2005-11-11 16 瀏覽
昨晚我和男友再去食甜品,我有食焗榴槤卷,feel很太甜,我不喜歡太甜,再食榴槤飄香和腐竹薏米糖水,很飽~~下次我會再幫襯~~
2005-11-09 34 瀏覽
上星期一,男友去我家比我食榴槤布甸,很正~~昨晚我和男友去食甜品,我食榴槤大菜糕和榴槤飄香,榴槤大菜糕很麻麻,我想食焗榴槤卷,可惜售罄~下次我再食^__^
2005-11-07 2 瀏覽
上星期六人殺去發記叫左芒果布甸,榴槤布甸,蜜瓜西米露,雪糕芒果jelly,士多啤梨黑珍珠...而我呢係榴槤兩個布甸都足料,個皮好好味,但太厚蜜瓜西米露0既蜜瓜好甜士多啤梨就差d...唔應該係推介雪糕芒果jelly..等左好耐先到...點知冇乜特別。雪糕係vanilla,jelly唔覺好味,芒果就好好,多肉且甜榴槤飄香就10個好喇...果然係材料十足,而且好香榴槤。是AP級,怪不得~!!!去到係必食呀本人0既甜品係5星,但朋友的雪糕芒果jelly及士多啤梨就差一點。另外,Price都比一般貴少少,地租問題?~whtsoever,都值0既~一提,服務一流。外面明明好多人,佢都叫我地坐多陣,傾多陣~真係好好呀~
上星期六人殺去發記
兩個布甸都足料,個皮好好味,但太厚
蜜瓜西米露0既蜜瓜好甜
士多啤梨就差d...唔應該係推介

2005-10-31 0 瀏覽
(29/10/05)同男友食完飯,行過醒起,講過要試個新野。九點,唔洗等位。粟米紫米露,甜度適中,杰身,仲有芋頭添呀。一心試那個豆腐榴槤啫喱,試左啖...並非豆腐雪糕!!而係雲哩o拿!!?太過份了,特色完全失晒!當時心情好,才沒搵人對質o羅。榴槤非常濃烈,金枕頭卦,配在黑加侖子啫喱度,其實味道&質地都唔match。
2005-10-30 23 瀏覽
上次10月中我和男友去發記甜品, 食宵夜~~我是愛吃榴槤迷,我選榴槤飄香($25),我男友選芒果西露($25),榴槤飄香,我很津津有味很正~~見兩榴槤很夠,$25很平,芒果西露,我男友講ok~佢\比我食芒果,我feel芒果很大,我少唔夠飽~我再叫食熱腐竹清心丸糖水($18),我試吃,我見腐竹很模糊,不似腐竹,我很失望~我叫錯,清心丸是似x膏~我算了全食完,我feel很飽~男友付$68。上次10月2x號我和男友再去幫襯,我選榴槤喱者($20),男友選榴槤飄香($25),榴槤喱者,我feel很麻麻,因為提子喱者+榴槤=不合,真榴槤很好,提子喱者很麻麻~.~榴槤飄香,我男友feel很少好,佢\不是榴槤迷,佢\很少食榴槤,佢\比我食榴槤飄香~也很正><~~付$45。下次我再食
上次10月中我和男友去發記甜品, 食宵夜~~
2005-10-23 0 瀏覽
食左飯之後.去左食甜品.....3個人食左個芒果糯米卷$32+芒果班戟$23.....芒果糯米卷裡面d芒果好大舊/...好甜...正...班戟d芒果雖然甜,但係一叉落去就趺晒出黎...唔夠實....都係都好味的..
芒果糯米卷裡面d芒果好大舊/...好甜...正...
2005-10-09 0 瀏覽
同個朋友食完文輝,硬是口淡淡的,下午已經想找甜品吃,路經這裡,見店內完全沒有客人,真的是首次見到,就兩個人來坐下。之前與眾食友食完陳記已經試過深井總店,印象不差,是日就試埋呢間分店。沒有人招呼,自己隨便坐。研究了牆上的食評一會,就一人叫了一個所謂的「鎮店之寶」,就係楊枝甘露及榴槤飄香。兩樣都係整定的,在雪櫃一拿出來就食。我的榴槤飄香真如其名,榴槤味非常之濃烈,杰身,好像是一整碗榴槤一樣。吃落是啖啖都有榴槤的香甜,不時亦吃到榴槤肉,是由頭香到落尾。在不少的地方都吃過這一味,敢說是日吃到的這個是差不多最好的了,比西灣河明記那個不准在店內吃的榴槤布甸,更香更濃,好榴槤者,真的是不可錯過;朋友的楊枝甘露,佢話也很對辦,不過佢就一路食一路唔出聲,之後才知,原來佢唔係好頂得住陣榴槤味。埋單44蚊,吃榴槤的話,值得一試。

埋單44蚊,吃榴槤的話,值得一試。
2005-08-23 5 瀏覽
呢排心情麻麻,所以更加想食甜品,星期五先食過APM手造甜品0既榴槤pancake。實在很愛食榴槤,琴日22/8食完大家食,又去左食榴槤飄香,細佬就食左芒果布甸。D人話佢0既榴槤飄香幾好,食過後就覺得ok啦,因為其實都係用左榴槤肉同西柚整,咁不如自己買過榴槤食?佢廿十幾蚊一碗,但舊榴槤肉唔係好大ja喎。細佬就話芒果布甸普通啦。總括黎講,有d失望,無想像中咁好,而且有d貴。
細佬就話芒果布甸普通啦。
總括黎講,有d失望,無想像中咁好,而且有d貴。
(非會員)
BAD
2005-08-20 4 瀏覽
I don't think it is gd...don't know why there are so much ppl wait for the seats.楊枝甘露, i think 滿記/ 手造甜品is better.
2005-08-16 26 瀏覽
尋晚食完飯,行左一陣,之後就指定動作,食甜品,我之前未食過發記既,我食開滿記or九龍城既多,但係我個fd講到好好食咁,咁咪去試吓law,去到等左一陣位,因為真係好細同好多人,我地等既時候見到好多人行出o黎,個個都食得好快,可能唔想人地等得太耐掛...我入到去之後,睇左一輪,冇乜特別想食,所以叫左個黃金露(即係南瓜露)湯圓,我地4個人,另外叫左3個豆腐花,一個有楊枝金露,一個栗子露既,另外一個乜都冇既,乜都冇o個個麻麻,出面公和o個d都好過佢,栗子露都ok,不太甜,楊枝金露都ok多料既,但係我食到芒果好酸,我o個個超差law,甜又唔甜,又冇味law,完全似飲水咁,d湯圓都幾好,唯一係我覺得好既野呀,仲有食左個芒果糯米卷,都ok既,都幾"in un"既;但係d service麻麻,有少少似想趕人走咁...令人都唔想坐落去,我唔會再去食law...真係坐得好唔舒服呀...我覺得食甜品係享受law...
2005-08-11 1 瀏覽
今日忙到連lunch都冇時間食,唯有喺下一個appointment前揾啲野頂下肚!因為時間関係;一定唔可以食熱的食物,唸來唸去,於是去食豆腐花。我order了一碗熱豆腐花加綠豆沙,豆腐花真係好滑呀!綠豆亦都好香臭草味!整體算幾好,不過十八大元一碗就真係幾貴!令我一路食一路想呢問鋪唔知幾錢租?
2005-08-08 6 瀏覽
楊枝甘露$25 with many fresh and sweet mango, taste good. Not too thicky or watery.Mango 糯米糍 very soft, not too dry, taste good! Will order again next time.

2005-07-26 2 瀏覽
星期日飯後黎食個糖水, 我就味食過深井既發記, 男朋友話深井個間幾好, 咁經過cwb 就黎試下啦. 分別叫左楊枝甘露同鮮雜果涼粉. 楊枝甘露完全唔得, 芒果唔香, 雖然有好多芒果肉, 但境然一d楊枝(look柚)都無咁奇怪? 雜困涼粉賣相已扣分, 上桌時只見一堆橙色野響個碗上(芒汁已埋沒晒d雜果), 芒汁味道已經麻麻, 加左入生果度, 就更加食唔到生果既味道. 雖然涼粉好似麵咁一條條幾得意, 但味道就無特別! 咁既價錢食咁既糖水, 只此一次!!

咁既價錢食咁既糖水, 只此一次!!
2005-07-24 1 瀏覽
食完日本菜便黎到呢間又食糖水.等左三個字好快入去坐近門口位, 一入到去便聽到數位女士尖叫, 我仲以為係咩事, 原來有小強出沒, 最後由侍應收拾左.我的朋友們信心有點動搖, 我覺得是小事一樁, 如果是米奇或者會有D驚奇.之後阿姐掉我地入埋邊張檯坐.點都要食, 最後拍板:木瓜西米露芒果糯米卷木瓜雪耳糖不甩糖不甩是返炒, 我覺得都ok, 因為冇餡所以加上花生碎剛好甜度適中.木瓜西米露幾多西米, 木瓜也大件夾甜, 但個人覺得如果冇碎冰會更好.其他都冇食, 但朋友們話芒果糯米卷芒果好新鮮, 木瓜雪耳幾好味.埋單約一百, 暫時o係CWB食糖水都係得呢間和一品齋.有好既糖水舖唔該單聲p.s. 今次小強通街走, 乾淨俾唔到3分.
食完日本菜便黎到呢間又食糖水.
之後阿姐掉我地入埋邊張檯坐.
點都要食, 最後拍板:
木瓜西米露
芒果糯米卷
木瓜雪耳
糖不甩

埋單約一百, 暫時o係CWB食糖水都係得呢間和一品齋.
有好既糖水舖唔該單聲

p.s. 今次小強通街走, 乾淨俾唔到3分.
2005-06-28 13 瀏覽
一直想試下栗子糊,見發記有分店係銅鑼灣,咁就走左入去試。叫左碗栗子糊拼杏仁茶,諗住一次過試晒兩隻,唔知係咪杏仁茶唔同杏仁糊定係呢間舖d糊係咁呢,碗糊唔係糊,好似湯咁....好稀...,我鐘意食d濃味同傑d既糊..佢好似d糊擺左好耐起水咁稀...==,早知去翠宛食杏仁糊好過