2023-05-10 191 瀏覽
今日係開心的日子,要去好地方去獎勵自己。盤子工房座位不多,飯市時間,有可能要等位,今日lucky day,有位即入。環境舒服,服務員細心解釋我疑難,窩心。今日選了橙皮朱古力咖啡及辣味牛肉意粉。初時以為橙皮係少少橙絲,竟然佢哋有橙乾,呢d就係心思了。橙香淡淡從咖啡中透出,令mocha多了一個層次,口感。至於辣味牛肉意粉大的辣味刺激了我的食慾,加上超多的芝士碎,令人意粉味道更香濃。仲要好大碟,可以慢慢品嚐。

2023-05-07 186 瀏覽
By the tray係其中一間bookmark左好耐既餐廳由得建生一間舖到而家屯碼同元朗都有分店先去食發現自己真係太遲去試喇😂😂😂-盤子大早餐 $118(牛角窩夫 菠菜芝士薯仔波 黑松露蛋 熱狗腸 香脆煙肉 大啡菇 芝士蕃茄 煙三文魚 沙律)淨係睇個menu已經feel到係有超多野食 而咁多野食都只係$118實在太抵🫣🫣牛角窩夫好鬆脆 薯仔波係第一次食 都幾特別黑松露蛋夠晒滑 黑松露醬都幾多 沙律砌到成座山咁高😂 柚子醋(?)好fresh好夾啲沙律菜基本上一個人要食晒真係好勉強😂-蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $89呢個又係超誇張 一上枱即刻比個意粉份量嚇親😂😂意粉又係砌到成座山咁高 蟹籽比既份量一啲都唔吝嗇 好似唔洗錢咁😂😂兩個人叫兩份主餐根本唔會食得晒所以見到咁大份都唔會食得晒就攞左個外賣盒入起左一半番屋企食🫢唔好以為大份又咁抵就一定唔好食除左用料足夠 醬汁都好香明太子味 意粉唔會太淋太硬 係近期食過最好食既明太子意粉🤭🤭🤭-另外仲叫左兩杯咖啡 不過本身無飲開啡就唔係好識分點為之好既咖啡 所以就唔多講喇🫣
由得建生一間舖到而家屯碼同元朗都有分店先去食
發現自己真係太遲去試喇😂😂😂
盤子大早餐 $118
(牛角窩夫 菠菜芝士薯仔波 黑松露蛋 熱狗腸
香脆煙肉 大啡菇 芝士蕃茄 煙三文魚 沙律)
牛角窩夫好鬆脆

呢個又係超誇張 一上枱即刻比個意粉份量嚇親😂😂
兩個人叫兩份主餐根本唔會食得晒
唔好以為大份又咁抵就一定唔好食

2023-05-04
不是有屯門人帶路不可能發掘到這間cafe🗺🧭盤子工房(海趣坊)位於屯門頗偏遠的屋邨商場裡,靠近屯門碼頭,雖然如此cafe的裝潢和食物都十分高質,很像在二手店找到寶,價錢也不便宜屯門朋友大力推薦盤子大早餐,食物樣式和一般全日早餐相約,味道也不錯,最特別是他們用牛角窩夫croffle代替多士麵包,成本會更高😯croffle烤得很香脆,質感煙韌得來不會有吃進一塊粉團的感覺,很推介!另外點了自家製青醬煙三文魚意粉,意粉質地al dente,青醬有濃郁的羅勒香,調味也剛好,即使灑上芝士整體味道也不會過鹹飲品方面我選了在其他cafe沒有看過的桂花蜜糖latte,喝之前很好奇桂花蜜糖配上咖啡會是如何,但喝了一口後卻不太感受了桂花蜜糖的存在,它的味道淡到讓我覺得只是在喝latte,不過咖啡還是順滑的朋友點的薄荷朱古力鮮奶則富有薄荷味,也不會太甜,但以它的價錢來說就有點貴

a big breakfast

home-made pesto sauce spaghetti w/ smoked salmon

hot osmanthus honey latte

hot mint cocoa
2022-10-28
a big breakfast
hot osmanthus honey latte
hot mint cocoa
2023-02-05 609 瀏覽
可以帶寵物進入的餐廳盤子大早餐$118入面嘅黑松露炒蛋炒得超香滑,菠菜芝士薯仔波好特別,牛角窩夫都好好味,整個份量滿滿,打卡一流!巴馬臣芝士煙肉碎碎沙律$60麵包粒好香脆,沙律菜配上柚子醋酸酸甜甜非常醒胃!蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉$89蟹籽份糧好多,明太子味道濃郁,意粉好creamy!黑松露配大啡菇雜菌忌廉意$88黑松露同雜菌呢個配搭無得頂!鍾意黑松露嘅朋友唔好錯過!薄荷葉檸檬梳打$40非常清新,解膩一流!
可以帶寵物進入的餐廳

盤子大早餐$118

巴馬臣芝士煙肉碎碎沙律$60

麵包粒好香脆,沙律菜配上柚子醋酸酸甜甜非常醒胃!

蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉$89

蟹籽份糧好多,明太子味道濃郁,意粉好creamy!

黑松露配大啡菇雜菌忌廉意$88

黑松露同雜菌呢個配搭無得頂!鍾意黑松露嘅朋友唔好錯過!

薄荷葉檸檬梳打$40
非常清新,解膩一流!

盤子大早餐
薄荷葉檸檬梳打
蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
黑松露配大啡菇雜菌忌廉意粉
2023-01-02 381 瀏覽
♡︎𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟷𝟶𝟾菠菜芝士薯仔波幾特別牛角窩夫煙煙韌韌,唔錯~-♡︎盤子芝士肉醬意粉 $𝟼𝟾不過不失,略嫌醬汁甜左𝚍-♡︎花生醬咖啡 $60 呢度嘅飲品選擇多,而且有心思抱住冒險精神試呢杯花生醬咖啡🥜結果比我想像中好飲呢!➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎抹茶鮮奶咖啡 $𝟻𝟾-小店人流都幾旺,座位唔算多假日到訪都要等一陣先有位整體嚟講飲品比食物出色有興趣都可以嚟試下喔ฅ^•ﻌ•^ฅ
♡︎𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟷𝟶𝟾
菠菜芝士薯仔波幾特別
牛角窩夫煙煙韌韌,唔錯~

♡︎盤子芝士肉醬意粉 $𝟼𝟾
不過不失,略嫌醬汁甜左𝚍
♡︎花生醬咖啡 $60
呢度嘅飲品選擇多,而且有心思
抱住冒險精神試呢杯花生醬咖啡🥜
結果比我想像中好飲呢!
花生醬咖啡

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
♡︎抹茶鮮奶咖啡 $𝟻𝟾

小店人流都幾旺,座位唔算多
假日到訪都要等一陣先有位
整體嚟講飲品比食物出色
有興趣都可以嚟試下喔ฅ^•ﻌ•^ฅ
2022-12-25
午餐
花生醬咖啡
2022-11-15 449 瀏覽
屯門真係開咗好多新嘅餐廳,今次難得山長水遠入到黎屯門搵好嘢食,就嚟咗呢間木系Coffee shop Chill吓😋玫瑰荔枝梳打$40黑松露配大啡菇雜菌忌廉意粉$88食物質素都唔錯,坐得都幾舒服👍🏻👍🏻👍🏻
玫瑰荔枝梳打$40
黑松露配大啡菇雜菌忌廉意粉$88
食物質素都唔錯,坐得都幾舒服👍🏻👍🏻👍🏻
📍地址:屯門湖翠路168-236號海趣坊1樓22-23號舖✿😋味道😋:4/5✿👀賣相👀:4/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:13:00 ↞ ❀❀ 🍽❝ A Big Breakfast - 盤子大早餐 ❞ $118☞ 呢個all day都幾豐富,價錢都好合理。☕️❝ Flat White ❞ $40☞ 杯咖啡拉花都幾靚,飲落咖啡都好香同埋好濃,入口都好順滑。🍯☕️❝ Caramel Coffee - 自家制焦糖鮮奶咖啡 ❞ $58☞ 呢個係佢嘅招牌咖啡,個個都叫呢杯,佢個焦糖脆脆係自家制,鐘意食甜嘅朋友可以直接試下食嚿焦糖,當啲焦糖慢慢溶入咖啡,又會慢慢帶出小小甘甘地。🍊☕️❝ Oranffee - 橙啡 ❞ $50☞ 平時橙啡好少見,而且咖啡同橙汁分層,有啲似espresso tonic飲落好清新,都係igable
📍地址:屯門湖翠路168-236號海趣坊1樓22-23號舖

✿😋味道😋:4/5
✿👀賣相👀:4/5
✿🏙️環境🏙️:3/5
✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5
✿💰價位💰:3/5

↠⏰時段:13:00 ↞ ❀❀

A Big Breakfast

☞ 呢個all day都幾豐富,價錢都好合理。

☕️❝ Flat White ❞ $40

🍊☕️❝ Oranffee - 橙啡 ❞ $50

Oranffee
午餐
A Big Breakfast
2022-10-22 300 瀏覽
平日幫襯,非常有驚喜既小店。味道同價錢合理。雖然飲品偏貴,但焦糖鮮奶非常值得推薦👍🏻座位亦非常舒適。店員亦給予客人很大的私隱空間,不會因食完主食驅趕客人離坐。推薦慢活既食客一試,唯分店在小區不太方便,但食物質素搭救。………………………………………………………………………………..

店員亦給予客人很大的私隱空間,不會因食完主食驅趕客人離坐。

推薦慢活既食客一試,唯分店在小區不太方便,但食物質素搭救。

🥐Hello Tiramisu Croffle 💰$68😈前幾個Post就去左分店間By The O到食Big Breakfast🥗今次就推介下甜食💛想分享下由於🐰都完結堂食生涯🙈黎緊都會主打岀返之前未岀既Post同埋會外賣為主😝好啦今日就講返盤子個Croffle🥐近期都好似好Hit呢個Croffle我就揀左個Tiramisu口味☕️佢個牛角包表面甜甜地幾好食上面有啲Cream同可可粉🍫另外佢仲有個小杯仔裝左咖啡係俾你自己淋上去😝我淋左多所以食落有種Black Coffee既味道🤣但整體上個Croffle都整得唔錯同埋都夠滿足💛而另外我仲加左一杯💰$44既朱古力鮮奶🍫佢飲落好重朱古力好岩我呢個朱古力控同埋賣相都好岩打卡幾好
🥐Hello Tiramisu Croffle
💰$68
2022-10-02 186 瀏覽
難得放假,去了這間餐廳打卡,份量非常好而且食物款式選擇多.這店全部都是吃西式全日早餐,今日點了一個薯餅牛角窩夫腸仔蛋早餐,薯餅咬落去非常香脆,裏面還有些菠菜,蛋也非常出眾,非常軟滑,當然也點了兩杯特飲,菠蘿特飲及西柚特飲,👍🏻👍🏻而且木系的裝修環境舒服👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
難得放假,去了這間餐廳打卡,份量非常好而且食物款式選擇多.
而且木系的裝修環境舒服👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2022-09-30 167 瀏覽
( ー̀֊ー́ )✧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈回訪無數次的高質咖啡店☕️突然心血來潮好想食egg Benedict 😳到了屋企附近的咖啡店來個豐盛的早餐~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈第一次造訪屯門碼頭店✨環境跟建生店差不多裝修都是帶點小清新最近小店在元朗也開立了第三間分店環境超美有機會一定要去造訪看看 ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Egg Benedict $118 (4/5)一上桌時就被擺盤吸引了整齊的pancake配上牛油果及三文魚温泉蛋特別的是小店用了芒果醬代替荷蘭醬入口是鮮甜的芒果味,咸甜交融,非常特別😳另外還配有granola 與pancake一同享用口感特別🤣而牛油果味道還有點青青的,再熟透一點就perfect池🤪┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Cappuccino $40 (3.5/5)入口不會很苦澀的堅果味😋味道不錯還有美美的拉花不過很快化掉😢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
( ー̀֊ー́ )✧
回訪無數次的高質咖啡店☕️
突然心血來潮好想食egg Benedict 😳
到了屋企附近的咖啡店來個豐盛的早餐~

第一次造訪屯門碼頭店✨
環境跟建生店差不多裝修都是帶點小清新
最近小店在元朗也開立了第三間分店
環境超美有機會一定要去造訪看看

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Egg Benedict $118 (4/5)
一上桌時就被擺盤吸引了
整齊的pancake配上牛油果及三文魚温泉蛋
特別的是小店用了芒果醬代替荷蘭醬
入口是鮮甜的芒果味,咸甜交融,非常特別😳
而牛油果味道還有點青青的,再熟透一點就perfect池🤪

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Cappuccino $40 (3.5/5)
入口不會很苦澀的堅果味😋味道不錯
還有美美的拉花不過很快化掉😢

2022-08-31 239 瀏覽
盤子工房早一兩年已經幫襯過好幾次,估唔到依家仲開埋分店,證明有不少捧場客。一直去開建生本店不過見屯門碼頭分店裝修好似幾靚,今日就專程到訪打個卡。店內座位不多,約莫6-7張二人枱,差唔多3點到埗最後都等左半個鐘左右先入座。不過裝修的確幾岩我口味,帶點小復古文青感(?),特別鍾意佢盞燈💡😂 整體感覺舒服。-🔸蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $98明太子期待已久可惜加左櫻花蝦反而搶左味,整體忌廉醬味道更突出,明太子只餘下口感同少少辣辣地的味道。不過配料還是很給力,除左櫻花蝦、明太子,還有滿滿的蟹肉、蟹籽。🔸盤子芝士肉醬意粉 $68超多醬,醬料偏杰身食太多感覺會有點小膩。🔎小總結兩款意粉都係大大碟份量多,整體沒有到很驚喜但味道還是不錯的。-🔹熱桂花蜜糖鮮奶咖啡 $44呢款係bb班friendly🤓易入口、唔會太重啡味如果你同我一樣飲啡唔可以走糖走奶嘅可以試下呢杯,或者另一款店家自製嘅caramel coffee都幾多人叫,目測係多奶版本,加埋舊焦糖脆脆應該都係bb班friendly😆🔹青BB梳打 $45青蘋果梳打加入咗青瓜好refreshing,賣相超靚好似綠寶石咁,就算無咖啡嘅靚靚拉花都有種賞心悅目
🔸蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $98

🔸盤子芝士肉醬意粉 $68
超多醬,醬料偏杰身食太多感覺會有點小膩。

🔹熱桂花蜜糖鮮奶咖啡 $44
呢款係bb班friendly🤓易入口、唔會太重啡味

🔹青BB梳打 $45
青蘋果梳打加入咗青瓜好refreshing,賣相超靚好似綠寶石咁,就算無咖啡嘅靚靚拉花都有種賞心悅目感。

總結:喜歡裝修亦喜歡杯啡,已經諗定左下次再嚟要試埋個croffle同caramel coffee🥰
(後記:出呢篇食評嘅時候已二訪試埋caramel coffee,啡味會重過桂花蜜糖鮮奶咖啡,而且飲到底都幾甜,個人而言沒有很喜歡。三訪試左dirty matcha,係有啡版本的matcha latte。未攪勻之前啡味會突出少少,味道偏苦。攪勻左之後matcha出番,同咖啡融合得好好,係特別得嚟可考慮encore的一杯💚)

2022-08-25 159 瀏覽
\ 屯門 - 盤子工房\ 💕九龍人難得入到屯門,當然要搵一搵當地有咩人氣餐廳!係網上見到依間coffee shop有好多正評,望落野食環境都好吸引,即刻去試試!┈ ✨A Big Breakfast $108 - 坦白講小新我平時唔太鍾意係cafe到叫all day breakfast,因為覺得只下過係將唔同既野食煮一煮就擺埋做一碟,例如普通炒個蛋,擺下茄汁豆就完事,味道上冇乜新鮮感(>﹏<)但!依間cafe既all day breakfast係有唔同嘅!入面每一樣食物都有誠意:炒蛋加上黑松露、蕃茄加上芝士、菠菜芝士薯仔波,仲有蒜蓉多士、煙三文魚、大啡菇、熱狗腸等等,非常豐富!成功吸引到我order(˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)(小新以前係未試過係出面order adb的!)食完十級滿足!🥰難怪咁有人氣! ✨蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $98 - 面頭擺咗滿滿既蟹籽,意粉入面有唔少既蟹肉,明太子忌廉好creamy好好味😋✨自家製焦糖鮮奶咖啡 $60 - 賣相好吸引!🤩咖啡放上好多塊自家製既焦糖脆脆,食入口又得,將脆脆同咖啡攪勻又得,攪勻後咖啡有好香既焦糖味,推介!(˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)  ✨玫瑰鮮奶咖啡 $44 - 入落有
\ 屯門 - 盤子工房\

┈ ✨A Big Breakfast $108

✨蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $98

✨自家製焦糖鮮奶咖啡 $60
✨玫瑰鮮奶咖啡 $44
 - 入落有淡淡既玫瑰味🌹依個正常發揮,鍾意玫瑰味既可以試試~
 ┈

┈ 💕整體來講,依到既食物係高質既!不過小新今次係去海趣坊既分店,餐廳比較細,環境就迫咗少少,如果大家怕迫既話,建議大家去建生邨既分店,個間分店會大啲,相對坐得會舒服啲~
自家製焦糖鮮奶咖啡
自家製焦糖鮮奶咖啡
  • 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
  • A Big Breakfast
2022-08-20 179 瀏覽
想講平時去得多𝐜𝐚𝐟𝐞今次實在經驗太差🙄🙄無人排隊情況下掃完安心, 要等職員汁枱我了解,亦都耐心等候但只見佢帶我入去坐就大力𝐩𝐚𝐭低餐牌係幾張空枱算數 應該太忙姐~餐廳得幾個客人我再體諒去到嘢食到晒,我就見到有其他客人入嚟有一位男客人坐低之後職員未提供餐牌之餘仲要用好厭世眼神對待我覺得實在太惡劣 翻工番到咁不如唔好返?自問每位客人都態度正常 唔應該咁樣比你哋職員對待囉!(女職員係咪需要放下假唔好咁樣對客呀)真心呢間餐廳唔係差嘢食 但職員真心要重新培訓一下。。。。。。
想講平時去得多𝐜𝐚𝐟𝐞
今次實在經驗太差🙄🙄
無人排隊情況下掃完安心, 要等職員汁枱我了解,亦都耐心等候
但只見佢帶我入去坐就大力𝐩𝐚𝐭低餐牌係幾張空枱
算數 應該太忙姐~餐廳得幾個客人我再體諒
去到嘢食到晒,我就見到有其他客人入嚟
有一位男客人坐低之後職員未提供餐牌之餘
仲要用好厭世眼神對待
我覺得實在太惡劣 翻工番到咁不如唔好返?

2022-08-07 143 瀏覽
份量好足既一間cafe,環境裝修都好舒服😆點左份Egg Benedict,熱香餅🥞口感鬆軟配煙三文魚&溫泉蛋,另一邊配牛油果,🥑熟得岩岩好,好滑意粉就揀咗蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉,蟹籽多到😍唔知份量咁大仲叫左雞翼,都好脆好香口朋友飲Matcha Latte 都好濃🍵,我就叫左杯Caramel Coffee,鐘意佢個焦糖脆脆係自家製,可以先咬幾答焦糖脆脆,口感好得意似丁丁糖,之後會慢慢溶落咖啡到,都係誠意之作☕️
份量好足既一間cafe,環境裝修都好舒服😆
意粉就揀咗蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉,蟹籽多到😍
唔知份量咁大仲叫左雞翼,都好脆好香口
  • Egg Benedict