2019-01-29 75 瀏覽
約了朋友在荃灣區食飯,最後我們選擇了荃灣區的海德街利達中心的,稻八日式火鍋炸物放題。這裏裝修平實,沒有豪華的裝潢,但卻讓人坐得很舒服,而且店員十分慇勤有禮。我們一行四人點了每位$248的海鮮套餐,注意這海鮮餐是沒有牛肥和刺身,如果一定要食肥牛鍋刺身便要升級到另一個餐。雖然沒有肥牛片但有羊肉片,豚肉片和雞肉任點任食。魚海鮮拼盤便包括有海蝦,桶蠔,象拔蚌仔,扇貝及北極貝等。羊肉片有羊騷味,如果喜歡食羊的便會喜歡這種味道。另外飲品選擇足夠,有含糖和不含糖的飲品選擇。另外叫得做炸物放題,原來真係有可以自己做天婦羅的炸爐給食客自己整炸物。醬牆上有很多許願牌子,給食客寫願望,很有特色。總結:稻八日式火鍋炸物放題是一間大眾化的放題餐廳,牆上有很多許願牌子,包含了食客的願望。

雖然沒有肥牛片但有羊肉片,豚肉片和雞肉任點任食。

魚海鮮拼盤便包括有海蝦,桶蠔,象拔蚌仔,扇貝及北極貝等。

羊肉片有羊騷味,如果喜歡食羊的便會喜歡這種味道。

另外飲品選擇足夠,有含糖和不含糖的飲品選擇。

牆上有很多許願牌子,給食客寫願望,很有特色。

❄️天氣咁凍,令到我地成日都想打邊爐🍲。今日因爲瑪利嘅關係要黎荃灣。❣️近期都愛上左日式打邊爐,如果兩個人去火鍋專門店打邊爐平均都要$300,食嘅種類亦都唔多🙈,因為湯底得兩個人share價錢。相比之下日式火鍋放題就會比較划算。😂🇯🇵日式火鍋放題通常都係分咗幾種,包括唔同質素嘅肉類、有冇得食刺身同有冇特別食材。🍤今次我搵呢間餐廳見到有炸物,幾與眾不同,所以就揀咗嚟呢度食😗。⛩上到去見到成場都掛住木造嘅留言版,裝修格局都好日本風🇯🇵,環境非常乾淨👍🏼。⭐️出面嘅自助沙律🥗、蔬果、基本打邊爐配料吧嘅嘢食種類都好多。😍⭐️佢仲會有咖喱飯🍛,糖水呢啲熱食。⭐️甜品方面,佢有好多唔同款嘅雪糕🍦,仲有我最喜愛嘅阿波羅雪糕三文治🥪❤️。⭐️最特別嘅係佢呢一個炸物區!先揀好食物,再將食物點漿上粉,之後就放入油到炸。🍤新鮮炸好,再加上係自己整,食起來特別好食。😋黎到要揀好食咩等級嘅套餐,同埋湯底。⭐️我哋今次叫咗個$258 極上安格斯牛小排放題。入面已經包左⭐️特級美國穀飼牛⭐️、普通美國進口牛、豚肉、雞肉、羊肉,仲有刺身任食。🤤🍲湯底我哋揀咗壽喜燒甜醬油湯。⭐️牛肉嘅質素係高,牛肉味重,再配埋壽喜燒湯底,好甜好好味。⭐️刺身

⭐️佢仲會有咖喱飯🍛,糖水呢啲熱食。

🍤新鮮炸好,再加上係自己整,食起來特別好食。😋

黎到要揀好食咩等級嘅套餐,同埋湯底。
⭐️我哋今次叫咗個$258 極上安格斯牛小排放題

🍲湯底我哋揀咗壽喜燒甜醬油湯。
⭐️刺身種類都多,唔會俾得好少,俾到足嘅,質素正常,如果加$20可以食呢個刺身放題係值嘅。👍🏼

食到好飽,結帳嘅時候服務員同我地講會有⭐️Movenpick 雪糕食🍦😍,實在太幸福。

總括嚟講,呢間放題都幾值得去!一來環境又乾淨企理✨,二來食物又多種類,質素都唔差。呢個價錢絕對值得食!
2019-01-27 114 瀏覽
去仁濟探完朋友,順便嚮附近食埋飯。行經商場門口對出的行人路見到這宣傳牌好多野揀,就係咁入左去幫襯。入到去睇到呢個牌即刻揼心,因為我地係即興,事前冇訂位的,咁就只好跟皇帝蟹講聲今趟無緣份。時下興P圖,現實跟圖片很多時有好大偏差的。今次上枱的海鮮拼盤實物可謂貨真價實,數量、款式、質素都跟宣傳海報一致。充滿和風味出品位。樓面算係大,坐位多,book枱都易d。芝心丸裡面是滿的,食既時候小心脹爆整污糟d衫。汽水也是任飲的。這食肆標榜日式鍋物放題,但我找來找去也找不到天婦羅,原來是要自己 "動手" 的。

充滿和風味出品位。

樓面算係大,坐位多,book枱都易d。

芝心丸裡面是滿的,食既時候小心脹爆整污糟d衫。

汽水也是任飲的。

2019-01-27 53 瀏覽
同事升職請食飯,攪手忘了confirm個booking,去到大鴻輝才知miss左。呢橦商場,冇一間食肆係唔爆滿的,真係唔知要等幾耐,索性去對面的稻八食放題。一出電梯,大當走廊、牆身及天花掛滿心意/祝福牌,好 warm。內裡格調簡潔利落又 "開揚",就算繁忙時段都唔會逼逼迫迫撞親人。我唔敢話冇,不過我自己都係第一次見 這個自助 "天婦羅炸爐",很新鮮。羊肉、雞肉、豚肉及各式火鍋配料任點任叫,款式頗多的。每兩人送一份海鮮料,全部是靚野,新鮮又大隻,絕不是為送而送的。

羊肉、雞肉、豚肉及各式火鍋配料任點任叫,款式頗多的。

2019-01-26 52 瀏覽
坊間有好多鍋物放題,大約二百零蚊左右,本來冇乜期望弓,但求食得飽就得。呢間店,位放荃灣海德街。食之前,除了只覺得呢處近地鉄外,跟其他鍋物放題沒多大分別。食過之後,感覺完全改觀有驚喜。樓底高、通道寛,加上食物枱用弘度設計,整體感覺好舒適,完全冇壓迫感。基本的菜、肉丸、生/麵根...人有我有的冇特別。驚意外的是按人頭送上的海鮮拼盤--扇貝大嗰隻手掌,裏面舊肉都已經成隻掌心咁大; 體型超大隻的蜆肉、新鮮的生蠔、已去殼的蟹腳、 冰鮮大蝦,還有北寄貝、青口、象拔蚌....真係好豐富。芝麻八爪魚也好大隻,差不多有三分一隻筷子咁長架!甜品有雪糕球、雪米糍、雪糕三文治及冬甩,全郜是my favour.

芝麻八爪魚也好大隻,差不多有三分一隻筷子咁長架!

2019-01-23 87 瀏覽
上網發現原來除左豬有黑毛,原來牛都有黑毛仲要係和牛, 仲要有得任食咁我就帶埋女友人去食啦. 佢呢間分店既環境好舒服...門口掛有有好多客人寫既牌做裝飾,好有日本風!好用feel 哦 我地今晚叫左$368 一位既日本國產黑毛和牛盛盒, 佢個餐本身都有好多附帶食物例如雞肉,豬肉同海鮮拼盤等。但始終追吸引我同女友人既都係個主打既國產黑毛和牛盛盒,佢有分唔同既部位用個牌仔介紹。佢有分A4黑毛和牛肉眼上蓋,A4黑毛和牛肩肉 同埋 A4黑毛和牛三角腩。。我個人就比較鍾意個黑毛和牛三角腩因為佢d 油份分佈比較均勻適中,食起黎無其餘兩款咁濟。餐廳仲送左個和牛壽司同埋和牛刺身。我想講個和牛壽司舊飯雖然大大舊,但佢燒完之後d和牛油份滲晒落夠飯度超入味。跟住個和牛刺身簡直不得了佢雖然唔係咩厚切大大件。但勝在佢真係好高質好鮮味,唔洗去日本啦。。係香港都食到。今晚呢一餐簡直叫我喜出望外, 性價比好高 我會再黎。
上網發現原來除左豬有黑毛,原來牛都有黑毛
仲要係和牛, 仲要有得任食
咁我就帶埋女友人去食啦
. 佢呢間分店既環境好舒服
我個人就比較鍾意個黑毛和牛三角腩
因為佢d 油份分佈比較均勻適中,食起黎無其餘兩款咁濟。
餐廳仲送左個和牛壽司同埋和牛刺身

跟住個和牛刺身簡直不得了
佢雖然唔係咩厚切大大件。
但勝在佢真係好高質好鮮味,唔洗去日本啦。。係香港都食到。
今晚呢一餐簡直叫我喜出望外, 性價比好高
我會再黎。

2019-01-16
2019-01-18 108 瀏覽
男胖子今日帶我黎食火鍋~睇一睇餐牌,見到有黑毛和牛set,黑毛豬就食過,黑毛和牛未試過,就決定叫呢個$368嘅餐。湯底揀牛乳牛骨湯,好少見。醬油區一下子個餐就上齊了,好高效率。個餐有超多野食,淨係黑毛和牛都有3個唔同部位,分別係牛肩肉,肉眼上蓋,三角腩,全部都係同一個味,就係好好味。encore多一盒。另外幾盒係安格斯牛小排,美國穀飼牛,豚肉,羊肉,雞片,牛柳粒同牛白肉,仲有個海鮮拼盤。個餐送嘅火炙和牛壽司,讚。再送和牛刺身,好香口!其實仲有得叫刺身,但今晚想專注食和牛就無叫到。最後仲有個自製天婦羅區,完成後可灑上孜然粉,玩味十足。
男胖子今日帶我黎食火鍋~

湯底揀牛乳牛骨湯,好少見。

醬油區

一下子個餐就上齊了,好高效率。

個餐送嘅火炙和牛壽司,讚。

再送和牛刺身,好香口!

其實仲有得叫刺身,但今晚想專注食和牛就無叫到。
最後仲有個自製天婦羅區,完成後可灑上孜然粉,玩味十足。
朋友介紹荃灣新開左任食打邊爐,話一定要試和牛放題,開頭以為得90分鐘,原來係2個鐘任食行日式風,裝修好靚,一出𨋢裝左屏風,唔洗望住人食咁尬尷有6款放題揀,由158到368不等,朋友話絕對要試368,所以我地揀左最貴個個。湯底有8款,但會定時有特色湯底,例如台式麻辣,味噌湯等等,比起其他任食邊爐多好多。鴛鴦鍋都係加18蚊,咁梗係試兩款啦,可以一個辣一個唔辣,揀左台式麻辣同豬骨,另外自己加左京蔥羅白菇落去煲,愈煮愈香等緊肉黎時間去拎丸同菜,好多選擇,連響鈴、京蔥、芋絲等等都有,青菜都有幾款,唔錯唔錯另外依到仲有主打自己整炸串,估唔到有成十幾款可以揀,連秋葵同蝦都有,有驚喜!有曬圖文教點整,炸幾耐得,唔識可以問staff,全部都好nice主角到,因為樣樣都想試下,所以每樣叫左一分,每盤分量都唔少嫁,如果有咩唔食可以事前講定先,一半分量都得,好貼心就係為左依個和牛揀最貴既set, 果然冇失望,厚薄肥瘦都岩岩好,食落口牛味好重好香,我地追加左好多次都冇漏單,每次分量都好足,抵讚另外368仲有海鮮盛合,有青口帶子,蠔等等,配麻辣湯底好味食到一半,原來仲係任食,連刺身都有,完全回曬本,刺身種類都唔少
行日式風,裝修好靚,一出𨋢裝左屏風,唔洗望住人食咁尬尷

另外368仲有海鮮盛合,有青口帶子,蠔等等,配麻辣湯底好味

食到一半,原來仲係任食,連刺身都有,完全回曬本,刺身種類都唔少,好多款揀

雪糕同甜品都係任食,另外仲有白飯同咖哩

最後埋單仲送雪糕,有Dreyers、有哈根大師,仲有Movenpick,仲要有抹茶同開心果味,仲要仲要唔係迷你裝!下次絕對會再黎!值回票價

2019-01-11
2019-01-12 145 瀏覽
2個人可以坐低邊食邊吹水 我既首選係放題/打邊爐今次同朋友嚟食呢間 絕對係一個好選擇。環境唔錯 枱與枱之間唔會好迫 侍應態度都好親切而我地決定咗食💲258 極上安格斯牛小排放題放題都係自己出去拎食物既 食物選擇好多而且有驚喜! 店舖仲提供比你自己整天婦羅 既可以玩又可以食 一舉兩得!而呢個餐仲有得食埋刺身 一次過滿足晒好多願望!湯底方面我地揀咗 壽喜燒甜醬油 呢個set包咗唔同種類既牛 例如特級美國穀飼牛、美國進口牛肉、羊肉、日本北海道雞片,仲要送牛白肉同牛柳粒!而牛白肉係咩嚟呢?其實係牛胸肉,接近胸骨既軟骨位,之前一直都未食過,今次大開眼戒。望落個樣唔討好 好似一舊脂肪咁 但食落一啲都唔肥膩仲好爽脆!另外,餐廳仲送和牛壽司,侍應會即場係你面前將佢整熟小小,再配合喜瑪拉雅山岩鹽調味,好有驚喜!而佢既甜品都有唔同既選擇,除咗有冬甩外,仲有雪糕添。整體食物非常有質素,牛肉完全勁有牛味又唔會韌。呢個價錢嚟講真係十分之抵,性價比高。一定會再幫襯!
2個人可以坐低邊食邊吹水 我既首選係放題/打邊爐
今次同朋友嚟食呢間 絕對係一個好選擇。

環境唔錯 枱與枱之間唔會好迫 侍應態度都好親切

而我地決定咗食💲258 極上安格斯牛小排放題

放題都係自己出去拎食物既 食物選擇好多
而且有驚喜!

店舖仲提供比你自己整天婦羅 既可以玩又可以食 一舉兩得!

而呢個餐仲有得食埋刺身 一次過滿足晒好多願望!

湯底方面我地揀咗 壽喜燒甜醬油

另外,餐廳仲送和牛壽司侍應會即場係你面前將佢整熟小小,再配合喜瑪拉雅山岩鹽調味,好有驚喜!

而佢既甜品都有唔同既選擇,除咗有冬甩外,仲有雪糕添。

2019-01-08
2019-01-12 99 瀏覽
香港人都係有團火鍋心,一年四季都係食唔厭,依家天氣凍凍地,更加要食打邊爐。喺荃灣千色店直行落電梯就係啦,間鋪都好方便。今次就食貴啲,$368任食黑毛和牛。我哋揀咗豬骨湯底,喺未上菜前喺鋪頭行咗一圈,都有唔少打邊爐嘅材料,有幾款菜、丸、面類,仲有幾款雪糕🍦,沙律菜等。嘢飲就要自己去拎啦,仲有一啲嘅甜品🍮,好特別嘅係呢度有得炸,係自己炸嘢食。呢個天婦羅🍤區有唔少食材已經串好咗,去到仲有一幅圖教你點炸。雞手鴨腳嘅我俾職員見到,好溫馨地教咗我點樣炸一次。首先要沾上米漿,之後再沾上炸漿,最後係將所有嘢放喺油嗰度咋。個小甜薯比我炸到香脆,令我更加有興致炸下其他嘢食。好方便操作!和牛壽司🍣有職員會幫你即場燒,望住佢燒都好過癮,仲會問下你要幾成熟,我呢個就係七成熟,食落鹹香。和牛刺身呢個刺身有金箔,好有氣派,將汁加上蔥,酸酸甜甜。和牛刺身,薄薄地,色澤均勻,和牛刺身冇蘇味,入口帶點油脂香氣,牛肉入口即溶,忍唔住食完一舊又一舊。和牛盛盒呢個盒有和牛牛肩肉、和牛三角腩、和牛肉眼上蓋。見到所有嘅和牛,紋理清晰。食落三款都有唔同嘅感覺。三角腩比較多油脂,牛肩肉就有多啲咬口,和牛肉眼上蓋肉嘅味道比較重。仲有唔少

和牛壽司🍣

和牛刺身

和牛盛盒

仲有唔少嘢食㗎,有進口牛肉

海鮮都有唔少嘅選擇,魷魚、蝦🦐、蛤

牛白肉
第一次食呢個肉,煮完之後一舊白色嘅油脂,睇落就冇咁想食,但估唔到識落有少少脆,感覺都特別,值得一試。

雪糕
食完每人有一盒貴價雪糕🍦,食完都覺得好抵呀
2019-01-11 129 瀏覽
約左中學同同學打邊爐,次次都元朗打,一係就連鎖個幾間,真係食到好悶。朋友介紹荃灣有間日式任食放題火鍋好出色,一定要試,元朗出荃灣巴士或者搭鐵都好近,所以就try try佢鋪頭係千色匯隔離一樓,樓下一離上去就見到一推門就見到好多木牌,好似日本啲神舍,好想企埋去影相,不過有人望住怕尬尷都係放棄左,6點半黎到唔算多人,坐窗口位,幾好幾好鋪頭座位都唔少,但一啲都唔逼,位同位都好闊落,而且仲坐得好舒服,走廊行都唔洗左閃右避,傾計大聲啲都唔怕嘈到人,同其他連鎖個幾間差太遠了😭😭朋友話一定要試298/368,我地諗都冇諗就揀左368,有得任食日本黑毛和牛,其他豬肉羊肉同雞肉都係任食,嗌完先知298/368仲有得追加海鮮同埋刺身,仲要係任食個隻,鴛鴦湯底都係加18only,仲有成十款八款揀,好正呀仲未開始食已經送上和牛壽司,原來星期一至四先送,賺左。要左5成熟,雖然舊飯一般般,同埋牛肉比較薄,但味道好濃郁,加埋胡椒好好味我地湯底揀左新出既台式麻辣鍋同豬骨,一濃一淡,一邊肉一邊菜,岩岩好。除左出面啲菜、丸,沙律,醬,仲有得無限追加蝦滑魚滑,同埋灣仔碼頭既水餃,真係勁多野食選擇!而且好多意料之外既野食,有
鋪頭係千色匯隔離一樓,樓下一離上去就見到

,鴛鴦湯底都係加18only,仲有成十款八款揀,好正呀

我地湯底揀左新出既台式麻辣鍋同豬骨,一濃一淡,一邊肉一邊菜,岩岩好。除左出面啲菜、丸,沙律,醬,仲有得無限追加蝦滑魚滑,同埋灣仔碼頭既水餃,真係勁多野食選擇!而且好多意料之外既野食,有京蔥,有炸魚皮,有響鈴!由一坐底已經好多驚喜

主角終於到,唔係好識分啲肉類,經理見我地係到研究,主動黎介紹邊款肉要碌幾耐點食
見食曬仲會主動問洗唔洗追加,而且全程冇落少到,服務好好,海鮮盛合種類都好多,有蝦、蠔、魷魚、青口。

和牛盛合真係好出色,果然冇選錯,好濃郁牛味,好滑好淋,我地一人食左兩、三個都唔夠喉。最上面個唔記得係咩部位,但就比較彈牙同香口。最重要個麻辣湯底真係好正,估唔到日式放題連湯底一啲都唔馬虎

另外炸串、氣水、甜品雪糕都係任食,真係試唔曬,炸串係香港都係第一次見,有成十幾款,連蝦都有,可以自己整天婦羅!咁多野食完全值回票價

埋單居然仲送Haagen Dazs雪糕
,連走都仲有驚喜,依餐真係食得好開心,下次再有gathering一定再黎!
2019-01-10
2019-01-09 114 瀏覽
極上安格斯牛小排放題🥩$258朕貴為一個牛魔王🐮食火鍋主菜一定係牛肉😋我幾欣賞喱間稻八日式火鍋👍牛肉夠鮮夠嫩,牛味夠重🐮每位仲送一客A4炙燒和牛壽司🍣最驚喜,竟然有牛白肉食🥳牛白肉,其實係牛胸肉,接近胸骨既軟骨位,每頭牛只有約一斤😏外觀如脂肪,全身帶白,落鍋滾滾十秒,食落好爽脆,識食一定會食😋當然除左牛肉之外,亦有多款刺身選擇😼估唔到,除左食之外,仲有得玩😂響沙律吧,原來有部炸天婦羅機🍤可以自己整天婦羅食🤘🏻飲品丶甜品款式都唔少,最後仲有Haagen Dazs雪糕食😊
極上安格斯牛小排放題🥩$258

朕貴為一個牛魔王🐮
火鍋主菜一定係牛肉😋
我幾欣賞喱間稻八日式火鍋👍

牛肉夠鮮夠嫩,牛味夠重🐮
每位仲送一客A4炙燒和牛壽司🍣

最驚喜,竟然有牛白肉食🥳
牛白肉,其實係牛胸肉,接近胸骨既軟骨位,每頭牛只有約一斤😏

當然除左牛肉之外,亦有多款刺身選擇😼

2019-01-07 124 瀏覽
一行四人夜晚約十點時段到達,因為夜的關係餐廳並沒有太多人反而坐得幾舒服。揀左接近三百蚊一位既澳洲m5和牛放題,老實講第一盤黎既時候係超有驚喜的,之後雖然叫同一種不過好似已經不一樣,尚算一般。蔬菜和飲品款式亦算多,可能太夜既關係,炸爐用晒粉漿都無再添加,唯有就咁炸魚蛋蕃薯另外刺身都算好新鮮,總括來說食物質素算幾好。服務方面員工都加湯加得幾頻密,不過最後想加牛時佢地話要睇下廚房收左機未,但係可能之後有人黎佢地最後都有上到畀我地,如果下次講聲last order會好點...有機會會再黎的
2019-01-06 129 瀏覽
這間放題曾經吃過,今天天氣非常冷,最適合吃火鍋的。今晚選了黑毛和牛餐$368,這個餐可以吃到很多款的牛肉,還有和牛刺身送。除了牛肉,還有很多款飲品、天婦羅、蔬菜、丸類和雪糕類,可以任飲任食。鍋底要了壽喜燒,我覺得這個湯底是非常配合,可以帶起和牛的鮮味。黑毛和牛有牛肩肉、三角腩和肉眼上蓋,牛肩肉肉質有點嚼勁,三角腩是三部份中,含脂肪最多的,肉眼上蓋比較肉味多一點。牛白肉爽口肥美,牛柳粒比想像腍又好味。手切肥牛,味道濃郁而且帶點嚼勁,是牛魔王必吃。刺身味道鮮甜,其中以象拔蚌最為鮮味。最後每人一杯雪糕,吃完真的大滿足。
這間放題曾經吃過,今天天氣非常冷,最適合吃火鍋的。

牛白肉爽口肥美,牛柳粒比想像腍又好味。

手切肥牛,味道濃郁而且帶點嚼勁,是牛魔王必吃。

刺身味道鮮甜,其中以象拔蚌最為鮮味。

最後每人一杯雪糕,吃完真的大滿足。

2019-01-06 104 瀏覽
今日荃灣一日遊,不經不覺已經到晚飯時間。抬頭一望,看見稻八的醒目燈光招牌,今晚就食放題啦。座位闊落。食物擺设企理,空間夠闊落。不會覺得好逼。食物種類多,仲有自己整嘅天婦羅,看到都已經好開胃。揀咗$368嘅放題。雪花和牛肥美。任食和牛,連刺身都係任食。🐥⭐⭐⭐⭐現在還送和牛刺身和壽司🍣一份,味道一流。$368餐,可以吃到日本黑毛和牛、澳洲味牛,日本黑毛和牛脂肪豐富,澳洲味牛味道濃郁,兩者各自各精彩。竟然有啤酒放題,加$20就任飲。而且一個人飲都可以。不會計晒成張台嘅人數。讚👍👍👍麒麟啤清甜🐥⭐⭐⭐⭐⭐,我喝了五杯,已經返本了。

座位闊落。食物擺设企理,空間夠闊落。不會覺得好逼。

食物種類多,仲有自己整嘅天婦羅,看到都已經好開胃。

現在還送和牛刺身壽司🍣一份,味道一流。