2024-11-03 0 瀏覽
係中環CP值勁高既澳門撈粗🤤有幾何可以係中環用三十幾蚊可以食個餐有野食仲要可以叫凍飲講真又真係唔多地方有撈粗食雖然鋪仔細細但重點係野食夠好味最重要有得簡醬去撈最多可以簡2種🥰沙嗲拼沙茶 夠哂野味另一款簡左招牌豉油 甜甜地難得黎到就緊係簡平時香港少食既餸啦路環香腐角(豆腐) 澳門包心卷(魚肉包豬肉)澳門魚片頭青春魚肉腐皮卷(炸春卷) 澳門魚腐都係不過不失但三十幾蚊就唔好有咩要求啦~筷子記中環威靈頓街85-89號群英商業大廈地下A1號舖#Foodie_aki #yum_yum #foodie_aki中環#中環美食 #澳門撈粗 #筷子記美食#筷子記 #撈粗 #撈麵
係中環CP值勁高既澳門撈粗🤤
最多可以簡2種🥰
沙嗲拼沙茶 夠哂野味
另一款簡左招牌豉油 甜甜地
難得黎到就緊係簡平時香港少食既餸啦
路環香腐角(豆腐)
澳門包心卷(魚肉包豬肉)
澳門魚片頭
青春魚肉腐皮卷(炸春卷)
澳門魚腐
都係不過不失
但三十幾蚊就唔好有咩要求啦~

筷子記
中環威靈頓街85-89號群英商業大廈地下A1號舖
#中環美食 #澳門撈粗 #筷子記美食
#筷子記 #撈粗 #撈麵

2024-10-02 306 瀏覽
今日放工,早前刷到在中環這間車仔麵評分很高,都是網紅餐廳,於是來試下。店裏面的環境很窄,要拼桌,坐得不太舒服。點了一份招牌醬油撈粗麵,完全沒有味道,沒味道的招牌醬油。咖喱豬皮羅卜,羅卜還可以,但豬皮及春卷都不好吃,一陣油溢味道。而且店員的服務有點差,說話大聲,送菜沒貨就自動幫客人轉其他送菜,漏單等了很久然後再重新點。整體來說,相比連鎖式的南記,還是南記的春卷及湯底好吃(●°u°●)​ 」。不會有下次。

2024-09-20 400 瀏覽
喺中環返工一排,未試過食晚飯,睇見之前三色台介紹過,膽粗粗入嚟試吓,點知一試難忘,第一,啲餸少得可憐,可能因為價錢平,將貨就價,叫咗魷魚,好似得兩片,幾粒魚肉好似我啲貓啲貓糧咁細粒,味道嚟講算係一般,最得人驚係老闆娘啲態度,當時夜晚6:00 ,得兩成人,因為佢張點心紙太多選擇,真係要啲時間去對細讀,點知老闆娘過嚟一手搶我張紙,問我食乜好粗魯咁搶咗佢幫我填晒,感覺似係老闆催我交功課一樣,唯一唔同嘅係老闆會出糧俾我,真係試過一次就算,周圍仲有好多食店好似好佢好多
2024-09-19
2024-09-15 408 瀏覽
服務態度真係喺香港由細到大食嘅餐廳入面最差嘅。首先服務員叫我入餐廳啦,見到我開始入緊嚟之後就唔理我啦。由於嗰陣時餐廳幾乎坐滿,所以我以為佢會為咗餐廳坐多啲人,會要求我去坐特定嘅位置。咁我就問吓佢我可以坐邊度。佢就唔耐煩咁覆返我話:「咪坐嗰度囉,仲可以坐邊度啫?」。咁我就坐低。啱啱坐低,佢就喺隔離催我:「寫未啊?寫完就快啲俾我啦。」等到我寫完張紙之後俾返佢佢就係我背面嘅位置連續大聲不停問:「湯定撈麵?湯定撈麵?湯定撈麵?」我回答問題之後,佢仲要鬧返轉頭話:「問你你唔睬我。」大佬啊,你都要俾我時間答㗎?你連珠炮咁,我點攝入去?對待大陸遊客就柔聲細語,唔見你咁?食物方面湯底冇咩味。腩肉好乾好硬。其他正常。
服務態度真係喺香港由細到大食嘅餐廳入面最差嘅。

食物方面
湯底冇咩味。腩肉好乾好硬。其他正常。
2024-09-15
2024-09-09 414 瀏覽
呢間野我由大學生食到而家工作多年變中女都有食,大概一年食數次吧!估唔到今日真大開眼界!weekday 下雨天,11點半到左,唔算多人。本就唔肚餓,志在食下情懷!落左個兩餸noodle 加飲品,老闆話三餸抵d. 冇多諗自動加多一餸。老闆態度ok 的。三餸加埋唔夠8舊,真係好少。也冇什麼味道,靠晒個satay 汁吊味!不過全程食得極大壓力,老闆娘成日過來拿起我個汽水睇下飲晒未,一飲晒就收。個noodle 我只係停左一下冇食住,佢又即刻收起!而出面係冇人等位架,我只係食左大概十幾分鐘!比澳牛還要澳牛!聽到佢點對店員,外賣員就知咩事!都係快d 埋單免受氣!

都係快d 埋單免受氣!

喺中環返工想搵啲平既下午茶 見到門口餐牌既價錢算喺中環叫平但入去就睇唔到下午茶貼喺牆既餐牌,所以喺記憶中憑感覺喺張落單紙到揀兩餸。但其實都唔知道有咩野飲可以揀,個老闆娘話揀好先叫佢。黎到碟野以$35蚊下午茶有野飲覺得可以接受,因為其實餸既話係非常少,魚片頭有3舊,有幾舊魷魚,但麵既份量都算咁上下。但最注意既係筷子就喺中環已經好多年,但個老闆娘既態度真係要改善下,唔知佢係咪做到無感覺,黎呢到返一日工想食個下午茶個感覺好似要聽佢話咁,其他員工其實好好,希望佢可以改善,至少遊客唔會令到佢地有差既感受。
喺中環返工想搵啲平既下午茶 見到門口餐牌既價錢算喺中環叫平

但其實都唔知道有咩野飲可以揀,個老闆娘話揀好先叫佢。

如果提起中環平價食店 筷子記🥢一定係其中一間 12點入去 大慨一半座位有人坐 有中環嘅打工仔 亦有慕名而來嘅遊客嗌左澳門包心卷+路環香腐角+魚片頭 撈麵配沙茶醬 凍飲嗌左凍檸茶 埋單$39 四十蚊都唔使 早餐都未必做到 仲要係中環呢個地段上菜速度快 轉個頭撈麵同埋野飲就到齊 份量唔大 男士們未必夠飽 餸每樣只有3件 沙茶醬亦偏向淡味 但一諗到呢餐只係$39 就覺得食物質素同份量都對得住價錢嘅😌餐廳環境係真正嘅懷舊 睇得出歲月痕跡牆壁上貼住嘅報導 有啲報紙都已經無做啦🥺老闆娘動作快講野又快 對客人對其他樓面都一樣 初頭聽覺得有啲無禮貌同嘈 但後尾見到佢都係咁對啲員工 我諗呢種溝通方式已經成為佢性格嘅一種 唔係人人頂得順🧐如果追求乾淨企理有禮貌 呢間的確唔係首選 但如果只係想食個又快又平嘅中午飯 呢間都算係中環地段買少見少嘅其中一間🤔
如果提起中環平價食店 筷子記🥢一定係其中一間

餐廳環境係真正嘅懷舊 睇得出歲月痕跡
牆壁上貼住嘅報導 有啲報紙都已經無做啦🥺

2024-08-06
2024-07-26 535 瀏覽
店面很小,还没坐下看菜单老板就开始催你点菜,一直催一直催,味道真一般!服务更一般!避雷避雷,不知道老板是性格太着急还是什么,反正都是餐饮服务行业了,这个服务态度真是让人很失望了
2024-06-05 624 瀏覽
車仔麵 - 食物味道:難吃。湯像滾水一樣清淡。幾次叫外賣,類似老闆娘的物體,態度非常惡劣,《你等得就等啦!自己喺度搵啦!美團有外賣嘅咩?他對外賣員非常不尊重,連做人的基本禮貌也沒有。》餐廳環境狹窄,也不太乾淨。所以不會再幫襯。     ($ 45)
2024-06-05
30 分鐘 (外賣自取)
2024-04-19 825 瀏覽
想叫個平靚正嘅湯麵外賣,見到呢間筷子記價錢親民,好似唔錯咁,決定試一試~自選三餸湯麵套餐💰HK$49湯麵簡咗油麵,軟硬度適中!而三餸就簡咗肥牛、咖哩魚蛋同埋麻辣梅頭瘦肉!肥牛普普通通,咖哩魚蛋口感唔彈牙,少少失望!麻辣梅頭瘦肉最好味,肥瘦均勻,肉質唔會柴,唔錯唔錯~飲品簡咗熱嘅麥奶奶茶,入口順滑,幾特別~

自選三餸湯麵套餐💰HK$49

飲品簡咗熱嘅麥奶奶茶,入口順滑,幾特別~
2024-04-19
20 分鐘 (外賣送餐)
態度很差,吃個飯被說好幾次。 看到我帶飲料來,差點把我飲料丟了,真的很厲害。 點菜時還被嘲諷有沒有錢,快付錢。 走時候還被二次罵。味道也很一般。看到了後廚,地方好髒。 要不是附近基本上晚上沒有地方開門,我也不會去這個地方
外賣自取
人在江湖 · 難免中伏篇☠️📍筷子記今日晏晝由PMQ出黎,本身諗住就近食完個雲吞麵就返屋企,可惜食開個間太多人排隊,唔太想等。行咗幾步就見到呢間號稱「澳門平民粉麵」嘅筷子記。抱住支持下小店嘅心態入去,未坐低就已覺中伏…⚠️伏點1️⃣ 老闆娘態度差,明明冇幾檯客人,卻強烈要求我哋坐門口個張(同佢同臺🤪),喺只俾張點餐紙連餐牌都冇嘅情況之下,一直催促落單⚠️伏點2️⃣ 點餐紙內容編排好難睇得明,真係寫唔落🤣價錢又冇寫,雖然喺牆上見到下午茶二、三、四餸麵嘅價錢,但又冇寫明時段。我有幾秒懷疑緊自己嘅理解能力…男友表示要唔要走,怪我礙於面子,明知即將中伏都抱住一絲「可能好食呢」嘅希望😜⚠️伏點3️⃣ 嗌咗兩碗兩餸麵/撈麵,啲餸少到我呆咗…唔講仲以為係人哋食淨嘅🤔雖然只賣30蚊,但都唔洗咁呀嘛…肥牛得兩塊,魚羹都係😆湯麵湯底好淡,撈麵淋身到成個一pia咁…總結:feel到係伏就千祈唔好唔信邪🤦🏻‍♀️可一不可再🙅🏻‍♀️
人在江湖 · 難免中伏篇☠️

📍筷子記

中環 筷子記 ‼️老闆娘態度極度惡劣,價錢不一 ‼️說話今日去左 “最出名中環筷子記”食lunch,當時係11點45分左右,客人並不多(睇圖 睇片), 未試過食都未開始食已經一肚火 ⚠️⚠️事源我叫左4餸撈車仔麵 + 熱無花果蜜 ,A伙記就係張紙寫 $46,兼同我講無花果蜜熱都要加3蚊,我就話ok,好。之後好快佢就俾左杯野飲我,佢就同我講$46 ,我就未食已經攞錢出黎先俾錢 ,係老闆收錢話有數,咁d野食野飲到左,我見到車仔麵入面少左1餸,(因老闆咁岩係我隔離)就同老闆講,老闆就大聲傳話俾廚房聽,老闆娘就好大聲又吾耐煩話 後上啦後上啦!,好啦~咁我就突然間睇下個餐牌(因為我之前有幫襯開 外賣多)因為覺得好似貴左d,一睇就見到 3餸 $36 +1餸 就+$5 ,+熱無花果蜜$3 ,咁我計左總數係$44,我就好自然問A伙記 我係好有禮貌咁笑住問:hihi姐姐 係咪計錯左數,A伙記都好有禮貌笑住答:有樣野要加$2,不過我就吾知邊樣 可能要問佢地 嘻嘻,吾好意思。 我估佢係新 所以當時我冇為難佢 就話 :好牙 吾該~咁我問下佢地,仲笑住覆佢。跟著個惡女人(老闆娘-白色衫)就好大聲喝A伙記做其他野,咁佢
中環 筷子記 ‼️老闆娘態度極度惡劣,價錢不一 ‼️
事源我叫左4餸撈車仔麵 + 熱無花果蜜 ,A伙記就係張紙寫 $46,兼同我講無花果蜜熱都要加3蚊,我就話ok,好。之後好快佢就俾左杯野飲我,佢就同我講$46 ,我就未食已經攞錢出黎先俾錢 ,係老闆收錢話有數,咁d野食野飲到左,我見到車仔麵入面少左1餸,(因老闆咁岩係我隔離)就同老闆講,老闆就大聲傳話俾廚房聽,老闆娘就好大聲又吾耐煩話 後上啦後上啦!,好啦~咁我就突然間睇下個餐牌(因為我之前有幫襯開 外賣多)因為覺得好似貴左d,一睇就見到 3餸 $36 +1餸 就+$5 ,+熱無花果蜜$3 ,咁我計左總數係$44,我就好自然問A伙記 我係好有禮貌咁笑住問:hihi姐姐 係咪計錯左數,A伙記都好有禮貌笑住答:有樣野要加$2,不過我就吾知邊樣 可能要問佢地 嘻嘻,吾好意思。 我估佢係新 所以當時我冇為難佢 就話 :好牙 吾該~咁我問下佢地,仲笑住覆佢。跟著個惡女人(老闆娘-白色衫)就好大聲喝A伙記做其他野,咁佢行經我身邊 我好自然就問佢,同樣地 都係有禮貌拎住個餐牌問:吾好意思 ~我想問邊度要加$2?我都未問曬成句 得一半

重點黎 ‼️佢就好快咁搶走我手上餐牌 然後用筆起勢咁不停 係不停督住個餐牌 大聲話 :牙姐 你擘大你隻眼睇清楚啦!加曬價啦 加5蚊牙 你睇清楚啦你!之後佢已經劈低個餐牌走左去‼️ 當時真係呆咗我,心諗咩態度牙~之後我再回神望個餐牌(麻煩大家睇餐牌圖 ⚠️)同一時間對住個惡女人講 :吾洗咁既態度牙ma!我都係問下 ~ 而且呢度係寫$3 (原來係佢地個餐牌改一頁無改另一頁,面個頁並沒有改到 ‼️)
我又係未講曬成句 💢😡😤😠 惡女人就已經大聲話:咁你擘大隻眼啦 睇清楚d啦~問!!!改曬價啦!你咁鍾意睇睇睇,睇清楚d啦! 又大聲又兇惡 極度無禮貌 😡‼️💢
仲叫d伙記唔洗理我 由得我喎 ‼️‼️
就係咁 ⚠️我後期錄左影片1 ⚠️因為真係好嬲,想俾人知道呢件事 。至於大家幫吾幫襯自行決定 ,信不信由你。都未試過食野嬲到錄片 俾錢買難受❗

如果你好聲好氣,就算你餐牌改吾切我都冇問題,都食過幾次
但*真係勁爆嬲* 吾會再有下次 💣💣💣 咁大牌老闆娘 💢‼️ 完全吾係做生意,而且當時堂食係冇咩人客 我仲要已經一早俾曬錢,麥客人有疑問,問一句 一句都唔可以??只係想搞清楚都唔得?? ⚠️⚠️⚠️
重點2 ‼️最後我離開, 惡女人係門口 佢竟然仲大聲喝止對住我講話:俾錢先好走 ‼️ 跟著我又好嬲咁行番入去💢💢 話已經俾左錢 仲要再俾錢 💢💢💢😡😤

*之前幫襯開外賣,老闆就有禮貌既* 依家 ‼️‼️😤😡永無下次 ‼️‼️服務態度真係好緊要 ‼️‼️
2024-02-19
10 分鐘 (堂食)
2024-01-25 698 瀏覽
我用藍色筆圈咗餸寫咗嘢飲,俾張單阿姐收錢嗰陣,佢問都冇問過我就幫我加咗件炸豬扒!後來見到原來佢仲想迫我加肥牛?佢用黑色筆圈同刪走㗎!想迫人幫襯多啲都唔係咁囉!唉,永遠唔會再幫襯㗎喇!
想迫人幫襯多啲都唔係咁囉!
唉,永遠唔會再幫襯㗎喇!
外賣自取
2024-01-21 555 瀏覽
今次踩點,係中環嘅一間有料有味嘅食店。接通來講啲料,豉油撈粗麵,油亮光滑,掛汁又均勻,每一啖都足料足味,令人想一啖接一啖🍜!咖哩豬皮蘿蔔呢,咖哩味夠香濃,豬皮爽口,蘿蔔夠腍,是溫暖心窩嘅小滿足😌。沙茶魷魚,出奇得入味,沙茶醬香氣四溢,魷魚又夠鮮彈牙,簡直係滿滿嘅驚喜🦑。話說返嚟,件青春魚肉腐皮卷(炸春卷)真係霸氣登場,脆皮之下係滑溜嘅魚肉,味道扎實得黎唔膩口,梗係一試難忘。雖然我今次唔係度身訂造既麻辣豬頸肉,但從量同口味睇落,呢個應該係挑戰人哋食量嘅一大盤子。呢個價位裡頭,食嘅唔單止係食物,仲食到一份時光倒流嘅澳門回憶🇲🇴。欣賞佢哋嘅純樸同初心,希望呢個味道可以一直咁延續落去。下次再黎,麻辣豬頸肉,我會挑戰下你!