星期六去完駱駝漆大廈買野,同個FRIEND有少少肚餓,係正樓下就有間港台美食外賣店,岩哂!!一於叫幾款小食醫肚~有齊各式港式、台式街頭小食,款式種類都好多!揀咗一輪先揀到~爆漿芝士蛋餅蛋餅份量夠扎實,食落餅皮好酥脆,加入半溶拉絲芝士同其他配料,口感好豐富,熱辣辣夠哂煙韌~鹽酥雞即叫即炸,酥脆多汁,啖啖肉真係好正!蘿蔔糕原來係閩南小食菜粿!第一次試,個口感好特別,咬落好柔軟偏濕潤,食到蘿蔔既清甜味~甘梅地瓜地瓜味香濃,外酥內定嫩,加上甘梅粉,提升味道層次。冬瓜檸檬、冬瓜仙草凍夏日炎炎飲返杯台式冬瓜茶夠哂消暑解渴!
星期六去完駱駝漆大廈買野,
同個FRIEND有少少肚餓,
係正樓下就有間港台美食外賣店,
岩哂!!一於叫幾款小食醫肚~

有齊各式港式、台式街頭小食,
款式種類都好多!揀咗一輪先揀到~

爆漿芝士蛋餅
蛋餅份量夠扎實,食落餅皮好酥脆,
加入半溶拉絲芝士同其他配料,
口感好豐富,熱辣辣夠哂煙韌~

鹽酥雞
即叫即炸,酥脆多汁,啖啖肉真係好正!

蘿蔔糕
原來係閩南小食菜粿!
第一次試,個口感好特別,
咬落好柔軟偏濕潤,
食到蘿蔔既清甜味~

甘梅地瓜
地瓜味香濃,外酥內定嫩,
加上甘梅粉,提升味道層次。

冬瓜檸檬、冬瓜仙草凍
夏日炎炎飲返杯台式冬瓜茶夠哂消暑解渴!
2022-08-12
下午茶
2022-07-28 134 瀏覽
位於觀塘的港台美食外賣店,正正在駱駝漆大廈下面,主理各式各樣港式街頭小食、牛雜,另外亦有一系列的台式食物,而且粉麵飯皆有,種類眾多。香港小食:燒賣街頭小食代表作,少不了魚肉燒賣,剛從蒸爐裡夾出來的,蘸上店家的辣椒醬,更加惹味。撈麵套餐:撈麵 + 炸物(炸雞塊)份量多,材料豐富,大大盒撈麵跟其他配料一起炒,有洋蔥、椰菜、雞蛋、粟米等等。炸物點心:沙茶炒腸粉以沙茶醬代替一般的醬汁,味道蠻意想不到。腸粉加入沙茶醬一起均勻,翻炒至啡黃色。正宗台灣小吃:滿福蔥油餅蔥油餅大片,煙煙韌韌,包裹著雞蛋、粟米及火腿,材料飽滿。正宗台灣小吃:迷你雞扒雞扒新鮮即炸,炸得黃金、香脆。台灣冬瓜茶:冬瓜撞奶冬瓜磚加入鮮奶,不過冬瓜糖偏甜,奶味不重,炎夏蠻解渴。
位於觀塘的港台美食外賣店,正正在駱駝漆大廈下面,
香港小食:燒賣

撈麵套餐:撈麵 + 炸物(炸雞塊)

份量多,材料豐富,
大大盒撈麵跟其他配料一起炒,有洋蔥、椰菜、雞蛋、粟米等等。
炸物點心:沙茶炒腸粉

正宗台灣小吃:滿福蔥油餅

蔥油餅大片,煙煙韌韌,包裹著雞蛋、粟米及火腿,材料飽滿。
正宗台灣小吃:迷你雞扒

雞扒新鮮即炸,炸得黃金、香脆。
台灣冬瓜茶:冬瓜撞奶

冬瓜磚加入鮮奶,不過冬瓜糖偏甜,奶味不重,炎夏蠻解渴。
2022-07-28 83 瀏覽
行完駱駝漆試試門口嘅小食檔。有台式又有港式小食,選擇好多!✨炸魷魚鬚 $45魷魚鬚酥脆彈牙,仲有好重五香粉同椒鹽香味。冇諗過呢個價錢有咁大盒😍。✨蘿蔔糕 $40估唔到竟然係閩南小食菜粿😻,好少喺北角以外地方搵到。金黃微焦,外脆內嫩,有淡淡米漿同白蘿蔔嘅香味。✨潮州粉粿 $20/3大隻飽滿,外皮唔算厚。餡料以瘦肉為主,仲有少量花生。✨冬瓜茶 $20/杯消暑清熱,有濃厚嘅黑糖味道。📍真姐港台美食 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A號舖
行完駱駝漆試試門口嘅小食檔。有台式又有港式小食,選擇好多!

✨炸魷魚鬚 $45

✨蘿蔔糕 $40

✨潮州粉粿 $20/3
大隻飽滿,外皮唔算厚。餡料以瘦肉為主,仲有少量花生。

✨冬瓜茶 $20/杯
消暑清熱,有濃厚嘅黑糖味道。

📍真姐港台美食 (觀塘)
2022-07-23 88 瀏覽
觀塘駱駝漆大厦地下一向人流多,見有間叫真姐港台美食嘅小食外賣店就走去試下,原來依度食品種類繁多,又有香港小食又有台式美食。最後揀左陳皮魚蛋、魚肉燒賣、生菜魚肉、糯米雞、肉鬆粢飯同埋滿福蔥油餅。陳皮魚蛋超彈牙兼加上港式辣椒油醬,食到停吾到口。魚肉燒賣魚肉超鮮,加埋甜豉油食感覺更正。生菜魚肉d魚肉勁多勁抵食,生菜又好大片,落埋胡椒粉同蔴油食好好味。糯米雞好香荷葉味,一打開見內裏餡料極豐富,我勁鍾意食。肉鬆粢飯就煙煙嘞嘞,口感好好而且肉鬆味香濃滿福蔥油餅值得一提因為好少機會食,煎過嘅薄餅極可口,加上花生、芝士、蛋花、蔥粒等等材料在內,層次感好精緻。
陳皮魚蛋超彈牙兼加上港式辣椒油醬,食到停吾到口。
魚肉燒賣魚肉超鮮,加埋甜豉油食感覺更正。
糯米雞好香荷葉味,一打開見內裏餡料極豐富,我勁鍾意食。
肉鬆粢飯就煙煙嘞嘞,口感好好而且肉鬆味香濃
2022-07-21 71 瀏覽
放lunch諗住是但買啲嘢食,於是嚟咗呢間新開小店。呢間小店人情味十足,老闆娘態度親切。店內亦有好多唔同種類嘅港式、台式小食可以選擇,種類繁多,多到眼花撩亂,唔知揀咩嚟食好😂於是我地問咗老闆娘有咩好介紹,佢就介紹咗呢個甘梅地瓜俾我哋試吓,加咗甘梅粉的確好特別,鍾意食地瓜條嘅我表示,下次再嚟一定會再叫!另外,我哋亦都叫咗個芝士蛋餅,滷肉飯,台灣刈包同埋冬瓜檸檬🍋

2022-07-18 85 瀏覽
駱駝漆大廈真係又多嘢睇又多嘢買,行得耐咗就想買啲小食,就幫襯吓呢間真姐港台美食。早餐時段有套餐供應,今時今日嘅物價算係幾抵食。港式小食當然唔少得煎釀三寶,$20/5件,$30/8件,我每款要咗一件,食物新鮮,魚肉都彈牙。 行到鋪外已經聞到香噴噴嘅惹味牛雜,都好多人幫襯。陳皮魚蛋有辣有唔辣,熱辣辣又夠大粒。炸魷魚鬚同一般食開嘅做法有啲唔同,而佢嘅魷魚鬚特別大條,所以勁爽口。生菜魚肉嘅魚肉相對就比較腍身,勝在湯底夠鮮味。魚肉同生菜嘅份量都唔少。呢度仲有台式小食,爆漿芝士蛋餅入面有滿滿嘅芝士,真係會爆曬出嚟。肉鬆粢飯就買嚟第二日做早餐,入面都係爆曬餡。呢度位置夠晒方便,行開觀塘都可以幫襯吓。
早餐時段有套餐供應,今時今日嘅物價算係幾抵食。
煎釀三寶
行到鋪外已經聞到香噴噴嘅惹味牛雜,都好多人幫襯。
惹味牛雜
陳皮魚蛋有辣有唔辣,熱辣辣又夠大粒。
陳皮魚蛋
炸魷魚鬚
生菜魚肉嘅魚肉相對就比較腍身,勝在湯底夠鮮味。
生菜魚肉
魚肉同生菜嘅份量都唔少。
生菜魚肉
爆漿芝士蛋餅
肉鬆粢飯就買嚟第二日做早餐,入面都係爆曬餡。
肉鬆粢飯
呢度位置夠晒方便,行開觀塘都可以幫襯吓。
炸魷魚鬚
2022-07-18 52 瀏覽
今日係駱駝漆買嘢,樓下就有呢間真姐港台美食,聞到味道好香,聞到好肚餓。而且好耐冇食牛雜、小食同腸粉喇,決定要外賣啲返屋企食!😋😋餐牌好多選擇全部都係我鍾意食嘅嘢都好想食😍,第一時間就嗌咗炸雞翼八隻,$40 8隻真係好抵,炸雞翼係用蜜糖汁,食落甜甜地,唔錯呀!仲嗌咗份$40嘅牛雜,雖然係細份嘅牛雜但係份量都幾多,牛雜味道不錯,相當入味。腸粉加燒賣加飲品$25呢個套餐好抵食,最鍾意食撈左甜醬嘅腸粉,懷念!好食😋肚餓梗係要食返個主食喇,主食選擇左滷肉飯,大大份,滷肉入味而且好香。

腸粉加燒賣加飲品$25
呢個套餐好抵食,最鍾意食撈左甜醬嘅腸粉,懷念!好食😋

2022-07-15 212 瀏覽
-🔸炸雞翼 $40🔸蒜香骨 $45🔸牛雜飯 $45🔸滷肉米粉 $35-Lunch去咗駱駝漆地鋪買外賣返公司食,第一次試依間小食店,原來係有粉麵飯揀,仲有唔同小食好多選擇。我食滷肉米粉,滷肉半肥瘦,米粉用滷肉汁,少少鹹香。牛雜飯份量都幾多,仲配有涼拌酸青瓜同生菜。炸雞翼同蒜香骨都係即叫即整,拎到返去都仲熱辣辣出緊煙。炸雞翼大大隻,唔會炸乾晒,仲有泰式甜酸醬淋喺面。蒜香骨都係半肥瘦,仲炸得好香口卜卜脆。
🔸炸雞翼 $40
🔸蒜香骨 $45
🔸牛雜飯 $45
🔸滷肉米粉 $35

我食滷肉米粉,滷肉半肥瘦,米粉用滷肉汁,少少鹹香。

牛雜飯份量都幾多,仲配有涼拌酸青瓜同生菜。

炸雞翼同蒜香骨都係即叫即整,拎到返去都仲熱辣辣出緊煙。

炸雞翼大大隻,唔會炸乾晒,仲有泰式甜酸醬淋喺面。

蒜香骨都係半肥瘦,仲炸得好香口卜卜脆。
2022-07-14 219 瀏覽
今日收工夜左,差唔多11點先返到觀塘🥲🥲勁肚餓…呢d鐘數搵野食真係有d難😓不過記得之前有friend講過,工業區附近有d開到好夜,於是就去撞下彩,如果冇就返屋企食個杯麵算😅個天真係眷顧我🥹🥹🥹呢間真姐港台美食仲未閂門👏👏由於早兩日先食完香港小食,燒賣魚蛋、生菜魚肉嗰啲等….今日一於試吓d台式野我揀左台灣肉澡蛋飯、鹽酥雞、芝士蛋餅🥞同滿福蔥油餅🤤🤤🤤台灣肉燥飯 $35飯量勁多,雖然肉燥望落去好似唔多,但加埋隻蛋,好夠食😄除咗配飯,佢哋仲可以揀配麵,多個選擇👍鹽酥雞 $40呢個份量多到我都少少🤏嚇親食極都未完🤣佢哋既鹽酥雞細細粒容易食,而且我外賣返到屋企都仲好香脆👍👍😋😋勁推介芝士蛋餅 $30蛋餅原來係層係糯米皮,中間加入雞蛋芝士,然後煎香外層皮面,加上調味😋口感煙靭香脆,仲充滿芝士拉絲…🥰滿福蔥油餅 $45呢個又係香口小食🤤🤤佢入面加入粟米芝士火腿,外層仲灑上勁多香脆嘅花生粒,食落甜甜鹹香,口感層次超豐富👍👍呢間店嘅食物選擇非常多,而且營業時間到較夜🥰🥰以後都唔怕冇嘢食🤭🤭📌真姐港台美食 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A號舖#港台美食 #真姐港台美食 #美食推介 #觀塘美食
今日收工夜左,差唔多11點先返到觀塘🥲🥲勁肚餓…

我揀左台灣肉澡蛋飯、鹽酥雞、芝士蛋餅🥞同滿福蔥油餅🤤🤤🤤

台灣肉燥飯 $35

鹽酥雞 $40
呢個份量多到我都少少🤏嚇親
鹽酥雞

芝士蛋餅 $30

滿福蔥油餅 $45
滿福蔥油餅

📌真姐港台美食 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A號舖

#港台美食 #真姐港台美食 #美食推介 #觀塘美食 #煎釀三寶 #燒賣魚蛋 #蔥油餅 #芝士蛋餅 #街頭小食 #誠意推介 #yummy #foodie #kwuntung #深宵美食 #hkblogger
2022-07-12
宵夜
滿福蔥油餅
  • 鹽酥雞
  • 芝士蛋餅
2022-07-13 31 瀏覽
地點好方便~店舖雖小,但有好多食物選擇😆多到有d花多眼亂。老闆原來係福建人(係同台灣比較近),好少地方有台灣刈包賣,難怪佢地會賣啦🥳咁就要試試啦台灣刈包🌮入面有好大舊既豬肉🐷,配菜有生菜🥬,花生碎粒🥜~落單時同老闆講左想要瘦d既肉,果然真係做到比我,因為我好怕食到肥膏!刈包入面既汁都好香,同豬肉都夾💯反而d花生碎粒令我最深刻,甜甜地好特別~同個包完全冇遺和感👍🏼十分飽肚 性價比高生菜魚肉🥬胡椒粉同麻油既比例都好好,魚肉份量都好大舊~係香港人既小食恩物🤗真姐港台美食 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座地下1A號舖

台灣刈包🌮

生菜魚肉🥬

真姐港台美食 (觀塘)
2022-07-10 52 瀏覽
去完駱駝漆shopping,餓底即時上身,經過這間真姐小食店,見到有很多台灣小食及飯,原來店主新抱是台灣人,在台灣都是開小食及飯店,所以可以做到多款地道小食。爆料炒麵其中一款台灣夜市粉麵,炒麵有粟米、菇、蛋等配料,麵質炒至Q彈不糊口。唐揚雞炸雞醃得入味,即叫即炸,金黃香脆,雞肉保持嫩滑juicy。爆漿芝士蛋餅蛋餅超爆多芝士,新鮮出爐入口爆芝,煙煙韌韌,超香蛋味。煎釀三寶除了台灣小食,當然唔少得經典的港式煎釀三寶,每件都很足料好味。滷肉飯阿媽仲意食滷肉飯,正宗台灣味道,半肥瘦的豬肉滷得入味,肥而不膩。

爆料炒麵

唐揚雞
炸雞醃得入味,即叫即炸,金黃香脆,雞肉保持嫩滑juicy。

爆漿芝士蛋餅
蛋餅超爆多芝士,新鮮出爐入口爆芝,煙煙韌韌,超香蛋味。

煎釀三寶

滷肉飯