2009-07-13
上次到糖朝, 已經係兩年前的事, 記得當時仲係於隔離開業, 只得一層, 不過氣氛就熱鬧得多, 經常都排隊今次再到, 已經搬到新店, 地方更大, 但裝修同之前差不多, 當然少不了蔡生的提字! 兩人原意食少少東西填肚, 因為已經十點半, 不想太飽去睡, 所以叫得不多, 雪菜肉絲蚊米, 西洋菜水餃, 西瓜豆腐花, 兩個人食, 份量不算多食物的味道不是很突出, 但又唔難食, 足夠代表香港招呼外來的遊客貴賓們, 味道係四平八穩, 好像雪菜肉絲蚊米, 味道唔會好精彩, 食完之後, 你會覺得ok, 係好中間的一個分數, 加上整潔的image, 會令人覺得食得舒服, 但就係沒有平地一聲雷的那種感覺, 例如豆腐花唔會滑到好似啫喱咁, 但又唔會難食, 又加上了乾冰的效果, 要彈, 又覺得過份, 要讚, 又覺得唔值..水餃的味道比較好, 感覺係精緻的, 很喜歡上湯的味道, 算係食得比較好的一道不介意價錢, 糖朝係一間唔會令係好失望的餐廳, 但要驚喜, 還是不要期望過高!