2024-03-02 146 瀏覽
今天去入去諗住坐底,無伙記帶位隨便坐因為大把位,然後一伙記阿姐叫我要坐張未執好既枱,但餐廳有很多枱係空出的,然後我話:弋邊未執好,佢即串及大聲呼喝:未執好,咪人黎執囉!。此時已經比佢鬧到好尷尬,走人。想食餐飯都貼錢買難受的無尊嚴。之前都食過呢間,食物好一般,只係多就腳。如伙記無心服務社區,早日讓出比其他餐廳做也好!
2024-01-31 281 瀏覽
黃埔地鐵站一出就見到,而且仲有唔少人食,就一於試下。煎羊扒(洋蔥汁配意粉)$132一上枱店員好細心咁叫我地鋪好餐巾先幫我地淋汁,勁好人。羊扒有3大塊,羊味唔會太重,肉質嫩滑,一切就開,鐵板內已經有薯菜,斯另外再會有蕃茄意粉,仲要夠哂入味,超抵食,2個人食都可以。另外配有餐包同餐湯,餐包熱辣辣,好軟熟,餐湯揀左忌廉湯,夠哂濃郁。XO醬西蘭花炒花枝$88份量超多,超大碟,而且好夠火候,西蘭花軟硬適中,花枝片多到食唔哂,而且有咬口得黎又唔會成塊膠咁,配埋xo醬好惹味,食唔到口,送飯一流。📌祥榮餐廳地址:紅磡黃埔天地奇妙坊(第一期)地下G7A,7B及7D號鋪評語食物性價比高店員有禮好客友善新裝修,環境寬闊🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong #黃埔花園 #奇妙坊
黃埔地鐵站一出就見到,而且仲有唔少人食,就一於試下。

煎羊扒(洋蔥汁配意粉)$132

XO醬西蘭花炒花枝$88

📌祥榮餐廳

評語
食物性價比高
店員有禮好客友善
新裝修,環境寬闊

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#黃埔花園 #奇妙坊 #祥榮餐廳 #平民餐廳 #性價比高 #抵食 #港式 #茶餐廳
2024-01-26 188 瀏覽
📍 祥榮餐廳 Cheung Wing Restaurant🌍紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖Shop G7A, 7B & 7D, G/F, Amazing World (Site 1), The Whampoa, Hung Hom📝整體評分:9/10同爸爸2個人的食堂,好食又抵食,新裝修左,間格同以前一樣,但光亮左好多~餐湯有3款中湯、白湯同埋羅宋湯,羅宋湯係佢地出名的▸ 薯仔牛柳粒 ◂ $88✿ 用左紐西蘭牛柳,肉感嫩軟同肉味濃厚,烹煮得剛好,不老不柴,不膩不油。✿ 薯仔可以炸得焦啲,會更加粉嫩~▸ 祥榮酸菜魚 ◂ $98✿ 味道溫和,少油少辣,咸宜老少都岩食✿ 魚片大片無骨,最緊要係魚有魚味!
📍 祥榮餐廳 Cheung Wing Restaurant

📝整體評分:9/10

餐湯有3款中湯、白湯同埋羅宋湯,羅宋湯係佢地出名的

▸ 薯仔牛柳粒 ◂ $88
✿ 薯仔可以炸得焦啲,會更加粉嫩~

▸ 祥榮酸菜魚 ◂ $98
✿ 味道溫和,少油少辣,咸宜老少都岩食
✿ 魚片大片無骨,最緊要係魚有魚味!

1K
移居外國嘅朋友,返嚟香港探親,榮幸都抽到時間相聚。記得以前有段時間,撞啱我哋都喺紅磡返工,所以一個月總會有幾日約午餐飯聚,其中祥榮餐廳係我哋其中一間飯堂。闊別多年,原來餐廳啱啱新裝修完,差啲唔認得添,好彩味道依舊,讓她重拾久違港式味道。羅宋湯店員極力推介嘅羅宋湯,仲話係祥榮餐廳嘅名物,果然名不虛傳!港式嘅羅宋湯,帶有酸同辣嘅味道,加上蕃茄同各種蔬菜,夠晒足料,味道極有層次。古法蒸黃立倉估唔到咁佬嘅嘢,佢都啱?佢話外國啲魚味好淡,所以返香港一定要食魚。祥榮餐廳嘅魚鮮係每日下午5點新鮮送到,所以黃立倉嘅肉好鮮嫩,加上冬菇、肉絲嘅古法蒸,魚嘅味道更為豐富,而且加上蒸魚豉油之後,非常惹味。蜜椒薯仔牛柳粒甜甜嘅蜜糖味,令牛柳料多咗份焦香味,而且肉質好淋唔韌,每粒都有蜜糖嘅甜味,配菜有三色椒,除左可以令顏色靚之餘,增加香甜嘅味道。

古法蒸黃立倉
2024-01-12
2024-01-20 126 瀏覽
夜晚嚟咗紅磡食dinner,黃埔出地鐵站就係,地理位置十分方便,客人full曬,冇吉位,食到九點幾先至少返啲人,睇嚟都幾受歡迎。想讚吓呢度嘅是日餐湯。竟然提供紅、白同中式湯,出邊真係好少見,頂多得兩款,一款都見過。忌廉湯濃稠度適中,creamy入味、羅宋湯比出邊偏結結地,我就幾鍾意,酸酸甜甜,好味道。合掌瓜豬骨湯飲落滋潤,有埋配料,增添口感。碟頭炒可以自行選擇配菜同主食,炒法分豉椒,菜遠,涼瓜、肉類分牛肉,肉片,雞球,排骨、煮食分白飯,炒河,炒麵。我哋要咗涼瓜雞球同菜遠排骨炒河,麵條炒至入味,軟硬度適中、雞球大塊,嫩滑多汁、排骨肉味突出,兩款各有千秋。最後叫埋上湯蒜子浸時蔬中和吓,感覺更加健康。湯底清甜可口,鹹鹹地,無味精,配飯一流。蔬菜新鮮,份量又多,腍身又入味,正。

2024-01-19 109 瀏覽
今日同同事有經過呢度去做嘢,去到晏晝食晏時間肚餓要周圍搵嘢食,見到長榮餐廳比之前靚咗新裝修咗,所以就入咗去食啦。🍗雙拼鐵板餐想食好少少,所以叫咗個雙拼嘅鐵板餐要咗龍利柳同埋西冷牛扒。份量超級大兩個女仔食應該都OK,原來跟咗薯菜之外,仲會俾你揀飯或者意粉。牛扒肉味OK唔會太靭,龍脷柳成條煎得好香,今次我叫咗汁另上,咁就可以自己控制食幾多醬汁。意粉都幾好食有少少蕃茄味。🍖焗豬扒飯整體都幾好食,下面係炒飯底又有香蕃茄味嘅醬汁同埋切碎咗嘅豬扒,豬扒啲肉幾有咬口同埋份量都大。

🍗雙拼鐵板餐

🍖焗豬扒飯
2023-12-18 179 瀏覽
祥榮餐廳係黃埔呢度開左好耐,有時都間唔中黎呢度食午餐,貪佢選擇夠多,應有盡有。新裝修左之後,環境比之前更舒適,好多卡位,空間感又夠,本人最推介佢的鐵板牛扒餐,份量大,肉的品質好。午市有跟湯,呢到的羅未湯夠濃郁好足料,唔似其他餐廳咁水稀稀。而且帶點辣,十分開胃,每次必點。今日簡單食,叫了福建炒飯。炒飯的份量基本上一個女仔一定食唔曬。炒飯炒得乾身,有蛋香味。上面配料的蝦扇貝仔,魷魚都夠新鮮。沒有雪藏味。仲有大量的菜粒,紅蘿蔔,鮮冬菇,醬汁夠鮮甜,撈飯一流。呢度午市套餐每都唔同選擇,價錢合理,encore都唔怕悶。
祥榮餐廳係黃埔呢度開左好耐,有時都間唔中

空間感又夠,本人最推介佢的鐵板牛扒餐,份量大,肉的品質好。

午市有跟湯,呢到的羅未湯夠濃郁好足料,

唔似其他餐廳咁水稀稀。而且帶點辣,十分開胃,每次必點。

今日簡單食,叫了福建炒飯。炒飯的份量基本

呢度午市套餐每都唔同選擇,價錢合理,

encore都唔怕悶。

1. 奶油豬 $20奶油豬外面烘到好脆入面好鬆軟,而且表面加咗好多煉奶,非常邪惡,個包帶少少鹹可以中和到煉奶既甜;仲要奶油豬比出面嘅大,非常抵食。🌟 評分: 8.5/102. 吉列魚柳 配西多士 $45吉列魚柳同西多士都係即叫即炸,上枱嘅時候非常之熱;魚柳炸皮好薄,肉質好鮮嫩但係唔會一切就散;西多士炸到外脆內軟,又唔會好油,糖漿可以自己加,西多士入面仲搽咗好多花生醬,令到西多士味道更加有層次。🌟 評分: 8/103. 乾炒牛河 $44乾炒牛河炒得好夠乾身,河粉炒到條條分明,唔會炒到太淋同埋太油,食落好有鑊氣,加埋辣椒醬更加惹味,牛肉好鬆軟,而且都幾多牛肉。🌟 評分: 8/104. 蒜香豬扒腸仔飯 $44豬扒肉質都幾鬆軟,而且感覺冇用過任何嘅鬆肉粉,所以食得到豬扒自然嘅肉質,不過豬扒偏瘦;醬汁方面調味啱啱好,濕度有蒜香味,比出面嘅蒜蓉汁冇咁鹹,同埋結身少少。🌟 評分: 7.5/105. 紅豆冰紅豆冰紅豆分量超多,而且紅豆煲好腍,好似紅豆沙啲紅豆咁,甜度方便啱啱好,奶同紅豆嘅比例啱啱好,同埋呢杯紅豆冰最好嘅係唔會好多冰。🌟 評分: 8/10環境方面,餐廳係新裝修,整體感覺好整潔,仲坐得好舒

1. 奶油豬 $20
🌟 評分: 8.5/10

2. 吉列魚柳 配西多士 $45

3. 乾炒牛河 $44

4. 蒜香豬扒腸仔飯 $44
🌟 評分: 7.5/10

5. 紅豆冰
🌟 評分: 8/10

環境方面,餐廳係新裝修,整體感覺好整潔,仲坐得好舒服!

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8.5/10
💙 性價比: 9/10
📍 祥榮餐廳 (紅磡)
紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖

#hkoverfood_紅磡
2023-12-02 162 瀏覽
呢日同阿媽行經紅磡,行行吓覺得肚餓,阿媽話佢去祥榮食,行到去發覺好似有啲唔同,原來係新裝修!裝修完感覺煥然一新!淺啡木質加湖水藍色裝修,非常sharp!啲凳又有軟墊,坐落都好舒服。祥榮酸菜魚祥榮酸菜魚魚肉果皮嫩滑,搭配酸菜的酸味,再加上少少辣椒,酸酸辣辣 ,令整道菜的口感更豐富,每一口都能帶給人們濃郁的味覺享受。總體而言,祥榮酸菜魚是一道令人回味無窮的美食,不容錯過。蜜椒薯仔牛柳粒蜜椒薯仔牛柳粒是一道結合了牛柳肉、薯仔和蜜椒的創意菜品。這道菜的牛柳粒經過適度的烹調,保持了肉質的鮮嫩口感,帶有一定的嚼勁。薯仔則被切成小塊,炸得金黃酥脆,增添了口感的層次感。而蜜椒的甜味和微辣感則為整道菜帶來了獨特的風味。調味料的選擇和使用得當,使得這道菜味道鮮美。羅宋湯:呢碗羅宋湯真材實料,材料多,湯汁濃郁,美味又有營養。例湯:合掌瓜排骨湯飲落好清甜,合掌瓜的嫩滑是一道健康又美味的中湯。
呢日同阿媽行經紅磡,行行吓覺得肚餓,
淺啡木質加湖水藍色裝修,非常sharp!
啲凳又有軟墊,坐落都好舒服。

羅宋湯:
呢碗羅宋湯真材實料,材料多,湯汁濃郁,美味又有營養。

例湯:
例湯:合掌瓜排骨湯
例湯:合掌瓜排骨湯
2023-12-01 89 瀏覽
呢間餐廳以前都成日來,最近新裝修坐得更加舒服,所以每當放工太累唔想煮都會黎呢度解決晚餐。最鐘意就係呢到中餐西餐都有好多選擇。今晚叫左焗吞拿魚意粉 $68 同鐵板香煎羊扒 $132。呢到鐵板羊扒好大份,一上枱即刻淋上醬汁就會渣渣聲,超級香!肉唔會鞋,薯菜好香口!竟然有意粉加埋添!抵食啊焗吞拿魚意粉新鮮熱辣辣上枱,好creamy好多芝士超級正!中湯次次都一定會要,因為好好飲,依家要定時保水分,冇d湯水入胃搞唔掂!

焗吞拿魚意粉新鮮熱辣辣上枱,好creamy好多芝士超級正!

2023-11-28 101 瀏覽
週末去黃埔探朋友,佢請我去祥榮餐廳食晚飯,餐廳係黃埔區係老字號,地方夠大又整潔,食物多元化,價錢親民,招呼客人有禮貌。主食奉送餐湯,有中湯、忌廉湯、羅宋湯選擇,今日中湯係冬瓜湯,夠火候又足料,味道清甜。忌廉湯濃稠,口感香滑。豉椒肉片炒河,炒得夠鑊氣,大大碟份量十足,肉片鮮嫩,滑滑的河粉沾滿豉椒醬汁,十分惹味!豆腐斑腩煲,跟白飯。將炸至外表呈現金黃色的斑腩及豆腐,以特調醬汁拌炒後用煲仔上檯,熱辣辣香噴噴,其軟嫩的口感及滋味讓人回味不已!凍鴛鴦味道香濃,保留港式原味道。紅豆冰,紅豆林甜,甜度適中。 港式懷舊西多士,即叫即做,用兩塊厚方包中間夾有花生醬餡,將麵包沾上蛋漿拎去炸。麵包厚身外脆內軟,加上牛油和糖漿交融的味道,美味可口!

凍鴛鴦味道香濃,保留港式原味道。
紅豆冰,紅豆林甜,甜度適中。

之前路過 黃埔地鐵站附近嘅 老字號祥榮茶餐廳剛剛新裝修完, 地方好闊落乾淨, 入面都好熱鬧 好彩有位 ,今晚就黎試下👶🏻放工有碗暖湯飲真係好正👶🏻👉🏻西洋菜湯&羅宋湯當中嘅湯料很足 而且飲完唔會好口渴 唔落味精系列 👶🏻 羅宋湯都好足料,唔會好油👍🏻主菜👉🏻三蔥爆滑雞煲三蔥爆滑雞煲 一張上枱就香氣撲鼻👍🏻雞肉滑嫩多汁,搭配著蔥香同 惹味嘅蒜頭洋蔥,撈嘅每一口飯都充滿了濃郁的口感和美味。 👉🏻金銀蛋浸時蔬 白菜仔清爽嘅白菜仔搭配著嫩滑金銀蛋,美味又健康👍🏻 白菜仔都好爽口大棵, 做搭配咗啲 豬肉 同埋菇類, 餸飯一流👍🏻飲品最後叫咗兩款七喜飲品😂😂😂👉🏻咸檸檬七喜👉🏻凍檸檬七喜

放工有碗暖湯飲真係好正👶🏻

最後叫咗兩款七喜飲品😂😂😂
👉🏻咸檸檬七喜
👉🏻凍檸檬七喜
2023-11-19 126 瀏覽
一岀黃埔站就見到呢間茶餐廳,聽講係新裝修架,店舖地方好大好寬敞,都容納到幾多人!餐牌既選擇真係好多,當日都諗左好多食乜好😂價錢唔算好貴,晚市小菜平均一百蚊樓下就有,份量都好大碟!我地叫左兩個餐,揀左木瓜雪耳豬骨湯同羅宋湯,兩個湯都唔錯!《祥榮酸菜魚 $98》一上枱真係嚇親,冇諗過咁大份😂魚肉既份量真係好多,肉質幾滑,一啲骨都冇,仲有好多芽菜蘿蔔豆卜酸菜墊底🙈《咕嚕雞球 $85》咕嚕雞球幾好食,同平時啲咕嚕肉一樣味🤓份量都幾大碟,抵食!《特飲+$12 》紅豆冰都幾大杯,而且好多紅豆又唔會太甜👍🏻祥榮餐廳紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

我地叫左兩個餐,揀左木瓜雪耳豬骨湯同羅宋湯,兩個湯都唔錯!

《祥榮酸菜魚 $98》

《咕嚕雞球 $85》
咕嚕雞球幾好食,同平時啲咕嚕肉一樣味🤓份量都幾大碟,抵食!

《特飲+$12 》
紅豆冰都幾大杯,而且好多紅豆又唔會太甜👍🏻

祥榮餐廳

推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-11-17
  • 酸菜魚
2023-11-12 109 瀏覽
祥榮最近經過裝潢,乾淨整潔,坐落都舒服左。美國肉眼扒鐵板餐:首先試嘗咗佢哋嘅招牌美國肉眼扒鐵板餐。一上桌,肉眼扒香煎得恰到好處,保持肉質鮮嫩。伴隨住嘅黑椒汁,賦予肉眼更豐富嘅滋味。呢個鐵板餐跟餐包、餐湯(揀左忌廉湯),仲可以加錢配一客意粉及熱檸茶,真係一頓豐富而美味嘅套餐。豆腐班腩煲:另一款令人驚喜嘅菜式係豆腐班腩煲。豆腐嫩滑,班腩燉得入味,配上白飯,是一種滿足的享受。另外,跟餐會有餐湯,我就揀左羅宋湯,味道濃郁而豐富,令人回味無窮。祥榮餐廳除咗提供豐富多樣嘅菜式之外,裝潢新穎,環境舒適宜人。菜單上有多款不同價位嘅餐點,價錢相當合理,適合唔同口味同預算嘅食客。
祥榮最近經過裝潢,乾淨整潔,坐落都舒服左。

2023-11-04 126 瀏覽
今日去黃埔探望叔父,晚上一齊去祥榮餐廳,餐廳係港式茶餐廳老字號,我小時候叔父經常帶我嚟食,今日再重臨,環境已經不再,叔父話餐廳重新裝修過,食物多元化,除咗好味,重係大碟又抵食!港式扒餐奉送餐湯、餐包和熱飲。轉凍飲只需加3元,特飲加12元,其他主食亦會奉送餐湯和熱飲。餐湯有忌廉湯、羅宋湯、老火湯選擇,我哋比較喜歡忌廉湯,口感順滑,味道香甜濃郁。美式雜扒,雜扒本身有豬扒、牛扒、雞翼、腸仔、煙肉,因為叔父唔食牛,餐廳將牛轉做雞扒,食材用鐵板熱辣辣盛載上枱,倒入濃郁的黑椒汁,立即發出吱吱聲,並且香味四溢。豬扒和雞扒煎得香口,肉質都好鮮嫩,沾滿黑椒汁十分惹味!肉絲炒麵,滿滿配料的一碟肉絲炒麵好有鑊氣,麵底做到脆卜卜,於炒麵上淋上肉絲及醬汁,不僅口感層次多,味道也很夾,真的是百吃不厭。特飲紅豆冰:紅豆大粒得嚟又起沙,質地軟腍,配上香滑花奶,香甜可口,用上高杯盛載甚有懷舊感!凍檸茶:茶味香濃,檸檬清香冇澀味。甜度適中。西多士,來到茶餐廳一定少不了邪惡的西多士。即叫即做,切開炸至金黃的西多士,入面有一層花生醬,淋上糖漿,加上牛油後的香甜氣味;放入口中,甜香可口,口感香脆鬆軟。

凍檸茶:茶味香濃,檸檬清香冇澀味。甜度適中。