2016-05-09 248 瀏覽
天氣咁熱要食返個芒果綿花冰先得,呢度既綿花冰有紅豆和湯圓伴碟,綿花冰上淋了淡奶,食左一啖入口即溶。綿花冰有芒果的香甜,真係好啱依家既天氣食~湯圓煙韌美味加埋綿花冰一齊真係好美味。綠豆沙就不過不失,糖不甩,軟硬適中,配上黃糖芝麻和花生,喜歡食甜既朋友一定鐘意

2016-04-30
宵夜
2016-04-09 239 瀏覽
門口停左部林寶堅尼, 原來是發記老闆黃生的, 食完之後我才明白為何做甜品可以發大達了。至專榴槤水晶粉 ($46)QQ 水晶粉加了不太香椰子味的椰汁及沒有榴槤香的疑似榴槤汁, 再放上一粒1開為2的榴槤肉, that's all.  QQ 水晶粉不夠彈牙, 本身又沒有味道, 如果連個用黎帶出甜品的香甜的椰汁及榴槤汁也欠椰子味及榴槤味, 這個甜品真是好一般而己, 幸好那粒榴槤肉夠熟夠香甜, 且臭臭的, 才能加計分, 但成個甜品份量很少, 盛惠 $46, 有點貴, 心想 甜品真是一門非常賺錢的生意, 朋友叫的榴槤飄香反而有看得出杰杰榴槤溶, 她說成碗也很榴槤。
至專榴槤水晶粉 ($46)
至專榴槤水晶粉 ($46)
2016-04-02
$46 (其他)
2016-03-17 143 瀏覽
差唔多半年無食過深井發記,突然興起就揸車去食,諗住天氣凍,食返碗傳統中式熱辣辣糖水,我點左陳皮紅豆沙湯圓,先生點左紅豆沙豆腐花,一黎到,睇到已經覺得水潦潦,無乜豆,一食落都真係淨係得水,仲要唔甜,陳皮紅豆沙無陳皮又少豆點叫陳皮紅豆沙?d湯圓又細粒,唔彈牙,一食就知唔係新鮮。而我先生果碗紅豆沙豆花,就9成豆花1成紅豆沙,豆花ok正常,但紅豆沙就同我一樣,水潦潦無乜豆,不如叫淨豆花好過。點解差左甘多?
水潦潦無陳皮既陳皮紅豆沙湯圓
2016-03-14
$25 (宵夜)
正月十五元宵佳節,諗住食個湯丸應下節。有時唔係好明,點解時不時發記都排哂大隊,有啲人甚至乎揸車長征入深井食糖水。之前食過幾次,其實質素好鬼一般。如非今次無買湯丸,又懶得自己煮,但求食碗糖水應下節,基本上甚少會去呢間發記食甜品。見天氣凍凍地,今次我地兩人order 了一式一樣的熱蕃薯糖水+湯丸。糖水:略為甜咗啲,不過薑味還算濃。蕃薯:好硬,仲要切得好大舊,基本上係啱啱熟而咬得入口,但質感不佳咬咗幾啖放棄了。湯丸:size 都幾細粒。同我喺銅鑼灣或其他新派糖水舖食過的完全比下去! 不過湯丸皮都OK薄,算數啦...如果喺呢頭食開飯,順便喺度食個飯後甜品都還OK嘅. 不過如果山長水遠只來為咗朝聖嘅話,必定失望...
正月十五元宵佳節,諗住食個湯丸應下節。

糖水:略為甜咗啲,不過薑味還算濃。

蕃薯湯水加湯丸
2016-02-22
2015-12-28 135 瀏覽
食完燒鵝來這吃個糖水好似係指定動作咁,叫咗個栗子茸湯丸,食落略嫌不夠甜,$35一碗仔, 真係幾好賺,間唔中食下都ok既.我們晚上8:30分左右來到, 當時都冇乜人,到我們走人時已發覺接近滿座,大概人人都食完晚餐來吃甜品, 厲害!
食完燒鵝來這吃個糖水好似係指定動作咁,
叫咗個栗子茸湯丸,
食落略嫌不夠甜,
$35一碗仔, 真係幾好賺,
間唔中食下都ok既.
栗子茸湯丸
我們晚上8:30分左右來到,
當時都冇乜人,
到我們走人時已發覺接近滿座,
大概人人都食完晚餐來吃甜品, 厲害!
2015-12-25
2015-11-09 132 瀏覽
行完山有點累和口喝,便和朋友去食個甜品享受一下,來了發記便進入。一人一甜品,甜品還可以,吃飽便坐車離開回家去。************************來到看見發記甜品,行完山有點熱,進入內找個有冷氣的坐位坐下。朋友要了個芒果班戟,HKD25,朋友說不錯。我要了一杯木瓜奶,HKD25,因為太口喝,所以只飲飲品,太久沒吃木瓜,所以要了木瓜奶,都幾香木瓜味,不會放很多糖水,味道不會很甜,不錯。
一人一甜品甜品還可以,吃飽便坐車離開回家去。
************************
朋友要了個芒果班戟,HKD25,朋友說不錯。
2015-08-13 272 瀏覽
夜晚食飽飯,突然間好想食甜品。 於是就同男朋友揸車入黎呢到食最出名既發記甜品,佢地既甜品好多款式, 搞到我成日都心大心細, 但每次到最後我都會叫我最愛既楊枝金露同榴槤飄香。 楊枝金露內面有大大舊既芒果肉,一啖食落真係好juice。而d榴槤都唔輸蝕, 真係成舊榴槤肉放Q哂入去(我心唸係咪痴線架!),所以好多時候都一定會特登入黎食。 另外環境都幾浪漫, 真係偷情既好地方。
題外話/補充資料: 糖水後街有免費泊車
2015-08-13
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 楊枝金露
  • 榴槤飄香
2015-07-27 285 瀏覽
日日都返工,假期想到郊外地方睇下風景,行下沙灘都幾好呀!是日就駕車到了深井行下。天氣炎熱,途中我們到了深井較出名的”發記甜品”飲杯野,傾下計,涼下冷氣。由於不太肚餓的關係,所以只點了2杯飲品。紅運當頭、芒果盛燕2杯飲品同餐牌相片有出入的,杯只是一隻普通茶餐廳用的杯,賣相確實減了不少分數啊。紅運當頭 入面都有不少材料,芒果汁、紅豆……,但芒果汁太甜,飲曬成杯野都覺得好口渴。是日行街睇風景第一,食物返而其次。論價錢及味道,”發記甜品” 確實另我有少少失望。
日日都返工,假期想到郊外地方睇下風景,行下沙灘都幾好呀!
是日就駕車到了深井行下。

2015-07-26
2015-07-26 212 瀏覽
今日同幾位朋友系深井食完飯後,有朋友建議食糖水...之後就走到深井出名必食既甜品].我地幾位分別叫左榴槤糯米卷, 日式黑糖雪榚布丁, 榴槤沙冰, 冰糖海底椰.果個榴槤糯米卷, D榴槤酸是酸既,好明顯就是已經壞左,都介拎仟D客人食,我地同個阿姐講, 佢只系一聲'哦'咁就走左去另一張檯台TAKE ORDER另外日式黑糖雪榚布丁, 無特別, 個布丁同平時出面食既有D吾同, 怪怪地味.榴槤沙冰, TAKR ORDER果時阿姐話要等20分鐘,以為慢工出細貨, 點知一啖就要放低, 系膠味, 可能只用香精加冰整, 完全沒有榴槤味,真系離晒譜!!!最差既系冰糖海底椰, 個糖水系無味既, 好似水甘既色,再加4片海底椰...嘩....我都吾明甘既出品都可以俾客人食, 佢就真系發啦, 吾怪得叫啦, 我最吾明白點解介可以有甘多好評, 真定假架?
果個榴槤糯米卷, D榴槤酸是酸既

, 可能只用香精加冰整, 完全沒有榴槤味,真系離晒譜!!!

嘩....我都吾明甘既出品都可以俾客人食, 佢就真系發啦, 吾怪得叫[發記]啦,
我最吾明白點解介可以有甘多好評, 真定假架?
題外話/補充資料: 我妻系未食過一間如此難食既野
2015-07-25
$60 (宵夜)
2015-07-08 215 瀏覽
係荃灣食完飯特登坐車入深井食發記,事關母親大人要食榴連飄香,本人其實對發記興趣不大😅母親大人話呢個榴連飄香好好食,好濃,但就細碗左d我就叫左綠茶綿花冰,上到黎個底已經半溶,而且份量亦係細左d,味道唔難食,但茶味唔重,偏重奶味,隔離個兩粒係芝麻湯丸豆腐雪糕好食,窩夫好香同偏甜,但又係幾少下,砌番埋應該啱啱好得一塊整體黎講味道係唔差,平均都40幾蚊碗,但份量唔多
榴連飄香

母親大人話呢個榴連飄香好好食,好濃,但就細碗左d
綠茶綿花冰

蜂蜜窩夫

整體黎講味道係唔差,平均都40幾蚊碗,但份量唔多
2015-05-03 320 瀏覽
跟朋友散步 走到了深井 當然要去發記食甜品!天氣熱的時侯,點一個綿花冰就最適合不過,於是我叫了個芒果朱古力綿花冰,這款綿花冰有紅豆和湯圓伴碟,綿花冰上淋了淡奶~嚐了一口 雙色冰和奶味混和 入口即融!甜度適中~食了一顆湯圓,是豆沙餡的 還帶點溫熱~配上冰涼的綿花冰味道很可口,下次一定會再嘗的!
2015-04-27 299 瀏覽
其實我次次都係叫芒果糯米卷,今次諗住試下其他野就叫左個士多啤梨窩夫配雪糕,點知…lai野…佢個擺碟其實好奇怪,毫無美感…個士多啤梨醬好似係話特製,酸到喊…窩夫口感一般,不過最奇怪係個雪糕,佢冇問我揀咩味,我以為係云呢拿,點知一嗒…豆腐味,我個人覺得豆腐味同窩夫係勁唔夾…做人都係專一啲好,超後悔…
士多啤梨窩夫配雪糕

佢個擺碟其實好奇怪,毫無美感…
個士多啤梨醬好似係話特製,酸到喊…

做人都係專一啲好,超後悔…
宵夜
2014-11-03 409 瀏覽
上個星期日, 行完川龍又行去深井, 之後即刻去發記食糖水, 見到朋友的楊枝甘露好似好好味咁, 所以我都叫左, 嘩, 好多芒果, 有三大舊, 又甜又凍又好味, 沒有好酸的柚的苦味, 好好食呀. 朋友們都叫榴槤飄香, 榴槤水晶粉, 攪到我全個鼻都是榴槤的味道, 但係見到佢地的榴槤都好似好靚咁. 佢地話超好味, 啖啖榴槤肉架. 榴槤水晶粉真的是成舊榴槤, 那碗榴槤飄香又係成碗都係, 好落足料呀.

2014-10-26
才剛步出裕記,又被發記甜品吸引了~對呀,再飽也食得下甜點的呀!!每人點了一個甜點我點的是心太軟,雖然很飽,但見到心太軟總忍不住想食呢~~成品很對板,外面焗得香脆的,入面依然是流心的,朱古力味濃郁,雖然不是最好食的心太軟,但都收貨了~雪糕只是普通的貨色,但冰冰的雪糕配著暖暖的心太軟,不會難吃啦~另外也點了棉棉冰明明是點了朱古力味,但竟然食到榴槤味.....大概是機器未清潔好就做下一份,所以才會有這樣的情況出現吧~也試了紅豆沙及綠豆沙,稀稀的,不推介~不過,最最最不推介的,是芒果布甸呢!!螢光色的芒果布甸,看了也覺倒胃口食落也是怪怪的,布甸的質感竟然是粉粉的,很怪呀!!!!絕不推介呢....這頓甜點,為我們劃上不完美的句號呢.....
才剛步出裕記,又被發記甜品吸引了~
對呀,再飽也食得下甜點的呀!!

每人點了一個甜點
我點的是心太軟,雖然很飽,但見到心太軟總忍不住想食呢~~
心太軟
另外也點了棉棉冰
明明是點了朱古力味,但竟然食到榴槤味.....
大概是機器未清潔好就做下一份,所以才會有這樣的情況出現吧~

也試了紅豆沙綠豆沙,稀稀的,不推介~

不過,最最最不推介的,是芒果布甸呢!!
螢光色的芒果布甸,看了也覺倒胃口
食落也是怪怪的,布甸的質感竟然是粉粉的,很怪呀!!!!
絕不推介呢....

這頓甜點,為我們劃上不完美的句號呢.....
2014-05-31
$40 (宵夜)
2014-09-10 655 瀏覽
難得去開西貢,除左食馳名既海南雞飯同泰國菜之外,當然唔少得要去發記個總店食翻個甜品啦。喺旺角朗豪坊分店後食完之後就覺得麻麻唔想再幫襯,點知今次有驚喜。總店真係好食好多,我點即綠茶雪山幾好食,個綠茶雪糕好夠味,同埋等位唔使等好耐。推薦要食發記就去總店,但市區分店就唔建議喇。
2014-09-10
$30 (宵夜)