2018-12-14 60 瀏覽
雖然是放題,但食物質素很高,而且乾淨新鮮衛生,非常值得一試! 選的是中級$238款,可以試到多款肉類,牛肉質素得好,肉味濃郁;刺身亦都必食!除了主打刺身肉類外,連外面任夾既丸類都比平時任食邊爐吃到的高質!仲有自制炸物,好似番左我既鄉下咁啊
仲有自制炸物,好似番左我既鄉下咁啊
2018-11-05
2018-12-09 79 瀏覽
平時嚟呢度食和牛放題食得多啦,原來呢排新出左單點嘅蟹啊!有幾種唔同嘅蟹,今次就同朋友食左松葉蟹,整個好鮮甜~配上清酒蜆湯底仲好突出佢嘅鮮味!清清地加蟹嘅鮮甜不錯啊!另外仲有更大隻同多肉嘅選擇介紹完重頭戲嘅蟹就到任食部分,唔少得澳洲和牛肉味重肉質有咬口,唔似日本和牛好易入口化開,我就更愛澳洲和牛~存在感高啲滿足啲!另外湯底係清酒蜆湯,有清酒可以落落去,真係好似置身日本一樣,湯底好清甜,減低肉類嘅膩感!另外仲夜左金箔和牛刺身同埋火炙和牛壽司特別鐘意和牛壽司,火炙完嘅香氣令人流晒口水,和牛嘅油脂又滲左落個壽司飯度!和牛一啖咬落去同壽司醋飯好夾~食到最後除左自助吧吧各款甜品之外仲可以揀個雪糕,有各大品牌嘅雪糕,我就揀左我至愛開心果雪糕~咁就完結呢餐美味嘅晚餐啦!
平時嚟呢度食和牛放題食得多啦,原來呢排新出左單點嘅蟹啊!

有幾種唔同嘅蟹,今次就同朋友食左松葉蟹,整個好鮮甜~

介紹完重頭戲嘅蟹就到任食部分,唔少得澳洲和牛
另外仲夜左金箔和牛刺身同埋火炙和牛壽司
咁就完結呢餐美味嘅晚餐啦!
今日同老婆大人黎左荃灣行街,所以晚飯就係荃灣選擇了,我地行完千色店,一出黎就望到呢間稻八,老婆就話要食呢間了。入到去第一時間週圍行一圍,呢到火鍋配料選擇好多,正第一次見到有自助天婦羅,非常得意,原來又唔係難整喎,味道都唔錯 刺身,非常新鮮、鮮甜,我食左2轉火鍋肉類任食,肉全都非常嫩滑仲送埋一人一件和牛壽司,勁好味甜品選擇雖不多,但味道有驚喜雪糕,糯米糍任食飲品選擇多,任飲總結,呢到任飲任食既性價比非常高,我同老婆都十分滿足

入到去第一時間週圍行一圍,呢到火鍋配料選擇好多,正

第一次見到有自助天婦羅,非常得意,
原來又唔係難整喎,味道都唔錯

刺身,非常新鮮、鮮甜,我食左2轉

火鍋肉類任食,肉全都非常嫩滑

仲送埋一人一件和牛壽司,勁好味

甜品選擇雖不多,但味道有驚喜

雪糕,糯米糍任食

飲品選擇多,任飲

總結,呢到任飲任食既性價比非常高,我同老婆都十分滿足
2018-12-05
今日嚟咗荃灣呢間稻八食自助放題,其實係比炸串吸引,之前喺大阪試過,見到呢一度有得自己玩又有得食,價錢又唔貴,仲幾親民,所以決定一試,估唔到真係唔錯,都會推薦大家去試吓。今日我試咗呢一個$208嘅特級美國穀字牛放題,再加$20刺身任食,唔加$20對唔住自己,超抵食一嚟到餐廳職員會先俾我揀下鍋底,我就揀咗打邊爐必食嘅日本壽喜燒,之後餐廳職員會將放題包嘅所有肉類比一轉大家,再等埋刺身,同埋自己出去拎各款蔬菜及丸類,影得大合照喇🤤🤤放題嘅肉類包括日本北海道雞肉、美國肥牛、羊肉、豚肉,岩哂食肉獸👻😍仲送牛白肉同牛柳粒添!雞肉好嫩滑,一啲都唔鞋口,係唔同啲🤩而美國肥牛嘅油脂分布均勻,而手切牛肉口感都淋淋的,牛味都頗濃,幾鐘意牛白肉,任食黎講都真係幾抵食!滿意除咗肉類,刺身都有好多選擇,三文魚、北寄貝、甜蝦、油甘魚、帶子、等等,都係要乜有乜,新鮮度唔錯,$20一定要加👍🏻嚟到呢度嘅賣點炸物串,炸物串燒嘅選擇都好多,當中我最鍾意嘅就係炸蝦天婦羅, DIY個感覺好得意😎自己揀完串燒,沾上粉漿同麵包糠就可以自己落油鑊炸啦😍😍玩得又食得!餐廳做會好貼心咁有個計時器,大概1分鐘10秒就完成啦,旁邊仲有好多個唔

餐廳做會好貼心咁有個計時器,大概1分鐘10秒就完成啦,旁邊仲有好多個唔同嘅味粉俾大家加上去。

呀!仲有個賣點,就係星期一至四食依個放題一位會送一件和牛壽司,師傅仲親自係你面前燒問你要幾成熟,好正呢😍

最黎係各種丸類、蔬菜、前菜任食
擺得乾淨企理,選擇都算多!真係好多野食好豐富好飽🙈

最後唔少得甜品,仲有雪糕雪條任食架!
飲品都係,$208+$20真係覺得回晒本,棒住個肚走,會回頭

係荃灣買完野走左去食稻八。因為店出門食住有優惠,於是上樓睇下。加上有成個月無食火鍋就心思思走左入去食。而且除了火鍋同刺物外,仲可以自己炸天婦羅,真係幾特別。自助吧勁多選擇。而且樣樣菜都好新鮮。仲有特式芥末魚丸。先食少少味打定底先。鍋就點了男友鐘意既壽喜燒味。其中小妹最推薦既係呢款「幸福香茅茶」。本身小妹都好抗拒香茅,所有都試少少既。飲落薑汁味好重,仲飲到好甜既竹蔗味,而香茅味就少少咁。真係好正,小妹全程飲了5-6杯。值得推薦,好特別。我同男友就想食豪d,所有點了日本國產黑毛和牛放題 $368。價錢都唔貴,而且仲有好多好野食。包括國產黑毛和牛、嚴選澳洲M6和牛、極上安格斯牛排、特級美國穀飼牛、美國進口牛肉、美國自然豚肉片、炸物、雞件。每樣食材都好新鮮,分量又好足好多。所有我地都無再點其他食物。我地仲點了海鮮盛盒都好豐富,而且樣樣都好新鮮,由於男友對海鮮唔太好,所有全部都落左小妹既肚度,真係超滿足呀。墨魚仔爽口彈牙,正呀。原來依家每滿$208仲贈送「和牛刺身」。老闆仲幫我地親自料理。老闆話市面上好多餐廳都唔會係客人面前整,佢自己都唔知究竟店家係未俾真和牛。所有佢親決定係客人面前即燒,真係好

自助吧勁多選擇。而且樣樣菜都好新鮮。仲有特式芥末魚丸。

先食少少味打定底先。

鍋就點了男友鐘意既壽喜燒味。

墨魚仔爽口彈牙,正呀。
原來依家每滿$208仲贈送「和牛刺身」。老闆仲幫我地親自料理。老闆話市面上好多餐廳都唔會係客人面前整,佢自己都唔知究竟店家係未俾真和牛。所有佢親決定係客人面前即燒,真係好有誠意。👍🏻👍🏻👍🏻

此外,我地仲點了「和牛刺身」。哈哈,睇到牛肉上的脂肪如雪花。睇到都心動呀!

食到最後仲有雪糕食。嘩。正呀!稻八真係一次過滿足唔同人既需求呀。👍🏻👍🏻👍🏻
火鍋放題食得多,黎黎去去都係果D咁,冇咩新意,開始有D美食疲勞所以就揀左呢間咁特別,有得自製炸物既火鍋放題,搞搞新意思又估唔到真係好有驚喜喎!今次叫左$368蚊黑毛和牛放題仲要有好多野送真係抵到爛==============================自助吧有多款蔬菜、菇類等等,任君選擇當然唔少得各款飲品、甜品同雪糕啦飲品方面,最特別係有呢個香茅薑茶可以見到真係好足料而且香茅味真係非常之香又健康有益,好過飲汽水一定要一試當然最重要就係自製炸物啦有多款食物任你炸竟然仲有好新鮮既蝦當然要即刻炸隻靚蝦啦JAR JAR 聲~唔洗怕條女詐形要比多20皮新鮮炸起既炸物真係無敵咁好食仲要用料新鮮雖然只係影左呢到既兩串炸蝦同煙肉腸但其實我瘋狂去炸野食左無數咁多串極力推薦!!!(不過如果店家貼張野講每樣食物大約炸幾耐會更好)和牛壽司呢個唔止係和牛壽司咁簡單而係火灸和牛壽司師傅即場係你面前主理而靚既和牛只需要作簡單調味(如胡椒)即可佢夠膽係你面前咁做證明佢對佢用料幾有信心仲即刻係你面前火灸未食都已經聞到香噴噴,食指大動啦幾吸引既賣相和牛真係和牛入口即溶豐富油脂入口已經係口腔爆發濃濃既牛味不斷衝擊味蕾你
所以就揀左呢間咁特別,有得自製炸物既火鍋放題,搞搞新意思
又估唔到真係好有驚喜喎!

今次叫左$368蚊黑毛和牛放題
仲要有好多野送
真係抵到爛

自助吧有多款蔬菜、菇類等等,任君選擇
當然唔少得各款飲品、甜品同雪糕啦
飲品方面,最特別係有呢個香茅薑茶
可以見到真係好足料
而且香茅味真係非常之香
又健康有益,好過飲汽水
一定要一試
仲要用料新鮮
雖然只係影左呢到既兩串炸蝦同煙肉腸
但其實我瘋狂去炸野食左無數咁多串
極力推薦!!!
(不過如果店家貼張野講每樣食物大約炸幾耐會更好)
和牛壽司
呢個唔止係和牛壽司咁簡單
而係火灸和牛壽司
師傅即場係你面前主理
而靚既和牛只需要作簡單調味(如胡椒)即可
佢夠膽係你面前咁做
證明佢對佢用料幾有信心
仲即刻係你面前火灸
未食都已經聞到香噴噴,食指大動啦
幾吸引既賣相
和牛真係和牛
入口即溶
豐富油脂入口已經係口腔爆發
濃濃既牛味不斷衝擊味蕾
你以為咁就完?錯!
仲有送和牛刺身呀!
果然靚野真係唔洗調味
刺身既食法更可以將牛味原原本本咁送入口
一定要一試
講左咁耐,先開始講個鍋
因為真係好多野送,好多野食
今次仍然係叫我至愛既壽喜燒鍋

令油脂充足得黎肥而不膩
簡直係任食火鍋界既一哥

仲有個海鮮盛合
種類好豐富
有蝦、蠔、青口、螺、魷魚、帶子等等
每樣都好新鮮
當中我最鍾意就係佢D蝦
好爽口好彈牙
又大隻
食完仲有雪糕
除左dreyer's其實仲有哈根大師
不過今日想係綠茶味
食埋個靚雪糕,為今餐畫個完美既句號
2018-11-27
  • 黑毛和牛
  • 和牛刺身
  • 和牛壽司
  • 炸物
  • 香茅薑茶
2018-11-30 230 瀏覽
今晚book 咗稻八同朋友賀生日。提前15分鐘,7:15pm 去到去到時都好full下。店員話唔好意思,得返近門口位張枱。(食食下就有好多人係門口排隊等候,好彩有book位咋)我地揀咗澳洲和牛配特別少少嘅北海道3.7牛乳牛骨湯底。呢個澳洲和牛每位$298,可以任叫海鮮同刺身。為咗可以食多D好嘢,我地只要求送上和牛,海鮮,一口牛同所送的手切牛各一份。另外order 咗少量刺身。想食泥白肉,但售罄。當食物送上時,店員話「有兩隻廣島蠔,送嘅」,既然係送嘅牛蠔,當然食啦。更加重點嘅係個蠔好大隻,又好味!澳洲和牛係一盒上,包括牛胸,牛肩,牛下腹腩同牛舌(仲有四小塊唔知咩位)。相對嚟講牛下腹腩較香滑,試完整盒都幾好味。另一盒贈品手切牛,就比較遜色,無時有牛肉味之餘,厚身得嚟’鞋’,下次再嚟就唔要啦。海鮮(青囗好鮮甜)同刺身都唔差,不過志在食多D和牛,所以都只係Encore和牛。至於甜品,提供嘅真係唔多,泡夫,朝國雪條(同蜜瓜味),三文治雪糕同獨立包裝雪米(朱古力,云尼拿&綠茶味)。當有D失望時,發現原來有未放出嚟嘅Haagen dazs (雲尼拿cookie &士多啤梨味),movenpick (

北海道3.7牛乳牛骨湯底

澳洲和牛

海鮮(青囗好鮮甜
刺身

至於甜品,提供嘅真係唔多
,泡夫,朝國雪條(同蜜瓜味),三文治雪糕同獨立包裝雪米(朱古力,云尼拿&綠茶味)。當有D失望時,發現原來有未放出嚟嘅Haagen dazs (雲尼拿cookie &士多啤梨味),movenpick (朱古力味)同Dryer(開心果),可選一
海鮮盛盆
澳洲和牛
海鮮盛盆
一口牛
2018-11-30 53 瀏覽
呢排天氣開始變得寒冷,又係時候出動去打邊爐了!!等埋老公放工就黎到食晚餐,我地照舊坐近窗邊位,可以一路食一路欣賞下街景。我地一坐低就點左個鍋底先,鍋底有多款選擇,我地揀左9州豬骨作湯底,趁個湯底末到我地就走出去自助區拎火鍋配料醬油飲料等等。番到黎新鮮既刺身已經送到我地枱上了👍🏻👍🏻👍🏻推出左新既飲品,期間限定幸福香茅茶,入口充滿薑味,飲完即刻成個人暖晒👍🏻👍🏻刺身有多款選擇,全都鮮甜美味之後現在星期一至四晚上惠顧$208套餐以上仲加送一人一客炙燒和牛壽司🍣,侍應係我地面前即席🔥燒完再加入喜馬啦雅山既粉紅鹽作調味,和牛入口即溶,口感一流!!所有肉類都係任點任食,岩晒一班食肉獸🤪🤪打完邊爐又再出去自助區自己整天婦羅🍤本人至愛細細粒既蕃薯仔,自己一手一腳整食落別有一番風味🤭🤭🤭最後仲有Haagen-Dazs雪糕送 ,超級滿足的一餐🙂😆😍😚

刺身有多款選擇,全都鮮甜美味

所有肉類都係任點任食,岩晒一班食肉獸🤪🤪

2018-11-28
2018-11-30 49 瀏覽
約左朋友去荃灣行下,肚餓就去食野,就去左稻八日式火鍋炸物刺身放題~\(≧▽≦)/~一入到去好多繪馬,等左一陣有位啦!!!入到去都幾闊落,店員就比餐牌我哋,佢有幾個套餐可以揀,揀咗日本國產黑毛和牛,海鮮刺身任食,重要送和牛刺身同和牛壽司o(≧v≦)o好快就上咗個湯底同牛肉啦!片片都好新鮮好靚,有黑毛和牛盛合,羊肉片,豬肉片同雞肉。自助區有多款火鍋料同蔬菜,飲品種類又多,仲有甜品添,好豐盛。。。呢度仲有得自己整天婦羅,重好簡單咁炸得出金黃色天婦羅,好有滿足感(*¯︶¯*)最後仲每人送多一客雪糕🍦
一入到去好多繪馬,等左一陣有位啦!!!
好快就上咗個湯底同牛肉啦!片片都好新鮮好靚,
有黑毛和牛盛合,羊肉片,豬肉片同雞肉。

最後仲每人送多一客雪糕🍦
2018-11-29 368 瀏覽
放工約左朋友去荃灣行下,晚餐就去左稻八日式火鍋炸物刺身放題 ,睇個menu樣樣野都有正咁款呀!!!啱晒我哋呢啲食貨🤣一入到去好日本神舍feel ,好多繪馬,等左一陣有位啦!!!入到去都幾闊落,幾好坐。店員就比個餐牌我哋,佢有幾個套餐可以揀,我同朋友就揀咗$368日本國產黑毛和牛,海鮮刺身任食😋😋😋😋😋仲有八個湯底俾我哋揀添我哋就揀咗呢個牛骨鍋😋😍重要送埋和牛刺身同和牛壽司😍😊😋好快就上咗個湯底同牛肉啦!!!嘩。。。D牛肉條紋好靚,有唔同既和牛,片片都好新鮮好嫩滑,有黑毛和牛盛合,手切牛,牛柳粒,羊肉片,豬肉片同雞肉。套餐包一客金箔和牛刺身同火炙和牛壽司。師傅即場火炙和牛壽司,重可以自己揀幾熟。自助區有多款火鍋料同蔬菜,飲品種類又多,仲有甜品添,好豐盛👍呢度仲有得自己整天婦羅。上漿及沾粉後放落油鍋,牆上有清楚教學,炸得出金黃色天婦羅,好有滿足感。最後仲每人送多一客雪糕😊😝😘😋店員重比左繪馬我地寫願望上去,之後仲掛左係門口😝😀😃🤣+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊
最後仲每人送多一客雪糕😊😝😘😋
店員重比左繪馬我地寫願望上去,之後仲掛左係門口😝😀😃🤣
+++++++++++++++
火鍋🍲料
全牛宴
金箔和牛刺身
火炙和牛壽司🍣
2018-11-27
15 分鐘 (堂食)
火鍋🍲料
全牛宴
金箔和牛刺身
火炙和牛壽司🍣
  • 刺身
2018-11-29 349 瀏覽
天氣轉涼又落雨,最好就係去打邊爐暖下肚。今日難得去荃灣,朋友帶我嚟稻八食火鍋放題。入口等位區好有日本feel餐廳內格局寬敞,枱與枱之間唔會挨得好近,放題嚟講算幾好坐套餐有幾個價位可選擇,我同朋友揀咗 $368/位的,可以任點日本國產黑毛和牛,刺身同海鮮基本湯底有8款,我地揀咗北海道3.7牛乳牛骨湯。隨湯即刻送上第一輪肉,有黑毛和牛盛合,手切牛,牛柳粒,羊肉片,豬肉片同雞肉。和牛盛合3個部位之中,個人最中意肉眼上蓋,牛味濃郁加上甘香油脂,正!手切牛肉厚身但唔韌,牛筋位爽口套餐包一客金箔和牛刺身同火炙和牛壽司。刺身鮮甜,但我更中意個壽司,師傅即席火炙,可以自己決定幾熟。我揀咗3成熟,肉質幼嫩,油脂經過火炙甘香惹味。雖然主角係和牛,但我地都ko咗一大盤刺身。刺身種類豐富,幾種貝類都好鮮甜。呢度仲有特色嘢玩,可以自己整天婦羅。上漿及沾粉後放落油鍋,約2分鐘後食得!牆上有清楚教學,手殘如我都炸得出金黃色天婦羅,味道係意料之上。自助區有多款火鍋料同蔬菜好豐盛飲品,甜品種類幾多。試咗期間限定的香茅茶,飲落好舒服。另外仲每人送多一客雪糕食完可以喺繪馬上寫低願望,掛喺入口位置留念,好有心思。120分鐘有

入口等位區好有日本feel

餐廳內格局寬敞,枱與枱之間唔會挨得好近,放題嚟講算幾好坐

手切牛肉厚身但唔韌,牛筋位爽口

套餐包一客金箔和牛刺身同火炙和牛壽司

雖然主角係和牛,但我地都ko咗一大盤刺身刺身種類豐富,幾種貝類都好鮮甜。

自助區有多款火鍋料同蔬菜

好豐盛

飲品,甜品種類幾多。試咗期間限定的香茅茶,飲落好舒服。

另外仲每人送多一客雪糕
食完可以喺繪馬上寫低願望,掛喺入口位置留念,好有心思。
120分鐘有得食有得玩,埋單每人$405 (連加一)。推薦平日去食,上菜速度快,整天婦羅亦唔需要排隊,可以慢慢嘆。
2018-11-27 47 瀏覽
我哋今晚食$368嘅和牛火鍋放題,最近仲做緊推廣,會送兩件和牛火炙壽司,係你面前做火炙,無論視覺同食埋識落嘅口感一流,好好食刺身有10幾款包括三文魚、馬刀貝、北寄貝、甜蝦、劍魚腩同榮螺片等等任你點,正常放題水準,鍾意食刺啱晒海鮮方面則有蝦、蠔、青口、帆立貝、螺、魷魚同帶子,款式多,都算新鮮主角嘅和牛方面會有日本A5和牛同埋澳洲A四和牛,比較起上嚟日本和牛油脂分布均勻,口感比較滑,而澳洲和牛牛味比較重,較有實在感,尤其喜愛和牛舌另外亦有幾件和牛刺身,薄切,冰鎮上,配上金箔,點上一啲醋汁,口感完全唔似食緊生肉,非常鮮味。據負責人講一舊大和牛當中只有少部份適合做刺身,故極為珍貴其他火鍋配料都係任攞任食,款式多亦夠新鮮、企理,比其他放題火鍋水準高啲。另外汽水、飲品同雪糕都係任飲任食,飲品有10多款可供選擇。最後較為特別嘅有自助天婦羅,可自行選料及製作,炸起金黃色,好香口又幾好食,有興趣可以挑戰下自己嘅手藝環境menu

另外汽水、飲品同雪糕都係任飲任食,飲品有10多款可供選擇。

menu
1K
2018-11-27 176 瀏覽
印象中都黎過稻八超過兩次(?) 雖然我唔係特別擦得,但身邊總有喜歡食放題嘅朋友,點餐豪邁啲,唔洗就住就住。稻八喺我心目中算係同類型日式放題中比較出色之一,總括就係環境舒適,食物選擇夠多而質素唔錯。是日收工就同友人一同前來,餐廳位置頗多,坐得舒適,一部份梳化位,一部分方枱,由於人流唔算好多,即使兩人,都安排左四人座位,很有彈性。呢度嘅裝潢偏日式風格,木色為主調,光猛企理。餐牌方面,同一般日式放題一樣,都係以牛劃分價錢,定價$168/208/258/298/368,美國進口牛肉、美果殼飼牛肉、極上客格斯牛小排、澳洲M6和牛、日本黑毛和牛。基本包括牛肉、豚肉、羊肉、雞片、炸物任食,價錢高嘅套餐,包括前一級嘅肉類,所以日本和牛套餐一樣可以食到澳洲和牛。而$258以上套餐仲包括刺身;$298以上套餐有海鮮盛合。剛好做緊優惠,選擇日本和牛套餐亦可享用和牛刺身一份。湯底方面免費的可選蕃茄、芝麻豆乳、牛乳、昆布、壽喜燒、地獄、沙嗲、豬骨湯底,套餐仲包括飲品任飲、沙律吧、雪糕。兩小時基本非常足夠,由頭食到尾,值得一讚,上菜速度迅速,追加嘅牛肉質素相同。壽喜燒湯底試過其他放題嘅壽喜燒不堪入目,但我幾鐘意呢

湯底方面免費的可選蕃茄芝麻豆乳、牛乳、昆布、壽喜燒、地獄、沙嗲、豬骨湯底,套餐仲包括飲品任飲、沙律吧、雪糕。
壽喜燒湯底
試過其他放題嘅壽喜燒不堪入目,但我幾鐘意呢度嘅壽喜燒湯底,唔係一味得個鹹字,甜甜地,亦都唔會愈食愈口乾。
日本黑毛和牛放題 $368/位
最貴嘅套餐有三款日本和牛:牛肩肉、牛肉眼上蓋、牛三角腩,和牛真係無得輸,入口滑嫩,雖然薄身,但好有彈性。
肉味方面,日本和牛就唔夠澳洲和牛咁明顯,勝在油脂平均,食幾碟都得啊
澳洲和牛包括牛肩胛肉、牛舌、牛下腹腩肉、牛胸肉,有肉味,一啲都唔鞋

牛柳粒

美國牛肉、豚肉、雞片

刺身
款式不及日式放題,但以食火鍋而言,可以過下口癮都唔錯,隨便點左幾款試下。
鮑片、榮螺、馬刀貝、北寄貝、八爪魚、象拔蚌、三文魚、甜蝦、櫻花魷魚、帶子
冰底上,我覺得整體比我上次黎新鮮,尤其是八爪魚,仲幾有彈性。
火炙和牛壽司
店員會即場喺面前火炙,貼心問及熟成度,燒過嘅和牛幾有油香,不錯食。

和牛刺身
呢個套餐送嘅刺身,賣相唔錯,亦都夠新鮮,難得一試。

海鮮盛合
蝦、帆立貝、青口、八爪魚仔、廣島蠔等,中規中矩。

炸物
呢度最特別嘅地方,莫過於呢個自家製炸物環節,沾膚粉漿,輕輕一炸,效果比想像中好。
尤其是蝦、芝士丸,炸到外層好香脆,芝士又流心,除左有噱頭,質素都唔錯
至於其他配料選擇應有盡有,丸類、蔬菜、菇菌等。
飲料方面都多,罐裝、紙包飲品有齊,一律自取,夠方便。
最後食埋movenpick雪糕就非常完美。

2018-11-26
2018-11-26 54 瀏覽
和朋友晚飯,友人介紹這家火鍋放題,之前訂好位,今天就一起去了。甫進店,餐廳的環境很光亮很舒適,天花的燈籠也很有日式的氣氛。看餐牌,選擇非常充足,從$158的美國豚片放題到$368的日本國產黑毛和牛盛合放題,應有盡有。火鍋湯底裏有八款供選擇,今天點了壽喜燒甜醬湯。120分鐘已包無限飲品,沙律吧和雪糕。感覺滿足。今天晚餐還包了兩件和牛壽司,加了鹽和黑椒調味後,立即火燒調理,和牛香氣四溢,壽司放入口中,和牛立即溶化很入味。牛肉方面,今天點了$208套餐,裏面有穀飼牛和肥牛肉粒等。牛味濃,肉質軟滑。加$20又可以享受無限供應魚生,裏面有甜蝦,三文魚,北寄貝,象拔蚌等,刺身鮮甜好味。店內還有一個炸物corner,可自製天婦羅,今天主要製作了炸蝦天婦羅,熱辣辣現做很新鮮味道,也不錯。整體火鍋配料,汽水,甜品都很充足。店員的服務也很周到,上菜很快,整理桌子也很有效率。這店的確是區內一個很不錯的選擇。

2018-11-26
2018-11-25 67 瀏覽
壽星女指定要吃放題,今日就帶她去食位於荃灣的稻八火鍋放題,之前在大埔店吃過一直念念不忘,相比大埔分店,荃灣店就容易找和方便很多。放題套餐有很多選擇,我們選了中等價錢的$208套餐,豬牛羊雞樣樣有齊,另外加了$20可以任食刺身,非常抵食。湯底也有8款選擇,不想吃太濃味我們挑了鰹魚昆布清湯。不知是否友人生日帶旺,竟然剛好遇上餐廳今日開始做特別活動,星期一至四點$208或以上的套餐就送日本和牛壽司一客。比較特別的是職員會即場為你調味燒熟,會先問要幾成熟,再用喜馬拉雅山鹽調味,再用火槍燒熟,不用再沾豉油吃。 整個過程呈現在眼前,看著油脂在加熱下溶化滲出,真係會流晒口水。我們點的是五成熟,一整片和牛好像棉被一樣蓋住壽司飯,光是賣相已經100分。和牛的油脂分佈均勻,入口慢慢在嘴裡化開,是很高級的享受,感謝友人生日帶來的好運,嘻嘻~肉類份量也不少,而且都是新鮮沒有雪味,套餐加送的牛柳粒煮熟後鬆軟好食。刺身選擇也不少,我們每樣都點了,都很新鮮,大力推薦甜蝦,比一般的放題大隻得多。飲品選擇除了一般的汽水、茶之外,比較特別的有香矛茶,可以幫助消化。火鍋配料選擇有各式常見丸類和蔬菜,醬料區也有充足材料自行調

火鍋配料選擇有各式常見丸類和蔬菜,醬料區也有充足材料自行調配。

比較特別的是這邊可以自己玩整天婦羅,有一個雪櫃是專門放整天婦羅的食材,蝦、秋葵、麻吉、香腸等等,選擇都幾多,挑好食材後按指示沾上炸漿和米糠,放入炸爐一會兒後就完成,調味有七味粉、咖哩粉、海苔粉、孜然粉等等。

總括來說座位都闊落坐得舒服,桌面也夠大不會擺放得太迫夾,以這個價錢食放題可說是物超所值。