上個星期約左兩個Friend出來聚下,地點去返之前我老公推介喺中環卑利街出名食炸魚薯條嗰間白鬍子,一星期前已Book左位,當日一到步店員立即安排入座,睇完餐牌當然要叫返個招牌菜炸魚薯條配沙律醬另外order左其他小食有鐵板安格斯西冷牛肉、白啤酒煮青口、明太子釀雞翼、啤酒炸蠔等,傾住計等左陣野食好快送到枱上,件招牌炸魚好大塊做得外皮脆魚肉嫩,最值得推介係啤酒炸蠔,唔會太油又有蠔味同安格斯西冷牛扒,好嫩滑,所有食品都係即叫即做,另外要讚既係留意返佢地用竹既飲管,非常環保,朋友亦都大讚好食,其他食物品質一樣高,唔使多講睇相已經好清楚,呢間小店除左服務好,飲品食物又好,環境又夠情調,夠Chill又岩我地d港女打卡既好地方,令我再次光顧。

2021-08-18
2021-08-23 174 瀏覽
之前嚟過呢間《白鬍子》,試過佢地既炸魚薯條好好食,成日都好想再嚟,今日同兩個死黨行開呢頭附近,梗係要帶埋佢地去試下la,呢排天氣都幾熱我地都係簡左入室內坐,一來冇咁熱二來可以好近部遊戲機可隨時玩返兩手,講返嘢食先今次由我發板叫左:-招牌炸魚薯條-白啤酒青口 -白啤酒炸蠔 -明太子釀雞翼 -鐵板安格斯西冷 -凍檸茶 炸魚薯條同啤酒炸蠔同樣保持倒好高水準,呢兩款炸嘅小食都係即叫即做新鮮即炸,出嚟既味道果然係零捨不同,青口用白啤酒既煮法都幾特別而且個味都幾夾幾好食,跟青口仲附送幾件蒜蓉包都唔講得笑,啲蒜蓉好入味個包又脆脆地非常之好食,明太子釀雞翼都唔錯,我同朋友都特別推介鐵板安格斯西冷,雖然唔係去咗扒房,但呢度塊牛扒嘅水準好高好有牛肉味,牛肉質素食得出真係靚嘅安格斯西冷,而且整嘅生熟度恰到好處,點少少附帶既醬汁同埋鹽粒配合埋真係冇得輸,呢度店員嘅服務都好好,尤其女店員好親切又好好笑容, 所以今日呢個聚會又食得開心又玩得開心,啲死黨完全冇詐型,仲話一有機會都會再嚟tim。
,講返嘢食先今次由我發板叫左:
-招牌炸魚薯條

-白啤酒青口

-白啤酒炸蠔

-明太子釀雞翼

-鐵板安格斯西冷

-凍檸茶

2021-08-18
從大館行樓梯走落來,經過不少特定的餐廳,在卑利街偶爾發現了這間White Beard (白鬍子),開放式的大門清楚看到室內的環境,一於今晚就食炸魚薯條啦。Lemon Pepper Fish 🐟n Chips,選了傳統的Tatar醬汁,原條魚柳新鮮炸起,金黃外脆,但保持魚肉的結實,配合Lemon Pepper帶點檸香酸溜溜。Lamb Cheese漢堡🍔配薯條,羊肉漢堡扒有著濃厚芝士味,漢堡包做得十分鬆軟,裡邊亦有些藍莓醬,混合了芝士與藍莓的味道幾特別,沒有抗拒感。Chicken n Mushroom Pie🥧,這個Pie是即叫即做的,需時約15分鐘,金黃色的批邊很鬆脆,裡面是滿湖的餡料,雞肉和蘑菇蓉,口感幼滑。配了杯冰涼的Mango Lemonade🍹,Lemonade帶著清新的芒果香,Chill得來至爽。

Lemon Pepper Fish 🐟n Chips
Lemon Pepper Fish 🐟n Chips

Chicken n Mushroom Pie🥧
Chicken n Mushroom Pie🥧

Mango Lemonade
2021-08-10 176 瀏覽
行完PMA,見附近有間Fish & Chips 既酒吧店,想買去朋友家一齊食,門口有張吧檯,以Open kitchen格局,相信星期五,六晚最適合happy hour,同朋友飲下酒。 睇到餐牌,咩都想叫,叫了招牌的炸魚薯條,盒內牛油紙,魚塊厚身,保留魚味,點上Garlic Aioli蒜香沙律醬非常夾,配粗薯條。另一份叫了個Beer Battered Oysters$58,熱辣辣既炸蠔,外皮好酥脆,啖啖肉,完全唔腥,另一份叫了炸虎蝦Garlic Prawn$58,面層灑了少辣帶蒜味的調味粉,蝦肉好彈牙。
行完PMA,

門口有張吧檯,

2021-07-29
2021-08-05 118 瀏覽
今日放工去左中環逛一逛經過見到呢間餐廳主打炸魚薯條就決定試下,黎個happy hour除左招牌炸魚薯條,仲有其他炸物,burger,大排檔菜式可以揀當然唔小得happy hour既酒類好多選擇,實會搵到一款適合自己signature fish & chips揀左招牌口味,配honey mustard 醬魚身分量大,好足料切開會冒煙,係即叫即炸魚肉好新鮮,鮮味仲保留到加上檸檬汁再點醬汁食好惹味Beer Battered Oysters唔夠喉再點多一份炸物蠔身好飽滿,一啖都食唔哂好佩服廚師功夫火喉控制剛剛好熟度完美蠔身保持嫩滑,好鮮甜美味Draft beer (stella artois)叫多杯清爽既draft beer配搭食物好完美既happy hour!!
今日放工去左中環逛一逛
經過見到呢間餐廳主打炸魚薯條
就決定試下,黎個happy hour

當然唔小得happy hour既酒類
好多選擇,實會搵到一款適合自己

signature fish & chips

揀左招牌口味,配honey mustard 醬
魚身分量大,好足料
切開會冒煙,係即叫即炸
魚肉好新鮮,鮮味仲保留到
加上檸檬汁再點醬汁食
好惹味

唔夠喉再點多一份炸物
蠔身好飽滿,一啖都食唔哂
好佩服廚師功夫
火喉控制剛剛好
熟度完美
蠔身保持嫩滑,好鮮甜美味

Draft beer (stella artois)

叫多杯清爽既draft beer配搭食物
好完美既happy hour!!
家姐之前試過呢間話好正,引到我都決定黎食下🤣不過趕住番屋企睇奧運,所以就揀左外賣😛呢個位好chill😎搵日過黎happy hour都幾正!炸魚薯條配他他醬,鱈魚柳撲上薄薄一層炸漿,炸過後魚肉仍然濕潤滑溜,外層酥脆,配上一小塊檸檬可減低油膩感。粗薯條都係炸魚薯條既靈魂🤤Angus mozzarella burger ,我都係第一次食漢堡包配呢種包,好軟熟,我幾鍾意🥰塊牛肉係好厚而且好濃牛味,上層係熱溶左既mozzarella 🤤配埋大量沙律菜同蕃茄,大滿足😍除左薯條,仲可以揀配薯餅👍🏻好滿意🤩家姐無介紹錯!

呢個位好chill😎搵日過黎happy hour都幾正!

好滿意🤩家姐無介紹錯!
  • 招牌炸魚薯條
  • Angus  mozzarella
同同事在中環見完客提早收工,當然要去HH下,同事話有啲餓想食炸魚薯條個類配下酒,我即刻諗到早前朋友帶我試過卑利街的WHITE BEARD 結果一坐低,就真係覺得好餓啦! 今次試TOM YUM味嘅FISH N CHIPS ,都幾特別幾得意,TOM YUM味都好濃! 依個驚喜啦! PROSECCO SASHIMI SHRIMP 店員教將D PROSECCO 酒倒落個SHOT 杯度,然後一SHOT 過咁吞蝦同酒! D生蝦底部仲有泰式辣汁,所以當溝埋D PROSECCO 成件事好有驚喜有趣! 第一次咁樣食法 最後係SALTED PEPPER SOFT SHELL CRAB ,啖啖肉! 同事嗌左杯COCKTAIL PINEAPPLE CHUNK 話好好飲! D份量都唔細碟,最後我地兩個女仔都食唔哂

結果一坐低,就真係覺得好餓啦!

D份量都唔細碟,最後我地兩個女仔都食唔哂
2021-07-28
2021-08-01 56 瀏覽
已經一年冇食過白鬍子了今次外賣返屋企食可能你會問外賣返到去咪霖晒?當然堂食食新鮮熱辣啦因為我半小時已經返到屋企食物依然keep到溫度脆度叫了原味炸魚薯條炸魚冇雪味極大塊而且粉漿唔厚其實如果唔點醬自己耍啲鹽同黑椒已經超好味薯條份量超級多見佢出咗冬陰功味下次真係要再試試我另外再點了兩份小食蒜香炸蝦及炸柚子魷魚圈兩份份量都多蝦有成6隻魷魚圈有8 圈個柚子沙律醬酸酸甜甜超開胃好味尤其是配海鮮類炸魷魚圈係大圈圈炸粉好脆身脆到同魷魚有點分離炸蝦蝦肉彈牙炸粉好薄而且炸粉加入蒜香調味口味比較突出推薦🤗
已經一年冇食過白鬍子了
今次外賣返屋企食
可能你會問外賣返到去咪霖晒?

當然堂食食新鮮熱辣啦

而且炸粉加入蒜香調味
口味比較突出
推薦🤗
1K
Happy Friday 放工後經過中環SOHO區,就在白鬍子炸魚薯條 White Beard Fish n Chips 買外賣回家。小店餐廳面積不大,裝修得頗有格調,氣氛悠閒,最適合放鬆心情把酒言歡。餐牌貴精不貴多,主打炸魚薯條、漢堡和炸物小食。點了炸魚薯條和漢堡外賣,下單後即叫即製,份量十足。Signature Fish n Chips $88炸魚脆漿加入啤酒,因為啤酒是充滿氣泡的液體,可以讓粉漿變膨鬆,炸起來就會特別鬆脆。從橫切面也可看到金黃的外皮十分輕薄,咬下去口感特別酥脆,裡面包著嫩滑雪白而又相當豐厚的魚肉。厚切薯條連著薯皮炸得外脆內軟,邪惡又美味,完全吃到停不了口!Angus Mozzarella $108點了最傳統的基本款漢堡,夾著爽脆沙律菜、車厘茄、芝士和安格斯漢堡扒,餡料分佈平均,每口都吃到麵包、醬汁、配料和漢堡扒,可選配薯條或薯餅。麵包亦與別不同,採用煎香後的蒜蓉包,包身夠挺,不怕被醬汁浸軟,回到家再用氣炸鍋焗熱後,烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性,加入蒜香更加惹味。漢堡扒口感扎實爽彈,牛味濃郁,煎得帶有焦香,保留著飽滿肉汁。

餐牌貴精不貴多,主打炸魚薯條、漢堡和炸物小食。

點了炸魚薯條和漢堡外賣,下單後即叫即製,份量十足。
炸魚薯條

Signature Fish n Chips $88

Signature Fish n Chips

Angus Mozzarella $108

2021-07-30
15 分鐘 (外賣自取)
2021-07-26 103 瀏覽
週末來一趟大館行街影相,男友懲罰我賣甩佢,所以要求我起中環帶點好吃的回家給他朋友推介呢間鄰近大館SOHO區的炸魚薯條比我最近歐國盃大熱, 很多外國人也出來慶祝 (可能平日都是這樣) 成日覺得嚟中環SOHO同LKF都好似去咗外國咁小斜路上的白鬍子不算十分顯眼店子小小的, 但店外也有人堆內裡坐位也不算多, 不過來得這裡, 通常都會賣走在街上邊飲邊食主打是fish n chips和炸物為主炸魚都有好幾款味可以揀在店內大約等了十分鐘便拎到外賣新鮮熱辣即炸的是非常吸引, 就連剛吃飽的我, 也想偷偷吃幾條薯條拿完外賣, 也不敢怠慢, 要急急腳回家45分鐘到達, 男友也叫著要即食雖然食物只剩下一點餘溫, 但賣相依然good我叫咗冬陰公味嘅炸魚薯條, 雞軟骨和柚子魷魚圈每一份都伴有新鮮檸檬和醬料, 食炸魚薯條真係唔少得醬料而男友也是一名醬怪, 所以幾款醬佢都好鐘意每份炸魚薯條都有一個自選醬料, 我就揀咗左邊的honey mustard 因為本身揀咗帶辣的, 再加少少甜的芥末醬都幾match (自我認為)冬陰公粉都只是灑在炸魚上, 唔會影響咗魚本身的味道而佢嘅冬陰公粉亦唔會好辣同唔刺激, 應該好多人都接
朋友推介呢間鄰近大館SOHO區的炸魚薯條比我
成日覺得嚟中環SOHO同LKF都好似去咗外國咁

小斜路上的白鬍子不算十分顯眼
店子小小的, 但店外也有人堆

主打是fish n chips和炸物為主
炸魚都有好幾款味可以揀

在店內大約等了十分鐘便拎到外賣
拿完外賣, 也不敢怠慢, 要急急腳回家
45分鐘到達, 男友也叫著要即食
雖然食物只剩下一點餘溫, 但賣相依然good
我叫咗冬陰公味嘅炸魚薯條, 雞軟骨和柚子魷魚圈
每一份都伴有新鮮檸檬和醬料, 食炸魚薯條真係唔少得醬料
而男友也是一名醬怪, 所以幾款醬佢都好鐘意

冬陰公粉都只是灑在炸魚上, 唔會影響咗魚本身的味道
而佢嘅冬陰公粉亦唔會好辣同唔刺激, 應該好多人都接受得到
Tom  yum  fish  n  chips

魚質厚實唔易散, 相信即炸即食時會更好味
炸粗薯都好正

柚子魷魚圈份量都唔少, 有好多圈, 都是啖啖肉之選, 炸粉不厚
加埋個柚子沙律醬, 甜甜酸酸更開胃
Yuzu Crumbed Calamari
除咗海鮮外, 仲有雞軟骨可選
每粒都差不多大小, 也比我想像中大粒, 好有咬口
炸物通常加幾滴酸味味嘅檸檬汁仲正
Salted Lime Chicken Cartilage
食物好味之餘, 外賣盒也別有心思
唔會話因為是外賣就很求其
見到咁靚嘅外賣盒同埋食物嘅賣相, 食都食得開心d
2021-07-17
10 分鐘 (外賣自取)
Tom  yum  fish  n  chips
Yuzu Crumbed Calamari
Salted Lime Chicken Cartilage
喺附近開會想搵快嘢食,中環嚟講呢度價錢好ok,招牌押上炸魚薯條,應該有保證。酒吧格局,門口有張吧檯,入面係Open kitchen,加埋好chill嘅音樂,下次應該要happy hour嚟。炸魚薯條盒內舖上扮報紙嘅吸油紙,炸魚粉漿厚度、調味適中,魚肉嫩滑,配粗薯條、lemon wedges同醋,係正宗英國食法,aioli醬蒜味剛好,食食下想去旅行嘅日子,幾時可以再自由咁飛呢羊肉漢堡配薯餅香港唔多地方有羊肉漢堡,見到即叫,係我第一次食,好有驚喜,羊味好濃,肥瘦同質感都岩岩好,芝士係good match👍🏻
羊肉漢堡配薯餅
  • 招牌炸魚薯條
  • 紐西蘭羊肉芝士漢堡
2021-07-25 60 瀏覽
和朋友一起去Happy Hour,總共8人,店家特地幫我們安排外面的座位,也很用心介紹店裡的招牌菜,最近來了幾次,今天點了10支紅酒,2支白酒,啤酒大概也有10杯,還有幾杯調酒,同時也點了好幾份拼盤,真是能吃又能喝的一群人,此外發現這條街非常熱鬧人超多,以前沒來過這,就這樣一直待到凌晨兩點;我最喜歡雞軟骨、炸地瓜、CBD啤酒、炸生蠔⋯朋友們喜歡羊肉漢堡、明太子雞翼⋯實在點了太多東西,還都忘了拍照⋯只好獻上僅有的3張,以茲紀念,這裡是我們近期的最愛~
2021-06-30
  • 紐西蘭羊肉芝士漢堡
  • Signature fish n chips
  • White Beard Oysters
2021-07-21 40 瀏覽
今日係上環做野,女友接得放工,我地諗住去輕鬆下,網上搵到一間*whitebeard*酒吧,專食炸魚薯條,我地覺得吸引就去試環境 & 氣氛不錯店鋪注重衛生,又坐得舒服,而且有搓手液清潔食物同飲品選擇多,白&紅酒都有左邊係檸檬汽酒,酸酸甜甜。右邊係日本手工啤,唔苦又順滑炸魚薯條先到,$88大大份,炸魚有一把刀咁長,厚肉,肉質夠滑冇雪藏味,薯條新鮮炸,熱辣辣又夠薯味安格斯漢堡又係大大份,肉味夠,醬汁味道岩岩好,菜新鮮爽甜,男人食都夠飽!埋單$320,酒吧級數黎講唔貴,這間係值得一試
今日係上環做野,女友接得放工

環境 & 氣氛不錯

店鋪注重衛生,又坐得舒服,而且有搓手液清潔

食物同飲品選擇多,白&紅酒都有

左邊係檸檬汽酒,酸酸甜甜。
右邊係日本手工啤,唔苦又順滑

,薯條新鮮炸,熱辣辣又夠薯味

埋單$320,酒吧級數黎講唔貴,這間係值得一試
2021-07-20
2021-07-19 42 瀏覽
之前已經黎過食fish n chips,今日再同一個炸魚薯條控黎探店最欣賞呢度所有食物都係即叫即整呢度除左fish n chip外,仲有得食burger🍔 & all day breakfast 🍳 「All Day Breakfast」呢個all day breakfast 好豐富仲有我鍾意嘅hash brown + garlic toast,蒜蓉味特別香,非常脆口!而中間嘅Honey Lemon Yogurt 好正夠fresh又唔會好甜!樣樣都好岩我口味炒蛋雖然外觀不太討好,但原來中間係好滑呀「sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ғɪsʜ ɴ ᴄʜɪᴘs」用左紐西蘭ʜᴏᴋɪ ғɪsʜ,魚質好滑,不過外層嘅炸漿就有啲散!粗薯條新鮮熱辣,外脆內軟😍
之前已經黎過食fish n chips,
今日再同一個炸魚薯條控黎探店

最欣賞呢度所有食物都係即叫即整

「All Day Breakfast」
呢個all day breakfast 好豐富

蒜蓉味特別香,非常脆口!

而中間嘅Honey Lemon Yogurt 好正

夠fresh又唔會好甜!
樣樣都好岩我口味

炒蛋雖然外觀不太討好,但原來中間係好滑呀

「sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ғɪsʜ ɴ ᴄʜɪᴘs」
用左紐西蘭ʜᴏᴋɪ ғɪsʜ,
魚質好滑,不過外層嘅炸漿就有啲散!
粗薯條新鮮熱辣,外脆內軟😍
2021-07-18
下午茶
2021-07-19 29 瀏覽
懶得煮係中環放工外賣返屋企。去到餐廳點了beer battered oysters,deep fried platter, fish and chips, filet O fish burger.Beer Battered Oysters:蠔由啤酒帶起蠔的鮮味,質感好好。Filet O Fish burger:魚柳嫩滑可口,配合包來吃更有層次感。Deep Fried Platter:入面有炸魚塊,蒜蓉蝦.炸洋蔥圈,雞翼,炸魚塊魚似嫩滑而脆口,蒜蓉蝦蝦彈牙脆口,炸洋蔥圈甜味可口,炸雞翼嫩滑香口。Fish and Chips:魚柳配起檸檬汁,帶出了魚柳的鮮味同時感受到魚柳嫩滑,薯條乾身脆口好味道。
懶得煮係中環放工外賣返屋企。

2021-07-13
8 分鐘 (外賣自取)