2023-12-20 103 瀏覽
又到聖誕🎄~ 又到聖誕🎄~ 一年之前其中一個期待嘅節日又嚟啦😆 除咗有得放假之外,都要出嚟感受下啲氣氛✨呢到除咗有得食,影相同啲設計都好有聖誕feel有靚嫁㊙️1️⃣ 開心果戚風蛋糕🍰新登場嘅戚風蛋糕極好味😋 面層勁爆多開心果碎碎,食落口真係好幸福‼️2️⃣ 焰燒芝士蜂蜜蛋糕🍯除咗面層有燒到焦香嘅蜜糖芝士,內層嘅蛋糕超soft,一啖咬落去有陣陣嘅芝士香味🧀~3️⃣ 朱古力怪獸波👾本身仲想揀肉鬆波波,但呢個有好吸引嘅朱古力波波加埋聰明豆,連冬甩都有鹿鹿同聖超靚靚🤭4️⃣ 曲奇禮盒🎁不得不介紹😈因為佢哋係手工曲奇 ,日日人手整嫁,有普通嘅樣,都有聖誕老人、聖誕樹、鹿鹿嘅樣😍…全部鬆化又香脆,仲會不停補貨,難怪會做到手抽筋🫣5️⃣ 棉花糖、粒粒糖🍬味道不過不失~但誠意創意度攞滿💯造型都係十分吸睛,送禮一流💢
又到聖誕🎄~ 又到聖誕🎄~

呢到除咗有得食,影相同啲設計都好有聖誕feel有靚嫁㊙️

1️⃣ 開心果戚風蛋糕🍰

朱古力怪獸波

4️⃣ 曲奇禮盒🎁

不得不介紹😈

曲奇禮盒

全部鬆化又香脆,仲會不停補貨,難怪會做到手抽筋🫣

5️⃣ 棉花糖、粒粒糖🍬
爆谷

味道不過不失~
粒粒糖
但誠意創意度攞滿💯
冬甩

造型都係十分吸睛,送禮一流💢
開心果戚風蛋糕
焰燒芝士蜂蜜蛋糕
朱古力怪獸波
爆谷
粒粒糖
冬甩
呢間Fresh Fresh Bakery既曲奇🍪係我中學果時已經開始食🙈,而家烘焙店發展到出左好多不同款式既麵包🍞,作為包控既我終於忍唔住出手❤️12月底就到聖誕節🎅,麵包店都出左好多款聖誕曲奇🍪,冬甩🍩,棉花糖,爆谷🍿等等,真係充滿濃濃節日氣氛🎄❄️聖誕產品❄️- 聖誕冬甩🍩 $12@1 / $50@5多達12款口味選擇😗,冬甩口感煙韌濕潤,表面有不同顏色朱古力🍫及食用裝飾點綴,好有儀式感🥳- 聖誕棉花糖❤️ $28可愛聖誕外型包裝棉花糖,送比小朋友的話,一定會好開心☺️- 麻薯曲奇🍪 $58一盒麻薯曲奇內有4款口味😈,朱古力🍫、芝士🧀、紅莓、抹茶🍵,✨建議大家加熱後食,拉絲效果即時🆙,微暖濕潤曲奇配上軟燸拉絲麻薯🤌,口感很豐富☺️- 開心果麻薯QQ☺️ $18麻薯QQ質地煙韌有嚼勁,表面有大量開心果碎😎增加口感,如果開心果味道可以再突出啲,風味會更佳😝- 肉鬆怪獸波😈 $15麵包表面鋪滿大量微甜肉鬆紫菜😝,內裹放滿芝士粒🧀及拉絲軟糯麻薯,充滿鹹甜風味配搭的麵包,很有層次的組合👍🏻- 雜錦曲奇禮盒🍪 $128禮盒內有9款不同味道曲奇🍪,可以一次過試曬不同口味,私心最鐘意食朱古力味曲奇🍫,可可香味濃

❄️聖誕產品❄️
- 聖誕冬甩🍩 $12@1 / $50@5

- 聖誕棉花糖❤️ $28
可愛聖誕外型包裝棉花糖,送比小朋友的話,一定會好開心☺️

- 麻薯曲奇🍪 $58

- 開心果麻薯QQ☺️ $18

- 肉鬆怪獸波😈 $15

- 雜錦曲奇禮盒🍪 $128
禮盒內有9款不同味道曲奇🍪,可以一次過試曬不同口味,私心最鐘意食朱古力味曲奇🍫,可可香味濃郁,果然係我由細食到大既味道,回憶即時返曬黎🤣🤣🙈

- 芝士拉絲麵包🧀🍞 $25
每袋有5個麵包,包體鬆軟😉,內餡放滿鹹香芝士粒粒🧀,表面更有芝士粉點綴,✨建議大家加熱後食,芝士流心效果更突出🥰

- 楊枝甘露雪媚娘🥭 $20
煙韌雪媚娘外皮包滿甜甜忌廉及微酸開胃芒果🥭柚子,口感不錯😗

- 藍莓芝士雪媚娘🫐 $20
煙韌雪媚娘外皮包滿綿密芝士蛋糕🍰及酸甜藍莓醬🫐,味道清新😎

- 朱古力麻薯布丁蛋糕🍫🍰 $48
濃郁朱古力🍫蛋糕配上絲滑朱古力忌廉及煙韌麻薯🤤,甜度剛好,飽腹感很強的一款甜品🤣

📍Fresh Fresh Bakery – 荃灣
荃灣青山公路 - 荃灣段300-350號荃錦中心2樓186-187號舖
@freshfresh_3dcake

另有分店:灣仔 / 屯門 / 天水圍 / 葵涌 / 青衣

#justlingggxd_麵包店
#justlingggxd_荃灣
2023-11-01 178 瀏覽
荃灣近期開左間麵包店"簡品堂",店內有好多款式,塞滿滿麵包,麻糬波波,曲奇,蛋糕.... 成間店都好色彩繽紛好鬼開心紫菜肉鬆芝士拉絲麻糬波波鋪滿了紫菜肉鬆,入面有鹹味芝士同日式麻糬,味道香濃口感豐富軟心麻糬曲奇麻糬曲奇有好多口味,今次揀伯爵茶,開心果,朱古力同原味,每塊曲奇裏面都有麻糬,食落煙煙韌韌,外脆內軟,甜度適中,伯爵茶嘅味道最為深刻,茶味香濃,大大塊曲奇食一塊都好滿足小紅莓波波一包有5個,紅莓波波無麻糬的,只係帶有麥香嘅麵包,質感好軟熟,配埋紅莓粒,食落酸酸甜甜,感覺好開胃,但只係普通嘅紅莓餐包
紫菜肉鬆芝士拉絲麻糬波波
鋪滿了紫菜肉鬆,入面有鹹味芝士同日式麻糬,味道香濃口感豐富
軟心麻糬曲奇
小紅莓波波
2023-10-04
2023-10-19 389 瀏覽
🚩荃灣荃錦中心🚩成日經過都會聞到好香既麵包曲奇味🤭今日終於忍唔住入左去湊湊熱鬧☺️☺️☺️🍞麻糬波波有好多味道既麻糬波波,有拉絲芝士味、開心果、朱古力、抹茶紅豆、黑糖味、小紅莓味,款式多不勝數😀最岩用黎做早餐😍😍今次食芝士味,食之前我會叮一叮熱,熱溶芝士,口感更佳😀😀😀🧟‍♀️怪獸波酥脆咸香既肉鬆配上紫菜絲包住個拉絲芝士麻糬波波😍麵包鬆軟,芝士控既我超鐘意食呢個🥰🥰🍪曲奇鐵盒9款唔同口味既曲奇餅,一開盒已經一陣陣既咖啡味踴出黎🤣🤣🤣仲有焙茶味、伯爵茶等等🍳手工卷蛋原味既手工卷蛋係香港既最古早既味道,包裝精緻,最岩就係買黎送禮,每條既蛋卷麵好鬆脆,有陣陣既蛋香味🤤🍪麻糬曲奇最吸引之處就係有好多唔同既味道,重點曲奇入面有軟軟既糯米麻糬🤤🤤🤤🍩萬聖節冬甩曲奇臨近萬聖節,Fresh Fresh都有特製唔同既款色去應節,細細粒既冬甩好岩小朋友🤤🤤🤤📍 簡品堂 (荃灣)🗺️ 荃灣青山公路300-350號荃錦中心2樓186-187號舖
🚩荃灣荃錦中心🚩

🍞麻糬波波

🧟‍♀️怪獸波

🍪曲奇鐵盒

🍳手工卷蛋

🍪麻糬曲奇

🍩萬聖節冬甩曲奇

📍 簡品堂 (荃灣)
2023-09-29 193 瀏覽
(岩岩新開果時嘅紀錄)荃灣新開人氣烘焙店 新店開張勁多客人圍住 最抵係佢地牛奶布甸 有買一送一優惠 平均$6個 做到震下震下 奶香明顯 其他產品都吸引 最近好多地方都開咗分店 簡單記錄下.佢哋新出左紫菜麻糬產品⭐️紫菜肉鬆芝士麻糬波波$15呢款表面大量紫菜肉鬆🥰咬開入邊都做到少少芝士拉絲效果除咗芝士 仲有大量麻糬喺入面 口感軟綿綿⭐️紫菜肉鬆麻糬芝士戚風蛋糕$58佢哋戚風蛋糕不嬲做得唔錯👍🏻輕輕按壓回彈力十足 值得一讚🙈望到表面有芝士麻糬 同埋 紫菜肉鬆 好容易食到成地碎.呢次試咗⭐️朱古力同拉絲芝士麻糬波波$25兩款都唔錯 鍾意甜嘅朋友一定鍾意朱古力口味😋咬開會有半溶朱古力 絆住軟綿綿麻糬😋而芝士口味 除咗半溶芝士外仲有粒粒芝士 多重口感.而呢度最多人鍾意嘅會係⭐️麻糬曲奇$58/盒👍🏻見到曲奇比以前更加飽滿 🥰今次麻糬量增多 更加容易做到呃like效果可以睇睇影片 應該都會吸引到你.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_荃灣 .#簡品堂 (荃灣) #freshfreshbarkry @freshfresh_3dcake 地址:荃灣荃錦中心 2樓186-
佢哋新出左紫菜麻糬產品
服務:4/5
抵食:4/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣必食 #週末好去處 #麵包 #麻薯 #蛋糕 #麻薯曲奇 #烘焙店
2023-09-01 200 瀏覽
🏮眨下眼話咁快又到我最鍾意嘅「中秋節」喇❤️中秋節就係要食月餅喔🥮🥮今次我就黎呢度買開麵包🥯見到佢地今年有限量嘅「流心月餅」賣呀☺️而且佢個包裝仲好靚添😍自己食又得🉐️送比親戚朋友都好大方得體💯一盒流心嘅月餅已經有3款唔同口味☑️有大家都喜歡嘅「奶黃流心」、打破傳統嘅「咖啡流心」、同埋小朋友都會好鍾意嘅「朱古力流心」呀😍款款味道都唔錯呀👅⏳流心月餅 (一盒有4個)▫️奶黃流心 2個▫️咖啡流心 1個▫️朱古力流心 1個

⏳流心月餅 (一盒有4個)

▫️奶黃流心 2個
▫️咖啡流心 1個
▫️朱古力流心 1個
外賣自取
哩間麵包鋪本身得幾間分店,都係賣一袋袋五顏六色嘅麵包仔🍞同卡通主題生日蛋糕🎂,因為價錢平民,以前經過都會買袋5色包🎨,仲食過佢地嘅流心生日蛋糕,又平又好食😋。今次荃灣哩間鋪由南豐中心搬左去荃錦中心🚛,仲搵咗大型Social Media📸幫佢宣傳新出嘅麻糬波波,就睇下佢開始做大咗之後,仲係咪keep到性價比咁高🔎。紫番薯麻糬波波 ($25)一袋有5個包。哩款包感覺好似健康啲咁👩🏻‍⚕️,中間個麻糬非常之軟糯☁️,係可以拉絲嗰種。而紫薯餡就好甘甜,入邊有一啲紫薯嘅纖維,所以個餡係用真紫薯做成🍠。個包就好軟熟,唔會話放咗一晚之後就好硬。雖然個麵包係紫色,其實佢係冇咩味,所以連埋嘅紫薯餡一齊食甜度就啱啱好😛。黑糖麻糬合桃波波 ($25)都係一袋有5個包,佢個樣好似西餐的餐包仔咁🍞,同上面嗰款一樣,都係一個好軟糯嘅麻糬喺中間☁️,但係哩款唔係紫薯餡,係黑糖餡🖤。佢嘅質地係有少少好似麥芽糖咁,係可以拉到絲嘅糖醬🍭,不過食落冇想像中咁甜,仲幾夾幾好食。但係有個唔係太鍾意嘅地方🙊,就係佢嘅包入邊係有合桃,本身成個包都好鬆軟,但係有啲合桃碎喺裏面,反而覺得唔係太夾🤔。班蘭紅豆包 ($18)一袋有5個,同上款兩
紫番薯麻糬波波
紫番薯麻糬波波 ($25)
黑糖麻糬合桃波波
黑糖麻糬合桃波波 ($25)
班蘭紅豆包
班蘭紅豆包 ($18)
一袋有5個,同上款兩款麻糬波波包裝有少少唔同,佢係一個透明袋裝住五個包,好似一個聖誕圈咁🎄。中間係滿滿嘅紅豆餡🫘,好似唔洗錢咁,面頭就係一啲梛絲🥥。雖然佢成個包綠色🟢,但其實唔係好食到班蘭嘅味,你問我反而覺得佢似椰絲紅豆包,不過紅豆同埋椰絲都好甜,如果你好鍾意食甜包🍬,應該會like。
肉鬆怪獸波
肉鬆怪獸波 ($15)
一盒有兩個,哩款包比起上面啲包相對貴啲,得兩嚿,但係都足料啲同埋大嚿少少🤏🏻。個麵包係原味嘅麵包,但係上面就放滿左肉鬆🐽、紫菜同埋沙律醬,基本上就算冇餡,淨係哩個配搭已經係一個好好食嘅肉鬆包😋。個餡都係一舊好軟身嘅麻糬☁️,但係哩一款就係放咗芝士🧀,佢個芝士介乎於芝士醬同芝士粒之間,有少少凝固左,但係又有少少流質🫕。佢個價錢牌上面標榜係拉絲芝士,但其實都唔係好拉到絲,主要都係靠個麻糬。講返個味道,個芝士鹹鹹地,昇華咗個肉鬆包,令到個包多咗種層次同埋咬口,味道都豐富咗😳,哩款會回頭買🤤。

⭐️總括而言…
新出嘅麻糬波波系列$25一袋有5個,價錢都合理💰,而且幾足料同埋好食😋,仲有好多口味選擇,性價比依然咁高。仲係我間唔中經過會買包返屋企食嘅鋪頭👏🏻。
見佢尋日仲新出咗款開心果麻糬波波🤩,作為開心果控,已經好想去試下。
2023-08-17
紫番薯麻糬波波
黑糖麻糬合桃波波
班蘭紅豆包
肉鬆怪獸波
👍🏻肉鬆怪獸波 $15/盒外面沾滿肉鬆同紫菜碎,配搭拉絲芝士麻糬,麵包咬落好鬆軟芝士味唔算好突出,都係肉鬆甜甜鹹鹹為主,鍾意食肉鬆嘅朋友會鍾意呢個😜-👍🏻麻糬曲奇 $58/盒一盒四隻味,原味牛油、朱古力榛子脆脆、伯爵茶、特濃朱古力粒粒口感有別於平時食開嘅曲奇,有啲似光酥餅咁比較鬆化當中最鍾意特濃朱古力粒粒,朱古力味夠濃但又冇想像中咁甜,加埋啲粒粒有口感四款內餡都係好軟糯嘅麻糬好好咬,整體唔會太甜膩😎-👍🏻朱古力麻糬波波 $25 & 拉絲芝士波波 $25當日見到舖頭差唔多個個客人都拎一袋,好受歡迎,果然係招牌😯口感偏向似麵包,同其他麻糬波波好唔同朱古力波同曲奇入面嘅麻糬一樣軟糯,加上朱古力醬味道更濃芝士餡麻糬就似半溶芝士咁,仲食到芝士粒粒,一甜一鹹各有特色-👍🏻珍珠奶茶雪媚娘 $18 & 楊枝甘露雪媚娘 $20夏日期間限定!好似雪米糍咁,煙韌糯米皮包住海綿蛋糕同少量cream,雪到凍冰冰食落直頭似雪糕😛整體又唔會似雪米糍咁甜,有舊蛋糕調劑返-🔸其他種類款式價錢參考原味手工蛋卷 $55/盒、$100/2盒雜錦曲奇禮盒 $128-味道:7/10性價比:8/10-📍#FreshFreshBak
👍🏻肉鬆怪獸波 $15/盒
外面沾滿肉鬆同紫菜碎,配搭拉絲芝士麻糬,麵包咬落好鬆軟
👍🏻麻糬曲奇 $58/盒
口感有別於平時食開嘅曲奇,有啲似光酥餅咁比較鬆化
四款內餡都係好軟糯嘅麻糬好好咬,整體唔會太甜膩😎
👍🏻朱古力麻糬波波 $25 & 拉絲芝士波波 $25
當日見到舖頭差唔多個個客人都拎一袋,好受歡迎,果然係招牌😯
口感偏向似麵包,同其他麻糬波波好唔同
朱古力波同曲奇入面嘅麻糬一樣軟糯,加上朱古力醬味道更濃
芝士餡麻糬就似半溶芝士咁,仲食到芝士粒粒,一甜一鹹各有特色
👍🏻珍珠奶茶雪媚娘 $18 & 楊枝甘露雪媚娘 $20
整體又唔會似雪米糍咁甜,有舊蛋糕調劑返
🔸其他種類款式價錢參考
天后電器道 50號地舖
屯門青海圍18號置樂花園地下67B號舖
天后/灣仔/屯門/荃灣/天盛/天澤/將軍澳/東涌
2023-08-03 156 瀏覽
見到朋友推介一間人氣餅店,上網一search見到附近竟然新開咗間分店,一定要去買嚟食😆 一入到店就見到周圍都放滿哂麵包、曲奇、蛋糕🤤 每樣食物都擺放整齊,太多款式目不暇給,唯有先揀其中幾款試吓先🤣👑怪獸肉鬆波波 $15紫菜肉鬆芝士拉絲麻糬包,面層係滿滿嘅紫菜肉鬆,兩者本身已經係絕佳配搭,麵包內層係香濃芝士加埋QQ麻糬,口感豐富,味道濃郁,一啖滿足哂多重願望😍 一盒兩個好快就食哂🤣 哩個價錢簡直係抵食必選!✨拉絲芝士波波 $25每袋都係固定一款口味,一袋有5個波波,每個都大大包,麵包質地軟熟,入面芝士真係做到拉絲嘅感覺,而且芝味濃郁🧀 滿滿鹹香😋✨皮蛋酥 $25除咗創新食物,哩度仲有傳統嘅美食,包括老婆餅、皮蛋酥、紅豆酥...集合哂新式同懷舊食物👍🏻 今次試咗皮蛋酥,外層酥皮鬆化,🔍整體感覺:今次只係試咗3款食物,每款食物嘅味道同賣相都一樣咁吸引,而且價錢都唔貴,性價比好高👏🏻 下次仲有好多野想試,我一定要試麻糬曲奇🤩

👑怪獸肉鬆波波 $15

✨拉絲芝士波波 $25