2016-07-14 1017 瀏覽
係銅鑼灣食完晚飯想返屋企之前食少少甜野就嚟咗小巴站隔離嘅呢間發記甜品貪呢度款式多叫咗心太軟 等左大約十分鐘呢度不設最低消費 我哋兩個人share一個甜品切開~入邊朱古力唔會流出來不過朱古力味道都幾香濃配一小球雲呢拿雪糕 好味道以呢個價錢來講 又唔使加一都算抵食呢度仲有個榴槤心太軟架 下次嚟試吓先
係銅鑼灣食完晚飯

又唔使加一都算抵食

呢度仲有個榴槤心太軟架

下次嚟試吓先

2016-06-20 513 瀏覽
同朋友仔食完晚餐食唔飽就直落去食糖水!我哋本身諗住去聰嫂,但係條龍實在太太太太太太長了🤕,所以開Openrice睇附近嘅甜品鋪,就揾到依間。等咗位大約5分鐘,就有得入去食了! 😀因為入面嘅甜品偏貴,所以就叫咗兩個,三個share食!入面個芒果好甜幾好食,同出面嘅糯米磁幾配搭 !依個益力多芒果綿花冰,我個人就唔多推薦大家食。佢冇乜芒果味,被益力多遮蓋晒。唔知係咪為咗配合隻碟嘅大細,喺側面加咗一堆紅豆,同埋兩粒芝麻湯圓,但其實九唔搭八,一啲都唔啱味😅總括而言,質素麻麻,同價位不配。
同朋友仔食完晚餐食唔飽就直落去食糖水

等咗位大約5分鐘,就有得入去食了! 😀
因為入面嘅甜品偏貴,所以就叫咗兩個,三個share食!
芒果雪花卷
入面個芒果好甜幾好食,同出面嘅糯米磁幾配搭 !
益力多芒果綿花冰

總括而言,質素麻麻,同價位不配。
2016-06-17
5 分鐘 (堂食)
$34 (宵夜)
芒果雪花卷
與好友相聚, 飯後一同吃甜品繼續談天說地。這天選了榴槤班戟過過榴槤癮,班戟軟嫩, 外皮雖頗為厚但充滿蛋香,  忌廉與榴槤肉的比例剛好,吃畢口腔充滿榴槤肉香, 極滿足!好友選了芒果布甸。賣相不太吸引的芒果布甸,底部有粒粒鮮甜芒果肉,口感略遜一籌, 不夠滑溜~
與好友相聚, 飯後一同吃甜品繼續談天說地。

這天選了榴槤班戟過過榴槤癮,
班戟軟嫩, 外皮雖頗為厚但充滿蛋香,
忌廉與榴槤肉的比例剛好,
吃畢口腔充滿榴槤肉香, 極滿足!
好友選了芒果布甸。
賣相不太吸引的芒果布甸,
底部有粒粒鮮甜芒果肉,
口感略遜一籌, 不夠滑溜~

2016-06-03
外賣自取
  • 榴槤班戟
2016-02-13 591 瀏覽
事後就一支煙,咁飯後呢? 飯後當然要一個甜品才能夠令人快活過神仙。我同一班朋友在晚飯後,沒有去推理,我們一行人,轉場到附近的《發記》,食甜品。有朋友點了一個好耐有見人食過的綿綿冰,不是我食的,所以我並沒有問同研究朋友吃的是什麼口味,不過,在熱潮過了好多年之後仍然可以有售,的確是一件值得我們去開心的事。(也許,我太耐冇係甜品店出現了。)另一位友人,來了一個傳統的,芝麻糊溝豆腐花,豆腐花,看得出是香滑,加上甜甜的芝麻糊,入口份外的甜美。我就要了一個很香港的甜品,名字叫楊枝甘露,味道是甜甜酸酸的,芒果同柚的味道相等,而且附加的芒果果肉,是甜的,令人感覺開心。開心,快活,的確是勝詔神仙。
開心,快活,的確是勝詔神仙。

$35 (宵夜)
2016-02-02 294 瀏覽
今晚同阿媽去行街買野準備過年,行到攰嘅時候想穩地方坐低休息下,剛好經過發記甜品,我就同阿媽講呢間店嘅榴蓮甜品我幾鐘意食,佢一聽話榴蓮甜品就話去食喇,本嚟我都唔想去,因為要排隊,又要等喇,但阿媽想食就排喇。因為我地兩個都榴蓮控,所以點嘅糖水大部分都系有關榴蓮嘅,呢個榴蓮飄香,睇佢無咩特別咁,但糖水中有一大舊榴蓮肉,夸張D嚟講差唔多占左糖水嘅一半,榴蓮肉好香,好甜,西米晶瑩剔透,好Q彈,糖水都有好濃嘅榴蓮味,好飲又好食,正。榴蓮卷,系咪好特別呢,好似糯米糍甘,但入邊嘅餡就系大大舊嘅榴蓮肉,表層糯米同椰絲香軟,再加上榴蓮嘅香甜,好特別,幾抵食。
2016-01-29
15 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2016-01-28 185 瀏覽
今日休假,阿妺話要同我去下午茶,聽講發記甜品唔錯,佢就話要同我去試,可能系星期日關系,今日我地嚟到有人排緊隊,但唔算好多,等左唔系好耐就到我地喇,鋪位唔算大,但可能都系食甜品,所以等嘅時間都唔會好耐。我同阿妺都系榴蓮控,所以每次到甜品店如果有榴蓮出品嘅甜品都會試下,呢度嘅榴蓮卷好似糯米糍差唔多,不過入邊嘅餡就系榴蓮肉,好抵食啊,好多榴蓮肉,食落又香又甜,皮又香又糯,再加上椰絲,好清新嘅感覺。榴蓮班戟,表層做得好香軟,餡同樣都系大大舊榴蓮肉,都好香,不過感覺就無榴蓮卷口感甘特別,但味道都算唔錯。同樣都系榴蓮出品,榴蓮飄香,糖水都系好濃嘅榴蓮味,食落先知原來榴蓮肉同糖水差唔多分量,好多榴蓮肉,良心出品,好食又抵食。
2016-01-24
10 分鐘 (堂食)
2015-12-02 158 瀏覽
同豬仔食完個麻麻地嘅韓國晚餐後,唔多飽肚,決定去食甜品補數!我地打算去食心太軟,又唔想走去太遠嘅地方,醒起銅鑼灣呢頭有間<發記甜品>, 好似有呢款甜品食㗎,一於行過去望下……果然不出所料,有心太軟嘅廣告招紙貼係玻璃幕牆,室内仲大把位,即刻go go go……翻兩翻menu, 我倆決定點兩個甜品share食~1.楊枝甘露$48: 有巧多大塊嘅芒果肉,最啱豬仔食!芒果肉鮮甜,一啲酸都無,西柚肉比例少啲,少左份甘味,西米粒粒有咬口,甜度適中,巧潤候!2.心太軟$50: 侍應生話要等20分鐘先有,我地一心要來嚐此美點,几耐都等喇!期待嘅一刻,一刀切下,朱古力流心徐徐而下,流心夠多,可是 ……朱古力濃度唔夠囉!有些少少失望!心太軟比較細size, 外皮薄軟身,亦唔夠香!反而雲呢拿雪糕底下塊窩夫餅几香脆就真!
同豬仔食完個麻麻地嘅韓國晚餐
後,唔多飽肚,決定去食甜品補數

翻兩翻menu, 我倆決定點兩個甜品share食
~
1.楊枝甘露$48
: 有巧多大塊嘅芒果肉,最啱豬仔食
楊枝甘露
2.心太軟$50
: 侍應生話要等20分鐘先有,我地一心要來嚐此美點
,几耐都等喇
!期待嘅一刻,一刀切下,朱古力流心徐徐而下,流心夠多
,可是
……朱古力濃度唔夠囉!有些少少失望
2015-11-29
$49 (宵夜)
楊枝甘露
2015-09-09 313 瀏覽
飯後甜品,本人對發記其實麻麻,但朋友想食為有就下距啦皮太厚,雖然入面舊芒果都甜同大件,但個底塊皮既摺位太厚,扣哂分呢個係朋友既,因為我唔食榴槤所以唔知味道點,但驟眼睇見都幾多榴槤肉應該唔差$56份量都幾少下,係出面既一半,窩夫屬偏重餅味,雪糕亦只屬普通貨色,$56唔太値...得過且過,因為本身都對發記興趣唔大,所以無點失望,亦無令我對發記有咩改觀
飯後甜品,本人對發記其實麻麻,但朋友想食為有就下距啦
芒果班戟
朱古力香蕉窩夫
2015-07-15 170 瀏覽
這夜迪迪和朋友一行四人,走到銅鑼灣相聚片刻,吃過正餐後,當然還未夠喉,要轉場吃個糖水夜宵再繼續暢談一番 因為不熟悉銅鑼灣的路,所以都只能到處找找看,最後找到了這間發記甜品,名字挺熟悉的,有些印象最先發績是在深井,既然是老字號應該有點保證的吧,結果是不過不失的,雖然不難吃但也不覺得具有老字號的味道!❝我們所點的四個甜品之中,都只能算是普通味道,都是將貨就價的程度!❞❝【湯丸+栗子茸(熱)】(HK$35)。栗子茸味道特別,栗子味濃郁,的確是別家中式糖水鋪比較少有的,但是湯丸就非常普通,裡面竟是沒餡的❞❝【榴槤紅白撈(凍)】($45)。喜歡吃榴槤的應該會很喜歡,但開價$45這樣貴,卻只給那些少份量的榴槤似乎有點小家。紅白撈則是豆腐花和紅豆沙的合稱,沒甚麼特別,正常味道而已,紅豆沙應該要煮得起沙才為上乘,但這裡的並沒有 ❞❝【芝麻糊(熱)】(HK$21)。芝麻糊已經是4個之中最為好吃的,雖然只是普普通通一個中式糖水,煮得比較溶,芝麻也比較香濃❞❝【豆腐花+紫米露(熱)】(HK$33)。豆腐花和紫米露是個很好的配搭,但卻發現紫米露的味道太甜了,即使混和了豆腐花仍然過於甜,而且必須要提醒大家,要

【豆腐花+紫米露(熱)】(HK$33)。豆腐花和紫米露是個很好的配搭,但卻發現紫米露的味道太甜了,即使混和了豆腐花仍然過於甜,而且必須要提醒大家,要小心燙口,等了一會才吃仍然非常的熱
❝ 另外說點很新奇的,帳單上寫著會循環再用,迪迪都想了好一會兒,如何循環再用呢?原來只是把上面的刪掉,然後在下面空白位置重寫(-_-)其實,最環保的做法應該是棄用這些厚實的卡紙作單吧,不要在假裝很環保好不好!❞
◉◉◉Overall來看,其實這間發記真的比想像中差很多,既然是老字號,應該要有些一鳴驚人/招牌糖水才是的,但是它卻沒有,價錢不算便宜,但糖水質素卻不是很好,所以下次迪迪要在銅鑼灣吃糖水的話,應該不會再選發記了!
題外話/補充資料: 店員比較沒笑容,可能因為太辛苦吧,只有1-2位員工serve全場,建議一定要增加人手,免得員工太辛苦又怠慢了客人。
2015-07-05
5 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
2015-07-10 307 瀏覽
好久沒有來發記了,適逢榴槤又到當造季節,便來碗榴槤飄香!卻發現原來又加價了!幸好榴槤飄香還是一貫的足料,榴槤果肉份量幾乎是一碗。Creamy又香甜。榴槤綿花冰太馬虎了吧?根本不是什麼綿花冰啊!只是碎冰!還幸榴槤味道是濃的。旁邊不知為何要配上紅豆和芝麻湯圓,九唔搭八!跟榴槤完全不配!只能說,我以為都只會繼續吃榴槤飄香!

榴槤飄香 $43

榴槤綿花冰 $55

榴槤綿花冰 $55

只能說,我以為都只會繼續吃榴槤飄香!

• 榴槤飄香
2015-06-24 356 瀏覽
$43質素中下👎🏻係屋企都整到 唔值呢個價錢 普通啫喱同雲尼拿雪糕 個芒果略酸👎🏻👎🏻👎🏻👋🏿服務態度同環境都一般 中午時間無乜客人 地理位置都算易揾😉

2015-06-24
2015-06-13 184 瀏覽
質素實在太差,芝麻糊太稀,紫米露甚至有怪味貴之餘無質素,服務態度都令人失望即使以前食過唔太滿意既甜品都好,都未試過會有想退錢既念頭,同朋友兩碗甜品幾乎原封不動咁樣,實在差得誇張
質素實在太差,芝麻糊太稀,紫米露甚至有怪味
貴之餘無質素,服務態度都令人失望
2015-06-13
2015-03-19 359 瀏覽
吃過飯後還未捨得走,我們來了發記。印象中比較少來,是因為那股頗令我忍受不了的榴蓮味嗎?他點了楊枝甘露,我就要了木瓜燉雪耳。甜品頗清甜,不過雪耳較硬。他的楊枝甘露的芒果是一塊塊的不是一粒粒的,味道中規中矩。

他點了楊枝甘露,我就要了木瓜燉雪耳。

甜品頗清甜,不過雪耳較硬。
他的楊枝甘露的芒果是一塊塊的不是一粒粒的,味道中規中矩。
2015-03-03
$40 (宵夜)
2015-03-06 405 瀏覽
越夜越多人既發記,間唔中都黎食吓芒果水晶粉第一印象係份量好少,芒果不太甜,但覺得水晶粉口感幾得意,但吃時要小心,因為不易咬斷。豆腐花 x 粟子蓉 粟子蓉十分好味,而且粟子香味好濃,配上豆腐花,一濃一淡是不錯的配搭。不過,豆腐花並無豆香味,而且較水質,所以非常滑。黑珍珠 x 紫米露因為近23:00,熱的都沽但清了,所以只可吃凍的。三個當中,尼個最好味。紫米及珍珠份量很多,而且甜度適中,原來凍紫米露都可以咁好食雖然發記質素唔算高,不過大眾化及中等價錢,所以也全場滿座。不過建議9-10點要去到啦,因為太晏去既話,選擇並不多,到時失望就唔好啦

越夜越多人既發記,間唔中都黎食吓

芒果水晶粉

豆腐花 x 粟子蓉
粟子蓉豆腐花

黑珍珠 x 紫米露

2014-11-13 435 瀏覽
成班男人係維園打波, 打完波當然要搵個地方吹吹水, 糖水鋪收得夜, 有人提議發記因為多座位, 應該唔洗等位, 咁我地又走左去, 真係無咩人, 唔洗等位, 今個星期好似第二次去發記, 一入到去又係俾佢陣榴槤香嚇親, 講真真係好陣味, 唔食榴槤既人都幾慘今日腦閉塞諗唔到食咩好, 有人話上次黎食summer幾好食, 結果我地成枱人就一齊叫左一個叫"summer"既雪糕雜果, 分別係我地揀左唔同味既雪糕, 坦白講呢個甜品其實都係好普通, 雪糕都唔係用咩牌子, 味道一般, 倒是生果份量都幾多, 所以食完都飽灑, 十月尾天氣仲係好熱一點秋意都沒有, 所以食返個summer其實都唔錯既!!如果大家唔想同人逼, 又想係銅鑼灣食湯水, 發記倒是一個不錯的選擇, 款式齊價錢合理, 又唔會趕你走!!