2012-12-17 12 瀏覽
依家係咪出左名, STAFF 都串d.當時先8點鐘. 人唔多. 只係好耐冇食過.想食招牌菜榴槤飄香. 之前一直都係支持者.2個人, 一人一份. 食左幾啖榴槤. 苦既.同個阿姐講. 佢行開左. 行番黎. 冷淡講左一句" 最近既都係咁"咁就走左. 完全冇話唔好意思或者替我地換其他甜品既意圖.既然係咁. 我地作為食客只可以食淨一半就走作為對食店既無聲抗議!講真. 賣$32蚊一碗, 差唔多可以食餐飯既價錢! 對食品既品質有要求我認為唔過份.如果老闆認為最近貨源唔靚, 大可以唔賣! 品質唔好唔係食客去承受.另外staff 阿姐既冷淡態度亦只令事件結尾更差. 當時食店唔繁忙.我想幫呢位阿姐搵個態度唔好, 服務差既理由都冇!發記今次經歷令我心淡! 冇下次!
依家係咪出左名, STAFF 都串d.
當時先8點鐘. 人唔多. 只係好耐冇食過.
想食招牌菜榴槤飄香. 之前一直都係支持者.
2個人, 一人一份. 食左幾啖榴槤. 苦既.
咁就走左. 完全冇話唔好意思或者替我地換其他甜品既意圖.
我想幫呢位阿姐搵個態度唔好, 服務差既理由都冇!
發記今次經歷令我心淡! 冇下次!
2012-12-17
  • 榴槤飄香
2012-12-13 14 瀏覽
不是很爽的天氣,還要食這間不是很爽的餐廳首先價錢就一年比一年貴第二是從前服務很好, 現在服務都差了食物質量都小了沒有新創意環境就不用說了每一間都這樣迫食物完全不好食榴槤班戟: 完全沒有榴槤的鮮味芒果糯米卷: 太酸了楊枝甘露: 太多冰了衛生:冼手間很弄髒不會再來的
不是很爽的天氣,還要食這間不是很爽的餐廳

首先價錢就一年比一年貴

第二是從前服務很好, 現在服務都差了

食物質量都小了

芒果糯米卷: 太酸了
楊枝甘露: 太多冰了

衛生:冼手間很弄髒

不會再來的
題外話/補充資料: 不會再來的:huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy::huffy:
2012-12-03
$100 (宵夜)
慶祝紀念
紀念日
2012-11-07 25 瀏覽
不吐不快的一篇:食完飯同男友想揾個地方食甜品見9點幾仲有位就入左呢間發記,點知貼錢買難受...入到去得幾個staff好唔夠人手,叫野食都嗌好耐要大叫先有個中年&全店年紀最大嘅阿姐黑口黑面應句"等陣"過好耐先招呼落左單叫左芝麻糊同西米露+紅豆沙,野食上得幾快,西米露+紅豆沙略嫌稀左少少,但overall 都ok之後就開始一連串的受氣...食到差唔多嗰個中年阿姐又黑住面走過黎勁差語氣趕客話"你俾番張檯我人地要坐"算,我地都食到差唔多咪起身執野囉,抬頭一望仲見到個阿姐好唔耐煩咁望住我地嫌我地慢,之後仲特登拎疊menu過黎大大力掃落檯好似叫我地快啲走唔好阻住咁谷爆出去俾錢收銀無人,又係個黑面阿姐過黎收錢,一句唔該都無就撞開我男友,男友講左句"講聲唔該都得啫",阿姐粒聲唔出黑口黑面一路睥住我男友收銀,收完銀之後我地兩個出左門口行左幾步拎轉頭見個阿姐企喺門口一路繼續用勁唔友善嘅眼光睥行我地,男友忍無可忍走番過去問"小姐請問你貴姓?"打算去投訴佢,之後個阿姐就勁大反應好惡話"做咩要話你知",又話"條街咁多客我梗係望住啲客咋嘛!"就無再理我地一句唔好意思都無走番入舖頭避開我地完其實一路食已經聽到個阿
不吐不快的一篇:

之後就開始一連串的受氣...

男友忍無可忍走番過去問"小姐請問你貴姓?"打算去投訴佢,
就無再理我地一句唔好意思都無走番入舖頭避開我地

其實一路食已經聽到個阿姐對住周圍嘅客都惡形惡相,呼呼喝喝,隔離幾檯都細細聲抱怨,
想講一間咁出名開哂旺區嘅甜品舖點可以有啲零服務質素嘅"服務員",
就算佢啲甜品幾好食,如果要受人咁無禮對待我諗請我都唔想再去了.
2012-11-06
2012-11-05 22 瀏覽
係西門町食完晚飯,去食甜品~叫咗個心太軟配雪糕同埋凍西米露配紫米露~凍西米露配紫米露賣相不錯,兩者比例剛好~甜度適中~但只係一般貨色...而個心太軟就都算靚,有流心,不過糖粉太多,而且雪糕只係普通貨色..仲$59咁貴,唔掂!總結:不會再幫襯,比以前差了很多,而且也貴了很多...
係西門町食完晚飯,去食甜品~

叫咗個心太軟配雪糕同埋凍西米露配紫米露~

凍西米露配紫米露
心太軟配雪糕
總結:不會再幫襯,比以前差了很多,而且也貴了很多...
2012-11-03
$50 (其他)
2012-10-23 11 瀏覽
老婆仔想食「蕃薯糖水」,所以買來外賣回家讓她享用,這「蕃薯糖水」味道雖然偏甜了點,幸好薑味也重,可以把偏甜的味道平衡過來,加上蕃薯腍甜,而且份量也多,足有四五大件,整碗糖水質素尚算不錯,如果在旺角區想吃「蕃薯糖水」的話,這兒都吃得過。
外賣自取
$15 (其他)
2012-10-01 8 瀏覽
睇完Ted有d餓餓地,就來發記坐低食下甜品.因為好掛住榴槤同栗子,就要左榴槤飄香同栗子蓉,再加個糖不甩.本來仲好想食香蕉酥皮卷同芒果糯米糍,但系鑒於我地兩個人個胃仲未算太空,就忍住冇點~榴槤飄香一上來就好香榴槤味,不過食第二啖就覺得榴槤味太淡好稠,啖啖榴槤,又唔算太甜,講真食落有d滯&食食下就得翻酸嘅感覺..anyway,都仲系好中意哩個甜品啦!畢竟真材實料有榴槤栗子蓉亦好味,之前去深水埗嘅綠林甜品食過,同樣系招牌但系果次就好唔滿意,今次發記總算冇令我失望XD 夠綿夠栗子味,不過如果可以效仿綠林系入面加少少栗子粒我會覺得更好味至於糖不甩,就正常水平啦,可能覺得好食嘅糖不甩都系差唔多咁嘅味發記系幾唔錯,有機會繼續食!
榴槤飄香一上來就好香榴槤味,不過食第二啖就覺得榴槤味太淡

發記系幾唔錯,有機會繼續食!
2012-09-29
  • 榴槤飄香
  • 栗子蓉
2012-09-28 13 瀏覽
難食到我想反桌@發記去了發記=__= why 旺角沒有水準的蛋糕點個waitress上糖水時手振振, 倒瀉了些把餐具及碗弄得sticky不過我不太介意, 因都唔望有service阿姐下單又要大叫幾次才留意到......order了 栗子糖水 $21一味甜, 而且texture 像水一樣稀根本吃不出栗子味, 而個糖水又唔滑是栗子打磨得不夠細吃了兩三口已難食得放棄了而朋友order的西瓜黑珍珠也是得個甜 $28西瓜甜味也是加糖水而來開糖水/ 甜品本身毛利已很高但還要這樣偷工減料用劣貨色唉, 未落了
難食到我想反桌@發記
去了發記=__= why 旺角沒有水準的蛋糕點

waitress糖水時手振振, 倒瀉了些
把餐具及碗弄得sticky
不過我不太介意, 因都唔望有service
阿姐下單又要大叫幾次才留意到......
order了 栗子糖水 $21
一味甜, 而且texture 像水一樣稀
根本吃不出栗子味, 而個糖水又唔滑
是栗子打磨得不夠細
吃了兩三口已難食得放棄了

而朋友order的西瓜黑珍珠也是得個甜 $28
西瓜甜味也是加糖水而來
糖水/ 甜品本身毛利已很高
但還要這樣偷工減料用劣貨色
唉, 未落了
$25 (宵夜)
2012-08-28 21 瀏覽
今晚跟友人一起吃甜水,叫了綠豆沙 + 豆腐花結果來到,豆腐花碎哂, 仲要浮哂上面頭😥友人叫他們換一碗,侍應換完,一樣沒有變過....😭之後回覆我地碗碗一樣咁樣😲最後其實唔好意思叫好好態度既侍應做中間人好慘,所以照要了。結果不單賣相差,完全沒有綠豆味,連沙都沒有,甜都沒有...唉~
今晚跟友人一起吃甜水,
叫了綠豆沙 + 豆腐花
結果來到,豆腐花碎哂,
仲要浮哂上面頭😥

友人叫他們換一碗,
侍應換完,一樣沒有變過....😭
之後回覆我地碗碗一樣咁樣😲
最後其實唔好意思叫好好態度既侍應做中間人好慘,所以照要了。

8 分鐘 (堂食)
一個心太軟要等成40分鐘!??First of all, I think it's totally ridiculous to wait for a 心太軟 for 40mins...and it's too expensive, NOT WORTH to have another try...Away from 心太軟, its 楊枝甘露 and 榴槤飄香 is great. Worth a tryOverall, I can only rate this is a place for a quick dessert and quick rest
一個心太軟要等成40分鐘!??

2012-08-06 54 瀏覽
食完拉麵,之後就去左發記食榴槤甜品一個係"榴槤水晶粉"呢個甜品係好似係新野(之前未見過)但係無咩特別,主要都係靠個“榴槤汁”仲要都幾貴下,好似要成$39 (總之就貴過榴槤飄香啦),唔抵食囉另一個就係榴槤飄香呢個正常好多囉,有成3舊榴槤發記之名返番來
食完拉麵,之後就去左發記食榴槤甜品

一個係"榴槤水晶粉"
榴槤水晶粉
呢個甜品係好似係新野(之前未見過)
但係無咩特別,主要都係靠個“榴槤汁”

另一個就係榴槤飄香
榴槤飄香
呢個正常好多囉,有成3舊榴槤
發記之名返番來
題外話/補充資料: 之後叫左個外賣“芝麻糊+西米露(熱)" 點知返到屋企就變成”紅豆沙+西米露(熱)" 哼!!! 味道:3 原本可以4,不過"榴槤水晶粉"要扣分 環境:3 普通 服務:2 比錯外賣要扣分 衛生:3 普通 抵食:2 原本可以3,不過"榴槤水晶粉"比較貴仲貴過榴槤飄香要扣分
2012-08-02
榴槤飄香
2012-03-15 6 瀏覽
都唔知有無搞錯...本來我以前都好鐘意去旺角呢間發記食甜品,仲要每次同學朋友飯聚,我都提議黎呢到坐多陣食下野。點知今日真係離晒大譜,呢間發記既野食同態度真係越黎越差。雖然我今日去既時間係多人,雖然佢地果一刻既生意真係多到唔優做,但係都唔係咁對d客嘛~~簡直不知所謂!!係咪所有野一出名就會出事既呢??首先我同朋友一行三人食完晚飯10點幾搵甜品食啦~~呢間發記又就腳又方便真係不二之選。點知今到去俾我地係個角落位,由於男性朋友太高,腳根本伸唔直="=要求調位竟然俾服務員不禮貌地一口拒絕,但係我體諒係人多時間,我地3個人霸4個人既位真係「太過份」。最後我地迫左係個角落一陣,等到另外一邊既三人台有位就調左過去。然後食物黎啦...我地分別叫左綠茶棉花冰、豆腐棉花冰同埋雜果涼粉。首先講2個棉花冰,半溶解狀態咁上台,今日天氣真係熱成咁咩??然後正常棉花冰製造既時候應該只係落係碟既中間位置,但係唔知點解上到台,成個碟都有綠色液體,不禁令我地幾個覺得個碟根本無洗過。到我既雜果涼粉上台...蜜爪又生又硬,我相信係唔當造。木瓜...淋到爛,士多啤梨苦既,芒果明顯睇到唔新鮮,至於涼粉...都係苦既。我唔明白點解

首先講2個棉花冰,半溶解狀態咁上台,今日天氣真係熱成咁咩??然後正常棉花冰製造既時候應該只係落係碟既中間位置,但係唔知點解上到台,成個碟都有綠色液體,不禁令我地幾個覺得個碟根本無洗過。到我既雜果涼粉上台...蜜爪又生又硬,我相信係唔當造。木瓜...淋到爛,士多啤梨苦既,芒果明顯睇到唔新鮮,至於涼粉...都係苦既。我唔明白點解我平日食既野會變成咁...去生果甜品舖都係為左食d當時時令食唔到既生果甜品,但係...今次得到既結果係...非常唔滿意。
2012-02-03 97 瀏覽
旺角這家發記甜品是我最常去的甜品店 發記甜品的品種超多分量也足最重要的是 吃到目前為止 還沒有吃到不滿足 不滿意的甜品 所以對於這家甜品店推崇程度可想而知!極力推薦~~旺角這家比起銅鑼灣新開的店面要古老很多 小小的門面有些古老的感覺 很有feel 處於旺角這樣一個人流量大 又極其熱鬧的地方 顯得有些小小的不起眼店內面積其實十分寬敞 位子很多 有適合多個人的隱秘空間(某個小間隔內) 當然更多的是堂吃的方桌之類 位子與位子直接的空隙並不是很大 所以生意好的時候 坐的就會不會很舒服了 特別對於包包特別大的女生而言 抱著包包吃甜品也很是麻煩╮(╯▽╰)╭這個應該是涼粉之類的吧。。(時間隔得有些長了 完全想不起來叫什麽名字了- - 不過可以肯定是店內招牌之一 菜單上必有這樣的照片!!)看照片就知道這個甜品有多豐富了!! 簡直就是堆到差不多要溢出整個碗的程度了最上面的是酥鬆的刨冰 已經打得很細了第二圈則是切開一半的新鮮草莓 淋上煉乳 酸酸甜甜的新鮮草莓又大又多汁 酸酸的口感不會讓煉乳顯得太甜下面則是一塊塊大小均勻的涼粉塊 爽滑可口 浸滿整晚甜品的甜水也非常好味 淡淡的甜味 不會顯得過膩 可以說是火

旺角這家發記甜品是我最常去的甜品
發記甜品的品種超多
分量也足
極力推薦~~

店內面積其實十分寬敞 位子很多

最上面的是酥鬆的刨冰 已經打得很細了
下面則是一塊塊大小均勻的涼粉塊 爽滑可口
浸滿整晚甜品的甜水也非常好味 淡淡的甜味 不會顯得過膩 可以說是火候掌握的正好!
炸榴槤卷
姑且就這麼稱呼吧。。。
大塊大塊的新鮮榴槤肉打入適量奶油 香甜無比(不喜歡榴槤的可以選擇芒果相同款!)
包裹在炸過的春捲皮內 外層的卷皮非常鬆脆 吃的時候一定要一大口整個咬下 如果想用叉子搞定的話反倒會讓外層鬆脆的卷皮都淅淅瀝瀝的掉下來 弄得“一天世界”
卷皮兩頭有一點點烤焦的感覺 顯得更香更脆 中間部份則比較濕潤柔軟 還會粘連著裏面部份的榴槤肉 濕濕的~ 裹在一起吃味道相當好
一旁裝飾的小草莓也是新鮮的的 可以吃喲~ 不過就是酸了點。。
榴槤飄香!!最喜歡
他們家的榴槤飄香是我最最最喜歡的榴槤款甜品了!
樣子有些像《楊枝甘露》 波平如鏡的嫩黃色甜品中間撒著一絲絲透明的西柚肉粒 其間還隱隱看得見幾顆漂浮其中的西米露
整個甜品非常粘稠
裏面的榴槤肉是一大塊一大塊的! 一碗至少能夠吃到3-4塊整塊的榴槤肉 非常有滿足感!
無論是吃之前還是吃的時候 濃濃的榴槤香氣總是“揮之不去”
甜品里應該還加入了些奶油的成份 使得吃的時候有股淡淡奶香
百吃不厭!!
芒果糯米卷
因為已經點了兩個榴槤甜品了 糯米卷就換成芒果口味的!(芒果和榴槤是他們家的招牌)
同樣有兩半看起來就會有些酸酸的小草莓作為配飾 喜歡店家注重細節以及美食視覺的意識~
細細椰絲鋪滿整個糯米卷
整個糯米卷個頭不小! 仔細看的話其實是可以發現糯米卷非常之薄
其實整個糯米卷就是塊超大的芒果肉!還是完整的一大塊
外層的椰絲糯米皮非常軟滑 入口即化
再加上本來就做的很薄了 吃的時候基本就是送進口的同時已經“融化”
嘴裡剩下的就是整塊的芒果肉
芒果香氣溢滿
除了香甜
涼涼的芒果肉符合著爽滑的口感
這樣一大口吃的真是幸福了~
題外話/補充資料: 可能甜品都是現點現做的關係速度有些慢 人多的時候更是緩慢了 特別是需要炸的熱點 就更需要些時間了
2011-11-13
$60 (宵夜)
炸榴槤卷
榴槤飄香!!最喜歡
芒果糯米卷
  • 榴槤飄香,炸榴槤卷,芒果糯米卷
2012-01-19 19 瀏覽
一月一日 (星期日)飲過開年午茶,大家再想找個地方傾計於是四周找甜品店本想到新開不久的甜牙牙,時間尚早,未開店最後想到發記又想試新品上次吃過黑糖豆腐布甸,有好印象今次再下一城,試新推出的芒果啫喱配豆腐雪糕老公仔則試試榴槤啫喱與餐牌內的相片有頗大出入以為是很濃的香芒汁啫喱原來是超市那種,頗失望,只有上面有芒果粒不多也好,因為酸得很!豆腐雪糕是唯一可取,豆味香濃與我的芒果啫喱一樣而且不是榴槤味啫喱,而是黑加侖子味一邊吃,老公仔頭上滿是問號所謂的榴槤甜品,只是表面加了層榴槤肉,有點取巧直接點說,是貨不對辦!今次是唯一一次給發記的劣評希望店方關注,因為我們一直是貴店的粉絲
一月一日 (星期日)

飲過開年午茶,大家再想找個地方傾計
於是四周找甜品
本想到新開不久的甜牙牙,時間尚早,未開店
最後想到發記

又想試新品
上次吃過黑糖豆腐布甸,有好印象
今次再下一城,試新推出的芒果啫喱配豆腐雪糕
老公仔則試試榴槤啫喱
酸芒果肉啫喱
豆腐雪糕是較可取的
與餐牌內的相片有頗大出入
以為是很濃的香芒汁啫喱
原來是超市那種,頗失望,只有上面有芒果粒
不多也好,因為酸得很!
豆腐雪糕是唯一可取,豆味香濃
所謂的榴槤啫喱
與我的芒果啫喱一樣
而且不是榴槤味啫喱,而是黑加侖子味

一邊吃,老公仔頭上滿是問號
所謂的榴槤甜品,只是表面加了層榴槤肉,有點取巧
直接點說,是貨不對辦!

今次是唯一一次給發記的劣評
希望店方關注,因為我們一直是貴店的粉絲
2012-01-01
豆腐雪糕是較可取的
2012-01-08 15 瀏覽
吃完晚飯,想買糖水回家吃。因為很耐都沒到發記吃食糖水,所以想買份芒果糯米糍。晚上有很多人等位,而外賣需要等多2個號碼。大約10分鐘便有,都算快。不知是否芒果不當做,很酸-_-同家人都沒胃口吃下去,可能本人不太喜歡酸的食物…所以吃了一半都沒有就停哂口…比起之前無咁好食
吃完晚飯,想買糖水回家吃。
因為很耐都沒到發記吃食糖水,所以想買份芒果糯米糍。
晚上有很多人等位,而外賣需要等多2個號碼。
大約10分鐘便有,都算快。

不知是否芒果不當做,很酸-_-
同家人都沒胃口吃下去,可能本人不太喜歡酸的食物…
所以吃了一半都沒有就停哂口…
比起之前無咁好食
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
2011-12-12 12 瀏覽
經過門口想起不如買糖水孝敬媽咪,看看meun有很多選擇,天氣冷冷不如要湯圓配糖水,也有很多選擇可以配芝麻糊,紅豆沙,紫米露etc. 樣樣都想吃見到有栗子茸比較小見,今次選了這個,很香濃幼滑的栗子茸不太甜正合我口味,最近迷上所有有關栗子的食物,配上3粒不大的湯圓是芝麻味的很Q,$26一碗可以多數粒湯圓就好啦! 下次再嘗試別的!!
湯圓栗子茸
2011-12-12
5 分鐘 (外賣自取)
湯圓栗子茸