2019-02-13 490 瀏覽
🍣刺身寿司定食($168)見 lunch time 時間鬆動左,今次就過嚟灣仔築地山貴市場食個lunch☺️ 午市時間提供多個定食套餐,我就揀左呢個刺身壽司定食,壽司用木架呈上,賣相好吸引😍 壽司同刺身質素大部分都OK,望住成個海景食真係心曠神怡,食完返工都有力啲😌🍣炙燒寿司盛($198)另外叫左呢個炙燒寿司盛,裡面有十件唔同種類嘅寿司,包括有油甘魚、帆立貝、牡丹蝦、太刀魚、中吞拿魚腩、金線鯛同左口語裙邊加3件季節精選寿司,好豐富☺️ 隻燒過嘅壽司口感軟腍易入口,魚肉有燒過嘅油脂香,幾好食唔錯👌🏻 之後仲叫左雞肉串燒拼盤($128),包括有雞心、雞翼、雞胸軟骨、免治雞肉、雞肝堂雞頸肉,好似食晒成隻雞嘅部位咁,最鍾意食係免治雞肉,調味做得幾好又啖啖肉,黎到可以試吓👌🏻

🍣刺身寿司定食($168)
見 lunch time 時間鬆動左,今次就過嚟灣仔築地山貴市場食個lunch☺️ 午市時間提供多個定食套餐,我就揀左呢個刺身壽司定食,壽司用木架呈上,賣相好吸引😍 壽司刺身質素大部分都OK,望住成個海景食真係心曠神怡,食完返工都有力啲😌

🍣炙燒寿司盛($198)
2019-02-04 391 瀏覽
Yamataka Seafood Market wasn’t on my to go list at the beginning, as I am not a big fan of seafood or sashimi. But since it is having a crossover with Panda-a-Panda, I visited with my friend, who is also a fan of this cute panda cartoon character.Located on the second floor of Wan Chai Pier, the seafood market doesn’t really have a convenient location, as you have to walk some nice distance from MTR station. It would only be convenient when you take a ferry here. However, you get to have an awes

Located on the second floor of Wan Chai Pier, the seafood market doesn’t really have a convenient location, as you have to walk some nice distance from MTR station. It would only be convenient when you take a ferry here. However, you get to have an awesome harbour view when you dine in, which I enjoyed thoroughly.
Mini Burgers

We ordered two dishes to share for lunch. These bite size mini burgers were petite, but very delicious indeed. We were stunned when told that the wrapping paper is edible, as it’s made of rice paper. Interesting taste and texture I would say, not what I expect or would go for again, haha!

The burgers were not bad. They were made with freshly toasted crunchy bun. Beef patty of the front burger was juicy; scallop of the back burger was so fresh and meaty. They were both very enjoyable. The salad tasted great with mayo and crab roes, even veggie haters like me ate quite a bit of the salad.
Mini Udon

This mini udon did not disappoint either. The soup base was so rich in flavour yet it wouldn’t leave you craving for water afterwards. The udon was al dente, crab sticks were fresh, barbecue pork pieces were cooked right to the point. Onsen egg was made even more awesome with the grumpy Panda-a-Panda print on top!

Even though the portion was quite small, it made a reasonably filling lunch for two girls at an affordable price.
2019-02-02
Mini Burgers
Mini Udon
2019-01-31 403 瀏覽
話咁快又一個月加上係農曆新年前夕今晚決定同友人去食餐好既我地揀左位於灣仔碼頭既築地‧山貴水產市場店外有個好大既招牌位於灣仔碼頭上層位置真係好方便沿路入去有好多日本零食和藥品買再行前少少就有放刺身同水果既雪櫃繼續向前行就會見到左面的雪糕區和右面的燒烤區而正前方就係立食區雖然佢地分為立食區但現場係有好多座位都未見有人立食我和友人雖然未能對正玻璃睇海景但都安排到一個能望海的 bar枱位置我地睇一睇到 menu比我預期中平我地叫左個山貴丼 +海膽忌廉汁撈烏冬串燒盛盒三文魚腩 +左口魚裙邊 +海膽壽司赤貝刺身 2隻食物都好新鮮尤其鐘意赤貝刺身餐廳海景真係好靚係水平面上少少望住個海同對岸尖沙咀既燈光香港真係一個好地方
話咁快又一個月

餐廳海景真係好靚
係水平面上少少望住個海同對岸尖沙咀既燈光
香港真係一個好地方
2019-01-29
5 分鐘 (堂食)
2019-01-25 448 瀏覽
[築地。灣仔]香港都有築地?係啊灣仔碼頭二樓就有新鮮既壽司🍣,材料全部都係日本各地新鮮運到,超級新鮮。.記得價錢中上,食得出既鮮味,件件都好似珍品咁水準高。個風景不得了!望出去就係維多利亞港,夜晚超有view有feel,如果想食新鮮日本壽司,唔洗去日本,灣仔都有啊😻.其實壽司以外,都仲有好多選擇,例如日式串燒等等,平日夜晚去,人流唔多,非常安靜舒服,如果周年週年紀念,可以考慮下近近地既灣仔碼頭⛵️
[築地。灣仔]
2019-01-23 322 瀏覽
一直都聽朋友講話香港築地環境好清幽好舒服,今次撞正拍拖紀念日,帶左女朋友黎試下咩料,果然,食材非常新鮮,壽司飯既溫度亦掌握得非常好,再加埋個無敵大海景,真係一次好好既體驗,我同女朋友都對食物質素同埋員工既服務態度好滿意。
2018-10-29
  • 極上壽司盛
2019-01-17 336 瀏覽
香港罕有地會有築地市場即管試下你咩料子一入到去都有分好多區有浜燒 拉麵 串燒 壽司等行左個圈 最後揀左去食丼七色北海丼 $238睇見就流口水 剌身好新鮮好甜個飯啲醋味岩岩好 越食越開胃好唔捨得食晒個飯落肚山貴丼 $118其實係角切魚生飯 但都係好新鮮 啲玉子好好食唔夠喉 去揀多兩隻赤貝揀完有專人幫你切埋👍🏽👍🏽鮮甜無比
香港罕有地會有築地市場
其實係角切魚生飯 但都係好新鮮 啲玉子好好食

唔夠喉 去揀多兩隻赤貝
揀完有專人幫你切埋👍🏽👍🏽鮮甜無比
2019-01-13 369 瀏覽
環境幾舒服,望住嗰海,天星小輪一落船就到,唔晒去商場人逼人同排隊,職員服務好好,有問必答,產地直送 (係長崎,北海道,香川),最重要食物美味。再加上可以儲AM and Chopstick 積分,Chopstick App 迎新有送一客香蔥吞拿魚壽司,好好味。建議用AEON Card埋單全單有9折。在香港地呢個價錢不過不失,時日用餐試了壽司拼盤,冬之鍋sukiyaki hotpot(安格斯牛),甜品套餐(抹茶卷,抹茶雪糕及培茶)味道都很滿意~ 必定會再幫親,拉麵就之前都試過亦都好好味。老公同我都係日本控,呢度食物的美味程度及food presentation 都令我哋有置身於日本的感覺。希望會一直做得住落去。建議甜品連main course一齊order就可以享受埋Aeon Card的全單9折。
2019-01-13
用餐優惠
信用卡優惠
  • 壽司set
男朋友的日本癮發作,很想到日本去吃鮮味的海產,想到了在灣仔已開張一段日子的築地山貴水產,便決心一試水準。餐點如下我們目標明確就是要吃水產,所以我們點了人氣推介的海鮮拼盤。海鮮拼盤內包括2隻虎蝦、2隻石蠔、2隻蛤、2隻帆立貝、2串青椒仔。這裡有小爐和浜燒手冊教學可以讓客人自己燒海鮮,也可以像我們一樣交給師傅幫我們處理。青椒仔簡單的鮮甜,帶有點點鹽味,作為小清新也不錯。虎蝦Size巨大,簡單地灑上鹽燒,肉質鮮甜也夠彈牙。石蠔沒想到體形會是如此巨大,大小如同手掌一樣大,加入清酒、鹽簡單帶岀鮮味。石蠔入口鮮甜,蠔味濃而且非常厚肉。帆立貝加上牛油的帆立貝香氣四溢,味道十分鮮甜。浜燒餐廳的位置也可以點壽司,不用怕只吃海鮮會太空虛。共點了兩種壽司盛,其中有有海膽、三文魚籽、三文魚、香蔥呑拿魚腩蓉軍艦,油甘魚等等。海膽軍艦,入口軟滑有濃郁海水味。香蔥呑拿魚腩加上香蔥,香味四溢。三文魚新鮮,入口爽脆有口感,海鮮鮮味十足。

餐點如下

我們目標明確就是要吃水產,所以我們點了人氣推介的海鮮拼盤。

青椒仔
簡單的鮮甜,帶有點點鹽味,作為小清新也不錯。
虎蝦
Size巨大,簡單地灑上鹽燒,肉質鮮甜也夠彈牙。
石蠔
帆立貝
加上牛油的帆立貝香氣四溢,味道十分鮮甜。

浜燒餐廳的位置也可以點壽司,不用怕只吃海鮮會太空虛。
海膽軍艦,入口軟滑有濃郁海水味。
香蔥呑拿魚腩加上香蔥,香味四溢。
三文魚新鮮,入口爽脆有口感,海鮮鮮味十足。
2019-01-04 350 瀏覽
好友生日,當然要請吃餐好,深懂好友口味的我做足了功課,決定帶她來這間專吃新鮮刺身又有漂亮夜景的日本餐廳慶祝。還可出到店外欣賞海景。地般認真不錯。當時店有秋天的特別活動。感覺很別緻用心。不過在座都不是年輕,我們最終都是點了最基本的套餐再加海鮮吃。先每人各自因應喜好點了套餐。Set A $148,大吞拿魚腩,中吞拿魚腩,炙燒吞拿魚腩,香蔥吞拿魚腩蓉軍艦Set B $88, 中吞拿魚腩, 深海池魚,油甘魚,吞拿魚赤身,三文魚 Set D $88,油甘魚,三文魚籽,三文魚,香蔥吞拿魚腩蓉軍艦這店壽司用的鼓油掃挺特別,這樣可避免沾太多鼓油,還挺貼心的設計。整體而言,每件壽司都很鮮,特是吞拿魚腩,大吞拿魚腩幾乎入口就化~非常棒的口感。另外再點了左口魚群邊壽司,同樣是很肥美。除了點壽司外,我們也點了燒吞拿魚沙律$88。吞拿魚挺大一片,魚肉質感鮮美。沙律菜也新鮮清爽。然後再叫了oyster platter半打,蠔肉挺鮮甜,配上不同醬汁會帶來不同的風味。 最後是朋友最愛的海膽。北海道海膽刺身$258,挺清甜的。這次飯局還不錯,壽星女也滿意很完滿。

先每人各自因應喜好點了套餐。

2019-01-04 277 瀏覽
上班壓力大,實在要吃點好東西對自己好一點。剛好在灣仔上班的友人提議到香港的日本魚市場,未曾到過的我看到海鮮十分新鮮,所以決定到浜燒區吃燒海鮮。浜燒區的餐點海鮮拼盤海鮮拼盤有2隻虎蝦、2隻石蠔、2隻蛤、2隻帆立貝、2串青椒仔。店員可以幫忙燒烤,客人也可以選擇自己動動手。我們決定要店員代為處理,相信味道會好一點。想要自己處理的也不用擔心,附上浜燒手冊教學。青椒仔口感十分嫩滑鮮甜,以少許鹽巴來調味,十分清新。虎蝦體型有份量,輕輕灑上鹽燒,肉質鮮甜彈牙。另外點的鮑魚店員加入清酒來調味,鮑魚十分爽口彈牙。石蠔石蠔十分大,令人十分驚喜。店員加入自家調配調味酒、鹽,帶岀石蠔鮮甜,蠔味濃而且非常厚肉,吃下去十分滿足。帆立貝店員把帆立貝切半,再加上牛油、調味和鹽燒至半熟,味道十分鮮甜。另外點的鰻魚 鰻魚肉夠厚身,加上濃郁的鰻魚汁,十分滋味。在香港能吃到不同國家的美食,實在十分幸福。
上班壓力大,實在要吃點好東西對自己好一點。

浜燒區的餐點

海鮮拼盤

店員可以幫忙燒烤,客人也可以選擇自己動動手。
我們決定要店員代為處理,相信味道會好一點。

想要自己處理的也不用擔心,附上浜燒手冊教學。

青椒仔
口感十分嫩滑鮮甜,以少許鹽巴來調味,十分清新。

虎蝦
體型有份量,輕輕灑上鹽燒,肉質鮮甜彈牙。

另外點的鮑魚
店員加入清酒來調味,鮑魚十分爽口彈牙。

石蠔
石蠔十分大,令人十分驚喜。

帆立貝

另外點的鰻魚
鰻魚肉夠厚身,加上濃郁的鰻魚汁,十分滋味。

在香港能吃到不同國家的美食,實在十分幸福。

2018-12-28 6447 瀏覽
浜燒範圍座位以方枱為主,座位內(可放手袋)這店可自己動手燒海鮮和牛肉串$58一串(這款不用自己燒,另外order)肉質好鮮嫩,牛味香濃海鮮拼盤$398石蠔2隻蛤2隻虎蝦2隻鲍魚2隻帆立貝1隻青椒1串先燒青椒仔(快熟)之後石蠔(放上牛油)燒鲍魚好新鮮(仍動……)手掌大的蠔虎蝦(快熟)燒鮑魚(需要耐性)鮑魚好新鮮(裙邊不停擺動)……燒的時間較長(店員有時間,會幫忙燒一燒,需要在七成熟左右,剪出肉的部分,再燒下兩邊)虎蝦肉好鲜甜,size 大隻石蠔(king size)配上牛油、店特製汁、鹽(爐上燒熟)味道(好鲜甜,肉質cremy)蛤好鲜甜(無砂)帆立貝(套餐得一隻)剪開一半(巧多肉肉好鲜甜注意店員多次提示蛤、鮑魚,蠔(遇熱會爆殼及爆汁)無奈座位與枱面的燒爐太近,我中招兩次(鄰枱燒蛤時,我被殼彈中臉)(燒鮑魚時,被鮑魚汁彈中眼角)海鲜好新鲜,扣分位(燒有殼海鲜,有點危險)斜對面有雪糕店(原來可以這店下單)蕨餅红豆抹茶牛奶雪糕蕨餅(好軟绵绵,口感似中式糕點)雪糕(抹茶好香,牛奶雪糕好幼滑)
浜燒範圍座位以方枱為主,座位內(可放手袋)
這店可自己動手燒海鮮

和牛肉串$58一串
(這款不用自己燒,另外order)
肉質好鮮嫩,牛味香濃

海鮮拼盤$398
石蠔2隻
蛤2隻
虎蝦2隻
鲍魚2隻
帆立貝1隻
青椒1串

先燒青椒仔(快熟)
之後
石蠔(放上牛油)燒
鲍魚好新鮮(仍動……)

手掌大的蠔

虎蝦(快熟)
燒鮑魚(需要耐性)

鮑魚

好新鮮(裙邊不停擺動)……
虎蝦
肉好鲜甜,size 大隻

石蠔(king size)
配上牛油、店特製汁、鹽(爐上燒熟)

味道(好鲜甜,肉質cremy)

好鲜甜(無砂)

帆立貝(套餐得一隻)

剪開一半(巧多肉
肉好鲜甜

注意
店員多次提示蛤、鮑魚,蠔(遇熱會爆殼及爆汁)

海鲜好新鲜,扣分位(燒有殼海鲜,有點危險)

斜對面有雪糕店(原來可以這店下單)

蕨餅红豆抹茶牛奶雪糕
蕨餅(好軟绵绵,口感似中式糕點)
雪糕(抹茶好香,牛奶雪糕好幼滑)

2018-12-24
  • 海鮮拼盤
2018-12-27 331 瀏覽
見窗邊有空位,就問店員可唔可以安排我地坐窗邊一邊享受美食一邊望住嗰維港景超正海鮮據說係當日日本空運來港的龍蝦泡飯必點,雖然剝殼有啲煩,但肉質鮮美彈牙。至於魚生唔使講勁新鮮,啖啖都係超滿足。值得一試
見窗邊有空位,就問店員可唔可以安排我地坐窗邊
一邊享受美食一邊望住嗰維港景超正
海鮮據說係當日日本空運來港的
龍蝦泡飯必點,雖然剝殼有啲煩,但肉質鮮美彈牙。
至於魚生唔使講勁新鮮,啖啖都係超滿足。
值得一試

2018-12-22 396 瀏覽
首次去築地,感覺都唔算難去😐。築地一開始的部分是零食和日本產品零售區,再走進去一點會看到很漂亮的富士山燈飾。今晚的晚餐很幸運,可以坐在窗邊看到維港晚上的景色呢。今晚是跟好閨蜜一起吃岩蠔放題:90分鐘,每人吃滿$200就可以加$199任吃日本岩蠔。坐下沒多久已經上了一大盤岩蠔了,每一隻不算很飽滿,大概是一口大小的分量,在上枱之前師父已經預先加了少許柚子醋、葱花和蘿白蓉,另外還配了兩塊檸檬片調味,未吃都感覺味道應該蠻清甜的🤤。吃了感覺就是:清甜之餘帶少許柚子香味、蠔肉爽口。我跟閨蜜一起足足吃了36隻。另外還吃了一份魚生刺身沙拉🥗,味道沒什麼特別之處。還有刺身拼盤~其中的海膽鮮甜得很😳吃完一打,很快又上來一大碟生蠔,其實我覺得每次只上桌四、五隻蠔會比較好🤔,因為我們沒吃得那麼快,始終生蠔開了放太久都不好🤭。最後當然也要吃一份抹茶雪糕Via Tokyo的抹茶雪糕水準一直都不錯,可惜沒有我喜歡的焙茶口味。

今晚的晚餐很幸運,可以坐在窗邊看到維港晚上的景色呢

坐下沒多久已經上了一大盤岩蠔了

日本岩蠔

另外還吃了一份魚生刺身沙拉🥗,味道沒什麼特別之處。
魚生刺身沙拉

還有刺身拼盤~其中的海膽鮮甜得很😳

最後當然也要吃一份抹茶雪糕
魚生刺身沙拉
2018-12-16
慶祝紀念
聖誕節
2018-12-20 308 瀏覽
一直久聞這間堪稱香港築地的餐廳,但因為地點關係總是無緣拜訪,是日放假相約了好友去吃飯~山貴水產就在灣仔碼頭上蓋,鄰近會展中心,由尖沙咀乘搭渡海小輪過來最方便,可說是為遊客而設吧!身為香港人,當然也要支持一下!佔地甚廣的山貴水產設有零售部和餐廳,零售部除了售票一些日式食品、美妝品及卡通周邊商品外,也有外賣壽司,預先包裝的水產品、醃漬物等發售,外賣壽司的價錢很平民,低至二十元4件有交易,跟預想的高價格有點落差,至於質素方面,因為沒嘗試過就無法評論,但光看外表也是新鮮的。這天的目標是濱燒🤤一般餐廳較少提供濱燒,通常價格也頗高,大多需花費千元以上。而這裡的濱燒餐廳有濱燒套餐,也有壽司、刺身等食物提供,可以滿足三心兩意的我🤫還可以控制一下Budget 🙈看著餐牌真的花多眼亂,但難得這裡,當然要試試燒海鮮,就點了隻波士頓龍蝦和帆立貝❤️然後在等候美味的燒海鮮時,就先來了份$88壽司盛B,想不到一心來吃濱燒,吃一份壽司也充滿驚喜!😍海膽軍艦用的是加拿大海膽,而且不是一片,而是兩片滿滿的鋪在軍艦內,一口咬下去啖啖海膽鮮甜味🤤超滿足!😘再來有三文魚、三文魚籽和油甘魚,也是新鮮好吃,香蔥鮪魚茸軍艦則較遜色,
是日放假相約了好友去吃飯~

這天的目標是濱燒🤤一般餐廳較少提供濱燒,通常價格也頗高,大多需花費千元以上。而這裡的濱燒餐廳有濱燒套餐,也有壽司刺身等食物提供,可以滿足三心兩意的我🤫還可以控制一下Budget 🙈
壽司盛B

再來有三文魚、三文魚籽和油甘魚,也是新鮮好吃,香蔥鮪魚茸軍艦則較遜色,但有了光是前4件已值回票價!
燒波士頓龍蝦

就當我還沉醉在海膽的味蕾攻擊時,龍蝦上桌啦!😋放桌上已聞到陣陣燒烤海鮮香味,龍蝦開邊燒,中間金黃色的龍蝦膏燒得微微帶焦香🤤因爲太誘人😍加上旁邊櫻花🌸色的蓮藕片也很漂亮、忍不住多影了幾張相~(聽說吃飯前影相是有精神病,那我應該頗嚴重🤣)
龍蝦肉爽甜鮮味,啖啖肉,有淡淡炭焦香,香味四溢,夾少許蝦膏一起吃更惹味。😋😋
燒帆立貝

再來是烤帆立貝,貝肉都切成片汁煮,咸香而鮮味十足,也是值得一吃👍🏻
貪心的我再點了份燒田園菜籃
野菜盛合/田園菜籃
有南瓜、茄子、冬菇、長蔥、辣椒,特別喜愛青椒仔,內仍有汁不辣,美味👍🏻
旁邊還有沙律菜~兩人分享就剛好啦!
如果不點龍蝦的話,兩人同行建議點海鮮拼盤,有齊石蠔、帆立貝、虎蝦、鮑魚、蛤及青椒仔一串~也是不錯的選擇呢!

吃飽飽就到其他區域逛逛,場內還有立食壽司區、刺身飯區和原條水產類可買來即場做刺身~豐儉由人🤓
因為位置關係,平日下午場內人流較疏落,晚上氣氛會較好,帶各國朋友來聚餐也不錯👍🏻
2018-11-26
野菜盛合/田園菜籃
  • 極上壽司盛
  • 海膽
2018-12-20 375 瀏覽
我真係好懶,懶到就快一年先寫一次食評,今次推介班姊妹去呢道食晚餐,未去到班女已經係咁話遠,其實由地鐵站行過嚟都只係十幾分鐘之嘛,你班港女真係呢離遠已經見到燈火通明既灣仔碼頭,其實都好易搵叫左兩盤串燒,分別係全雞既同全菜既。另外仲加左兩串牛舌同雞翼雞軟骨,串燒一上枱就知剛剛燒起,熱辣辣而且肉質都好林好好食呢個凍海鮮拼盤不得了,358呢個價錢有齊鮑魚生蠔赤貝蝦螺帶子同海膽,樣樣都4件。我地4條女剛剛好。我地分別叫左壽司拼盤SET ABCD加一個極上壽司盛,刺身大部份都好新鮮,除左油甘,𩶘魚爭少少。Tuna都好好食,海膽直頭鮮甜幾個女仔就梗係飲下梅酒啦。呢度梅酒有杯,支同set揀,我地叫左set,有5杯細細杯,加入冰杯剛剛好。梅酒有好多款,我地分別試左古城梅酒,綠茶梅酒同柚子梅酒,古城最濃,柚子最清新,綠茶就一般般。女仔食飯又點少得甜品呢,呢度有Tokyo via既綠茶雪糕,雪糕夠滑而且甜度適中。加脆米好有層次呢餐眾姊妹都好滿意,完全忘記行遠左呢件事,拿,所以話呢,食好嘢都要付出家嘛。行完一輪餓左食又覺得好食啲,食完行又可以消化下,何樂而不為呢
離遠已經見到燈火通明既灣仔碼頭,其實都好易搵
野菜燒
鳥之燒(好似係)
凍海鮮拼盤
壽司Set  A
壽司set  CD
極上壽司盛
。Tuna都好好食,海膽直頭鮮甜

梅酒
脆米白肉雪糕

2018-12-19
野菜燒
鳥之燒(好似係)
凍海鮮拼盤
壽司Set  A