放左工去附近搵下野食,見到橋底有間點心舖籠太子,大大隻字寫住免加一同茶錢三蚊,望落幾光鮮,價錢又唔貴喎,試下佢先。入到去,店員好快安排入座,仲問飲咩茶,有普洱、鐵觀音、同玄米茶揀,咁特別有玄米茶就揀佢啦。估唔到啲茶直接擺入個暖水壺入面,咁又幾好喎,可以確保啲茶一定熱。枱面嘅調味料有醋、喼汁同xo醬,個xo醬真係超好味,正到要攞黎撈飯咁濟,唯一要扣分係個器皿唔多乾淨,摸上手會黐立立…講番啲點心先,點心紙上選擇都幾多,最後揀咗四個點心同兩個蒸飯,雖然話即叫即蒸製作需時,但係都唔係等咗好耐,第一籠點心就嚟啦~先上枱嘅係籠太子蝦餃皇,大大粒好飽滿,蝦餃餡好鮮味,正喎。跟住到嘅係多汁蟹籽小籠包,一般茶樓嘅小籠包唔知點解都蒸到乾爭爭,但呢度冇喎真係好多汁,皮薄肉鮮,又係好好味。再來係煎蝦膠釀茄子,平時嘅鯪魚肉換咗做蝦膠,上面仲有一隻隻大蝦響度,賣相滿分之餘味道又係正嘅,半煎炸嘅茄子又脆又多汁,入口超熱呀。最後一樣就係魚肚水餃,水餃大大隻餡料多,魚肚爽口,個上湯好鮮甜,餃同湯都好好味,食曬啲餃連湯汁都飲埋唔好晒。仲有呢個朋友叫嘅鹹魚肉餅飯,佢話個鹹魚好味,唔係死鹹個種黎,啲飯係粒粒米唔爛,口感剛好,
先上枱嘅係籠太子蝦餃皇,大大粒好飽滿,蝦餃餡好鮮味,正喎。
仲有呢個朋友叫嘅鹹魚肉餅飯,佢話個鹹魚好味,唔係死鹹個種黎,啲飯係粒粒米唔爛,口感剛好,撈左啲鹹魚油超香口好正喎。

自己就叫左臘味飯,上面幾片臘腸,飯中間都有臘腸粒,都好足料呀。飯係糯米飯黎喎,煙煙韌韌有咬口,臘腸油撈飯又係勁正,食到停唔到口。
點心好食茶夠熱,慢慢嘆飲晒壺茶先走,離開個陣店無乜客了,可以同呢個打卡位影下相,哈哈。
仲買左手信走人添,個xo醬實在太正,店內消費就可以用七十蚊買一樽,朋友話要放公司撈飯撈麵食喎~
2022-04-04
2022-04-05 44 瀏覽
而家多數酒樓啲點心質素都好普通,所以好耐無食點心啦😭啱啱去屯門新墟街市買嘢嘅時候,見到有間點心店「籠太子」,咁啱又未食午飯,試下先。環境方面:裝修普通,但乾淨👍無特別。服務方面:職員好有禮貌嘅,上菜都快,其中我想交點心紙時,我老公又話睇多陣先,職員都好耐心等待。食物方面:蝦餃皇,好食,啲蝦爽口彈牙。燒賣皇,又係正,味道啱啱好。雞扎,正常,味道都係好嘅。薄撐,雖然無乜餸,但佢個粉漿加咗海鮮味。小籠包,幾多汁,都幾好食。牛肉球,我老公自己食,佢就話好好食,不過我無試過。推介菜:不是炸兩,呢個好好食,佢類似國內嘅紅米腸,外面腸粉皮,包住一層油條,裏面再有蝦肉。呢個一定要試👍芝士海鮮千絲卷,又係不得了的點心,外面炸得酥脆,裏面有啲芝士味,但唔會搶咗啲海鮮饀,配搭得好好,必試。總結:終於食到啲唔似工廠出產嘅點心啦,仲要平喎,兩個人食8碟點心,都唔使200。啱晒鍾意食點心嘅我😎

環境方面:
裝修普通,但乾淨👍無特別。

服務方面:

食物方面:
蝦餃皇,好食,啲蝦爽口彈牙。

燒賣皇,又係正,味道啱啱好。

雞扎,正常,味道都係好嘅。

薄撐,雖然無乜餸,但佢個粉漿加咗海鮮味。

小籠包,幾多汁,都幾好食。

牛肉球,我老公自己食,佢就話好好食,不過我無試過。

推介菜:

• 不是炸兩
2022-03-06 82 瀏覽
中午難得去屯門市中心買東西,跟朋友到新墟街市附近的籠太子點心專門店飲茶,新潮點心店店面整潔,餐牌選擇頗多,因應人數可點半籠點心,可多食幾款不同點心。👍🏻鮮蝦燒賣皇,外皮夠薄,蝦肉彈牙多汁,飲茶必備😘鳳爪排骨飯,一次過吃到鳳爪和排骨,飯粒粒分明帶油香,鳳爪入味軟淋,排骨啖啖肉,飽肚又美味。皮蛋牛肉腸,牛肉球口感加上香滑皮蛋,比想像中搭配,腸粉細滑,淋上豉油更入味。多汁蟹籽小籠包,熱辣辣上枱,湯汁鮮甜,皮薄肉厚,口感豐富。煎蝦膠釀茄子,外皮煎到香脆,蝦膠厚實帶鮮甜味,黏上淋身茄子肉,加上醬汁夠開胃可口。鮮蝦腐皮卷,煎至金黃色,卜卜脆腐皮包住大大隻鮮蝦,夠乾身又有口感。最後來一個椰汁桂花糕,香甜椰汁配上清香桂花,解膩得來帶點甜味。點心用料上乘有心機,款式夠多元化,環境舒適,喝口茶嘆點心,繁忙中的一點慰藉☺️

鮮蝦燒賣皇,外皮夠薄,蝦肉彈牙多汁,飲茶必備😘

多汁蟹籽小籠包,熱辣辣上枱,湯汁鮮甜,皮薄肉厚,口感豐富。

屯門人有福啦,新墟附近開咗間新嘅點心店,價錢實惠,環境幾靚,食物質素唔錯,值得去❤️😋📌籠太子蝦餃皇$16兩隻📌鮮蝦燒賣皇$16兩隻📌蜜汁叉燒包$22📌流沙奶皇包$25📌蜜味叉燒腸$26📌棉花雞$29📌紅油抄手$27📌茶芥$3✨相當推薦他們的棉花雞,啖啖肉,肉質鮮嫩,夠滑溜,相當高質❤️😋✨另外蝦餃和燒賣都相當高質,用料充足,啖啖都係鮮蝦,好吃❤️ 紅油抄手,皮薄餡多😋✨另外包點都不錯,喜歡他們的流心奶黃包,相當流心,相當香滑❤️😋

📌籠太子蝦餃皇$16兩隻
📌鮮蝦燒賣皇$16兩隻
📌蜜汁叉燒包$22
📌流沙奶皇包$25
📌蜜味叉燒腸$26
📌棉花雞$29
📌紅油抄手$27
📌茶芥$3

行開新墟街市,見到呢間新開嘅點心專門店趁閒日唔算太迫人就去試試!三蚊位茶,係一大壺玄米茶~點心種類都好齊全,想食嘅都有~重點係唔洗加一!哈!裝修都好新淨精緻,乾淨衛生很重要!新派得黎都保留左舊式茶樓洗碗筷嘅傳統~不錯!兩個人叫左七籠點心~即叫即蒸,上菜熱辣辣!蝦餃燒賣都可以揀兩件裝,咁就可以留肚試吓其他點心,讚!籠太子蝦餃皇:漲卜卜,好大隻!蝦餃皮厚薄適中,蝦肉夠彈牙!鮮蝦燒賣皇:豬肉肥瘦比例均勻,唔係淨係得肥膏!合格!藥膳雞腳:藥膳湯底好香幾足料,唔係味精湯薑葱牛柏葉:份量滿滿~整體都算爽口!蜜汁叉燒包:外皮好鬆軟,叉燒肥瘦適中,鹹鹹甜甜好好味!黃沙潤腸:腸粉好滑,鼓油偏淡,無咁鹹健康啲!海皇芝士千絲卷:外皮脆卜卜,芝士味不太突出,但咬到大大啖蝦肉,炸得好酥脆,唔算太油膩!整體性價比都幾高!主打少鹽少糖但食物都不失鮮味!買完餸過嚟嘆下一盅兩件~方便!(不過留意番暫時只收現金呢~)
行開新墟街市,見到呢間新開嘅點心專門店
趁閒日唔算太迫人就去試試!
三蚊位茶,係一大壺玄米茶~
點心種類都好齊全,想食嘅都有~重點係唔洗加一!哈!
裝修都好新淨精緻,乾淨衛生很重要!
新派得黎都保留左舊式茶樓洗碗筷嘅傳統~不錯!

兩個人叫左七籠點心~即叫即蒸,上菜熱辣辣!
蝦餃燒賣都可以揀兩件裝,咁就可以留肚試吓其他點心,讚!

籠太子蝦餃皇:漲卜卜,好大隻!蝦餃皮厚薄適中,蝦肉夠彈牙!
鮮蝦燒賣皇:豬肉肥瘦比例均勻,唔係淨係得肥膏!合格!
藥膳雞腳:藥膳湯底好香幾足料,唔係味精湯
薑葱牛柏葉:份量滿滿~整體都算爽口!
蜜汁叉燒包:外皮好鬆軟,叉燒肥瘦適中,鹹鹹甜甜好好味!
黃沙潤腸:腸粉好滑,鼓油偏淡,無咁鹹健康啲!

薑葱牛柏葉

鮮蝦燒賣皇 *2隻
蜜汁叉燒包
黃沙潤腸
海皇芝士干絲卷
和朋友大概下午茶時間去到店鋪,想不到竟然滿座,在平日下午這個時間 點心款式都算頗多,而且有部份在外面酒樓是沒有的。 流沙奶皇包:非常非常之流沙,麵包鬆軟,餡料香濃,奶黃入口濃郁,非常推薦 鮮蝦燒賣黃:入口有種鮮肉的鮮甜味,證明材料新鮮 精選老火湯:飲得出真係冇落味精,值得一試 海皇芝士千絲卷:芝士同鮮蝦味道非常配合,另一賣點就是口感非常鬆脆,真的是非常鬆脆 小籠包:高湯入口清甜 以上都是我覺得非常好食的點心,整體這間點心專門店,我覺得錯,俾好多大酒樓出席

點心款式都算頗多,而且有部份在外面酒樓是沒有的。
流沙奶皇包
鮮蝦燒賣王(兩隻)
鮮蝦燒賣黃:入口有種鮮肉的鮮甜味,證明材料新鮮
精選老火湯(冇味精)
精選老火湯:飲得出真係冇落味精,值得一試
海皇芝士千絲卷
生炒糯米飯
海鮮蘿蔔煎薄撐

2022-02-15
流沙奶皇包
鮮蝦燒賣王(兩隻)
精選老火湯(冇味精)
海皇芝士千絲卷
金蒜蒸排骨
枱面辣椒醬
海鮮蘿蔔煎薄撐
2021-12-31 188 瀏覽
環境寧靜舒服, 點心專門店是全日供應,亦沒有為晚市特設其他食品,地方大,坐得舒服;有好多款唔同點心 茶位都係$3 除了黑醋/醬油外,餐廳亦有提供自家秘製辣椒油,叫蝦將軍雪山叉燒包,外層類似菠蘿包好鬆脆又甜甜地,包又軟熟叉燒餡料又多🤩籠太子蝦餃皇 ,可以揀 2粒 $16,蝦餃皮薄餡大,蝦肉又爽口彈牙皮又煙韌 😜石斑荷葉籠仔飯, 蒸出來的飯收了荷葉和石斑的精華,不用落醬油也很惹味😋牛栢葉煙韌彈牙,火喉控制得宜,爽口彈牙好味🤗蒜香蝦春卷脆卜卜又香口,裡面真係包住一條蝦食落啖啖肉😋😋

除了黑醋/醬油外,餐廳亦有提供自家秘製辣椒油,叫蝦將軍

牛栢葉煙韌彈牙,火喉控制得宜,爽口彈牙好味🤗

蒜香蝦春卷
脆卜卜又香口,裡面真係包住一條蝦食落啖啖肉😋😋
2021-12-28 118 瀏覽
今晚放工落起大雨, 一早安排的事又要改期,惟有早啲返屋企, 本身想買餸煮飯食, 但落車就發現開咗間新開點心店(在新墟街市對面近的士位置), 既然咁耐無吃過點心,一於試試餐廳門面以綠色為主, 牆上掛咗個霓虹光管燈牌好特別, 仲可以打吓卡呢度有點心、盅頭飯、粥、炒米粉、燉湯可以選擇, 而且價錢也不算貴。點心仲係即叫即蒸, 非常加分, 蒸出嚟仲熱辣辣咁, 超美味籠太子蝦餃皇蝦餃皇大大粒, 皮薄餡靚, 晶瑩剔透, 蝦肉彈呀, 好新鮮鮮蝦燒賣皇燒賣餡料足, 蝦肉、豬肉各一半, 蝦肉爽口, 豬肉爽脆有豬肉味蜜汁义燒包义燒包餡料足, 包又鬆軟, 义燒肥瘦比例啱啱好, 蜜汁甜度夠哂開胃薑蔥牛柏葉牛柏葉口感爽脆唔韌, 沾上薑蔥的清新黑椒金錢肚黑椒味濃, 味道惹味, 金錢肚彈牙鮮竹牛肉球牛肉球嫩滑彈牙, 有牛肉味, 就連牛肉球底下的腐竹也不錯, 嫩得挺好食生炒糯米飯呢個糯米飯軟硬適中, 加入惹味的腊腸好有嚼勁, 真係好好食芒果布甸細細杯布甸香甜幼滑, 又唔會太甜, 加上芒果漿, 味道更豐富

籠太子蝦餃皇
蝦餃皇大大粒, 皮薄餡靚, 晶瑩剔透, 蝦肉彈呀, 好新鮮

鮮蝦燒賣皇

蜜汁义燒包

薑蔥牛柏葉
牛柏葉口感爽脆唔韌, 沾上薑蔥的清新

黑椒金錢肚
黑椒味濃, 味道惹味, 金錢肚彈牙

鮮竹牛肉球

生炒糯米飯
呢個糯米飯軟硬適中, 加入惹味的腊腸好有嚼勁, 真係好好食

芒果布甸

2021-12-17 130 瀏覽
跟家人去喝個晚茶,試試這間新開張的點心餐廳。門外設置數個座位給人等候時坐。店內以水綠色為主,並有小型霓虹燈牌。茶芥便宜,但其玄米茶不遜色於茶樓,茶的熱度足,十分清香。店內大約七時半滿座,但座位多,等候時間短。我們點了幾籠點心。名醬蒸鳳爪($23),家人說這鳳爪做得很好。醬汁能滲入爽滑的鳳爪,鳳爪皮汲汁,保留其皮肉的滑和爽口。黑椒金錢肚($28),這款我覺得是最好吃的。濃香黑椒配上紅辣椒,吃了一口紅辣椒後,突感火辣度十足。金錢肚非常軟稔,能完全汲滿黑椒的香氣,同時保留充足的水份,配飯吃十分合適。魚肚水餃($23)是餐牌上推介的點心。魚肚非常爽口,同時又帶點軟稔。水餃的內餡是豬肉和黑木耳絲,濃郁的豬肉味配上爽口的木耳絲,加上一口湯底吃,味道和口感甚佳。雪山叉燒包($25)需要較長的時間製作,上桌時熱燙香口。頂層的雪山比較軟稔,口感跟底下的麵包差不多,內餡叉燒十分足料,加入部分醬汁,令麵包不致過乾,而並非以大量叉燒醬汁充替。鮑魚雞件荷葉籠仔飯($55),份量多,足夠兩人吃。如了其它點心,則足夠三人吃。荷葉籠仔飯的飯香非普通蒸飯能及,飯粒充滿荷葉的香氣,也能汲到雞肉和鮑魚的香氣。雞件甚多,實中

名醬蒸鳳爪

雪山叉燒包

鮑魚雞件荷葉籠仔飯

鮑魚雞件荷葉籠仔飯($55),份量多,足夠兩人吃。如了其它點心,則足夠三人吃。荷葉籠仔飯的飯香非普通蒸飯能及,飯粒充滿荷葉的香氣,也能汲到雞肉和鮑魚的香氣。雞件甚多,實中帶滑,鮑魚爽口。
題外話/補充資料: 茶芥每人$3
2021-12-09