2019-05-01
飯後總愛黎個甜品環節先至有完美既感覺,紅磡小社區一帶都有好多甜品店,今晚行經蕪湖街見到有間叫糖蓮子私房甜品既小店,menu兩面羅列出超多中西款式甜品,必定揾到一款岩自己口味。站門口收銀婆婆很熱情招待我們內進坐下慢慢睇,尼d正好係小店既特色,有家的温暖感覺。天氣開始漸熱,冰琪淋芭菲系列真係必然之選,我點左一杯望落都透心涼既濃情黑森林,為食太就叫左傳統中式熱黑芝麻糊。芭菲杯出品跟相片沒有多大出入,生果肉含大片奇異果、芒果肉、中層有火龍果。雪糕都有兩球兼附一些脆脆及威化卷,雪糕球面還有角切士多啤梨肉及朱古力糖漿點缀,未動手食前先多角度影下相。價錢方面一杯只係42元,確實比起銅鑼灣及尖沙咀旺區平了一截,份量都幾大。雪糕球當中還帶有朱古力碎粒,而且味道會太甜。可以用隨付既威化卷點少許雪糕一齊食零舍滋味。吃畢雪糕球後,底部還有大大粒涼粉。如果改用咖啡味啫喱果凍條口感應該更加perfect了。Menu各系列款式著實太多,樣樣都好似幾吸引,叫人心大心细。同場加映入口香濃幼滑既黑芝麻糊,正!
同場加映入口香濃幼滑既黑芝麻糊,正!