2024-10-18 121 瀏覽
Zaza本身唔係芫荽控,但咁啱隔籬枱叫咗芫荽湯米線,覺得都幾吸引,就叫咗一碗芫荽皮蛋魚皮豬肉米線呢度嘅芫荽湯唔單止色澤綠油油,食落口真係滿滿芫荽嘅味道,對芫荽味道情有獨鍾嘅人,絕對可以一試至於餸菜方面,皮蛋嘅味道唔算突出,可能係比濃厚嘅芫荽湯味掩蓋咗;魚皮就中規中矩;豬肉味道都正正常常,至少唔韌嘢飲方面,凍檸檬茶真係有檸檬,呢樣嘢值得讚(因為越來越多連鎖店舖嘅檸檬茶,係冇用真檸檬,呢個轉變真係比較難接受)

2024-10-05 127 瀏覽
買了自由配外賣,加了$11的黑醋豬軟骨兩條,回公司打開後發現只有一條完整的豬軟骨加一小舊零碎的豬軟骨(如圖,而且很硬)。米線份量亦少得很,比我之前在同一分店買的外賣少了很多,份量大概是堂食的一半;廚師應該忘了給配菜,如韭菜和腐皮都沒有,只有幾條芽菜。吃完之後要去買多碗車仔麵食先夠飽肚。另一邊廂,新推出的芫荽皮蛋湯味道還可以,芫荽控可以一試。
。吃完之後要去買多碗車仔麵食先夠飽肚。

另一邊廂,新推出的芫荽皮蛋湯味道還可以,芫荽控可以一試。
外賣自取
2024-09-20 81 瀏覽
經過見到有同Melody聯名合作嘅拉麵,就入咗去試吓,第一次食嗌咗蕃茄湯底嘅米線,感覺體驗良好,米線彈牙,肉質新鮮,菜都唔會好老,湯底濃郁,滿滿嘅蕃茄味,令人一試難忘!
2024-06-09 230 瀏覽
本人已在lunch之前時間去食米線…叫左個泡椒魚皮…由於同餐牌様子不一;所以問下佢…圖片是有炮椒.. 但給我的是什麼也沒有.. 之後我要求不要,店經理Bowie一手將menu放在我隔離枱。十分無禮貌。比佢嚇親。又同我講話出品同menu一定有不同。其實我不照你menu様子去點菜.. 那我依什麼去點菜?由於我叫左煎雞扒.. 之後又比錯豬扒我…我揮手叫米線陣staff幫我,係冇人回應。之後Bowie 先走埋嚟.. 我話比錯我.. 佢一聲也冇出…拎左個比錯的食物走…比回食物我時,我已說唔該晒.. 但她一句回應也沒有。十分冇禮貌。

2024-03-14 493 瀏覽
這間米線陣,很多次被同事勸退,午市多人到食唔到,排長龍。。。等等原因,都未黎過食。終於,鼓起勇氣來排一次隊了。和同事一行5人,排左半個小時,期間1個2個3個入座居多,都算係多人既,幸好職員見近門口位,有兩張差不多食完,就安排了併桌。由於當日都好肚餓,所以我叫了一個特盛(乜都有),另外叫了雞翼,和一些小食,開心些牙。特盛係飽肚既,不過味道真的很一般,材料都很一般,雞翼ok既,反而同事們試其他的,都話ok不難吃。說真的,要排隊既,真的無下次了,或者期待下次試其他的,可能有驚喜吧。
2024-01-19 438 瀏覽
這家餐廳裡頭的老火湯,啖啖都是滿滿的誠意🍲,湯底悠久溫潤,滋味醇厚得嚟唔會過於油膩,喝落去真係暖笠笠。嚟碗糯米雞把玩一下,賣相平平無奇,但甫一入口,惹味滋潤嘅肉香同糯米嘅Q彈軟糯,喺嘴裡交織成完美旋律🍗🍚,著實唔錯!跟住試吓三寶萝卜糕,萝卜糕外脆內軟嘅口感,加上特製醬料,微辣帶甜,係咁嘆息「真係可以㗎」!外皮煎得金黃香脆,揭開一層又一層嘅豐富層次,食完還意猶未盡。當然嘅,芒果布甸奶沙冰🥭就係甜品界中嘅潤澤明珠,寒天質感、冰涼滑口,鮮甜芒果香同牛奶的絲滑在喉頭回旋,頓時心爽晒!總括來講,一路食下來好滿足😋,呢間嘅美食,確實值得一嚐,每一樣都非常捧場!
平日星期三早上10點多來到米線陣,看到餐牌上的王牌蕃茄通粉早餐套餐樣子挺吸引,肚上的牛肉又厚蕃茄又濃厚,於是便點了,但是他送到來這一刻徹底失望。首先餐飲和餐包火腿雞蛋是一齊送到,但是只有檸檬水是夠熱的,餐包微溫,而且質感硬骨骨,雞蛋是暖,火腿也是微溫,而且整塊火腿上面都是油淋淋。侍應還忘了遞上牛油,要後備。食到一半,煮食王牌蕃茄牛肉通粉終於來到。樣子和餐牌上所顯示的濃稠度有很大分別,和一般大家樂大快活沒有分別,飲下去和一般外面很稀的蕃茄湯沒有分別,牛肉有些有筋,比較難咬開。溫度也是微暖。老實講,和餐牌上有出入是必然,可是既然說得上是是王牌,麻煩這集團做得像樣一點,我應該下次不會再來這邊,寧願吃普通連鎖快餐店,不但平一點,最緊要的是,食物溫度比較掌握得好。

王牌蕃茄牛肉通粉早餐
2024-01-17
$38 (早餐)
2023-10-06 589 瀏覽
朋友約食Lunch,揀左食米線陣。一去到黎遠已經見到迷人嘅Melody 裝飾,好Pink好靚。既然有期間限定,點都要試吓啦。期間限定粉紅櫻花蝦の味系列餐牌:♥櫻花蝦招牌番茄湯米線×脆炸雞扒(可選櫻花蝦麻辣番茄湯)♥櫻花蝦招牌番茄湯米線×脆炸魚柳(可選櫻花蝦麻辣番茄湯)♥櫻花蝦冷麵撈撈×口水雞♥櫻花蝦照燒汁脆炸豆腐磗♥今容易被誤解的粉紅甜心(紅石榴西柚)♥唔該您吖要杯柑桔特飲(柑桔綠茶)今日試咗❤️櫻花蝦冷麵撈撈×口水雞 ($72)所有Melody餐點,都係用Melody碗碟上枱,全套粉紅色,真係好鬼靚。今日試既樱花蝦冷麵,味道不錯,份量亦足夠,喜歡蒜味嘅朋友一定要試吓,因為好重蒜味,而口水雞又唔會太辣,辣度我想信係適合任何人士的,因為我完全feel唔到辣。而家凡惠顧MY MELODY 櫻花蝦系列餐牌滿$80,就會送米線陣xMYMELODY精美 A4 文件夾一個!數量有限,送完即止呀。另外米線陣金鐘分店❤️旺角分店❤️而家就化身為My Melody米線樂園,可以畀大家瘋狂打卡📸✪總括Melody 迷一定要去金鐘或旺角分店朝聖。大力推👍🏾推介指數:7/10
既然有期間限定,點都要試吓啦。

期間限定
粉紅櫻花蝦の味系列餐牌:
♥櫻花蝦招牌番茄湯米線×脆炸雞扒(可選櫻花蝦麻辣番茄湯)
♥櫻花蝦招牌番茄湯米線×脆炸魚柳(可選櫻花蝦麻辣番茄湯)
♥櫻花蝦冷麵撈撈×口水雞
♥櫻花蝦照燒汁脆炸豆腐磗
♥今容易被誤解的粉紅甜心(紅石榴西柚)
♥唔該您吖要杯柑桔特飲(柑桔綠茶)

今日試咗
❤️櫻花蝦冷麵撈撈×口水雞 ($72)

另外米線陣金鐘分店❤️旺角分店❤️

✪總括
Melody 迷一定要去金鐘或旺角分店朝聖。

大力推👍🏾

推介指數:7/10
2018 瀏覽
是日午餐是米線陣的豬扒擔擔麵套餐。多年前吃過一次,花生味很香濃,很好吃。今天一心來到想再品嚐這味道,結果卻有點失望。豬扒方便還可以,一樣是烤得香脆美味,調味剛剛好,感覺不錯,吃下來還覺得美味酥脆,只是擔擔麵感覺比較更像是酸辣湯,只有酸酸酸辣辣的感覺,卻沒有丁點花生香味,沒有那種芝麻香氣和掛汁口感。另外我還點了一杯熱青檸薏米水,薏米煮得不夠熟,還是硬硬的,而且整體感覺很甜,沒什麼意米味道。不過以62元套餐價錢來說,還算是可以的。
是日午餐是米線陣的豬扒擔擔麵套餐。
多年前吃過一次,花生味很香濃,很好吃。
今天一心來到想再品嚐這味道,結果卻有點失望。
不過以62元套餐價錢來說,還算是可以的。
因為咁啱嗰日有事做,想快快脆脆食完午餐就算,咁見到有下午茶餐,所以就決定入去食下午茶價錢都唔算貴,而且都算幾大碗,不過餸就已經定好左,如果自己自選咁多餸又冇咁平,不過都叫做有五款可以比你揀吓豬骨濃湯鮮蝦雲吞米線 $41 推薦指數🗯️:🌟🌟份量都唔少,有四粒正常大細嘅雲吞,每粒都有一隻完整嘅蝦仁仔,唔會話全部都係肉餡咁,不過就唔好對佢味道有太大期望,正常急凍雲吞;湯底都唔會好鹹,都算係一個平價選擇奶茶味道正常,冇期望就冇失望以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒

豬骨濃湯鮮蝦雲吞米線 $41 推薦指數🗯️:🌟🌟

奶茶

味道正常,冇期望就冇失望

2023-02-15 716 瀏覽
今日下午接近六點時間,經過上環無限極商場,因為好肚餓,所以想搵啲嘢填肚,咁啱佢嘅下午茶last order,咁就叫左清湯鮮蝦雲吞米線(香菜豬骨濃湯),再叫咗一杯熱阿華田不過不失,不過因為天氣開始轉凍,所以想食碗熱辣辣嘅米線暖下

不過不失,不過因為天氣開始轉凍,所以想食碗熱辣辣嘅米線暖下
朋友叫了最新推出的擔擔麵+豆腐串+鹹酥雞..鹹酥雞係大伏!!!有舊未熟🥴❗️❗️跟住其他食落都係炸完好耐,粉又厚….我食既係滇南酸辣(小辣)+冬菇+嫩魚塊。湯底超稀..冬菇得三舊細細地🤥,魚又唔好味…救命我叫既仲要係接近$60…..真係難得要給個劣評呀呀呀呀 我的荷包啊呢碗嘢如果係$2x-3頭 就話姐。真係好唔抵。呢間真係兩年食過最伏既米線店。係今年先過了一個星期😂但真係唔好食呢間!強烈建議…..
朋友叫了最新推出的擔擔麵+豆腐串+鹹酥雞..

我食既係滇南酸辣(小辣)+冬菇+嫩魚塊。
湯底超稀..冬菇得三舊細細地🤥,魚又唔好味…

救命我叫既仲要係接近$60…..
真係難得要給個劣評呀呀呀呀 我的荷包啊
呢碗嘢如果係$2x-3頭 就話姐。真係好唔抵。

2022-08-29 902 瀏覽
Ordered the customized topping selections with lettuce, beef, beef balls, radish in tomato soup. The bowl was huge but actually there wasn’t that much in it. The soup was water down due to the fact that they bring you such a big bowl. It appears that if you order 3 toppings or above, they would give you a big bowl. The soup was more water down than I used to have. It still has the tomato flavour but just not as rich as before in my personal experience. The radish was a little old so you can t

The soup was more water down than I used to have. It still has the tomato flavour but just not as rich as before in my personal experience. The radish was a little old so you can taste the stringy texture. The beef was fine and quite beefy, sliced thinly. Beef balls were again quite small for some reason, lettuce was fresh.

The bill came to $80 including drink.
2022-05-12 1108 瀏覽
剛開完會, 隨意搵一間餐廳食afternoon tea, 竟然發現到一間環境舒適, 靚街景, 價錢仲有驚喜嘅餐廳, 好開心, 享受悠然自得 me time, 經歷過第五波疫情, 更懂得慢活人生, 享受和珍惜此時此刻。食完嘢, 落緊雨 , 好彩行落商場樓下就係地鐵站口,唔使開傘。😄放開心懷, 享受屬於自己嘅開心和輕省時刻。🏖放慢腳步,聆聽生命之樂,別錯過花開的聲音,珍惜身邊的風景,從容的生活。#放慢速度 #簡單生活 #慢活就是平衡 #怡然忘憂 #悠然自得

放開心懷, 享受屬於自己嘅開心和輕省時刻。🏖

2022-05-10
2022-01-21 985 瀏覽
餐廳環境唔錯,夠大,窗都係用落地玻璃,好光猛開揚。米線嘅配料同套餐選擇都多,試過麻辣同擔擔麵湯底都好好味! 不過麻辣叫到中辣都唔係好夠辣;酸辣就有少少怪,無酸菜但湯底有酸味🤣;配料方面就唔建議叫豬潤,都係口感怪怪,好韌,唔係平時食開粉粉嘅口感。不過其他都做得幾好! 特別係好惹味嘅炸雞翼同埋好清新嘅萵荀絲,仲有超多龍眼肉嘅桂圓烏龍茶(不過記得走甜)!!😋😋 落單都係全自動,scan咗qr code線上自己點餐,上菜速度超快,如果趕時間,一流!!