2015-07-01 1048 瀏覽
大學死黨L先生終於放紅色炸彈, 我們一班friend都超級開心決定約埋出黎吹口水開心下, 酒樓一定係較好的選擇因為地方較一般餐廳闊落, 而且傾幾耐都吾會趕你走所以我們近近地去左稻香晚飯喇!!!7點左右去到, 入面都吾算多人, 接待員好快就有位比我們由於L先生一早講左今餐佢請客, 所以食咩當然由老細發板啦因為岩岩有半圍人, 吾駛煩決定叫左個半席的晚宴套餐乳豬其實, 送上黎的時候有D怪, 份量得半隻, 但係乳豬頭就全隻上, 有少少嚇親的感覺, 講番味道, 可能放左一陣先上菜, 所以乳豬只係微暖, 不過有可能係細豬加上火侯控制得宜, 食落時口感仍然爽脆, 裡面亦肉嫩多汁, 另外, 師傅的刀功不錯, 外皮不會切到連住一舊肥肉, 只是剛剛切到有一薄薄層的脂肪, 真係食多2件都吾會油膩貴妃雞味道一般,雞肉都算嫩滑, 可能雞較細隻份量偏少炸蠔卷都脆卜卜, 裡面材料都好豐富, 有切碎左的雜菇, 蠔肉, 馬蹄, 青芹, 可能配料多以清淡的蔬菜為主, 反而突出到蠔肉的鮮味, 同時中和左肥膩感雞絲海皇翅個翅出乎意料, 我們一致認為比平時結婚飲的翅仲要足料, 雖然都知吾會比咩靚翅你食, 但D翅都有5蚊甘大塊,
決定約埋出黎吹口水開心下, 酒樓一定係較好的選擇
因為地方較一般餐廳闊落, 而且傾幾耐都吾會趕你走
所以我們近近地去左稻香晚飯喇!!!

7點左右去到, 入面都吾算多人, 接待員好快就有位比我們
由於L先生一早講左今餐佢請客, 所以食咩當然由老細發板啦

因為岩岩有半圍人, 吾駛煩決定叫左個半席的晚宴套餐
乳豬

貴妃雞

味道一般,雞肉都算嫩滑, 可能雞較細隻份量偏少

炸蠔卷

雞絲海皇翅

個翅出乎意料, 我們一致認為比平時結婚飲的翅仲要足料, 雖然都知吾會比咩靚翅你食, 但D翅都有5蚊甘大塊, 絕對有誠意
咬落鮮滑爽口, 加上湯底咸淡適中, 口感又吾會好杰, 最怕生粉水開到好似漿糊甘, 所以我飲左2大碗

清蒸大海斑

肉質肥美爽口, 蔥蒜香味濃郁, 魚汁鮮甜, 朋友用黎撈飯, 一流

XO醬花姿珊瑚

甜青豆吾會炒到又老又韌, 而花姿和珊瑚蚌都夠大隻而且惹味可口, 不過略微多油

玉環脯

入面無用瑤柱, 反而用左蝦膠, 食落有D似食燒賣, 不過爽口彈牙, 而節瓜稔身清甜, 不錯

瑤柱蛋白炒飯

賣相普通, 看似沒什麼顏色, 不過炒得夠鑊氣夠乾身, 絕對不油膩, 飯味很香

楊枝甘露

淡淡既芒果香味, 芒果和柚子肉都十分清甜, 西米唔會太腍, 同松記口感差不多

套餐包左甘多個菜式, 份量足料, 還有甜品和半打罐裝汽水, 價錢絕對合理
而且服務員當晚都跟得好足, 上菜, 換碟, 斟水都好快手
所以這餐晚飯整體都好令人滿意

2015-06-30
  • 雞絲海皇翅
  • 乳豬
  • 瑤柱蛋白炒飯
2015-06-25 1007 瀏覽
原本打算去唱歌,點知因為學生開始放假,價錢貴左.今晚又要食放題,唱咁小時間唔抵,所以最後決定飲茶..2點15分左右等位.等左5分鐘有位.雖然坐門口位,但有野隔住都OK的....由於朋友和妹妹遲點先黎到,又讓著肚餓,最後由我發板先叫一些,等她們來到時便可吃啦哈哈,慳劍的我,當然係叫最平的那張特價點心紙先啦!再加小小貴DD點心魚肚滑雞扎($10),這個入面的魚肚,雞肉都無乜味,腐皮正常啦!總括黎講比較清淡車打豆腐拼脆抄手($8)這個全場最好味.,豆腐入面有流心餡(我覺得係芝士),熱辣辣好味,抄手炸得比較乾.芋酥盒拼鯪魚球($8)芋酥盒淡味,唔太喜歡,鯪魚球味道倒不錯,熱辣辣幾好...咖喱魷魚酥($8)這個全無咖喱味,魷魚酥完全吸唔到咖喱味,咖喱又水汪汪,唔得...混醬白腸粉($6)哈哈,食呢個小小白痴,應該係街食比較美味....只係突然想食....呢到腸粉夠熱,但唔夠滑皮較厚...好一般貴價小小的點心如下:脆皮方丁魚腐($12.8),凍凍地,質感怪怪地,食唔到魚味,最後無乜人掂過金網蘿蔔糕($12.8)全凍,蘿蔔唔算多.川汁抄手($12.8)抄手都幾多,汁整得唔錯,只係包得太厚,己至皮唔熟

點心紙
貴價小小的點心如下:
金網蘿蔔糕($12.8)全凍,蘿蔔唔算多.
金粟花姿餅($13.8)熱辣辣好好,花姿夠彈牙.
鴛鴦雙潮($13.8)即蝦餃加粉菓.蝦餃皮唔算太薄,蝦算多,OK.粉菓無食,唔評
蒜蓉元貝白玉($14.8)蒜蓉味夠.白玉即豆腐,但比較鞋口,可以唔叫
水晶和菓子($11.8)未到前以前為係熱的,點知黎到係凍的.皮夠彈,黃色的奶黃好過紅豆,紅豆太甜了
環境算唔錯,三個人俾張枱算大,枱與枱之間唔算密,坐得幾舒服

服務:唔覺太好,我地無叫的點心剔左黎左,叫阿姐跟佢好晦氣,仲要拎張單黎話你地剔左.其實,唔係我地剔的,話原子筆顏色唔同左佢先無聲出,但都好晦氣地取消張單....

茶錢唔知,無留意..3個人食左約180元,直頭超抵價...但質素平平

2015-06-22
5 分鐘 (堂食)
2015-04-13 1190 瀏覽
雖然那是去年的事,不過我都好想寫番和男朋友去過食野的地方。呢一日係我失業多時之後的第一個返工日,而且我和男友都成兩個禮拜無見,於是我們就約了呢晚出黎見下面啦。 那晚我男友睇完醫生,都差唔多八點,不過他諗起 9 點開始稻香有宵夜火鍋,而且每人都係百零蚊,都幾抵食,咁就不如等多陣先去食啦。呢度的火鍋係電磁爐的,比用 gas 爐的火鍋更方便更安全吧。我們叫了雞湯湯底,味道都 ok。薄切雪花牛肉,估唔到賣相都幾靚,肥瘦適中,都有少少牛味啦。另外生菜大大碗咁上,份量好多,洗得好乾淨,而且都算新鮮。基本上我們兩個都鍾意食牛,差唔多成晚都在食牛肉。另外都叫了其他食物,好似豆卜、雞肉、炸腐竹卷、白蘿蔔等,不過味道都係普普通通啦。記得最後我們仲拿了兩杯細細杯既雀巢雪糕,我想食既朱古力味無晒,咁男友幫我拿了芝麻味,而他拿了雲呢嗱味,叫做飯後甜品啦,好滿足~ 男友係心急人,同佢一齊食飯,係好難影到靚 shot 架,相機想食先都好難,哈哈。但係,當煲入面既水就黎乾晒,有些侍應都好似睇唔到咁,好少主動幫我們加水。我們親眼和親耳聽到和睇到,當有個後生既侍應,想主動幫我們加水個陣,有個老老地的侍應就叫他唔好攪,好

另外生菜大大碗咁上,份量好多,洗得好乾淨,而且都算新鮮。

但係,當煲入面既水就黎乾晒,有些侍應都好似睇唔到咁,好少主動幫我們加水。我們親眼和親耳聽到和睇到,當有個後生既侍應,想主動幫我們加水個陣,有個老老地的侍應就叫他唔好攪,好似仲罵左他幾句添。

之但係桌面壼水太重,我女仔一個拎唔起,男友又咁岩整親手唔方便拿。好彩我們次次叫那個後生侍應埋黎幫手加水,他都好肯過黎加水的。我們同他講 sorry同埋累他俾人罵,他無西面,反而仲好風趣咁讚我男友係「廿四孝男友」添~

我們兩個坐左三個鐘,差唔多坐到半夜至走,但係都無人會催埋單或者趕我地走,即使環境有少少嘈,但都算係吹水既好地方。

呢餐飯埋單大約是 $220,即係平均每人 $110,食既野同晚巿差唔多,不過價錢就平一些,都幾抵食!
但講真,服務整體就差左少少。

雖然今晚宵夜不過不失啦,不過我真係好多謝男友,雖然他都失左業兩個幾月,但係今次都仲係他請食飯。BB,你對我咁好,我剩係愛你一個架咋。我希望下次出黎食飯個陣,我可以請番你食好野!
2014-08-01
15 分鐘 (堂食)
$110 (宵夜)
慶祝紀念
紀念日
2015-02-14 1005 瀏覽
放學後去飲茶,捨近圖遠去未幫趁過荷里活商業中心2樓稻香酒樓,見到都是員工人手不足的情況。但坐下已經見到有一壺熱水侍候。今次點選酥皮菠蘿包、香芋金錢酥盒酥皮菠蘿包~外皮酥脆的西式菠蘿包還暖的,內餡是叉燒,售$13.8雖然包仔細細,都算美味抵食。香芋金錢酥盒~中間的香芋蓉味道如啱,周邊的芝麻吃香口,外圍綠色未吃出是什麼?售$9.8好食又抵食下次一定要再試!川汁抄手~$12.8一碟有九粒抵食夾大件,微微辣帶出食慾。煎年糕~$16.8~喜歡年糕不糊口和沾筷,也不勁甜。珊瑚闊少炒飯$88~珊瑚蚌很爽口,飯雖然不是炒得粒粒爽,沒有太油膩膩都算OK,而且大大碟。
今次點選酥皮菠蘿包、香芋金錢酥盒
川汁抄手~$12.8一碟有九粒抵食夾大件,微微辣帶出食慾。
煎年糕~$16.8~喜歡年糕不糊口和沾筷,也不勁甜。
2015-02-13
2014-12-11 1023 瀏覽
冷風到,特別想打邊爐,今晚揀左黎稻香打,可以慢慢食,食火鍋放題太趕啦。六點幾黎到,係咪太早呢?得幾枱客咋,侍應安排左窗邊嘅二人枱,幾濶落,又有街景睇下,唔錯。湯底四十八起,料價錢分紅黃綠,四十八,三十八同廿八,另加十二蚊可以任飲酸梅湯,豆漿,夏枯草,果汁等,仲有紅豆沙,芝麻糊等糖水任食,都幾抵呀。點左幾樣料同芫荽皮蛋湯底,啲料超快到,賣相都幾靚。美國肥牛 $48卷到一圈圈咁,幾靚,但啲冰一滆左就塌哂落黎。半肥瘦,幾有牛味,ok啦。響鈴卷 $20我見有啲枱係十條,有啲係八條,大細之分?無油味,浸一浸就食得,啱哂心急人士。蟹柳 $38冰得黎無雪味,有少少鮮味,都幾好味,好啱打邊爐。潮州魚蛋 $38友人不喜,幾乎係我一個人食哂,無乜魚味,質感鬆散,有魚骨,麻麻。鵝腸 $48鮮嫩爽口無異味,好食。西洋菜 $28洗得好乾淨喎,賣相靚,打邊爐食西洋菜好正,吸湯一流。芫荽皮蛋湯底 $48芫荽唔多但皮蛋就幾多,略鹹左少少,都幾香架。除左落單全程都無伙計,基本上任坐唔趕客,傾計吹下水食下野都係一個好地方。

點左幾樣料同芫荽皮蛋湯底,啲料超快到,賣相都幾靚。
美國肥牛 $48
響鈴卷 $20
蟹柳 $38
冰得黎無雪味,有少少鮮味,都幾好味,好啱打邊爐。
潮州魚蛋 $38
鵝腸 $48
鮮嫩爽口無異味,好食。
西洋菜 $28
洗得好乾淨喎,賣相靚,打邊爐食西洋菜好正,吸湯一流。
芫荽皮蛋湯底 $48
芫荽唔多但皮蛋就幾多,略鹹左少少,都幾香架。

2014-12-06
2014-10-01 733 瀏覽
經典點心.懷舊價錢.叫左:流芯煎堆仔,農家滋補雞腳,燒鴨米線,煎釀三寶,韭菜豬紅,貢苗餃拼米卷,叉燒包併野菌包,金粟肉丸粥,時菜鯪魚球,香菇雞扎流芯煎堆仔:內在為流心奶皇十分香甜好味,外片煎堆仔香脆美味.農家滋補雞腳:完全冇藥材味,雞腳比較硬.燒鴨米線:燒鴨比較瘦同骨,米線好爛又粉,差.煎釀三寶:魚肉新鮮,煎得唔太油,煎魚蛋特別彈牙鹹鮮.韭菜豬紅:豬紅味道好腥,完全唔好食.貢苗餃拼米卷:貢苗餃清香美味,米卷香糯夠味.叉燒包併野菌包:叉燒包香甜用料足汁醬出色.野菌包好香菇菌味,清香味美.金粟肉丸粥:個粥出來已經凍,肉丸冇咩味,味道一般.時菜鯪魚球:鯪魚球唔彈牙有小小腥,蒸得太乾.香菇雞扎:同一問題蒸過籠乾過頭,腐皮唔香又老,雞肉完全冇味又嚡.整體:環境比較差,食品一般.
經典點心.懷舊價錢.

農家滋補雞腳:完全冇藥材味,雞腳比較硬.

燒鴨米線:燒鴨比較瘦同骨,米線好爛又粉,差.

煎釀三寶:魚肉新鮮,煎得唔太油,煎魚蛋特別彈牙鹹鮮.

韭菜豬紅:豬紅味道好腥,完全唔好食.

貢苗餃拼米卷:貢苗餃清香美味,米卷香糯夠味.

金粟肉丸粥:個粥出來已經凍,肉丸冇咩味,味道一般.
時菜鯪魚球:鯪魚球唔彈牙有小小腥,蒸得太乾.

整體:環境比較差,食品一般.
流芯煎堆仔
金粟肉丸粥
時菜鯪魚球
香菇雞扎
2014-09-10
$52.5 (下午茶)
流芯煎堆仔
煎釀三寶
貢苗餃併米卷
叉燒包併野菌包
2014-05-22 999 瀏覽
專登去試.叫左:义燒,黃豆醬蒸蝴蝶青斑,川貝無花果燉鮮螺川貝無花果燉鮮螺:湯好清甜,料足飲落好清潤,份量都有碗半.义燒:半肥瘦义份量都唔細,做得好甜美,送飯好正.黃豆醬蒸蝴蝶青斑:麵醬好有家庭感覺,青班肥美肉滑,蒸嘅火候剛剛好,唔會嚡,魚幾新鮮.可惜細條左小小.整體幾好,地方都幾好坐環境唔錯.
專登去試.
叫左:义燒,黃豆醬蒸蝴蝶青斑,川貝無花果燉鮮螺
川貝無花果燉鮮螺:湯好清甜,料足飲落好清潤,份量都有碗半.
义燒:半肥瘦义份量都唔細,做得好甜美,送飯好正.
整體幾好,地方都幾好坐環境唔錯.
义燒
川貝無花果燉鮮螺
黃豆醬蒸蝴蝶青斑
2014-05-19
$88.50 (晚餐)
义燒
川貝無花果燉鮮螺
黃豆醬蒸蝴蝶青斑
2014-05-05 804 瀏覽
夜晚11點周圍搵有無一間係可以坐得耐d同食得好少少既地方...原先諗住黎打邊爐..不過最後都係叫左小菜...記得之前呢到係上樓同潮樓..但而家改左做稻香.. 坐低睇下個menu...叫左個雞絲粉皮..蟹子粉絲煲...醬燒茄子..一個燉湯...同埋龍蝦伊麵...好快就上左個雞絲粉皮..應該係一早整好左...所以甘快有得食..其他野就好鬼慢...等左幾個字..雞絲粉皮...好重花生醬味..一般般...之後就上左個湯同茄子..茄子真係煮得好好味..如果送埋飯會仲正..不過叫左2個麵..所以無再叫飯..蟹子粉絲..同個名一樣..係無其他野..剩係得d蔥..麻麻地..唔抵食..到最貴果樣..龍蝦伊麵都幾大碟既..不過食食下既時候..我手多拎左隔離檯張menu睇...見到龍蝦烏冬係118定138...但我地要伊麵就198定188..貴左勁多...即刻後悔叫左伊麵...因為我地得2個人.所以最後要打包粉絲..茄子..龍蝦伊麵走...餐龐要收外賣盒錢都正常..但酒樓都收..好似有d搞笑...1蚊1個..膠袋0.5/1個..最後收左我地3.5for外賣=.="
2014-04-24
  • 茄子