2023-03-10 460 瀏覽
最近試咗一間荔枝角嘅外賣店,佢哋主打川菜同星加坡菜,見到餐牌嘅菜式選擇多元化,我就揀咗重慶雞煲飯同鵝腸串。首先要讚一吓佢哋嘅外賣包裝,特別用咗罐頭去包裝,拎到返屋企啲汁都唔會漏到成個袋都係,仲保持到熱度,而且個蓋掩都容易打開,好方便快捷,一打開就食得。重慶雞煲飯 $48雞煲同飯分開兩個罐頭去包裝,雞煲醬汁香濃,食得出用咗好多香料去炮製,見到辣椒同蒜頭,但味道唔辣,送飯一流。雞肉炆得好腍好入味。白飯配菜有旺菜、大豆芽菜同埋酸菜,變成有味飯,好開胃。#雞湯浸鵝腸串 $14/串鵝腸有驚喜,食到係新鮮鵝腸嘅味道,鮮味爽脆有質感,唔似得雪藏鵝腸無味道,值得一試。#米串咀地址:荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座地下A2F號舖
重慶雞煲飯
重慶雞煲飯 $48
雞湯浸鵝腸串
#雞湯浸鵝腸串 $14/串
#米串咀
雞湯浸鵝腸串
《📍米串咀介紹》by@ihungry.hk荔枝角打工仔望呢邊🤓!平時放lunch唔知食乜嘢好,想買返Office 嘆好嘢食?今日小編同大家介紹一間外賣川菜小店—米串咀🙌🏻,米串咀主打多款川菜美食,包括人氣串串、一人雞煲、酸菜魚、紅燒牛肉飯及特色飲品等,價錢仲要超級抵,立即睇吓有幾地道喇😎!🔸『香辣雞煲飯- $48』出去自己食雞煲永遠都食唔晒?想食一人份量嘅雞煲,咁就要試吓呢度嘅香辣雞煲飯🔥!雞件非常幼滑,份量多又大件,而且雞煲飯特別在於特製醬汁加入麻辣口味,令雞煲嘅香辣味道層次更豐富,唔知係得辣咁簡單,撈汁送飯💦絕對係超正呀🤩!🔸『串串咀串串(1人套餐)- $48』▶️任選6串➕再送2串➕白飯是次點咗:素豆結、芝士腸、貢丸、蓮藕、薯仔、鵪鶉蛋、牛柏葉餐廳提供多特25款串串任您揀👅,而每樣食材都好新鮮同掛汁,搭配秘製紅油麻辣汁,醬汁非常之香,麻中帶少許辣,份量亦唔係只得一件,每串都有2-3件串物🙀,而且套餐仲包埋白飯,絕對係超高CP值👍🏻👍🏻👍🏻!🤪 iHungry好味指數:9/10分New post , please like and comment! 💯 回訪
《📍米串咀介紹》by@ihungry.hk

🔸『香辣雞煲飯- $48』

🔸『串串咀串串(1人套餐)- $48』
▶️任選6串➕再送2串➕白飯
是次點咗:素豆結、芝士腸、貢丸、蓮藕、薯仔、鵪鶉蛋、牛柏葉

前2日小編就去左荔枝角尋食, 因為天氣突然變凍左❄, 一凍就想食D辣野暖下胃🌶, 小編係工業中心外發現一間食麻辣串食餐廳, 餐廳散發麻辣燙既香氣吸引左小編入去😋🌶 麻辣串串 $62 (8串)- 薯仔, 西蘭花, 萵筍, 魔芋毛肚, 牛丸, 墨魚丸, 鵪鶉蛋, 水魷魚串串既食物有好多類種, 大家可以自行選擇🤔 , 而口味仲有藤椒味同紅油麻辣味揀添.小編就揀左紅油麻辣味既, 串串杯🍢入面有湯汁既, 食之前浸一浸, 入味好多 😍 , 老闆好細心👍🏻 , 仲比多左辣椒油同辣粉我再加辣! 小編個人推薦魔芋毛肚同薯仔🆙, 魔芋毛肚索晒D湯汁, 一咬就爆汁好好食, 薯仔將D辣油掛晒係面, 辣既口感好正😜🌶 重慶雞煲飯 $48除左麻辣串串, 小編仲叫左個雞煲飯, 呢個雞煲飯最特別之處係用以罐頭形式裝🥫, 拎到返屋企食既時候仲熱架♨, 保暖一流, 一打開就聞雞煲既麻辣香味😤, 雞肉夠晒入味, 肉質唔會柴, 加上麻辣汁配埋個飯, 真心一流,好有滿足感💯🌟 餐廳以外賣形式, 暫無堂食🌟 除左麻辣串串&雞煲飯, 推介大家可以試下佢地既叻沙🔝~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 米串咀Day Day

🌶 麻辣串串 $62 (8串)

🌶 重慶雞煲飯 $48

🌟 餐廳以外賣形式, 暫無堂食
🌟 除左麻辣串串&雞煲飯, 推介大家可以試下佢地既叻沙🔝

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 米串咀Day Day Chill

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2023-01-28
  • 香辣雞煲飯
  • 重慶雞煲飯
🔸米串咀🔸荔枝角🔸麻辣店🔸嗰日去荔枝角行街上樓上鋪買嘢,臨走嘅時候決定去近工業中心外邊嘅外賣店買嘢返去醫肚~係芸芸外賣店見到呢間最多人排隊,而且有麻辣串食,喺天氣凍嘅時候特別吸引!見到佢嘅套餐有一串串嘅麻辣套餐之外,仲有「撈汁食飯」系列!一個人都可以食麻辣串串同「香辣雞煲」,即刻決定買呢個返屋企!儲存方便,我叫咗海帶、風琴串、墨魚丸、香腸、豬皮、魚腐~風琴串極掛湯,每一啖都有麻辣香味,非常好食~魚腐同魚蛋亦都好索汁~留意佢係一個高杯放湯同埋串串,所以外賣拎走都好,都係依然可以保持麻辣燙住咁~至於個雞煲同飯,佢係喺你面前將佢整成罐頭封蓋,我睇住個機器將新鮮嘅米飯放入罐入面,勁新奇!我亦特登返到屋企先至再打開個蓋,勁搞笑😂 感覺真係可以將食物保存更加耐😂講返食物,雞煲超香辣,同埋辣嘅辣係唔同,有一種更加惹味同油感比較重嘅辣!佢亦都附上辣椒油,同埋香辣乾碟,中意辣嘅朋友唔好錯過,仲可以加多幾個層次😚不過我覺得雞煲雖然夠味,但係肉質比較鬆散,建議都係盡快食比較新鮮~ 份量都幾大份,串串加雞煲,其實可以係晚飯加宵夜咁樣,就係最開心啦😚有時食個一人雞煲辣一陣就係爽~米串咀 網址: https
🔸米串咀🔸荔枝角🔸麻辣店🔸

有時食個一人雞煲辣一陣就係爽~

米串咀

網址: https://s.openrice.com/QrbS0mOqB00~uZ5MGAA
電話: 9798 6916
=====================
#麻辣 #串串 #雞煲 #串燒 #麻辣湯 #麻辣鍋 #罐頭 #罐頭飯 #荔枝角美食 #荔枝角外賣 #外賣 #外賣罐頭 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkgirl #spicy #spicyfood

2022-12-25 142 瀏覽
荔枝角除左工業大廈之外 仲有好多鮮為人知既好西😋 經過搵野食就比門口slogan 吸引左 見到「食飯唔好同我講減肥」就二話不說入左去😙串串咀 一人套餐 8串 $48串串可以揀藤椒味同紅油麻辣味 食物種類多 可以根據個人口味選擇🙌🏻 我揀左水魷魚 牛柏葉 鴨舌 牛肚 薯仔 萵荀 風琴串 素毛肚 藤椒味🤩 藤椒味食落唔辣 帶麻 幾香口 串串食前最好將食物浸泡係醬汁入面 更加入味 額外仲跟左一包辣椒油同辣粉 中意食辣必加!個人就最中意風琴串 索哂湯汁 仲有牛柏葉口感爽彈 牛肚有嚼口 一串串咁食特別有風味 🔥 香辣雞煲飯 $48最特別就係雞煲同飯都係用罐頭裝 即開即食 開個時仲熱辣辣🥰 雞煲份量適中 味道鹹香惹味 麻麻辣辣 肉質唔柴 唔算太辣 唔食得辣都可以放心食 啲汁用黎配飯食一流~價錢親民 快靚正 兩個人食都夠哂飽

串串咀 一人套餐 8串 $48

香辣雞煲飯 $48

價錢親民 快靚正 兩個人食都夠哂飽
位於荔枝角十分受歡迎的外賣店,以罐頭作雞煲以及米飯為包裝特色,並有各款四川特色食物,價錢亦十分相宜,各位若途經附近,「辣癮」發作之時,不妨一試。★ 重慶雞煲飯 $48包裝為兩罐紅色和黑色包裝的圓罐頭,紅色為裝雞煲的罐頭,而黑色為白飯罐頭,上面更有有趣的吃飯標語,包裝甚為特別。而入面即雞煲不是特別多,但尚算足料,辣味亦足夠,唯雞肉始終欠缺「雞味」,但對我來說,以不到半百的價錢,已經可接受了。★ 招牌冷串鉢鉢雞 $58十分推薦。有藤椒味和紅油麻辣味可供選擇,我這次選擇了紅油麻辣味,店員更提醒我們食用時將其附上的香辣乾碟和辣椒油加至招牌汁中。這個set 可任選6串 $6-12 的食材,以下是我的私心推介:-豬皮:厚度十足而沒有豬皮的臭油味,十分彈牙爽口。-牛柏葉:超級厚切,爽脆可口。-風琴串:「索汁」必叫,香辣過癮。-娃娃菜:蔬菜中的吸味神器,增加膳食纖維。

★ 重慶雞煲飯 $48

★ 招牌冷串鉢鉢雞 [推薦💯︎] $58

-豬皮:厚度十足而沒有豬皮的臭油味,十分彈牙爽口。
-牛柏葉:超級厚切,爽脆可口。
-風琴串:「索汁」必叫,香辣過癮。
-娃娃菜:蔬菜中的吸味神器,增加膳食纖維。

重慶雞煲飯
招牌冷串鉢鉢雞
招牌冷串鉢鉢雞
2022-12-10 45 瀏覽
相信大家可能已經見過好幾次,呢間罐頭餐廳 #米串咀所以我終於去試下啦😆佢係即場新鮮煮之後,再用罐頭包裝,所以可能係你食過最新鮮嘅罐頭飯🤣我覺得佢個樣幾適合買外賣俾人,感覺好搞笑,而且可以享受拉開罐頭蓋嘅儀式感🤣但依度主要係賣四川辣味嘅,所以唔食得辣嘅朋友就要注意下😆我今次就試左麻辣串同埋雞煲配薯粉辣辣地味道都ok,麻辣串之中,個人覺得毛肚同牛柏葉最好食另外要留意番薯粉係撈薯粉,而唔係湯薯粉,所以食唔習慣嘅話,都係建議配返白飯會好啲😆
相信大家可能已經見過好幾次,呢間罐頭餐廳 #米串咀
所以我終於去試下啦😆
但依度主要係賣四川辣味嘅,所以唔食得辣嘅朋友就要注意下😆
我今次就試左麻辣串同埋雞煲配薯粉
辣辣地味道都ok,麻辣串之中,個人覺得毛肚同牛柏葉最好食
————————————————————————米串咀Day Day Chill地址:荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座地下A2F號舖Shop A2F, G/F, Block A, Hong Kong Industrial Centre, 489-491 Castle Peak Road, Lai Chi Kok見到很多人光顧這家店,每樣食物都裝在罐頭裡很是可愛😍性價比很不錯就可以吃到一人份雞煲和串串,串串更是有麻辣和藤椒味可以選擇,想初試四川菜所以選擇了藤椒味!在荔枝角工作的OL們不可錯過哦~🟠推薦食物 Recommended 🔹香辣雞煲飯($48):罐頭裝的飯和雞煲十分趣緻,麻辣味十足,十分驚喜,可以選擇飯或者通粉米線和土豆粉!罐頭裝可以完美鎖住食物的味道🤩🔸串串餐($48或者58/8串):可以選擇藤椒味和麻辣味,因為雞煲飯是麻辣味所以串串就選擇了藤椒味~串串可以自行選擇,推薦牛柏葉✌,水魷魚🦑,杏鮑菇🍄,魔芋毛肚~串串必須充分浸泡才夠入味,沾搭配的油碟和乾碟風味更佳~🔹枸杞桃膠🥤($20):必點,十分解渴,搭配麻辣剛剛好解辣,桃膠也能補充骨膠原,性價比不錯~🟡不推薦食物
————————————————————————

🟠員工 Waitresses
有效率而且很熱心推薦

🟡環境 Environment

外賣小店,開放廚房

🟠總評分Overall (8/10)

💰 $60/person

#ezukokofood #ezukokolaichikok #ezukoko荔枝角
#ezukokochinese #ezukoko中菜 #ezukoko川菜
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #荔枝角餐廳 #罐頭飯
串串餐
枸杞桃膠
  • 串串
嗜辣的朋友請注意! ! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 今天一直在長沙灣、荔枝角附近覓食,看到一間非常醒目得意的小店,主打麻辣燙和罐頭飯,店名和食物的名字都很有趣,又懶得煮飯~所以便買了兩款外賣🥡回家,一試有驚喜!🥘撈飯餐: 重慶雞煲 $48小店出餐:快、靚、正! 有水準,份量亦足夠,回家車程大概20分鐘,但是仍然又熱又辣~外型是玩味十足的罐頭飯。一打開:香噴噴!超級香,而且入味,每一件雞件都非常新鮮有咬口,雞肉軟滑,不硬,味道有點像四川的麻辣味(≧∇≦)最驚喜的是「白飯」,非常軟糯香甜! 好味道~🥢串串套餐 $58分別點了:素豆腸、素毛肚、萵筍、魷魚、牛丸、鵝腸、牛柏葉、豬皮串串紅油麻辣好香口,充滿芝麻香味,而且做到麻辣而不油膩,辣得過癮而醒神~我平時吃開中小辣,這個辣串對我來說味道剛剛好,整體好惹味! 所有串串都很新鮮,每一串大概有2-3件~💛我個人最喜歡萵筍,沾滿了辣湯,又辣又爽口!豬皮、魷魚也很爽口,牛柏葉和毛肚則是索滿了湯汁,正! 整體來說,值得一試! 價錢親民,而且快靚正~兩個人食,份量也很足夠! 是CP值很高的一餐!

🥘撈飯餐: 重慶雞煲 $48

🥢串串套餐 $58

2022-11-29 64 瀏覽
幫襯過兩次第一次食麻辣紅燒肉:味道香濃超好送飯,而且好夠辣,但係咸咗少少可接受,啲肉煮得夠腍,又唔會太多肥膏。加咗自家製飲品:難飲,而且無得揀甜度,我同朋友不停溝水。第二次都係麻辣紅燒肉,無加野飲,寧願係隔離買:成個餐完全無麻辣味,正確嚟講除咗豬騒味之外,咩味都無,小小咸味都無,亦都完全唔辣,嚿紅燒肉同白烚無分別,啲汁係水咁無味….兩次食好大差距,諗起陣豬騷味都想嘔,成餐飯食咗1/4頂唔順放棄。唔會再買….
幫襯過兩次

第一次食麻辣紅燒肉:

加咗自家製飲品:
難飲,而且無得揀甜度,我同朋友不停溝水。

第二次都係麻辣紅燒肉,無加野飲,寧願係隔離買:

麻辣紅燒肉
2022-11-27 42 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 荔枝角 - 米串咀 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 即制罐頭食品你冇睇錯!真係即制罐頭食品比起一般嘅外賣店有特色店內環境好多口號標語🤣可見老闆搞笑嘅一面落單後見到店員會製作食品再放入罐頭內初初都驚係一早整定曬原來都係新鮮滾熱辣咁放入罐頭內🔹香辣雞煲飯 $48打開罐頭好似拆禮物咁雞煲同飯係分開裝 罐頭位置打開後唔會界口本身雞煲唔算辣 附送辣椒醬 比你自己再調辣度以一人套餐嚟講 雞件算多仲搭配埋娃娃菜🔹藤椒冷串 $48- 素毛肚- 薯仔- 鵪鶉蛋- 魚蛋- 脆皮腸- 鴨舌- 素豆結- 牛丸可以揀麻辣味或者藤椒味見藤椒味好似特別啲 唔係成日食到一串串篤好浸喺籐椒汁入面有少少麻麻地嘅感覺不過再入味啲應該會更好食😋*外賣店不設堂食* ◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍米串咀 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座地下A2F號舖

即制罐頭食品
一串串篤好浸喺籐椒汁入面
有少少麻麻地嘅感覺
不過再入味啲應該會更好食😋

*外賣店不設堂食*

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍米串咀 (荔枝角)
荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座地下A2F號舖
2022-11-22 71 瀏覽
從來未試過有間餐廳性價比底到要我浪費時間寫評論。1.飯同餸都係罐頭(似係內地加工完直送香港賣)先唔講味道,衛生問題存疑。罐頭上完全無標生產日期,保質期,產地,成分等等。2.罐頭好鹹而且份量少(我試個個係雞煲罐頭)入面的蔥同蒜佔起碼60%肉得幾塊,口感發霉。3.串串是白灼完 泡一秒醬就比你 完全無味4.價錢貴5.一個字-差邊個買邊個中伏 黑名單每次經過見到有人入去買都想勸勸佢地買其他野食。去督串$12蚊魚蛋都好過食呢d垃圾罐頭。
從來未試過有間餐廳性價比底到要我浪費時間寫評論。
1.飯同餸都係罐頭(似係內地加工完直送香港賣)
3.串串是白灼完 泡一秒醬就比你 完全無味
4.價錢貴
5.一個字-差

邊個買邊個中伏 黑名單

2022-11-21 61 瀏覽
間唔中經過依間「米串咀」都見到唔少人排隊,今晚諗住買啲野返屋企加餸就入去買左份「水煮牛肉」同8串麻辣燙。佢地最大既賣點我諗就係佢哋既主食同埋飯係會用罐頭形式咁包裝,應該咁樣保溫會比較好。「水煮牛肉」:原本其實想食「重慶雞煲」,但6點幾已經賣曬就揀左「水煮牛肉」。打開蓋已經聞到果陣川辣味,辣油同花椒都幾多下。$55黎講,份量算唔錯,牛肉都非常嫩滑,但唔食得辣既朋友仔就可能唔太岩食,因為都算幾辣下😆「麻辣燙」:「麻辣燙」既款式個人覺得幾豐富,而味道就有紅油麻辣味同藤椒味俾大家選擇,食左水煮既關係就揀左藤椒味,藤椒食落都幾有椒香,但就唔算辣,所以想過下四川癮既朋友仔不妨試下。

「水煮牛肉」:

「麻辣燙」:
2022-11-20 59 瀏覽
呢間米串咀係外賣型式,主打食四川麻辣燙,可以剔剔表自選串串,佢亦都有其他一人煲餐,啱哂外賣返屋企一人浪漫。佢啲外賣盒仲要玩味十足,成個罐頭咁,好新潮好得意!今日我買左: 🔶️香辣雞煲飯($48, 8/10) 好惹味!雞件都好多,仲配左個白飯。性價比幾高。 🔶️串串套餐(8串)($76, 8.5/10) - 牛柏葉- 元貝- 牛肚- 鵝腸- 風琴串- 魚腐- 魚蛋- 鴨舌串串可選麻辣味或藤椒味,我揀左藤椒味。呢啲麻辣燙好適合佐酒,特別中意牛肚同風琴串! 🔶️爆檸紅茶 ($18,8.5/10)好味!勁重檸味!又勁大樽,抵飲! ✏️總括而言,市面上少見既外賣四川麻辣燙!

🔶️香辣雞煲飯($48, 8/10)
好惹味!雞件都好多,仲配左個白飯。性價比幾高。

🔶️串串套餐(8串)($76, 8.5/10)
- 牛柏葉
- 元貝
- 牛肚
- 鵝腸
- 風琴串
- 魚腐
- 鴨舌

🔶️爆檸紅茶 ($18,8.5/10)
好味!勁重檸味!又勁大樽,抵飲!

✏️總括而言,市面上少見既外賣四川麻辣燙!

2022-11-17 61 瀏覽
🍽️ 米串咀 📍地址: 荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座地下A2F號舖😋有趣 若果不是友人提起我也不知道原來有新鮮罐頭雞煲 去到店舖發現很多傳媒報道都有推廣😮 一整牆都是報道📰🗞️👉🏻 香辣雞煲飯$48店員一煮完就問我用不用打卡拍照 因為知道我是外賣拿走 新鮮熱辣 我聞到都覺辣 好想吃吃看 但仍然要忍耐 因為要外賣與家人分享🫶🏻 拿到回家仍然是熱!想不到罐頭也可以保溫👍🏻味道不錯 但對於我來說 太辣了😂👉🏻 串串套餐 $48 (8串)藤椒味- 豬皮- 魚腐- 魚蛋- 脆皮腸- 章魚丸- 風琴串- 魷魚- 魔芋毛肚店鋪有兩種辣味選擇:藤椒味或麻辣味吃不了太辣的我 便問了店員哪一種較不辣店員馬上推薦藤椒味店鋪也有魔芋毛肚 因為不知是什麼來的 看了名字便被吸引了 我便叫了一串 初嘗味道 爽口的辣東西😂上網查找才知道是有名的減肥零食 失敬失敬店員一煮超級香 忍不住先吃了一口魷魚串串 爽口鮮辣 十分惹味🫶🏻 少辣 還提供辣椒油給我 若不夠辣可以另加在串串上 十分貼心 脆皮腸還是芝士腸 配辣 份外惹味餐廳有很多趣味的杯和金句😂食飯唔好講減肥😏好味指數: 3.5/5 性價比: 3.5/
🍽️ 米串咀

😋

👉🏻 香辣雞煲飯$48

👉🏻 串串套餐 $48 (8串)
藤椒味
- 豬皮