2015-07-01
大學死黨L先生終於放紅色炸彈, 我們一班friend都超級開心決定約埋出黎吹口水開心下, 酒樓一定係較好的選擇因為地方較一般餐廳闊落, 而且傾幾耐都吾會趕你走所以我們近近地去左稻香晚飯喇!!!7點左右去到, 入面都吾算多人, 接待員好快就有位比我們由於L先生一早講左今餐佢請客, 所以食咩當然由老細發板啦因為岩岩有半圍人, 吾駛煩決定叫左個半席的晚宴套餐乳豬其實, 送上黎的時候有D怪, 份量得半隻, 但係乳豬頭就全隻上, 有少少嚇親的感覺, 講番味道, 可能放左一陣先上菜, 所以乳豬只係微暖, 不過有可能係細豬加上火侯控制得宜, 食落時口感仍然爽脆, 裡面亦肉嫩多汁, 另外, 師傅的刀功不錯, 外皮不會切到連住一舊肥肉, 只是剛剛切到有一薄薄層的脂肪, 真係食多2件都吾會油膩貴妃雞味道一般,雞肉都算嫩滑, 可能雞較細隻份量偏少炸蠔卷都脆卜卜, 裡面材料都好豐富, 有切碎左的雜菇, 蠔肉, 馬蹄, 青芹, 可能配料多以清淡的蔬菜為主, 反而突出到蠔肉的鮮味, 同時中和左肥膩感雞絲海皇翅個翅出乎意料, 我們一致認為比平時結婚飲的翅仲要足料, 雖然都知吾會比咩靚翅你食, 但D翅都有5蚊甘大塊,
決定約埋出黎吹口水開心下, 酒樓一定係較好的選擇
因為地方較一般餐廳闊落, 而且傾幾耐都吾會趕你走
所以我們近近地去左稻香晚飯喇!!!
7點左右去到, 入面都吾算多人, 接待員好快就有位比我們
由於L先生一早講左今餐佢請客, 所以食咩當然由老細發板啦
因為岩岩有半圍人, 吾駛煩決定叫左個半席的晚宴套餐 乳豬
貴妃雞
味道一般,雞肉都算嫩滑, 可能雞較細隻份量偏少
炸蠔卷
雞絲海皇翅
個翅出乎意料, 我們一致認為比平時結婚飲的翅仲要足料, 雖然都知吾會比咩靚翅你食, 但D翅都有5蚊甘大塊, 絕對有誠意咬落鮮滑爽口, 加上湯底咸淡適中, 口感又吾會好杰, 最怕生粉水開到好似漿糊甘, 所以我飲左2大碗
清蒸大海斑
肉質肥美爽口, 蔥蒜香味濃郁, 魚汁鮮甜, 朋友用黎撈飯, 一流
XO醬花姿珊瑚
甜青豆吾會炒到又老又韌, 而花姿和珊瑚蚌都夠大隻而且惹味可口, 不過略微多油
玉環脯
入面無用瑤柱, 反而用左蝦膠, 食落有D似食燒賣, 不過爽口彈牙, 而節瓜稔身清甜, 不錯
瑤柱蛋白炒飯
賣相普通, 看似沒什麼顏色, 不過炒得夠鑊氣夠乾身, 絕對不油膩, 飯味很香
楊枝甘露
淡淡既芒果香味, 芒果和柚子肉都十分清甜, 西米唔會太腍, 同松記口感差不多
套餐包左甘多個菜式, 份量足料, 還有甜品和半打罐裝汽水, 價錢絕對合理
而且服務員當晚都跟得好足, 上菜, 換碟, 斟水都好快手
所以這餐晚飯整體都好令人滿意