2019-12-24 944 瀏覽
朋友介紹,星期六,專程開車到此地方,很容易搵到了,時間已經11:30m,周圍泊滿了車,慢慢行一圈,尚有幾個車位,免費泊車村屋改成的酒樓,已經坐滿7成人,剛巧,地下大廳內,有一張吉枱,一行五人(包括嫲嫲)快快坐低,分頭,去廚房,攞碗筷洗,又要自己沖茶。感覺就似,一家人準備過年開飯的感覺😂還未坐好,已聽到了,廚房,叫咪,新鮮茶果,新鮮鳳爪排骨!匆匆忙忙起身,跑去廚房,拿到茶果和新鮮的鳳爪排骨😊😊嫲嫲說,茶果,好好味😋,蘿蔔絲茶果由於,新鮮出爐,全都是,叫咪,所以我們都拿到全部新鮮的食物,整體也幾好味,唯獨西洋菜,實在太多人排隊了,沒有試到😢值得推介,再來

還未坐好,已聽到了,廚房,叫咪,新鮮茶果,新鮮鳳爪排骨!

匆匆忙忙起身,跑去廚房,拿到茶果和新鮮的鳳爪排骨😊😊

嫲嫲說,茶果,好好味😋,蘿蔔絲茶果

值得推介,再來

2019-12-21
$65 (早餐)
  • 茶果
2019-12-14 856 瀏覽
今日想食乜嘢呀? 飲茶啦。邊度飲呀?呢個季節,梗係上大帽山川龍喇啦。呢間隱蔽地茂既茶樓,全自助式; 自己搵位、 自己沖茶、自己拎點心……乜都自己。 環境方面, 呢度係一間丁屋,分2層,如果屋内搵唔到位,可以坐外面。 不過要搭枱的。仲有呢度冇枱布、地氈、衛生環境一般。來呢度飲茶,就要接受呢度嘅文化。食物方面:西洋菜……必食,因最出名的。未食已聞到菜既香味。至於,價錢方面就約5O蚊左右一碟,份量唔小。其他點心就一般……豉汁鳳爪; 個汁唔錯,不過好多油。蝦米腸粉; 腸粉好大條,細食既人食一碟就飽左。义燒包; 個包皮好厚,無乜餡料,唔夠熱。茶果; 分甜同鹹, 我揀咗蘿蔔絲茶果同艾草茶果(芝麻餡)。 茶果唔係成日有,當整好,員工會開咪叫茶客自己去攞。整體都ok,嚟飲茶又可以順便 行下山吸下新鮮空氣,係一個唔錯嘅選擇。
今日想食乜嘢呀?
 飲茶啦。
邊度飲呀?
呢個季節,梗係上大帽山川龍喇啦。

食物方面:
其他點心就一般……
豉汁鳳爪; 個汁唔錯,不過好多油。
蝦米腸粉; 腸粉好大條,細食既人食一碟就飽左。
义燒包; 個包皮好厚,無乜餡料,唔夠熱。

2019-12-14
10 分鐘 (堂食)
2019-12-13 672 瀏覽
天朗氣清......上山飲茶是一姐至愛,先見一籠籠點心,精緻又好味,即時將想吃的點心飽覽在桌上........最欣賞係山水豆腐花,名符其實由山水弄出來的,特別是燒賣😋😋坊間是吃不了的。腸粉幼滑,足料......🥳🥳🥳點心每次不同,每次出爐款式不同,以一姐估計,點心師傳將點心做到最好推介出來,確保品牌出品必屬皆品....要找緊時機,捕捉心儀的點心。一姐由小到大必食春蛋燒賣,食遍天下,最好也是大山出品🤩🤩🤩
2019-08-12
2019-12-10 524 瀏覽
比人呃話食大排檔....都錯唔晒嘅。格局似,自己揾位,自己倒茶,自己抹下枱櫈啦!仲有,要自己落去攞嘢食,但呢個就係風味囉。茶果類,係要搶嘅,因為好快無,同埋好多人想食。呢款係菜圃雞屎藤,咸嘅,味淡 ,不及大澳買嘅好食,但都唔差,而且唔係咁易買到,值得試。黃色係蘿白茶果,但我覺得似大發糕加茶果混合體,甜甜地。西洋菜又係要搶嘅,如果想食菜,好其他選擇,但佢大大塊西洋菜田,水種嫁,即摘即淥,$50一碟,好多人想都食唔到,因為賣晒。而大飽一向係我最愛,佢好在有我最愛嘅鵪鶉蛋 但個包放左一陣,凍左少少,就開始硬了。紅豆糕好正常嘅酒樓質素,好夠滑,凍食好味。整餐連茶價$118,食風味。上山為左間中吸下新鮮空氣,所以上得黎,對食物唔好有太大嘅期望,求其一餐啦。另外不求衞生,洗手間不多。
比人呃話食大排檔....都錯唔晒嘅。
格局似,自己揾位,自己倒茶,自己抹下枱櫈啦!
仲有,要自己落去攞嘢食,但呢個就係風味囉。

紅豆糕好正常嘅酒樓質素,好夠滑,凍食好味。

整餐連茶價$118,食風味。

另外不求衞生,洗手間不多。
  • 菜圃茶果
2019-12-09 467 瀏覽
星期六,晨早流流,約咗個朋友一齊去行山,行山之前就梗係要食飽啲嘅,所以就嚟咗端記茶樓食飽先至出發!已經係第二次嚟啦,人大咗就愈係鍾意體驗呢啲原始風味,始終平時喺城市居住得耐呢啲傳統野真係買少見少。入返正題先,其實交通好方便,一啲都唔難嚟到,喺荃灣市區坐80號小巴去到總站行多兩步就到啦。呢度係自助式茶餐,拎碗筷、茶水、點心呢啲全部都係自助,只有埋單呢個動作要職員幫手。其實自助都幾好吖,睇啱咩嘢想食就拎嚟食,啲姐姐仲會嗌咪介紹有咩係新鮮出爐嘅嘢食,啱食嘅就出去拎,咁樣真係好有特色嘅。唔好以為咁早無咩人呀,其實我地9點左右到都已經人頭湧湧嫁啦,再遲少少嘅話真係搵個位都難!聽講西洋菜係現摘現煮,好似好新鮮咁!我之前最多都係飲過西洋菜魚湯同西洋菜蜜,從來都未食過真正咁樣煮嘅西洋菜,所以無理由唔試吓啦。一碟西洋菜都幾大碟!另外我地仲拎咗鹹魚飯、叉燒包、豆腐花等等兩個人飲茶,食到咁多款點心都算係咁啦!睇其他人啲comment話覺得啲職員態度好差、嘢食又垃圾、環境又污糟等等,但係我就完全唔係咁諗,職員好有人情味,話就話自助式,但係其實有咩問佢地,或者有咩要佢地幫手都會幫。至於嘢食方面,其實我覺得呢啲點

西洋菜

一碟西洋菜都幾大碟!

另外我地仲拎咗鹹魚飯、叉燒包、豆腐花等等
西洋菜、鹹魚飯、叉燒包

兩個人飲茶,食到咁多款點心都算係咁啦!睇其他人啲comment話覺得啲職員態度好差、嘢食又垃圾、環境又污糟等等,但係我就完全唔係咁諗,職員好有人情味,話就話自助式,但係其實有咩問佢地,或者有咩要佢地幫手都會幫。至於嘢食方面,其實我覺得呢啲點心仲好食過出面酒樓嗰啲,如果係要將端記茶樓同鼎泰豐呢啲等級比嘅話,咁就實係會比下去嘅。環境方面,唔會話超級十分乾淨,但都未至於污糟喎,大致衛生,唔會有太多蚊蟲,塵又唔多咁,反而空氣清新,遠離塵囂咁囉。唯一諗到嘅缺點就係價錢少貴,但都係可接受範圍。

如果你自問係想回歸簡樸,想感受原始風味同人情味嘅話,不妨嚟呢度一試啦!
2019-11-30
$82.5 (早餐)
西洋菜、鹹魚飯、叉燒包
  • 山水豆腐花
2019-12-06 467 瀏覽
百行以「孝」為先,老媽子話都想試再來 大帽山端記茶樓🥢...今日比上次晏咗少少到,#西洋菜 🥬last 1碟都咁好彩拎到,早起的鳥兒有🐛蟲吃遲來一埗,請耐心等待⌛️1小時‼️..🥓#肥腸 夠哂肥美入味,喜歡吃既要點..🍡#茶果 、#雞屎滕 必點,茶果係眉豆餡,甜甜鹹鹹,趁熱食,入口軟糯。雞屎滕凍食到咁好味😋..🥓#燒腩仔➕#燒鴨🧆 新鮮出爐,吃貨既梗係排隊試下,燒鴨好一般。燒腩仔個皮的確咬落去「卜卜」聲,肥瘦未去到甘香,可試可唔試但行完山⛰食碟頭飯🍽又幾飽肚...今次有時間 #摘西洋菜🥬,好好彩冇乜人排隊✌🏽✌🏽仲用嚟包餃子🥟😋老媽子相當滿意..📍端記茶樓 (荃灣)。 06:00am-14:00pm🔖荃灣荃錦公路川龍村57-58號....
百行以「孝」為先,老媽子話都想試再來 大帽山端記茶樓🥢

遲來一埗,請耐心等待⌛️1小時‼️
🥓#肥腸 夠哂肥美入味,喜歡吃既要點

🍡#茶果 、#雞屎滕

🥓#燒腩仔➕#燒鴨🧆
新鮮出爐,吃貨既梗係排隊試下,燒鴨好一般。
燒腩仔個皮的確咬落去「卜卜」聲,肥瘦未去到甘香,可試可唔試
但行完山⛰食碟頭飯🍽又幾飽肚

📍端記茶樓 (荃灣)。 06:00am-14:00pm
🔖荃灣荃錦公路川龍村57-58號.
2019-11-30 518 瀏覽
不少遊客喜歡行完山來呢度嘆個早茶。概實環境一流,有大自然風味,可以呼吸清新空氣。距離市區又唔遠。但講到食物千祈唔好有要求或者有期望,所有點心難食。兩個人$125,叫咗燒賣,叉燒, 雞扎,叉燒包,馬拉糕,排骨飯。除咗排骨飯好少少其他真係差啲入唔到口。叉燒腸粉入面叉燒勁隆,有少少苦。叉燒包入面叉燒肥肉多。雞扎d料勁喊。馬拉糕無味的,面有少少黑點唔知咩來。好多人點西洋菜,好似話自己有機種的,不過我本身唔食所以無叫到。來一次都夠了😥😥

來一次都夠了😥😥
$60 (早餐)
2019-11-27 448 瀏覽
2019還剩下 34日,肥仔終於帶了Vienn嚟 川龍端記茶樓 Duen Kee Chinese Restaurant .「正宗」#山水茶寮🍵歎翻1盅兩件🥢,睇📺真係睇得多,果然鳥語花香💐..由開茶、拎點心、醬料,全部都「自己」包辦晒🤩真係超正‼️好多行山愛好者,行完山必到此醫下「五臟廟」😗而且早上既點心係最新鮮,#早吃的鳥兒有蟲吃🐛😝..🥢必吃 #茶果(蘿蔔、豆沙)、#雞屎滕(原味、有餡) 原味雞屎滕有好香芝麻味,同平時大澳食既完全2回事,久違的味道,終於食翻..🥢全港最好吃 #石磨腸粉 、#山水豆腐花正所謂靠山吃山,靠水吃水‼️水質咁靚,人潔地靈,從未食過咁香米味、滑而不爛,sir落喉嚨既 #腸粉‼️😱😱#豆腐花 既豆香味,真係勁滑,食完想再食,其他既要行埋一邊please 🤫..🥢識食既點少得 #西洋菜🥬非常柔嫩,即叫即淥😗 鮮甜可爽👍🏽👍🏽👍🏽..🥢#棉花雞、#山竹牛肉、#鳳爪🥡飲茶必叫,並不是平時整定或花巧野,簡單美味!同Vienn一樣咁中意食 #牛肉球既純對唔係食粉團同用「粉」嗱出嚟既滑😋..肥仔仲叫咗 #鳳爪排骨飯 ,爽yy‼️...廣州、澳門、香港大大小小「飲茶」好地方都去得多

由開茶、拎點心、醬料,全部都「自己」包辦晒🤩
真係超正‼️好多行山愛好者,行完山必到此醫下「五臟廟」😗

而且早上既點心係最新鮮,#早吃的鳥兒有蟲吃🐛😝

🥢必吃 #茶果(蘿蔔、豆沙)、#雞屎滕(原味、有餡)

🥢全港最好吃 #石磨腸粉 、#山水豆腐花
正所謂靠山吃山,靠水吃水‼️
🥢識食既點少得 #西洋菜🥬
非常柔嫩,即叫即淥😗 鮮甜可爽👍🏽👍🏽👍🏽
🥢#棉花雞、#山竹牛肉、#鳳爪🥡
飲茶必叫,並不是平時整定或花巧野,簡單美味!
肥仔仲叫咗 #鳳爪排骨飯 ,爽yy‼️
廣州、澳門、香港大大小小「飲茶」好地方都去得多,但咁簡單美味,令人一再回味、莫過於此!下次必定帶埋老媽子來❤️而且飲茶既茶底,唔港帶私伙野都夠哂靚!仲有街坊既人情味,多謝哂同枱姨姨既chitchat,好開心🥳

📍端記茶樓 (荃灣)
🔖荃灣荃錦公路川龍村57-58號(早上6時至下午2時)
#TR90達人 #怎吃也不胖 #肥dodo食記 #foodporn #foodie #吃貨 #吃貨人生 #茶樓 #飲茶點心 #糯米雞 #馬拉糕 #鵪鶉蛋燒賣 #臘腸卷
  • 山水豆腐花
  • 雞球大包
  • 雞屎滕
  • 齋腸
2019-11-18 493 瀏覽
星期日飲早茶,從未試過咁早起身為咗飲茶,但真係好難得。野食未必係最好,環境一定係最清新。好特別的飲茶經驗,所有都係自助,八點幾到都已經坐滿地下嗰層,所以要坐樓上,有好多雀友拎住雀籠飲茶。朋友話啲茶好香。有叫最有名的西洋菜好新鮮,豆腐花好有豆味,蝦角好足料但係唔夠熱。值得去一試,仲可以買菜返家同行山。
2019-11-17
$75 (早餐)
2019-10-20 847 瀏覽
睇完「牛下女高音」,見佢地重逢飲茶聚舊既地方,即諗起「端龍茶樓」,加上呢排秋風起、好天氣,決定去一去飲茶!嚟到川龍村大約10時,下車後前往酒樓時,見到門口已經坐滿茶客,茶樓設有2層,所以我們便往上找位子!找到位後,我們就自行沖茶,茶葉可選普洱、鐵觀音、香片茶等,茶葉任由你決定落多落少!沖好茶、攞齊筷子、碗,就落樓攞點心!我哋分別點了:燒賣:細細粒,一啲都唔似出面全麵粉山竹牛肉:大粒彈口,食落滿滿肉汁叉燒包:大大個足餡!蜂巢香芋角:必食!已經唔係間間酒樓可以食,外皮酥脆,內層滑軟,餡有微汁,香濃鮮美炸魷魚鬚:必食!香脆可口、新鮮美味咸水角配豆沙角:必食!紅豆不太甜,外脆內軟,咸食配甜食,簡直一絕食咗咁多都只係成惠$100,又抵又可高質食物真是買少見少了。如果唔係太飽,仲有蒸蘿蔔糕、茶果想試呢!

我哋分別點了:

燒賣:細細粒,一啲都唔似出面全麵粉

山竹牛肉:大粒彈口,食落滿滿肉汁

叉燒包:大大個足餡!

蜂巢香芋角:

炸魷魚鬚:
必食!香脆可口、新鮮美味

咸水角配豆沙角:
必食!紅豆不太甜,外脆內軟,咸食配甜食,簡直一絕

2019-10-20
5 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
  • 燒賣
  • 蜂巢香芋角
2019-10-13 945 瀏覽
#日日都話要飲茶你估人人都想飲茶咩?我家姐條仔勁愛飲茶,每次都提議去飲茶,諗去邊間都諗到攰 ╮(╯▽╰)╭今日,結果我哋走咗上川龍端記 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و嘩,七點幾已經泊咗好多車,差啲連double parking都冇位。一坐低當然要叫我鍾意嘅芋角啦 ♪(´ε` )其實有好多炸物,我都好想食魷魚鬚,不過冇理由叫咁多炸嘢🤭芋角 - 唔熱,只係暖暖哋,不過芋蓉都好多,啖啖芋蓉。蝦餃 - 好新鮮,皮好薄,一挾就爛,但因為啱啱蒸好,好熱好正。蝦肉🦐都好多。嗰度太多點心,我嘅選擇困難症又發作╮( ̄▽ ̄"")╭鳳爪 - 有點辣,但比較細隻。牛腸 - 談不上暖,簡直係凍冰冰咁。但啲皮好滑,如果熱啲就最好!沙律蝦角 - 好耐冇食過,好多地方都冇。如果我媽咪有嚟就好,佢嘅至愛。呢度嘅只係暖暖哋,但裏面嘅蝦好多,我覺得合格。最後,我家姐條仔竟然話要食多碗粥,omg,飽到嘔 (ーー;) 但其實碗粥好正,係金銀蛋瘦肉粥,好清甜。最後竟然食晒。盛惠$131總括而言,好味,如果你唔介意self-service的話,要自己斟水斟茶,仲要自己攞嘢食。而且地方唔算衛生。我都唔係第一次去,但絶對會再encore!
#日日都話要飲茶你估人人都想飲茶咩?

今日,結果我哋走咗上川龍端記 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

一坐低當然要叫我鍾意嘅芋角啦 ♪(´ε` )
炸物
炸物

其實有好多炸物,我都好想食魷魚鬚,不過冇理由叫咁多炸嘢🤭

芋角 - 唔熱,只係暖暖哋,不過芋蓉都好多,啖啖芋蓉。
蝦餃  芋角

嗰度太多點心,我嘅選擇困難症又發作
╮( ̄▽ ̄"")╭

鳳爪 - 有點辣,但比較細隻。
鳳爪

牛腸

沙律蝦角

盛惠$131

我都唔係第一次去,但絶對會再encore!
蝦餃  芋角
沙律蝦角
2019-10-11 601 瀏覽
聽聞了好耐,終於可以趁放假來飲一次特色早茶。係荃灣西站轉小巴好快就到川龍村,落車向後行一陣就到。平日都係附近熟客比較多,因為第一次來,有點唔識規矩,原來開茶同拿點心都係要自己一手包辦,有d點心就要等一出爐就即刻去拿,唔係就又得睇無得吃。😁西洋菜係一定要吃,因為真係好嫩,絕對係有機,我仲見到有條肥美嘅🐛😝整體食物唔算太有驚喜,不過望住山景歎茶又有另一番風味。
整體食物唔算太有驚喜,不過望住山景歎茶又有另一番風味。
2019-10-05 599 瀏覽
每年到左西洋菜嘅季節,就自不然諗起去川龍飲茶。應該係話,飲茶係由頭,西洋菜先係目標!上到黎依度,都有去左郊外的感覺。茶樓是比較傳統鄉鎮的STYLE,冇FANCY野,冇五星級服務,一切都充滿RAW味同鄉土氣息。為著西洋菜來黎,點可以唔叫返碟即灼西洋菜食下?翠綠、鮮甜、冇渣,新鮮,就係咁簡單。其他仲叫左蝦餃,腸粉,土魷,馬拉糕,蒸飯,各式其式,仲有郊外限定的茶粿,黎得到,當然要試得就試。嘆完茶,再過隔離一人買一袋當造西洋菜+一盒茶粿做手信,半天郊遊就係咁。

2019-10-02 372 瀏覽
一间在香港无人不识的老式农家粤式点心茶楼,他之所以出名,不单是因为他的食物和环境好,另一原因是很多港片都在此取景。人家来打卡時也希望在此野生捕获刘德华/周润发等明星。他的出品主要以粤式传统点心为主。很多款式由于太花時间制作而也賣不高价钱,其他茶楼已经没有做。环境方面,由于是郊区,他没有豪华的装潢,但坐位佈置非常宽敞舒适。尤其春秋时分,坐在室外位置,一盅两件,边听鸟语边品茗, 真是人生的一大享受。另一好玩的地方是他以半自助形式经营。客人自己到茶叶房拿茶叶泡茶,然后到厨房拿点心,好像回到家裏一样,好享受
2019-09-27
20 分鐘 (堂食)
2019-08-14 518 瀏覽
川龍端記茶樓位於荃灣大帽山川龍村,一直係行山人士嘅聖地!呢日就同埋幾個朋友仔一齊行完山就去左川龍最有名嘅茶樓-端記茶樓飲茶喇!呢間茶樓最特別嘅地方就係所有野,無論揾茶位、拎餐具、沖茶、拎點心都係自助式,由於係自助式嘅關係,點心好快一出爐就俾人搶哂,所以等點心都需要啲時間架,不過可以係咁郊外嘅地方嘆茶,慢慢都無所謂喇,而點心款式,都不外乎蝦餃、燒賣、包、腸粉等等,而最出名就係豆腐花同埋西洋菜喇!因為茶樓食用嘅水係來至山水,所以整出嚟嘅豆腐花都特別滑,好好味!西洋菜都係用川龍山水種植嘅,全部都係新鮮採摘架!食落真係好嫩好有菜味!有好多茶客食完之後仲落左附近嘅西洋菜田買幾袋返屋企煲湯添!如果假日想揾個地方遠離塵囂紓解一下,可以考慮下上嚟大帽山行下山,再去川龍村飲杯茶嘆一嘆!
  • 馬拉糕