2019-04-26 533 瀏覽
平時唔寫食評但呢間真係好好食!叫左個乳豬燒肉飯,好大份、好好食,肉唔會好似其他太硬,亦唔係好肥,好抵食!餐廳嘅人亦好nice,好有人情味geh感覺 下次會再去
餐廳嘅人亦好nice,好有人情味geh感覺
下次會再去
  • 乳豬燒肉飯
  • 乳豬燒鴨飯
2019-01-11 405 瀏覽
OT,看到谢菲道只有这家开了,进来点了份油鸡,烧鸭饭,加一份啤酒,送了个杯子上来,污垢沾满整个杯子,差点吐了,剩下的饭也没胃口吃了,油鸡和烧鸭不是一般的难吃,不会再来
2018-04-29 638 瀏覽
去完會展搞展覽到好夜,唔想食老麥,天橋望落黎見到有間茶餐廳未關門,即刻衝落黎,咁夜都仲坐滿人老闆侍應一睇就知爽快之人😆快人快語,坐底,食咩,即到!依到有好多款小菜,每叫一款小菜配 白飯+例湯+熱飲價錢由$58-$62果然落單無耐野食好快就到,叫左2個小菜金菇肥牛粉煲$62 淨係食依個都夠2個人食,粉絲份量超多,吸哂汁好入味,肥牛雖然無咩牛味,但唔會肥到食唔到,金菇都有好多,一半都食唔到要打包係唔知咁多份量既情況下,我地仲叫左韭王叉燒炒蛋,超大碟但叉燒都唔少😆蛋好滑夾住韭王食唔會好膩👍🏻但食哂成碟肯定膽固醇超標🤭例湯食到有粉葛,不過都唔敢飲太多「靚仔」一大碗滿😆又係半碗打包走凍檸茶+$2,埋單唔洗加一,真係超級抵食,下次都會再黎

例湯食到有粉葛,不過都唔敢飲太多

「靚仔」一大碗滿😆又係半碗打包走

凍檸茶+$2,埋單唔洗加一,真係超級抵食,下次都會再黎
2018-02-26 364 瀏覽
窩蛋免治牛肉飯都可以整到咁難食,仲要有估唔到條頭髮係入面,食左半碟已經頂唔順走人,食完真係要洗口服務態度又差,員工無禮貌衛生情況又差,污糟邋遢絕對無下次!!!!

服務態度又差,員工無禮貌
衛生情況又差,污糟邋遢
絕對無下次!!!!
2017-10-02 508 瀏覽
晚上上完Seminar想在坐車回家前在謝菲道先吃個飯才走……當時已近九時很多都下班了……只見馬会那邊亮亮的就跑過去……見到福星還開着就直接入內了。還是晚餐時份就去研究有甚麼吃的。價格出奇地相宜。一直以為灣仔吃東西有點貴要改觀了。晚市套餐多在六十至七十元價位。朋友選了鹹蛋蒸肉餅,我則選了通菜炒牛肉。 套餐包含是日例湯及一杯飲品。 蒸肉餅是現蒸的關係,所以要等大約十多分鐘。 例湯先上, 用料蠻足的。 通菜炒牛肉有鑊氣,大大碟!份量跟一些酒樓 的小菜差不多, 蠻好吃的! 鹹蛋蒸肉餅在等了十多分鐘之後出現, 分量真的不少。 肉滑不会很老,很好下飯。 配飲品 才六十多元的套餐 是一個在灣仔不想吃太貴 小菜套餐的蠻佳選擇。

2017-09-27
2017-06-23 344 瀏覽
粤语老师一直推荐这家的奶茶!可惜我喝奶茶不舒服,特意过来尝尝其他的饭感觉可能我点错了,味道感觉很一般。点了一个滑蛋牛肉饭套餐,汤真的是极品的好喝!虽然没吃出里边的食材是什么。。但是牛肉饭很一般。牛肉并不很嫩,有些难咬分量超级大!一个套餐够两人食
感觉可能我点错了,味道感觉很一般。
但是牛肉饭很一般。牛肉并不很嫩,有些难咬
分量超级大!一个套餐够两人食
2016-09-02 581 瀏覽
中午時候一個人食飯,入到去,裡面服務員大哥問是否一個人(大大聲)我講係,然後佢話你一個人座厘張(卡位答枱),我坐了之後,再有客人入來,其中佢地有另外一位服務員大哥(大大聲)問我“你係唔係一個人,一個人坐厘便(另外一張枱), 當時感覺勁冇面,有D像比人買豬仔,冇尊嚴!其他人都望往我!
有D像比人買豬仔,冇尊嚴!其他人都望往我!
2016-08-05 412 瀏覽
聞說這店是加班人士喜歡用膳的第一位我想應該是份量多 味道夠濃而且價錢合理雖然以我一個初入職人士來說是覺得貴這間店最出名的是它的小菜與燒味~以往已經嘗過小菜份量更多今次就嘗嘗燒味吧燒味雙併 配一碗大飯另有一碟時菜 例湯一碗 $62 餐飲叫了凍檸茶凍飲加$2是常識吧我一向不喜歡喝街外的例湯因為必定有味精它都不例外 而且味道較咸燒味我叫了叉燒油雞叉燒的水準啖啖肉 肥瘦比例適中油雞都夠嫩滑 不過肉較少飯超大一碗 我吃了大半碗已經是極限燒味下面亦有時菜 菜芯一條在我看來 間唔中來這裡吃一餐亦是可以的始終味道較濃 不是我杯茶但相信是很多男士和大食人士的最愛~
聞說這店是加班人士喜歡用膳的第一位
我想應該是份量多 味道夠濃
而且價錢合理
雖然以我一個初入職人士來說是覺得貴

這間店最出名的是它的小菜與燒味~
以往已經嘗過小菜

飯超大一碗 我吃了大半碗已經是極限
燒味下面亦有時菜 菜芯一條

在我看來 間唔中來這裡吃一餐亦是可以的
始終味道較濃 不是我杯茶

但相信是很多男士和大食人士的最愛~
2016-08-04
返工前到公司附近茶餐廳吃早餐,牛油多士稍稍實了少許,可能多士閒置了一回過氣了。火腿醃烈普通喇,不算特別滑。五香肉丁麵可口之處在於麵質,滑口而軟硬適中,口感比早兩日在另一茶記的出前一丁更佳。熱奶茶質感比較薄,味道屬輕盈一類,OK喇!
牛油多士,火腿醃烈
五香肉丁麵
熱奶茶
[25/9/2015; Fri]

2015-09-25
$31 (早餐)
五香肉丁麵
2014-05-30 496 瀏覽
Friday 要OT,已經好慘,諗住快食落街入左呢間。冷氣較細,都熱熱地。叫左個蝦醬通菜牛肉,約十分鐘餸到。份量算ok,配白飯一大碗及味精例湯蝦醬味不夠,差,牛肉用鬆肉粉調過,冇哂肉味,差,通菜太老,差。哎中伏了
叫左個蝦醬通菜牛肉,約十分鐘餸到。

份量算ok,配白飯一大碗及味精例湯

哎中伏了
2014-05-30
2013-07-23 148 瀏覽
茶走,空有顏色,不覺茶香喝茶走而沒有奶茶的感覺,失敗沙嗲牛麵麵來到時仍是硬的,跟中一時自行到7-11沖杯麵,等待麵餅變淋變軟一樣牛肉,醃得毫無味道,即使你訛稱那是瘦肉我也不會質疑奄列雞蛋總沒有可能難食吧,正正常常多士算是烘過,牛油只有側邊少許也是常識吧灣仔即是灣仔,這樣一個頹早餐都盛惠$27,有多少是用來付租金的呢在我工作地方的餐廳,$28有一份客飯餐廳了如非那天趕著去排隊等書展開,可走遠點便去北海道甚麼甚麼,或華星之類吧
茶走
茶走,空有顏色,不覺茶香

喝茶走而沒有奶茶的感覺,失敗
沙嗲牛
沙嗲牛麵

牛肉,醃得毫無味道,即使你訛稱那是瘦肉我也不會質疑
奄列
奄列

雞蛋總沒有可能難食吧,正正常常

多士算是烘過,牛油只有側邊少許也是常識吧

在我工作地方的餐廳,$28有一份客飯餐廳了

2013-07-19
2013-04-29 61 瀏覽
買左個腿蛋治烘底$17, 個收銀態勢勁差,佢話: 要等好耐,我話 : 哦 佢話: 你唔好到時又催,我話 : 哦佢話: 你出門口等我話 : ........當堂醒哂, 之前因買過一次早餐, 等左over 10分鐘, 見個伙記pack哂人地D外賣都唔pack我個份 (我個份一早齊哂係度), 我先出聲呢份腿蛋治烘底我結果冇食, 因唔知有冇加料!?以後都唔會再去呢間服務態勢勁差 的"福星燒味餐廳小廚"
買左個腿蛋治烘底$17, 個收銀態勢勁差,

佢話: 要等好耐,
我話 : 哦
佢話: 你唔好到時又催,
我話 : 哦
佢話: 你出門口等
我話 : ........

(我個份一早齊哂係度), 我先出聲

呢份腿蛋治烘底我結果冇食, 因唔知有冇加料!?

以後都唔會再去呢間服務態勢勁差 的"福星燒味餐廳小廚"
2013-04-24
10 分鐘 (外賣自取)
$17 (早餐)
This restaurant is located on Jaffe Road.I never stopped by before because it was too much effort, there were too many people on this road, let alone traffic and second hand smoke.Finally tried it for the sake of trying it!★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Roast pork belly and BBQ pork:The taste is better than it looks because I thought the BBQ pork looked too lean and dry, but it was quite soft.The roast taste was just right and not too salty.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Soup:Chinese soup again! But it was quit

Soup:
Chinese soup again! But it was quite funny that I found an intact pigs trotter in the soup.
Photos of the menu:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $26 [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] ok [b]English Menu:[/b] no ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
5 分鐘 (外賣自取)
2012-04-15 40 瀏覽
  今天因為要上課,所以下班後便先去吃點東西,恰好還沒有試過這一家,於是便來了。  這家食店似乎很受食客歡迎,六點幾的時間,很多人光顧,我本來坐到了很裏面的一張圓桌,但卡位上恰好有人走了,侍應招呼我過去。侍應似乎相當細心,知道我一直在等卡位,招呼也很週到。看起來很多食客似乎都是熟客,和侍應都有說有笑,好像挺熟落的。  我不想吃太多,看到下午茶餐供應至六點半,於是點了雞扒包配熱奶茶。  先上來的是熱奶茶,夠甘香濃滑,而且夠熱,最重要的是濃而不澀,十分可喜。  雞扒包比我想像中大,而包有烤過的感覺,咬下去有點帶脆的,而且夠熱,至於雞扒也很大塊,咬下去有油溢出,因為煎過所以才會這麼多油,但沙律醬卻很多,很飽滿,吃起來帶點甜酸的開胃,雞扒下面並有一片蕃茄,可惜沒有再加進生菜絲或青瓜,如能加入,則會顯得更爽口鮮美。建議店家考慮。  其實22元能有這樣大的雞扒包和美味熱奶茶,已經算是很不錯的了。

2012-04-11
即使係星期六, 但已經係晚上9時, 所以一行十數人都即刻有位我們3個人坐了在一個4人卡位忙了一整晚, 餓到不行...於是決定1人叫一味餸 我唔想食太多肉, 於是叫了「紅燒豆腐」朋友叫了「椒鹽肉排」和「西蘭花斑塊」由於是套餐, 一款小菜, 包「飲品」、「例湯」、「白飯」( 注: 凍飲要加$2 )以上3款小菜, 價錢都不一樣, 平均1款 $44三款小菜先後到達, 全部都熱辣辣, 看來製作認真「紅燒豆腐」真係幾多豆腐, 仲配埋菜tim, 好味!「椒鹽肉排」肉排幾香口~~「西蘭花斑塊」西蘭花都新鮮, 班塊唔會太油白飯很大碗!! 真係男仔都未必食得哂三款小菜都份量十足, 真係好飽丫, 幾抵食

我們3個人坐了在一個4人卡位
忙了一整晚, 餓到不行...
於是決定1人叫一味餸

我唔想食太多肉, 於是叫了「紅燒豆腐」
朋友叫了「椒鹽肉排」和「西蘭花斑塊」
由於是套餐, 一款小菜, 包「飲品」、「例湯」、「白飯」
( 注: 凍飲要加$2 )
以上3款小菜, 價錢都不一樣, 平均1款 $44

三款小菜先後到達, 全部都熱辣辣, 看來製作認真
紅燒豆腐
「紅燒豆腐」
真係幾多豆腐, 仲配埋菜tim, 好味!
椒鹽肉排
「椒鹽肉排」
肉排幾香口~~
西蘭花斑塊
「西蘭花斑塊」
西蘭花都新鮮, 班塊唔會太油

白飯很大碗!! 真係男仔都未必食得哂
三款小菜都份量十足, 真係好飽丫, 幾抵食
2012-03-24
西蘭花斑塊