2021-11-22 556 瀏覽
.📍 程班長台灣美食📍 #饅頭去荔枝角 #饅頭食台灣菜到底係唔係我味蕾出咗問題? 我覺得真係冇大家講得咁好食。。------------------------------紅燒半筋半肉麵 ($55) 佢哋湯頭確實係深色兼有好明顯嘅牛骨香味,味帶些少清甜唔會過鹹❤️,辣味好淡,非嗜辣人士絕對可以一試,但佢碗麵真係落得太多油,哪怕係配冇咁掛湯嘅粗麵我都覺得好膩😕;至於手工麵雖然好滑身,味道新鮮,但煮得偏淋,欠缺咬口,我唔太鍾意呢隻質地。餸方面,牛肉砌得太碎,完全冇啖啖肉嘅口感,鞋颯颯咁,感受唔到佢到底煮得夠唔夠軟腍;牛筋嘅情況相對好啲,啫喱狀得嚟帶爽口,煮得幾入味。◾評分:6.8/10------------------------------玉米起司蛋捲餅 ($36)友人呃我話佢係蛋餅🥺,個餅皮明明就係手抓餅加蛋。餅皮感覺有啲厚,不過表面煎得酥脆😍,但就唔係我食過最香口最有層次嘅手抓餅,溶岩車打芝士味道濃郁但不搶,同蛋香balace,可惜粟米粒份量太少且水份不足,欠缺清爽鮮甜,不足以平衡芝士鹹味,令整體味道變得單一。◾評分:7.1/10---------------------------
📍 程班長台灣美食📍 #饅頭去荔枝角 #饅頭食台灣菜
到底係唔係我味蕾出咗問題? 我覺得真係冇大家講得咁好食。。
紅燒半筋半肉麵 ($55)

◾評分:6.8/10
玉米起司蛋捲餅 ($36)
◾評分:7.1/10
蚵仔煎 ($36)
唔好見佢體積咁大就好impressed ,因入面主要嘅成分都係生菜🥬,蠔仔數量得好少,size ok飽滿但冇話好鮮甜;我覺得佢甜酸醬份量唔係好夠, 而且我食慣潮式蠔餅,感覺呢份相對冇咁香口。 可以讚嘅係佢嘅生菜真係好新鮮爽脆😆,而且粉漿唔多,冇好重嘅鼻涕質感,感覺比較健康啲。
◾評分:6.5/10
🔸整體評分:6.8/10
🔸小編回頭率:6/10

其實味道上又唔係話難食嘅,但水準唔需要畀人吹到天上有地下無咁,令我對佢有期望, 結果就換嚟我嘅失望。
紅燒半筋半肉麵
2021-11-20 407 瀏覽
上網睇到下年就要執😭😭所以一有時間就過黎食,希望可以執之前食多幾次😔😔每次黎都覺得好有台灣的味道,唔係好精緻嘅菜式,好華麗嘅裝修,但每次食完都會好滿足,好有人情味💜💜味道一直都保持到水準,不過私心覺得牛肉麵好食過魯肉飯,另外百頁豆腐係必點👍🏻👍🏻蚵仔煎都好好食,但今次去到menu上已經無左,好失望😖😖本身想買啲冷凍包,都已經冇得賣,真係好希望佢會繼續做落去😭😭😔😔😣😣😖😖
2021-11-16 383 瀏覽
隱藏係工廈既牛肉麵諗住預先打電話叫定外賣番公司食接電話既應該係台灣人真係🥲我國語有夠爛好彩對方都算聽得明但當時我係全滿既地鐵上面打呢通電話我feel到自己尷尬到面紅♡ 兩碗紅燒半筋半肉麵($53)粉麵同牛肉麵湯分開上麵係寬麵一黎試啖湯先 · 是台灣味道湯上面浮左一層油脂應該係燉煮湯出黎既牛脂油湯味道濃郁 而輕輕帶藥材味4-5件粒狀 · 半筋半肉既牛肉牛肉量雖然有點少但質地軟腍寬麵有咬感而帶Q彈但食完會有油膩感♡ 豆乳雞($32)打開好香就算外賣但仍然脆身雞肉細細粒 · 炸皮有點厚但個豆乳味好香♡ 滷豆乾($22)滷汁味好濃而分量好多豆乾裡面嫩滑得黎又帶q彈
隱藏係工廈既牛肉麵
諗住預先打電話叫定外賣番公司食
接電話既應該係台灣人
真係🥲我國語有夠爛
好彩對方都算聽得明
但當時我係全滿既地鐵上面打呢通電話
我feel到自己尷尬到面紅

♡ 兩碗紅燒半筋半肉麵($53)
粉麵同牛肉麵湯分開上
4-5件粒狀 · 半筋半肉既牛肉
牛肉量雖然有點少但質地軟腍
寬麵有咬感而帶Q彈
但食完會有油膩感

♡ 豆乳雞($32)
打開好香
就算外賣但仍然脆身
雞肉細細粒 · 炸皮有點厚
但個豆乳味好香
♡ 滷豆乾($22)
滷汁味好濃而分量好多
豆乾裡面嫩滑得黎又帶q彈
外賣自取
2021-11-13 3412 瀏覽
紅燒半筋半肉麵 $55牛肉🥩牛味正常肉質軟淋得黎有咬口👌🏻唔會太韌牛筋🐮未煮到呈膠狀😼口感偏爽爽中帶少糯😋 麵條🍜選用粗麵質地彈牙👏🏻幾中意哩個麵質😏 紅燒湯湯底唔算好油🍾味道帶少少辣🌶更加惹味唔會好鹹好重口味👌🏻 屬於一碗正常水平既牛肉牛筋麵😹  牛肉乾拌麵(加滷蛋) $48牛肉份量唔少肉質偏乾🙊似係用肉燥一齊炒過帶少少鹹香🧂 滷蛋🍳滷得唔入味同水煮蛋🥚無咩分別麵條🍜同湯麵一樣選用粗身手工麵因為乾撈既關係口感會比湯麵更加有嚼頭👍🏻不過乾拌麵比湯底更易漏🥶 手工滷肉便當 $45賣相似碟頭飯🍛配料好多味道正常無特別🈴玉米起司蛋捲餅 $36起司味唔突出🧀蛋香🍳亦欠奉兩者存在感都好低玉米微甜🌽為捲餅🫓增加口感層次捲餅其實就係蔥油餅即叫即製♨️外皮煎到香脆內裏帶少少煙韌👌🏻 蛋捲餅唔算好好食🤔略嫌餅皮太厚餡料變左配角💔甜不辣 $22口感煙韌彈牙😻似食緊更有咬口既魚片頭醬汁味道甜甜辣辣幾好食🤡 鳳梨冰芋圓 $28芋圓口感煙韌🍡認真咀嚼先會食到芋頭香鳳梨冰 普通🍍🧊整體而言,程班長食物質素只屬一般😕未到難食係一試就夠既感覺😂可能好評好多,所以期望同現實太大落差🙈不過勝在性價比高💸價錢較貼地如果想食好

紅燒半筋半肉麵 $55

價錢較貼地
如果想食好食既台灣野既話
會有更好既選擇👻
2021-11-10 566 瀏覽
哇嗰日起身見到啲foodie post話咩程班長要執笠返台灣我簡直係當堂喊左出嚟😭聞名多次都係見左面一次咁大把咁快就同我講掰拜😭唔好啦喂其實佢啲野我覺得唔可以好誇張咁話真係天上有地下無最少個紅油抄手個皮都ok韌吓其實但係成件事係好台灣好台味嘅的確地個鹽酥雞係真係香脆而食得出唔用萬年油啦,個蛋餅100000%正宗到不得了啦,個餅真係香酥,個米粉又幾新竹吓啦(ie幼咁解),我個撈麵又幾好食又幾襟食啦(台灣叫做涮嘴)唉聽講係俾啲you know who逼走嘅,都好嘅,而家走仲有得有尊嚴咁走,respect。總之有朋友仲未去食最後一次同埋say 掰拜就快啲去喇🥲唉😪
聞名多次都係見左面一次咁大把咁快就同我講掰拜😭唔好啦喂

其實佢啲野我覺得唔可以好誇張咁話真係天上有地下無
最少個紅油抄手個皮都ok韌吓其實
但係成件事係好台灣好台味嘅的確地

唉😪
2021-11-07 700 瀏覽
喺社交平台見到佢哋話要結業 就專登過嚟支持下啦本身想試蚵仔煎/豆乳雞/雲吞湯點知嚟到個餐牌三樣嘢都冇晒 唯有夾硬試吓其他嘢啦1️⃣爌肉飯其實唔知咩係爌肉 食落就似健康版嘅東坡肉食落唔油膩 上面層豬皮似啫喱嗰種膠質肉質偏腍 唔怕好韌 可以一戰2️⃣雞腿麵湯底味道似極淡既雞粉溝水 但又會見到湯面有層油🤡雞腿外皮少少脆皮 落咗椒鹽係面基本上食完兩啖 都唔係太有意欲想食落去或者太健康嘅嘢真係唔啱我3️⃣黑糖芋圓橙色芋圓就正常Q彈白色芋圓會食到佢有芋頭渣 無咁Q軟整體來講 食得出佢要結業嘅味道餐牌嘅種類已經越來越少 而且食物質素真係比以前下降左坐我左右兩邊嘅客人 都聽到佢哋話冇以前咁好食想打卡朝聖嘅話就盡早啦
喺社交平台見到佢哋話要結業 就專登過嚟支持下啦

餐牌嘅種類已經越來越少 而且食物質素真係比以前下降左
坐我左右兩邊嘅客人 都聽到佢哋話冇以前咁好食
想打卡朝聖嘅話就盡早啦
2021-11-05
45 分鐘 (堂食)
爌肉飯
2021-11-04 449 瀏覽
有見程班長將會結業,今日再去番食一下,以示支持玉米起司蛋捲餅(36$)4大塊金黄色既蛋餅,外層香脆,內層芝士味、蛋味香濃,十分抵食🤤🤤紅燒牛肉麵(半筋半腩)(55$)牛肉牛筋炆得好腍,d面幾彈呀同湯底都幾濃郁,唔錯既~
有見程班長將會結業,今日再去番食一下,以示支持
玉米起司蛋捲餅(36$)

紅燒牛肉麵(半筋半腩)(55$)
牛肉牛筋炆得好腍,d面幾彈呀同湯底都幾濃郁,唔錯既~
玉米起司蛋捲餅
紅燒牛肉麵(半筋半腩)
玉米起司蛋捲餅
紅燒牛肉麵(半筋半腩)
2021-10-29 433 瀏覽
程班長開左一段時間,我竟然而家先食到!因為每次都大排長龍! 雖然位置唔算好多,仲少少迫,不過食物質素係最重要。叫左個炸豬排面,湯底清清地,面質係彈牙個款! 豬排分上的,而且炸得好香脆,又唔會炸粉太多,搞到皮肉分離咁,肉質都幾唔錯架,份量都OK。另外都叫左個蚵仔煎,都好好食,同台灣食到既味真係好似。不過杯冬瓜茶就真係太甜啦! 上網睇到呢到就黎唔做啦,有機會都想encore多次,食下呢個懷念既味道呀!!!!
2021-10-25 3841 瀏覽
最後試埋連登仔最推既程班長講到全香港都係垃圾唯獨得程班長可以一戰咁呢間程班長一樣都係黃店一樣都係由台灣人打理直頭似小二全部都係台灣人係入面食野基本都要用國語黎溝通餐廳係荔枝角億利工業中心1樓門口貼左好多獎入面就唔只溝通似台灣連環境都好似台灣咁一樣咁差自修室咁樣既設計我完全睇唔透未有武肺既時間佢地d檯係點樣運作餐牌大同小異都係一張咁樣既紙同其他餐廳唔同既係填好之後係要走出黎比錢既然之後得到個牌仔要再掛上去塊板上黎就會有人送過黎未黎過就一定唔知要點樣做見到好多人都生勾勾好似自己咁就唔知咁樣運作係好定壞餐具要自助好似唔係幾乾淨跟餐要加十二蚊既四季春入面除左茶葉之外就乜都無程班長有得揀湯麵同乾麵咁我就緊係要左乾既牛肉麵牛肉係碎既有全隻滷蛋粗麵條幾好仲有少少辣油但係份量唔多食完就唔太飽不過呢度一個麵唔洗五十都算係咁食完麵先上既柯仔煎即整熱辣辣份量都夠食埋呢份就夠晒飽肚其實程班長都OK既但我最唔鍾意就係呢度環境咁樣三面圍板食飯真係好唔舒服呢餐食左96蚊有埋個柯仔煎都抵食但係呢個環境就好難令人回頭味道亦都唔係特別吸引我而家明白連登仔會吹奏既餐廳就只係因為抵食不過見到社交平台程班長話賣左舖出年就唔做了
最後試埋連登仔最推既程班長

入面除左茶葉之外就乜都無
冷泡四季春

程班長有得揀湯麵同乾麵
咁我就緊係要左乾既牛肉麵
牛肉乾伴麵(加滷蛋)
牛肉係碎既

但都覺得幾可惜
香港又少一間黃店了
2021-08-31
蚵仔煎
前幾天聽到程班長要離開既消息真係好傷心,一來係黃店,二來真係好好味😋係好正宗既台灣菜🙌🏻之前同朋友嚟過好多次,今次第一次帶男朋友嚟食🙌🏻😝佢話真係冇介紹錯😉😉牛肉捲餅🫔出面仲未搵到呢隻味😮‍💨有青瓜係入面又有口感又可以解油膩😛😛甜不辣煙煙韌韌,有少少甜辣味🤗男朋友唔好,所以我可以自己食哂 呵呵☺️😆📍 程班長台灣美食 (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室

牛肉捲餅🫔

甜不辣

📍 程班長台灣美食 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室
2021-09-29 1196 瀏覽
程班長📍📍📍而家疫情冇得飛✈️✈️✈️✈️得閒嘅時候都想搵一啲就特色啲嘅餐廳程班長 係一間台灣嘢食 入到間店真係好台灣嘅味道🇹🇼🇹🇼🇹🇼因為點餐嘅時候都係講普通話 好似真係做咗一個台灣嘅世界咁🇹🇼🇹🇼🇹🇼我最鍾意食佢個刈包🌮🌮🌮刈包個質感超級好食👍🏻👍🏻👍🏻裏面有啲肉碎加D醃菜我去到必叫嘅冬瓜茶🥤🥤🥤麵或者飯就唔使多講啦 🍱🍱🍱🍜🍜🍜紅燒牛肉麵 或者其他便當都唔錯有一定嘅水準😋😋😋
程班長📍📍📍

麵或者飯就唔使多講啦 🍱🍱🍱🍜🍜🍜
紅燒牛肉麵 或者其他便當都唔錯
有一定嘅水準😋😋😋
2021-06-15
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 紅燒牛肉麵
炸豬排 $30麻辣餛飩麵(乾拌麵)$40👍 炸雞本身較難會整得難食,所以特登叫左炸豬排試下。佢用左帶骨豬排,邊位有一條爽口嘅脂肪,都可以幻想到豬排唔會鞋/柴。唔算好 juicy 但唔會乾,所以都唔錯。調味都剛剛好,椒鹽辣粉,咸香微辣,薄薄嘅粉漿,好味 😋👍 麻辣拌麵嘅麻辣醬都幾夠辣,甜甜地幾濃郁,唔會好似有啲“台灣菜”店舖咁求其落啲豆瓣醬俾你就算,越食越過癮,👍 啲麵係咪手打我唔知,但粗粗地煮得剛好,好有咬口,喜歡食刀削麵嘅一定鍾意!👍 餛飩(好鍾意繁體字呀)唔係大大舊肉饀嗰啲,但咁樣反而幾好,無咁膩,鳳尾做得好好,大讚!👎 呢個拌麵係配有滷蛋的,但滷蛋唔夠入味👎 地方環境就一般啦,我坐嗰個面壁位都唔係好夠冷氣,唔好 expect 係一個好 decent 嘅餐廳,反而有啲似“飯堂”嘅格局👎 帶完位要自己去俾錢,攞餐具等等,餐點就會有人送上嘅。其實。。都係一對筷子啫,餐具都送埋會唔會好少少?
炸豬排 $30
麻辣餛飩麵(乾拌麵)$40

👎 呢個拌麵係配有滷蛋的,但滷蛋唔夠入味
炸豬排
炸豬排
2021-09-27 707 瀏覽
大家有懷念出國的時光嗎?最喜歡去的旅行點就是台灣,台灣很多有獨色的小店和景點,其中我最喜歡的就是紅燒牛肉麵!!!位於荔枝角工廈的台灣過江龍食店-程班長台灣美食必點: 紅燒牛肉麵 ($50)以過百斤牛骨所熬製的湯底很香濃,牛腩煮得軟腍鬆化,麵質彈牙有咬口,配搭酸菜和蔥花超惹味.
大家有懷念出國的時光嗎?
2021-09-17 662 瀏覽
程班長本來係台灣已經係好成功既品牌而家係香港開一樣咁受歡迎 係無得去台灣既日子入面,更多香港人為一碗真正台灣味去潮聖肉燥飯唐生菜 炸豬排便當 見過班長都知佢好友善 仲成日話請你試新菜式 台灣人受歡迎真係有原因 熱情友善 酥炸大雞扒 灑上台式雞扒鹽粉 香口惹味 真正台灣風味雞扒大件又脆口 啖啖肉 配以小菜 滷肉拌飯 份量大份抵食好食可加錢要埋生菜都係好新鮮飲品當然有台式茶飲鳳梨芋圓冰同檸檬冬瓜茶 芋圓細細粒好Q彈,食芋頭味芋圓仲食到有芋頭粒係入面荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室消費$133評分8/10
程班長本來係台灣已經係好成功既品牌
可加錢要埋生菜都係好新鮮
飲品當然有台式茶飲
鳳梨芋圓冰同檸檬冬瓜茶
芋圓細細粒好Q彈,食芋頭味芋圓仲食到有芋頭粒係入面

荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室
消費$133
評分8/10
2021-09-15 593 瀏覽
呢日同朋友約咗d2place睇戲,之前當然唔少得先大飽口福!最後終於去了傳聞中的正宗台灣餐廳——程班長台灣美食餐館。每次經開荔枝角,身邊朋友總會提起呢間出名又好食的台式餐廳,呢次決定親自試試。餐廳位於億利工廠的一樓,位置不算難找,入去之前一如既往量體温、掃code/填紙仔。做完指定動作之後,唔使拎飛排隊,好快就有員工指示入座。居然沒有機會目睹了以前門口打晒蛇餅的墟撼情景(笑)由於第一次去,少不免有所期待,幸好食物也不負所望朋友由於食過,所以今次試雞腿湯麵。先來的是相貌平凡但味道脫俗的湯麵,麵有咬口,非常有滿足感(笑)。不過雞腿隔咗一段時間先上,果然有驚喜,外皮香脆,灑滿鹽粒,食落似食乳鴿。整道菜頗喜出望外。至於本人就圈咗滷豬排便當,份量很足,豬扒應該有炸過再去滷,因不吃炸物外面一層粉皮,所以用筷子另外剔走了,肉本身是有餣過,味道不錯。一間餐廳menu如果有甜品,是非常加分的!!見點單紙有芋圓,沒有猶豫多久就圈咗期間限定的芋圓菠蘿冰,朋友就叫咗山粉圓。兩者都係杯裝。先講菠蘿冰,味道天然,不過甜得出色嘅關係,芋圓反而試唔出有芋頭味,值得一提嘅係啲冰唔冇水喉味,可放心享用呢杯貨真價實、有果肉

由於第一次去,少不免有所期待,幸好食物也不負所望

先講菠蘿冰,味道天然,不過甜得出色嘅關係,芋圓反而試唔出有芋頭味,值得一提嘅係啲冰唔冇水喉味,可放心享用呢杯貨真價實、有果肉嘅特飲~

山粉圓似凍黑糖水浸耐咗嘅奇亞籽,幾好飲,但由於平凡,沒有太多評價。
雞腿湯麵的雞腿
雞腿湯麵的湯麵