2024-06-05 116 瀏覽
Order完一杯嘢飲之後,等咗三個字,原來未整,之後再等三個字,原來吹杯嘢飲係好人整嘅!從來都唔知道一杯嘢飲味等半個鐘咁耐,等嘅人只係兩三個,飲完之後杯嘢飲係完全唔好飲,好似飲奶水甘!以後都唔會再幫襯!
2024-02-03 277 瀏覽
經常食百芳,味道好好,份量又足,野飲又多選擇。但係今次真係搞唔掂,希望改善。三杯雞飯,得三、四舊手指甲咁大嘅雞肉粒,對唔對得住幫襯你嘅街坊?其他全部都係薑蔥蒜,一打開真心嬲。仲要呢個餐係有塊大大塊廣告牌棟出嚟,話係新產品,做緊promote.你既然sell緊個飯嘅,正常應該要比起平時做得更好,先吸引到人繼續食。你唔係架喎,做得衰過其他所有餐。一個滷肉飯平過三杯雞,但啲滷肉都係合理份量,食得飽。你依家三杯雞、68蚊,炸髀飯同樣價錢係有完整一隻髀、大大隻,你仲少過一隻雞翼嘅肉,會唔會過分咗啲😕外賣返屋企食,都係貪快靚正,舒舒服服攤喺度嘆下,點知一打開即刻冇晒食欲。我想食白飯嘅,會去隔離茶記買囉

2024-02-02
10 分鐘 (外賣自取)
1K
2023-04-28 486 瀏覽
📍位置:屯門泳池站,在嚐麵旁邊。🏠環境:室內呈L字,只提供吧台座位,以淺色木系為主,不過乾淨度一般,因為在地上有幾隻蟑螂BB。🤵🏻服務:可到櫃台或點餐機下單,提供外賣和堂食,不收加一,自己取餐和收拾。🍽️午市:便當就包有飲品,麵食就沒有,只是提供扣減優惠。🥢紅燒牛肉麵 $69牛肉有牛展和牛肋肉,大塊又厚身,只是過熟了,不夠軟身,變得有點韌,麵質是挺有口感,也有鹹菜等配料,很足料!🥢滷肉飯便當+茉香綠茶🥤 $56這是朋友點的,看起來都豐富,除滷肉外,有菜、粟米、粉絲、鹵水蛋🥚、菜脯、蘿蔔絲,所有材料可拌飯吃,朋友都吃不完了。
📍位置:屯門泳池站,在嚐麵旁邊。

🍽️午市:便當就包有飲品,麵食就沒有,只是提供扣減優惠。

🥢紅燒牛肉麵 $69

麵質是挺有口感,也有鹹菜等配料,很足料!

🥢滷肉飯便當+茉香綠茶🥤 $56

2023-04-23
2022-12-29 429 瀏覽
好耐冇去過台灣,真係會掛住臺灣嘅便當,仲記得喺台灣買便當非常便宜,幾年前去大約為返港紙廿蚊就有一個便當,香港賣台灣便當就要五十幾蚊,不過當買返個回憶味道。今次揀咗鹵水雞翼便當,雖然鹵水雞翼得三隻,但係配料非常多,有菜、粟米、粉絲、肉碎、菜脯、蘿蔔絲,仲加埋半隻鹵水蛋,拍得住喺台灣買嘅便當,一樣好多配料鹵水雞翼醃得入味,其他配料都有醃過,非常美味。55蚊仲會包一杯茶飲品,今次揀咗茉莉綠茶微甜,綠茶味道幾香,而且只加咗少少糖漿,啱晒我口味呢間舖頭只係喺戶外設有少量嘅枱,應該都係主要做外賣嘅多,佢嘅包裝非常結實,值得一讚。

鹵水雞翼便當

鹵水雞翼醃得入味,其他配料都有醃過,非常美味。

鹵水雞翼便當配茉莉綠茶

2022-12-29
鹵水雞翼便當
鹵水雞翼便當配茉莉綠茶
什麼事情驅使你買外賣?是不想煮飯。就讓車車兜一兜,到了別有風情的御海灣一趟,買個台灣便當回去,還可在等取外賣時,圈一圈iEAT買兩pack 日本蛋呢!哈哈!入正題,以下是這次點的便當🍱: 1. 肉燥炸雞腿乾拌麵($66)⭐️⭐️⭐️炸雞腿即使隔了大概20分鐘才「開封」,但仍然保持香脆乾爽,並未滲油,而且雞肉有醃肉的香味,尚有肉汁,炸皮也不會過厚,好雞!好雞!惟拌麵就算已特別「走汁」,也嫌油膩,反而上次點飯更有驚喜,因此這麵拉低了這個便當的評分,可惜。🙈2. 台灣控肉便當($61)⭐️⭐️⭐️賣相很吸引,相公很滿意,但他說肉略有點硬,使它快扣了點分數。3. 紅茶拿鐵(+$14)⭐️⭐️⭐️⭐️茶味很香,百芳的飲品向來也挺有保證!4. 珍珠奶茶(+$12)⭐️⭐️⭐️已經飲得太多珍珠奶茶,沒太大感覺,試了一口,還是太甜,建議大家減點甜,應該香味會更突出!總括而言,雖然以外賣來說,價錢不算便宜,但「懶惰鬼」上身時,仍然推薦買買!😌
什麼事情驅使你買外賣?是不想煮飯。

入正題,以下是這次點的便當🍱:

1. 肉燥炸雞腿乾拌麵($66)⭐️⭐️⭐️

肉燥炸雞腿乾拌麵

2. 台灣控肉便當($61)⭐️⭐️⭐️

台灣控肉便當

3. 紅茶拿鐵(+$14)⭐️⭐️⭐️⭐️
茶味很香,百芳的飲品向來也挺有保證!

4. 珍珠奶茶(+$12)⭐️⭐️⭐️

2022-11-14
2022-06-20 585 瀏覽
性價比高的台式便當晚餐外賣滷肉飯便當送一杯清茶 抵食👍🏻比起一般台式便當 百芳池上勝於便當的配菜 令便當加分不少😋😋清茶走甜 茶味亦非常濃 👍🏻但要注意這間分店只做外賣
性價比高的台式便當
晚餐外賣滷肉飯便當送一杯清茶 抵食👍🏻

比起一般台式便當
百芳池上勝於便當的配菜 令便當加分不少😋😋
清茶走甜 茶味亦非常濃 👍🏻

但要注意這間分店只做外賣
2022-06-12
2022-06-16 443 瀏覽
呢一日去咗屯門御海灣探朋友,發現樓下都有好幾間餐廳而且仲提供戶外進食,之前天氣涼兩地嘅時候都幾舒服,我哋呢日就揀咗呢間百芳池上做外賣,我揀咗香酥炸雞腿便當,另一個係豬扒便當,加咗一杯我最鍾意嘅冬瓜茶,以往都係食佢嘅豬扒估唔到今次叫雞髀非常有驚喜,炸到脆得來會失去左肉汁,雞肉肉質依然Juicey,呢個價錢陪呢個份量配搭我覺得非常超值,而家飲方便亦都可以揀少甜或者去甜,非常貼心!呢間餐廳我呢一個禮拜都至少會幫襯一次㗎!
2022-06-03 292 瀏覽
上興趣班果邊新起御海灣果邊開左好多新餐廳見到有一間專賣台灣便當專門店,開始掛住台灣原味道,今晚就決定係你啦~滷肉飯便當便當放得好靚好整齊包括左滷肉、炒粉絲、酸菜粒、椰菜、滷水蛋、粟米粒,飯既口感都好好。醬汁唔會好咸,樣樣溝埋一齊好豐富好滿足有種古早台灣味~台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵外賣關係會好貼心另外紙袋裝起鹽酥雞咁就唔會番到屋企淋哂啦~鹽酥雞炸得岩岩好,唔會好厚粉拌麵配料麵係有滷肉、滷水蛋同西蘭花,麵身用左新竹米粉食落好煙韌,好有口感!另外叫左荔枝紅茶,鐵觀音拿鐵,店員整緊杯紅茶果陣都聞都陣陣荔枝味~二杯飲品都唔會好甜👍🏻👍🏻

滷肉飯便當

台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵
外賣關係會好貼心另外紙袋裝起鹽酥雞咁就唔會番到屋企淋哂啦~
鹽酥雞炸得岩岩好,唔會好厚粉

2022-05-31 187 瀏覽
百芳池上便當 (御海灣) (屯門)屯門海皇路23號御海灣地下20號舖最近工作太忙,沒有時間煮飯,便多了吃外賣,近來都是在工作附近找一些外賣店,今次找來一間台式的外賣店,專賣便當式的飯和拌麵。店面的裝潢非常講究,高高的樓底,潔淨的裝潢,燈光十足。香酥炸雞腿便當$65這個便當的賣點就是有一個大大肉厚的雞腿,雞腿有我塊面咁大,而且乍得外層香脆內裏肉滑!有很多配菜酸酸甜甜的很開胃,裏面有半隻滷蛋,我個人就很喜歡吃滷蛋,所以每次都台灣吃便當也必定會留意那一間小店的滷蛋好吃。黑糖珍珠鮮奶+$19珍珠有用糖水浸過,所以咬落去除了口感煙韌外,還甜度十足,配上黑糖和鮮奶,兩者合而為一甜而不膩。乾拌麵套餐(肉燥滷雞扒乾拌麵)$66江拌麵要做得好向就是半年要煙靭可口,這裏的拌麵每條都飲着滷汁,而且條條都非常煙靭。冬瓜黑糖鮮奶加$18冬瓜黑糖鮮奶更加清甜,有冬瓜蓉,在炎炎夏日飲這個特別涼快。

百芳池上便當 (御海灣) (屯門)
屯門海皇路23號御海灣地下20號舖

店面的裝潢非常講究,高高的樓底,潔淨的裝潢,燈光十足。

香酥炸雞腿便當$65

黑糖珍珠鮮奶+$19

乾拌麵套餐(肉燥滷雞扒乾拌麵)$66

冬瓜黑糖鮮奶加$18
冬瓜黑糖鮮奶更加清甜,有冬瓜蓉,在炎炎夏日飲這個特別涼快。

2022-05-30
2022-05-30 111 瀏覽
簡單晚餐最想食便當,原來屋企附近開左這間,台式為主便當,而且仲有手搖飲料😌「肉燥鹽酥雞乾拌麵」麵質較軟身要襯熱食喔😋 配上肉燥👍🏻 鹽酥雞外脆內軟😋正!「百芳滷雞翼便當」便當內有多款項目,滷蛋,椰菜,粟米粒,粉絲,主打當然是滷水雞翼😽 入味!👍🏻 份量夠飽「金桔檸檬」熱辣辣的天氣,是最解渴飲品😌 而且金桔潤喉開胃😚「洋金菊金萓烏龍」這杯茶味道特別,有少許金菊味😊備註:🔺方便快餐之選🔺店主提供露天座位,舒服😌

「洋金菊金萓烏龍」這杯茶味道特別,有少許金菊味😊

備註:
🔺方便快餐之選
🔺店主提供露天座位,舒服😌

2022-05-22 83 瀏覽
朋友最近搬咗去御海灣,佢話屋企樓下新開咗好多嘢食,之前食過呢間<百芳池上便當>覺得唔錯,買番嗰便當去佢屋企慢慢食先嚟過肉燥滷雞翼乾拌麵,肉燥軟腍入味,味道非常濃郁惹味,同撈麵一齊食味道好夾,滷蛋滷到淺褐色,蛋白充滿韌勁彈性,雞翼大隻之餘滷得入味又唔會太鹹另一份點咗香酥炸雞脾便當,炸雞脾新鮮炸起,塊皮真係好脆,肉質都好鮮嫩,而且仲分開裝,保持酥脆。除咗雞脾之外,仲有滷蛋半隻、粉絲、粟米、娃娃菜和榨菜粒,整體份量好足,食每啖飯都有料飲品方面揀咗2杯珍珠奶茶,珍珠彈牙有嚼勁,軟硬適中,果然有台灣珍珠奶茶的質素來緊又到端午節可以買隻台灣粽應下節

來緊又到端午節可以買隻台灣粽應下節

2022-05-15 83 瀏覽
去唔到台灣 只好食下台灣野 止下旅行癮先朋友最近搬左出黎住 叫左我去幫下手幫手前當然都填飽個肚先啦openrice附近有咩食見御海灣果頭有台式野食 咁就搓搓佢好了香腸滷肉飯便當 $59 - 要講台式野食 其中一樣念念不忘既一定係台式香腸所以見到有呢個選擇 二話不說即刻揀了 哈哈哈呢個便當既香腸都算幾煙韌半肥瘦的滷肉加少少肉燥 食落都唔算好油膩配料其實都幾多下 滷蛋半隻 粟米 粉絲 黃芽白仲有辣的菜甫 食落都幾惹味肉燥鹽酥雞乾拌麵 $64-本身是叫了乾拌麵 但應該比錯了 變左滷肉飯 也不要緊了很欣賞鹽酥雞是分開用紙袋放的食落舊雞都幾juicy 唔會好鞋同埋唔會食到成日炸粉可惜外賣關係食唔到佢crispy建議食鹽酥雞的朋友都係即叫即食好了跟餐加分別$19同$20就有黑糖珍珠鮮奶同黑糖紅豆鮮奶-鮮奶是用meji奶 珠珠都算幾有口感 不過略嫌有少少甜至於黑糖紅豆鮮奶 其實都幾似港式紅豆冰的兩條友total食左162蚊 都算幾抵了佢d便當都真係幾大份下的
幫手前當然都填飽個肚先啦
至於黑糖紅豆鮮奶 其實都幾似港式紅豆冰的
兩條友total食左162蚊 都算幾抵了
佢d便當都真係幾大份下的
2022-05-14 64 瀏覽
今天是在家工作的一天,上下午都很忙碌,午餐要快吃,所以決定到樓下買個外賣便算了。最後選了百芳池上便當吃台灣菜,歎一杯珍珠奶茶。屯門有兩間百芳,不過我是第一次光顧,這間店面比起市中心的小,應該主要做外賣,不要緊,我今天就是要叫外賣!我買了兩份便當,一份香酥豬扒肉燥乾拌麵配 黑糖珍珠鮮奶, 另外一份是滷雞扒便當配 珍珠紅茶拿鐵, 再叫多一份鹽酥雞小吃, 雖然便當餐包飲品, 但只是一般的紅茶綠茶, 所以我便叫了其他的飲品, 可以扣減正價八元, 畢竟珍珠奶茶系列都係台灣菜的標誌嘛。 味道方面幾好食, 尤其鹽酥雞和滷水雞扒, 很入味, 鹽酥雞拿回家之後吃仍然酥脆, 肉燥呢雖然份量足,但我自己不太喜歡一條條小豬腩肉條, 我喜歡吃肉碎的, 所以我給了老公吃, 他說味道不錯。總括來說, 便當餐的飯和麵份量足夠,味道不錯,可以再光顧。

總括來說, 便當餐的飯和麵份量足夠,味道不錯,可以再光顧。
2022-05-08 88 瀏覽
二人世界😀逛逛街,附近御景灣搵食近期才開張「百芳池上便當」先步入店看看餐牌,噢!原來沒有座位,問問職員,可以坐戶外座位的,都ok, 涼爽舒服炸雞腿乾拌麵 $66大大隻雞肶,皮脆肉嫩,香噴噴,略嫌炸粉太厚,配料包括:半個滷水蛋、西蘭花、細細粒,似滷肉,半肥瘦,不油膩,味道不錯夜市名物拼盤 $72熱辣辣,即叫即做,香噴噴6件鹽酥雞,啖啖肉,酥鬆可口5粒炸丸、4塊腸跟餐點了 茉香綠茶綠茶幾好味喎,微微甜,淡淡清香百芳豬扒便當 $61炭焙烏龍解渴、消暑 😊
二人世界😀逛逛街,附近御景灣搵食
近期才開張「百芳池上便當」

炸雞腿乾拌麵 $66

夜市名物拼盤 $72
熱辣辣,即叫即做,香噴噴
6件鹽酥雞,啖啖肉,酥鬆可口
5粒炸丸、4塊腸

跟餐點了
茉香綠茶
綠茶幾好味喎,微微甜,淡淡清香

百芳豬扒便當 $61
炭焙烏龍
解渴、消暑 😊

2022-04-29
2022-03-06 262 瀏覽
03.03.2022 星期四百芳池上便當 家人打了疫苗,要在家好好休息,於是放工去買外賣;之前已經試過百芳池上的便當,今次再encore,去御海灣自取。去到餐廳,原來餐廳內沒有座位,門外反而有戶外座位,取外賣時已經差不多六時,所以沒有人堂食。在Open Rice預早下單,一去到已經有得取,好方便。台灣鹽酥雞便當 鹽酥雞用紙袋另外裝好,一路行,一路都聞到好香,中途乘搭輕鐵,整個車箱也充斥著鹽酥雞的香味;便當除了飯之外,還加了好吃的配菜,包括雞蛋半隻、炸菜、椰菜、粉絲、粟米等,六十一元價錢很抵吃,而且加上十七元,就有大大杯珍珠紅茶拿鐵 ,叫了少冰少糖,不會很甜,只是只有紅茶味,沒有咖啡味。百芳滷雞扒便當 我自己叫了滷雞扒,以前已經吃過,很大塊的雞扒,而且肉質不錯,不會太鹹,好吃,我也是叫了珍珠紅茶拿鐵,選了微糖,珍珠不少,大大杯飲很久。二人晚餐只是一百五十九元,好吃,又有大大杯的飲料,性價比高,下次會再食。

03.03.2022 星期四
百芳池上便當

鹽酥雞

百芳滷雞扒便當
百芳滷雞扒便當 、珍珠紅茶拿鐵(少 冰 - 微糖 )

珍珠紅茶拿鐵

2022-03-06
鹽酥雞
台灣鹽酥雞便當
百芳滷雞扒便當 、珍珠紅茶拿鐵(少 冰 - 微糖 )
珍珠紅茶拿鐵