2009-04-24 55 瀏覽
茶餐廳既午/快餐,收得唔係貴,但係總覺得唔值。鐘意發發快餐唔搞咁多花臣,擺明車馬係港式快餐,無炒、無菜、無梮,味道ok,算。無乜推介,但係想話大家知佢勁快,今日叫個外賣,由落單到拎走都唔駛一分鐘。
茶餐廳既午/快餐,
收得唔係貴,
但係總覺得唔值。

鐘意發發快餐唔搞咁多花臣,
擺明車馬係港式快餐,
無炒、無菜、無梮,
味道ok,
算。

無乜推介,
但係想話大家知佢勁快,
今日叫個外賣,
由落單到拎走都唔駛一分鐘。
2009-04-24
2009-04-19 67 瀏覽
星期四剛巧經過友愛商場,就和朋友去發發快餐食晚飯,當時已經六點半,估唔到還有快餐,我叫了快餐A-黑椒腸仔牛扒飯,而朋友則叫了馳名的免治牛肉飯,廿多元的飯餐,附餐湯和飲品,真是認真抵食....餐湯是忌廉湯,是一般快餐店的味道,不過不失...而我的黑椒腸仔牛扒飯,黑椒汁好香,又有黑椒嘅辣味,十分開胃,送飯一流,而牛扒夠哂林,唔會"un",本身食量不算大的我把成碟飯食哂至於朋友的免治牛肉飯都不錯,我們還說好下次一定要再來試試其他食物

餐湯是忌廉湯,是一般快餐店的味道,不過不失...

2009-04-16
  • 黑椒腸仔牛扒飯
  • 免治牛肉飯
2009-03-12 70 瀏覽
read the comments here so went to try it out la...but ummmmmmmmmm.....not good law...i ordered a pork chop bun....the pork chop is soft...but its cold...and no onion sauce on it at all....only put some ketchup and mayo in it... ($16)then my bf ordered the deep fried drumstick....its colddddddd.......omg.....and it comes with fries...the fries is hard and salty..no good la..($22)and it took 10 mins to get the food done but its still cold law..the service there are really bad....the guy was smokin

($16)

the service there are really bad....the guy was smoking and cooking at the same time...
and the tea set comes with pops....
i asked for sprite and fanta twice ar...but he still gave me 2 cokes law...

2009-03-11
2009-03-06 437 瀏覽
2009 年 3 月。下 午 餐 A: 雞 扒 腸 仔,白 湯 和 汽 水 一 杯。其 實 發 發 D 野 一 D 都 唔 覺 好 味,尤 其 佢 D 汁,真 係 好 「杰」,色 水 又 深。而 湯 就 剛 好 相 反 (能 夠 保 持 長 期 咁 都 好 利 害)。黎 呢 度 食 都 係 屋 企 人 鍾 意,其 實 係 貪 佢 平,所 以 好 多 時 我 都 唔 會 去,去 都 係 屋 企 人 去 多。而 去 親 每 次 都 係 叫 A 餐,永 不 會 變 後 話,發 發 都 有 20 多 年 歷 史,一 點 都 沒 有 裝 修 或 維 修 過,入 面 真 係 好 舊,尤 其 counter 去 後 門 果 段 又 成 日 換 水 吧 廚 房 同 收 銀,都 唔 知 係 D 人 懶 做 唔 長 定 係 人 工 低。總 知 就 覺 得 個 佬 細 好 似 唔 想 做 咁,但 係 又 可 以 生 存 咁 耐,唔 通 真 係 平?

雞 扒 腸 仔
2009-03-06
(非會員)
2009-01-30 50 瀏覽
我是屯門區長大的。這間快餐店是陪著我成大的。那兒的老闆、廚師和洗碗女工都是熟識的面孔,超過廿年的朝夕相見了。不能以一流的服務態度來形容他們,因為太侮辱他們了,他們極之有人情味,就如你的家人。你不會埋怨你的家人服務態度惡劣吧!我最喜歡去那兒去早餐,我通常會揀早餐b,早餐b有雞蛋或火腿三文治、雪菜肉絲米粉或公仔麵和熱朱古力一杯。價錢不超過20元,超平。雞蛋三文治是我的至愛,即叫即做的厚厚煎蛋,簡直一流!

$20 (早餐)
  • 雞蛋三文治
2009-01-10 64 瀏覽
為了籌備派對的事宜~友人特意搭足全程巴士~來到我等鄉鎮總站~還笑說全車最化算的必數他~難得入屯門~都總得試上一兩間在網上稍有名氣的店先得~~我倆由七十年代的時光隧道回到現實之後~就拐個彎來到大獲好評的老牌快餐店~說實的屯門真的沒多少這類型快餐店~由店外拍到店內~整間店其實面積有如電車下層~我倆的一舉一動絕對係引起在場每一個店員街坊所注視….頭頂的餐牌陣容十分強~不過超過八成已不作發售~~當年應該氣勢磅礡~雖然知道最有名氣的為煎蛋免牛飯和洋蔥汁雜扒飯~但胃納沒多少~~~終究還是要試一試~就點了煎豬扒~薯條~紅豆冰及可樂而己~坐在那只有十數厘米闊的長木櫃凳之上~有種小學時代的長凳feel~~因為我地係外人~?!那種不停被人望住的感覺好差~~~全部食物都要等上一會~~~~包括汽水~最後先取了煎豬扒和兩杯飲品~~煎豬扒只是微暖~~是一早煎好再翻鑊的那種~柴皮硬實毫無可取之處~切件之後~吃了兩三口已經想停~但畢竟豬扒在這店已算是較昂貴的小吃~也無謂浪費~汽水是機斟的那種~沒啥特別~但小比的紅豆冰…向來有鋪茶記冰室紅豆冰癮的小比~這次完全感受到甚麼叫做連自已本份都做不好~豆與花奶為二八之比~見到那
為了籌備派對的事宜~友人特意搭足全程巴士~來到我等鄉鎮總站

由店外拍到店內
~不過超過八成已不作發售~~當年應該氣勢磅礡

全部食物都要等上一會~~~~包括汽水
~豆與花奶為二八之比~見到那白曚曚的紅豆冰~未見官先打三十大板~可怒也
~紅豆硬得有如小學放在棉花裡種的那種~要用力咬先咬得開~~~放棄吧~

薯條即叫即炸~但等上了二十分鐘~算了吧~薯條是唯一做到水準的食物~外脆內軟~雖然不是全薯蓉版~但這波浪版的薯條帶給我倆童年的回憶~本身已下了鹽~但也可點茄汁~兩種都好味~

另外一個最深的感受是~我倆坐在這邊~看著對面的鏡子~~有種"我不屬於這裡的感覺"
~兩邊是金髮披頭黑衣裳的小男孩~我們放了東西在外邊的凳上~他們頭也不回就把東西推開坐下~聲浪之大再加上每句都加插不少助語詞~~最後受不了~~全部東西就只有薯條吃畢~其他的就全面放棄~速速逃離現場

事後有種愚蠢的感覺~~因為剛才未吃之前拍下半百張照片
~~這間小比在門外經過了十數載卻從未有機會踏足~滿有衝勁去試的快餐店~竟然…落得如此下場~~難怪每個星期路過~著大比陪我試也被他一口拒絕~~皆因他就在這裡長大~清楚這裡的一切~~

對不起…這個下午~~為這Fat Fat Fast Food~加了第五個F~還有~一個喊面
當年盛世
不中看也不中吃~薯條除外
一副老樣子
唉~我食完啦!
(非會員)
2008-10-19 38 瀏覽
之前係openrice 見到佢既食評咁好所以今日放工後專程去食我叫左一個吉列豬扒包...點知俾完錢, 俾票佢地先話我知無漢堡包果隻包 要轉用方包...唔通叫佢地退錢咩, 咁我就話都可以 方包就方包等左8分鍾左右有得食 望落去真係幾靚, 件扒又大, 炸得唔錯但當我咬第一口真係好想唔食... 因為片方包烤過黎 整到好硬 又好乾到最都係食左一半就閃人....但依家諗番 點解個收銀員唔一早話我知係無漢堡包果隻包呢?又或者佢唔知, 定係佢知而唔話你知呢??我俾錢叫餐果陣只係分開左2次叫(因為我加我朋友)佢就話唔該下次一齊叫... 語氣真係唔太好囉又唔係阻到你 跟本2個餐分開2次叫有咩問題呢?衰d咁講 就連m記既態度都好過佢 所以我下次都唔會再去呢間食 要去都去屯市間小X黎食 又平又好味
之前係openrice 見到佢既食評咁好
所以今日放工後專程去食

唔通叫佢地退錢咩, 咁我就話都可以 方包就方包

到最都係食左一半就閃人....

但依家諗番 點解個收銀員唔一早話我知係無漢堡包果隻包呢?
又或者佢唔知, 定係佢知而唔話你知呢??

我俾錢叫餐果陣只係分開左2次叫(因為我加我朋友)
佢就話唔該下次一齊叫... 語氣真係唔太好囉
又唔係阻到你 跟本2個餐分開2次叫有咩問題呢?

衰d咁講 就連m記既態度都好過佢

2008-10-07 31 瀏覽
一間好舊,唔起眼o既快餐店平時經過都可能唔覺佢o既存在但係上openrice 睇到佢食評咁好,又睇到佢講到咁平就一於去試下叫左個色牛飯餐同埋個沙嗲牛意粉餐兩個都好好食一個飯大大碟,細食o既女仔可以一個餐兩份食,因為佢送埋忌廉湯同一杯野飲雖然湯同野飲平平無奇,但好食o既飯/粉/麵都已經夠啦20蚊一個餐,凍飲都只係加一蚊,仲要真係好快就有得食我覺得真係好值!!我邐 佢應該其他野都會好食因為我見到d客有好多唔同款o既野都會叫
一間好舊,唔起眼o既快餐店
平時經過都可能唔覺佢o既存在
但係上openrice 睇到佢食評咁好,又睇到佢講到咁平
就一於去試下

叫左個色牛飯餐同埋個沙嗲牛意粉餐
兩個都好好食
雖然湯同野飲平平無奇,但好食o既飯/粉/麵都已經夠啦
20蚊一個餐,凍飲都只係加一蚊,仲要真係好快就有得食
我覺得真係好值!!

我邐 佢應該其他野都會好食
因為我見到d客有好多唔同款o既野都會叫
2008-09-22 23 瀏覽
一間咁唔起眼餐廳, 食評又會咁好既????試下先!!!反正近~我同gf 點左 沙爹牛肉麵 & 豬扒麵 ($3X 跟 紅豆冰)都幾平下喎~~味道唔差,比附近茶餐廳平~都算ok~~下次要試下免治牛肉反先~~
一間咁唔起眼餐廳, 食評又會咁好既????
試下先!!!反正近~

都幾平下喎~~

味道唔差,比附近茶餐廳平~
都算ok~~

下次要試下免治牛肉反先~~
  • 沙爹牛肉麵
2008-09-15 43 瀏覽
煎旦免牛反($20餐) - 好香好濃, 個反唔算好大....但係食完好滿足! 以后放工係友愛轉車可以買外賣返屋企食!沙嗲牛包($7) - 我覺得麻麻地, 個汁夠色唔夠味雞亦薯條 ($17餐) - 最唔抵呢個, 得一隻雞亦, 薯條亦都完全無薯味

沙嗲牛包($7) - 我覺得麻麻地, 個汁夠色唔夠味

• 煎旦免牛反
2008-08-27 28 瀏覽
細個係有友愛邨住,日日下午都係呢間快餐店食嘢~~搬咗之後無食過喇,早兩日番去食番,依然咁好食呀!!個老闆仲係同一個人添呀,不過就老咗lu!!我食咗個免治牛肉飯..好好食呀~~男朋友仔就食义燒炒蛋飯..都好食呀~~咁多年無去,味道依然一樣,仲勁抵食呀~~同以前啲裝修一樣,完全無變過,廿幾年都算好新淨呀!!一定會再番去食呀!!

我食咗個免治牛肉飯..好好食呀~~
男朋友仔就食义燒炒蛋飯..都好食呀~~

咁多年無去,味道依然一樣,仲勁抵食呀~~
同以前啲裝修一樣,完全無變過,廿幾年都算好新淨呀!!
一定會再番去食呀!!
  • 免治牛肉飯
2008-08-05 44 瀏覽
自小居於友愛邨,每逄小學考試,母親大人均會帶我到發發吃早餐,再行上學。這種習慣令我把發發和考試聯想成一種微妙的關係,到漸漸長大,亦會間中到發發「閞餐」,因此對她的什排飯、火腿蛋飯、免牛飯等的味道也十分熟識,直到搬離屯門,和她的關係才告一段落。但近日看到open rice的食評,又令我想找一找這位老朋友。裝修無甚變化,餐牌內容近乎一樣,食物味道更是親切。雖然食材用料不是上乘,但雞排煎得香脆,免牛飯的牛味香濃,沙爹牛肉飽肉汁包滿,牛肉軟滑,每種味道都絕不馬虎,每一啖都帶我返回兒時的記憶當中。像發發這種小店,能保持那份對味道的執著,真是值得我們欣賞和尊敬。
2008-07-13 40 瀏覽
本身click入離睇吓,忍唔住要撐一撐!小妹自小在友愛邨長大,自然對發發有感情 !最緊要係咁嘅價錢,週圍都搵唔返! 返學時間就最多學生!而發發喺屋邨開足超過廿幾年,一定有其可取之處 !本人最鍾意其沙爹牛麵 , 洋葱汁&黑椒汁, 次次均會要求 "多汁吖唔該" , 撈飯最正 ! 還記得小學三四年班屯門仲未有m記時,就係食此店嘅即製漢堡包,好開心咖喇!!環境算乾淨企理 , 係坐得唔舒服 , 但話曬快餐 , 食完就走或hea一陣就算 , ok la !!其他都唔多印象喇 , 話曬都幾年無食 !! 值得介紹 !!!
  • 沙爹牛麵
  • 洋葱汁&黑椒汁配牛
  • 雞etc
2008-06-09 26 瀏覽
和余先生在他最後一天在 b 記上班前來這裡吃個下午茶.我告訴他食評說免牛飯很好吃, 他說叫了一個. 一上來就發現和其他食評所描述的不同, 蛋是打過的平剪蛋, 全片黃色, 而且看得出煎得蠻老. 為何不是網友所說的太陽黃, 吉穿蛋黃會流出來那種? 不解. 我試了兩口, 飯的味道普通, 不能說難吃, 也說不上好吃, 余先生亦有同樣的感覺.平宜是真的平宜, 但只是 "以這種價錢來說可以接受" 的味道, 絕對不算出色.最後我叫了一個炸雞翼和一份薯條拿走, 到了柏麗坐著吃. 味道都很普通, 是不會再幫襯那種.
和余先生在他最後一天在 b 記上班前來這裡吃個下午茶.

2008-06-06 18 瀏覽
由小學一年級開始食了~之後搬走tuen mun,成日都會掛住呢庋d洋蔥汁同黑椒汁*tea time一定要叫薯條!!多到同兩個一齊分0黎食都重得!!名副其實的平靚正!!基本上邊個時段0黎都係咁抵食唯一唔太好係廚房班哥哥仔可能會撩下人同埋環境唔係好舒服(不過一分錢一分貨)anyway" 值得支持呀!!
由小學一年級開始食了~
名副其實的平靚正!!

基本上邊個時段0黎都係咁抵食
唯一唔太好係廚房班哥哥仔可能會撩下人
同埋環境唔係好舒服(不過一分錢一分貨)

anyway" 值得支持呀!!
$20 (其他)
  • 薯氣
  • 洋蔥汁0既飯