2024-08-18 2633 瀏覽
【秋嵐】位於鰂魚涌隱世日式小店 有多款日本料理都係低至百令蚊😆😆 店內既裝修十分別緻靠牆位置擺滿了可愛的招財貓裝飾 營造出輕鬆愉快用餐氛圍🐱同朋友分別嗌咗一個極味牛舌定食 💰$158牛舌厚身口感紮實 搭配檸檬汁增添清新風味定食內仲有三款調味料可供選擇:紅鹽、照燒汁和日式蔥油 令牛舌的味道更加豐富此外,茶碗蒸、味噌湯、沙律、蕨餅和白飯都係成個set包埋牛肉鍋壽喜燒御膳💰$128呢個同樣幾抵食 壽喜燒鍋底個湯底好好飲牛肉嘅份量都幾足 再加埋個滑蛋好好食😋配菜同上面個定食一樣都係超多😆另外都嗌咗幾款小食分別係芝士年糕 炸雞同埋三文魚刺身每樣價錢都同樣親民,而且味道都幾好食👍🏻
【秋嵐】

靠牆位置擺滿了可愛的招財貓裝飾 營造出輕鬆愉快用餐氛圍🐱

同朋友分別嗌咗一個
極味牛舌定食 💰$158

牛舌厚身口感紮實 搭配檸檬汁增添清新風味
此外,茶碗蒸、味噌湯、沙律、蕨餅和白飯都係成個set包埋

牛肉鍋壽喜燒御膳💰$128

呢個同樣幾抵食 壽喜燒鍋底個湯底好好飲
牛肉嘅份量都幾足 再加埋個滑蛋好好食😋
配菜同上面個定食一樣都係超多😆

另外都嗌咗幾款小食

分別係芝士年糕 炸雞同埋三文魚刺身
每樣價錢都同樣親民,而且味道都幾好食👍🏻
2024-08-17 2685 瀏覽
終於有機會食到𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬已久嘅牛舌丼😍 就係牛舌關注組無人唔識嘅「秋嵐」!果然名不虛傳,無時無刻都有人掛隊等位,而慕名而來嘅都係為咗佢哋嘅名物「極味厚切牛舌定食」😍😍😍👅 見到每一檯客人基本上都係指定要呢個餐🤤《 極味厚切牛舌定食 》 $158 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟好耐無遇到會比5星星嘅料理喇😍 首先賣相真係靚仔到心心眼,牛舌份量又多,起碼有8-9舊,每一塊都係又厚又嫩嘅牛舌芯🤩 係食左一啖已經幸福感滿瀉!牛舌外層微焦,咬落就超嫩滑同多汁,爽口有回彈力,仲要一啲都唔臊!😍 真係好好食!🤤 可以點埋岩鹽、蔥油同照燒醬一齊食,不過原汁原味咩都唔點都已經好入味!😋 定食另外有茶碗蒸、麵豉湯、沙律同甜品,配搭豐富👍🏻 暫時一定係小編食過最好食嘅牛舌,沒有之一💯《 三色刺身丼 》 $148 4 / 5食材新鮮,鮮甜肥美嘅刺身丼有帶子、三文魚同油甘魚,完全中晒小編最喜愛嘅刺身🥰 醋飯底加入甜蛋絲、紫菜同味素,令到口感層次更加豐富👍🏻 飯嘅份量適中👍🏻 同樣係有齊定食配搭,性價比頗高👍🏻 只不過喺牛舌面前,任何菜式都打左啲折扣🥲😛《 芝士年糕 》 + $12/粒冇睇清楚餐牌原來係一粒嘅價

厚切牛舌

《 極味厚切牛舌定食 》 $158 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

《 三色刺身丼 》 $148 4 / 5

《 芝士年糕 》 + $12/粒
冇睇清楚餐牌原來係一粒嘅價錢🤣 好少見芝士年糕上面會加砂糖,食落又幾夾!最緊要炸得好入面芝士完全溶化好滋味🤤

整體而言牛舌世一,如果第一次嚟一定要試咗牛舌先😋
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
15 分鐘 (堂食)
午餐
厚切牛舌
  • 極味厚切牛舌定食
被喻為可媲美於東京嘅牛舌の檸檬,今日就同朋友一齊黎拜訪呢間位於鰂魚涌隱世日式料理店一試招牌厚切牛舌~ .店內充斥着陣陣燒肉香味,上菜時更比個套餐驚艷到😍 包括有麵豉湯、沙律、茶碗蒸、咖喱汁、抹茶紅豆蕨餅🤤 牛舌燒得剛剛好,外皮脆脆的 ,中間呈半熟粉嫩色狀態,咬落去好香濃牛味好juicy❤️‍🔥 無論沾上咖喱汁定係照燒汁+海鹽+蔥油 combo,都同牛舌超夾好好味💯😭 大推大推🙂‍↕️‼️.Food Ordered:極味厚切牛舌定食 (附牛舌咖喱) $158#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_quarrybay #香港好去處 #香港美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店 #牛舌

Food Ordered:
極味厚切牛舌定食 (附牛舌咖喱) $158

2024-08-12 2301 瀏覽
秋嵐餐廳位置比較偏僻,但都冇法阻擋餐廳嘅人氣,輪侯時間超過一個鐘。雖然餐廳有啲迫,不過佈置都有feel,好似真係去咗日本咁。極味厚切牛舌定食🐄👅($158)一入到餐廳,見人人都食緊呢個定食,就即刻點咗份。同時,亦因為太受歡迎,上菜時間有啲耐。牛舌鮮嫩多汁,不會過於柴硬或是生硬。牛舌外層帶有微微焦脆,內裏卻保持了柔軟多汁的口感。配菜上採用了蔬菜沙律,增添了整體的清新感,配以清香的白飯和酸甜可口的醬汁,整個定食都十分美味。份量都非常足, 還附咖喱🍛牛舌、蕨餅、茶碗蒸、麵豉湯,CP值高。日本芝士年糕($12)中規中矩,不過食牛舌前唔建議嗌嚟食,因為芝士年糕有啲濟,會影響咗食牛舌嘅胃口。整體推薦度:🌟🌟🌟🌟🌟
秋嵐

雖然餐廳有啲迫,不過佈置都有feel,好似真係去咗日本咁。

極味厚切牛舌定食🐄👅($158)

日本芝士年糕($12)

整體推薦度:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-07-28
70 分鐘 (堂食)
2024-08-11 2273 瀏覽
令你對牛舌唔會再有幻想💭,吸引好多人黎,三角形的牛舌,和menu圖片一片片唔同,非常生,最多3成熟,口感很差,很奇怪,但打卡一流,感覺震撼,份量十足📷🤮🤮🤮
牛舌
2024-08-04 2250 瀏覽
睇完牛舌關注組既分享,港版檸檬牛舌.見到相已經好吸引,星期日中午大概1:30到店.餐廳大部分既座位已坐滿,坐落之後即刻叫左主打既牛舌,等左大概10分鐘左右,一份吸引既牛舌就送左個來,第一啖食落去真係好好食,好值來一試😋😋強烈推介
睇完牛舌關注組既分享,港版檸檬牛舌.
2024-08-01 1692 瀏覽
呢間餐廳位置比較偏僻,用咗少少時間先搵到。出面比較多係做薄切牛舌,厚切牛舌相對比較少見,所以係專程為咗個厚切牛舌而嚟,而今次淨係叫左厚切牛舌定食。 極味厚切牛舌定食(附牛舌咖喱) $158厚切牛舌嚟到個樣好靚,中間嘅肉好粉嫩,份量好多絕對夠食。呢度一共有八嚿牛舌,整體嚟講嚟都好有彈性好嫩滑,有幾嚿相對靭左少少,但係都唔會太差,百幾蚊嚟講,我覺得完全可以接受,喺香港食嚟講係好食嘅牛舌。 跟餐配搭嘅嘢食都唔少,有沙律🥗茶碗蒸、麵豉湯、牛舌咖喱飯🍛甜品🍧茶碗蒸🥚有蛋香又夠滑,唔會有蛋嘅腥臭味,跟餐嚟講絕對合格有餘。咖喱飯就不過不失,似係即食咖喱嘅味道,叫做有其他嘢配搭吓冇咁單調。呢個餐份量好足好夠飽,有晒前菜甜品,牛舌質素好好,絕對對得起個價錢,值得一試😋

極味厚切牛舌定食(附牛舌咖喱) $158

• 極味厚切牛舌定食
📍港版【牛舌の檸檬】?!— 秋嵐日本料理🎌🐂🍋今次特登遠赴鰂魚涌就係為咗食呢間隱世日式小店!🇯🇵聽講呢度嘅牛舌可以媲美東京新宿嘅「牛舌の檸檬」🤩今次一於黎試下係咪真係咁好食!🤤𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )🐮🔥極味厚切牛舌定食 (配牛舌咖哩) $158牛舌套餐上到檯真係好驚喜!🥹個套餐勁豐富,有麵豉湯、白飯、沙律、迷你牛舌咖喱、茶碗蒸同埋抹茶紅豆蕨餅😍而主角牛舌真係燒得好出色😭🔥外皮脆脆地,入面就好嫩滑👅而且每一件都「超厚切」!中間係半熟狀態,呈現粉紅色,真係好靚🤤💖(我呢份熟咗少少🤣我朋友嗰份牛舌再生啲)每一件牛舌都好濃牛味,而且爽口彈牙~🥩醬汁有照燒汁、海鹽同埋蔥蒜油,好match牛舌😋套餐嘅其他配料都好有誠意🤩牛舌咖喱好惹味🍛而抹茶紅豆蕨餅就好甜好Q彈🫘🍵真係好出色🥹🥹而且食晒成個餐真係超級飽,大滿足!🤰🏻✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽:゚・⋆�。✰⋆�。:゚・*☽雖然我未食過東京嗰間牛舌檸檬,冇得做比較🥺但係我覺得喺香港呢個價錢有咁嘅質素已經好高質,性價比好高!❣️仲要可以book位,唔使排隊,真係舒服好多(最怕要排隊)😌不過留意返呢度上菜都
📍港版【牛舌の檸檬】?!— 秋嵐日本料理🎌🐂🍋

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

🐮🔥極味厚切牛舌定食 (配牛舌咖哩) $158

雖然我未食過東京嗰間牛舌檸檬,冇得做比較🥺但係我覺得喺香港呢個價錢有咁嘅質素已經好高質,性價比好高!❣️仲要可以book位,唔使排隊,真係舒服好多(最怕要排隊)😌不過留意返呢度上菜都需要等啲時間,如果趕時間嘅話就記得注意喇!🥹‼️

賣相:🌟🌟🌟🌟💫
味道:🌟🌟🌟🌟💫
性價比:🌟🌟🌟🌟
推薦度:🌟🌟🌟🌟💫

📍 秋嵐日本料理

🔖地址:鰂魚涌英皇道1010-1056號東匯坊地庫072號舖
  • 極味厚切牛舌定食
平時好少過黎鰂魚涌呢邊~今次要去鰂魚涌拎d野,順便發掘下呢度既美食,先知呢邊有咁多好野食~今次黎到鰂魚涌東匯坊【秋嵐日本料理】🇯🇵✨聽講佢地既牛舌飯好好食😋性價比高~點都要試下🥰東匯坊位於鰂魚涌同太古之間~我地由太古站行過去都只係5分鐘左右!餐廳既位置有少少隱蔽,係喺商場既角落~環境有日式居酒屋feel🏮以和風木色為主調,佈滿招財貓既擺設🐱有可愛既日式小屋感覺!❥ 極味厚切牛舌定食 (附牛舌咖喱) $158呢個真係必食!見到好多客人都有點呢個定食🤩厚切牛舌燒得岩岩好,顏色粉嫩好吸引💖食落好有咬口,牛味濃郁,仲有滿滿既肉汁,好嫩好juicy😋✨✨牛舌本身已有特別既調味,另外可自行配搭三款醬料,有岩鹽、醬油、蔥汁🫙定食包埋牛舌咖喱(可以用黎配飯食🍚)、沙律、茶碗蒸、麵豉湯、蕨餅,食完真係大滿足🥰❥ 安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼 $188超多蟹肉蟹膏🫶🏻🫶🏻🫶🏻味道鮮甜🤤撈埋米飯一齊食味道好夾🥰牛小排份量好多,肉質鮮嫩,牛肉味好濃郁!配埋牛小排既油脂香送飯,超正🤩
平時好少過黎鰂魚涌呢邊~
今次黎到鰂魚涌東匯坊【秋嵐日本料理】🇯🇵✨
聽講佢地既牛舌飯好好食😋性價比高~點都要試下🥰

東匯坊位於鰂魚涌同太古之間~
我地由太古站行過去都只係5分鐘左右!
餐廳既位置有少少隱蔽,係喺商場既角落~

❥ 極味厚切牛舌定食 (附牛舌咖喱) $158
呢個真係必食!見到好多客人都有點呢個定食🤩
厚切牛舌燒得岩岩好,顏色粉嫩好吸引💖

❥ 安格斯牛小排松葉蟹肉蟹膏丼 $188
超多蟹肉蟹膏🫶🏻🫶🏻🫶🏻味道鮮甜🤤
撈埋米飯一齊食味道好夾🥰
2024-07-08
呢間隱世日式小店嘅牛舌真係好出色!作為一個牛舌發燒友,我特登嚟睇吓佢哋嘅招牌菜。第一口食落去,我就被佢哋嘅牛舌迷倒!牛舌切得好厚,但又神奇在入口即溶肉質鮮嫩多汁,仲有少少彈牙,真係好正。調味剛剛好,唔會太鹹,反而可以完全感受到牛舌嘅鮮甜味。我一口接一口,講真唯一美中不足之處係少少唔夠喉,好彩朋友細食食多佢兩舊哈哈!除咗牛舌之外,佢哋嘅牛小排都好出色。肉質軟嫩,有適量嘅油脂,入口即化,真係好味到停唔到口。加埋佢哋自家調製嘅醬汁,更加增添層次感,令整個用餐體驗更加完美。我明白點解佢哋會被稱為係港版嘅「牛舌之檸檬」佢哋嘅牛舌確實係出眾,可以話係香港牛舌界嘅標杆。對於鍾意食牛舌嘅食客嚟講,呢度絕對係必去之地!以後想食牛舌都唔使飛日本咁麻煩香港食一樣得!小店歸小店,千忻唔好睇少高質小店嘅人流。之後二訪發覺喺繁忙時間都等位先入座。做個時間管理大師,最好就訂定位就唔駛等包有位啦!

2024-07-17 1893 瀏覽
一個冷淡商場最隱蔽嘅角落,有一間極為受歡迎嘅日本菜,每到lunch time都大排長龍牛肉壽喜鍋御膳超足料嘅壽喜燒,牛肉同蔬菜都勁多,細食d嘅女仔都食唔晒,豆腐好滑之餘仲好重豆味極味厚切牛肉定食一拎上枱已經超吸引,口水都流埋牛舌係煎到啱啱彈牙嗰種,本身牛舌已經有黑胡椒做底味,另外都有個咖喱牛舌可以俾你點黎食,真係一舌兩味但係餐廳有個好大缺點就係上菜好慢,每次都要等半個鐘以上,所以黎食真係要預多啲時間先得。

極味厚切牛肉定食
見最近咁多人都話好食就Book定,諗住嘆下。點知俾錢買難受,再好嘅食物都彌補唔到。坐低咗,個冷氣吹到正,但嗰日餐廳好爆都冇乜可能調位,叫侍應較下個冷氣但係被無視。諗住算啦,拿拿臨食完走,點知等咗成30分鐘都未有得食。不過隔離枱叫先都等咗陣,牛舌即叫即燒要等都合理。點知等到我哋之後嗰一枱客都有得食,就決定催下,係咪嚟錯咗呢,點知原來係漏單。嗰時已經等咗50分鐘。侍應之後話叫咗師傅即刻再燒,到有得食嗰時係等咗70分鐘。另外個套餐托盤嘅角落有好多食物殘渣......食物係好食,但係你見到個客坐係度咁耐,枱面乜都冇都唔識問下?可能我太仁慈唔催你,見你又貼晒告示話請唔到人手,叫客人多多體諒。抵唔抵食就見仁見智喇,用一個鐘等一餐飯,食埋個半鐘,以為食緊fine dining。或者要做西客先會有好啲服務,先會快啲有得食。請都唔會再去。
見最近咁多人都話好食就Book定,諗住嘆下。
點知俾錢買難受,再好嘅食物都彌補唔到。

題外話/補充資料: 入坐前已經有位阿太投訴緊,諗住都係零星事件,點知發生係自己度。
2024-07-15
90 分鐘 (堂食)
  • 燒時間套餐
2024-07-15 2589 瀏覽
book左枱7點兩位食晚飯 餐廳冷氣好大 吹到個人凍到震 同員工反映過但都係咁凍然後我同朋友係凍到震嘅情況下等左成50分鐘都冇得食,本身係想體諒員工真係忙到踢晒腳所以先至冇催單,但耐心等候左50分鐘問員工,先被告知漏左我地張枱成張單。最後係飢寒交迫嘅情況下我地等足70分鐘先有得食….. (仲要我個甜品得一嚿紅豆,朋友嗰個明明係紅豆加綠茶蕨餅)同場亦有另外嘅食客因為安排不善而大聲投訴,希望你地留意一下作出改善,因為體驗真係極之差勁,食龍肉都冇味!真係冇下次!

2024-07-14
70 分鐘 (堂食)
大概是平日的中午,當天大約12:15到場取位置,一去到的時候已經無店員理會,等候5分鐘之後終於取到等候票,當時我輕輕問了店員一句,大約要等多長的時間,好讓我們有個時間預算(因為2:00 要返到公司)只是提早偷雞到餐廳拎位。店員的答覆是大約下一轉就會有枱了,並聲稱不會等候很長時間,當時同場亦有大約5-6枱客同時等候。眼見餐廳內的客人已食完餐點,但餐廳方面完全沒有催場/ 理會外面一直等候的客人。而時間到了13:45,眼見前面的客人一一進入餐廳,同時亦有一張枱是吉枱的,但沒有叫枱號叫我們入去,差點以為餐廳忘記叫枱號。然後我再去問一問,因為眼見都差不多等了1個半鐘,店員都沒有理會。到最後13:50 先可以入去餐廳,但店員間都沒有來協助叫餐… 到真係有人來點餐到上餐時間再等了15-20分鐘。食完的感受是食到一肚氣,不講以為自己去食法國大餐,光是等候及傲慢的態度就夠受氣。
到真係有人來點餐到上餐時間再等了15-20分鐘。

2024-07-12 1112 瀏覽
原來一直都睇漏咗,同事介紹抵先過嚟食,仲預先提醒會爆,我哋已經專登提早,當然有位,不過見到三份二嘅枱都被人預訂好,感覺就相當逼夾,我哋食完馬上埋單,見到門口仲有好多人等緊位。講返餐廳招牌係牛舌定食,人人都點,廚房幾份一齊出,搞到我哋點嗰份和風炒牛肉御膳、豚肉生薑燒御膳,要半個鐘先至有。話雖如此,食物是非常美味又大份,兩個人都食唔晒。最後要提,因為地牢位置關係,我手機全程沒有訊號,影響咗今次用餐體驗。

和風炒牛肉御膳
豚肉生薑燒御膳