餐廳: 稻香 (愛民廣場)
資訊:

2023-05-17 1073 瀏覽
母親節原本開開心心食飯,結果差到極點的體驗。一家大小8大1小坐中桌25號台。食物等了1個鐘才開始上食物,以為母親節人多等得耐都算。催了3次食物都沒來,沒來就算了,埋單的時候收銀仲話數目對,可是手機訂單顯示畫面和帳單上的圈數對不上。收銀人員的態度囂張仲寸,一副差佢錢的樣子。佢哋仲將d錢放落茶位到。中桌9人茶位,收我18個人的錢。不相信可以計下 不算茶錢和服務費是515,18個人吃了515?每人28蚊??!有咩可能啊

食物等了1個鐘才開始上食物,以為母親節人多等得耐都算。

收銀人員的態度囂張仲寸,一副差佢錢的樣子。

佢哋仲將d錢放落茶位到。中桌9人茶位,收我18個人的錢。

2023-05-14
母親節
2023-03-28 750 瀏覽
由於BOOK左位唔洗等位今日星期六食晚飯,人都唔多,全場坐唔滿食左個6人套餐2千幾,岩岩好係6人,都夠食又有龍蝦麵,有條魚鮑魚生菜幾好食,包左汽水同一枝啤酒有個湯好清甜但入面隻鮑魚好聲,唔係甘好食出餐都好快有得食份量都好夠,不過全部加埋質素就一般般全部加埋都完整一個圍餐,有菜,麵,飯同最後細件甜品馬拉糕
由於BOOK左位唔洗等位
今日星期六食晚飯,人都唔多,全場坐唔滿
食左個6人套餐2千幾,岩岩好係6人,都夠食
又有龍蝦麵,有條魚鮑魚生菜幾好食,包左汽水同一枝啤酒
有個湯好清甜但入面隻鮑魚好聲,唔係甘好食
出餐都好快有得食
份量都好夠,不過全部加埋質素就一般般
全部加埋都完整一個圍餐,有菜,麵,飯同最後細件甜品馬拉糕
2023-03-25
  • 龍蝦麵
2023-03-27 380 瀏覽
The first time we visited during the weekend, the $1 chicken was still abit bloody and not cooked through. Yet, the food during the week, which shown in the pictures was cooked better than weekend, where they didn't rushed. This is their seafood banquet deal and there were 11 of us. From abalone, brawns, lobster to scallop dishes. They were delicious and I particularly like the prawn balls. This deal also included drinks and dessert of custard steamed cake rolls.

2023-03-14
  • The seafood banquet
2023-03-19 122 瀏覽
訂左位係呢度飲茶就唔洗等來既時間係星期六12點幾,基本上係無人係門口等位,入面亦坐唔滿價錢就唔多平,點心不過不失其實真係唔係特別好食,食物還可以唔算差消賣蝦就好大粒飽點既大細就一般啦,奶皇飽無流沙既薄撐加雜豆有點奇怪而家原來手機掃CODE下單同自己沖茶,有部茶車比你,甘都幾好唔洗成日叫人加水野食都幾快來到叫左個福建炒飯就太濕
訂左位係呢度飲茶就唔洗等
價錢就唔多平,點心不過不失
其實真係唔係特別好食,食物還可以唔算差
消賣蝦就好大粒
飽點既大細就一般啦,奶皇飽無流沙既
薄撐加雜豆有點奇怪
野食都幾快來到
叫左個福建炒飯就太濕
2023-03-18
2023-01-11 432 瀏覽
食物就無咩特別,因為中央廚房整出黎,但係我最鍾意食就係腸粉同埋炒烏冬,因為腸粉個豉油好味🤣🤣🤣環境方面,平日就比較少人,所以多位唔需要等位,但係到左假期就好多人係到飲茶,需要排隊攞位,咁愛民邨又無其他茶樓,焗住一定要係到等位先有得飲茶。服務員態度欠佳,特別係埋單嘅時候找錢會dun錢俾我😫😫😫

服務員態度欠佳,特別係埋單嘅時候找錢會dun錢俾我😫😫😫
2022-11-06 429 瀏覽
今日第一次阿老婆去飲茶,感覺係食過嘅最差質素嘅點心,蝦餃皮厚過我腳板底,潮州粉果一樣,皮多個料,雞札完全唔係平時食開個款,腐皮太濕,味道欠奉,叉燒腸粉凍兼皮厚,生菜魚皮餃一樣係厚皮到不得了。總之一句,唔識整薄皮!
2022-11-06
2022-05-11 709 瀏覽
今日懶得煮,所以決定去食下酒樓。入到去就已經好快有咁安排到有位,重有優惠係一蚊乳鴿,乳鴿好惹味,一蚊既野,雖然細隻啲,不過一蚊重想點呀,之後再叫多個咕嚕肉,醬皇炒象拔蚌再加一個手拍青瓜小食,以上食物都係喺張孖寶紙到揀,記得問佢啲職員攞因為佢當初唔記得左比我地。哈哈。首先,稻香既咕嚕肉,小編大力推薦,出面啲咕嚕肉好大機會個皮係會淋,不過依個一既咕嚕肉係全部都係脆卜卜,熱辣辣,份量好足夠。之後就係個醬皇炒象拔蚌,本身我地都諗,死啦,無菜洗唔洗加返個菜呢?結果就係依個餸裏面係會炒埋啲西蘭花🥦係個餸裏面,象拔蚌好爽口,好新鮮,炒得好有火喉。手拍青瓜,都係正常野,小酸,作為開胃小食,真係好正。總括,連埋加一茶位$371.5埋單,依個價錢,正正常常,都係好食,會有下次再食多啲唔同既野。
今日懶得煮,所以決定去食下酒樓

因為佢當初唔記得左比我地。哈哈。

首先,稻香既咕嚕肉,小編大力推薦,

手拍青瓜,都係正常野,小酸,作為開胃小食,真係好正。
2021-03-15 1237 瀏覽
門口員工服務態度有待改善,人手嚴重不足,(門口) 員工無視顧客,裏面員工質素好好多,食物質素還可以,在門口那位紅色衣服的Aunt 全程黑臉,這是什麼服務態度個人認為不建議賞試,未食都一肚氣
2021-03-15
2020-11-22 1076 瀏覽
疫情後,已經好耐冇飲早茶,難得約到位好耐冇見的朋友,就來稻香飲個早茶傾吓計。而家點餐唔再用點心紙,係用手機scan bar code自動點餐,方便快捷,減少人與人接觸。侍應也相對少咗。但食物質素麻麻,我哋其中兩樣小龍包同蝦餃皇,個皮一夾就爛咗,蝦餃裡的蝦唔彈牙😓水壺冇水,叫咗第三個人先攞另外一壺嚟。

水壺冇水,叫咗第三個人先攞另外一壺嚟。
2020-11-19 648 瀏覽
疫情期間,在家HOME OFFICE,留得屋企多煮野食到厭呢日係平日,落左去樓下食下午茶,見到稻香下午茶飲茶,12點至下午3點半前落單,大中小優特點都係半價,咁樣計落樣樣都揀優特點都只係半價計,好易番本一於嘆番杯靚茶原來可以用GULU APP 度攞位,會顯時到實時輪侯位置,都算好方便。由時平日既關係,唔算太多人等位,所以都好快就入到今次食咗呢個下午茶,變相係做緊5折,相當抵食,食到飽飽都係150蚊連茶錢加一,兩個人食,坐足成個半鐘,抵。例牌叫左鳳爪,食落相當唔錯燒賣係頂點,但就不過不失,太多肥肉最鐘意係煎腸粉,熱+脆身其他點心都OK既,味道對得住個價錢真係估佢唔到呢個價錢+味道幾抵食,不過要平日一至五下午12-3:30先有呢個半價優惠不過D侍應阿姐態度就真係要改改,明白酒樓服務業惡做工時長又忙,但呢間稻香既侍應普遍態度都唔禮貌加黑面,仲有問下扲碗具都有去無回,真係好趕客但拼合埋侍應阿姐態度既差勁,要打番個折,食店態度都好影響食客光顧既意欲唔係要你笑面近人,咁樣對侍應黎講好辛苦,工時長唔通要你地笑足全程咩,明白既,但都唔好黑面加語氣態度差對客,希望改善下
疫情期間,在家HOME OFFICE,留得屋企多煮野食到厭

由時平日既關係,唔算太多人等位,所以都好快就入到

例牌叫左鳳爪,食落相當唔錯

燒賣係頂點,但就不過不失,太多肥肉

最鐘意係煎腸粉,熱+脆身

其他點心都OK既,味道對得住個價錢

2020-06-11 702 瀏覽
$1雞冇人想Miss,我都唔執輸試返隻,果然好多人,6:00正去到要等位,見侍應不停推住啲雞周圍派!呢個汽鍋湯都係好多人叫,而且$18咪試下囉,可惜真係圖片只供參考,佢係齊料,湯甜,有雞有瘦肉有元貝有螺肉有冬瓜,不過元貝細過粒香口珠,螺肉面積約$5蚊大仲要開半,冬瓜兩薄片。。。算啦,$18當飲個例水算其他小菜選擇真係唔多,都係想焗你食果幾款,仲要圍返$88-1x8之間,點計佢都係圍返隻雞本賺多少少。我地叫左個涼瓜花膠排骨煲,有啲菜又有啲肉咁,清清地,$98都ok嘅,湯正排骨甜,唔似數字屋嘅急凍排骨主角$1雞黎喇,真係即叫即燒出晒煙,要自己剪唔係問題,隻雞多汁夠油,燒到岩岩熟,雞胸都唔會好柴,正其實佢賣$1雞都唔算係Gimmick野,因為佢真係燒得好好食,係手法上小家啲,將啲食水深嘅小菜放出黎焗你食,佢怕個個$1雞加2碗白飯走人,不如加返個條件落去好過啦

。。。算啦,$18當飲個例水算

2020-06-09
2019-10-18 961 瀏覽
秋風起,又係食蟹季節食蟹🦀食蟹🦀食蟹🦀識拆蟹既老公⋯ 加分🥰呢個老婆淨係喺度等食🤭🤭今日我哋去咗食長腳蟹⋯好大隻!嚇到大爺全晚不停叫:拎走佢!拎走佢不過真係好抵食!食左6斤幾係幾百蚊咋🤪🤪唔好以為平,就唔新鮮落左單之後,佢係會拎一隻俾你過目一下你OK佢先拎返入去幫你正蒸 同埋開頭都驚冇乜肉食⋯ 點知隻蟹一上枱 ⋯ 大隻就一定㗎啦!係真係啖啖肉㗎喎!食多幾次都唔肉痛呀真係😂😂😂再叫多個伊面 比小朋友食!真係好滿足嘅一晚#長腳蟹 #阿拉斯加 #帝皇蟹
秋風起,又係食蟹季節
食蟹🦀食蟹🦀食蟹🦀
識拆蟹既老公⋯ 加分🥰
呢個老婆淨係喺度等食🤭🤭
今日我哋去咗食長腳蟹⋯
好大隻!嚇到大爺全晚不停叫:拎走佢!拎走佢
不過真係好抵食!
食左6斤幾係幾百蚊咋🤪🤪
唔好以為平,就唔新鮮
落左單之後,佢係會拎一隻俾你過目一下
你OK佢先拎返入去幫你正蒸
同埋開頭都驚冇乜肉食⋯
點知隻蟹一上枱 ⋯
大隻就一定㗎啦!係真係啖啖肉㗎喎!
食多幾次都唔肉痛呀真係😂😂😂

再叫多個伊面 比小朋友食!
真係好滿足嘅一晚
#長腳蟹 #阿拉斯加 #帝皇蟹
2019-07-12 851 瀏覽
何文田工作,要食點心最近都係呢間分店12點半已經好多人畢竟做街坊生意所以人來人往因為跟同事食Lunch甘我們可以Share dim sum蝦餃餃皮一夾就好快散,好彩蝦肉唔係梅的蛋麻花最快上碟,香脆,白芝麻點綴得唔錯,我中意整碎再逐小逐小沾上甜甜的蜜糖炸雲吞香脆可口,蝦好似細左的鰻魚雞粒炒飯最抵食,見到有鰻魚粒,細粒,無幼骨,炒飯很香,基本上飯粒沾滿醬油色,唔覺好咸,填肚之選鳳爪唔係個個都中意腳趾,入味,有豆卜吸汁,正黑椒牛肚惹味,有啲軟身,但有啲韌左燒賣唔錯,有蝦爽口,少少肥,甘香
何文田工作,要食點心最近都係呢間分店
12點半已經好多人
畢竟做街坊生意
所以人來人往

因為跟同事食Lunch
甘我們可以Share dim sum

蝦餃餃皮一夾就好快散,好彩蝦肉唔係梅的
炸雲吞香脆可口,蝦好似細左的
鳳爪唔係個個都中意腳趾,入味,有豆卜吸汁,正
黑椒牛肚惹味,有啲軟身,但有啲韌左
燒賣唔錯,有蝦爽口,少少肥,甘香
2019-04-15 703 瀏覽
難得有時間,當然要去飲茶好好犞賞自己。同時可以飲茶放鬆心情,與友人邊吃點心邊聊天。午時的特價餐紙不時改變,可以試到新料理。可以選擇特價套餐,148元有兩碗翅,一份前菜海哲,一個飯及兩份點心,相當實惠。與友人選擇喝鐵觀音,店家採用新鮮茶葉泡茶,並不是茶包。鐵觀音味道濃香,沖泡幾次也有茶味。-海哲花拼雲耳-這道前菜驚喜十足,海哲花爽脆入口,酸酸的很開胃。-四喜烤麩-烤麩入味,但不夠鬆軟,配料有花生,冬菇及雲耳。當中冬菇吸收了醬汁的精華,咬下去很JUICY。前菜之後,當然要吃點心。我們點了流沙包,燒賣,腸粉等等。-川汁抄手-醬汁有很香的蔥蒜味,帶點酸辣,抄手是一口大小,裡面的餡料也很入味。-蓮蓉桃包-友人好像不太喜歡吃壽包,覺得是老人家過生日才會吃,但我很喜歡吃壽包,所以飲茶見到也會點。這個桃包裡面沒有蛋黃,只有蓮蓉。蓮蓉與麵包的比例剛好,不會過甜或太乾身。-鮑汁雞腳-一碟有六隻雞腳,十分入味,而且不用怎麼咬就可以吃到,滷得夠軟身。另外有大量花生,適合「花生友」,一邊聽人聊天,一邊吃花生。-馬拉盞安格斯牛肉炒飯-米飯粒粒分明,牛肉比較乾身,不夠入味,但份量夠多。感覺上比白飯多了鹹香味,適合搭

午時的特價餐紙不時改變,可以試到新料理。

與友人選擇喝鐵觀音,店家採用新鮮茶葉泡茶,並不是茶包。
鐵觀音味道濃香,沖泡幾次也有茶味。

-海哲花拼雲耳-
舟山海哲花拼雲耳

這道前菜驚喜十足,海哲花爽脆入口,酸酸的很開胃。

-四喜烤麩-
四喜烤麩
烤麩入味,但不夠鬆軟,配料有花生,冬菇及雲耳。
當中冬菇吸收了醬汁的精華,咬下去很JUICY。

前菜之後,當然要吃點心。

我們點了流沙包,燒賣,腸粉等等。

-川汁抄手-
川汁抄手

-蓮蓉桃包-
蓮蓉桃包

這個桃包裡面沒有蛋黃,只有蓮蓉。
蓮蓉與麵包的比例剛好,不會過甜或太乾身。

-鮑汁雞腳-
鮑汁雞腳
另外有大量花生,適合「花生友」,一邊聽人聊天,一邊吃花生。

-馬拉盞安格斯牛肉炒飯-
馬拉盞安格斯牛肉炒飯
米飯粒粒分明,牛肉比較乾身,不夠入味,但份量夠多。
感覺上比白飯多了鹹香味,適合搭配其他點心吃,中和味道。

其他點心味道也不錯,吃完很滿足!

店內比其他茶樓安靜,不用太大聲也可以聽到對面友人說話。
吃飯後,可以慢慢飲杯茶,繼續聊天,環境舒適。
2019-04-12
舟山海哲花拼雲耳
蓮蓉桃包
鮑汁雞腳
2019-02-14 675 瀏覽
一大班人 可以食兩個鐘lunch 飲茶就最啱la 春期間 餐牌上多咗好多嘢可以揀😂 揀e度飲茶係因為有炸饅頭😍 好少地方有得食炸饅頭,頭點鍊奶簡直一流😋👍 記得之前係可以叫一碟魷魚鬚 不過今次睇就唔見餐牌上面有lu。。 仲有可能d師父都仲放緊假🤷‍♀️🤷‍♀️ 有d 炒粉麵飯都暫停供應 😗 一大班人會叫好多籠食物先夠飽🤔 服務都尚可 係上茶耐左d 叫人都好快有人黎/應 之前黎過一次係呼天不應😂🤔。。 可能同新春期間都有d關係啦😂🤷‍♀️🤷‍♀️
2019-02-12