2024-09-06 220 瀏覽
一位黑衫服務員扮見唔到,一位就回覆求其回應我用手機點左兩個相同走芽菜米線,一個先到而走左芽菜,而一個之後到沒有走芽菜,我當然找服務員,有一黑衫見到但扮見唔到,然後我叫另一個,我同佢講左個情況,佢竟然冇禮貌同我講比個碗我攞起d芽菜,然後比個碗後走左,完全冇打算道歉或其他解決方案😾😾😾
一位黑衫服務員扮見唔到,一位就回覆求其回應

2024-06-12 342 瀏覽
自己喜歡食米線,外出用餐時,都時常選擇食米線。是日平日,晚餐時段都幾乎滿坐。看看餐牌,有新出品嘅米線,於是試吓。🍜自由配搭冬菇,午餐肉,蕃茄湯底兩餸嘅自由配搭,冬菇腍,厚切嘅午餐肉係吸引嘅,蕃茄湯味濃。🍜自由配搭豬軟骨,擔擔麵湯底豬軟骨滲出淡淡又陣陣嘅黑醋味,肉質軟化唔韌,好味,擔擔麵湯底濃得來開胃,有爽口嘅炸菜,口感豐富。🍜胡椒花甲豬肚雞米線胡椒味淡,豬肚,雞肉都唔算有味,有啲失望。🍜擔擔麵配大汗豬扒大汗豬扒肉質外脆內軟,幾乎每次都必點嘅食物。與家人食米線次數甚多,亦都珍惜當下嘅時刻。

看看餐牌,有新出品嘅米線,於是試吓。

🍜自由配搭冬菇,午餐肉,蕃茄湯底
兩餸嘅自由配搭,冬菇腍,厚切嘅午餐肉係吸引嘅,蕃茄湯味濃。

🍜自由配搭豬軟骨,擔擔麵湯底

🍜胡椒花甲豬肚雞米線
胡椒味淡,豬肚,雞肉都唔算有味,有啲失望。

🍜擔擔麵配大汗豬扒
大汗豬扒肉質外脆內軟,幾乎每次都必點嘅食物。

與家人食米線次數甚多,亦都珍惜當下嘅時刻。

2024-04-17
1 分鐘 (堂食)
2024-06-11 198 瀏覽
點了他們一季節限定, 冬蔭公海鮮。可惜十分失望, 海港基本上不新鮮,魚肉還是凍的, 66洗幣一碗材料少得可憐,共4隻蜆,2隻蝦,5塊魚肉, 2塊發臭米線更不是熱辣辣的, 我去的時間已經是3點,一點也不繁忙。 相比起對手譚記無法比。 本來是他的粉絲,因為感覺相對健康。可惜這幾次的光顧對於品質感到失望。真的表示很失望, 本來一天的好心情就這樣給糟塌了。 大家樂集團做得愈來愈差了, 感覺大快活要好多了。如果真的要吃,千萬不要他們的新菜式。
點了他們一季節限定, 冬蔭公海鮮。

如果真的要吃,千萬不要他們的新菜式。

期間限定的 Melody 主題餐廳 <米線陣>,只有金鐘海富中心及旺角另一分店!早前,有一個星期六中午,專程走來金鐘,找一找這間分店!就算我不是 Melody 粉絲,也好奇想試,然後話俾 Melody 多年來粉絲的好姊妹知!輪籌等位約5分鐘店內外都有不少 Melody 呀! 好多打卡位!連 Menu 也是 Melody 造型Menu蕃茄麻辣湯米線 配炸魚柳 $68 +仿松葉蟹棒 $7蕃茄湯底叫微辣都辣到我咳呀!米線掛湯、口感帶煙韌;份量豐足!Melody 圓形那塊似是蛋白加 3D打印 Melody 圖案!炸魚柳好大塊又鬆脆,蘸沙律醬夠滋味!Melody 意式泡沫咖啡 $32由於,我在落單 app 找不到,我問男經理怎樣點這杯飲品?!他幫我落單點這杯飲品!Melody 意式咖啡真係令我久等嘞!3次追單,又曾經送錯港式咖啡!意式泡沫咖啡香滑甘味醇厚!
然後話俾 Melody 多年來粉絲的好姊妹知!

輪籌等位約5分鐘
店內外都有不少 Melody 呀!
 好多打卡位!
連 Menu 也是 Melody 造型
Menu
蕃茄麻辣湯米線 配炸魚柳 $68 +仿松葉蟹棒 $7
蕃茄湯底叫微辣都辣到我咳呀!

米線掛湯、口感帶煙韌;份量豐足!

炸魚柳好大塊又鬆脆,蘸沙律醬夠滋味!
蕃茄麻辣湯米線 配炸魚柳 +仿松葉蟹棒
蕃茄麻辣湯米線
炸魚柳
Melody 意式泡沫咖啡 $32
他幫我落單點這杯飲品!
Melody 意式咖啡真係令我久等嘞!

3次追單,又曾經送錯港式咖啡!

意式泡沫咖啡香滑甘味醇厚!
Melody 意式泡沫咖啡
2023-10-21
5 分鐘 (堂食)
蕃茄麻辣湯米線 配炸魚柳 +仿松葉蟹棒
蕃茄麻辣湯米線
Melody 意式泡沫咖啡
2024-02-01 809 瀏覽
最近米線陣推出咗期間限定嘅胡椒豬肚花甲湯米線,冬天食驅寒保暖啱晒❄️濃郁嘅胡椒湯底好香胡椒味,辣度適中,我唔太食得辣都食到😳搭配爽口豬肚同鮮甜花甲,仲可以選擇牛肉或雞肉作為配料,大大碗好豐富😋呢排天寒地凍,食返碗熱湯米線暖胃,即刻暖笠笠☺️另外,佢哋仲推出咗四款新嘅一人小食,包括爆漿黑糖糍粑、香辣花甲木耳、醬辣豬肚和口水汁尖椒皮蛋,食米線加10蚊就可以加配,而且數量不限,仲要質素唔錯~好抵食😳✧爆漿黑糖糍粑大推呢款😍熱辣辣炸起,口感煙煙靭靭又唔黏牙,咬開仲有流心黑糖糖漿,甜而不膩好好食🤤✧香辣花甲木耳花甲新鮮冇沙,鮮味加上辛辣更滋味😳黑木耳爽口口感同麻辣醬汁好夾✧口水汁尖椒皮蛋香辣口水汁同尖椒皮蛋絕對係經典配搭~辣中帶香,香中帶麻,越食越過癮😋✧醬辣豬肚彈牙豬肚同秘製香辣醬汁好Match,鍾意食辣嘅一定唔可以錯過👍濃香胡椒湯米線,加上惹味香辣小食滋味無窮,冬日暖心必選🤤

✧爆漿黑糖糍粑

✧香辣花甲木耳

✧口水汁尖椒皮蛋

✧醬辣豬肚

濃香胡椒湯米線,加上惹味香辣小食滋味無窮,冬日暖心必選🤤
米線陣📍金鐘夏愨道18號海富中心地下B號舖味道:😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏😏經過見到可愛嘅Melody 😍,於是就入咗米線陣食野🤣。不過估唔到今次食嘅lunch set 居然中伏😵‍💫🍅招牌蕃茄湯芝士魚腐米線💰58味道實在令人失望🤦🏻‍♀️蕃茄味道勁淡,好似用勁多滾水稀釋咗個蕃茄湯咁,只有外表係蕃茄湯,飲落係水;牛肉都好韌、難以咀嚼😵‍💫唯一正常嘅係芝士魚腐同米線。相對其他連鎖米線餐廳嘅蕃茄米線都真係味道同價錢都略為遜色,唔敢相信咁嘅味道會叫做招牌😅#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #金鐘 #金鐘美食推介#港島美食推介 #美食推介#米線陣 #打卡 #打卡餐廳 #melody#金鐘好去處 #米線#中伏 #admiralty #HKisland #hongkongisland #admiraltyfood #hongkongfood #hongkongfoodie
米線陣
📍金鐘夏愨道18號海富中心地下B號舖
味道:😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏😏

🍅招牌蕃茄湯芝士魚腐米線💰58

2024-01-09
10 分鐘 (堂食)
🍅當我踏入米線陣,就係為咗呢碗麻辣蕃茄湯底嚟嘅。呢碗湯啊,講真係得喇,滿滿嘅新鮮蕃茄熬製出嚟,每啖湯都係濃郁嘅果香攻住你嘅味蕾,然後花椒小小嘅麻麻地,配住啲酸甜,真係惹味到不得了!🌶️辣度方面,就唔啱唔食得辣嘅朋友喇,佢嗰個辣,係火辣辣攬住你嘅心咁。嚟講下豬頸肉,薄薄一片切得有技巧,嘴邊留香,微焦香味又再加分。墨丸?嗱,咬落去粉嫩嫩,有墨魚真材實料嘅,食落去心情都好嘅!🍜至於肥牛同魚腐,肥牛份量就實話實說,有啲寂寞,不過魚腐就真係做得夠滑夠爽,滿意!總括嚟講,米線陣係一個米線愛好者唔可以錯過嘅打卡點,特別係鍾意啲辣椒口味嘅食客,戥我嚟一碗麻辣蕃茄湯底,保證滿足晒你嘅渴望!🥰

2023-11-08 629 瀏覽
金鐘真係唔算多野食,快餐店都係幾間,於是揀下揀下就揀左呢間食過下午茶餐,香濃擔擔麵,蟹棒雞脾肉,熱檸檬蜜。香濃擔擔麵有點點辣不過味道真係幾香濃,湯都多而蟹棒既口感又沒有甚麼特別,雞脾肉份量就比較少,不過都可以接受,畢竟呢個餐47蚊有野飲既下午茶餐,麵既份量都ok反而又覺得唔太小。熱檸檬蜜就普通,沒有甚麼可言。食物黎得快,速食下午茶係ok的,始終金鐘快餐店唔多,要食米線就揀左呢間食了。總結黎講,正正常常又唔算貴。

熱檸檬蜜就普通,沒有甚麼可言。

總結黎講,正正常常又唔算貴。
米線陣同Sanrio首度聯乘!推出一系列期間限定以My Melody為主題的美食、特飲和精品!金鐘店和旺角店更加化身旗艦店,周圍都有My Melody 靚靚打卡位🤩簡直係置身於粉紅夢幻嘅世界💖食物方面主打櫻花蝦招牌番茄湯米線配脆炸雞扒或魚柳,新鮮番茄湯底落左櫻花蝦🦐鮮味即時提升,米線仲用左形象可愛的My Melody麵碗盛載,真係又靚又好食!😍熱辣辣唔想食米線亦都可以揀櫻花蝦冷麵撈撈配口水雞🐥有蟹柳絲、萵筍絲和芽菜加上蒜香汁,口感豐富又惹味🤤小食方面櫻花蝦照燒汁脆炸豆腐磚係必點‼️由櫻花蝦包住金黃豆腐磚,外脆內嫩,加上甜甜的照燒汁,令人胃口大增!飲品方面除左有「容易被誤解的粉紅甜心」及「唔該你吖要杯柑桔特飲」之外,仲有My Melody意式泡沫咖啡☕️真係打卡一流😍期間限定美食包括:💓櫻花蝦招牌番茄湯米線配脆炸雞扒(可轉脆炸魚柳)💓櫻花蝦冷麵撈撈配口水雞💓櫻花蝦照燒汁脆炸豆腐磚💓容易被誤解的粉紅甜心及唔該你吖要杯柑桔特飲💓My Melody意式泡沫咖啡可以試下係米線陣 社交平台用My Melody 濾鏡打卡📷可愛感🆙My Melody Fans記得換埋獨家精品,分別有麵碗、長形碟、櫻花碟及

真係打卡一流😍

期間限定美食包括:
💓櫻花蝦招牌番茄湯米線配脆炸雞扒(可轉脆炸魚柳)
💓櫻花蝦冷麵撈撈配口水雞
💓櫻花蝦照燒汁脆炸豆腐磚
💓容易被誤解的粉紅甜心及唔該你吖要杯柑桔特飲
💓My Melody意式泡沫咖啡

可以試下係米線陣 社交平台用My Melody 濾鏡打卡📷可愛感🆙My Melody Fans記得換埋獨家精品,分別有麵碗、長形碟、櫻花碟及掛碗公仔,又抵又高質💯

📍#米線陣 @mixian_sense (#金鐘美食)(#旺角美食)
#金鐘 海富中心地下 C 號舖
#旺角 彌敦道 566 號僑建大廈地下

超級好吃的蝦米番茄米線🍜酸甜可口的番茄和脆脆鹹甜的蝦米配上各種小菜柑橘果飲姐渴爽口炸雞排外焦裡嫩 超級好吃美味至極為了支持melody!可愛就是正義,米線陣全店都是melody主題喔
超級好吃的蝦米番茄米線🍜
酸甜可口的番茄和脆脆鹹甜的蝦米
配上各種小菜
柑橘果飲姐渴爽口
炸雞排外焦裡嫩 超級好吃
美味至極

為了支持melody!
可愛就是正義,米線陣全店都是melody主題喔
melody套餐
melody套餐
2023-10-02 308 瀏覽
「米線陣x My Melody 粉紅櫻花蝦の味」沙膽由細到大都鐘意食蕃茄湯米線,再加上睇見佢一身無聊粉紅怪嘅 就知佢都系Melody嘅fans! 當日Melody竟然親身出嚟同佢打卡,真系開心仔🥰食物方面🩷櫻花蝦招牌番茄湯米線 x 脆炸雞扒/脆炸魚柳HK$68櫻花蝦嘅咸香加上番茄湯嘅鮮甜,令平淡嘅米線昇華😋再配搭脆炸雞扒,外酥內嫩脆炸魚柳,不但外酥內嫩,更配以自家秘制番茄沙律醬,多重味覺享受,回味無窮!🩷櫻花蝦冷面撈撈 x 口水雞HK$72煙韌彈牙的冷面,跟蟹柳絲、萵筍絲和芽菜撈起,搭配大量鮮脆的櫻花蝦,加上可愛的綠眼睛My Melody 嘜頭蛋白,賣相已經100分,慢慢拌勻蒜蓉和獨特香辣冷面汁,香氣撲鼻!愛辣嘅我,越食越想食😍真系大愛!而口水雞非常鮮嫩多汁,惹味嘅辣味帶微微的麻感,令人口水直流,與冷面的清爽真系非常爽👍🩷櫻花蝦照燒汁脆炸豆腐磚 HK$30以聯乘櫻花碟上菜,外層酥脆,內層綿密口感,加上櫻花蝦及照燒汁和木魚花好有層次飲品方面都非常特別以My Melody 特性創作包括「容易被誤解的粉紅甜心」(紅石榴西柚) 及「唔該你吖要杯柑桔特飲」 (柑桔綠茶),淨系個名已經好Kawai
「米線陣x My Melody 粉紅櫻花蝦の味」

親身出嚟同佢打卡,真系開心仔🥰

食物方面
🩷櫻花蝦招牌番茄湯米線 x 脆炸雞扒/脆炸魚柳HK$68
櫻花蝦嘅咸香加上番茄湯嘅鮮甜,令平淡嘅米線昇華😋
再配搭脆炸雞扒,外酥內嫩

🩷櫻花蝦冷面撈撈 x 口水雞HK$72

🩷櫻花蝦照燒汁脆炸豆腐磚 HK$30
好有層次

飲品方面都非常特別
以My Melody 特性創作
包括「容易被誤解的粉紅甜心」(紅石榴西柚) 及「唔該你吖要杯柑桔特飲」 (柑桔綠茶),淨系個名已經好Kawaii可愛呢! 「My Melody 聯乘旗艦店」還獨家提供印有「My Melody」嘜頭的意式泡沫咖啡,真系幸福滿滿,打卡一流!💕

• 櫻花蝦冷面撈撈 x 口水雞
  • 容易被誤解的粉紅甜心」(紅石榴西柚)
  • 唔該你吖要杯柑桔特飲」 (柑桔綠茶)
2023-08-27 592 瀏覽
第一次遇到服務態度非常惡劣嘅體驗,平日都會食米線陣,因為男朋友話喜歡食佢個大汗豬扒,曾經去銅鑼灣分店,態度非常好,所以對佢印象都唔錯。但今日我真係忍唔住要留個comment去批評下,7點黎個晚飯,無人企門口又見到吉枱就自然行入去諗住坐低,點知一行入門口就大叫我地去拎飛,但過幾秒又叫哂幾張枱嘅飛,但又唔係有人帶位,都唔知叫人拎飛做咩。週末比較多外傭姐姐,連續幾枱姐姐都俾佢哋鬧,最過分人哋幾枱客都叫個好似過橋米線share,又無拎碗仔俾人,就叫人出去自己拎,幾個客自己係餐廳搵隻碗,然後隔離枱個外傭姐姐想要隻叉,就自己行去隔離枱拎,個職員竟然鬧佢點解唔話佢聽,話個餐具盤係for第二日早餐,你咁樣做會令佢做多咗野,個外傭姐姐嚇到講sorry又話no next time,真係好過份囉。雖然佢係外傭姐姐,但都係客人,岩岩叫人自己去拎碗,轉頭又鬧人自己去拎叉,我坐喺隔離都忍唔住望多幾眼。有留意到佢哋對外傭姐姐態度特別差,人哋問咩都係用不屑嘅咀臉,就算人哋岩岩行入餐廳,都會用唔耐煩嘅語氣同人講嘢,我見幾枱客人都非常不滿。到我地離開,就見到個牌寫住ABM嘅女職員,一邊食住對面KFC個葡撻一邊同我哋收錢。

呢間分店真係令人非常失望,一邊食一邊火滾,食物質素亦明顯比其他分店差,最睇唔過眼係個個客都好似得罪咗佢哋一樣,做壞哂個品牌,無下次。
2023-06-26 804 瀏覽
魚塊有雪味而且要加錢,難食而藩茄湯有怪味檸菜蜜都無檸無菜蜜味垃圾,可以唔食以上組合59蚊既質素比譚仔或三哥更劣附近麥當奴或KFC會係更好選擇伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏
魚塊有雪味而且要加錢,難食
而藩茄湯有怪味
檸菜蜜都無檸無菜蜜味
垃圾,可以唔食以上組合
59蚊既質素比譚仔或三哥更劣
附近麥當奴或KFC會係更好選擇
伏伏伏伏伏伏伏伏伏伏
2023-06-26
10 分鐘 (堂食)
2023-04-17 1245 瀏覽
之前我喺灣仔返工多數都係食米線陣,因為嗰邊間譚仔要行好遠,然後都係好多人,我而家過咗嚟金鐘呢邊返工,都係食返我食開嘅米線陣!但係金鐘呢邊食lunch一向都冇乜好選擇,而且呢間米線陣都係好多人,仲喺正金鐘站隔離,大家樂對面!所以嗰時我喺灣仔鷹君中心嗰間米線陣都可以坐喺入邊食,但係嚟到金鐘站呢一間就真係等外賣都等成半個鐘,想要入去食都要大排長龍,所以我都係選擇外賣拎返去公司嗰個pantry度食!不過佢對比起譚仔其實啲料同埋湯底都唔錯,冇乜味精,飲埋都可以,而且價錢差唔遠,所以我都會經常去!

鮮系午餐D
鮮系午餐D
2023-04-10 804 瀏覽
金鍾呢間米線陣好多時候都比較繁忙需要等位今日等左大概15分鐘左右入坐手機QR CODE落單今日order左擔擔湯底+貢丸擔擔湯底好濃郁惹味,有花生粒粒,同榨菜,又幾夠辣,今日配左薯粉,份量好多,好味道👍🏻大汗豬扒炸得非常香脆可口,肉身厚實,有小小孜然味豬扒伴碟會有啲辣椒粒粒,所以都幾辣下愈辣愈好味😋每次去米線陣都一定會叫🙌🏻
金鍾呢間米線陣好多時候都比較繁忙
需要等位
今日等左大概15分鐘左右入坐
手機QR CODE落單
今日order左
擔擔湯底+貢丸
大汗豬扒
炸得非常香脆可口,肉身厚實,有小小孜然味
豬扒伴碟會有啲辣椒粒粒,所以都幾辣下
愈辣愈好味😋每次去米線陣都一定會叫🙌🏻