐。今日餐湯係蕃茄濃湯,質感滑溜又濃稠;沾上法式蒜蓉包味道匹配。沙律用上芝麻醬撈沙律菜,好新鮮呀!小食就揀咗香酥蟹肉餅,外層煎得金黃色,內裏則是鮮甜嘅蟹肉絲,好似食緊蟹肉蛋糕😆終於輪到主菜,原來「極黑和牛」肉眼牛排(12安士)係日本和牛同安格斯牛嘅混種 ,今次叫左7成熟,仲有少量血水流出嚟,牛油脂分佈得好平均,塊牛扒好厚身,口感細嫩而牛味濃郁,值得推薦!手工精品蛋糕甜點師做得出色,朱古力香濃而不會過份甜,食落很順滑。

「極黑和牛」肉眼牛排(12安士)

手工精品蛋糕
甜點師做得出色,朱古力香濃而不會過份甜,食落很順滑。
「極黑和牛」肉眼牛排(12安士)
  • 香酥蟹肉餅
2018-12-22 43 瀏覽
臨近聖誕特別多聚會, 今日嚟到北角, 一間都幾有情調嘅西餐廳。5個course嘅Set Dinner , $288-388, 包括湯、沙律、前菜、主菜、甜品同餐飲。蕃茄濃湯, 啖啖鮮茄味, 配香脆蒜蓉包就最夾。沙律菜鮮甜爽口, 我就偏愛加多一點黑醋。法式烤焗田螺 田螺肉釀入田螺形脆殼, 連殼食時脆時軟口感不錯。底層薯蓉香軟幼滑。松露奶油大蝦闊條麵大蝦有成支叉咁長, 蝦肉爽甜彈牙, 闊條麵軟硬度適中, 醬汁唔會太過濃稠, 不錯!呢件自家製蛋糕, 朱古力味特濃, 好睇又好食。

蕃茄濃湯, 啖啖鮮茄味, 配香脆蒜蓉包就最夾。

沙律菜鮮甜爽口, 我就偏愛加多一點黑醋。

法式烤焗田螺

松露奶油大蝦闊條麵

呢件自家製蛋糕, 朱古力味特濃, 好睇又好食。

Met my friend here at this restaurant PRESENT, the restaurant’s name is quite meaningful, reminding us to live in this moment. Enjoying the time with my friend every moment here! .+.+.+.+.+👉🏻 Single bone chicken wings $78 Who doesn’t love chicken wings really? These are tasty and the chicken wing meat is so soft! The favour is strong but not salty! They are so tasty that we two finished them in one second 😂 .+.+.+.+.👉🏻Creamy sauce fish This fish costs $348, quite pricey! True it has many veggie
.+.+.+.+.+

.+.+.+.+.
👉🏻Creamy sauce fish
This fish costs $348, quite pricey! True it has many veggie on the dish, and the fish meat is really soft, fresh and tasting good, still we found it bit over-priced, especially at this location.

2018-12-15 45 瀏覽
每個月都會去北角接侄仔放學,咁我都會帶埋佢去食晚飯,今次就黎左呢間present ! 係後街附近,內裡已經有濃濃既聖誕氣氛,座位都十分闊落!我就叫左一個雙層m3和牛漢堡!黎到份量十足,入面既蛋仲係太陽蛋黎,和牛漢堡肉十分大份,唔係全熟,所以內裡好嫩滑,將蛋黃吉穿,蛋汁留落漢堡,十分正呢!仲有脆卜卜既薯角呢。叫左份蒜香炒意炒,意粉炒到好乾身唔油膩,蒜香味十分濃縮,雖然無乜配料,但我覺得無配料仲夾,蒜香味已經夠哂入味!最正既係呢度做緊promote, 買嘉士伯啤酒仲買一送一,下次同埋班朋友黎岩哂!

我就叫左一個雙層m3和牛漢堡!

2018-12-13 765 瀏覽
自從住了Hall後就好少回家,今晚相約媽媽到家附近的和富道吃西餐比一年前好像變了好多的和富道,多了好多餐廳選擇PRESENT活在當下。坐得舒服,有氣氛Deluxe Dinner Set和Dinner for twoMenu包括了Appetizer, salad, main courses選擇豐富例如有豬肋骨、黑毛豬、油鴨內肶、皇帝大蝦、焗龍蝦尾、羊架、海鱸魚、牛排、和牛漢堡等可選各款Spaghetti and Risotto鵝肝外層煎得香脆,油香撲鼻內裏口感細膩幼滑,外脆內軟,配上香脆法包,享受蘑菇奶油汁超creamy包著口感柔滑的芝士蓉,加上啖啖creamy奶油入口充滿白酒香味蜆肉大隻新鮮餐後甜品在輕鬆的環境下喝一杯也不錯除了紅白酒外,還有不同的酒類,下次想試試Hong Kong Craft Beer點了杯Fruit punch期待下次再來
比一年前好像變了好多的和富道,多了好多餐廳選擇

PRESENT
活在當下。

坐得舒服,有氣氛

各款Spaghetti and Risotto

香煎鵝肝伴法包

鵝肝外層煎得香脆,油香撲鼻

內裏口感細膩幼滑,外脆內軟,配上香脆法包,享受

蘑菇奶油汁煮餛飩

蘑菇奶油汁超creamy

包著口感柔滑的芝士蓉,加上啖啖creamy奶油

白酒蜆肉扁意粉

• 香煎鵝肝伴法包
  • 蘑菇奶油汁煮餛飩
  • 白酒蜆肉扁意粉
2018-12-07 63 瀏覽
當下,店名很有意思,要提醒我們活在當下。星期日下午天氣很好,餐廳光猛,人不算多,可以靜靜和朋友細談。 All Day Breakfast全日早餐$88,有煙肉、香腸、薯餅、黑松露炒雞蛋、茄汁焗豆、蘑菇、田園沙律及多士。賣相幾好,黑松露炒雞蛋,黑松露香好吃。 Pizza Margherita瑪格麗塔披薩(8吋) $78,Pizza面有好多我喜愛的火箭菜,餅邊脆,可惜中間偏淋。 下午茶餐包美式即磨咖啡、橙汁、薑味梳打、有機名茶。朋友點了凍檸水。 而我加$12 選了自選咖啡Mocha,拉花好美,朱古力味不會蓋過咖啡香味。

All Day Breakfast

瑪格麗塔披薩

Mocha
2018-12-02
下午茶
2018-12-06 34 瀏覽
(present當下)位於北角和富道,北角碼頭nearby,位置近海,座向當然能眺望victoria harbour維港九龍一帶的景色。倒吊酒杯架,引伸(今天有酒今朝醉,把酒當歌。Jazz dancing stage like, with a grand interior design.classic British fish&chips, 英式炸魚薯條,薯條先沾脆漿再炸煮,外面爽脆香口,薯肉不死實或死腍,相當有咬口,整個presentation極具層次。惟炸魚不是採用fresh cod or mackeral,使用價格較低廉的龍利柳,有點可惜。大蝦蒜香長通粉,羅勒業嫩綠新鮮,蒜香味充足,夠入味,長通粉口感爽彈。

倒吊酒杯架,引伸(今天有酒今朝醉,把酒當歌。

2018-12-06 57 瀏覽
上星期同友人去左北角個邊既海濱公園行下,行到餓餓地就入去食番個tea set, 間cafe 好特別,叫做present! 活左當下既意思,好meaning ful! 裡面個design 都幾old school , 有好舊式既檯燈同電話☎️,店員安排左我地坐卡位,我地睇完menu後就叫左2個tea set: 一個係all day breakfast, 另一個係8寸既瑪格麗塔pizza! Set 餐仲包埋一杯野飲,友人就叫左個熱mocca,我就叫左杯凍檸水(少甜)。等左一陣就野飲黎啦,友人杯mocca 拉花圖案好精緻!佢都話唔捨得飲,主菜上場啦!個all day breakfast 都整得幾靚,有烤煙肉,香腸,大番茄🍅,薯餅,個黑松露蘑菇炒蛋好香口,茄汁焗豆夾住麵包田園沙律🥗菜一齊食,好惹味!而另外個瑪格利塔pizza 好脆口,pizza面有新鮮既火箭菜,芝士味香濃,過左一個慢活既悠閒下午!😊
All  day  breakfast
瑪格麗塔Pizza