2020-07-10 154 瀏覽
自從媽媽與我不住在一起之後,要同桌共餐的機會寥寥可數,想念媽了,這晚訂了離她家很近,而且和我心情很吻合的餐廳,位於青衣的當下。與媽媽的聯繫不能只靠電話或是Whatsapp,是真的需要當下當刻的互動和溝通。下班之後從灣仔坐車到青衣,與媽媽相約在青衣地鐵站,從地鐵站沿著海傍步行大概15分鐘,沿途吹著海風,天色從鹹蛋黃色的晚霞慢慢變幻至紫藍色的黑夜面罩,當下的風景如此美好,究竟已經有多久沒有和媽這麼悠閒地行街了?到達餐廳,點了份豬手,明太子意粉和花茶。豬手相當大份,下面有炸得頗脆的薯條,醬汁有很多款,可隨自己口味喜好配豬手食。明太子意粉味道剛好。花茶香味頗濃郁。享受當下的食物,當下的氣氛,當下和媽媽的相處。
明太子意粉味道剛好。花茶香味頗濃郁。
享受當下的食物,當下的氣氛,當下和媽媽的相處。
繼續介紹良心小店, 疫情下困係香港, 發掘多咗以前少去嘅地方, 搵食搵到去傳說中「美食沙漠」嘅青衣, 朋友介紹呢間Present 小店, 餐廳地方不大, 但座位都幾闊落舒適👍🏻🇯🇵"和風明太子意粉"真心冇得輸, 唔只意粉份量大碟😍, 連明太子都幾足料🤤, 意粉煮得軟硬度適中, 重點係忌廉味醬汁好濃郁😋入口仲伴隨住明太子嘅咸香, 相當有驚喜, 食到停唔到口XD🤣🤣🧀另外點左"芝士汁香煎雞扒撈一丁", 想邪惡一下XD 🙊🙊雞扒煎得幾香, 肉質都鮮嫰, 出前一丁煮得岩岩好, 唔會過腍, 🤔不過重點嘅芝士汁同一丁味道竟然唔太夾, 芝士汁比較淡同稀, 如果想食濃郁同杰身嘅芝士汁就可能會比較失望喇😐❗️更多美食分享, 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️

意粉煮得軟硬度適中, 重點係忌廉味醬汁好濃郁😋
和風明太子意粉

🧀另外點左"芝士汁香煎雞扒撈一丁", 想邪惡一下XD 🙊🙊
香濃芝士汁香煎雞扒撈出前一丁

2020-05-02
午餐
和風明太子意粉
2020-06-30 160 瀏覽
各地的足球⚽️聯賽重開,咁我就嗱嗱臨Book 間酒吧餐廳🍻同為食積撐枱腳,然後睇返場波......實在太寫意了!🦦我哋Book 咗青衣嘅 Present 當下,一嚟可以在海濱長廊走走,🌊散散心!二嚟呢度的出品有水準,Happy Hour 仲有啤酒🍻Buy One Get One Free!我哋order 了 $368 2人餐,超級抵食! 💰🎃南瓜忌廉湯~絲絲的南瓜蓉配著滑滑嘅時候忌廉湯Good!忌廉青口意大利飯🇮🇹~鍾意食意大利飯粒嘅口感,而青口+忌廉又滑又鮮,好味道!澳洲肉眼排🥩~叫咗五成熟,牛味夠濃,外焦內嫩🔥火喉拿捏好出色!最後以我最鍾意❤️嘅綠茶雪糕🍨作完美句號!
我哋order 了 $368 2人餐,超級抵食! 💰
🎃南瓜忌廉湯~絲絲的南瓜蓉配著滑滑嘅時候忌廉湯Good!
最後以我最鍾意❤️嘅綠茶雪糕🍨作完美句號!

2020-06-28 112 瀏覽
當下是我家樓下的一間餐廳,開業都有一段時間了,但是從來沒試過他們的早餐,加上最近玩了新的工作,在公司附近的餐廳早餐十分沒有新意,因此也要試試當下的早餐。沒記錯他們的餐牌有五至六款早餐的種類去提供選擇,但是我通常也會吃雞扒公仔麵,除了主要麵食之外,其他配菜也十分重要,例如多士,炒蛋,腸仔,午餐肉等等配搭都十分重要。湯麵十分濃味,雞扒煎得不會太油膩和乾身,多士是現烤的,加上牛油很香口,滿足了肚子,就可以開始一天新的工作了!

2020-06-27 125 瀏覽
Present(當下)💛青衣黃店💛-難得嘅青衣黃店💛🥰 仲係個約會好地方-🔍Dinner set:黑松露野菌闊條麵 $108夠晒creamy😋 黑松露味好足,不過食到最尾嘅時候,就會覺得開始好飽有啲漏🤣-🔍脆皮德國豬手 $98(當日優惠價)個外皮夠晒脆😍 脆卜卜熱辣辣,仲爭啲熱親個口添🤭 極度推介仲要係超抵價呢-🔍蜜糖雞翼 $48蜜糖入味,香脆嘅外皮👍🏻-食物質素:8/10環境氣氛:8/10回頭指數:7/10-🔆 逢星期一至五,每日會有指定菜式優惠價-📍 當下 (青衣)青衣長環街4號翠怡花園一座地舖
Present(當下)💛青衣黃店💛
難得嘅青衣黃店💛🥰 仲係個約會好地方
🔍Dinner set:黑松露野菌闊條麵 $108
🔍脆皮德國豬手 $98(當日優惠價)
🔍蜜糖雞翼 $48
蜜糖入味,香脆嘅外皮👍🏻
食物質素:8/10
環境氣氛:8/10
回頭指數:7/10
🔆 逢星期一至五,每日會有指定菜式優惠價
📍 當下 (青衣)
青衣長環街4號翠怡花園一座地舖
2020-06-24 174 瀏覽
去青衣多數都會係青衣城食飯,但其實沿住海旁行到尾,去到翠怡花園都有一間唔錯既餐廳。呢間餐廳裝修幾靚,坐得好舒服,岩哂同朋友仔黎傾下計。今次嗌左雞蛋焗大啡菇、黑松露野菌手打闊條麵、脆皮德國豬手同埋鮮果特飲。首先講下個大啡菇,好有驚喜。初初以為佢真係成粒焓蛋/太陽蛋咁放係大啡菇上面,但原來係流心既,仲有芝士係面到,咬落好有層次,舊菇仲好juicy。闊條麵方面,個麵食落好香黑松露味,亦都好滿意闊條麵既闊度。由於佢係手打既,食落都好彈牙。啲汁既份量岩岩好,食到最尾都有黑松露味。今晚豬手做特價,只需$98,一於嗌黎試下。豬手份量都唔細,仲配左薯角,岩哂大食既朋友。豬手個皮焗得好香好脆,有機會可以試下。杯野飲落酸酸甜甜,又係梳打,感覺好fresh。呢間餐廳值得再黎過。

黑松露野菌手打闊條麵

黑松露野菌手打闊條麵
2020-06-17 153 瀏覽
之前有朋友推薦過位於青衣哩間當下,咁岩去青衣買野,順便去試下,我同男朋友係地鐵站行過去大概10-15分鐘左右,如果唔想行可以搭巴士過去,2個站係翠怡花園落ok,好易穩,我同男朋友大概7點左右去到,個時未有太多人,過佐7點半人已經開始多,所以最好打電話book佐位先,…………香港人,加油…………入到去裝修感覺好復古,而且好乾淨,我同男朋友叫佐個2人套餐炭烤智利黑毛豬排:以為好細🤣,原來份豬扒好大份,我地叫佐8成熟,豬既質感唔會太拫,好易入口!而且配既醬好夾,食落去又唔好流!配份薯角都好多,2個人食完全夠😌有卡邦尼意粉:一上臺就聞到好香,令到食慾大增😍而且唔會太蓅,口感都唔錯,如果個面再煮淋d就更正,(個人口味比較鐘意霖d既面)🤣瑞士雞翅:有蜜糖雞翅同瑞士雞翅選擇!蜜糖我怕太甜,所以選擇佐瑞士雞翅、雞翅好入味,好嫩滑,下次再試下蜜糖雞翅🤣田園沙津:黑醋汁沙津勁好大兜🤣唔知以為係主食🤣 食到食唔嗮. 好健康開胃最後會有甜品:抹茶雪糕同朱古力雪糕,如果多幾款雪糕可以選擇就完美拉😍
好易穩,

…………香港人,加油…………

入到去裝修感覺好復古,而且好乾淨,我同男朋友叫佐個2人套餐

炭烤智利黑毛豬排:

有卡邦尼意粉:

瑞士雞翅:

田園沙津:

最後會有甜品:
抹茶雪糕同朱古力雪糕,如果多幾款雪糕可以選擇就完美拉😍

今日喺青衣一帶打波,打完波就去搵好嘢食啦!見到翠怡花園有一間叫做當下既黃店,於是就黎幫襯啦!超級推薦!呢間黃店裝修都唔會話有好多好明顯嘅文宣,但係佢嘅餐牌一放低你就會見到佢寫咗幫香港人打氣嘅字句!竟然仲會每日提供三十免費午餐比有需要既人真係好有心!今次必須要推薦佢嘅晚餐套餐!因為真係極度抵食!就係佢個1+2+3+4+5+6 套餐,只係369蚊,就包曬兩碗餐湯、兩個田園沙律、一碟四隻既雞翼、一碗任選意粉、一個任選主食同兩杯雪糕,包埋餐飲,全部都係勁大份又好味!呢個價錢真係難以置信!超級抵食😍首先兩碗餐湯係洋蔥蘑菇忌廉湯,勁足料,每一啖都有好多蘑菇碎,有好香嘅蘑菇,又因為加咗洋蔥,吊起左隻味,所以更加惹味。田園沙律真係好震驚,因為我冇諗過係咁大碟!平時好多餐廳跟餐嘅沙律只係一個細碗仔幾條菜,但係呢碟沙律真係超級有誠意!望落好似70幾蚊一件嗰啲咁多,佢用嘅甜醋油好好味,絕對唔會太酸,呢個份量跟餐餸一碟已經好抵玩,但係佢仲要係每人一碟!真係勁誇張!性價比極高,而且真係好好味~蜜糖燒雞翼,又係有好足料嘅蜜糖,你會見到隻碟有好多蜜糖汁,佢嘅雞翼都燒得幾好味,蜜糖甜甜地再加雞翼本身小小嘅鹹味,撞落美

真係好有心!

蜜糖燒雞翼,又係有好足料嘅蜜糖,你會見到隻碟有好多蜜糖汁,佢嘅雞翼都燒得幾好味,蜜糖甜甜地再加雞翼本身小小嘅鹹味,撞落美味~

呢度嘅任選意粉同埋主食全部每樣都係唔同價錢,但係如果你跟餐嘅話,係完全唔使加錢,呢個又係超抵食!

我地叫左個忌廉汁青口意大利飯,啲青口有好多隻,拆曬出黎撈飯食好好味~質地軟軟地,有少少海鮮香味,忌廉汁又係調味好高質,撈住咁食意大利飯勁惹味!好有驚喜~

主食我地叫左個澳洲肉眼扒,都係勁高質,大大塊,外脆內軟,五成熟既口感不得了,仲有佢比既醬汁又係調得超好味,點牛扒黎食一流,佢仲有薯菜,薯角黎!超高質,點牛扒汁黎食真係超好味~真係樣樣野都又多又好味~

最後既甜品係雪糕,又係勁驚喜,放得咁靚!有忌廉同朱古力醬,超靚~亦都令杯雪糕個味更加豐富❤️

順帶一提,呢度既店員態度好好,waitress姐姐都好好耐性同你介紹同推薦餐牌上既食物~

超抵食超級滿足又大飽口福既一餐!💖一定會再回頭!
2020-06-14 64 瀏覽
有一日無意中睇到青衣有一間可以飲野chill吓嘅餐廳,二話不說就叫個都係島民嘅朋友Happy Hour (Asahi $78買一送一)飲飲吓開始肚餓 ,見佢Weekly special 星期二德國脆皮豬手$98咁吸引,梗係要叫一份試試。豬手都幾大隻,都有接近我兩個拳頭咁大,皮脆肉嫩 👍👍味道啱啱好,兩個女仔share都夠飽。side dish 係薯角同少許一兜仔紅色酸菜,但略嫌酸菜太少,如果佢係用德國式酸菜同多返d就perfect 了。老闆娘好nice ,都會吹吓水問吓我地feedback不錯的小店,一定會久唔久覆桌🥳
老闆娘好nice ,都會吹吓水問吓我地feedback
不錯的小店,一定會久唔久覆桌🥳

2020-06-08
2020-06-02 115 瀏覽
外面散叫咗一份大size凱撒沙律(沙律冇任何肉類配菜),價格$88,去到餐廳拎餐先見到分量仲少過正常餐廳嘅side dish…真係O曬嘴…不過d野食味道就不過不失,希望以後可以改進,起碼提供對得住價格嘅分量啦
2020-06-01 121 瀏覽
今日嚟到青衣海旁附近搵食,發現到呢間西餐價錢唔貴又多款就去試吓啦,見到佢哋嘅晚市二人套餐好抵食,但我哋又驚食唔晒所以就叫咗兩個set😋😋首先上咗一個餐湯同沙律,俾個份量嚇親,沙律同平時啲跟餐沙律冇得比,呢度份量好大,一啲都唔馬虎,其他餐廳分分鐘當一個標準size黎賣🤣🤣沙律菜好新鮮,配埋酸酸地嘅黑醋醬汁好開胃,分量大到兩個人share都覺得多😛😛餐湯係南瓜濃湯,亦都係大大碗,仲食到南瓜蓉添👍🏻👍🏻主菜方面我哋叫咗一個黑松露野菌手打闊條麵($108) 同埋一個香烤汁燒豬肋排($138)闊條麵好多汁,黑松露味都幾濃郁,同忌廉汁個奶香味好夾,而佢個手打闊條麵都係我鍾意食嘅質地,比較硬,有咬口😍😍另外個Ribs 一上枱就比佢個份量嚇親,使唔使咁大碟呀🤣🤣切開都有七八條骨,味道都唔求其,醬汁好重口味,肉都燒得啱啱好入口即刻咬開,同埋伴碟嘅薯角超多啊!好啱一大班朋友嚟share食😋😋呢間餐廳名叫Present 當下,覺得十分有感覺,同埋其實佢都係一間酒吧黎,平時食完野都可以過嚟飲兩杯呢🥂

餐湯係南瓜濃湯,亦都係大大碗,仲食到南瓜蓉添👍🏻👍🏻

另外個Ribs 一上枱就比佢個份量嚇親,使唔使咁大碟呀🤣🤣
好啱一大班朋友嚟share食😋😋

青衣市中心外可支持的的餐廳又到了青衣,今次到翠枱花園找餐廳醫肚,從外一看,感覺環境舒適,餐牌價錢也相宜,一於就試試。平日的夜晚,雖非市中心的位置,但餐聽都幾乎滿座,餐廳是典型的本地化西餐廳格局,半開放式的門面,有酒吧的感覺;燈光配合,整體氣氛柔和;餐枱還是有一間距離,有適當的空間感。前菜套餐有餐湯,湯味適中,有紅蘿白碎粒,較一般的更討好。忌廉汁青口意大利飯 ($148) Risotto with Creamy Mussels (HKD148) Risotto大份量,奶滑香口,煙韌,香滑又有層次感😋 正!日式汁燒原條鰻魚飯 ($138) Japanese Grilled Eel Over Rice (HKD138) 一大塊鰻魚就在上,還有一些燒汁,份量算大份,沒有太大驚喜;鰻魚滑,和燒汁非常配合,不過燒汁不算太夠。以上兩款食物質素不俗,而且是可支持的商家,加上環境舒適,適合傾計,值得再黎!
青衣市中心外可支持的的餐廳

又到了青衣,今次到翠枱

前菜
套餐有餐湯,湯味適中,有紅蘿白碎粒,較一般的更討好。

2020-05-29 126 瀏覽
青衣一向比人美食沙漠的感覺,由其喺西餐方面都無咩好味又抵食嘅選擇。朋友今次就帶左我去試下一間開業不久的西餐廳,試試水準。晚市set dinner款式都幾多,有意粉又有排餐,跟餐也有沙津或餐湯和餐飲,價錢合理。餐湯口感creamy,沙律酸酸地好開胃。📌和風明太子意粉意粉面頭放了不少明太子粒非常足料,醬汁帶有濃郁的忌廉味,伴隨住明太子的咸香,令人想再多吃幾口。意粉份量都幾大碟,麵質有咬口唔會過腍。📌炭烤智利黑毛豬排黑毛豬排比想像中大份,旁邊的炸薯角也好香脆。豬排肉質嫩滑而且無咩筋,脂肪比例不算高,可以說是啖啖肉啊。

餐湯口感creamy,沙律酸酸地好開胃。

📌和風明太子意粉

📌炭烤智利黑毛豬排

黑毛豬排比想像中大份,旁邊的炸薯角也好香脆。

豬排肉質嫩滑而且無咩筋,脂肪比例不算高,可以說是啖啖肉啊。

除了牛扒一般好食,但其他都超正,會再去幫襯:1)服務好細心,有禮物2)啲位坐得好舒服3)推介明太子意粉,好鮮美,又creamy, but at the same time it doesn't taste too oily or greasy or strong the flavour. Definitely should try it out!!!! The price is rather reasonable in my opinion. A good place to hang out with friends and grasp a bite.
除了牛扒一般好食,但其他都超正,會再去幫襯:
1)服務好細心,有禮物
2)啲位坐得好舒服

2020-05-18 89 瀏覽
今日同食肉獸男友嚟到青衣呢間當下到撐下枱腳😋男朋友平時返工會成日經過呢度,佢話每次經過呢間餐廳都俾佢門口吸引住,一直都想帶我嚟試吓,今日一收工就過咗嚟試啦😍可能今日星期一餐廳唔算好full,餐廳播住啲好輕鬆嘅歌,加上燈光關係,令人有一種好舒服嘅感覺🥰介紹吓我哋今日嘅晚餐先🍽和風明太子意粉🍝呢個我覺得味道會比較濃,個汁冇得輸,真係會食唔停,(我食咗兩啖就已經比男朋友食哂了)😭卡邦尼意粉❤️我嘅最愛🤪曾經我以為卡邦尼好難整得難食,但我真係試過出去食,係整得好難食😂後尾問人先知原來個汁好緊要,呢度整嘅卡邦尼好好食,個汁嘅味道調得啱啱好,食落唔會覺得好漏👍🏻意粉軟硬度適中,口感非常好,我會比90分🎊一口和牛粒👏🏻呢個大家真係一定要試吓,我同男朋友都讚口不絕👍🏻分量唔算好多,但真係好食👏🏻咬落一啲都唔會覺得硬,同個汁好夾,非常滿意利個👍🏻另外想讚下嘅係,佢跟餐嘅餐湯一啲都唔馬虎,忌廉蘑菇湯咁普通嘅餐湯竟然可以做得咁好,絕對同我哋喺出邊飲到嘅忌廉蘑菇湯唔同,睇得出佢呢間餐廳真係非常用心製作👍🏻
今日同食肉獸男友嚟到青衣呢間當下到撐下枱腳😋

介紹吓我哋今日嘅晚餐先🍽