又到大埔覓食啦,除了大埔墟多出色小店食肆外,其實位處係太和附近的薺墟直街都有好多好野食,最多一定係食邊爐雞煲店,今次見到有間新野,就係專門食海鮮粥底火鍋,以人頭收費,想食其他料可以係套餐以外再加購,都算係明碼實價。今次5個人食,有肉蟹、元貝、鮑魚、花甲、番薯蜆、金古泥鯭、基圍蝦、基本上一定係每樣每人都會食到少少咁,每人200蚊左右,已經好抵食。食食下原來都飽飽地架! 只要按返佢店內有嘅教學,跟足次序同時間就得。計算時間都係重要架,所以不時都會聽到幾台客一齊用Timer!! 海鮮大部分都算新鮮,只要點少少豉油都已經有夠味。最後食埋個最重要的粥,鮮甜到呢…因為一直都冇加過水,海鮮味愈煮愈濃。另外仲點左即炸鬼緊蝦膠,外脆內軟👍🏻

另外仲點左即炸鬼緊蝦膠,外脆內軟👍🏻
已經嚟過呢度食第三次!水準依然保持到。首先會先食藥膳雞煲, 啲雞超滑,雖然有啲肥。食完雞就會食海鮮,海鮮都係好新鮮,送上嚟嘅時候好多都仲郁緊。今次嘅鮑魚同埋聖子都唔錯,非常鮮甜。之後就會想其餘五款火鍋料,嗌咗牛肉同豚肉,加啲蔬菜。火鍋質素都唔錯,份量唔係好多但兩個人絕對夠食。另外呢到服務態度幾好,第一次嚟食嘅話職員會為你介紹點樣食最推薦。最後啲海鮮再加埋其他火鍋料最後煲出嚟個粥勁好食!超級鮮甜又唔會太鹹位置有啲唔顯眼,如果唔係應該更加多人認識到呢間店舖!不過好驚到時多人又好多人排隊不過坐嘅位置狹窄咗少少,但呢間店舖絕對值得一試!

不過坐嘅位置狹窄咗少少,但呢間店舖絕對值得一試!

2021-10-15
老公之前食過話麻麻地所以冇諗住帶我去試,但今次大家都有驚喜!😍店員非常勤力細心,好留意客人需要,主動調火加水換碟,服務我好滿意呀☺仲要唔會好似鍋心咁食淨好多咁浪費,係剛剛好剛剛飽😎.🟥藥膳雞煲🐔配粥底火鍋🟧雞煲唔係炒雞,係藥膳湯底雞,湯底足料,香甜酒味及淡淡藥材味。而雞件值得一讚😍因為好嫩滑好juicy,連雞皮都好鮮甜!.🟨8款海鮮🟩食完雞煲,上8款海鮮,再上5款配料。海蝦,扇貝,蟹,蜆,鮑魚,貴妃蚌,泥鯭海蝦🦐超級新鮮跳跳紮,彈到我濕哂,又爽口彈牙蟹🦀超級多膏♥唔係十分大隻但勝在肉質好鮮甜.✨✨!! 配料必食推介!! ✨✨🟦美國精選肥牛🟪份量唔多,但雪花均勻,薄切唔老,入口係香濃牛味😍貴精不貴多.⬛黃金花枝棗⬜老闆娘介紹的招牌菜🦑食得出係自家製~其實似墨魚味的獅子狗,濃郁墨魚味配輕炸過的外皮,甜甜的。.去到最後就食粥,平時出面食都係加生米,呢度係加飯,連粟米南瓜粒,好快熟。綿密的粥滲著雞湯的酒香及海鮮的鮮,仲食得出蟹膏的甜♥♥平時肥 pat先生去到呢part食兩啖算,今次竟然食2碗!!😏😱
🟥藥膳雞煲🐔配粥底火鍋🟧
雞煲唔係炒雞,係藥膳湯底雞,湯底足料,
🟨8款海鮮🟩
食完雞煲,上8款海鮮,再上5款配料。
海蝦,扇貝,蟹,蜆,鮑魚,貴妃蚌,泥鯭
海蝦🦐超級新鮮跳跳紮,彈到我濕哂,又爽口彈牙
蟹🦀超級多膏♥唔係十分大隻但勝在肉質好鮮甜
✨✨!! 配料必食推介!! ✨✨
🟦美國精選肥牛🟪
份量唔多,但雪花均勻,薄切唔老,入口係香濃牛味😍貴精不貴多
⬛黃金花枝棗⬜
2021-05-27 1074 瀏覽
老實講閒閒地食餐好啲既海鮮都講緊$500-$700人均消費,不過呢間價錢都算平,埋單每人都係三百幾,而佢呢間餐廳提供既海鮮都算新鮮🤪🤪🤪味道都好好味,粥底多甜又綿👍👍👍👍特別要讚佢既蠔,真係有手掌咁大隻即使煮熟左都唔會縮得好勁😁而且食落好鮮甜🤪整體黎講呢間既service 好好,啲員工都好nice,價錢方面都算平,出餐速度快。如果身邊有朋友係海鮮愛好者😍😍😍😍我都推介可以黎試下呢間✊
2021-04-25 901 瀏覽
今日特登入黎試下我friend推薦噶粥底海鮮火鍋~因為本身唔係好好粥~所以叫嘢食果陣都打算唔要個粥 個老闆話唔食個粥一定後悔 最後我都係話咁到時睇下飽唔飽先 今次揀左藥膳雞煲+海鮮粥底鍋 啲海鮮勁新鮮 仲識跳 材料上曬之後 員工都會過黎好耐心咁解釋應該落邊樣野食先 海鮮又要煮幾耐 藥膳雞煲好正 海鮮食落好甜 最後係老闆推介下都加左少少粥底 哇 個粥真係好鮮甜 真係唔食會後悔 不過今次太飽無加到配料鬼馬雙星呢個配料 睇到隔離檯食好似好正 下次一定再黎 支持小店
藥膳雞煲+
藥膳雞煲+海鮮餐
藥膳雞煲+
藥膳雞煲+海鮮餐
2021-04-24 656 瀏覽
海鮮+藥膳雞有一日中午經過,嘗試他的午餐,覺得不錯,又看到有一台食客正在吃海鮮粥底火鍋,看見海鮮好似好新鮮,於是便預訂了星期五晚上吃。當晚,服務員很親切友善,他推介我們吃藥膳雞+海鮮粥底火鍋,這樣會比較鮮甜丶好味,五款食品我選擇了肥牛(好味)丶豚肉(肉很鞋,淡而無味,不建議吃)丶蟹柳(可以)丶花枝丸(一般)、還有鬼馬XX(唔記得個名,一般)海鮮拼盤很新鮮,有蝦🦐丶魚🐟丶鮑魚、貴妃虴丶蜆(有些沙)丶帶子,每樣都好新鮮,洗得好乾淨,值得一讚。(配菜是粟米,芋頭粒及南瓜粒)吃完了所有食物後,服務員便會倒下米漿在煲內,不一會便成了粥,由於之前的海鮮及雞🐔,所以粥也很鮮甜美味我們每人也吃了二至三碗 ,非常之飽肚滿足。唯一不足之處是不包飲品,需要另外買。
海鮮+藥膳雞

我們每人也吃了二至三碗 ,非常之飽肚滿足。

唯一不足之處是不包飲品,需要另外買。

美味的海鮮粥底火鍋
美味的海鮮粥底火鍋
2021-03-27 586 瀏覽
食材真心高汁,食完雞同海鮮個湯好甜,落埋粥食冇得輸。伙記老闆都好好人。環境正常,晚市可以坐街邊食,個人鐘意咁食,好過商場入面逼逼gipgip。兩個人食咗600+,好飽,會翻食。OpenRice 係都要逼人寫200字,下面重複唔洗睇。食材真心高汁,食完雞同海鮮個湯好甜,落埋粥食冇得輸。伙記老闆都好好人。環境正常,晚市可以坐街邊食,個人鐘意咁食,好過商場入面逼逼gipgip。兩個人食咗600+,好飽,會翻食。
2021-03-19 427 瀏覽
一間無論講服務態度,食物質素都非常好既小店所以今日決定再encore.海鮮一上到枱就知好新鮮 大部份都重識郁架,真係叫到先即刻囉上黎清洗,完全唔係已經死左或者放左一排果款. 而每張枱上面亦都會有張步驟紙提提你應該食咩先同煮幾耐既建議(好貼心服務) 海鮮包括有蝦,蟹,鮑魚,扇貝,蜆,貴妃蚌同泥鯭等等全部都真係好甜好鮮味. 隻蟹真係超爆多膏架而隻蝦碌完出黎個殼係脆,肉質爽口食咁多次D海鮮水準都係咁一流.價錢重非常合理添最緊要係小店既侍應每一個服務態度都真係好好,好細心.每句說話都以禮待人.真心推介大家可以去試試
而隻蝦碌完出黎個殼係脆,肉質爽口
食咁多次D海鮮水準都係咁一流.價錢重非常合理添
2021-03-18
2021-02-07 569 瀏覽
仍然驚喜美味海鮮餐第二次嚟食海鮮新鮮特別一贊蟹爆膏😍😍😍最尾粥不得了👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻!另鬼馬(炸油炸鬼)不得了!好好食😋作為前菜小食停唔口!因為一d都唔油膩👍🏻👍🏻
仍然驚喜美味海鮮餐

第二次嚟食海鮮新鮮特別一贊蟹爆膏😍😍😍
2021-02-07
2021-02-07 432 瀏覽
平時夜晚食下海鮮同雞煲我諗生意難做,連中午都開🤦🏻‍♀️試左酸菜魚同重慶酸辣粉😋酸菜魚好足料好味👍重慶酸辣粉真係好好好好食,配薯粉一流會再encore 😌支持小店,老闆加油💪🏼
平時夜晚食下海鮮同雞煲

我諗生意難做,連中午都開🤦🏻‍♀️

試左酸菜魚同重慶酸辣粉😋

酸菜魚好足料好味👍

重慶酸辣粉真係好好好好食,配薯粉一流

會再encore 😌

支持小店,老闆加油💪🏼
重慶酸辣粉
酸菜魚
重慶酸辣粉
酸菜魚
  • 重慶酸辣
2021-01-31 392 瀏覽
幾個月前住大埔嘅朋友帶我去食過,覺得好好味海鮮好新鮮,之後禁堂食再無食過,點知佢而家開午市😍朋友book位再去食,真係好新鮮d🤤d鮑魚仲識走㗎🤣我地2+1位分枱坐,同埋用公筷,本來店員話開多個爐比我老公,但我地烚完比佢所以拒絕咗,另外店員好有心機教我地落邊樣海鮮先,令個無味精嘅粥底越食越鮮味,之後好飽但最後個粥好味到飽都要食哂佢😋😋😋食到忘記影個粥嘅相😅每人2百零蚊就食到咁鮮甜嘅海鮮~好滿足呀~店仔細細但野食好有水準~見到午市好似仲有其他炒公仔麵,下次入大埔會再試下
海鮮粥底火鍋
海鮮粥底火鍋
2020-11-20 556 瀏覽
一向好鍾意食海鮮, 經過門口見到圖片好似幾吸引 , 就試下粥底火鍋🍲😋 本來好期待嚟到先知個粥原來冇咩味☹️海鮮又唔係咁新鮮 好似海鮮放落滾水都烚熟🤮跟本係將貨就價 失望至極呀😩唔會再幫襯😓😓
嚟到先知個粥原來冇咩味☹️海鮮又唔係咁新鮮
好似海鮮放落滾水都烚熟🤮跟本係將貨就價
失望至極呀😩唔會再幫襯😓😓
2020-10-29 558 瀏覽
今次食咗雞煲加粥底海鮮火鍋食材新鮮,性價比極高因為太心急,無影晒啲食物,但主角 鮑魚 蜆 蟹 扇貝 魚都有影到蝦🦐好生猛 嚟到時仲會扎扎跳,淥嘅時候要夾實佢 小心啲(放唔到片,所以呈現唔到個生猛程度必追加食物 即叫即炸響鈴 鬆脆香口 墨魚符碌卷 外香內軟 真係超級好食另外加咗 象拔蚌 都好爽口心思思想嚟依間食雞煲好耐,但又好想食個粥底海鮮火鍋,原來推出咗個menu 可以滿足兩個願望 好開心😃個雞煲幾好食😋味道恰到好處,麻辣適中,好入味食完雞煲,會轉用另一個鍋去做個海鮮火鍋,因為食材新鮮,最後再濃縮嘅鮮甜海鮮精華加埋飯煮成粥 簡直一流 眼見都坐滿,建議事先訂檯
今次食咗雞煲加粥底海鮮火鍋

食材新鮮,性價比極高

另外加咗 象拔蚌 都好爽口

雞煲幾好食😋味道恰到好處,麻辣適中,好入味

眼見都坐滿,建議事先訂檯
2020-10-26
2020-10-27 341 瀏覽
黎過呢間粥地食兩次,兩次啲海鮮都勁新鮮、鮮甜,清洗又乾淨,無試過有沙🤔所以食到尾幾飽都一定要食埋個精華粥😂😂😂老闆同店員仲好貼心成日會睇下你食成點洗唔洗幫手咁。有圖有真相,啲蝦蜆鮑魚仲郁緊不過影唔到,真係睇唔過眼,唔明點解有人話到佢唔新鮮又異常腥臭,大佬你覺得異常腥臭你唔係繼續放落口掛,仲要又咁乖科水找數,嗰個食評居心叵測啦🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️佢價錢唔係平到跳樓價,但我一定話值得。P.S.佢個雞煲都勁好食!!叫左多洋蔥索晒啲勁香既汁,不過我唔記得左影相,真相要大家去試下鳥😂😂😂
所以食到尾幾飽都一定要食埋個精華粥😂😂😂
老闆同店員仲好貼心成日會睇下你食成點洗唔洗幫手咁。
海鮮

佢價錢唔係平到跳樓價,但我一定話值得。

2020-10-14
海鮮
  • 雞煲,蟶子皇
2020-05-19 970 瀏覽
母親節打算豪一餐去慶祝,因為阿媽鍾意食中餐,又唔想去酒樓比人錄鋸,就決定搵霉啲隱世餐廳揀食海鮮。搵搵下比我睇到呢間粥地,見啲評語好似唔差,就試吓啦!不過訂枱個陣先知要比訂金,老闆解釋完之後都覺得合理嘅,的確好多人訂完位又放飛機,人哋小店的確難做。去之前都有曬心理準備食細店,一定坐得迫啲,不過又比想像中好,至少食飯時唔會撞到隔離人手踭。點餐時就聽左店員嘅推薦,叫左海鮮鍋同雞煲,另外再加幾個招牌小食,食物方面就真係無得輸,我覺得海鮮要新鮮都情理中,又估唔到個雞煲幾滑,至少小食更加無得頂,連我男朋友出名嘴刁都讚不絕口!去相!首先係海鮮,樣樣都好新鮮,最驚喜係條魚都好鮮甜,我媽食魚專家,都話好食。然後呢個小食好惹味,墨魚油炸鬼,正!再黎呢個響鈴,無得輸!新鮮炸起,非常香脆,濕食乾食都得,必叫!雞煲就因為就阿媽只可以叫小辣,無咁惹味,但雞好滑。佢仲包火鍋配料5樣(掛住食無影相)我揀左肥牛(佢地話正)豬(呢個真係爭啲,唔太好食,唯一敗筆)牛柏葉(中規中矩)花膠仔(又幾爽口,味道唔錯)蟹柳(唔係一般食個隻,幾鮮甜)值得一讚係粥地跟嘅粟米非常甜,芋頭又好粉,估唔到除主菜外其他配菜都咁有水準。不過粥底係
搵搵下比我睇到呢間粥地,見啲評語好似唔差,就試吓啦!

去相!

然後呢個小食好惹味,墨魚油炸鬼,正!

雞煲就因為就阿媽只可以叫小辣,無咁惹味,但雞好滑。

佢仲包火鍋配料5樣(掛住食無影相)

我揀左肥牛(佢地話正)
豬(呢個真係爭啲,唔太好食,唯一敗筆)
牛柏葉(中規中矩)
花膠仔(又幾爽口,味道唔錯)
蟹柳(唔係一般食個隻,幾鮮甜)

不過粥底係佢預先煮好再放落去,所以最後個粥就相對好稀,口感唔綿密,但味道收集左海鮮精華,係唔錯的。

因為飲品另計,叫左幾支啤酒,同飲品,最後埋單差不多$2000,6個大人都食得好飽,我覺得值回票價呀!一定會再嚟😁
2020-05-09
慶祝紀念