2024-07-05 232 瀏覽
近排開心果糯米糍、扁牛角酥、麻糬產品等等全部都大熱,呢間舖竟然通通都有齊哂🤯。產品造型做型有又可愛又有創意,味道亦都相當有水準,唔怪得知次次經過都人流不斷啦😳。我今次入到去,呢樣又想買果樣又想買,不知不覺就買左一大袋返屋企了🛍️今次買左:♥︎ 奶茶♥︎ 糯米糍♥︎ 扁牛角可頌♥︎ 開心果輕芝士蛋糕♥︎ 麻糬QQ球♥︎ 手工曲奇♥︎ 爆谷🦁獅子王同🧸熊仔爆谷造型勁可愛😍牛角酥有層朱古力🍫係面中間夾左D麻糬,甜甜脆脆咁幾好食。糯米糍個皮軟糯,餡料有大量開心果碎真材實料。麻糬QQ球口感煙煙韌韌亦都係好好食🤤。

♥︎ 奶茶
♥︎ 糯米糍

♥︎ 扁牛角可頌

♥︎ 開心果輕芝士蛋糕

♥︎ 麻糬QQ球

♥︎ 手工曲奇

♥︎ 爆谷

2024-06-29 1250 瀏覽
今日(29-6-2024 Sat)喺屋企整完嘢,落荃灣買啲菜,經過民豐(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E6%B0%91%E8%B1%90%E7%B2%89%E9%BA%B5%E8%A1%8C-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-%E7%B2%89%E9%BA%B5-%E7%B1%B3%E7%B7%9A-r16540)時都見到有人排隊買糯米糍,不過條龍已經唔係好長,但我覺得都要排半個鐘,而老公今朝又send咗條link畀我,話呢間嘢都有開心果榛子糯米糍賣,而且係$12.00一個,$38.00四個,於是我就決定試咗呢間先。嚟到時好快搵到, 食開民豐嘅都知佢嘅糯米糍大大個( 但其實近年都已經縮咗水),而呢間就明顯好細個,不過算啦,都行到嚟喇,人哋係商場舖有冷氣 ,貴啲都啱嘅 ,而佢同價錢嘅有四隻味,係榛子脆脆,開心果同草莓脆脆;平啲$7.00一個,$26.00四個嘅有紅豆,花生同黑芝麻;芒果糯米糍就$8.00一個,$30.00四個。咁我用$38.00買兩個開心果,榛子脆脆同草莓脆脆各一個啦。買完收銀提示

買完收銀提示拎到返去要雪住。

返到去影完相,
左上,下:開心果,右上:榛子脆脆,右下:草莓脆脆糯米糍

先唔雪住, 以免影響口感就先食兩個,先食開心果同榛子脆脆,
左:榛子脆脆糯米糍,右:開心果糯米糍

打開度,
左:榛子脆脆糯米糍,右:開心果糯米糍

有2.5厘米到高,直徑5.5厘米,切開時都feel到兩個都係脆嘅,見到糯米糍皮係好薄,細粒嘅餡料好飽滿。
左:切開嘅榛子脆脆糯米糍,右:切開嘅開心果糯米糍

我先食開心果,呢個味道好濃郁,亦都好脆口,甜度都啱啱好,但由於軟熟嘅糯米皮太薄,所以其實我都覺得冇乜糯米糍feel。

榛子脆脆呢,固然之佢都係脆,而榛子味都係好濃郁,亦唔算好甜,係有啲甘味,幾好味。

過咗一段時間先至再食埋另外雪咗嗰兩個開心果同草莓脆脆,
草莓脆脆糯米糍

切開睇到,草莓有啲粒粒,
切開嘅草莓脆脆糯米糍

應該就係脆脆嘅來源,我覺得呢個味道都係正常嘅,口感亦都一樣,竟然雪過個糯米皮都冇受影響。

覺得呢度嘅味道係唔錯,不過草莓咁普通就可以唔使試,但係就真係冇乜食糯米糍嘅感覺, 或者個糯米皮要做返厚啲(?)

味道係4.5分, 環境同服務係3.5分, 抵食係2.8分
2024-06-29
外賣自取
$19 (其他)
  • 榛子脆脆糯米糍
  • 開心果糯米糍
去荃灣覓完食之後諗住行下消化下,就見到呢間好繽紛嘅烘焙店 🤩 入去睇下有啲咩,一睇就一發不可收拾係咁買買買 🤣🤣🔸開心果味扁牛角可頌估唔到呢個咁扁嘅係牛角包 😲 開心果好好味阿 😍 入面仲有麻糬超正!🔸麻糬QQ波比一般麵包店大粒,煙煙韌韌好食!仲有好多口味可以揀 🤩🔸麻糬曲奇總共 8 個口味,買一盒有 4 件隨機口味,入面嘅麻糬搣開嚟食仲會拉絲㗎 😆😆🔸糯米糍外皮超軟熟阿 😋 入面勁足料,推薦開心果味!一口咬開勁多開心果同埋啲脆脆 🤤 好滿足 ❤️🔸帝王蛋卷好鬆化,好有蛋香同埋牛油味!🔸熊仔爆谷外型好得意~爆谷多數都係蘑菇型,味道唔會過甜,冇乜未爆開嘅粟米粒 👍🏻 每一款產品都超多口味!實有一款啱食 🤗 賣相感覺到勁有心機,食完人都開心啲 ☀️

🔸開心果味扁牛角可頌

🔸麻糬QQ波
比一般麵包店大粒,煙煙韌韌好食!仲有好多口味可以揀 🤩

🔸麻糬曲奇

🔸糯米糍

🔸帝王蛋卷
好鬆化,好有蛋香同埋牛油味!

🔸熊仔爆谷

2024-06-16 234 瀏覽
今個父親節 除咗要幫Noah爸慶祝 就緊係要幫埋我爸爸慶祝🥳 Noah今次係簡品堂揀咗個爆谷肌蛋糕俾公公!爆肌杯裝滿哂爆谷🍿 好睇又好食 Noah都忍唔住狂食😂 呢個爆谷肌蛋糕🎂 好似鴛鴦蛋糕咁 上層係黑森林 下層係雜果🤤 口感超豐富!公公收到超開心🥰

2024-06-12 170 瀏覽
終於可以買到麻糬扁牛角可頌喇!!!!聽朋友介紹就多.. 依家食完真係覺得讚🤤仲可以拉絲😍 又好玩又好食😋咁啱端午節有朋友黎屋企🏠梗係咩都買黎一齊分享吓🤣🐙 章魚小丸子包幾令我意外除左外型似 入面真係有章魚小丸子🧆咖啡味既帝王蛋捲 ☕️ 咖啡愛好者必試 口感香脆 味道濃郁 配埋香滑拿鐵咖啡 味道更上一層😗當然唔少得就係麻糬 QQ同手工曲奇😚麻薯QQ我地買左朱古力同芝麻味一袋5粒大大個 外層軟熟 夾心口感QQ同微波爐叮一叮 仲正😌🍪手工曲奇一袋多款口味 啱哂大家開Party就最啱喇😚Fresh Fresh Bakey 港九新界都一樣有分店💕隨時encore都冇問題啦😋♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥Fresh Fresh Bakery 簡品堂 @freshfresh_3dcake 📍荃灣/ 旺角/ 灣仔/ 天后/ 將軍澳/東涌#freshfreshbakery #簡品堂 #freshfreshbakery簡品堂#麵包達人 #麻糬 #麻糬粉絲
終於可以買到麻糬扁牛角可頌喇!!!!
聽朋友介紹就多.. 依家食完真係覺得讚🤤

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

📍荃灣/ 旺角/ 灣仔/ 天后/ 將軍澳/東涌
#麵包達人 #麻糬 #麻糬粉絲
2024-06-11 169 瀏覽
✨麻糬波波(💰$25)有好多款口味 要咗朱古力🍫同南瓜味🎃 一袋有五個 每個都有接近拳頭咁大食落幾鬆軟 再帶啲煙韌 幾有咬口🤤朱古力個款味道較甜 有半溶嘅朱古力而南瓜個款就相對清啖啲 有南瓜餡同麻糬 ✨糯米糍(💰$12/1 $38/4)有多款口味 揀咗新岀嘅開心果 榛子同芋泥味糯米糍食落幾軟熟 但外皮就有啲厚開心果糯米糍係開心果碎粒混合埋啲砂糖榛子脆脆糯米糍嘅味道令我諗起金莎🤣芋泥脆脆糯米糍食落冇上面兩款咁甜仲有個糯米糍就揀咗花生味 食落幾香🥜✨雜錦曲奇(💰$80)本身想要禮盒包裝 可惜賣晒🥹後尾要呢款一包有多款口味嘅曲奇 仲有唔同形狀添有朱古力 伯爵茶 抹茶 咖啡 鐵觀音 牛油曲奇等整體來講 曲奇食落幾鬆脆 每款口味各有特色✨大甲芋泥肉鬆包(💰$16)一向都鍾意芋泥配肉鬆嘅配搭🤤麵包外層同裏面都有大量嘅肉鬆切開個包仲會有幾香嘅芋泥同煙韌麻糬😋✨開心果拉絲夾心麻糬扁牛角可頌面頭有一半嘅係舖滿咗開心果碎中間夾住啲麻糬 有拉絲效果🤩食落酥脆 唔會好油膩 再帶啲煙韌✨巧克力爆谷(💰$28/1 $50/2)被個熊仔🐻樽裝住啲爆谷吸引到🤩爆谷有幾濃郁嘅朱古力味🍫香脆可口😋令人忍唔住食完一粒又一粒

✨麻糬波波(💰$25)
有好多款口味 要咗朱古力🍫同南瓜味🎃
一袋有五個 每個都有接近拳頭咁大
食落幾鬆軟 再帶啲煙韌 幾有咬口🤤
朱古力個款味道較甜 有半溶嘅朱古力
而南瓜個款就相對清啖啲 有南瓜餡同麻糬

✨糯米糍(💰$12/1 $38/4)
有多款口味 揀咗新岀嘅開心果 榛子同芋泥味
糯米糍食落幾軟熟 但外皮就有啲厚
開心果糯米糍係開心果碎粒混合埋啲砂糖
榛子脆脆糯米糍嘅味道令我諗起金莎🤣
芋泥脆脆糯米糍食落冇上面兩款咁甜
仲有個糯米糍就揀咗花生味 食落幾香🥜

✨雜錦曲奇(💰$80)
本身想要禮盒包裝 可惜賣晒🥹後尾要呢款
一包有多款口味嘅曲奇 仲有唔同形狀添
有朱古力 伯爵茶 抹茶 咖啡 鐵觀音 牛油曲奇等
整體來講 曲奇食落幾鬆脆 每款口味各有特色

✨大甲芋泥肉鬆包(💰$16)
一向都鍾意芋泥配肉鬆嘅配搭🤤
麵包外層同裏面都有大量嘅肉鬆
切開個包仲會有幾香嘅芋泥同煙韌麻糬😋

✨開心果拉絲夾心麻糬扁牛角可頌
面頭有一半嘅係舖滿咗開心果碎
中間夾住啲麻糬 有拉絲效果🤩
食落酥脆 唔會好油膩 再帶啲煙韌

✨巧克力爆谷(💰$28/1 $50/2)
被個熊仔🐻樽裝住啲爆谷吸引到🤩
爆谷有幾濃郁嘅朱古力味🍫香脆可口😋
令人忍唔住食完一粒又一粒🤣
✨伯爵茶帝王蛋捲(💰$70)
蛋卷係幾鬆脆可口 甜度適中
食落係幾香濃嘅伯爵茶味👍🏼

✨焦糖布甸麻糬朱古力蛋糕
焦糖布丁同朱古力蛋糕合併
中間仲有麻糬 口感幾豐富😆
✨裸麥合桃提子包(💰$12)
用裸麥整嘅麵包 感覺幾健康咁🤣
入面有唔少合桃同提子乾 幾有口感👍🏼

✨咖啡(💰$12)
咖啡飲落幾香濃同順滑 甜度適中☕️

2024-06-06 190 瀏覽
平時成日買FRESH FRESH既麵包做早餐今次就試下佢擺正係鋪頭中間既麻糬曲奇UMM.. 可能平時對佢其他麵包既評價都好高所以對呢個麻糬曲奇都相對有好大既期望但個曲奇本身真係做得一般般一放落口就食到個曲奇係有D乾 :”(而且麻糬份量都唔多..我買個盒既味道分別係朱古力、泰式奶茶、開心果、芝士$58 固定口味4件首先佢D口味冇得俾人自由配搭都令人有D卻步…諗住佢係對佢咁多隻味都好有信心先會有咁既設定啦…點知成盒都係得朱古力叫做好食 :”(芝士同開心果都冇芝士同開心果味 ☹真係幾失望☹不過佢價格黎講真係算好平既.. 對比其他店一件麻糬曲奇要成接近$30既店同埋都好大件好”聚”手, 食完有飽肚感所以總括黎講fresh fresh 既麻糬曲奇係不過不失啦
平時成日買FRESH FRESH既麵包做早餐

今次就試下佢擺正係鋪頭中間既麻糬曲奇

UMM.. 可能平時對佢其他麵包既評價都好高

所以對呢個麻糬曲奇都相對有好大既期望

但個曲奇本身真係做得一般般

一放落口就食到個曲奇係有D乾 :”(

而且麻糬份量都唔多..

我買個盒既味道分別係朱古力、泰式奶茶、開心果、芝士

$58 固定口味4件

首先佢D口味冇得俾人自由配搭都令人有D卻步…

諗住佢係對佢咁多隻味都好有信心先會有咁既設定啦…

點知成盒都係得朱古力叫做好食 :”(

芝士同開心果都冇芝士同開心果味 ☹

真係幾失望☹

同埋都好大件好”聚”手, 食完有飽肚感

所以總括黎講fresh fresh 既麻糬曲奇係不過不失啦
麻糬曲奇
2024-06-06 112 瀏覽
之前係旺角食過qq球都已經覺得幾正😝最近又見到出左新品 開心果拉絲扁牛角💚💚終於都係忍唔住係Fresh Fresh掃貨🤭細心睇仲有勁多開心果既item🤩✨焦糖布甸麻薯朱古力蛋糕 $38今次最驚喜係呢款😳外面係焦糖布丁 入面仲有麻糬 仲要係流心😱 餅底係濕潤既朱古力蛋糕 層次感十足 真係好滿足🥰如果2個人慶生 唔想食太大個蛋糕 我覺得加個生日牌 呢個都會係一個好好既選擇☺️✨開心果脆脆/D24榴連雪媚娘 $20/$25第雪媚娘我都幾推薦! 雖然開心果味唔係好濃個種 但成個糯米皮包住大大件開心果蛋糕再加埋脆脆 先$20😱性價比好高💚✨超軟熟糯米糍 $38/4 ($12/1)糯米糍都有好多口味 我就梗係揀左開心果💚另外有榛子脆脆同大甲芋泥脆脆 我最推薦既係榛子味😳其次係開心果~個皮好軟熟 好足料又唔會太甜 層次豐富😋✨開心果拉絲扁牛角 $25呢個又好抵買既item🥹大塊扁牛角賣$38 點解細少少既夾心扁牛角會係$25咁平?? 仲要有麻薯係入面😝出面好多扁牛角既朱古力醬都會整得好甜 呢個又唔會喎 仲有好多開心果碎添!✨做到手抽筋手工曲奇 $128?曲奇色彩繽紛 仲有唔同形狀 如果送比小朋友食一定

✨焦糖布甸麻薯朱古力蛋糕 $38

✨開心果脆脆/D24榴連雪媚娘 $20/$25

✨超軟熟糯米糍 $38/4 ($12/1)

✨開心果拉絲扁牛角 $25

✨做到手抽筋手工曲奇 $128?
曲奇色彩繽紛 仲有唔同形狀 如果送比小朋友食一定好開心! 食落又唔會好重牛油 又唔會好甜 價錢合理~

✨帝王蛋捲 $60
原來仲有禮盒裝可以用黎送禮就啱哂😝蛋捲有宇治抹茶阿華田伯爵茶等等口味 我就揀左咖啡 蛋卷夠鬆化 甜度啱啱好👍🏻

另外仲買左 石板街扁牛角可頌 大甲芋泥麻薯肉鬆包 芝麻麻薯波波 樽仔咖啡 都好好味🤭
2024-06-05 815 瀏覽
簡品堂FRESHFRESH琴日經過荃灣荃錦中心,見到簡品堂FRESHFRESH麵包店超多人喺店內揀麵包麻薯蛋糕等,我又唔執輸一齊揀埋一份,揀下揀下越揀越多,呢間店舖雖然細細,但產品種類好多,買完之後返到屋企即刻立即食,我比較鍾意係麻薯、牛角可頌同雪媚娘,呢間蛋糕店入面價錢好親民,下次再經過必定會回訪,輪椅人士要注意荃錦中心商場門口有一級,可以叫商場職員叫佢哋攞塊斜板比你,不過要等大約15分鐘,呢樣嘢比較嘥時間,大家要預留多少小時間,或者搵朋友幫你買!1.開心果脆脆雪媚娘$20(9.5/10)我第二鍾意係呢個開心果脆脆雪媚娘,一咬開開心果餡料爆多,連埋脆脆一齊咬口感勁豐富,開心果又勁香,雪媚娘個皮勁似糯米糍個皮,煙韌得嚟好薄,好好食!2.芒果雪媚娘$18(7/10)呢個芒果雪媚娘食唔到芒果味,,雪媚娘個皮勁似糯米糍個皮,煙韌得嚟好薄,其他都ok!3.D24榴槤雪媚娘$25(10/10)我比較鍾意呢個D24榴槤雪媚娘,榴槤餡料勁多,榴槤味勁重勁香,雪媚娘個皮勁似糯米糍個皮,煙韌得嚟好薄,好好食!4.芒果瑞士卷$19(7/10)呢個芒果瑞士卷個蛋糕質地比較厚實,蛋糕無咁鬆軟,一樣芒果味唔見咗
簡品堂FRESHFRESH

1.開心果脆脆雪媚娘$20(9.5/10)

2.芒果雪媚娘$18(7/10)

3.D24榴槤雪媚娘$25(10/10)

4.芒果瑞士卷$19(7/10)
呢個芒果瑞士卷個蛋糕質地比較厚實,蛋糕無咁鬆軟,一樣芒果味唔見咗,其他都ok!

5.朱古力瑞士卷$19(8/10)
呢個朱古力瑞士卷個蛋糕質地比較厚實,蛋糕無咁鬆軟,朱古力味就唔係好強烈,其他都ok!

6.阿華田帝王蛋卷$70/盒(9/10)
呢個阿華田帝王蛋卷咬落非常酥脆,陣陣阿華田味好香,一盒份量都唔少,食完一條又一條,會停唔到口!

7.宇治抹茶帝王蛋卷$60/盒(8.5/10)
呢個宇治抹茶帝王蛋卷反而覺得抹茶味可以再濃多少少,蛋卷一樣非常酥脆,一盒份量都唔少,食完一條又一條,會停唔到口!

8.大甲芋泥麻薯肉鬆包$16(9.5/10)
呢個肉鬆包唔似一般麵包舖嘅肉鬆包,呢個肉鬆包平入面有大量芋泥同麻薯,芋泥味好香,麻薯好煙韌,麵包面頭仲有大量肉鬆,三種配料一齊食口感一流!

9.大甲芋泥脆脆糯米糍$12粒/$38四粒(9.5/10)
呢個大甲芋泥脆脆糯米糍入面芋泥好香,芋泥加脆脆口感好豐富,又唔會好甜,糯米糍個皮唔會好厚!

10.開心果糯米糍$12粒/$38四粒(10/10)
呢個開心果糯米糍入面勁多開心果粒碎,口感好豐富,又唔會好甜,糯米糍個皮唔會好厚!

11.榛子脆脆糯米糍$12粒/$38四粒(9.5/10)
呢個榛子脆脆糯米糍入面榛子勁似金莎朱古力入面,勁多榛子粒,有少少甜,糯米糍個皮唔會好厚!

12.芒果糯米糍$12粒/$38四粒(7/10)
呢個芒果糯米糍芒果味一樣唔出,糯米糍個皮唔會好厚!

13.Oreo麻薯QQ$18盒(8.5/10)
呢個oreo麻薯QQ好煙韌,好有彈性同空氣感,不過oreo味道比較甜,如果少d甜就好啦!

14.開心果麻薯QQ$18盒(9.5/10)
呢個開心果麻薯QQ好煙韌,好有彈性同空氣感,開心果餡料比較多,又唔會好甜,勁正!

15.石板街扁牛角可頌$38(10/10)
呢個扁牛角可頌口感勁似扁嘅牛角酥,夠酥脆又唔油膩,朱古力味唔算好甜!

16.開心果扁牛角可頌$38(10/10)
呢個扁牛角可頌口感勁似扁嘅牛角酥,夠酥脆又唔油膩,開心果粒碎差唔多鋪滿咗半塊扁牛角可頌!

17.開心果輕芝士蛋糕$28(9.5/10)
蛋糕面頭鋪滿咗開心果粒碎,芝士味唔見咗,蛋糕鬆軟,幾唔錯!

4人總共價錢$425

個人口味總評分:8.94/10

@freshfresh_3dcake

地址:荃灣青山公路 - 荃灣段300-350號荃錦中心2樓186-187號舖

#簡品堂 #FRESHFRESH #麵包店 #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-06-03 317 瀏覽
一直鍾情 ✨Fresh Fresh Bakery 簡品堂✨ ✅麻糬波波,口感鬆軟煙靭,下午茶食一個芝士味同一個朱古力味就岩岩好✅朱古力味香濃,甜而不膩,✅芝士味有芝士粒粒,食落微微咸香有時間⏰慢慢睇,不知不覺就買多左😂👍🏻人氣爆升▶️麻糬曲奇❤️麻糬可以拉到長一長▶️超軟熟糯米糍 ✅一粒$12,四粒$38大甲芋泥脆脆糯米糍,榛子脆脆糯米糍,開心果脆脆糯米糍❤️外層軟糯Q彈,內層滿滿餡料▶️焦糖布丁蛋糕❤️香滑焦糖布甸夾住流心咖啡醬同麻糬再配上鬆軟朱古力海綿蛋糕,口感豐富▶️開心果輕芝士蛋糕❤️開心果味非常濃郁▶️大甲芋泥肉鬆包❤️入面有滿滿芋泥同軟糯麻糬▶️隕石髒髒包 ❤️朱古力控必試,朱古力味夠哂濃厚,面層灑滿朱古力粉、Oreo 碎,中間有吉士餡,好幼滑,食落啖啖朱古力味▶️石板街扁牛角可頌❤️扁平牛角酥皮,夠酥夠脆▶️帝王蛋捲有多款口味❤️蛋卷鬆脆,蛋香味濃郁,阿華田味好特別▶️芒果雪媚娘▶️士多啤梨雪媚娘▶️拿鐵咖啡 Caffe latte 奶味重,咖啡香醇,甜度適中
✅朱古力味香濃,甜而不膩,
✅芝士味有芝士粒粒,食落微微咸香

有時間⏰慢慢睇,不知不覺就買多左😂

👍🏻人氣爆升▶️麻糬曲奇
❤️麻糬可以拉到長一長

▶️超軟熟糯米糍 ✅一粒$12,四粒$38
大甲芋泥脆脆糯米糍,榛子脆脆糯米糍,開心果脆脆糯米糍
❤️外層軟糯Q彈,內層滿滿餡料

▶️焦糖布丁蛋糕

▶️開心果輕芝士蛋糕
❤️開心果味非常濃郁

▶️大甲芋泥肉鬆包
❤️入面有滿滿芋泥同軟糯麻糬

▶️隕石髒髒包

▶️石板街扁牛角可頌
❤️扁平牛角酥皮,夠酥夠脆

▶️帝王蛋捲有多款口味
❤️蛋卷鬆脆,蛋香味濃郁,阿華田味好特別

▶️芒果雪媚娘
▶️士多啤梨雪媚娘

▶️拿鐵咖啡 Caffe latte
奶味重,咖啡香醇,甜度適中

2024-05-23 154 瀏覽
Fresh fresh bakery 既紫薯麻糬包真心係我食過性價比最高既!!首先佢價錢係好FAIR, $25有成5個仲要唔係細個然後入面D餡(麻糬同紫薯) 份量都多 講真今時今日好多麵包店既包都係空氣包 :”(所以食到多餡既包係真係會加好多分同埋佢用袋裝住5個, 係一拎上手已經FEEL到好”聚”手而且亦都食得出係真材實料同埋因為宜家麻糬真係好HIT,周圍都有包店賣麻糬包,但好食既真係唔多, 而且好多既麻糬都係丁C咁大粒:”(所以每次買麻糬包其實都係撞彩今次買到FRESH FRESH咁高質既麻糬包真係要寫食評讚一讚佢!
首先佢價錢係好FAIR, $25有成5個仲要唔係細個
然後入面D餡(麻糬同紫薯) 份量都多
講真今時今日好多麵包店既包都係空氣包 :”(
所以食到多餡既包係真係會加好多分
同埋佢用袋裝住5個, 係一拎上手已經FEEL到好”聚”手
而且亦都食得出係真材實料
同埋因為宜家麻糬真係好HIT,
周圍都有包店賣麻糬包,
但好食既真係唔多, 而且好多既麻糬都係丁C咁大粒:”(
所以每次買麻糬包其實都係撞彩
紫薯麻糬包
紫薯麻糬包
2024-05-18 83 瀏覽
相信大家對呢間連鎖餅店都唔陌生,瘋狂喺社交平台洗版,主打立體造型蛋糕、曲奇、西餅、手工蛋卷、麻糬波波等,五顏六色,未食已經流晒口水,今日咁啱經過,人少少決定一次過試晒佢!呢度最出名嘅一定係曲奇,超多款口味同形狀,從最經典嘅牛油、朱古力、咖啡、芝士到比較特別嘅烏龍茶腰果、薑味杏仁、開心果南瓜籽都有,又香又脆,最緊要唔算好甜,送俾人啱晒。最近新推帝王蛋捲,一盒盒買,阿華田、伯爵茶、宇治抹茶等口味,要咗咖啡,散發著淡淡香氣,蛋捲咬落酥脆可口,越食越過癮,忍唔住一啖接一啖,配埋香濃咖啡自製下午茶🫖糯米糍都有幾款口味,新出嘅有開心果同榛子脆脆,個皮超級軟熟,餡料飽滿,甜度適中,帶點咬口、隕石髒髒包沾上滿滿嘅cream,朱古力同oreo脆脆,入邊係吉士醬,邪惡又好味😋另外一款招牌係近期好hit嘅麻糬波波!麻糬QQ球表面有開心果碎碎同醬,口感Q軟,完全唔甜,而怪獸波波係紫菜肉鬆口味,甜鹹交替,混合拉絲芝士同麻糬,值得一試。除咗新派嘅麵包之外,呢度都有好多經典之作,咖啡瑞士卷香氣四溢、斑斕海綿蛋糕入口鬆軟、朱古力排包帶淡淡香氣、提子麥包又大又軟身、芝士粟米吐司比較少見,鹹鹹香香老少咸宜~

朱古力排包帶淡淡香氣、提子麥包又大又軟身、
芝士粟米吐司比較少見,鹹鹹香香老少咸宜~
2024-05-18 321 瀏覽
放工時見到很多人排隊購買,忍唔住入去睇吓,想不到我在麵包店一樣買到失心瘋🤣🤣。🔸拉絲芝士波波芝士餡中還有芝士粒,芝芝不停🧀🤩香軟得來鹹香味十足,芝士控必愛。🔸朱古力麻糬波波真係冇得輸‼️叮熱2秒,朱古力流心醬滿瀉,配上煙靭的麻糬,口感十分豐富。🔸OREO麻糬QQ球新口味味道不錯😍Oreo 配麻糬,真的好Q軟🔸隕石髒髒包 佈滿朱古力粒粒、朱古力醬及朱古力粉,多料到必然會弄髒,唔怪之得叫髒髒包🤣髒髒得嚟幾開心。味道濃厚,食落層次非堂多😍。🔸肉鬆怪獸波爆多紫菜肉鬆鋪面,內有拉絲芝士麻糬餡,鹹甜交織,超級美味。🔸開心果 /榛子脆脆/ 芒果/芝麻糯米糍糯米糍皮薄爆餡,芒果流心😍,芝麻及開心果香氣十足,真的好食到停不了手。🔸焰燒芝士蜂蜜蛋糕軟綿綿得來帶點濕潤,非常鬆軟,有淡淡的甜味,下午茶時間食一件配上靚咖啡,一流。🔸焦糖布甸蛋糕驚喜度十足。外面係焦糖布丁,入面有煙靭麻糬,再配埋餅底的朱古力蛋糕,一次過滿足你三個願望,正‼️🔸曲奇禮盒 做到手抽筋的手工曲奇,超多口味可供選擇,最啱心大心細的我🤣。我選了斑斕、士多啤梨、朱古力豆、開心果、咖啡、燕麥、紫薯合桃及抹茶杏仁味❤️。鬆化又不油膩,食多幾件都冇負擔。
🔸拉絲芝士波波
朱古力麻糬波波
🔸朱古力麻糬波波
曲奇禮盒
🔸OREO麻糬QQ球
新口味味道不錯😍Oreo 配麻糬,真的好Q軟
隕石髒髒包
🔸隕石髒髒包
焰燒芝士蜂蜜蛋糕
🔸肉鬆怪獸波
爆多紫菜肉鬆鋪面,內有拉絲芝士麻糬餡,鹹甜交織,超級美味。
帝王蛋捲(香濃咖啡味)
🔸開心果 /榛子脆脆/ 芒果/芝麻糯米糍

🔸焰燒芝士蜂蜜蛋糕
🔸焦糖布甸蛋糕
做到手抽筋的手工曲奇,超多口味可供選擇,最啱心大心細的我🤣。我選了斑斕、士多啤梨、朱古力豆、開心果、咖啡、燕麥、紫薯合桃及抹茶杏仁味❤️。鬆化又不油膩,食多幾件都冇負擔。最緊要包裝勁靚,用來送禮也不錯。
肉鬆怪獸波
🔸帝王蛋捲(香濃咖啡味)
咖啡味濃厚,蛋卷鬆化,甜度剛好,屋企人超
鍾意。
OREO麻糬QQ球
🔸奶茶
早餐需要醒神奶茶,以優惠價加配,質素不俗。

整間店洋溢着溫馨親民的氣氛,產品設計很可愛,如此高質,必須推介大家。
拉絲芝士波波
朱古力麻糬波波
曲奇禮盒
隕石髒髒包
焰燒芝士蜂蜜蛋糕
帝王蛋捲(香濃咖啡味)
肉鬆怪獸波
OREO麻糬QQ球
拉絲芝士波波
  • 焦糖布甸蛋糕
2024-05-12 80 瀏覽
近來香港烘焙麵包店熱潮不斷,不少主題特色的麵包店亦推出招牌甜點,甜品蛋糕為人所追捧,眾人紛紛投入烘焙麵包店的懷抱。本土更有多間特色烘焙推介,其中來網絡大熱麵包店 - Fresh Fresh Bakery 簡品堂,為一眾麵包迷歡呼!😋身為麵包迷,點會錯過本土精緻烘焙麵包店。😆我哋私心推介🔹曲奇禮盒:。🎁一盒中包含九種口味曲奇:原味牛油、香滑咖啡、Oreo曲奇、朱古力粒粒碎、心心士多啤梨、斑斕、南瓜籽開心果同m&m等。口味繁多,讓大家能夠感受多重美味的樂趣。大愛禮盒包括鬆脆可口的「南瓜籽開心果」、鬆脆濃郁的「Oreo曲奇」,牛油香味好濃郁。🔹🍫隕石髒髒朱古力包😍:香滑甜味的濃厚朱古力,朱古力迷必試,注入香滑濃厚的朱古力餡料,配上外層oreo碎同可可粉是完美配搭,讓香脆嘅朱古力包變身成為甜點,為你帶來絲絲甜意,口感層次更加提升🔹糯米糍開心果、🌰榛子脆脆口味糯米皮軟熟煙靭,外皮口感滑溜,少甜唔會有太大罪惡感🔹朱古力麻薯QQ球濃濃朱古力風味,外脆內軟Q口感讓人忍不住一口接一口~好好吃~🔹朱古力瑞士卷美味的冷凍蛋糕卷,質地濕潤,朱古力香醇🔹原味小蛋糕口感鬆軟的杯子蛋糕份量適中,味道香甜又不會太膩,
眾麵包迷歡呼!😋身為麵包迷,點會錯過本土精緻烘焙麵包店。

😆我哋私心推介

🔹糯米糍
開心果、🌰榛子脆脆口味
糯米皮軟熟煙靭,外皮口感滑溜,少甜唔會有太大罪惡感

🔹朱古力麻薯QQ球

🔹朱古力瑞士卷
美味的冷凍蛋糕卷,質地濕潤,朱古力香醇

🔹原味小蛋糕
口感鬆軟的杯子蛋糕份量適中,味道香甜又不會太膩,當作早餐或下午茶亦是不錯的選擇。

🔹 帝王蛋卷
酥脆微甜的💚抹茶蛋卷牛油與蛋香相互融合,獨特滋味讓您一試難忘

🔹飲品
🥤港式奶茶
茶香細膩充滿層次感,奶香濃郁,口感絲滑帶有獨特絲絲苦澀味,不會死甜

荃灣分店喺荃錦中心,地點好方便~ 店舖好多人,放工要買就快手。
2024-05-06 61 瀏覽
話說因為屋企有幾日都唔會煮飯食🥹所以就買咗一大堆麵包翻去充飢幾日😂😂係荃灣行街見到Fresh Fresh麵包舖😮心諗點解咁熟口面先記得原來好耐之前佢係喺南豐中心入面 喺南豐中心舖嘅時候我都已經好鍾意佢哋嘅蛋糕同麵包😋 之後見到冇咗間舖都喺度諗緊點解會無咗㗎🥹俾我發現咗原來佢唔係冇咗係搬咗去荃錦中心😮見到勁開心即刻掃咗勁多麵包翻屋企充飢😂所以呢幾日比麵包包圍着咗😂😂之前妹妹食過佢嘅麻糬波波話好好食即刻試吓 介紹幾個我食過覺得好食嘅俾大家🤣📌開心果麻糬QQ球妹妹冇介紹錯真係好好食喎🤤因為我本身都好鍾意食啲煙煙韌韌嘅嘢🤤呢個麻糬QQ球真係勁鐘意🥹佢size仲要係大大粒👍🏻麻糬球上面除咗有一層開心果醬之外仲滿滿嘅開心果碎,食落去真係勁滿足又唔會太甜🤤🧀🧀🧀🧀+0.5📌 肉鬆怪獸波呢款都好好味呀!個怪獸波面頭滿滿嘅紫菜肉鬆,入面仲有芝士餡🥹🥹 本身驚咁多肉鬆會食太乾,但因為佢面頭有啲沙律醬所以食落啱啱🤤 就算佢俾咗好多配料 但食落唔會太膩太鹹,個個食完都話好食🤤🧀🧀🧀🧀+0.5📌 隕石髒髒包朱古力控嘅我見到面頭鋪滿晒朱古力醬和朱古力波波碎,已經決定要買食佢😂雖然食到隻手污糟晒😂 但係鍾意食朱古
話說因為屋企有幾日都唔會煮飯食🥹

呢個麻糬QQ球真係勁鐘意🥹
佢size仲要係大大粒👍🏻

📌 肉鬆怪獸波

📌 隕石髒髒包
朱古力控嘅我見到面頭鋪滿晒朱古力醬和朱古力波波碎,已經決定要買食佢😂雖然食到隻手污糟晒😂 但係鍾意食朱古力嘅真係要試吓🤤

📌開心果同榛子糯米糍
佢嘅糯米糍都好好食🤤
榛子糯米糍入面有勁多榛子粒,食落味道好似金莎咁,開心果糯米糍入邊好多開心果碎,而且糯米皮唔會厚,食落口真係啖啖都係餡,同埋唔會太甜👍🏻
🧀🧀🧀🧀

📍 荃錦中心2樓186-187號舖
#食乜cheese #香港美食 #香港旅遊 #荃灣美食 #美食 #飲品 #甜品 #麵包 #hkfoodies #香港好去處 #港女 #打卡 #港女日常 #照騙 #荃灣必食 #餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖
2024-05-02
$100 (其他)