2017-05-24 556 瀏覽
近幾年都係附近開工,只要一落雨又有伴就會帶唔同朋友來試下,係香港你好難,好難,好難(因為好重要所以要講三遍)搵到一個1)絕對寧靜,2)咖啡有水準既地方。人會揀店,原來店都會揀人,老闆咁多年都係用自己既方式,一路堅持店內的寧靜既氛圍,情願飾選回頭客,為的一個專字,唔係人人做到,亦唔係人人接受到,但一份堅持值得敬佩。幾年前覺得呢到啡貴,但今時今日阿豬阿狗都賣到60-70,我情願黎呢到。酒杯茶杯咖啡杯我都愛儲,好可惜今日比隻玻璃杯我,有D難受。入到來,見下嚴叔老闆,靜靜地睇住下雨粉,飲完走人,已經唔係只飲一杯咖啡咁簡單了。

酒杯茶杯咖啡杯我都愛儲,好可惜今日比隻玻璃杯我,有D難受。

2017-05-24
2017-04-14 839 瀏覽
兩個月前,一個台灣友人率先被她的朋友帶領找到這裡,品嚐後除了對咖啡品質讚不絕口,更是對老闆開店的態度有很深的觸動。遂我今日到店幾乎是帶著朝聖的心情。作為咖啡小白,平時出街只知道喝拿鐵,袋裝提神,可以說是非常求其。落座後,檯面一張注意事項可能會嚇到一些客人。字裏行間可以感覺到該店咖啡師的主張除了自己不是為了服務食客而是服務咖啡外,食客都要帶著對咖啡相匹配的尊敬來品嚐眼前的咖啡。這一點在我坐下三小時後聽到老闆與其中一檯客人對話時得到印證。(老闆不趕人這一點實在是⋯⋯難能可貴⋯)服務人員上前詢問 甘or甜? 甘甜有何分別?算了,作為小白 關於豆子產地等級都要回去再做功課,當下即憑著感覺選擇巴西豆。不消十五分鐘,咖啡上桌。第一口滑入喉嚨,誇張,或不誇張的說,顛覆了對齋啡的印象。完全不酸不苦,舌尖的甜掃過上下顎直到喉頭都彌漫著溫和的咖啡香醇感覺。與此同時,老闆正為吧檯前的外國客人準備mood特調,選擇一張CD,請她等待一首歌曲的時間。聽到是Lisa Ono的Ominira,整個人都輕快起來。沒有什麼比聽到自己鍾意的音樂更開心了。特別是在心情完全放鬆的狀態下。此碟播過三巡,一波客人潮都離開,我依然

此碟播過三巡,一波客人潮都離開,我依然沒有要走的意思,發呆聽歌聽對話都繞有志趣。感覺第一杯咖店的記憶稍微淡去,決定再請老闆準備一杯曼特寧。味道偏重,但口感依然是舒適的。我又等到另一波客人潮全部離開,那香味還迴盪著。

此店Menu三個月一轉,目前四月至六月,等完全入夏後,要再來拜訪。
2017-04-05 727 瀏覽
咖啡ok但偏貴,質素和性價比不及土瓜灣的John Choy, 一行八人專登去試下,小店樓底低,輕聲說話已很應聲,所以我地已經幾乎耳語傾計。期間先有個女仔禮貌叫我地細聲🇩,mission impossible, 間鋪細到只要多幾個人連呼吸聲都嫌嘈。跟住老細話有個musical performance coffee, 要我地完全静默,我以為有乜野有情調嘅jazz or bossa Nova, 點知係張敬軒嘅歌,老闆同兩個正在品嘗的女仔講,咖啡味道會隨住音樂改變。。。滴汗,藝術D野,我真係識條鐵咩。。。
2017-02-20 1125 瀏覽
昨天走在西貢小街, 想和朋友找一間咖啡店悠閒度過一個下午, 誰知倒霉地找到這家小店...進去以後, 本來我和朋友興致勃勃地請教老闆各種咖啡豆味道的差別, 老闆一直問我們要選 “甘味”還是“甜味”咖啡, 我們表示只要不是酸味就可以, 他就回敬一句 “你地沒有聽到我問什麼嗎?我沒有問要不要 “酸味”, 只是問你地要喝甘味還是甜味!” 然後就滔滔不絕地說他的手沖咖啡為什麼與別不同! 將手沖咖啡視作一門不可一世的絕藝, 還羅列一堆讓人感到受冒犯的規矩 --- 什麼 “這裡沒有“齋啡”這回事”, “不要未飲咖啡就問店主要糖要奶”, “這裡沒有“顧客永遠是對的”,“有的只是你入錯店舖...”......這些規矩令人看到就不爽, 請大家認住, 見到即閃!
“這裡沒有“齋啡”這回事”,
“不要未飲咖啡就問店主要糖要奶”,
“這裡沒有“顧客永遠是對的”,
“有的只是你入錯店舖...”.
.....
這些規矩令人看到就不爽, 請大家認住, 見到即閃!
2017-02-19
2017-02-15 729 瀏覽
每當想一個人在寧靜的環境下,喝一杯有水準的日式手沖咖啡,西貢的「米珈琲」便是我的首選。都有一段時間冇去「米珈琲」了。店的牆身顏色轉變了,menu內食物好像少了,但看得出老闆想更專心的做好咖啡。這裏賣的是日系手沖咖啡(看見「珈琲」二字便知屬日系),同類出品中屬全港數一數二也。今次點了個曼特寧,老闆的手勢冇跌watt,咖啡弄得甘純有餘韻,果酸味夠平衡,配上一個靚靚咖啡杯(此店收藏了不少靚杯,甚至是「有田燒」呢!)及老闆愛播的日本輕音樂,令我彷如置身日本也。不過要提醒大家,此店不歡迎小朋友,這裏也不是會令人吃飽,是一個沒有All Day Breakfast提供的地方,比較像日本的喫茶店。來這裡的,不少都像我一樣,是想簡單的、純粹地喝杯好咖啡而relax一番的愛啡之人,因此好理解為何老闆設下這麼多規矩。

• 手沖咖啡
2017-01-03 797 瀏覽
去完東壩半日遊,食完野之後去朝聖,好彩唔算多人就可以搵到位lee 度menu 係每個quarter 轉一次,老細會問想飲邊類咖啡,然後先沖,我就甜與甘中間,我fd 就最甘,唔使自己操心諗邊度咖啡Burundi: 味道唔錯,果然唔會太甜,又唔會太甘,飲完唔會令喉嚨好乾巴拿馬: 我fd 要ge 最甘,飲落真係好勁,味道非常甘既然黎到當然要試lee 度小店親手製作ge apple crumble, 有原味同酒味選擇,我地試原味先,即叫即做,上碟時非常熱,size 唔會太大,外面食ge apple crumble 只有兩小塊蘋果肉,同埋又甜又多粉,lee 度食啖啖蘋果肉,少少餅碎,唔會太甜,值得再試,下次要試酒味apple crumble
去完東壩半日遊,食完野之後去朝聖,好彩唔算多人就可以搵到位

巴拿馬: 我fd 要ge 最甘,飲落真係好勁,味道非常甘

2017-01-02
  • APPLE CRUMBLE
今日同BB、老公、阿姨同表妺去西貢,打算飲杯咖啡,過一個悠閒的下午。食完晏,想係附近揾一間咖啡店,上 openrice,揾到呢間。好不幸地,睇唔到上一個 comment。揾咗二十分鐘,先揾到呢度。一入到去,係吧枱裏面嘅男人已經對我地講冇位,而當時仲有三個空位, 仲有兩位客人準備埋單走。呢個時候老公聽到吧枱裏面嘅男人面帶不屑咁同前面坐係吧枱嘅兩個人客講:「呢D唔係我地嘅客源,以為我地呢度係茶餐廳。」老公聽到,立即話個男人:「咩唔係你嘅客源。」然後叫我地走。呢世人未見過有D咁狗眼看人低嘅食肆,即使你咖啡沖得有幾好,你嘅人格亦唔值得人光顧。如果唔歡迎帶小朋友入去嘅,唔該係門口貼上不招待小孩。唔通帶小朋友嘅,只可以去茶餐廳。你又憑乜嘢睇低香港嘅茶餐廳文化,我寧願去飲深水埗明哥嘅港式咖啡,都唔飲你呢D冇人情味嘅咖啡。

老公聽到,立即話個男人:「咩唔係你嘅客源。」然後叫我地走。

如果唔歡迎帶小朋友入去嘅,唔該係門口貼上不招待小孩。

唔通帶小朋友嘅,只可以去茶餐廳。

2016-10-09 924 瀏覽
Poor, poor, poor. After waiting 20 minutes we were told our 2 and 3 year old needed to also pay the minimum charge of $60. Trouble is they only sell coffee. Basically a pretext because the manager/owner doesn't want small kids in his shop, even when it is devoid of other customers. They should put a sign on the door saying "no kids". It would save every one the time. The only saving grace was I could drink about 5 Starbucks for the money I saved on one coffee here.
2016-10-08
20 分鐘 (堂食)
2016-08-31 865 瀏覽
一向中意飲手沖咖啡,呢度 d 豆 真係好靚 超新鮮 ~ 重口味的我 試左 Peru 豆,有陣淡淡的 nuts 味 甘甘地... 好香 老闆係有 D 性格 XD 尤其唔笑個時 ~ 但沖咖啡是好專業的
一向中意飲手沖咖啡,呢度 d 豆 真係好靚 超新鮮 ~

手沖咖啡
2016-08-27
手沖咖啡
果日入西貢搵朋友玩 佢唔知喺邊度睇到呢間餐廳既介紹 於是我地就去左試喇一入到去係好靜既 仲見到老闆整野飲果個位有好多特別既沖咖啡既儀器menu上面有超級多種咖啡 全部都係未聽過既名😂😂 所以好中意研究咖啡既大家可以去試下呀👍🏻揀左好耐都揀唔落手 就叫老闆介紹下 佢問我平時飲開咩咖啡我話平時我飲starbucks架炸喎😂😂 點知老闆話 我地呢度沖既咖啡唔用奶同糖 如果你要飲好多cream好甜既咖啡 你去番Starbucks la 我地呢度沖唔到嘩 呢位老闆真係好有個性我怕啲咖啡會飲唔落去 所以最後揀左花茶😂呢杯茉莉花茶好重既花香味 飲落口好舒服我地仲嗌左個法式牛角包 呢度所有野都係即叫即整既 所以當老闆一捧呢碟野出黎既時候 又熱辣辣又香噴噴 個包外脆內軟 而入面既蛋係半熟既流心蛋 好好味呢間餐廳最特別既係可以比錢 買30分鐘飲咖啡既時間 同一時間老闆會播一段音樂 然後會講關於呢段音樂背後既故事比客人聽 有興趣既話可以試下強力推薦中意咖啡既大家去試下呢間咖啡店呀!!而且如果想安靜咁度過一啲屬於自己既時間 呢間店都係一個好既選擇

揀左好耐都揀唔落手 就叫老闆介紹下
佢問我平時飲開咩咖啡
我話平時我飲starbucks架炸喎😂😂
嘩 呢位老闆真係好有個性

我怕啲咖啡會飲唔落去 所以最後揀左花茶😂
茉莉花茶
呢杯茉莉花茶好重既花香味 飲落口好舒服
Croissant  with  ham  and  egg

個包外脆內軟 而入面既蛋係半熟既流心蛋 好好味

有興趣既話可以試下

強力推薦中意咖啡既大家去試下呢間咖啡店呀!!
茉莉花茶
2016-04-24 1219 瀏覽
平日入西貢都只會在碼頭、海鮮街逛。今日誤打誤撞入左條巷子,看到e間咖啡店靜靜地又唔洗排隊,好似好舒服就入左去。坐地等坐10分鐘,老闆行埋來講咖啡要等30分鐘。由於咖啡香直入神經,決定幾耐都等。叫左2杯咖啡同個蘋果批。見到老闆好有心機的沖每杯咖啡,都好期待我果杯。老闆亦會問客人鐘意什麼顏色繼兒挑選合適的杯(我想講好有heart)老闆話呢度唔serve糖與奶。但他的咖啡是香,就算飲唔慣濟啡都OK。他的Apple pie 更加令人感動。好清香的蘋果, 加上岩焗好,熱熱地,好想再食
叫左2杯咖啡同個蘋果批。
2016-04-04 928 瀏覽
上長水遠黎到西貢,就係為左依杯高品質的深度烘焙咖啡!剛做啡咪不久,手冲咖啡真係飮到堅果,朱古力,果香咪。而這店的老闆,會同客人閒談一陣,了解客人的喜好同口味。老闆每曰都有即磨豆,一定限量,真的好新鮮!深度烘焙的咖啡因不會令你心跳或瞓唔著,凍後又不會變酸。除左咖啡一流,老闆亦其貌不揚,十分健談。食物方面,沒有太多,但每樣都係精選。下次去西貢,咖啡「引」起,一定要試下!開到晚上22:00的!不過,地方比較難找,GPS亦不容易找到。只能説在舊區,廟的附近。可以打比老闆問路!
上長水遠黎到西貢,就係為左依杯高品質的深度烘焙咖啡!

除左咖啡一流,老闆亦其貌不揚,十分健談。

食物方面,沒有太多,但每樣都係精選。

2015-04-08 1697 瀏覽
復活節第一天,決定入去西貢吃午飯及下午茶,午飯後便去找在openrice評價不錯的「米咖啡」,位置不算容易找到,最後要動用手機地圖,再左看右看才找到在小巷中的小店。去到有位,坐下後行去bar檯後的老闆想叫東西,他說正在沖咖啡中,請等一等。老闆負責沖咖啡,很專心及專業感覺,令人見他很嚴肅樣子都不敢打擾他。最後點了一杯咖啡及各人一件甜品,老闆製了咖啡後,在我面前才慢慢加入牛奶,非常認真及小心,令我都有種不敢透大氣會影響他注入牛奶。這杯冰咖啡不錯,就是稍為比甜品貴。我說了這個Lemon味甜品,非常好味!很想再試多一件,不過都忍下來了,嘻嘻~男友點了評語不錯的Apple Crumble,我以為是裡面很蘋果蓉感覺,但意外是面層是碎餅,下面是一片片的蘋果,入口很爽,完全令我意外好好味。這間小店值得再來,下回見 ^__^

3.6北海道牛奶冰咖啡
Lemon Meringue
Apple Crumble
這間小店值得再來,下回見 ^__^
2015-04-03
$83.00 (下午茶)
3.6北海道牛奶冰咖啡
Lemon Meringue
Apple Crumble
2015-03-02 1287 瀏覽
本身以為無時間飲ga, 點知架車有排未到,於是急急腳去,打開menu 想要熱咖啡,原來老細會問想要甜定甘,我話甘,佢拎咖啡豆出黎俾我聞隻味,得先沖。杯咖啡甘得黎非常好飲,真係要慢慢試ga,好飲過連鎖店果d朋友飲梅酒, 釀ge 方法同平日唔同,lee 杯入味好多,難怪老細話十個女仔九個鍾意,我地仲叫多件蘋果綠茶蛋糕,唔會太甜。完左training 趕黎飲多次,因為夜晚驚訓唔著就飲酒,老細一樣會問想要點ge 酒,然後拎出黎俾我聞先倒ga, wa 真係未試過gum 有heart ga, 朋友話老細嚴格mon 住煮豆時間,同埋qc 咖啡豆,人地每粒check 過,話說回來,我要左本port 酒,20年ge 酒真係好香醇,好開心聽到有補血功效,而且唔加冰,真材實料ga。朋友今次飲sunny bay, 兩層飲品,上面咖啡,下面lemon lime, 唔捨得搞勻,首先係苦苦地,搞勻就有少少酸,好得意,aiya 唔怪得老細自己都話邪惡la, 朋友話要每月去一次朝聖ar!

梅酒,手沖咖啡
中間係蘋果綠茶蛋糕
Port 酒,sunny bay
2015-03-01
  • Sunny Bay
  • 手沖咖啡
  • 梅酒
  • Port 酒
2014-10-06 1807 瀏覽
Decided to have a drink before lunch so went here for a milkshake.There was a choice of strawberry or blueberry so I chose the strawberry.When it came, there was lots of froth on top which was light and delicious.The sweetness was just right with a strong strawberry taste blended with fresh milk.Next time I plan to try the earl grey pudding and the black rain which is coffee with coke!