2019-10-31
阿二佬好快就會離開香港,所以有時間都盡量食多啲飯。今晚嚟到佢屋企附近嘅德福廣場,因為見到稻香佢哋做緊特價阿拉斯加皇帝蟹, $168一斤。元作為所有蟹嘅粉絲,當然一定要來處理處理啦。雞絲粉皮,正常日式醬汁,唔係用麻醬,還可以。砂礓雞腳煮得唔夠耐,所以比較硬身。燒味拼盤,一件都冇食過,不過叉燒妹同阿辣妹表示不錯,當然死肥仔都覺得燒肉夠脆皮。啫啫芥蘭部,不過不失。呢個有一個名堂,不過唔記得咗,主要是阿媽子喜歡食,所有配料都新鮮,可以。黑松露蝦仁炒蛋,非常出色,蝦仁也非常新鮮。紅燒豆腐,一睇個樣都知冇特別。蛋白炒飯,叉燒妹比較喜歡,應該算不錯。六斤四嘅皇帝蟹主角終於出場,比起海X的處理方法,起碼人哋會斬件上,去晒啲內臟等等,宜稻香基本上就係原隻相一啲都冇處理過。訂枱嘅時候問咗可唔可以凍蟹,佢哋前台表示因為下午5:30先至到蟹,所以整唔切,其實全香港都係差唔多時間到蟹,點解海X整得切宜呢間整唔切呢?冇辦法之下焗住食所謂嘅水蛋蒸蟹,出嚟之後發現少少蛋嘅跡象都見唔到,不過都冇理會到就直接將隻蟹分體。食到個頭部份,發現蟹頭個殼面全部都係類似蒸水蛋嘅物體,由於味道偏鹹,分別不出來,不過應該係。基本上蒸蟹
雞絲粉皮,正常日式醬汁,唔係用麻醬,還可以。
砂礓雞腳煮得唔夠耐,所以比較硬身。
啫啫芥蘭部,不過不失。
黑松露蝦仁炒蛋,非常出色,蝦仁也非常新鮮。
紅燒豆腐,一睇個樣都知冇特別。
蛋白炒飯,叉燒妹比較喜歡,應該算不錯。
六斤四嘅皇帝蟹主角終於出場,比起海X的處理方法,起碼人哋會斬件上,去晒啲內臟等等,宜稻香基本上就係原隻相一啲都冇處理過。訂枱嘅時候問咗可唔可以凍蟹,佢哋前台表示因為下午5:30先至到蟹,所以整唔切,其實全香港都係差唔多時間到蟹,點解海X整得切宜呢間整唔切呢?冇辦法之下焗住食所謂嘅水蛋蒸蟹,出嚟之後發現少少蛋嘅跡象都見唔到,不過都冇理會到就直接將隻蟹分體。食到個頭部份,發現蟹頭個殼面全部都係類似蒸水蛋嘅物體,由於味道偏鹹,分別不出來,不過應該係。基本上蒸蟹只要隻蟹新鮮都應該唔會有特別大問題,不過只係呢一間嘅處理手法比較求其,不過蟹是好味的。