2024-06-10 267 瀏覽
✨百寶雞半隻雞份量略少 一打開都呆一呆標榜首創去肥膏同尖骨切法 注意係去尖骨 唔係去晒骨雞皮薄 有毛 所以冇食 已經扣晒分 肉薄骨多 肉質軟腍 冇乜雞味 唔似新鮮雞亦唔算好入味 味道帶微甜 有藥材香料味 整體好一般 真係試一次就夠了總結:味道麻麻 份量又少 影出嚟好似份量正常 但個盒其實係大手板少少話說因為佢嘅特別切法需時起碼要等30分鐘 但我個人就唔係好明白用咁長時間點解淨係去到尖骨同肥膏起晒皮下肥膏 但啲皮有毛都係食唔到咁有咩用起晒啲尖骨 但一樣有骨 咁又有咩用呢30分鐘人哋海南雞都可以起晒骨啦🙄環境正常 服務正常 價錢貴 以佢呢個質素味道 完全唔值如果真係新鮮雞又唔算貴 但感覺唔似180蚊半隻雞 大約平時三分一隻雞份量真心去附近買鹽焗雞加送好過
✨百寶雞

如果真係新鮮雞又唔算貴 但感覺唔似
180蚊半隻雞 大約平時三分一隻雞份量
真心去附近買鹽焗雞加送好過
2024-05-01 323 瀏覽
呢間手切雞飯老店我係由細食到大,佢已經開業超過20年, 見證大圍飲食業嘅變遷。老店由一對老夫婦主理, 小店經營,慢工出細貨。 師傅一直堅持切雞去肥膏少油,淡淡雞肉,配醬汁雞皮十分之符合健康原則。秘製醬汁令到雞肉原汁原味。佢哋嘅白飯亦都有一定質素,唔會太硬太乾。另外推介佢哋嘅雞腎,非常新鮮好味,不會有過多嘅味精。由於佢哋只有外賣冇堂食,所以一般只有少量現貨. 建議買外賣飯盒或切雞,可以預先打去訂以免去等待時間。一般半個鐘之前落訂會較安全。

另外推介佢哋嘅雞腎,非常新鮮好味,不會有過多嘅味精。

2023-01-29 1352 瀏覽
相信大家聽過白切雞、鼓油雞、貴妃雞、太爺雞,但你可能未聽過百寶雞。細細個游走 沙田和大圍,呢間百寶雞真係好食!一D肥膏都無,點解無肥膏?因為師傅會把每件雞起骨去肥,而且每隻雞都係鮮嫩。食完真係一試難忘。幾十年老鋪,我隔左幾年無食,今次食番,質素咁多年都無變過!
百寳雞
2023-01-03
10 分鐘 (外賣自取)
百寳雞
2020-10-08 3953 瀏覽
我吃了雞,不論即食或翻叮食,毫不破壞味道!該店35年來保持水準!由始至終,他的手法一流!不論 點秘制醬汁或不點醬汁一樣好味!🚨🕰️最好及早計劃,因為需時制作,我建議打電話預訂,以免白行一趟!🙇
我吃了雞,不論即食或翻叮食,毫不破壞味道!
該店35年來保持水準!

由始至終,他的手法一流!

不論 點秘制醬汁或不點醬汁一樣好味!

2020-10-08
外賣自取
《👍全港最正的🐔—百寶雞》開業33年,秘製百寶雞,基本上住大圍既人都應該聽過佢個大名!佢絕對係全香港最好食既雞,沒有之一!——————————————————㊙️秘製百寶雞 $280/隻先講隻🐔雞,雞起哂肥油同骨🦴,你睇下張圖,起到乾乾淨淨,唔食埋塊雞皮真係好對唔住自己!😋食落去舊舊都無一絲既肥膩感覺!連骨都唔洗吐!雞由👨🏻‍🍳梁師父秘製汁浸成,每一個位都入哂味,唔會只係得顏色!🐥而雞係真有雞味,因為並非雪藏雞~ 而👍最最最正係個醬!佢同出面既唔同!唔好睇佢有層油就怕,其實佢有多種香料,包括五香粉啦,整既~如果配米線呀,或者熱辣辣既白飯,超級香同惹味🤗!——————————————————⚠️要注意既係,因為師傅要起骨同皮,每隻雞都要20分鐘時間先搞掂~ 📞記得預先大概一個鐘打過去訂左先!☎️電話:2601 1111同埋雞每有限量,所以最好早d 訂左先!——————————————————🐣百寶雞 (大圍)大圍積信街41號
《👍全港最正的🐔—百寶雞》
佢絕對係全香港最好食既雞,沒有之一!
㊙️秘製百寶雞 $280/隻

而👍最最最正係個醬!佢同出面既唔同!
☎️電話:2601 1111
同埋雞每有限量,所以最好早d 訂左先!
——————————————————
🐣百寶雞 (大圍)
大圍積信街41號
秘製百寶雞
秘製百寶雞
2017-06-19 5342 瀏覽
呢個係第一個無食過而又寫既食評 話說早幾日行過大圍 見到呢間聞名已久既百寶雞 當時大約17:30左右 在門口望入去掛滿十隻八隻雞 我就埋去話唔該要半隻 個阿叔二話不說就比左個冧把牌仔我 我莫明奇妙再同佢講要半隻外賣 個阿叔就話「咪比個牌你半個鐘頭後來攞羅 唔使你等呀!」就咁睇都知道個語氣係點啦 聽完嘩一聲 唔知咩事 我買半隻雞遮 唔使咁係馬 而且已經有十隻八隻掛曬係度 一斬就係 當時又一個人都無排隊 最後無買到 重有佢D雞腳夠胆賣$25蚊5隻 而且係勁細隻 真係矜貴 其實咁樣做生意幾好食都無用 唔知點解重會有人幫襯?
2016-11-13 4437 瀏覽
從小到大如果想食飯加餸,屋企人都會去大圍買百寶雞。因為自小買到大,佢地個預定電話26011111唔洗入電話都記得。未去前已經打電話預定,否則將要等好耐,老闆話45分鐘可以力,所以我較好時間先出門。去到即刻有得力,今晚成家有百寶雞食,真係好開心 因爲好耐無食過喇!一打開都忍唔住偷食,每盒百寶雞都有老闆特製醬汁。因為特製原故,我對當中成份不詳。但係食入口中,我覺得有點花椒八角及椒鹽味。百寶雞既味道很香,不似一般既豉油雞,食進口中會帶一點甜味平時我係唔食雞皮,但係百寶雞既雞皮真係好入味,會令人忍唔住要食。而且最重要係老闆切走曬脂肪!雞皮及肉係分開的!百寶雞肉很軟林,送飯一流
從小到大如果想食飯加餸,屋企人都會去大圍買百寶雞。

去到即刻有得力,今晚成家有百寶雞食,真係好開心
因爲好耐無食過喇!
一打開都忍唔住偷食,每盒百寶雞都有老闆特製醬汁。
因為特製原故,我對當中成份不詳。
但係食入口中,我覺得有點花椒八角及椒鹽味。
百寶雞
百寶雞既味道很香,不似一般既豉油雞,食進口中會帶一點甜味

而且最重要係老闆切走曬脂肪!
雞皮及肉係分開的!
百寶雞肉很軟林,送飯一流

2016-11-13
45 分鐘 (堂食)
百寶雞
賣成幾佰元一隻雞,居然俾雪雞人食,店主滿口仁義道德,鬼話連篇,上門對質滿口歪理答不上,只係問上一句:賣的是鮮雞淨係雪雞?店主迴避問題!一味錄音機上身,總之係靚雞!
2015-10-05 3851 瀏覽
滿懷希望去買隻雞給父親做生日, 點知隻雞普通到離晒普.1. 鹵水雞一隻, 沒有其他人講不會鹹.反而帶點點甘2. 一啲雞香撲鼻感覺都冇 3. 拿雞時我也有一張包你不會肚痛的單張 --> 冇4. 唔明金綱, 小儀可以俾10分
滿懷希望去買隻雞給父親做生日, 點知隻雞普通到離晒普.

1. 鹵水雞一隻, 沒有其他人講不會鹹.反而帶點點甘
2. 一啲雞香撲鼻感覺都冇
3. 拿雞時我也有一張包你不會肚痛的單張 --> 冇
4. 唔明金綱, 小儀可以俾10分
2015-10-04
慶祝紀念
生日
2013-05-07 4183 瀏覽
百寶雞,是近廿年吃過最美味致極的鹵水雞!堪稱全港第一!相片拍得不好影響各位對此鷄的印象,是老叟不對; 先對店主致歉!百寶雞在大圍已經營多年,老闆本住良心做好靚鷄。多年來均取鷄味較重、肉質好、脂肪比例平均的來貨以秘製鹵水煮鷄。多年來出品水準保持穩定。鹵鷄在鹵製後,在客人落單時才以人手用心起骨除多餘脂肪。鷄肉與皮均披著風味十足、惹味帶清香而微甜的味道。這鹵水其他店舖不用: 一般鹵店以平價豉油老抽、花椒八角、糖與味精做味; 百寶鷄則應、不以水準較高的豉油老抽、不燥的葯材吊味---- 吃後全無口乾上火的問題,也不失其鹵香風味,吃後真的是齒頰留香!而雞肉方面,不論肶、背、胸均鹵得入肉而又不失幼滑!細心品嚐,便知此鷄在選料、鹵製及起肉均花上不少心血。香港,已很少廚師肯用心去炮製好一隻鷄了!喜歡吃劣質豉油味精雪鷄麼?飲食,真的有絕對民主自由的。
百寶雞,是近廿年吃過最美味致極的鹵水雞!堪稱全港第一!

鹵鷄在鹵製後,在客人落單時才以人手用心起骨除多餘脂肪。

2013-03-02
10 分鐘 (外賣自取)
2011-12-03 3033 瀏覽
呢間店的歷史上一位食家已經詳細敍述.1985年在大圍創立.店內貼滿報導同相,要食雞最好2個鍾前打電話預訂.其實在現場立即叫.一小時就可以的.店內細細.周圍望也不會見到1隻雞,點菜時要對著空氣講....店主梁虹光師傅.為人也什冷酷的....圖中只係半隻雞.骨也不是全部起骨,胸部仍有骨的..賣點只可說完全沒有油同乾淨.而鹵水汁也不會鹹.反而帶點點甘...拿雞時我也有一張包你不會肚痛的單張.內容只是什麼食物配什麼食物不可以.同有關方面監管不力.....總括..食物味道是好的...但不至於特登去..一試無妨

總括..食物味道是好的...但不至於特登去..一試無妨
60 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
其他
2011-10-26 2308 瀏覽
早前見到雜誌報導,知道大圍有位高人---梁虹光師傅,廿幾年來,獨沽一味,百寶雞,用其獨家刀法,去尖骨、起肥膏,務求大人食得健康,小朋友食得開心,淨係呢一份精神同心意,足以叫我專程去一試。百寶雞位於大圍積信街41號,唔難搵,舖面唔大,但貼滿報紙、雜誌嘅宣傳和報導,仲有前港督彭定康試食及與大班鄭經翰嘅合照,非常威水。今日係有備以來,所以一早已經打電話來預訂,因為梁師傅堅持即叫即斬,斬雞壹隻需時最快都要十二分鐘,如果有客人等候,隨時要敖上個多小時,所以梁師傅早已張貼聲明,提醒食客最好提前兩小時預訂,非常巴閉。我今日比預訂時間早咗到,眼見舖頭門已開,但空冇一人,便站在門外大叫一聲,因為舖頭嘅門口係有一趟半腰掩門攔著,所以我冇硬闖;有一把雄厚嘅聲音係舖頭後面嘅工場傳出來:「係咪訂咗雞?」「係。」跟著,就見到一個身穿白色工衣,紅色短褲嘅中年男子,由工場走出來,雖然真人比相中人老,亦比較瘦,但我肯定這名中年男子,就係梁虹光師傅,佢二話不說,隨手拿起工作枱上嘅廚師帽,往頭頂一笠,便走到砧板面前,一手拿起刀子,另一手拿起百寶雞,埋首開工,非常酷。根據報導,梁師傅只用120天大嘅農場活雞,每隻重約四斤,每
,淨係呢一份精神同心意,足以叫我專程去一試
1988年至今嘅舖位
,非常威水
店內掛有前港督彭定康試食及與大班鄭經翰嘅合照
,如果有客人等候,隨時要敖上個多小時
逢星期三休息

根據報導,梁師傅只用120天大嘅
農場活雞,每隻重約四斤,每天新鮮運到,洗淨劏好後,浸入秘製滷水汁前,仲要係頸位開嗰小孔,等d滷水汁可以徹底滲入雞嘅內部,確保更加入味
;至於嗰
滷水汁就更加巴閉,梁師傅棄用花椒、八角,改用海味、瑤柱、沙薑、香葉和小茴等香料熬製而成,香味獨特,絕非坊間一般滷水汁可以媲美,非常正
店內貼滿報章雜誌嘅訪問
期間,見梁師傅埋頭苦幹,手起刀落,可以話快、狠、準
,用其純熟嘅獨家刀法,將隻百寶雞煎皮拆骨
;見梁師傅先將雞皮起出,細心地切除皮下肥膏,再起骨,跟著就用刀面拍鬆d雞肉,再塗上秘製百寶汁,才放入外賣盒
;梁師傅之所以咁堅持佢嘅刀法,因為佢認為皮下肥膏係壞膽固醇,食咗無益,所以要切除
;至於起尖骨,係因為要方便老人家和小朋友食用,以防佢哋被尖骨骾襯,非常細心
梁師傅用其純熟嘅獨家刀法,將隻百寶雞煎皮拆骨
除咗百寶雞 ($200一隻) 外,仲有
BB乳鴿$30、
雞腳$25、
雞腎$30、
雞肝$30、
雞湯$5,如果唔想買全隻雞,仲可以買半隻$100,甚至飯盒都有,有
百寶雞飯$28及
BB乳鴿飯$35 (寫明係一隻乳鴿),要脾就加$5
,種類唔多,但非常詳細
除咗百寶雞外,仲有雞腳$25、雞腎$30、雞肝$30
等了又等,足足等咗廿幾分鐘,終於見到我嗰盒百寶雞啦
,仲有兩盒白飯,梁師傅強調係用金象香米煮,並非一般劣等米,只收$5一盒
;見雞湯亦都係$5一盅,叫咗三盅,不過梁師傅話要等多幾分鐘,例湯唔係一早煲定,即搯即有咩?唔明
,只見梁師傅係砧板後面,攪吓攪吓,咁我亦只好繼續耐心等待,非常耐

係呢個時候,適逢老闆娘---梁太剛啱返來
,見我係度等,好主動咁同我傾吓計,原來佢哋早於1985年已經係大圍賣百寶雞,不過當時並唔係呢個舖位,係同一條街前幾個舖位,比依家嘅舖位仲要細,所以冇廚房
,只有一個砧板、一個收銀柜咁大,當時,要去美林村嘅大牌檔,同人借廚房用
,每當d雞煮好後,就用架手推車,推返來舖頭賣,又辛苦,又麻煩
;及後,多咗d報紙、雜誌宣傳,亦多咗d口碑,生意自然做多咗
,所以係1988年,就買咗依家嘅舖位,終於擁有自己嘅工場兼舖面,一直做到依家,非常長情

閒話間,梁師傅亦有問我是否看到飲食男女嘅介紹而來
,我直認不諱,我亦表示非常欣賞梁師傅嘅敬業樂業精神,所以專程造訪
,梁師傅亦覺得報導詳盡,非常開心
,仲攞埋報導入面所提及嘅百年妙藥俾我睇
,佢話係爺爺留低俾佢,嗰樽入面係真空,所以d藥到依家仲保存得好好,係用來醫眼疾
;梁太仲話明日下午會有亞洲電視嚟訪問,似乎佢哋對於傳媒嘅訪問係樂此不疲,非常健談

湯亦都準備好了,梁太幫我打包好之後,梁師傅仲俾咗張錦囊我
,臨行前,仲同我講:「包你一世唔會肚痛。」
嗰張錦囊,其實係兩張A4紙,四面都寫滿字,係梁師傅嘅親筆字跡,大致嘅內容係話食咗d受污染或生冷食物而肚痛,最佳嘅治療方法,就係飲70oC熱滾水,因為有殺菌功能
,字裡行間,亦表明咗梁師傅對政府嘅無能與不滿
,我並非醫師,亦無花時間考究,未知確實與否,但聽落言之鑿鑿,頗有趣
,亦不得不佩服梁師傅嘅偉大無私嘅精神
;原來梁師傅嘅爺爺同爸爸都係中醫
,所以梁師傅對醫術都略懂一二
,閒來,梁師傅就會把佢所認識嘅或時下嘅話題、見解,手寫下來,再影印派俾街坊,希望造福人群,非常有抱負
打包好之後,梁師傅俾咗張錦囊我:「包你一世唔會肚痛。」
身負重任,要將梁師傅嘅精髓帶返公司與同事分享,所以我重踏油門,第一時間趕返公司開餐

湯,一人一盅,都頗大盅,其實一盅都足夠兩人用,賣相就一般,表面上有一層薄油,中間夾雜著幾點黑色,真的不吸引
;呷了一口,味道不濃,亦不鹹,頗清,唔膩,的確係雞湯,而且冇味精
,唔稱得上好好飲,但$5一碗真材實料嘅雞湯,比坊間嘅味精例湯,好飲百倍
冇味精嘅清雞湯,$5一碗,比坊間嘅味精例湯,好飲百倍
白飯,一般飯盒嘅份量,飯粒鮮明,唔會一嚿嚿,食了一啖,有淡淡嘅飯香,但我喜歡比較硬身,略嫌偏軟少少
,但我兩位秘書,則非常欣賞,覺得很軟熟
,亦好肯定係金象香米,因為佢哋屋企都係食金象米,哈哈
白飯,肯定係金象香米
至於主角
百寶雞,份量十足,一個飯盒,裝得滿滿,雞皮呈啡色,香味一般,唔濃烈
,正如雜誌所講,望落有d似豉油雞,不過顏色則比豉油雞略淺;二話不說,夾起一件雞脾肉,果然皮肉分離,沒有半點肥膏,一啖咬落去,十分嫩滑
,味道香,且鮮甜,滷水汁嘅味道亦冇一般豉油雞咁鹹
,可能由於梁師傅係每件雞都塗上百寶汁,所以夠香夠味;再試一件雞胸,當然冇雞脾咁滑,略嚡,但唔韌
;至於雞背,雖然肉唔多,但雞味最濃郁
;若嫌百寶汁味道唔夠,梁師傅亦隨雞附送一小盒百寶汁,可以蘸來吃,味道更加濃烈
百寶雞,雞皮呈啡色,十分嫩滑,雞味濃郁
百寶汁,味道更加濃烈
肥膏的確切除得十分乾淨,成盒雞,連一點肥膏都搵唔到
;但骨,則並非完全起哂,雞背、雞胸等位置,仲有骨落地
;雞皮起咗肥膏後,確實吸引,但見仲有少量雞毛
;我並非想係雞蛋裡挑骨頭,只係想將所見所聞,如實與大家分享

平心而論,百寶雞係好食,比起一般燒味舖嘅雞,已經好好多
,但未至於話非食不可,而且佢冇堂食,一定要外賣攞走
,但係斬料加餸呢家嘢,通常都係要方便,係屋企附近就最理想
,有幾多間,可以做到太子永合隆咁,d客係專程揸車嚟買外賣,就算有,百寶雞所處嘅位置,又唔方便客人泊車買走 (因為積信街路面狹窄,好容易阻塞交通)
,所以係經營上,係有一定嘅難度。

我哋三個人,就將一隻雞,兩盒飯,三盅湯,一掃而清,合並$225,每人平均$75,唔算平,但非常飽,整頓飯,味香,但唔鹹
,食完後,都唔覺口渴,難得
;$200一隻雞,可能好多人都會覺得貴,但係街市賣一隻活雞,都要佰幾蚊啦
,所以我覺得$200一隻新鮮雞並唔貴

大家只要睇真d梁師傅嘅心機同誠意,就會覺得百寶雞係值得保存落去
,要保存嘅,唔單止係食物本身,最重要嘅,係梁師傅嗰份心意,凡事都以客人為先,處處都為客人設想
;依家,個個都口口聲聲話保育,但係往往都要到瀕臨危險嘅邊緣,先去做番d嘢,可以的話,大家都應該盡早出一分力,支持一吓本地文化
註冊商標
2011-10-24
40 分鐘 (外賣自取)
除咗百寶雞外,仲有雞腳$25、雞腎$30、雞肝$30
逢星期三休息
店內貼滿報章雜誌嘅訪問
百寶雞,雞皮呈啡色,十分嫩滑,雞味濃郁
百寶汁,味道更加濃烈
打包好之後,梁師傅俾咗張錦囊我:「包你一世唔會肚痛。」
梁師傅用其純熟嘅獨家刀法,將隻百寶雞煎皮拆骨
1988年至今嘅舖位
註冊商標
店內掛有前港督彭定康試食及與大班鄭經翰嘅合照
  • 百寶雞
百寶雞已經多年無買因為對我來說貴了一點;每次經過都望吓破舊鋪子算了,窗口貼滿老闆自己的廣告剪報,雞香依然撲鼻,由這個月開始已加價致兩百元一隻,今晚好想好想食就等了半粒鐘,街上D人眼望望,像我以前--也層一樣.....咁樣(衰樣)嘅鋪頭都有人光顧D雞......;我要求留骨,鐘意骨都好好味道!! 其實百寶雞有乜咁特別呢?就喺夠香味有回甘的香味;比美茶香雞、咸香適當、今晚食的雞胸有點乾,但整體OK,請客不會失禮。
外買
食了一吓才記得拿起相機......
2011-06-13
20 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
外買
食了一吓才記得拿起相機......