2023-06-09 121 瀏覽
荔枝角工廠大廈有一間非常有名的相馬日式火鍋放題店,主打任食火鍋放題,店內環境舒適,食物選擇也非常多元化!湯底方面,有好多不同的選擇,個人最喜歡的推介就是泡菜湯和中華辣湯!泡菜湯酸酸的,帶點而辣味。而中華辣湯香濃嘅辣味,也10分惹味無窮!肉類方面,無論是牛肉雞肉還是豚肉都有提供。個人感覺品質最好的就是「美國牛肩胛」,其牛肉香味實在太突出了!另外,還有「日本鹿兒島豚肉」,肉質亦都非常軟嫩,感覺也不錯!小食方面,相馬的選擇提供也太多了,最令我難忘的一定是炸蝦,個人比較喜歡吃炸蝦,蝦肉彈牙外層又夠鬆脆!還有肉汁滿滿的炸丸子!另外串燒也非常之入味,每一串都燒得非常均勻,我每次都要吃好幾串!
2023-06-08 133 瀏覽
我哋女仔嘅口號就係我要減肥啊😂🫣點知比我喺荔枝角嘅工業大廈搵到一間減肥,都食得嘅火鍋放題✌🏻✌🏻仲要好好食😋減肥食嘅話一啲都唔辛苦🥒🥬🌽自助吧蔬菜一坐低梗係去夾啲蔬菜補充纖維先啦,有翠玉瓜、西蘭花、粟米條、金菇等等,好多選擇,揀自己鍾意食嘅就得,橫掂食極都唔會肥🤤🤤夾完嘢返嚟兩個湯就送到,我哋揀咗泡菜湯同中華辣湯,兩個都係辣嘅,泡菜湯就好似小辣咁,中華辣湯就會辣啲,大概係中大啦,食辣嘢出汗減肥🤭🌶️🌶️泡菜湯會開胃少少,因為都有啲酸味🤩🍤🌽🍍🧆🍘🍢串燒有一個都幾特別,係用米紙包住,外皮薄薄地,超級鬆脆,入口即化,入面嘅蝦肉就十分彈滑,好好食💯💯除咗呢啲,火鍋入面啲配料都唔錯,牛肩肉、豚肉、海鮮,呢啲全部都好放心食,因為都係優質嘅蛋白質🙌🏻🙌🏻全部都好新鮮,處理得都好乾淨食返啱個份量,其實減肥咩都可以食嘅💪🏻
🥒🥬🌽自助吧蔬菜
🍤🌽🍍🧆🍘🍢串燒

食返啱個份量,其實減肥咩都可以食嘅💪🏻
2023-06-07 95 瀏覽
今日老公同我黎荔枝角食放題 估唔到呢間係工廈入面隱隱秘秘既放題店會咁好食!🌟因為係火鍋放題,湯底我地揀左中華辣湯同清湯~辣湯麻麻辣辣但好易入口,清湯就有淡淡鰹魚味好清新~🌟炸物:超多炸物即叫即整~有好多炸丸子,鍾意食小食既我超滿足!全部熱辣辣咁食好幸福~🌟海鮮:海鮮任食,非常多選擇~青口呀、帶子呀,蝦呀全部大大隻!🌟肉:有豬肉、牛肉、雞肉,跟餐既牛肩胛最好食~牛味香濃!值得一提係全部肉都好新鮮!呢間送嘢食送得好快🌟幾乎食完一樣就有下一樣🌟超抵讚!
🌟炸物:
🌟海鮮:
海鮮任食,非常多選擇~青口呀、帶子呀,蝦呀全部大大隻!
🌟肉:

呢間送嘢食送得好快🌟幾乎食完一樣就有下一樣🌟超抵讚!
2023-06-07 54 瀏覽
今次去咗茘枝角既火鍋放題,真係可以話係一個好正嘅地方‼️首先,呢度嘅位置就非常方便,搭地鐵都好易到達第一樣上既係熱辣辣🔥😂嘅茶碗蒸蛋,有帶子兩粒喺入面,仲有啲蟹柳,份量都大杯然後就係到雞煲,雞煲係好有滋味,啲雞肉都好鮮嫩,雞煲醬汁亦都好濃郁,起碼有半隻,雞肉好滑,有肉汁😋仲好有香的麻辣味.雖然我唔食得辣,但呢個 bb 辣完全唔辣,啱晒想有少少辣但又唔食得辣的朋友食.除左雞外,配料仲包括洋蔥,香芹都好入味,一個字正‼️跟住就會上花膠雞湯,個湯用來直接飲,入面仲有一條花膠仔,湯係夠濃味,飲得出係雞湯👍🏽飲完湯就到海鮮蒸鍋,呢間餐廳有好多款海鮮可以揀👍🏽例如鮑魚、蠔、開邊蝦等等…最後到任食火鍋,最令人驚喜嘅係佢哋嘅牛肉,特級肥牛就好嫩滑,雪花肥牛就肉質嫩滑,而且唔會太薄,兩款肥牛都好直得推介👍🏽另外可以試下佢哋嘅牛柏葉,好爽每次份量都夠多。墨魚滑係用新鮮嘅蟹子同埋墨魚🦑混埋一齊最後想講飲品都好多選擇,梗有一款啱晒你🤣

然後就係到雞煲雞煲係好有滋味,啲雞肉都好鮮嫩,雞煲醬汁亦都好濃郁,起碼有半隻,雞肉好滑,有肉汁😋仲好有香的麻辣味.雖然我唔食得辣,但呢個 bb 辣完全唔辣,啱晒想有少少辣但又唔食得辣的朋友食.除左雞外,配料仲包括洋蔥,香芹都好入味,一個字正‼️

最後想講飲品都好多選擇,梗有一款啱晒你🤣
2023-06-06 79 瀏覽
💯中華辣湯❇️每次打邊爐,就一定係無辣不歡既,既然有得擇,就一定要刺激一下啦💯豚骨湯❇️有六個鍋任擇,有朋友唔食得辣,同樣地有辣有唔辣,豚骨既湯底味道都好勁,💯美國特選牛肩胛❇️就係見到有牛,先會擇呢個餐,仲配埋進口牛肉,優質豚肉同埋雞腿肉,牛肉方面可以話入口即溶,吸埋湯汁一齊放入口,勁好食,豚肉都係較為柔嫩,而雞腿肉份量大足,雞肉既部位都好厚肉💯海鮮❇️絕對唔可以無,基本上日本帶子,海蝦,青口,蜆等都係切食,值得欣賞係好新鮮,殼類都洗得好乾淨,完全無沙💯炸丸炸物❇️呢度既炸物好有日式既傳統風味,所有都係炸過,都好香好惹味,另外特別中有春卷同炸蝦卷,一定推薦,係必食 難得假期,同幾位朋友相聚,黎到荔枝角相馬食火鍋,食物上好乾淨,職員有禮貌招呼,價錢合理‼️
💯中華辣湯
💯豚骨湯
💯美國特選牛肩胛
💯海鮮
💯炸丸炸物

2023-06-06 62 瀏覽
朋友生日🎂,約咗一大班嚟到荔枝角嘅"相馬火鍋"食放題。叫咗個火鍋放題多部曲,呢個放題係無限時任食,一邊食一邊傾,一邊玩慢慢食。🔆呢個多部曲有特定嘅部曲:第一部:日式茶碗蒸,第二部:任食雞煲(可選辣度),第三部:滋補花膠雞湯,第四部:蒜蓉粉絲海鮮蒸鍋,第五部:任食火鍋海鮮鍋超正,啲海鮮超級新鮮,廣島蠔隻隻肥美,花蜆特級鮮甜,帆立貝夠晒大隻,肉質柔軟。用上超大量嘅蒜蓉和粉絲蒸,未食已經流晒口水🤤火鍋🍲湯底我哋選咗清湯,因為之前食嗰四部曲嘅蔬菜份量都唔多,所以第五步嘅任食火鍋,我哋就喺自助火鍋吧拎咗好多蔬菜,粟米🌽,翠玉瓜🥒,菠蘿🍍,秋葵🫛。另外,當然要食牛肉,雞肉豚肉,海鮮啦!
🔆呢個多部曲有特定嘅部曲:
第一部:日式茶碗蒸,
第二部:任食雞煲(可選辣度),
第三部:滋補花膠雞湯,
第四部:蒜蓉粉絲海鮮蒸鍋,
第五部:任食火鍋
2023-05-23 280 瀏覽
星期一晚上選擇了位於荔枝角的相馬日式火鍋。因為見有雞煲、打邊爐,還有蒸海鮮及串燒。場內寬敞,環境較暗,只有幾枱客人。1️⃣日式茶碗蒸茶碗蒸味道原汁原味,食得出蛋味,基本上是無落調味🙄 見其他人要出去加打邊爐的豉油調味。以簡單的茶碗蒸來說,絕對是不合格👎🏻2️⃣任食惹味雞煲有分辣度,不食辣的可選擇唔辣(但都是有少少辣)個人認為少辣都頗辣。上枱店員會提醒每2分鐘要攪拌一次,共4次,以免痴底。味道普通,帶點死鹹。煲內豆卜及秀珍菇份量比例挺多,未免有點稍遜色。3️⃣養生花膠雞湯花膠仔數量按人數一人一件,雞湯濃郁、味道不錯(個人覺得這環節是整晚最好)4️⃣蒜蓉粉絲蒸海鮮飲完湯後,店員會在原鍋再加湯,加上蒸籠。內有蒜蓉粉絲海鮮,蒸煮8分鐘可食用。 蟶子乾柴有沙、虎蝦肉質有點霉,其他都普通發揮。不同海鮮蒸煮時間應該不同吧?這重點項目令人失望😕5️⃣任食火鍋火鍋湯底都是沿用剛才的雞湯。食物配料可以用手機QR code下單,也可以到自助配料吧取。美國頂級牛小排賣相與肉質都不錯,豚肉都ok。海鮮方面,反而比蒸海鮮更好。此外,還有串燒、炸物、雞翼選擇。不過前面已食得七七八八,所以只是淺嚐即可,味道正常發揮,未見驚喜。最後,以m

場內寬敞,環境較暗,只有幾枱客人。

1️⃣日式茶碗蒸

2️⃣任食惹味雞煲

3️⃣養生花膠雞湯

4️⃣蒜蓉粉絲蒸海鮮

5️⃣任食火鍋

最後,以milktop 雪糕及韓國雪條melona作結尾。

💬如果你是重量不重質,以$298來說,其實是抵食的,因為既不限時,又有雞煲火鍋放題,絕對款式多又食得飽。

但是食物質素比較參差,茶碗蒸沒誠意,雞煲及蒸海鮮也是功夫不到家。整個用餐體驗麻麻,令人失望。

🆖 員工頗為散漫,主動性欠奉(但店內不是很忙)
🆖 進食期間見到一隻小強在牆身行走,頓時食欲不佳
2023-05-22
2023-04-28 590 瀏覽
今日去食.環境較差.食物一般.食品和飲品選擇性較少.雪糕得兩款.但食食下嘢.出現咁嘅嘢,冇晒胃口.叫左換立即換.服務人員態度可以.衛生方面有待加強.希望可以採納意見.
2023-04-22 541 瀏覽
雞煲味道單一,只有咸辣邊爐材料正常自助吧,連啲菜夾埋15分鐘都冇人換有啲材料仲要發霉串燒及炸物,共6人嚟左一邊炸雞翼、一件蝦多士、6串雞、6串豬總結:一次都嫌多
雞煲味道單一,只有咸辣
邊爐材料正常
自助吧,連啲菜夾埋15分鐘都冇人換
有啲材料仲要發霉
總結:一次都嫌多
2023-04-18 2661 瀏覽
今次飯局又係無限時火鍋放題,仲要5部曲😛交通係方便,初嘗試去這間火鍋放題,地方算寬闊,星期五都唔太多人,環境不算好嘈吵,如只要求同朋友有個地方聚下傾下係ok嘅。🥄第一部曲係茶碗蒸🥚蛋蒸得尚算軟滑,仲有粒帶子放係蛋面🍵蛋夠熱,但粒帶子只是微暖😅🥢第二部曲係雞煲🐔雞係用雞下脾肉,我哋揀咗小辣但只係食到辣及麻嘅感覺,肉冇乜味,,我嫌吾夠惹味,可能我重口味啦😅🥄第三部曲係花膠雞湯湯,個湯用來飲,入面仲有一條花膠仔,湯係夠濃味,不知是否雞湯?🐥🍴第四部曲是蒸海鮮拼盤🦐海鮮材料有鮑魚,帶子,蝦,蟶子,🦪青口,蜆,魚.....飽魚及帶子肉質都ok㗎,只蟶子及蜆有D沙,蝦同魚好似吾係好新鮮😞🥢第五部曲火鍋,同剛才嘅花膠雞湯做湯底,用QR Code落order,叫佐牛肩脊,豬豚肉,生蠔,大蜆及一些燒物,燒蕃薯仔,菠蘿,燒蝦同埋蝦多士,,燒物沒有想像中咁好食,,蝦多士炸到油淋淋,咬一啖成口油,反而燒菠蘿🍍同埋燒番薯仔🫘就ok😅🐂牛肉亦算是品質好,飲品及其他火鍋配菜,如粟米,菜,丸類..出面自助攞!仲有雪糕🍦雪條, 做飯後甜品😋溫馨提示:如去廁所要經過條長路,地磚比較濕滑,要好小心行,否則好容易跣倒!
今次飯局又係無限時火鍋放題,
仲要5部曲😛
如只要求同朋友有個地方聚下傾下係ok嘅。

🥄第一部曲係茶碗蒸🥚
蛋蒸得尚算軟滑,仲有粒帶子放係蛋面🍵
蛋夠熱,但粒帶子只是微暖😅

🥢第二部曲係雞煲🐔
雞係用雞下脾肉,我哋揀咗小辣
但只係食到辣及麻嘅感覺,肉冇乜味,,
我嫌吾夠惹味,可能我重口味啦😅

🥄第三部曲係花膠雞湯湯,
個湯用來飲,入面仲有一條花膠仔,
湯係夠濃味,不知是否雞湯?🐥

🍴第四部曲是蒸海鮮拼盤🦐
海鮮材料有鮑魚,帶子,蝦,蟶子,
🦪青口,蜆,魚.....
飽魚及帶子肉質都ok㗎,只蟶子及蜆有D沙,
蝦同魚好似吾係好新鮮😞

🥢第五部曲火鍋,同剛才嘅花膠雞湯
同埋燒番薯仔🫘就ok😅
🐂牛肉亦算是品質好,
飲品及其他火鍋配菜,如粟米,菜,丸類..出面自助攞!
仲有雪糕🍦雪條, 做飯後甜品😋
溫馨提示:
如去廁所要經過條長路,地磚比較濕滑,
要好小心行,否則好容易跣倒!
2023-04-14
2023-04-03 767 瀏覽
而家錦凍,岩晒去相馬打邊爐🍲暖笠笠!無論第幾次去食,佢啲食物都係好高質素!😍我地先嗌左湯底🥣,係甜豉油哦!甜豉油唔單止甜甜地,仲好香同味道濃郁,好正,我地非常滿意個湯底🥰之後我哋就開始烚下烚下,先淥左海鮮🦐,啲青口蜆同花螺都非常大隻彈牙,同個甜豉油味道非常夾!😃打邊爐當然唔少得肉🥓!優質豚肉果然優質,非常充滿豬香,而美國特選牛肩胛亦非常好味,油而不膩!非常棒🥳最後我地食埋呢度既炸物🍤,全部都好煙韌香口,燒菠蘿亦好juicy,好好味🤩
早排聽同事介紹荔枝角有間相馬火鍋店,幾好食,而且對佢評價都幾高!仲推薦我一定要食甜豉油湯底🤩咁我梗係即刻約frd 去試吓啦!⭐️個湯底鹹甜適中,會令到食材嘅味道更加突出,正啊!⭐️美國特選牛肩胛冇雪花牛咁肥,牛肉味會重啲🐮甜豉油湯底配肉完全冇依個問題啊🥳牛肉特別鮮美,食極都唔漏🤤而且優質豚肉都好不錯😋呢個價錢食到咁靚嘅肉真係抵到爛🤑⭐️除咗打邊爐必備嘅豬同牛之外火鍋店亦都提供雞腿肉🍗因為通都係成隻或者半隻雞上🐓分量多之餘又唔係個個部位都食,好浪費🤥依間淨係提供雞腿肉就啱晒我依啲細胃組織啦🥰⭐️海鮮都好新鮮🦐完全冇腥味淥完海鮮之後個湯更加鮮甜,味道亦更加有層次😚大家一定要試下👍🏻仲有日式串燒🍢味道一樣好好味✨總結,又有得打邊爐又有得食串燒,真係大大大滿足呀😍
⭐️個湯底鹹甜適中,會令到食材嘅味道更加突出,正啊!
牛肉特別鮮美,食極都唔漏🤤
而且優質豚肉都好不錯😋呢個價錢食到咁靚嘅肉真係抵到爛🤑

⭐️海鮮都好新鮮🦐完全冇腥味
總結,又有得打邊爐又有得食串燒,真係大大大滿足呀😍
臨近新年,又係一大班親朋好友聚會既時候!今次表哥提議去荔枝角既相馬到一齊打邊爐!果然無推介錯🤣🤣我地人數眾多,於是叫左兩個湯底,分別係「甜豉油」同「中華辣湯」!兩個湯底都好正,甜豉油湯底鮮甜美味,就算淥到最尾鮮味依然存在!中華湯底就夠晒辣,岩晒無辣不歡既朋友🌶️🌶️我地全部人都係食肉獸!無論雞豬定牛🍗🐽🐄我地都食左好多!「優質雞腿肉」滑嘟嘟,淥完好嫩滑!「優質豚肉」亦好食,唔會鞋烚烚,而「美國特選牛肩胛」亦好正,入口充滿淡淡牛脂香,我地每樣起碼叫左十碟😵😵而呢度既「炸物」🍤🍤都為我地劃上完美句號!全部都炸得脆卜卜,我地食都捧住個肚走🤰🫃
2023-03-15 427 瀏覽
見呢排做野做到頹頹地😿,今日放工就同一大班同事黎呢度打邊爐差差電!我地全部都係第一次黎,食完我地一致好評💯湯底🥣中華辣湯:未黎到已經充滿濃濃既辣椒香!而入口更加不得次了,辣味非常之有層次,亦非常香濃!我鍾意食辣既朋友仲飲左幾淡話好正!甜豉油:甜甜地好鮮甜,充滿日式風味,同樣非常之正🤍各款口味單骨雞翼🍗雞翼有唔同好味任君選擇,緊有一款會岩你好味!雞翼醃得好入味,炸得外脆內軟,而且單骨亦好方便食💙海鮮🦞睇得出同食得出全部係新鮮食材,全部都好甜甜彈牙,配合埋啲湯底鮮味更突出💜美國特選牛肩胛🐄牛肉薄切嫩滑,而且齒夾留香,係口散發出陣陣脂香,令人食完一碟又一碟❤️
湯底🥣
甜豉油:甜甜地好鮮甜,充滿日式風味,同樣非常之正🤍

各款口味單骨雞翼🍗

海鮮🦞

美國特選牛肩胛🐄
今日係中同聚會,難得錦耐無見我地一班中學同學緊係要食餐好😍唔好睇少呢度既公仔麵🍜,公仔麵都好好食,麵條煙韌,吸收晒湯底既精華,簡直係非常完美☺️呢度海鮮亦都好正!全部都好新鮮,完全唔係平價貨同雪到梅晒,淥完非常鮮甜😄美國特選牛肩胛🐄係必食之選!牛肉薄,牛肉滑,牛肉嫩,牛味濃,唔食簡直係損😌炸食🍤同樣令人無法抗拒!遠處都聞到香味!入口更加無得頂,非常脆卜卜,而且唔油膩😊最後都要讚下呢底既湯底,蕃茄湯底🍅充滿濃濃蕃茄香,完全唔係用茄膏而係用新鮮蕃茄製作!豚骨鍋 🐽味道亦濃郁同充滿骨膠原👍
今日係中同聚會,難得錦耐無見我地一班中學同學緊係要食餐好😍