2020-02-26 723 瀏覽
午餐。鐵板燒套餐、刺身飯。(圖:已食幾啖,包括海膽;鐵板餐影唔晒)先上的是送的蘋果汁;繼而是味噌湯;繼而是主食;繼而是蒸蛋。次序是亂龍的,但作爲商業區的餐廳,可以原諒。蒸蛋有櫻花蝦,滑,份量剛好。鐵板帶子、牛都略咸,牛可再熟一點點。刺身豐富,新鮮,配搭特别,飯調味恰好。湯恰好。總結:物有所值,會再光顧。
午餐。鐵板燒套餐、刺身飯。
(圖:已食幾啖,包括海膽;鐵板餐影唔晒)
先上的是送的蘋果汁;繼而是味噌湯;繼而是主食;繼而是蒸蛋。
次序是亂龍的,但作爲商業區的餐廳,可以原諒。
蒸蛋有櫻花蝦,滑,份量剛好。
鐵板帶子、牛都略咸,牛可再熟一點點。
刺身豐富,新鮮,配搭特别,飯調味恰好。
湯恰好。
總結:物有所值,會再光顧。
2020-02-26
2020-02-15 428 瀏覽
情人節想試吓新餐廳,左揀右揀,見到呢間價錢合理,位置適中。試過之後,覺得食物質素高,賣相一流,很值得推薦。如果唔係情人節餐廳冇咁忙,可能會更加好食。下次一定會再去幫襯!
2020-02-14
2020-01-11 771 瀏覽
158蚊午餐嚟講係抵食同好食有個炒飯唔記得影星期六下午都七八成滿多人最好訂位啦個餐有蛋有湯有飯主食二樣好相宜的價格而且坐得舒服其他燒物也不貴幾十蚊一個左右可惜梅酒最好少叫一枝下次再嚟
158蚊午餐嚟講係抵食同好食
其他燒物也不貴幾十蚊一個左右
可惜梅酒最好少叫一枝
下次再嚟
2019-12-20 1006 瀏覽
每年聖誕同新年都係最忙嘅時間,出街搵食真係諗到頭痛。好彩最近發掘倒一個令我難忘嘅餐廳,試過幾次,覺得唔錯。呢間餐廳地方唔算大,怕嘈想傾吓偈,絕對係首選。環境舒適,裝修睇落幾有格調,由其牆上面條龍,行到入餐廳係會俾佢吸引咗。😄食物方面,茶碗蒸入面好足料,蛋夠滑,呢幾日凍凍哋,食佢最啱。我個人比較鐘意食豚腩露筍卷,肉質鮮嫩,仲好juicy,卷住d baby asparagus, 好鮮甜,一d都唔漏。不得不讚佢哋嘅刺身,好新鮮,可以媲美日本當地食嘅正。😋 琴晚同朋友又去幫襯,老闆介紹咗個聖誕火鍋餐。餐入面有刺身,仲有我鐘意嘅茶碗蒸😍。食完個火鍋,師父仲好生鬼咁出嚟一路講解,一路整個雜坎我哋食。本來凍凍哋,食完暖笠笠咁走。 呢間餐廳,有意思,即得一試再試。😉
竜匠沙律
  • 刺身
  • 清酒火焰鍋
  • 雜坎
2019-11-01 1545 瀏覽
最近經過灣仔果頭發現有一間新開的餐廳, 主打日本料理, 今日特登過黎嘗嘗鮮。餐廳裝修幾精緻, 同埋樓底高, 令空間感大左。不過餐廳的木趟門好重, 好難開… 😖午市套餐有十幾款選擇, 都算幾多! 最後我揀左豐洲角切魚生丼($88), 而餐飲就係鮮橙汁。茶碗蒸無預計到原來除左主菜之外, 仲有前菜 (因為餐牌無寫)。呢個茶碗蒸煮得好好, 又滑又軟熟。裡面的香菇味道好突出, 菇味好香, 唔似出面果D無味菇。另外除了蛋的味道之外, 我仲食到有海鮮的味道。我估計應該係製作茶碗蒸的高湯加左海鮮, 所以食落去有陣鮮味。加埋上面有大大粒的魚籽, 整體黎講呢個前菜好正!味噌湯第二道前菜就係味噌湯, 亦都係餐牌無寫的。有前面的茶碗蒸做對比, 呢個味噌湯就有少少被比下去。雖然都好味的, 但味道唔算好突出, 只屬一般。豐洲角切魚生丼黎到主菜啦, 一上枱就見到呢個魚生丼材料好豐富, 好足料! 魚生方面有三文魚、油金魚、吞拿魚、八爪魚🐙等等切成粒狀,另外再拌上青瓜🥒、蕃茄仔🍅同埋三文魚籽。色彩繽紛又有多重口感, 好正! 不過我略縑飯比較硬同比較實, 可能因為我個人比較中意比較淋身的飯🤪餐廳的食物有質素的, 不過上菜

豐洲角切魚生丼

餐廳的食物有質素的, 不過上菜時間比較耐, 我等左多過半個鐘先上主菜, 呢點需要改善下。不過整體黎講都算唔錯的, 會考慮再encore, 不過下次就要試下佢既燒物 (始終佢個名都係寫”燒物料理” 😂)
$96.8 (午餐)
2019-10-25 841 瀏覽
今晚同好友聚舊,呢位好友又帶我食好野啦🤩⋯⋯,佢話帶我去間我一定喜歡既食府,今次帶左我黎灣仔呢間新開既Fusion菜,環境好靚又舒服,有鐵板燒、串燒、燒物、同各色各樣前菜&小食,仲有湯飲一入到黎進到環境唔錯,最like牆上面條龍,一坐底到先黎食左個滑滑的茶碗蒸😋再黎百花雞皮(限定)架😍三元豚配朝鮮豆腐👉🏻豚肉好Juicy 、配埋個醬超好味😋澳洲羊架!juicy🥰炒什菜大蜆蝦籽魚奶湯.....
再黎百花雞皮(限定)架😍
三元豚配朝鮮豆腐👉🏻豚肉好Juicy 、配埋個醬超好味😋
澳洲羊架!juicy🥰
炒什菜
大蜆蝦籽魚奶湯.....
三元豚配朝鮮豆腐
2019-10-25
三元豚配朝鮮豆腐
2019-09-19 978 瀏覽
和朋友5人去試這間新開張的日本菜,有驚喜呢! 海膽,刺身很新鮮,我覺得最好味是和牛和鵝肝,配上老板介紹的清酒,回味無窮😍😃😃我朋友覺得燒牛舌和火焰地獄雞鎚最有特色
刺身拼盤
最愛煎鵝肝