2021-05-07 358 瀏覽
無得去台灣旅行,但又好想食正宗台灣牛肉麵,所以特登去程班長,加上又係黃店,一定要支持下。.Order左牛三寶麵,有齊牛腱牛筋牛肚,好豐富。牛腱炆得軟腍入味,牛筋彈牙,牛肚爽口。紅燒湯底濃郁帶藥材香味,但又唔會蓋過牛湯嘅味道,濶麵亦都煙韌彈牙。另外好鍾意佢哋嘅酸梅湯,飲得出天然嘅味道,消暑解渴。

2021-05-06 343 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於荔枝角!📜”程班長台灣美食 (荔枝角)📌 地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室🕐營業時間:11:30-20:30📍分店地區: 荔枝角📝評價💬📢 喺香港都可以食到正宗台灣菜😋😋💛仲要係黃店真係冇得輸👍🏻👍🏻好有喺台灣夜市食嘢嘅感覺😆😆價錢又合理 不過要等位真係好耐🤣🤣太多人爭住去食🤣🤣略嫌食物唔係好夠熱 同埋賣相可以再吸引啲😂😂 紅燒牛肉麵個湯底唔算特別濃 面嘅份量都ok🙆🏻‍♀️ 蛋餅都好大份💛蚵仔煎好多配料好多餡😋😋🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️#美食推介 #荔枝角美食 #荔枝角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow荔枝角 #food
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於荔枝角!
📜”程班長台灣美食 (荔枝角)
📌 地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室

🕐營業時間:11:30-20:30
📍分店地區: 荔枝角

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

#美食推介 #荔枝角美食 #荔枝角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow荔枝角 #foodieksk荔枝角
2021-05-05 183 瀏覽
台灣嘢食其實好諗香港人口味,間唔中係香港都想食下,即刻諗起「程班長」。地點係荔枝角啲工廠大廈,相信識飲識食嘅人一定知「億利」,幾乎1-3樓都係餐廳。程班長一向係人氣餐廳,咁等下位在所難免,不過都係等左10分鐘左右。今次叫咗3樣嘢😋牛肉便當🍱:台灣便當當然係多配菜,有青菜🥬滷水蛋、豆皮、豆支,仲有一片魚肉整嘅卷,牛肉偏向牛展,都幾入味😋豆乳雞:唔同鹽酥雞,我覺得係無咁「熱氣」,但又好好食😆台南擔仔麵:個湯頭好鮮,啲麵幾彈牙

今次叫咗3樣嘢😋

豆乳雞:唔同鹽酥雞,我覺得係無咁「熱氣」,但又好好食😆

台南擔仔麵:個湯頭好鮮,啲麵幾彈牙

2021-04-14
10 分鐘 (堂食)
  • 豆乳雞
今日去咗長沙灣D2行街,就順便過去探下程班長先😚😚~~~手工滷肉便當🍱(較肥)~~~$45十足台灣便當,有菜有肉有小食,但滷肉飯略為偏油,但係好味嘅😃😃~~~三寶面 (筋、肉、肚)~~~$55湯底屬於重口味,牛肉夠彈性同入味😜😜~~~玉米起司蛋卷餅~~~$36芝士好充足,蛋皮包住芝士味真係好香好好味,真係台灣先有嘅味道,記得一定要趁熱食啊😀😀~~~萬巒豬腳冷盤(小盤)$40凍冰冰幾開胃,但略嫌‘柴’咗少少🤣🤣~~~山粉圓、酸梅汁~~~跟餐+$10山粉圓望落似台灣飲品青蛙下蛋,幾特別😗😗酸梅汁就酸酸地,幾解油膩!唔錯唔錯🙂🙂餐廳會有台灣店務員同你講普通話,感覺真係去咗台灣食嘢咁呀😊😊
今日去咗長沙灣D2行街,就順便過去探下程班長先😚😚
~~~手工滷肉便當🍱(較肥)~~~$45

~~~三寶面 (筋、肉、肚)~~~$55
湯底屬於重口味,牛肉夠彈性同入味😜😜

~~~玉米起司蛋卷餅~~~$36

~~~萬巒豬腳冷盤(小盤)$40
凍冰冰幾開胃,但略嫌‘柴’咗少少🤣🤣

~~~山粉圓、酸梅汁~~~跟餐+$10
山粉圓望落似台灣飲品青蛙下蛋,幾特別😗😗
酸梅汁就酸酸地,幾解油膩!唔錯唔錯🙂🙂

2020-10-07
2021-04-18 604 瀏覽
想食程班長好耐,但好少機會黎荔枝角。加上程班長唔係日日都開,都食過幾次閉門羹haha今次去開d2place 睇岩時間就上黎試食啦🤣試左佢寫特色既麻油雞麵線,menu上仲寫話食完唔好開車,原來酒味真係幾重架。不過雞肉就唔嫩滑,麵線都一般。可能見佢寫特色,期望太高,所以我地覺得一般般,係個麻油湯有酒幾特別。肉燥飯就期待以上,試過香港好多間肉燥飯都好一般,而程班長既肉燥飯真係有台灣既味道!份量一樣係唔多,下次再有機會要嗌個大既先得🤣另外都想試下台灣既蛋餅,就嗌左呢個玉米起司蛋捲餅。 呢到用既係類似手抓餅黎做餅底,味道okay既,但有d失望,因為唔係台灣果種蛋餅黎。最後嗌埋呢個仙草芋圓,有台灣風味,甜度正常。總括黎講環境 ⭐️⭐️⭐️味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️舒適 ⭐️⭐️⭐️優閒 ⭐️⭐️⭐️回頭 ⭐️⭐️⭐️
今次去開d2place 睇岩時間就上黎試食啦🤣
麻油雞

肉燥飯

玉米起司蛋捲餅

仙草芋圓

最後嗌埋呢個仙草芋圓,有台灣風味,甜度正常。

總括黎講
環境 ⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
舒適 ⭐️⭐️⭐️
優閒 ⭐️⭐️⭐️
回頭 ⭐️⭐️⭐️
肉燥飯
2021-04-10 350 瀏覽
聽過呢間台灣餐廳好耐好耐, 一直想搵機會試! 遇上疫情, 已經超過兩年冇去過台灣, 呢間餐廳由台灣人親自打理, 好想食番台灣既味道! 撞岩今日去荔枝角一定要順路去潮聖一下!! 我係平日既午飯時間去, 要等位, 但唔算等得好耐, 等左大概10分鐘左右就入得喇滷豬扒便當真係好有台灣特色既便當, 盤上分左5格, 有青菜又有小食滷肉飯D滷肉入口即溶,好好味, 撈飯食一係一流塊豬扒係勁大塊, 份量十足, 好入味, 而且唔會好硬身D拌菜都好好食, 有好多青菜, 好爽口朋友食左成個餐真係超級超級飽!!玉米起司蛋捲餅捲餅都幾煙韌, 包住D溶溶地既芝士+蛋+粟米+少量蔥花咬開有少少拉開既芝士, 好邪惡擔仔麵(小)擔心自己食唔晒, 所以我就叫細份嘅擔仔麵用料都好豐富, 有肉碎, 芽菜, 仲有蝦而麵質真係幾Q彈, 同出面食既有d唔同!總括黎講真係食到台灣味道, 而且價錢合理!

滷豬扒便當
真係好有台灣特色既便當, 盤上分左5格, 有青菜又有小食
滷肉飯D滷肉入口即溶,好好味, 撈飯食一係一流
塊豬扒係勁大塊, 份量十足, 好入味, 而且唔會好硬身
D拌菜都好好食, 有好多青菜, 好爽口
朋友食左成個餐真係超級超級飽!!

玉米起司蛋捲餅
捲餅都幾煙韌, 包住D溶溶地既芝士+蛋+粟米+少量蔥花
咬開有少少拉開既芝士, 好邪惡

擔仔麵(小)
擔心自己食唔晒, 所以我就叫細份嘅擔仔麵
用料都好豐富, 有肉碎, 芽菜, 仲有蝦
而麵質真係幾Q彈, 同出面食既有d唔同!

總括黎講真係食到台灣味道, 而且價錢合理!
2021-03-29
10 分鐘 (堂食)
2021-04-08 305 瀏覽
雖然地點係工廠大廈入面,有少少唔方便,但係由一行入門口果下,就真係好似去左台灣甘,店員大多都係台灣人,台灣嘅普通話真係格外有親切感🤓宜家冇得去台灣旅行,去食佢補番數😋今次就佢左個雞腿便當🍱,入面有好多配菜同少少滷肉,食落都好豐富,雞髀真係脆口👍 另外個牛肉麵呢都正常發揮,牛肉都多同大舊,但係最估唔到既係係果湯到,飲落有少少藥材味,好養生😗雖然就唔知係咩藥材,但係味道係好飲既,最尾都飲曬D湯🤣🤣🤣 另外重叫左份綜合鹵味,有豬耳丶豆腐同甜不辣,味道甜甜地,最好食既都係甜不辣,去到食野可以叫一份試下,都唔錯😎野飲就跟餐加左冬瓜茶果日就下午去既,得便當套餐,夜晚先有單叫野食好飲鹽酥雞果D甘,一入去之前已經要比錢叫定野食,再等叫號碼佢拎比你既,不過覺得有一點唔係甘好,就係你D餐具同餐盒全部食完要自清理,自己掉落垃圾桶,係真係唔環保,但佢好笑係又唔提供飲管😂不過野食真係值得推介,店員既台灣普通話令你好似去左台灣甘😎

如果你買左飛D2 place睇戲又未諗食咩程班長係你既好選擇因為exact7ly就喺對面大廈其實之前已經聽過佢大名好想試下不過太多人排隊sad今次再去望都係咁多人排隊哈哈不過我地決定今次一定要食到因為咁多人等實有d料到食完既感想係好似入左間地道台灣小店咁價錢親民 野食有一定水準唔會話超驚艷 但就係會想再回頭幫襯要我特別揀一樣野食推介既話我會揀鳳梨冰芋圓天氣咁熱 食返杯冰真係透心涼p.s.服務姐姐仲主動問洗唔洗後上怕會溶 咁貼心真係抵讚
如果你買左飛D2 place睇戲又未諗食咩

傳統爌肉飯
紅燒豬腳
虎咬豬
鳳梨冰芋圓
30 分鐘 (堂食)
柴魚皮蛋豆腐
宜蘭花枝丸
傳統爌肉飯
紅燒豬腳
虎咬豬
2021-04-04 385 瀏覽
一日一黃店-荔枝角人氣良心台式麵店 呢間喺工廠大廈 地鐵站一出就到 如果唔熟路幾隱蔽 去嗰時真係好多人排隊 近20人 可能要排15-20分鐘 排緊隊嗰時可以行吓同層30 士多(但小心過飛 唔好問我點解會咁提你🤦🏻‍♀️).既然排隊 下面食評都會嚴格啲呢間 食落真係幾有台灣風味 (門口姐姐講國語)叫咗⭐️三寶牛肉麵$55 牛筋 牛腩 牛肚👌🏻碗麵份量ok 三寶量都合理👍🏻麵質方面幾煙韌 厚身有口感👌🏻湯底feel到小小牛骨甜👌🏻牛腩口感適中(但我鐘意爆軟口感既 元洲牛肉麵)👍🏻牛筋好軟 有起膠 👎🏻牛肚唔算入味 有小小so評價其實中等 但算係碗好食嘅牛肉麵.⭐️蚵仔煎$36 好高分👍🏻呢個口感幾特別 唔係平時炸蠔餅既口感佢似係蔥油餅 軟熟嘅口感入面有大概6-7粒蚵仔 算大粒加埋醬汁 呢個好好食 感覺唔熱氣 唔邪惡🥰呢個口感 同味道 幾啱我口味.⭐️鳳梨冰芋圓$28🙈係一杯偏貴既 特飲飲品🥶但如果好熱夏天飲 我會覺得超正👍🏻表面芋圓好軟熟 下面有鳳梨汁沙冰👍🏻鳳梨汁好香甜 應該係菠蘿新鮮煮出黎👍🏻粒芋圓高質 即使下面咁多沙冰 都保持到冇雪硬呢杯飲品我鍾意.#hkfunfoodrecord窮遊香港
既然排隊 下面食評都會嚴格啲
呢間 食落真係幾有台灣風味 (門口姐姐講國語)
叫咗⭐️三寶牛肉麵$55 牛筋 牛腩 牛肚
👌🏻碗麵份量ok 三寶量都合理
👍🏻麵質方面幾煙韌 厚身有口感
👌🏻湯底feel到小小牛骨甜
👌🏻牛腩口感適中(但我鐘意爆軟口感既 元洲牛肉麵)
👍🏻牛筋好軟 有起膠 👎🏻牛肚唔算入味 有小小so
呢杯飲品我鍾意
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_荔枝角
#hkfunfoodrecord黃店
#程班長台灣美食 (荔枝角)
地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:3/5 台好多 台偏細
服務:4/5 店員講普通話 但幾nice
抵食:3/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #荔枝角美食 #一日一黃店 #飲品 #台式牛肉麵
2021-04-03 382 瀏覽
12:45到場,非常多人2人檯等10張飛,約20分鐘有檯喺工廈等位都幾熱排隊期間比定點心紙你一早知佢坐位係食堂feel裝修簡約先付款方式再有店員送上食物第一次幫襯,都有啲期待畢竟出面都食過唔少台灣嘢叫了擔仔麵轉米(巧)$28細份的跟餐加$10有古早紅茶擔仔米嘅米粉,係我鐘意嘅銀絲型好爽肉燥唔肥,味道唔太濃由於有小食所以點細份嘅擔仔米都夠紅燒牛肉麵$53(上)蔥抓餅$22(右下)紅燒牛肉麵 麵質唔錯但湯底唔夠過江龍段純X咁濃蔥抓餅味淡,冇蔥味非常一般鳳梨冰芋圓$28鳳梨香甜但冰太粗,唔啱我芋圓好硬唔煙in食荔枝角道嘅康X甜品好過整體:可一試,唔特別推薦
12:45到場,非常多人
2人檯等10張飛,約20分鐘有檯
喺工廈等位都幾熱

排隊期間比定點心紙你

一早知佢坐位係食堂feel
裝修簡約
先付款方式
再有店員送上食物

第一次幫襯,都有啲期待
畢竟出面都食過唔少台灣嘢
叫了擔仔麵轉米(巧)$28
細份的
擔仔麵(巧),古早紅茶

跟餐加$10有古早紅茶

擔仔米嘅米粉,係我鐘意嘅銀絲型
好爽
肉燥唔肥,味道唔太濃
由於有小食
所以點細份嘅擔仔米都夠

紅燒牛肉麵$53(上)
蔥抓餅$22(右下)
紅燒牛肉麵 麵質唔錯

鳳梨香甜
但冰太粗,唔啱我
芋圓好硬唔煙in
食荔枝角道嘅康X甜品好過

整體:可一試,唔特別推薦
2021-04-02
20 分鐘 (堂食)
擔仔麵(巧),古早紅茶
2021-04-01 214 瀏覽
這天要去茘枝角拍攝,Jon媽順道帶Jon仔第一次去程班長。到達時已是1:50PM,稍稍等了五分鐘便能入座🕑。Jon仔👦🏻點的是手工滷肉飯(肥版)$33。有半肥瘦的滷肉、半隻蛋、酸青瓜若干。好好味!好快食完!Jon媽👩🏻點的是吃飽版擔仔麵 $48。有蝦、新竹貢丸、蛋各一,肉碎、酸青瓜若干。果然是吃飽版,份量for女生是充足有餘。甜品要了一杯鳳梨冰芋圓 $28。鳳梨漿有鳳梨絲,甜度適中,口感不錯。芋圓還是熱的好,冰芋圓有點太有嚼勁了!結帳價$109,說實在,作為工廠區的樓上店,算不上超划算。吃的是台灣感覺——由台風食物到侍應的一口國語,都令人想著近在咫尺但未能前往的寶島!
這天要去茘枝角拍攝,Jon媽順道帶Jon仔第一次去程班長。

到達時已是1:50PM,稍稍等了五分鐘便能入座🕑。

Jon仔👦🏻點的是手工滷肉飯(肥版)$33。
有半肥瘦的滷肉、半隻蛋、酸青瓜若干。好好味!好快食完!

Jon媽👩🏻點的是吃飽版擔仔麵 $48。
有蝦、新竹貢丸、蛋各一,肉碎、酸青瓜若干。
果然是吃飽版,份量for女生是充足有餘。

甜品要了一杯鳳梨冰芋圓 $28。
鳳梨漿有鳳梨絲,甜度適中,口感不錯。
芋圓還是熱的好,冰芋圓有點太有嚼勁了!

結帳價$109,說實在,作為工廠區的樓上店,算不上超划算。

2021-03-29 349 瀏覽
終於有機會黎到久仰大名既程班長😂一直聽過佢個名好耐🤣程班長位置位於荔枝角工廠一出地鐵站就到位置十分方便由於今日六點幾就黎到所以唔使點排隊就入到去黎到叫左個麻油雞試好大陣麻油同花雕酒味😋😋而且有成三舊雞 好足料仲有叫左個蛋卷食完一份都好飽仲有嗌咗個紅油炒手有成八粒咁多不過未味就略嫌冇四川麻辣嘅咁野味當然唔少得呢個皮蛋豆腐真心好好味😂啲醬汁加埋豆腐味道啱啱好唔會太鹹而且仲有一個皮蛋😂加埋木魚同蔥花好香😋
終於有機會黎到久仰大名既程班長😂

唔會太鹹
而且仲有一個皮蛋😂
加埋木魚同蔥花好香😋
2021-03-23 267 瀏覽
牛肉便當好吃😋滿意。圓滾滾的飯粒(薄薄一層鋪底剛好夠飽),香噴噴的牛肉(筋軟不塞牙),甜脆的高麗菜(最適合不喜青菜的我),最愛戛戛脆的蘿蔔乾,不喜歡豆皮但回味也香。
好吃😋滿意。
2021-03-20 361 瀏覽
終於食到程班長啦!上次星期日去食摸門釘😫😫今日同同事喺深水埗附近買野即刻要去嚟呢度試吓啦 我哋大概11:30左右嚟到舖頭啱啱開門 但已經坐咗幾台客人 原來店員姐姐都係講普通話既所以都有用簡單嘅國語同佢地落單🙈🙈 大家如果黎嘅話都可以講下普通話 當自己去咗一次台灣旅行🤗😂 店舖嘅環境都比較簡樸每張枱都用咗黃色膠板格住感覺好似食一蘭一格格咁🤣🤣 每張枱都有支消毒搓手液比食客用👍🏻細心👍🏻除咗每枱既點心紙填寫嘅餐牌之外廚房出面都貼上了一啲唔同嘅飲品及便當餐牌 由於坐喺廚房對出嘅位置所以都可以順道八吓店員出餐嘅情況😝😝🙈我同同事都各自嗌咗套餐同埋小食1️⃣擔仔麵(小巧)為免自己食唔晒,所以就叫咗呢個小份嘅擔仔麵🙈🙈🙈雖然碗仔細細 但份量都十足 而且用料都好豐富除咗基本嘅肉碎芽菜之外上面亦有蝦隻蝦仲要剝左殼添啦😍❤️ 而麵質就同普通出面食嘅麵 差唔多 🙈2️⃣雞腿湯麵(加滷蛋)呢碗湯麵明顯地比少擔仔麵大碗好多而且麵嘅份量都多好多😙😙雖然呢碗湯望落清清地 但聽同事講 原來食落嘅味道都唔錯 🙈而且個炸雞腿外脆內軟 😋😋😋3️⃣跟餐加$10就有山粉圓 或$12 有四季春(仲有其他飲品)其實原本我都想食芋圓或糖水 但
終於食到程班長啦!
上次星期日去食摸門釘😫😫

所以都可以順道八吓店員出餐嘅情況😝😝🙈

我同同事都各自嗌咗套餐同埋小食
1️⃣
擔仔麵(小巧)
為免自己食唔晒,所以就叫咗呢個小份嘅擔仔麵🙈🙈🙈
雖然碗仔細細 但份量都十足 而且用料都好豐富
除咗基本嘅肉碎芽菜之外上面亦有蝦
隻蝦仲要剝左殼添啦😍❤️
而麵質就同普通出面食嘅麵 差唔多 🙈

2️⃣
雞腿湯麵(加滷蛋)
呢碗湯麵明顯地比少擔仔麵大碗好多而且麵嘅份量都多好多😙😙
雖然呢碗湯望落清清地 但聽同事講 原來食落嘅味道都唔錯 🙈
而且個炸雞腿外脆內軟 😋😋😋
雞腿湯麵(跟滷蛋)

3️⃣
跟餐加$10就有山粉圓 或$12 有四季春(仲有其他飲品)
其實原本我都想食芋圓或糖水 但因為怕太飽🤭🤭
又岩見到有山粉圓 就以為係咪同芋圓有關呢🙈🤣 就叫咗一杯嚟試吓啦
一見到杯野原來係好似奇亞籽嘅飲品但飲落甜甜地 都易入口嘅 🙈
只不過同想像有啲出入所以都有少少失望😣
但當係飲健康嘅飲品啦🤪🤪🤣

😎冷知識 😎😎
返到去都即刻search下究竟山粉圓係啲乜嘢😆
原來山粉圓 同 奇亞籽係唔同🙈🤣
山粉圓的種子加水煮後,種子外圍會呈現一圈白色半透膜,很像白色的粉圓,故名”山粉圓”。而且澱粉和膳食纖維都比較多🙈🙈

至於 同事飲既 四季春 茶味好香 飲落很甘甜😋
跟餐飲品(左:$12四季春  右:$10山粉圓)

4️⃣
但整體來講都唔錯 好惹味
大腸包小腸

☺️
整體而言
覺得呢間餐廳嘅食物水準未去到令你好驚喜🙈(或者我今次食唔中呢度正正既菜式😅)

不過呢種簡單純樸嘅台灣味道、講普通話嘅店員、先付錢後上菜嘅方式
就真係好似去咗台灣嘅小店一樣 😍

當我哋食完嘅時候出餐廳出面已經企滿咗好多人啦
證明呢間餐廳嘅人氣爆燈 💡💡
2021-03-01
擔仔麵(小)
雞腿湯麵(跟滷蛋)
當你好想食台灣野,輕食唔是邊爐果d就要黎程班長啦~兩個人叫左紅燒同清燉牛肉麵,蚵仔煎,芋圓,魯肉飯我最鐘意紅燒牛肉麵,加酸菜魯肉飯香而不膩芋圓煙煙韌韌,芋頭味好香
當你好想食台灣野,輕食唔是邊爐果d
就要黎程班長啦~
兩個人叫左紅燒同清燉牛肉麵,蚵仔煎,芋圓,魯肉飯
我最鐘意紅燒牛肉麵,加酸菜
魯肉飯香而不膩
芋圓煙煙韌韌,芋頭味好香