2022-11-17 1661 瀏覽
西式High tea就食得多,今次轉個口味試下中式下午茶一樣有驚喜!中環《福和雍》就推岀左全新下午茶體驗,以輕古董盛載備受歡迎嘅咸甜點,再配以泡茶茗茶體驗。專人送上一系列茶具:茶壺、茶漏、公道杯及小茶杯,席前注水洗茶,再指導沏茶工序~餐廳充滿昔日洋行格調,更設富私人空間嘅座位。點心質素高,仲有啲好少見嘅懷舊點心,人均$168就可以係中環呢個地段嘆返幾粒鐘,都算幾抵!(下午茶每日三時至六時供應)————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀「經典茶飴」$168/位🔅砵仔糕 (台山)🔅狀元合桃酥 (杭州)🔅鳳凰單叢桂花糕 (廣東潮州)🔅白牡丹酥 (河南洛陽)🔅薩琪瑪 (滿州)🍃精選茗茶「一點驚喜」Set A $238/位 $428/兩位🔅一點驚喜:是日主廚精選🔅蒸點:北菇燒賣 + 蝦餃 + 潮州粉菓🔅炸物:韮菜炸蟹盒 + 蘿蔔絲酥餅🔅焗:叉燒酥 or 芝士蟹肉批🔅包點:懷舊雞窩 or 蘑菇包🔅甜點:薩琪瑪 + 芝麻糕 + 豆沙竹葉角「一點驚喜」Set B $168/位 $318/兩位比Set A少一款炸物、包點、豆沙竹葉角— — — — — — — —

「經典茶飴」$168/位
🔅砵仔糕 (台山)
🔅狀元合桃酥 (杭州)
🔅鳳凰單叢桂花糕 (廣東潮州)
🔅白牡丹酥 (河南洛陽)
🔅薩琪瑪 (滿州)
🍃精選茗茶

🔅焗:叉燒酥 or 芝士蟹肉批
🔅包點:懷舊雞窩 or 蘑菇包
🔅甜點:薩琪瑪 + 芝麻糕 + 豆沙竹葉角

「一點驚喜」Set B $168/位 $318/兩位
比Set A少一款炸物、包點、豆沙竹葉角

— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀
「經典茶飴」匯合大江南北之傳統甜點,五款之中就有兩款我從未食過,分別係造型精緻嘅白牡丹酥 同 狀元合桃酥。

前者尤如白牡丹花,花瓣般嘅外皮酥脆富層次,入面包左幼滑嘅白蓮蓉,食落無想像中咁甜膩。

後者外型十足未開殼嘅合桃,外皮厚身微酥,內𥚃有唔少合桃粒同棗蓉?!,甜甜地幾香合桃味~

桂花糕貌似平平無奇,但實質加入左鳳凰單叢茶,桂花香氣突岀,甜而不膩。口感軟彈,又唔會太腍或者太硬,唔錯!

薩琪瑪軟綿有咬口,香甜唔黏牙,加入左椰絲同核桃粒增添香氣,甜度恰到好處

「一點驚喜」匯聚餐廳備受歡迎嘅咸甜點,包括好考手藝嘅韮菜炸蟹盒 同 好少見嘅懷舊雞窩~ 前者外皮薄脆如薯片,滿滿嘅內餡彈牙唔油膩,韮菜香氣突岀,毫無草青味~

後者懷舊到我都未食過,用軟彈嘅饅頭裝住雞肉同冬菇,可以兜住啲汁之餘,包體又好神奇地唔會變腍晒。

不得不提豆沙竹葉角!之前食佢地嘅陳皮豆沙月餅已經覺得個豆沙餡好高質,今次食一樣好滿意!外皮軟滑煙韌富糯米香,豆沙餡軟綿 唔死甜 帶陳皮清香~

其他點心質素都唔錯!

是日精選:黑白芝麻蝦多士 多士香脆帶層次感,蝦味相當突岀。

粉菓皮滑彈,入面裹滿爽口西芹同蓮藕,調味恰到好處。蝦餃皮同樣滑彈,滿滿彈牙富蝦味嘅蝦肉。
蘿蔔絲酥餅 酥鬆富層次,蘿蔔絲清甜軟腍。

芝麻糕 滑身微彈無粉粒,芝麻香氣濃郁,唯獨甜度較高。

2022-10-10 858 瀏覽
從來都冇寫過一篇負評,因為出食評就係諗住介紹我覺得好嘅餐廳,平時食到覺得唔好食嘅餐廳會直接唔介紹,因為唔想可能係自己口味唔同既原因,令到餐廳連平反、進步、改善嘅機會都冇。不過對於服務唔好嘅餐廳,我冇咩容忍度,因為唔想大家入到去中伏,幾好食嘅餐廳,冇服務嘅話,都係唔值得回訪。話說今年諗住買月餅,其實我本身都買咗五、六間,女朋友諗住買月餅俾我屋企人,最尾就揀咗呢一間,因為呢間中菜點心本身都有啲想食,而且有見過Hailey介紹。同埋見到佢嘅口味去陳皮豆沙,幾特別嘅月餅口味,同埋估計我屋企人應該會鍾意呢種傳統月餅,所以最後就揀咗呢間。於是我哋就喺8月26號星期五夜晚去攞月餅,因為見到佢喺IG 8月3號出嘅post係寫11點至7點可以攞月餅,佢email上寫嘅都係一樣時間,咁我哋就諗住七點前攞完月餅就可以攞俾屋企人,不過我哋18:30去到餐廳嗰時見到嘅係相中情況。餐廳一個人都冇,而且熄咗燈,因為餐廳冇門口,只係用一個帶圍住,心諗email唔係寫七點?點解會閂咗門?跟住睇到OpenRice話餐廳係收六點,就一頭霧水。於是我哋即刻打佢IG同埋email上面嘅熱線,但係冇人聽,當刻覺得好似被愚弄,如果

餐廳一個人都冇,而且熄咗燈,因為餐廳冇門口,只係用一個帶圍住,心諗email唔係寫七點?點解會閂咗門?跟住睇到OpenRice話餐廳係收六點,就一頭霧水。於是我哋即刻打佢IG同埋email上面嘅熱線,但係冇人聽,當刻覺得好似被愚弄,如果你餐廳收六點,點解你IG同email上面係寫七點,但一個人都冇,而且又冇人聽電話,呃咗一個特登嚟攞月餅、諗住即日送俾屋企人嘅人黎中環。

我當刻好嬲,所以就喺IG出咗Story tag餐廳,不過餐廳冇回應過,而我女朋友都有喺佢哋嘅IG post問,而且有出email問究竟餐廳係開幾多點。

餐廳當晚就回覆咗我女朋友,不過餐廳第一次回覆我哋只係道歉同埋地四個人提供一個tea tasting event,其實我唔想受佢哋恩惠,因為我只係想來攞月餅,如果接受咗佢哋嘅tasting,咁我係咪應該再出story同埋食評去反映真實情況。

不過餐廳始終冇正面回覆我哋究竟幾多點可以攞月餅,所以之後我哋回覆我哋唔得閒去tasting,重新再問一次係咪當時OpenRice上寫嘅營業時間(10-6)先係攞月餅嘅時間。(因為發覺佢哋係呢件事之後,喺OpenRice上寫嘅營業時間偷偷地改咗做10-7。)

之後餐廳回覆我哋嘅係,營業時間係10點到7點,6點係last order。

雖然我仲好嬲點解餐廳冇解釋點解七點前去到係冇人,亦都冇解釋點解電話冇人聽,但我女朋友選擇再相信佢一次。

所以喺9月1號我再次嘗試去攞月餅,當日我6:40去到餐廳,但我見到嘅情況係一樣:餐廳一個人都冇,而且都係比條帶圍住,分別只係入邊啲燈仲開緊(其實我冇留意到究竟燈有冇熄,只係睇返相先至第一次有熄,第二次無熄。而喺佢哋門口場上寫嘅營業時間一樣係10點至6點。

我再次感到俾人玩弄,嘗試打電話去熱線,都係冇人聽,餐廳已經喺電郵回覆咗係可以七點前攞月餅,咁點解今次又係一個人都冇?我見到條帶下邊有一盒月餅,唔知係display定係就係我嗰盒月餅,但我當然唔敢入去攞,因為佢已經用條帶圍住,我入去會俾人誤會我去偷嘢。

攞唔到月餅,我當然好嬲好失望,女朋友當刻都唔想再俾機會,出咗個email俾餐廳,想取消訂單同要求餐廳退款,直接買另一間月餅。

之後當晚我女朋友就收到電話,係餐廳嘅經理打嚟,佢話睇相見到燈未熄,係其實入邊仲有人,只係喺入邊埋緊數,又話其實都有顧客同我哋一樣,嚟到餐廳見到燈未熄,就行入去,結果就搵到埋緊數嘅佢哋,就可以攞到月餅。所以佢叫我哋下次攞月餅可以出email通知佢哋先,咁佢會安排一個人喺餐廳,或者直接打佢呢個經理嘅電話。

我女朋友當刻被說服左,所以心諗就算,唔再退款,但我真係冇辦法忍受。最後我喺星期六嘅晏晝去攞月餅,結果我要三顧草廬先可以攞到一盒月餅,對於餐廳嘅回應同做法好失望。

第一,我點樣判斷餐廳係收咗定係仲開緊?淨係靠有冇熄燈?但你已經用條帶圍住間餐廳,咁我理論上係唔應該入嚟,其他顧客夠膽入嚟,但我唔夠膽,咁點解你唔解開條帶,俾多啲訊息大家餐廳係未關門?見到呢條帶,同埋一眼望晒餐廳一個人都冇,我正常嘅理解就係餐廳已經關門。

第二,你都識講有其他顧客都係同樣情況,咁點解你唔直接安排一個人坐喺counter坐到七點?即使你唔安排一個人喺出邊安排交收月餅,咁點解你個熱線喺六點到七點係冇人聽?咁個熱線作用係咩?埋緊數就可以唔聽電話?如果個電話六點到七點係冇人聽,點解你唔喺email或者IG post度寫清楚?

第三,我哋第二次寫email要求退款,你先直接打電話回應,咁點解唔係第一次就回覆我哋,話可以直接行入嚟餐廳入邊搵埋緊數嘅你哋,即使餐廳嘅門口俾條帶圍住,又或者係第一次就俾經理嘅電話我哋?

第四,我喺出呢一篇食評嗰時,見到OpenRice嘅營業時間偷偷地改咗去七點,係因為心虛?想我死無對證?但我一早影咗相,喺餐廳嘅門口係寫營業到六點。

其實我唔係要求有咩補償,我只係想餐廳第一次就正面回應我,同埋喺交收月餅嘅過程做得好啲,email同埋IG嘅指引清楚啲。如果IG post或者email寫六點餐廳就關門冇月餅交收,咁我就唔會平日特登過嚟。即使個月餅幾好食都好,我都已經對呢一間餐廳完全失望。
2022-08-26
2022-09-30 580 瀏覽
📍House of Orient There are less and less yum cha places in Central now given the fast lunch pace in Hong Kong. Gave House of Orient a try and it was a pleasant surprise! Although it is weirdly situated in the middle of Entertainment Building, it provides more tables than I thought. Their dim sums are all of good quality at a fair price. I am a fan of their 韭菜炸蟹盒, 香莤鳳冠餃, 咖喱魷魚 and 蝦餃.Not necessary to try their XO醬煎腸粉 and their soup. Otherwise, quite a good quick dim sum option place with good tea
📍House of Orient

Not necessary to try their XO醬煎腸粉 and their soup. Otherwise, quite a good quick dim sum option place with good tea options.

Price: HK$300 pp (lunch)

Revisit: 8/10
  • 韭菜炸蟹盒
2022-08-26 2566 瀏覽
🌹《福和雍》開張時已是我收藏,一直夾不到時間,週末終於起行去探店。 餐廳早上10:00營業,食客不多,環境優雅,配上百年老店的食具及茶壺,品茶吃點心,完美!🌹食店供應的點心都是大家熟悉的,而且價錢不貴,兩個人共吃了8款點心,好吃😋!服務態度初時都擔心,因為食評有投訴差,但自己感受又不是太差。令我有點意外是茶錢是另外收費,是每位計,比酒店還貴,不過,茶的確是香,最便宜$40,我們選這個價位。🥢🍵白牡丹(茶)⭐️⭐️⭐️茶香鳳凰單叢(茶)⭐️⭐️⭐️茶香蝦餃⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄蝦彈牙素菜餃⭐️⭐️⭐️餡料豐富蠔皇义燒包⭐️⭐️⭐️⭐️义燒不肥不瘦鮑汁鳳爪⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鳳爪入味,份量足山竹牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉嫩滑配陳皮喼汁,陳皮香咖哩魷魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️魷魚彈牙,咖哩味濃,份量足蘿蔔絲酥餅⭐️⭐️⭐️⭐️蘿蔔絲餡豐富,外皮脆口蛋黃千層糕⭐️⭐️⭐️較膩口個人評分飲品食物味道環境服務衛生抵吃回頭率

🥢🍵

义燒不肥不瘦

鮑汁鳳爪⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鳳爪入味,份量足

山竹牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肉嫩滑配陳皮喼汁,陳皮香

咖哩魷魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
魷魚彈牙,咖哩味濃,份量足

蘿蔔絲酥餅⭐️⭐️⭐️⭐️
蘿蔔絲餡豐富,外皮脆口

蛋黃千層糕⭐️⭐️⭐️
較膩口

個人評分

飲品

食物味道

抵吃

回頭率
2022-08-20
$620 (早餐)
第一次食《福和雍》嘅月餅一眼就比佢哋嘅包裝吸引咗🫶🏻藍白色嘅包裝高貴淡雅,圖案甚具中華特色佢哋嘅陳皮月餅禮盒仲配有一包茶葉🌿可以按自己嘅口味喺三款茶中揀一款.💙 嶺南特產廣陳皮精製月餅禮盒($368)一盒有4個迷你陳皮月餅🥮外皮色澤金黃亮麗,油水好靚中間紅豆沙餡唔會過甜,食落陳皮味甘香突出內餡質感幼滑,味道唔錯三款茶葉分別係千年茶山老曼娥古樹極品普洱茶/重焙鐵觀音/鳳凰單叢我哋今次就配咗鳳凰單叢,以茶色翠綠、味道甘香為名😌用嚟配上陳皮月餅真係一流呀!

第一次食《福和雍》嘅月餅
一眼就比佢哋嘅包裝吸引咗🫶🏻
藍白色嘅包裝高貴淡雅,圖案甚具中華特色
佢哋嘅陳皮月餅禮盒仲配有一包茶葉🌿
可以按自己嘅口味喺三款茶中揀一款
💙 嶺南特產廣陳皮精製月餅禮盒($368)
一盒有4個迷你陳皮月餅🥮
外皮色澤金黃亮麗,油水好靚
中間紅豆沙餡唔會過甜,食落陳皮味甘香突出
內餡質感幼滑,味道唔錯
我哋今次就配咗鳳凰單叢,以茶色翠綠、味道甘香為名😌
用嚟配上陳皮月餅真係一流呀!
2022-07-24 2516 瀏覽
20220721☀️🔥Thursday🌻👩‍❤️‍💋‍👩今日相約好友到娛樂行嘆茶☕「福和雍點心茶館」以茶為主題,搜羅中國各地優質茶葉,亦提供十種茗茶可以選擇,包括白牡丹、鳳鳳單叢、老曼娥=(來自雲南西雙版納布朗山)等等,而在眾多選擇中,大吉嶺零號(來自武夷山)是茶館的招牌茶。🤩另外吸睛的地方是❤️點心茶館❤️內所有茶器餐具,大部分是由擁有近百年歷史的香港老品牌「粵東磁廠」所製。 香港出口的廣彩瓷器深受西方外帶,風靡了大半個世紀, 連港督麥理浩夫人也是忠實粉絲。 她曾於1975年,委託「粵東磁廠」製作一糸列土耳其花紋瓷器, 更將此花紋取名為「督花」。今天「粵東磁廠」更特別為「福和雍點心茶館」重新製作這套「督花」碗碟,並在點心茶館內大家使用。👨‍🍳「福和雍點心茶館」請來出自前福臨門老師博,國福樓點心部主管黃志生師傅親自主理,全天候負責製作懷舊手工點心。(1)韭菜炸蟹盒=韭菜跟蟹肉的比例恰恰好,外皮脆如薯片,包著 熱辣辣的韭菜蟹肉, 惹味卻不油膩。(2) 蘿蔔絲酥餅= 香脆的薄皮加上清甜的蘿蔔絲, 另一個層次感, 由皮到餡、鬆、軟、脆、滑,這是我最喜愛的蘿蔔絲酥餅。(3) 酥皮焗叉燒餐包=酥皮,外酥
20220721☀️🔥Thursday🌻
👩‍❤️‍💋‍👩今日相約好友到娛樂行嘆茶
(3) 酥皮焗叉燒餐包=酥皮,外酥、內香甜, 包身軟綿結合醬爆的香甜蜜汁,層次囗感的滋味至極。
(4)鮑汁鳳爪=雞腳鮑汁入味,不容易爛掉,過程是考功夫,反覆用滾水燙一下雞爪,再用冷水沖一沖,泡一泡,雞腳彈牙,花生軟淋。
(5)棗皇糕=Waiter 好介紹,棗香囗味清甜,質感細滑煙韌。
👨‍💼男、女侍應服務態度體貼,由進入座位、落單、上菜時都會清晰自己的崗位。
🎊「福和雍」環境舒服,優雅的佈置,是我首選的茶館。

酥皮焗叉燒餐包
鮑汁鳳爪
棗皇糕
2022-07-21
酥皮焗叉燒餐包
鮑汁鳳爪
棗皇糕
2022-07-16 869 瀏覽
疫後第一次與巴打的相聚,到了福和樓嘆茶是也。我們叫了的點心包括有北菇燒賣、鳳城粉棵、咖哩土魷、蘿蔔絲酥餅、韮菜蟹盒、酥皮焗餐包以及蛋黃千層糕。每樣點心都有中上水準,其中最有印象最好吃的是韮菜炸蟹盒。一來在其他茶樓鮮有此物,二來店方真的做到酥而不油。每一口都有濃濃的韮菜香,加上蟹肉的鮮甜,對於身為韮菜控的小人來說實在太棒了!土魷肉餅飯亦是不錯。在肉餅之中食到粒粒魷魚肉,感到真材實料,而肉餅很實在,卻也很滑。米飯粒粒分明,配襯的豉油亦是鹹度適中。一頓不錯的午飯。
疫後第一次與巴打的相聚,到了福和樓嘆茶是也。

北菇燒賣

鳳城粉棵

咖哩魷魚

蛋黃千層糕

酥皮焗餐包

土魷肉餅飯

一頓不錯的午飯。
午餐
北菇燒賣
鳳城粉棵
咖哩魷魚
蛋黃千層糕
酥皮焗餐包
土魷肉餅飯
中環最近新開一間主打手工精緻點心嘅茶館「福和雍」,屋企人見未試過,雜誌影出嚟嘅相都唔錯,於是我哋又去試吓。叫得做茶館,提供嘅茶葉都有好多選擇,餐牌上對每種茶葉都有詳細嘅介紹。茶錢由$40-$120 一位(小童都會計架)。我哋一行四人,就開咗四壺分別$40嘅茶嚟試試。我唔係好識品嚐中國茶,不過覺得「鳳凰單叢」呢款烏龍茶最啱我口味。因為聞落有花香味,飲後亦有回甘,而且仲有减肥美容同抗衰老功效!點心方面,由前福臨門老師傅主理,即叫即做,都頗有水準。我哋叫咗:蝦餃、燒賣、芋角、迷你雞批同埋韭菜炸蟹盒。值得推介嘅係韭菜炸蟹盒,外皮脆卜卜,唔油膩,韭菜同蟹肉嘅比例啱啱好,同時食到蟹肉嘅鮮味同埋韭菜嘅青草味。「福和雍」另一特色係瓷器。餐廳用咗有近百年歷史嘅香港老品牌,粵東磁廠嘅出品。瓷器係白色底,繪上藍色嘅花紋及圖案,優雅別緻。餐廳各方面都唔錯,只不過個地點就有啲奇怪。佢喺娛樂行嘅2樓,走廊開闢出嚟嘅一個地方,個格局同價錢唔成正比。如果餐廳冇咁開陽,冇咁嘈,用餐嘅時候會舒服得多。

芋角
迷你雞批
芋角
迷你雞批
2022-06-10 511 瀏覽
Environment is comfortable. Dim sum is great and tasty! Not cheap but its in Central, nothing is cheap in Central. And the environment is open and relaxing. XO sauce 蘿蔔糕 and 蘿蔔絲酥餅 is worth a try. Loved the decor in the front as well. Overall its good!
  • 蘿蔔絲酥餅
  • XO  醬炒蘿蔔糕
2022-05-25 2119 瀏覽
食友極度推介的一所食肆,據聞點心很具水準,一於同老婆撐枱腳,嘆久違的「一盅兩件」;地址位於娛樂行2樓,與中環站D2出口只5分鐘路程。非假期日子,中午時段也不是太多客人;茶每位消費最少$40,即每人最少要叫一手茶,我們點了「六堡」及「鳳凰單叢」;六堡醇厚帶回甘,有幫助消化等作用;單叢帶清新花香蜜香,有生津止渴等功效,唯獨少了「公道壼」,茶葉泡久了便釋出苦澀味。參考了食友的推介,叫了五款點心,分別是蘿蔔絲酥餅、芝麻威化蝦卷、蝦餃、雀巢炸芋角及韮菜炸蟹盒。芝麻威化蝦卷一客六件,外層酥脆,中間釀入了鮮爽彈牙的大蝦,再加上香口的白芝麻,真係無得輸。蝦餃一客四件,成品晶凝通透,皮薄餡靚、餃皮煙韌不過厚,最令人欣喜是並非獨沽一味;除了鮮爽的蝦肉外,中間更釀入筍粒及豬肉,是老一輩的做法,也是我喜歡的味道!韮菜炸蟹盒一客三件,炸得酥香可口,韮菜香、蟹肉甜,一點也不油膩,大推!蘿蔔絲酥餅及雀巢炸芋角就顯得較平凡了,前者餡料內的一絲絲蘿蔔帶點兒澀味(個人口味吧?老婆就覺得沒問題,説這就是蘿蔔的味道),外層酥脆,但皮太薄,一夾就散;炸芋角釀入豬肉及冬菇,外酥內滑,但芋頭味淡薄,反而菇味更顯突出。製作用心,整體

Tea

芝麻威化蝦卷

雀巢炸芋角

製作用心,整體來講水準不錯,是嘆點心的另一好去處。

福和雍
地址: 中環皇后大道中30號娛樂行2樓C及D號舖
電話: 21239263
2022-05-20
芝麻威化蝦卷
雀巢炸芋角
2022-03-10 1130 瀏覽
食閹咗西式下午茶🍰?咁不如試吓中式下午茶🫖🥢🥟$180位 有鹹甜點 包括“精選茗茶”1️⃣款🫖環境清幽 點心精美🥟 水滾茶靚🍵啱晒去傾偈小聚會🥰下午茶點心有💁🏻‍♀️🥢蝦多士🥢咖喱春卷🥢紅綾酥🥢棋子餅🥢黄橋燒餅🥢豆沙芋棗🥢黄綾酥🥢椰汁糕🥢鳳凰單叢桂花糕🫖包括“精選蓉菜一款
食閹咗西式下午茶🍰?
咁不如試吓中式下午茶🫖🥢🥟

🥢椰汁糕
🥢鳳凰單叢桂花糕

🫖包括“精選蓉菜一款
2022-02-03 899 瀏覽
平時逛街都會見到這間餐廳,這天心血來潮就選一個人也來飲茶吧!這家茶樓比較新式,雖然裝修古色古香,但是開在商場內,採用開放式的設計。入座後侍應遞上點心紙及茶紙,才發現這裏的茶是主打招牌,會有詳細介紹各種茶 的款式,我研究了一陣子以後選擇了鳳凰單叢。另外點心中選擇了簡單的蝦餃、素菜餃、野菌冬菇包及作為甜品的芝麻糕。不一會,侍應首先送上了茶。這裏所有餐具及茶具都選用青花瓷,製造古色古香的感覺,我幾喜歡。在侍應的介紹下,等了3分鐘以後才到出茶來品嚐,果然帶點花香及甘淳,但也不會像紅茶味道太過濃郁,當然,也不會是頂級的茶葉,算是中規中矩吧。點心上菜的時候就有點混亂了,蝦餃總共上了兩次,而且侍應明明見到我枱面上已經有一籠蝦餃,仍然毫不猶豫地放下,需要我多次提醒,可見樓面的枱號安排得混亂或是侍應還不熟悉運作,這個有待改進呢。蝦餃($68)一籠四隻蝦餃,比一般酒樓的蝦餃大隻,而且使用的蝦仁也偏大及彈牙,也具有鮮味,算是不錯的用料。另外可以明顯地吃到切成小粒的筍,也沒有什麼汁水勾茨,比較原汁原味,雖然不甚驚喜但也可見紮實的穩打穩扎的功夫,可以吧!素菜餃($48)素菜餃只有三隻,內有切成小丁的各種蔬菜,甘

點心

蝦餃($68)

素菜餃($48)
素菜餃只有三隻,內有切成小丁的各種蔬菜,甘筍、筍、蜜糖豆及菇菌類,加上勾茨,吃得出各種食材的原味,但又不甚驚喜,算是另外一道穩打穩扎的菜式。

野菌冬菇包($68)
這個冬菇包外型有驚喜,造成冬菇的賣相很是可愛,外皮像是生煎包的感覺,外皮甜甜的,底部有煎過。

餡料即全部都是切成小丁的各種菇菌類,味道頗為鮮甜,帶有菇菌類的香氣,我甜甜的外皮頗夾,味道不錯。

芝麻糕($48)
最後上的是三磚外表像豆腐一樣的黑色芝麻糕。意想不到,所有菜式中最好吃的居然是這個芝麻糕。
口感綿密柔滑,入口涼涼的,但滿滿是芝麻的香氣,甜度也剛好,有點像是在吃凍的芝麻糊布丁,香甜美味,是唯一令我覺得驚喜的點心。

總結,這裏飲茶環境不錯,但和鄰桌相隔比較近,有點不理想。
服務就普通,點心及茶的價錢都比較貴,我吃了四款點心買單要$300 ,這壺茶都已經要$40 ,也沒有覺着很特別,性價比偏低。
總評分:7.5/10
2022-01-29 822 瀏覽
爛仔茶餐廳一間!之前嚟飲過茶,啲點心算唔錯,又住得近,嗰度幾乎係我必經之路,所以都幫襯過幾次。前排嚟飲茶,見到嚟咗兩條新嘅西裝友,明明喺門口個receptionist都見到我掃咗安心出行,跟住老啲瘦啲嗰條西裝友行出嚟帶位,一埋嚟就叫我掃安心出行,我話俾佢知掃咗,佢隔離個receptionist都正想開聲話佢知嘅同時,佢喝令我「出示返!」fine!我俾佢睇囉!跟住成間餐廳明明冇生意,個場大半都係吉嘅,又唔知點解同個receptionist講唔俾本身安排嗰張枱我,要我等張未執好嘅枱。最後等咗15分鐘,我兩個人佢安排咗張超級大枱俾我。咁我見嚟飲過幾次茶佢哋啲點心都唔錯,個長頭髮女仔認得我又sell我買蘿蔔糕券,反正都要送禮就買咗三張,一盒俾自己試吓。琴日去拎咗啲糕返屋企,就煎咗嚟試。嘩!我今次真係見識到咩係真真正正嘅蘿蔔糕!成底蘿蔔糕係得蘿蔔同埋糕!大佬$328喎,好多酒店都未夠佢貴啦!又細盒!簡直係難以置信!所以我連原本諗住要嚟送俾人嗰兩盒都開多盒嚟睇,結果都係一樣,蝦米都搵唔到多粒!剩返嗰盒我絕對唔會夠膽送俾人囉!你如果二百零蚊我都算啦,大佬三百幾蚊剩係得蘿蔔,唔係咁樣呃人係咪呀!?我今
爛仔茶餐廳一間!
我今日落街經過附近,想話去同佢地反映下啲蘿蔔糕咁樣唔得,點知又見到嗰條西裝老柴企咗喺門口,俾意見呢啲人都嘥氣啦!之後返屋企再經過附近就行多轉啦,想搵返sell我嗰個女仔,點知我比較有印象嘅都已經冇做。我差唔多成千蚊買咗三盒垃圾真係好唔憤氣!食又唔係掉又唔係!
依家仲要嚟咗條爛仔西裝老柴,以後一定唔會再幫襯!
我食評入面upload唔到相?不過我都upload咗去相片度,請欣賞!
2022-01-27
15 分鐘 (堂食)
我中午去試呢間新開的中環娛樂行點心餐廳,當日無卜位,等位等左好耐。接近2點才能入座。一個人叫了兩三個點心,價格十分之貴!夠食一餐自助餐了。好食就好食,收費有米芝蓮三粒星,但性價比低!裝修好普通,又無咩氣氛,位置幾乎無私隱度,勁嘈回音好大,不適宜談事情亦不夠高檔。食物份量偏少行精緻路線然而用料普通。點心味道是好吃的😋、只係我認為用料如此普通,不值呢個價錢。茶葉反而有驚喜,是靚茶!整體算乾淨衞生都要加分。服務普通招手無人應太忙碌了。只能夠咁講,試過一次應該不會再光顧!
2021-12-28
服務真的很差,我平日12:00去到,叫咗幾樣點心,居然12:30就問我仲有冇點心要叫,要last order,我同佢講我先食咗30分鐘,有乜理由咁快要last order, 跟住佢就轉口風話整點心需要時間,如果係嘅可以落咗先,講真嗰度啲點心價錢同好多高級食肆差唔多,佢啲點心一啲都唔平,中點$68,大點$88, 茶錢$40一位,環境又唔係特別好,喺大堂lobby間個位出嚟做餐廳,正常嗰個位攞嚟開間Starbucks就差唔多,茶餐廳都冇咁趕客啦雖然點心質素是好吃的,真心不錯,可惜呢個價錢真係有大把選擇。