呢間喺荔枝角工業大廈嘅台灣餐廳食飯環境就嘛嘛哋 但係都有種去咗台灣夜市嘅感覺以前喺台灣住過幾年,食落真係台灣嘅味道啊😆一行到門口,見到張菜單同隻落單嘅紅筆成件事真係好台灣!!!仲有親切嘅台灣口音 對間鋪即刻好有信心!呢次都係食小食為主,今次點咗呢兩款:1️⃣ 蚵仔煎蚵仔、生菜、雞蛋再加d生粉,同埋最緊要嘅係台灣嘅醬油膏,同喺台灣食嘅真係一模一樣!口味唔錯!2️⃣ 紅油抄手其實炒手就好似細粒d嘅水餃咁,細細粒但咬落啖啖都係豬肉,加埋紅油一齊食,唔會太辣口味啱啱好。3️⃣ 檸檬冬瓜茶呢個唔記得咗影相,但就係檸檬加咗冬瓜茶(好似冇講過嘢咁🤣),味道酸酸甜甜,夏天飲一流啊。其實呢度出名嘅係牛肉麵,湯頭有陣藥膳嘅味道,麵粉係粗身類似刀削麵,但因為冇食哂成碗只係試咗兩啖,所以就唔多作評論啦!推薦星評:4🌟
呢間喺荔枝角工業大廈嘅台灣餐廳
食飯環境就嘛嘛哋 但係都有種去咗台灣夜市嘅感覺
以前喺台灣住過幾年,食落真係台灣嘅味道啊😆

一行到門口,見到張菜單同隻落單嘅紅筆
成件事真係好台灣!!!

1️⃣ 蚵仔煎

2️⃣ 紅油抄手

3️⃣ 檸檬冬瓜茶

推薦星評:4🌟
紅油炒手
2021-07-31
15 分鐘 (堂食)
紅油炒手
2021-07-29 315 瀏覽
第一次係OpenRice寫評語,正正係因為好多人都會用呢個平台黎搵野食+睇評語,所以唔好再信d打手既post啦!1. 見個個都大讚麻油雞麵,就揀左個黎食,好失望。冇雞味,sorry,係成個麵都冇味!!究竟煮左d咩出黎?淨係食到果幾片薑同埋酒味,慘過食醉雞麵。2. 玉米芝士蛋餅,好似基本大家會叫既野食,又係冇味既!!今次真係忍唔住,叫個員工比左碟汁黎。3. 蚵仔煎,一隻手數得曬既蚵仔,3粒左右。4. 冬瓜茶,冬瓜茶磚溝水,完。餐廳環境差,差唔多每個位都用個膠板隔住,完全唔美觀。你話食佢台灣既味道?Sorry,真係唔好影響我對台灣美食既印象!!服務?幾乎所有野都係自助,邊得閒招呼你呀。絕對入左Black List。唔會有第二次,更加唔會推薦比朋友。

1. 見個個都大讚麻油雞麵,就揀左個黎食,好失望。

麻油雞麵

3. 蚵仔煎,一隻手數得曬既蚵仔,3粒左右。

4. 冬瓜茶,冬瓜茶磚溝水,完。

玉米起司蛋捲餅

餐廳環境差,差唔多每個位都用個膠板隔住,完全唔美觀。
服務?幾乎所有野都係自助,邊得閒招呼你呀。

2021-07-29
2021-07-27 345 瀏覽
好耐冇嚟程班長喇一早決定咗食呢個大腸包小腸點知佢竟然賣!晒! (#大崩潰)#牛肉乾拌麵 🐂一啖啪咗隻滷蛋😂麵條爽口,牛肉分量都唔少,又夠腍個辣汁雖然唔多但係都幾濃味,正#三寶麵 🐂三寶係牛筋牛肉牛肚,好足料麵條都係同乾拌麵一樣,個湯底就係台灣食到嘅味道#蔥油餅加蛋 🫔因為無咗大腸包小腸所以就嗌咗呢個ummmm...唔得,同響台灣街邊檔買到嘅差太遠...#蚵仔煎 🦪同記憶中一樣,都係成pat鼻涕咁😂(真係估唔到朋友會嗌呢樣野)#阿嬤傳統鳳梨冰芋圓 🍍啲冰超凍~~鳳梨味食落幾清甜,芋圓都好QQ
好耐冇嚟程班長喇
一早決定咗食呢個大腸包小腸
點知佢竟然賣!晒! (#大崩潰)
牛肉乾拌麵

#牛肉乾拌麵 🐂
一啖啪咗隻滷蛋😂
麵條爽口,牛肉分量都唔少,又夠腍
個辣汁雖然唔多但係都幾濃味,正
三寶麵

#三寶麵 🐂
三寶係牛筋牛肉牛肚,好足料
麵條都係同乾拌麵一樣,個湯底就係台灣食到嘅味道
蔥油餅加蛋

#蔥油餅加蛋 🫔
因為無咗大腸包小腸所以就嗌咗呢個
ummmm...唔得,同響台灣街邊檔買到嘅差太遠...

#蚵仔煎 🦪
同記憶中一樣,都係成pat鼻涕咁😂
(真係估唔到朋友會嗌呢樣野)
阿嬤傳統鳳梨冰芋圓

#阿嬤傳統鳳梨冰芋圓 🍍
啲冰超凍~~鳳梨味食落幾清甜,芋圓都好QQ
2021-07-21
牛肉乾拌麵
三寶麵
程班長出名到街知巷聞相信都唔需要我多加介紹~~直接推介比大家💓📍肉燥乾拌麵 ($38)小編最愛乾拌麵😎肉燥汁足夠撈哂成個麵~肉燥分量多 肥瘦中等 好入味!個麵好彈牙煙韌 軟彈適中😍配埋青瓜絲同滷水蛋 口感真係好正!📍紅燒牛肉麵 ($53)呢個牛肉麵prefect👍🏻d牛肉好軟淋 又入味 分量都多個湯底世界級 好鬼濃郁食落有少少辣🌶但handle到重口味既人一定再試🤣📍豆乳雞 ($32) 呢個雞d肉好嫩好juicy😍炸皮唔厚 仲要炸出黎唔算多油!又香又脆 調味粉都冇出面咁重手😆食落都食到少少豆乳味😚推爆呢個小食~📍玉米起司蛋捲餅 ($36)呢隻捲餅同平時食開有少少唔同個皮有d印度薄餅feel 皮相對厚dd😉厚實中帶點煙韌~入面饀料包括大量溶岩芝士🧀仲有粟米粒🌽 同 蛋🥚一咬就feel到爆饀 好重芝士味粟米粒增加左口感💛如果一班人share可以叫黎試下~兩個人食黎講有d飽🤣🤣—————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:9/10環境🥂:7/10
程班長出名到街知巷聞
相信都唔需要我多加介紹~~
直接推介比大家💓

📍肉燥乾拌麵 ($38)
小編最愛乾拌麵😎
肉燥汁足夠撈哂成個麵~
肉燥分量多 肥瘦中等 好入味!
個麵好彈牙煙韌 軟彈適中😍
配埋青瓜絲同滷水蛋
口感真係好正!

📍紅燒牛肉麵 ($53)
呢個牛肉麵prefect👍🏻
d牛肉好軟淋 又入味 分量都多
個湯底世界級 好鬼濃郁
食落有少少辣🌶但handle到
重口味既人一定再試🤣

📍豆乳雞 ($32)
呢個雞d肉好嫩好juicy😍
炸皮唔厚 仲要炸出黎唔算多油!
又香又脆 調味粉都冇出面咁重手😆
食落都食到少少豆乳味😚
推爆呢個小食~

📍玉米起司蛋捲餅 ($36)
呢隻捲餅同平時食開有少少唔同
個皮有d印度薄餅feel 皮相對厚dd😉
厚實中帶點煙韌~
入面饀料包括大量溶岩芝士🧀
仲有粟米粒🌽 同 蛋🥚
一咬就feel到爆饀 好重芝士味
粟米粒增加左口感💛
如果一班人share可以叫黎試下~
兩個人食黎講有d飽🤣🤣

• 紅燒牛肉麵
  • 豆乳雞
  • 玉米起司蛋捲餅
2021-07-25 285 瀏覽
程班長台灣美食擔仔麵(小)炸豬扒便當牛肉捲餅價錢💲: $28/ $47/ $35好味程度😋: 3.6/5服務🍴: 3/5 環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 3.3/5-✅擔仔麵(小)。味道同我係台南食的有幾分相似!用上油麵加d面頭的肉燥,湯底好飲🥰 唔會太鹹。仲有d芽菜令成個口感清爽啲。面頭再加多隻新鮮的蝦🦐 呢個size如果唔太肚餓啱啱好,食完會想飲埋d湯😆-🆗炸豬扒便當🍱 賣相係台灣小店/火車個d便當樣,好似身處係台灣某間簡陋的小店食咁😂 便當飯上面的肉燥太小,唔夠撈飯,變得好乾🤐不過就用珍珠米。炸豬扒正常發揮,有啲乾同硬🤨 配菜有一堆蒜蓉炒菜,雖然有味但有啲油。另外仲有半邊滷蛋、一片魚捲同雞捲咁。成碟飯就係可能係台灣值$20hkd的水準🤭-🆗牛肉捲餅。比起蛋餅呢個冇咁好食🤨 呢個係一塊手抓餅咁入面捲住一塊牛𦟌、青瓜同大葱。牛𦟌本身夠乾,導致成個餅都硬左啲同乾。味道就有啲似片皮鴨咁,麻麻地🧐-覺得叫牛肉麵會好d,印象中芋圓都唔好食,唔知係退步左定我唔好彩呢😩-同區美食🍧: #piggyfoodiein荔枝角
程班長台灣美食
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 3.3/5

同區美食🍧: #piggyfoodiein荔枝角
2021-07-22 376 瀏覽
被選為最優秀深水埗餐廳好细個嗰陣食過一次 今次算第二次食一入去直頭似台灣夜市飯店嘅格局又因為疫情 放曬啲黃色隔版 搞到好似飯堂咁啲職員全部講普通話 感覺真係好似起台灣咁自己剔menu紙仔好多野食 湯麵 拌麵 便當 魯肉飯 飲品 小食 芋圓等上菜速度好快 賣相差咗少少份量比相像中細1️⃣清燉牛肉麵 ($53)🍜麵係好似刀削麵咁樣 佢聲稱麵係Q彈 不過食落我就覺得一般 未至於彈牙煙韌 唯一係較厚身湯底係用牛骨、豬骨熬出黎 無加味精 所以味道上係唔鹹 亦真係好有肉味但係相對油膩 食到尾啲油浮出嚟硬咗一片片咁🤭🐂牛肉係牛腩 都有4大舊 口感非常之稔👍🏻仲好有牛味又唔臭 本身自己麻麻哋牛腩 但依個好食唯一係多啲根同肥膏 不過肥瘦比例上ok嘅 瘦位就一條條肉絲 肥膏就黏口啲2️⃣茉莉綠茶🍵(+$8)跟餐加$8就有 不過係熱嘅 同埋係茶包嚟…味道上都唔錯嘅 好香茉莉味 唔太苦好似出面啲台式飲品茉香奶綠 (冇奶)咁另外仲可以消膩🙈3️⃣綜合盤 ($28)可以自己揀三款我哋揀咗豆乾 百頁豆腐 甜不辣🍢不過因為辣 我整係試咗百頁豆腐都幾好食 質感好軟 有豆腐香味但係比較細碟同埋賣相有啲求其4️⃣蔥抓餅🫓($22)原來唔係
被選為最優秀深水埗餐廳

自己剔menu紙仔
好多野食 湯麵 拌麵 便當 魯肉飯 飲品 小食 芋圓等

上菜速度好快 賣相差咗少少
份量比相像中細
1️⃣清燉牛肉麵 ($53)

但係相對油膩 食到尾啲油浮出嚟硬咗一片片咁🤭

🐂牛肉係牛腩 都有4大舊 口感非常之稔👍🏻仲好有牛味又唔臭
本身自己麻麻哋牛腩 但依個好食

2️⃣茉莉綠茶🍵(+$8)
跟餐加$8就有 不過係熱嘅 同埋係茶包嚟…
味道上都唔錯嘅 好香茉莉味 唔太苦
好似出面啲台式飲品茉香奶綠 (冇奶)咁
另外仲可以消膩🙈
清燉牛肉麵

3️⃣綜合盤 ($28)
可以自己揀三款
我哋揀咗豆乾 百頁豆腐 甜不辣🍢
不過因為辣 我整係試咗百頁豆腐
都幾好食 質感好軟 有豆腐香味
但係比較細碟同埋賣相有啲求其
綜合盤

4️⃣蔥抓餅🫓($22)
原來唔係成塊上 而係撕成一條條
的確非常之有台灣風味
感覺自己秒速去咗台灣 亦諗返起之前去台灣旅行嘅回憶味道
食物味道ok 不過比較油膩啫
服務差少少啦 員工有啲吩咐你嘅口問😕
環境麻麻哋 起咁嘅環境食唔太舒服 一定係食完就走 不過因為我哋唔係peak hour去 同埋都叫有張卡位枱坐下 冇咁逼
價錢方面 好睇你食咩 因為有啲$3X真係平 (e.g 肉燥飯)
我依個清燉牛肉麵$53就正常價錢 對我一個女仔嚟講份量上都細咗啲 一定要叫小食同飲品先飽
今次試完覺得係唔錯 幾有特色 只不過係未至於話去到最優秀餐廳🍴少少over-rated
清燉牛肉麵
2021-07-18 222 瀏覽
生活太繁忙,雖然都係有食飯,但真係冇時間寫食評。呢段期間冇得去台灣,就不斷喺香港試吓食台灣嘅嘢食,發現喺香港食台灣牛肉麵都唔平,但程班長嘅性價比真係好高!我覺得佢嘅牛肉麵湯底好濃郁,牛筋都夠𣺉,不過牛肉就有少少嚡。但係50幾蚊真係好平。拼盤小食滷水味夠入味,豬耳爽口,豆腐夠滑,仲有少少辣味!正蛋餅夠香,有蛋味,不過我略嫌佢個皮過厚唔夠脆。總括而言,都係正嘅!價錢來講就真係冇得頂啦味道來講我鍾意阿木多啲!

生活太繁忙,雖然都係有食飯,但真係冇時間寫食評。

拼盤小食滷水味夠入味,豬耳爽口,豆腐夠滑,仲有少少辣味!正

蛋餅夠香,有蛋味,不過我略嫌佢個皮過厚唔夠脆。

總括而言,都係正嘅!
價錢來講就真係冇得頂啦
味道來講我鍾意阿木多啲!
2021-07-13 305 瀏覽
呢間出晒名嘅台灣菜 終於到我嚟食吓😝成日都見人話大排長龍 但我嗰日去完全唔洗排 直接就入得🤣去到好有台灣嘅感覺 店員都係講普通話🤫個人覺得味道唔算太有驚喜 不過價錢係真係幾抵 想平平地食地道台灣菜可以 但如果要排隊我諗我就唔會食🙈.📌牛肉捲餅 $35個捲餅係食完餐飯媽咪話唔夠飽後加嘅🤰🏻唔知係咪因為飽 所以感覺唔太好食😢佢個皮係手抓餅 不過口感好扎實 唔似坊間嗰啲捲餅咁鬆化煙韌😫個內餡係大蔥,青瓜同牛展🧐同張相見到一樣 餡勁少 皮勁厚 好似食緊成舊粉咁😟佢入面仲有啲好鹹嘅醬...夾埋一齊其實就淨係好似一舊包再搽啲鹹嘅醬😂.📌肉燥便當 $40佢有分肉燥飯同滷肉飯 前者係偏瘦後者就會肥啲😝都幾貼心 分兩款可以滿足唔同客人嘅需要😌個飯面頭一大堆肉燥 一定夠撈飯🍚雖然佢係寫偏瘦 但食落一樣好甘香 啲滷肉汁同台灣食到嘅一樣味😍仲有好多拌菜 呢個價錢 咁豐富 都真係幾抵食😎但係可能唔識欣賞 我覺得唔太好食🥲.📌麻油雞飯 $68食之前一定要搵吓相先 媽咪以為佢係我地平時食嗰啲油雞🐔食先知佢係用湯浸住🙈佢menu寫住切勿開車 飲下個湯 知咩事 勁濃酒味🍺食落係完全冇麻油味 得酒嘅苦味😟小朋友口味覺得好
📌牛肉捲餅 $35
牛肉捲餅

📌肉燥便當 $40
肉燥便當

📌麻油雞飯 $68
食之前一定要搵吓相先 媽咪以為佢係我地平時食嗰啲油雞🐔食先知佢係用湯浸住🙈佢menu寫住切勿開車 飲下個湯 知咩事 勁濃酒味🍺食落係完全冇麻油味 得酒嘅苦味😟小朋友口味覺得好苦...但媽咪覺得好好飲 好補嘅感覺🤭佢啲雞都好索味 似醉雞咁 酒鬼必試❤️

📌綜合盤 $28
佢都有幾多選擇可以揀 海帶,米血糕,滷蛋,豬耳,豆乾,甜不辣,百頁豆腐🤩佢普通一份都廿幾三十蚊 而家三拼都係咁平 選擇困難啱晒🥳個豆乾比想像中軟身 似係硬豆腐🧐豬耳份量都多幾爽口🐷海帶好厚 不過偏淋身😢三款個滷水味都唔太夠😳

肉燥便當
2021-07-11 344 瀏覽
好多年前已經開始幫襯程班長,但因為地理位置同埋成日大排長龍,都係隔好耐先去食一次,仲要次次都係獨沽一味食紅燒牛肉麵。之前疫情嚴重冇堂食都會幫襯下佢啲冷凍包,牛肉麵自己煮返熱都好好食😋清燉牛肉麵$53紅燒牛肉麵$53台灣黑豬肉香腸$40玉米起司蛋餅$36冬瓜茶+$10第一次試清燉牛肉麵!其實我都幾掛住台北林東芳個藥材湯底,程班長呢個有少少似,都係有種令人想不停飲湯既魔力。雖然同紅燒牛肉湯底截然不同,但一樣都係好飲!牛肉用類似牛腩既部位,總有幾舊咬落有柴皮到乾爭爭既感覺,如果係牛𦟌會開心啲。不過$53呢個價同質素絕對收貨,畢竟外面啲牛肉麵郁啲就$70-80一碗,仲要好普通。台灣腸正正常常冇咩驚喜,不過好過我買返屋企自己煮個啲🙈發覺呢啲大大條既香腸都唔容易handle🤣蛋餅都係不過不失,因為冇醬油膏加持!最後配埋唔少得既冬瓜茶,都算係幾滿足。Btw,每次黎程班長都覺得冷氣太大,搞到啲食物好快凍晒,我又食得唔夠快🥲

清燉牛肉麵$53
紅燒牛肉麵$53
台灣黑豬肉香腸$40
玉米起司蛋餅$36
冬瓜茶+$10

2021-07-10 222 瀏覽
成日聽我喺荔枝角返工嘅朋友講,話佢試過喺程班長食lunch,覺得好好味!我今日經過荔枝角既時候,就諗起佢提過嘅呢間程班長台灣餐廳,唔知係咪因為lunch時間嘅關係,餐廳門口有條好長嘅人龍,我哋拎咗飛之後就喺門口等啦!都等咗差唔多半個鐘,就可以入去坐低啦!我哋嗌咗人氣最高嘅柯仔煎,仲有牛肉麵,豆腐,全部都好好味!感覺好似去咗台灣一樣,食到差唔多想走嘅時候,見到隔離枱食緊芋圓😍係芋圓呀!我哋差啲唔記得咗呢樣咁重要嘅甜品,當然每人嗌一份啦!真係好好味😋下次要再嚟過!
2021-02-17
30 分鐘 (堂食)
2021-07-10 11392 瀏覽
我忽然發覺自己原來已經很久未光顧過,位於「荔枝角」工廠大廈樓上的著名台灣菜餐廳「程班長台灣美食」。可能因為自己很久未光顧「程班長」,所以連「程班長」現在的收費模式也幾乎忘記得一乾二淨。今次光顧「程班長」,剛剛進入食店門口不久,被「程班長」食店裡面的侍應安排檯櫈座位給我之後,立刻遞上手寫餐牌自助點餐紙給我,選好食品飲品之後再前往收銀櫃檯付款購票。我完成付款購票的所有程序之後,「程班長」收銀櫃檯的店除了收錢和找續之外,還遞交一個已經預先過膠的紙牌號碼牌給我,告訴我把號碼牌放在餐檯檯面上,等候食店侍應送餐過來就可以了。不過我在付款,再領取「程班長」的號碼牌之後,等候了幾分鐘之後,「程班長」的侍應終於也都捧着我之前在收銀櫃檯付款購買的食品飲品,送到的餐檯檯面上。至於餐具方面,現在「程班長」的運作模式有點像快餐店模式,所以食客在收銀櫃檯完成付款購票程序之後,還需要自己前往食店接近門口的自助吧,領取自己需要的餐具。說回今次我在「程班長」裡面享用晚餐的實際內容,我分別付款購買了一客「紅燒牛肉麵」、一客「麻油雞湯」連白飯套餐,還有一杯算是凍飲飲品的「冬瓜檸檬茶」。「程班長」飲品「冬瓜檸檬茶」雖然算是凍

「程班長」飲品「冬瓜檸檬茶」雖然算是凍飲飲品,但是「程班長」廚房製作「冬瓜檸檬茶」過程期間,餐具出乎我意料地選用一般外賣自取,即用即棄的保溫熱飲紙杯作為飲品餐具。

實際上「程班長」凍飲飲品「冬瓜檸檬茶」裡面,其實半塊冰塊都沒有,但是飲品實際溫度其實還有少許冰涼感覺,令我有點好奇食店怎樣在沒有冰塊的情況下,令飲品保持冰涼溫度感覺。

至於「程班長」凍飲「冬瓜茶」實際味道其實頗為甜美,即使飲品表面沒有任何跡象,證明飲品曾經被加入任何甜味調味料調味,但是實際上飲品裡面確實是甜味,估計飲品甜味感覺很大可能來自「冬瓜茶」裡面的天然甜味。

所以即使「程班長」廚房製造出來的飲品「冬瓜檸檬茶」,飲品和盛載餐具的實際份量都不算非常多,但是飲品實際上喝到「冬瓜茶」甜味,跟「檸檬」酸味感覺都非常濃厚充足。

至於「冬瓜檸檬茶」在「程班長」自助點餐紙裡面的實際排位位置方面,或許因為「冬瓜檸檬茶」是「程班長」最近推出的飲品吧,所以飲品被安排放在點餐紙最下方,最微不足道的位置,差一點眼力也幾乎找不到。

當時我也幾乎因為發現不到「冬瓜檸檬茶」這款「程班長」新台式飲品,所以幾乎點了一般口味「冬瓜茶」就算數,差點錯過了「冬瓜檸檬茶」這款新奇的台式飲品。
冬瓜檸檬茶

至於「程班長」晚餐裡面的食品方面,我分別點了「程班長」招牌台灣食品「紅燒牛肉麵」,還有看似是「程班長」的新推出雞肉食品「麻油雞湯」配白飯。

「程班長」廚房師傅製造的食品「紅燒牛肉麵」,事實上比另一款台灣食品「麻油雞湯」配白飯,更早製作完成和交由「程班長」侍應端着送到過來。

「程班長」「紅燒牛肉麵」選用了質地比較粗,尺寸比較闊,而且有少許捲曲的麵條,麵條吸收了「紅燒牛肉麵」湯底裡面大量辣味,麵條可以跟辣味紅燒湯底一起享用,麵條口感有點粗和需要不斷咀嚼才能吞嚥。

我最初以為「程班長」「紅燒牛肉麵」裡面的「牛肉」份量未必很多,而且肉質會是比較單薄的切片「牛𦟌」,即使「牛𦟌」實際口感煮得比較軟腍,比較容易咬和咀嚼,但是無法提升我對「紅燒牛肉麵」性價比的觀感。

結果「程班長」「紅燒牛肉麵」裡面的牛肉,牛肉實際製成品的形態有點令我感覺出乎意料,因為「紅燒牛肉麵」裡面的牛肉呈粒狀,有點像切粒的「牛肋」,也有點像「牛腩」肉。

最重要的是「紅燒牛肉麵」牛肉實際口感頗為軟腍,夾雜來自脂肪的肥美口感,感覺真的有點像在享用切粒的「牛肋腩」,這種牛肉口感非一般切片「牛𦟌」、「牛腱」能夠相提並論。

至於「紅燒牛肉麵」底層的「紅燒」湯底味道也都很濃厚,雖然沒有夾雜例如藥材的味道,但是卻有濃厚的「牛肉」鹹味,以及來自「牛肉」的甜味。
紅燒牛肉麵

「程班長」廚房再在「紅燒牛肉麵」實際製成品的表面上,灑下一大堆蔥花,蔥花令「紅燒牛肉麵」的紅燒牛肉湯底實際香味和甜味變得再濃厚一點,至於湯底的鹹味感覺仍然適可而止。

至於「程班長」另一款新推出的雞肉飯食品「麻油雞」飯實際製成品裡面的味道,我最初真的以為「麻油雞」雞味道會比較重麻油香味和鹹味,結果「麻油雞」雞實際味道有點令我出乎意料之外。

正如「程班長」自助點餐紙選項裡面,有關「麻油雞」飯實際介紹一欄裡面,也鄭重的展示了四個非常重要的大字,就個就是「切勿開車」。

因為我發現「程班長」廚房師傅在製造的「麻油雞」食品實際過程期間,原來還另外加入「酒」作為調味料,令「麻油雞」實際味道裡面帶有一陣濃烈的酒香味。

而且「程班長」為「麻油雞」而加入的「酒」實際酒精濃度,也不是一般善男信女的程度,是我以前在家裡面,看見阿媽也曾經喝過的類似「雞酒湯」濃烈酒精氣味。

至於「程班長」廚房師傅製造的「麻油雞」實際製成品裡面,我看見「程班長」為每份「麻油雞」製成品,預備了差不多一大隻份量的「雞髀」,還有夾雜疑似是「雞翼」。

「麻油雞」裡面的「雞髀」以及「雞翼」實際製成品裡面的雞肉味道,都完全吸收來自酒的濃厚酒香,以及來自調味料「麻油」裡面的鹹味和香味。

雖然我自問不是狂熱喜歡杯中物的人,但是我已經累積一定程度的飲酒經驗,自問勉強都能夠承受到「麻油雞」裡面的酒香味,以及適應到來自「麻油雞」中式酒裡面的濃郁酒精味道。
麻油雞飯

至於「麻油雞」裡面的「雞肉」實際口感方面,「雞髀」肉實際肉質相對比「雞翼」更多更大範圍,所以吸收了更多「麻油」香味以及中式酒香味和烈酒酒精味道感覺。

我自問難以用個人的文筆,完全概括形容「程班長」「麻油雞」實際製成品裡面酒精濃度,以及酒精對身體直接帶來產生的味道感覺,但是可以肯定「麻油雞」雞肉實際口感很嫩,很容易用牙齒撕開和咀嚼。

而且現在的「程班長」餐牌價目表,出乎我意料地能夠直接滿足我對晚餐食材內容裡面的所有要求,雖然總價錢不算十分便宜,都需要港幣一百三十多元,但是總算能夠滿足我晚餐要求。

而且「程班長」兩款晚餐食品加一杯凍飲飲品「冬瓜檸檬茶」晚餐,一次過滿足我個人晚餐裡面,要有雞有牛腩有白飯的個人口味喜好,值得將來繼續光顧。
2021-06-17
6 分鐘 (堂食)
冬瓜檸檬茶
紅燒牛肉麵
2021-07-06 664 瀏覽
紅燒豬腳乾麵🍖 💰60新嘗試!有驚喜!初初睇個名,以為係乾撈麵,點知撈完之後係濕撈😂😂 個汁好好味!🤤 加埋啲肉操同埋蔥好香口,而且兩件豬腳都大大件🍖 骨膠原滿滿~ 推薦大家試下👍🏻❗️-紅燒半筋半肉麵🍜 💰55每次嚟到都會叫呢個牛肉麵,雖然菜式好似好普通,但係好友正宗台灣嘅味道😆 而且牛肉同牛筋都好淋,寬面亦好有咬口👍🏻-滷豬扒便當🍱 💰47大家就咁望可能以為係一塊炸豬扒上面淋咗啲滷水汁,但其實係成塊炸豬扒拎咗去滷水,超級入味同鬆軟😳😳 用筷子輕輕夾一夾就可以分開到~ 成塊滷豬扒非常入味,用嚟送飯一流🤤-玉米起司蛋捲餅🫔 💰36心心念念想食咗好耐😍真材實料,餅皮、蛋同芝士三層都好平均,如果粟米粒可以多少少就好🤪 呢個蛋捲餅一定要同朋友share,如果自己一個食會好滯😏-豆乳雞🐥 💰32呢款係朋友推薦台灣必叫,可能都真係唔多人試過。外表望落去同繼光香香雞嗰啲雞粒差唔多,但係佢用嘅調味粉就相對上冇咁濃,感覺上好似健康啲咁😂 但係都好好食👍🏻-蚵仔煎🫓 💰36程班長呢度嘅蚵仔煎會加咗生菜🥬同蛋比較多,相對上麵粉感會比較少,食落都好健康~ 蚵仔分佈平均,醬汁撈埋好有台灣味~ 止到一下台灣引🤣-

紅燒豬腳乾麵🍖 💰60

豆乳雞🐥 💰32

蚵仔煎🫓 💰36
柴魚皮蛋豆腐

柴魚皮蛋豆腐💰22
口感幾得意嘅一款菜式,係冷盤嚟,口味好清新,值得一試👍🏻

台灣黑豬肉香腸 💰40
食過咁多次,第一次發現到程班長都有微伏嘅菜式🥲 朋友想食台灣腸所以叫左試下。。點知上到枱係咁樣😂 好細碟🥲 將一條普通size嘅台灣腸切開,旁邊放咗幾片生蒜頭🧄🤔 第一次有呢個配搭。台灣腸味道係ok的👌🏻 外皮都幾脆口~ 只係性價比好低🙃 💰40 我同朋友都預期份量多d或者款式特別d😂

冬瓜茶 (跟餐+💰10)
私心推薦🤓🤓💛 每次嚟到都會叫嚟飲!係偏甜少少,但係香港好難飲到台灣嘅冬瓜茶味道👍🏻
冷泡四季春 (跟餐+💰12)
有點普通,如果想清淡少少都可以試吓👌🏻
鳳梨冰芋圓 💰28
呢杯冰芋圓有兩種食/飲法,如果想當甜品,可以係一上枱嘅時候當刨冰🍧加芋圓咁食~ 如果想當飲品,就要等一陣子,等到啲冰開始溶化先飲🤣 冰底都有少少鳳梨味,幾特別👍🏻 芋圓都好好咬口😋

人均消費: 💰109
環境:💛💛💛
服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛💛
10 分鐘 (堂食)
紅燒半筋半肉麵
滷豬扒便當
玉米起司蛋捲餅🫔
豆乳雞
柴魚皮蛋豆腐
2021-07-05 231 瀏覽
每日番工都係諗陣間lunch食咩🤪突然好想食台灣野,所以lunch約左同事一齊去程班長覓食😋1️⃣紅燒牛肉麵2️⃣台灣黑豬肉香腸3️⃣豆乳雞以上三樣都好好味😋一解思鄉之情🤫

1️⃣紅燒牛肉麵
2️⃣台灣黑豬肉香腸
3️⃣豆乳雞

以上三樣都好好味😋一解思鄉之情🤫
2021-07-02
5 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
2021-07-04 179 瀏覽
大前日(1-7-2021 Thur)回歸紀念日假期,同老公喺喥堂食完,就諗買咩嘢冷凍食品返屋企,見到有從未聽過嘅爌肉,就上網查吓佢同鹵肉,肉燥有咩分別,爌肉即係控肉:https://www.s3.com.tw/look/travel/page/2639我哋決定買$85.00 3包爌肉同$50.00嘅台灣黑豬肉香腸,睇到台灣黑豬肉香腸一包有5條,到噚晚我哋攞嚟做餸.打開咗台灣黑豬肉香腸,就嗅到好香嘅味,老公將佢切片炒菜,呢個味道係甜嘅,亦食得出有啲酒味,而裡面都有啲粒粒脂肪,口感正常.味道: 5分老公將爌肉加啲蔥粒蒸返熱,呢個瘦肉就有啲乾同嚡,皮同脂肪部份入口即融,味道有啲似滷水味,但唔太鹹.我覺得送湯麵食正啲.味道: 3分
就上網查吓佢同鹵肉,肉燥有咩分別,爌肉即係控肉:
3包爌肉同台灣黑豬肉香腸
到噚晚我哋攞嚟做餸.

打開咗台灣黑豬肉香腸,
台灣黑豬肉香腸
就嗅到好香嘅味,老公將佢切片炒菜,
台灣黑豬肉香腸
呢個味道係甜嘅,亦食得出有啲酒味,而裡面都有啲粒粒脂肪,
口感正常.

味道: 5分

老公將爌肉加啲蔥粒蒸返熱,
爌肉
爌肉
味道: 3分
2021-07-03
1 分鐘 (外賣自取)
2021-07-04 223 瀏覽
每日嚟都要排隊,今次終於無咁多人…排隊。所以排一陣,都要20分鐘就到我哋。鹵肉便當:真係超愛。入味程度一留,而且又肥味淋軟,汁水撈飯不錯。紅燒半筋半肉麵:牛筋牛肉很鬆軟,又夠入味。麵質又爽 口而不是糊口的。當然,佢地個湯底好濃呀!起司蛋卷餅:仲意食芝士就一定唔可以錯過。濃濃的芝士被包著,好味又好滿足。記得一定要趁熱食,唔係d 餡料凍晒就唔好味!炸豬扒好味鬆軟,如果加返d 汁仲好味。不要忘記吃前菜,除咗紅薑絲,我哋全部食晒山粉圓:就是甜品、甜甜的,爽爽的最後飲返杯四季春,消消滯!

炸豬扒好味鬆軟,如果加返d 汁仲好味。

不要忘記吃前菜,除咗紅薑絲,我哋全部食晒

山粉圓:就是甜品、甜甜的,爽爽的

最後飲返杯四季春,消消滯!