2015-01-27 691 瀏覽
約左朋友係太子食飯,就上openrice搵下餐廳,一睇到餐廳名有創作二字,引起極大既興趣,決定一試。冇book到位,都唔駛等。人有d多,有少少迫,不過都環境都算ok。先食個沙律~再黎個三文魚柳~食到中途,帶子到~黑毛豬~睇番今次叫左既菜色,都同日本唔太有關係。下次一定要試返!

先食個沙律~
軟殼蟹沙律
再黎個三文魚柳~
慢煮三文魚伴山葵泡沫
食到中途,帶子到~
黑毛豬~
西班牙黑毛豬
睇番今次叫左既菜色,都同日本唔太有關係。下次一定要試返!

題外話/補充資料: 一次消費滿500蚊就可以做會員,下次就有九折。 再外加儲印仔,100蚊一個,可以換番野食。
2015-01-23
軟殼蟹沙律
慢煮三文魚伴山葵泡沫
2014-12-27 481 瀏覽
同男友行經太子。。想揀間唔太熱氣既餐廳食下。行下行下就揀左呢度。記得上次食呢間都唔錯。。服務幾好~encore!上次order 左芝士釀菇好好食。。今次試下其他。叫左芝士魷魚壽司。。魷魚配搭幾好。軟殼蟹手卷。男友太肚餓食左無感覺。極上雜錦魚生飯。大碗。魚生都多。不過不失。跟住黎個燒金沙骨。比想像更香。燒得好原汁原味。正!最推介係個慢煮三文魚山沒葵泡沬!!讚!! 外觀吸引! 三文魚超滑。。有少少牛油既香。再加上淡淡既山葵味泡沫。口感一流!! 極讚!!最後點左個甜品。。日本雪糕配朱古力窩夫。我地揀左芝麻味。出乎意料的好味。窩夫比起平時餐廳脆。為今晚晚餐畫完美句號。
同男友行經太子。。想揀間唔太熱氣既餐廳食下。
行下行下就揀左呢度。
記得上次食呢間都唔錯。。服務幾好~encore!
上次order 左芝士釀菇好好食。。今次試下其他。
叫左芝士魷魚壽司。。魷魚配搭幾好。
軟殼蟹手卷。男友太肚餓食左無感覺。
極上雜錦魚生飯。大碗。魚生都多。不過不失。
芝士魷魚壽司。軟殼蟹手卷。極上雜錦魚生飯。
跟住黎個燒金沙骨。比想像更香。
燒得好原汁原味。正!

最推介係個慢煮三文魚山沒葵泡沬!!讚!!
外觀吸引! 三文魚超滑。。有少少牛油既香。
再加上淡淡既山葵味泡沫。口感一流!! 極讚!!
慢煮三文魚山葵泡沫
最後點左個甜品。。日本雪糕配朱古力窩夫。
我地揀左芝麻味。出乎意料的好味。窩夫比起平時餐廳脆。
為今晚晚餐畫完美句號。
日本雪糕配窩夫
2014-12-27
日本雪糕配窩夫
  • 慢煮三文魚山沒葵泡沬,窩夫
2014-09-03 1062 瀏覽
位處太子的居酒屋,都算好方便得黎唔會太多人,位置讚。715就去到,早左15分鐘入去坐底睇menu 先叫左壽司盛到黃金炸軟殼蟹壽司盛 170幾蚊,份量係ok. 都新鮮,但無話好好食反而軟殼蟹用黃金蝦方法整好香口,炸得透又唔算油就正常的蟹子沙律,哈哈燒得岩岩好,仲好有鮮味,唔乾身! 好怕出去食個啲咬到牙骹軟都咬唔開,呢個完全唔會! 另外叫左個9月推介豬排骨反而係咁多樣最唔吸引的。4個人都係400幾,因為我地都唔係食貴野,都有啲野係比較高檔的。可能係太子舊區,會有啲蒼蠅飛黎飛去就真係幾扣分。不會整體唔錯,如果衛生改善下更好
位處太子的居酒屋,都算好方便得黎唔會太多人,位置讚。

715就去到,早左15分鐘入去坐底睇menu

先叫左壽司盛到黃金炸軟殼蟹
壽司盛 170幾蚊,份量係ok. 都新鮮,但無話好好食
反而軟殼蟹用黃金蝦方法整好香口,炸得透又唔算油

壽司盛加黃金炸軟殼蟹

蟹子沙律

就正常的蟹子沙律,哈哈

魷魚筒

另外叫左個9月推介豬排骨反而係咁多樣最唔吸引的。
另外推介,不過無叫

2014-09-01
壽司盛加黃金炸軟殼蟹
魷魚筒
2014-08-15 737 瀏覽
用心經營的日本料理, 第三次光顧。店舖地方雖小但食物品質不錯,燒骨沒有用太多的香料原汁原味,雞卷製作用心伴碟賣相討好值得一試,黑松露帶子壽司新鮮,芥末也選用磨製的。燒菠蘿保留水份不太酸不太乾。
2014-07-31
5 分鐘 (堂食)
2014-08-01 641 瀏覽
 今日放工同朋友來到太子, 沒有目標到那裡食晚餐,只是找個大間的中間點,要求是:不用等位,靜靜地可以傾下計。由地鐵站上來過了旺角警署便見到「稚內」,門面裝修環境很不錯,食日式fusion菜,亦不需等位,二話不說便走了進去! 雖然環境不錯,但食物未算太出色。芝士煙肉焗帶子 - 帶子很迷你,咸左少少煎餃子伴XO醬 - 算是不錯的創作,不過都係咸左少少叉燒拉麵 - 這個不錯,叉燒厚厚的。說到底只是想找個傾計的地方,這方面「稚內」是一個不錯的選擇。

雖然環境不錯,但食物未算太出色。

芝士煙肉焗帶子 - 帶子很迷你,咸左少少
芝士煙肉焗帶子
煎餃子伴XO醬 - 算是不錯的創作,不過都係咸左少少
煎餃子伴XO醬
叉燒拉麵 - 這個不錯,叉燒厚厚的。
叉燒拉麵
2014-07-23
因為地點就卻,已是第二次光顧。對上一次食午餐,點了墨魚汁意粉。味道不差,但墨汁好濃帶有黏性,吃後有點難消化,其實不像墨汁反而似黑芝麻醬。今次路過時有點餓,就衝進去了,點了三文魚煲和叉燒拉麵。等了十至十五分鐘才上三文魚煲(鄰座早已上好菜了),用瓦煲盛著下面加個小火爐暖著。試了一口,等了那麼久竟是冷的,湯有陣腥味,魚煎過了但包了一層油似的。待了一段時間才滾起來,湯仍是腥的,金菇也是,魚也不覺得好吃。至於拉麵,等了二十五分鐘才上桌,竟比三文魚煲還要久,卻冷到一點蒸氣都沒有,湯底竟然少到只有整個碗的四份一,水位比麵還要底,是被麵吸乾了嗎?只吃了一半,又是極失望,味道咸得很,麵有鹼水味,實在無法吃下去,吃不飽也唯有結賬離開。其實見旁邊客人食物不差,可能是壽司刺身沒問題吧!而店員態度也不差,但為何熱食可以有這樣質素又慢成這樣呢?實在令人很不開心。
因為地點就卻,已是第二次光顧。
今次路過時有點餓,就衝進去了,點了三文魚煲和叉燒拉麵。
2014-03-15
2014-02-03 922 瀏覽
收工同媽媽去花墟買花,買完見到有間餐廳冇咩人,就走入去食,一間好精緻餐廳,細細間,一坐低就送了一小杯酒,暖暖的,好甜,好好飲。媽媽不食生嘢,所以點了三文魚炒飯,燒雞翼同燒BB番薯。炒飯炒得很香,一粒粒很乾身,味道剛剛好。燒雞翼夠晒味,雞皮燒得脆脆,很香口。BB番薯好甜。可以再來的一間餐廳,下次要試一試魚生,飲一飲清酒。
三文魚炒飯
燒雞翼
2014-01-27
燒雞翼
2013-09-17 779 瀏覽
午餐時段的旺角實在太多人,通常過了高峰時間才找鬆弛吃午餐。是日喉嚨不太舒服,想吃些清淡點的東西,鬆弛就帶來這裡吃日本菜。這家店不太大,裝修的格局有點像西餐廳,雖然外面陽光猛烈,但落地玻璃窗不透光,環境比較暗,幸好有照著檯面的射燈,所以都算有點情調。這裡不是吃正宗的日菜,而是主打西日FUSION,所以午市套餐除了壽司魚生飯、日式咖喱和拉麵之類的食物外,也有供應意粉、吉列龍脷柳飯等等西餐。還是一心想吃清淡點的食物,所以要了個雜錦魚生飯($68),而鬆弛就在日式咖喱雞扒和牛肉中選了牛肉飯($42)。點餐的時候店員主動問要什麼餐飲,然後一開始就奉上。每款套餐都附送蟹籽沙律,一直以為蟹籽沙律應該有青瓜、蟹柳絲和蟹籽的,但這個蟹籽沙律只有青瓜絲和蟹籽,再加沙律醬,沒有了蟹柳,吃起來感覺單薄了點。前菜除了沙律,還有每人兩件油甘魚壽司,壽司上面加了一些黑色的醬,應該是魚子醬?我也不太吃得出來,不過這個奉送的味道還不錯,魚生是新鮮的,壽司飯也算握得挺扎實。接著店員送上一個黃色彩繪的陶瓷盅,像中式又像日式,甚有氣勢,好似以前皇帝吃御膳時用到的餐具。我上載了器皿的照片到臉書,有朋友猜裡面是佛跳牆,而未開蓋前
前菜除了沙律,還有每人兩件油甘魚壽司壽司上面加了一些黑色的醬,應該是魚子醬?我也不太吃得出來,不過這個奉送的味道還不錯,魚生是新鮮的,壽司飯也算握得挺扎實。
接著店員送上一個黃色彩繪的陶瓷盅,像中式又像日式,甚有氣勢,好似以前皇帝吃御膳時用到的餐具。我上載了器皿的照片到臉書,有朋友猜裡面是佛跳牆,而未開蓋前我也猜不透是什麼,還以為店員送錯了,可是打開後,就發現裡面是什錦魚生飯。魚生飯裡有三文魚、希靈魚、吞拿魚、魷魚等等,每款只有一塊,款式沒什麼特別,都是平價的刺身款式,新鮮度普普通通,不過這個魚生飯才賣$68,不能要求太高,可幸的是裡面用的是醋飯而並非白飯。
鬆弛的日式咖喱牛肉飯挺香,帶點甜甜的日式咖喱,辣度輕微,不知道是自己調製還是用咖喱磚開的。牛肉用了肥牛,覺得偏肥了點,感覺不太健康,另外還有幾件薯仔,整體的味道都算不錯。

記得那天我把相片放在臉書,立刻有朋友認得出是這裡,還說來過並中了伏。我覺得還未到中伏的程度,沒什麼突出之處倒是真的,還有的是價錢相宜。如果要在附近找個地方避開人潮,好好吃午餐的話,還是可以考慮一下這裡的。

2013-09-10 564 瀏覽
我的評價標準(5分最高):模式 》 街坊日本餐環境/裝修 》 3.5環境/感覺 》 3味道 》 3對比同行特色 》 2服務 》 3.5性價比 》 3.5簡評: 價格街坊,味道一般開了沒幾個月,樣子很企理,今天中午特來試試。中午都是$40多,60多的餐,有加一,豬扒飯,拉麵、魚生飯,樣子好像都不錯,點了個魚生飯,上來有塊壽司,一個小沙拉,一杯飲品,那個魚生飯羅類似個中國皇帝的盅來上,有點摸不著頭腦,不過不追究了。。。用的魚生不是上價貨,但挺新鮮的,可惜飯有點幹,跟魚生格格不入,吃得有點吃力,可以說不爽。下次試試其他的。
我的評價標準(5分最高):
模式 》 街坊日本餐
環境/裝修 》 3.5
環境/感覺 》 3
味道 》 3
對比同行特色 》 2
服務 》 3.5
性價比 》 3.5
簡評: 價格街坊,味道一般
開了沒幾個月,樣子很企理,今天中午特來試試。
下次試試其他的。

2013-09-10
2013-08-06 478 瀏覽
同四個朋友經過被落地玻璃裝修吸引入內一試,原來有我至愛嘅生蠔食!二話不説落單,好好味呀!叫咗剌身同壽司拼盆,油甘魚出奇地鮮味,牧丹蝦不得了,$56一隻!除咗剌身壽司,原來仲有啲西式煮法嘅日本菜,唔怪得叫創意料理啦!香煎鱸魚配香橙汁$102Ok~~鱸魚同個香橙汁好夾!慢煮五花腩豚肉$98好味,一啲都唔肥膩,唔食肥豬肉嘅朋友都試咗半舊!烤羊架$148Ok~~賣相靚靚,個汁好味道!芝士什菜焗大菇$75推介!最後再嚟一個焦糖布甸做甜品,好滿足呀!不過,美中不足為茶杯太細,兩啖已喝完,要不斷叫侍應加茶。

香煎鱸魚配香橙汁$102
Ok~~鱸魚同個香橙汁好夾!
慢煮五花腩豚肉$98
好味,一啲都唔肥膩,唔食肥豬肉嘅朋友都試咗半舊!
烤羊架$148
Ok~~賣相靚靚,個汁好味道!
芝士什菜焗大菇$75
推介!

最後再嚟一個焦糖布甸做甜品,好滿足呀!

不過,美中不足為茶杯太細,兩啖已喝完,要不斷叫侍應加茶。
2013-08-04
  • 油甘魚剌身
  • 芝士什菜焗大菇
  • 牡丹蝦
  • 慢煮五花腩豚肉
今日同幾個女仔朋友去花墟行下,之後我地想食日本菜,經過旺角警署對面,見到呢間新開既日本餐廳都蠻多人等位,就去試下啦 門口安排我地入座的侍應好好禮貌呀,仲有椅子比我地坐低,未有位望下餐牌先,佢好細心講解呀,又介紹啲菜式係乜、點製作,而家出面好少呢d服務lu 好快有位喇, 一入到店,裝修好舒服,好有日本居酒屋既feel,係我鐘意既style 雖然餐廳只有十多桌,但服務員都好似有成五個,環境都唔錯幾舒服,座位之間亦算寛闊,上菜速度合理,中間有時間吹吓水,又唔會趕人走咁 至於味道,我地幾個女仔都覺得樣樣都唔錯,尤其是刺身好新鮮,帶子好甜好肉地 食飽走喇.....出到門口才見到玻璃門貼住都市日報的採訪,主廚曾在澳門的Robuchon a Galera學習法國菜,他們除用料新鮮外,烹調方法也不馬虎...... 真係一間有誠意的日本料理, 質素媲美高級西餐廳出品的Fine Dining菜式,值得大家一試,尤其係服務好,唔會掃大家興,我地已約好下星期再去呀

刺身

稚內帶子壽司
三文魚他他配香草柚子汁
温泉蛋配巴馬芝士泡沫
煎西冷牛扒配紅椒汁伴野菌
表妹男朋友請食飯,一行8大2細走咗去試創作料理。居然唔洗等位即有位坐,可能新開掛。一入到去見到柸柸碟碟都好靚,好少可!咁多人一齊食緊係樣樣都叫少少試下啦。叫咗一大堆野,侍應問咗句要唔要跟次序上....係喎...食日本野有次序架喎!不過我地好平民咁答唔洗啦!小朋友唔食生野,所以一次過上啦。先黎刺身盛, 佢放咗花同乾冰做擺設,好靚!D刺身/壽司都好新鮮。法國生蠔好鮮甜,仲有少少海水味。之後黎咗D熟食俾小朋友食,驚喜開始黎啦~燒墨魚筒 (個燒錢好好味,而己個口感好好,唔硬唔軟) <--推介!!!豚肉拉面 (湯底同面都好好食, 如果想試多D其他野可以不試)香煎鵝肝 (入口即溶,煎得好香!超正!超正)<--推介!!!西班牙黑毛豬  <--- 超推介!!好好食!!(叫咗2份SHARE)咁大個女第一次食,完來飼方法唔同可煮到仲有少少生,好JUICY!!!)其他仲有試咗燒鯖魚,牛扒,幾款串燒其他壽司仲有甜品,都OK,但最突出都係個黑毛豬!到而家都仲回味緊!諗緊無人請都去試多次!
表妹男朋友請食飯,一行8大2細走咗去試創作料理。
居然唔洗等位即有位坐,可能新開掛。
一入到去見到柸柸碟碟都好靚,好少可!
咁多人一齊食緊係樣樣都叫少少試下啦。
不過我地好平民咁答唔洗啦!小朋友唔食生野,所以一次過上啦。
先黎刺身盛, 佢放咗花同乾冰做擺設,好靚!
D刺身/壽司都好新鮮。
刺身盛
三文魚壽司/花之戀
法國生蠔好鮮甜,仲有少少海水味。
法國生蠔
之後黎咗D熟食俾小朋友食,
驚喜開始黎啦~
燒墨魚筒
豚肉拉面
温泉蛋
香煎鵝肝
西班牙黑毛豬  <--- 超推介!!好好食!!
(叫咗2份SHARE)
西班牙黑毛豬
到而家都仲回味緊!諗緊無人請都去試多次!

題外話/補充資料: 估唔到食日本野,可以係熟食果方面咁有驚喜! 鵝肝,黑毛豬係必食推介! 而家好似話訂位有9折tim,不過唔知幾時PROMOTE完。
2013-07-22
豚肉拉面
温泉蛋
香煎鵝肝
2013-07-22 147 瀏覽
3個字講晒~“平,靚,正” 必食抵食推介LUNCH 食過幾次都係“平,靚,正”,所以趁星期日晚帶埋老婆7點半去到, 成為第1枱客人唔洗等位,食到8點半左右TOTAL 都係得3枱客人,此店創作料理出色,希望同多D識飲識食朋友分享餐廳新開張無耐, 暫時都唔多人, 想食就快D 去
3個字講晒~“平,靚,正” 必食抵食推介
三文魚他他
爆谷蝦
鵝肝麵鼓湯
燒雞皮
三文魚刺身
雜菜野菌焗大菇
燒飯團
餐廳新開張無耐, 暫時都唔多人, 想食就快D 去
2013-07-21
三文魚他他
爆谷蝦
鵝肝麵鼓湯
燒雞皮
燒飯團
2013-07-12 92 瀏覽
屋企樓下不嬲都好多野食,下午行過見到新開日本野,又有fusion日式西餐,所以決定晚餐落黎試下.8點,坐底GE有2台客,應該太新開所以未有太多人,WAITER好快上熱茶,望一望個餐牌,好多sushi,前盤,又有拉麵..不過因為香港太多拉麵專門店,所以對這裏的拉麵沒有太大與趣.頭盤叫了TUNA pizza, Tuna口感不錯不會散散的,Tuna上面有黑白芝麻好香.但下面塊餅比較硬身,吃到我牙肉有小小痛,但整體來不錯的. $78叫了2款sushi,本身waiter說今日有幾款推介,但都是sashimi,本人不太好生的sashimi,所以只叫了希靈魚和火灸三文魚sushi.飯的口感很好,微暖,材料很新鮮. $22+$24見到bar table有即開生蠔,澳洲的,Tasmania和Byron Bay,分別叫了一隻來試,2款也新鮮有海水味.只配上lemon sauce已經ok. $38/per到前菜,叫了燒鯖魚和燒魷魚筒.鯖魚正常,但魷魚筒非常出色,可以食到有新鮮的感覺,而且口感很好唉,整條也燒得很出色.勁想再encore! $44, $48主菜叫了芝士什菜焗釀大菇,很豐富!面的一層芝士內裏有很

TUNA PIZZA
澳洲生蠓
燒鯖魚
燒魷魚筒
主菜叫了芝士什菜焗釀大菇,很豐富!面的一層芝士內裏有很多菠菜和菇,食的時候D汁留了出來,好好味.亦都好full. $75
芝士什菜焗釀大菇
有拉麵..亦都有意粉.我選擇了意粉,拿玻里海鮮意粉,是tomato souce的.意粉也不錯,有2隻青口和幾塊魚,意粉不會煮到淋淋. $88
拿玻里海鮮意粉
到這個位置已經很飽了,但desert是一定要試的! Apple crumble
熱熱的,面頭的金寶很鬆脆,入面蘋果餡不太甜很適合我口味,個餅也做得很好,如果喜愛apple crumble的一定要試! $42
Apple Crumble
埋單了,2個人食了$547,我覺得是可以的,因為有水準的居酒屋係太子好像真的沒有.

2013-07-11
澳洲生蠓