2020-06-01 1059 瀏覽
店面非常少,座位非常有限,所以黎食絕對要靠下運氣,不時要排隊,有時直接入得.今次黎到有韓國人幫襯,唔知佢地覺得點呢?個人就覺得算係幾普通,海鮮有點令人失望好既係餐單每一道菜有相片,好清晰的有三道小菜伴碟平時唔鐘意食豆類,但今次個人最愛黑豆,甜甜的豆腐海鮮辣湯 $75首先啲海鮮認真麻麻,入面有一隻蝦,但啲肉梅既,明顯唔新鮮,同埋兩隻蜆,但一隻合埋個殼,另一隻無蜆肉。。。海鮮少得可憐,其他都係豆腐。。。所以價錢上有小小覺得唔抵呢。。。.不過要讚係個湯,非常開胃,小小甜同辣,係幾好飲同岩送飯,飲完都無口渴口乾既感覺

好既係餐單每一道菜有相片,好清晰的

有三道小菜伴碟
平時唔鐘意食豆類,但今次個人最愛黑豆,甜甜的

豆腐海鮮辣湯 $75
2020-05-26
2020-05-21 865 瀏覽
接男朋友放工緣故所以係佢公司附近食飯🤣事前冇諗好食咩所以就簡左韓國野食,見佢menu價錢唔算特別貴🙈所以就試試佢❗️入到去完全係家庭式經營😅老闆娘同個仔都係講緊韓文🤣有種去左韓國既感覺😍..🍱SET A 韓式壽司+雜菜粉絲 $75兩樣都係我中意食既野😆點可以唔叫佢呢!我再睇睇menu發現分開單點同埋叫set一樣價錢‼️.韓式壽司都幾好,入面都幾多料🤗甜甜地不錯👍🏽但雜菜粉絲個量超少😟得一碗仔甘多😔粉絲既麻香仲有,但係食得出冇落到糖漿煮😟糖漿係會令到炒粉絲好食既秘訣黎㊙️炒粉絲既現菜唔叫多😕..🍱豆腐海鮮辣湯飯 $75豆腐嫩口😍再配合埋辣湯,一啖飯一啖湯甘樣都好好味😋美中不足既係,佢啲海鮮只不過係兩舊蜆肉同埋一隻蝦😢個蜆仲要得再隻有蜆肉😤唔會想再叫依個飯😟.🍗半份炸雞 $85炸雞算係最好既一樣菜式,有別於一般係大型食肆食既炸雞,佢比左一隻雞髀🍗其他都係雞胸🤨炸雞佢比左啲鹽我地’點‘😅會好唔小心甘落多左好多鹽🤭.
🍱SET A 韓式壽司+雜菜粉絲 $75

🍱豆腐海鮮辣湯飯 $75

🍗半份炸雞 $85
2020-03-20 745 瀏覽
韓劇迷阿豬媽話放工後要再去食呢家韓式小店好啦~ 去啦去啦~ 因為我都好掛住個炒粉絲其實呢間小店, 人流唔多 但地方夠潔淨企理 特別的是, 小店真係由韓國人主理夠地道! 有置身在韓國的感覺三小碟的前菜, 黑豆最好味#紫菜包飯^味道普通, 家庭式的味道#韓式炒粉絲^炒得夠乾身, 唔會太油膩, 味道剛好!! 暫時嚟講算係我係香港食過最正宗的炒粉絲#辣豬肉飯^辣味足夠, 但餸多過飯😂 媽咪每次嚟必點的!!! 佢食十次都唔會厭🤣
韓劇迷阿豬媽話放工後要再去食呢家韓式小店

好啦~ 去啦去啦~
因為我都好掛住個炒粉絲

其實呢間小店, 人流唔多 但地方夠潔淨企理
特別的是, 小店真係由韓國人主理夠地道!
有置身在韓國的感覺

三小碟的前菜, 黑豆最好味
#紫菜包飯^味道普通, 家庭式的味道
#韓式炒粉絲^炒得夠乾身, 唔會太油膩, 味道剛好!!
暫時嚟講算係我係香港食過最正宗的炒粉絲

#辣豬肉飯^辣味足夠, 但餸多過飯😂
媽咪每次嚟必點的!!! 佢食十次都唔會厭🤣
2020-03-19
  • 韓式炒粉絲
2019-10-19 1217 瀏覽
I pick up my wife after work and we walked around the street to search place for dinner. There are actually a lot of restaurant in the same street, but we want some Korean food.The restaurant is small and packed with tables, but there are only few customers and we don’t have to wait for a seat. I ordered a tofu seafood with rice. It served with three side dishes. The food taste very normal. Although the menu said the dish included seafood, but only one shrimp was put in my soup.My wife ordered a

My wife ordered a 參雞湯. It is oily and we highly suspect that it is not cooked with fresh ingredients. It tastes the same as those參雞湯 pack you can buy in supermarket.
2019-10-15 567 瀏覽
現時度度都俾連鎖餐廳攻佔,有時想搵間有人情味的餐廳都唔容易,so我地應該多多支持小店。秋子島食物好一般,食過幾次,試過海鮮豆腐辣湯,炒豬肉及人參雞。食物就好一般,真係唔好有期待。 但要欣賞呢種小店,有一種韓國家庭式餐廳感覺,呢度用餐有不一樣的體驗,感覺人情味較濃,EE會對你笑,香港呢啲餐廳唔多。 希望廚娘可以改善下廚藝,繼續保留呢啲餐廳,我間中都會支持下。紫菜包飯算係幾好,有時忙都會買一條當lunch 或者加班時頂下肚。

2019-09-14 690 瀏覽
話說有日要OT,但又唔知食咩好,想對自己好尐但都係咩都唔想咁... 於是行左入一間唔多吸引我,但其實一直都有想入去但怕伏既餐廳...結果,伏又唔伏得哂,但就唔可以講得上好得囉,不過睇黎小店,雖然我呢個唔多得,但人家有禮是真的!呢個海鮮豆腐湯,我間唔中係會好想食,所以都老是常出現... 但通常都係正常同失望,好少會覺得嘩! 而呢個所謂海鮮,急凍啊在講,兩隻蝦都唔多,食唔落... 豆腐好似都有既,但呢個黎講,我寧願佢俾多兩舊豆腐,俾少尐海鮮我算啦~失知係街食呢個係唔抵既,但我又真係唔係次次都較到個隻味出黎,通常都太重手太多辣醬XD

2019-08-30
2019-01-28 1659 瀏覽
公司附近嘅餐廳幾乎比我哋食勻,所以每日諗下晝嗰餐食啲咩都好頭痛🤪 好彩今日有人揸主意話想去 #秋子島 試吓... 一於咁話啦🍽#小秘書 其實都唔係第一次幫襯 #阿豬媽,每次嚟到我例牌都係要 #豆腐海鮮辣湯+🍚,不過呢日就改一改,轉咗加麵🤣 我覺得 #秋子島 嘅 #kimchi 口味麻麻😚 不過個 #豆腐海鮮辣湯 就真係夠哂正宗... 起碼我係咁認為😏 將大大啖辣湯撈埋啲麵一齊擺入口,好夠刺激🔥 本來諗住慳啲唔飲嘢,都忍唔住+$10叫咗罐可樂👉🏻👈🏻 其實呢... 呢幾日我個胃都唔多舒服,不過落咗單、碗麵送到埋嚟見到紅噹噹先醒起🤮 唯有都係嗰句,食埋呢餐先算啦😂

2019-01-28
  • 豆腐海鮮辣湯
2019-01-19 1053 瀏覽
叫咗一個牛骨湯飯,超級好食!個湯完全冇味精,仲要一滴油都冇,係好清甜嘅牛骨湯味。唔好以為淡而無味,實質係超級濃。超級推介大家食呢個!另外,我哋叫咗個泡菜炒飯,都係超級好食!不過,就俾我哋平時食嘅炒飯濕少少,但係泡菜味堅係濃!我哋仲帶咗個原味炸雞,佢同我地食開嘅韓式炸雞有少少唔同,佢有少少類似生炸嘅感覺。佢一調味好簡單,但係就食得出好有雞味。不過佢嘅炸雞就係連骨嘅。不過,呢間鋪頭嘅地理位置有少少難搵,可能要問吓人啦。

不過,呢間鋪頭嘅地理位置有少少難搵,可能要問吓人啦。

2018-10-30 749 瀏覽
正正餐時段來,恰巧有位。(這是一個人搵食好處,快有位)水冷麵好好食!很彈口的!前菜也不錯!雖然座位一點擠,但還可以。店員很忙碌,但也是帶笑容的。下次會再光顧其他!
正正餐時段來,恰巧有位。
(這是一個人搵食好處,快有位)
水冷麵好好食!很彈口的!
前菜也不錯!
雖然座位一點擠,但還可以。
店員很忙碌,但也是帶笑容的。

下次會再光顧其他!

2018-10-30
2017-12-20 2041 瀏覽
店面很小一家,位置也不多,但是感覺非常溫馨,衛生環境沒問題。我也不知道位阿姨誰是老闆娘,一位說韓語,一位說普通話,來的客人大都是說英語就是了。這一家韓料真的特別正宗,就是小貴。贈送的泡菜很好吃;這一次我點的是豆腐海鮮湯,海鮮味很足,就是裡頭的蝦子不是太新鮮有點小失落;還貪心地點了半隻炸雞,啊超好吃,是一口咬下去能咬出汁的那種!配上送的酸蘿蔔吃,一點都不膩。之前還吃過拌飯,炸魚,辣五花,泡菜餅,紫菜包飯也都很好吃
小菜
豆腐海鮮湯
炸雞半隻
2017-12-19
小菜
豆腐海鮮湯
炸雞半隻
2017-09-17 1285 瀏覽
這次是外賣,老闆老闆娘都是韓國人,感覺很地道的小店。嗌了一個韓式粉絲和炸醬麵。呢道嗌餐包埋野餐,兩個餐都有紫菜包飯。先講個紫菜包飯,非常地道,用的料搭配都很普通,就是最簡單的那一種,但包得很美,味道也很好。小菜有泡菜,蘿蔔絲同埋黑豆,都是好吃的,泡菜不會太酸,我很討厭太酸的,所以不錯。炸醬面味道很濃,撈起來很有家庭式韓國的風味,炸醬味道也不錯。但粉絲則有點淡,不多香濃,但感覺就是很有家的感覺,不會太濃太咸。

外賣自取
2017-09-12 754 瀏覽
門口一點都不起眼,但幾粒韓文字同埋個 Oppa 吸引左我地入去。食物超正宗,完全韓國口味。以正宗韓菜黎講,物有所值。炸雞可以叫半份,係完全令人窩心既做法。 😍😍讚!

食物超正宗,完全韓國口味。

以正宗韓菜黎講,物有所值。

炸雞可以叫半份,係完全令人窩心既做法。 😍😍

讚!
2017-09-12
  • 牛肋骨湯
2017-04-02 1076 瀏覽
最近,有時候都會過左去鰂魚涌個邊去食下野啦,但點知原來星期六晚,好多鋪頭都係沒開架。咁就隨便入左間好有家庭式經營感覺的韓國餐廳食飯啦。 前菜份量不太多,泡菜味道酸酸辣辣,好開胃,另外既蓮藕和蘿蔔,同行友人都話幾好食。 然後,我地都叫左個手卷醫醫肚,食落清新既,有青瓜,午餐肉。不過紫菜相對就有啲太淋身,要切開一舊舊食有啲麻煩。 另外,我地亦都叫左個牛肋骨飯,真你好足料,成個湯都有肉既鮮甜味,而且牛肋骨煮得不算太淋身,有口感亦容易入口。不過,佢個湯就落左好多既黑椒,會有少少太辣,冬冬地飲最適合。最後就係我既最愛雜菜粉絲,配菜有荳蔻,三色椒等等,我都好岩食,而且粉絲夠多。PS 老闆娘係韓國人,味道會正宗啲,即係會速過出面個啲。 味道係好食,不過價格就有少少嚇人。只可以說一分錢,一分貨

作為新界人,平時很少出港島,好朋友有心事不開心,我決定跟朋友到鰂魚涌接好朋友收工,製造驚喜聽聽她的少女心事,排解她心中不快,果然她甫出公司門外看到我們十分驚喜 女生就是這樣,喜歡製造小驚喜更愛收到驚喜😍這間韓國小店在朋友公司附近,鋪頭細細,入到店內店員即端上熱麥茶,韓式前菜,老闆娘應該是韓國人,我們指手劃腳地指指牆上的圖片點餐沒有難道😌由於天氣頗冷肚子就容易餓,我們就叫了韓式壽司,部隊鍋及正宗人參雞湯,來一餐豐盛的韓式晚餐🍜每次去食韓國野,我必點的一定是韓式壽司🍙 這間的壽司有很多舊,而且是超足料😍 脆身的紫菜包著滿滿的食材,食落口感豐富,忍吾住口一舊接一舊翻查資料,部隊鍋是源於1950年代,軍營附近的居民和韓國軍人們因韓戰後物資短缺就用剩餘的香腸及罐裝火腿等, 搭配辛辣的苦椒醬做成了美味的部隊鍋,時至今天,部隊鍋演變得愈來愈邪惡😈豐富滿滿的部隊鍋上枱時香噴噴😤,有青蔥,午餐肉,茄汁豆,金菇,韓國年糕,粉絲,芝士腸,泡菜等,算是五花八門👅鮮紅色的湯色在視覺顏色上真的好美呀! 多種不同層次口感的食材,夾起耐煮彈牙的辛辣麵,大口大口""入口,再飲埋酸酸辣辣的濃湯真是完美搭配😍有時覺得在外
女生就是這樣,喜歡製造小驚喜更愛收到驚喜😍

有時覺得在外面食部隊鍋很不值,講緊二百多元卻是用上便宜簡單的食材,雖然我有時都這樣想😂 但跟朋友一起食部隊鍋真的另有一番滋味,特別美味👅
最後就是人參雞湯,飄來陣陣的人參香氣我忍不住呷一口湯,飲落沒有味精,入口甘甜,帶有人蔘味,在寒冷的天氣飲這個真是暖心又補身😗
這個人參雞湯的火候控制得不錯,湯煲得恰好,只要輕輕開叉,雞隻就已經骨肉分離,好輕易食到雞肉,食雞最怕雞肉嚡身,這雞肉嫰滑可以大啖大啖咁食🙆
而雞隻內包裹著糯米,紅棗,栗子,仲有人參仔,真的很滋補養生,只能說韓國人真懂得用藥材入饌,嚐到美食的同時亦得到藥材的功效,光是喝湯跟食飯我已覺得很滿足👧

一整晚的陪伴著好朋友,聽聽心事分分憂已是最大的支持,不知是飲了人參雞湯的關係還是友情的力量,在凍冰冰的街道都感到溫暖🌝
2016-06-18 1316 瀏覽
老闆娘是韓國人,還會講一點點普通話(・ω・)ノ當然正宗啦!坐下就有正宗的大麦茶。我们叫了牛肉拌飯,泡菜煎餅,炸雞和雜菜。拌飯的醬味道很好醇厚,泡菜煎餅新鮮出爐,柔軟酥脆,就是很小。我們要的辣味炸雞,不算辣,甜度高。雜菜味道不錯就是粉條太多。總之,餐廳味道好,只是價格有些不親民,小小一間鋪頭,吃一頓便飯,两个人竟消费300元。
老闆娘是韓國人,還會講一點點普通話(・ω・)ノ
辣味炸雞
泡菜煎餅