2024-05-22 53 瀏覽
今日自取海南雞飯,無骨最啱我,食落去肉好滑,仲有佢个酱真系冇得弹,d油飯不錯,我會再幫襯及推介比朋友,聽講d餸都好味同吸引,下次要問下職員推介下,效率又高,好快有得吃
外賣自取
2023-12-04 167 瀏覽
之前見社交媒體網站有好多人寫這冰室,之前來過幾次覺得麻麻地,今日再來試有驚喜,多左好多客人要等左5分鐘左右先有位,真係有改善,初初我地都唔信,但探病時都聽到d姑娘今晚講去祥勝買外買,甘我地一行6人。叫左鳳梨生炒骨,本來想叫海南雞但員晒,原来乾蔥豆豉雞,紅燒豆腐,酸菜魚,羊腩煲,樣樣都好,下次要試煲仔飯,不過要等20分鐘,收銀姨姨同我講,可以打電話叫左先,正咼,聽到好多人叫外賣海南雞同炭燒豬頸肉同煲仔飯,下次要試下

酸菜魚,乾蔥豆豉雞 ,鳳梨生炒骨

臘味炒飯

紅燒豆腐煲
2023-12-03
酸菜魚,乾蔥豆豉雞 ,鳳梨生炒骨
臘味炒飯
紅燒豆腐煲
  • 酸菜魚,乾蔥豆豉雞,鳳梨生炒骨
2023-08-26 168 瀏覽
晚餐見有喇沙米線就叫黎食,送到黎見到碗野成碗麻辣米線以為送錯枱,叫左個似係老闆嘅男人同佢講,佢居然用好Q串嘅語氣話呢碗咪喇沙囉🤬仲要用好惡嘅態度話呢度冇麻辣湯底,痴Q線點睇都唔似食左一口根本就係麻辣味,因我驚再講落去俾人打所以食左半已經走人,大家自己諗下仲去唔去食
喇沙雞翼米線
2023-08-25
2023-06-15 197 瀏覽
今日路過入去食,老闆話有酸菜魚,過二日先出街,叫我地試下好唔好食,試埋個海南雞同黑醋骨,隻雞都幾滑,幾好味,酸菜魚對我呢d唔食辣既人,都可以接受到,整體好味,3個人食,夠哂飽

海南雞
酸菜魚
黑醋骨
海南雞
酸菜魚
黑醋骨
2023-06-04 132 瀏覽
跑馬地區嘅茶餐廳相比其它地區舖面積細小,可能租金問題,所以跑馬地區茶餐廳望落特別虛冚,但呢間茶餐廳服“一流”,相信都係同區之冠,呢D十九樓面呼喝人客已經係習以為常,漏單,派錯單,更是習以為常!千祈咪追單,追親又比伙記“小”,各位幫趁前三思😪
2023-02-27 229 瀏覽
跑馬地比較多西式、酒吧等的小店,如果想食茶記選擇就無附近旺區咁多。入依間茶餐廳係因為馬場未開跑之前歇腳磨下時間😆食物叫咗1份吉列豬扒配雜果沙律茶餐和1碗牛肉丸河粉,份量適中,豬扒香脆可口。 以價錢而言都很合理,沒有加一服務費。 見到其他食評指態度差劣,幸好我去嗰日員工服務都不錯, 只是態度比較豪邁爽快,但都非常盡責地方環境雖然舊式設計,但總算衞生企理,而且非常光猛。 喺附近行過唔知去邊度好,又想平平哋食一餐,都係不錯的貼地選擇~

2023-02-14 133 瀏覽
賣相好-排盤靚,比一般冰室好;價錢平-以冰室來說是比較實惠;份量多-食過份量最多,比瑋般茶餐廳多;味道正-皮滑肉嫩,配合油飯無得頂;性價比高,值得一試,坐位合適。
賣相好-排盤靚,比一般冰室好;
價錢平-以冰室來說是比較實惠;
份量多-食過份量最多,比瑋般茶餐廳多;
味道正-皮滑肉嫩,配合油飯無得頂;
性價比高,值得一試,坐位合適。
海南雞飯
尋日去跑馬地開工,搵地方食嘢,咁啱有朋友同我講佢哋啱啱轉咗師傅啲嘢食好似幾好,所以就膽粗粗入去試吓。見佢哋有海南雞就叫咗一個試吓。食完真係唔錯,可以返食。見到入面啲樓面同師傅都唔同晒,啲樓面都比以前有禮貌。下次再去跑馬地做嘢都可以搵個地方食吓野
海南雞飯
第一次嚟嘅時候就慘囉。成日畀人呼呼喝喝一行到入去就迫住同其他人坐埋一齊跟住食嘢又要你係咁好快咁叫,店員非常之冇禮貌😅😅依家應該換咗人🥲唔使畀人逼住去快速選餐,第二次黎呢算有啲驚喜🤔🤔
2023-01-29 73 瀏覽
今日落街食午茶…好耐冇食過呢間因為之前d出品真係差,服務就一般聽朋友講話果度轉左師傅..d干炒牛河好夠鑊氣。咁就去試下,入到去發現隔籬枱啲乾炒牛河色水真係唔錯..咁就叫返個試下順便睇反幾場馬..落單叫左下午茶乾炒牛河凍檸茶👅凍檸茶正常干牛河有驚喜..好夠鑊氣👅👅👅同以前五同哂👍希望可以keep住呢啲出品…………………………………………………………………….……………………………………..
今日落街食午茶…好耐冇食過呢間
因為之前d出品真係差,服務就一般
順便睇反幾場馬..落單叫左下午茶乾炒牛河
凍檸茶👅
凍檸茶正常
干牛河有驚喜..好夠鑊氣👅👅👅
同以前五同哂👍

希望可以keep住呢啲出品
…………………………………
………………………………….
……………………………………..

2023-01-29
下午茶
樓面員工冇禮貌,落單時好冇耐性,態度差。抹枱、執枱動作很粗魯,水花四濺。食物分量大,算是唯一優點,但味道和質素很一般。最令我失望,就係水吧師傅竟然一邊工作一邊食煙。
2022-05-17 164 瀏覽
服務態度勁差,一入去門口嗰個就呼呼喝喝你安心出行喇,上到閣樓仲好大陣煙味,未坐低就問你食乜你想講佢就行撚咗去招呼第二個客要返轉頭又再問你,我話福建炒飯凍檸茶講完後佢用極速上餐方法例湯餐茶飯第一次見到福建炒飯我問佢呢個係福建炒飯呀❓佢話係呀,咁我就算啦點知飲完過湯就即刻伸隻手入嚟收咗碗,食完個飯就即刻伸隻手過嚟攞走你個碟,可惜我冇影相因為唔會再有機會再,真心冇下次.
2022-02-23 210 瀏覽
疫情影響食肆生意 有機會買外賣我都會揀啲非集團式既餐廳試 今日突然好想食魚香茄子炆米 就試附近呢間祥勝茄子同米粉有買開餸既都知成本幾多 明白有其他成本開支 賣$68(外賣9折$62+$2)我果下唔知外賣要加$2 問左句係咪外賣9折 果位戴耳環短髮中年既男性員工態度好差咁話:折左啦 無解釋都算 當時落緊雨 有個客人黎拎外賣 開住把遮唔想入鋪 但個外賣放左係鋪入面多枱 佢伸手示意想個員工拎比佢 咁耳環男好唔情願地拎比佢之後 佢擰面講咗句:殘廢! 雖然唔係話緊我或者對住我講 但我覺得好難聽 依家社會氣氛已經夠差 但當人與人互動時都係咁 真係好sad 呢類型既員工唔會幫餐廳留住客人之餘亦都唔會促進到社會氣氛 有得再揀我唔會再幫襯P.S. 香茄子炆米味道偏咸 但無咸魚既咸香

P.S. 香茄子炆米味道偏咸 但無咸魚既咸香
魚香茄子炆米
外賣自取
2021-11-26 147 瀏覽
入到去第一個感覺好似去咗菲律賓真係唔知道係咪呢頭啲家庭佣工比較富貴好多個都喺度一路扒飯一路睇手機家鄉電台真係識嘆餐廳大致上衛生幾好嘅職員嘅禮貌呢度就不願置評啊見佢午餐嘅選擇唔多心諗會唔會因為咁做得好啲點知原來係唔會啲飯唔得,唔夠乾身勝在夠大兜,啲地盤工友應該好happy例湯好鹹,本人覺得應該味精很重午餐啲餸好少杯凍奶茶得個奶味冇茶味飲完個湯隊埋個餐茶食晒成碟飯,應該夠能量去開工要求些少食物質素嘅朋友就唔好去啦你會覺得晒錢同唔開心只求飽肚冇乜所謂嘅朋友先至啱大斗飯
入到去第一個感覺

見佢午餐嘅選擇唔多
心諗會唔會因為咁做得好啲
點知原來係唔會

啲飯唔得,唔夠乾身
勝在夠大兜,啲地盤工友應該好happy
例湯好鹹,本人覺得應該味精很重
午餐啲餸好少
杯凍奶茶得個奶味冇茶味
飲完個湯隊埋個餐茶
食晒成碟飯,應該夠能量去開工

要求些少食物質素嘅朋友就唔好去啦
你會覺得晒錢同唔開心

只求飽肚冇乜所謂嘅朋友先至啱
大斗飯

2021-08-11 305 瀏覽
在上年8月中的週末,我 book 了位於灣仔皇后大道東的灣仔帝盛酒店 staycation!反正媽咪8月尾生日,順便帶她一齊來體驗吧!給她一個難忘的生日啦!我訂房時要求馬場景豪華房,望住綠油油的馬場及跑馬地一帶,媽咪好喜歡又相當滿意個環境!她建議翌日早上,食完酒店自助早餐後,便走去對面馬場兜個圈!烈日當空行約一小時!行完順路走到跑馬地食午餐,媽咪見我請她食生日飯又請她住酒店,原先她打算請我飲茶或者食點心,我們都不知道哪裡有酒樓及點心店!沿跑馬地成和道行,發現招牌幾 sharp 的 <祥勝冰室>!我問她,去冰室茶餐廳食飯好嗎?看到午餐餐牌 $50 有交易,價錢合理! 我們便走入去嘞!疫情下,先量度體溫,才可安排入座!餐廳供應的美食多元化,令我覺得出奇竟然無紅豆冰!這裡裝潢簡單,牆身富有香港獨特特色的風景畫!金牌特餐 $57瑞士雞中翼鮑魚撈一丁 配牛油粟米炒滑蛋 + 厚多士半份份量充足! 雞翼都幾入味!瑞士汁算多,拌勻後,每條麵也均勻沾上!馬來喇沙米線:喇沙牛肉米線 $55味道都夠,卻是缺乏風味!熱杏仁霜 +$5勝在水溫好熱,攪拌前看似稀薄,攪事後質感濃稠適中!

她建議翌日早上,食完酒店自助早餐後,便走去對面馬場兜個圈!

看到午餐餐牌 $50 有交易,價錢合理!

我們便走入去嘞!疫情下,先量度體溫,才可安排入座!

餐廳供應的美食多元化,令我覺得出奇竟然無紅豆冰!

這裡裝潢簡單,牆身富有香港獨特特色的風景畫!

金牌特餐 $57
瑞士雞中翼鮑魚撈一丁 配牛油粟米炒滑蛋 + 厚多士半份
份量充足!
 雞翼都幾入味!瑞士汁算多,拌勻後,每條麵也均勻沾上!
金牌特餐

馬來喇沙米線:喇沙牛肉米線 $55
味道都夠,卻是缺乏風味!

喇沙牛肉米線

熱杏仁霜 +$5
勝在水溫好熱,攪拌前看似稀薄,攪事後質感濃稠適中!
熱杏仁霜
2020-08-16