2024-01-10 158 瀏覽
今次黎呢間店,簡直係賞心悅目又滿足肚腩嘅兩全其美選擇🍽️。餐廳環境乾淨舒適,浸埋喺食物嘅香氣之中,食飯嘅心情都跟住好起來。先嚟講下個火燒三文魚野菌飯定食,真係啱哂我嘅口味。三文魚新鮮滑溜,加嚿野菌嘅話,咬落去彈牙之餘,唔單止耐嚼,佢嗰股自然清新嘅菇香,真係好撚正!🐟🍄我隔離嘅男朋友點嘅香草食醬意大利麵,佢話啲食醬好夠味,麵條Q彈惹味,每一啖都爽口得嚟又唔會太膩,啱晒想輕鬆食個lunch嘅人。通常湯品好多時會被忽略,但呢度嘅羅宋湯絕對例外,湯頭濃郁得黎唔會太重口,啖啖都有得嚼嘅牛肉,飲一啖熱辣辣,暖笠笠好滿足。🥣最後話你知,落口當然少不了杯熱檸水,值得一讚嘅係呢度嘅檸水唔會太酸,又或者死甜,啱啱好嘅甜酸比例,飲完清新爽口。食完餐,全身心都暖笠笠,順帶一提,如果你都係懶得煮飯嘅話,嚟呢度絕對會俾你食出幸福感嚟㗎!

2023-12-19 109 瀏覽
依家同大家講返間我成日去嗰間食堂嘅好去處!今次係糧心製作度食午餐,真係有啲驚喜!首先個pasta做得啱啱好,啲意粉咬落去彈牙得嚟唔會過軟,跟平時茶餐廳果種過癮唔同🍝,嗌味又夠,真係價錢都幾食得過!不過佢啲主菜分量唔算好大,所以如果你餓啲,建議你再加個甜品。講到飲品,今次少少失望啦🙈。叫咗個檸檬茶,但係飲落去真係淡到好似檸檬水,未夠茶味,唔知係唔係泡得唔夠耐。不過,我最鍾意嗰個沙律咯!真係爽口得嚟又新鮮,食落啲菜葉脆脆鬆鬆,一啖啖都爽滑得嚟唔油膩💯。仲有,價錢真係好抵食,一碟咁滿滿嘅沙律只係50蚊左右,真係好抵!嚟黃竹坑,想食得開心又唔肉痛,糧心製作係你嘅選擇!下次我一定會再黎,添返啲新鮮口味試下👍!

2018-10-07 4893 瀏覽
今天又來呢間餐廳試新野!今次試西班牙乳豬,好味到不得了!除了食乳豬其他食物,例如焗蠔,海鮮闊條麵及甜品都好得👍今次仲有自家製蝴蝶鬆,我覺得好味過帝苑餅店的蝴蝶鬆,夠鬆化👍👍老闆快啲來九龍開分店
今天又來呢間餐廳試新野!今次試西班牙乳豬,好味到不得了!
除了食乳豬其他食物,例如焗蠔,海鮮闊條麵及甜品都好得👍

老闆快啲來九龍開分店
2018-09-24
午餐
  • 西班牙乳豬,羊架,意粉
2018-09-18 2923 瀏覽
由於在黃竹坑返工, 差不多附近所有食肆都食過哂, 呢頭唔係好多食肆,呢間係我Top 3 之內,來呢度食開lunch嘅都知道,一定要打電話來訂位先,因walk-in通常都冇位, 一個set lunch 100蚊有找,包餐飲. 食品有酒店水準, 聽聞大廚係酒店出身, 唔怪得味道唔錯 ,食物分量都唔細 ,可能人手關係 ,所有嘢都係self-service嘅, 食完D餐具要自己分門別類擺返入盤內。 總括嚟講,如果去開黃竹坑嘅話,呢度係好選擇。
帶子意大利飯, 好多帶子,好味。。
海膽意粉
2018-09-18
帶子意大利飯, 好多帶子,好味。。
海膽意粉
2018-07-15 2540 瀏覽
為左造福黃竹坑既朋友仔,我決定寫多啲關於黃竹坑呀香港仔既餐廳,等大家唔會中咁多伏。星期五當然要食得開心啲,何況黑色星期五,食外賣都要食high d。今日黎到呢間糧心製作,晏左少少,12點50先上到黎,結果等到1點30先拎得呀陰公我叫左個紅酒煮牛肋飯,要湯,外賣係減5蚊既,所以65蚊。 外賣個portion望落係好似好細,但食落係飽架。牛肋肉有五舊,煮得好好食,好冧,好入味,側面都有啲紅蔔白,洋蔥同橄欖。叫左carrot soup,少少酸,用咖啡杯裝住。等既期間見到佢地啲牛扒羊架好出色,都係貴十幾廿蚊左右,下次早少少訂枱黎堂食先。

1K
2018-07-01 1794 瀏覽
每逢返黃竹坑我都會好掛住“糧心製作”,我最愛食他們的沙律。價錢合理,份量十足,而且沙律菜都非常新鮮,價錢方面只是50元,性價比極高。絕冇收任何廣告費😏😏在黃竹坑我的推介食堂~糧心製作非佢莫屬🙆‍♀️🙆‍♀️ 款式多多,食品選擇可足夠30天任選,天天可不同款,不論吃all day breakfast, 或是炒意粉, 意大利飯,天使麵等食品,每碟分量非常十足,價錢合理,味道又不錯。 佢哋嘅餐廳名字果然沒改錯,超有良心的💖
2018-06-03 1886 瀏覽
平日吪黃竹坑哩頭翻工真係無乜lunch嘅選擇,不過好彩都有幾間有品質嘅坐陣,都唔會完全無啖好食!不過如果趕住食就千其唔好黎哩度買,因為製作需時,最快都要等10分鐘,但係好處係可以whatsapp落單,過好過黎攞就得。同同事嗌左一人一個飯share,哩度啲焗飯係好香好唔錯,而且份量亦好夠,唔怕食唔飽!雞扒飯嘅雞扒唔會太韌,幾軟身,不過飯底就普遍有啲硬。鐘意硬飯嘅人就適合。哩度個頹飯一啲都唔頹,淨係腸都有雞肉腸同辣肉腸2款,加隻蛋,仲有一個用蟹柳釀嘅”蟹蓋”,不過食落係好香!仲有東菇,真係一啲都唔頹呀!稍嫌佢個bacon過硬。
葡汁雞扒飯

頹飯
2018-06-01
15 分鐘 (堂食)
葡汁雞扒飯
頹飯
2018-02-23 2757 瀏覽
這間餐廳在黃竹坑區算是不錯的食堂,價錢雖略為高一點,但食物質素有保證,坐位不多但預約也方便,過年後本想輕輕鬆鬆享用午餐,但不知道是否過年後的關係,當天的服務很亂,上餐時調亂餐單,平日餐湯都是碗上,但當天竟然是紙杯,上餐也是滿好笑,我點了豬扒一般他們也是用鐵板擺上,但當天竟然是外賣盒,食起來很不方便,總知一句說話就是亂亂亂,但不可不說他們的食物是不錯,我還是要推介一下他們的烤豬扒及蝦湯還有慢煮三文魚。
,總知一句說話就是亂亂亂
  • 蝦湯及黑毛豬
2017-12-02 4148 瀏覽
香港租金昂貴,越來越多cafe開係工廈樓上。今日就去咗黃竹坑一幢工廠大廈樓上嘅一間cafe食午飯. Cafe 個名叫做「糧心製作」好特別,聽到個名就覺得D食物質素應該ok。Cafe位於大廈25樓,原來佢有兩個單位,走廊頭嘅單位係廚房兼收銀。喺度落完order及比錢後就要自行去到走廊另一邊嘅餐廳等用餐。食物煮好之後,侍應就由廚房運送啲食物去餐廳,然後端給客人食。以下就係運送食物嘅餐車。餐廳放咗好多figure嘅擺設,又有漫畫書供食客借閲,而且仲有玩具比食客玩添,認真夠貼心。唔怪得知食客多數是年青人。大蝦濃湯、周打魚湯大蝦濃湯比較香濃,而周打魚湯則材料豐富,有蜆肉、煙肉、洋蔥粒和紅蘿蔔粒,吾似其他餐廳咁稠,清得嚟又有啲口感。西班牙飯材料有大蜆、魷魚、蝦和沙樂美腸。飯比較鬆散,味道ok但略嫌淡了些。黑松露蘑菇意大利飯忌廉大蜆濶條麵意大利飯和蘑菇中間放咗兩三匙黑松露醬,使整碟飯菇味香濃,十分好吃。闊條麵好爽身及有質感,吾錯,但略嫌忌廉汁唔夠。但最遜色的就是大蜆,唔夠熱兼且大靱,可能煮得耐咗。Cappuccino, 熱檸蜜整體食物味道吾錯,而且好大碟。但上主菜的速度就有待改善,可能今天是星期六,

大蝦濃湯、周打魚湯

西班牙飯

黑松露蘑菇意大利飯
忌廉大蜆濶條麵

Cappuccino, 熱檸蜜

整體食物味道吾錯,而且好大碟。但上主菜的速度就有待改善,可能今天是星期六,人手比平日少,每枱平均都要等上30分鐘以上才有主菜送到!

我諗呢度好多食客都係常客,見到個個走前都會自動自覺將啲餐具放到回收格去,突然覺得好有大學飯堂嘅feel!
2017-12-02
2017-11-29 1965 瀏覽
事隔好一段時期再來,水準沒變不特止,重覺得好味咗。明顯老闆精益求精。其實真心想老闆係九龍區開,一定會多d幫襯囉。食物用心製作,自家調製的醬汁尢其出色!香港仔的朋友真係唔好錯過!
香港仔的朋友真係唔好錯過!
慢煮三文魚配薯蓉
心太軟
2017-11-29
慶祝紀念
生日
慢煮三文魚配薯蓉
心太軟
2017-11-29 1422 瀏覽
地點適中。黃竹坑站南朗山熟食市場出口天橋行到尾落樓梯過對面馬路就係啦。 不過5係我朋友帶我黎都5知工廠區樓上有cafe.出lift左轉係廚房要俾錢落單再右轉到走廊尾先入去坐低。朋友叫左weekday set紅酒牛肋肉意粉加凍柚子蜜,另加8蚊好似。 我就叫忌廉汁3文魚意大利飯。 意粉好味,肉多夠入味。 飯not recommended. coffee 1般。朋友話夜晚大份d. 黃竹坑食價錢算ok.地點光猛, 有board game同好多漫畫書。 可以lunch 忙裡偷閒下。 食完要自助清潔。

出lift左轉係廚房要俾錢落單再右轉到走廊尾先入去坐低。

朋友話夜晚大份d. 黃竹坑食價錢算ok.

食完要自助清潔。
2017-11-29
2017-11-05 1390 瀏覽
去海洋公園玩完,用OpenRice 隨意搵下有咩好食!見到小店的名就好想試下兩大一小叫咗兩個主菜一個薯條、沙律、大蜆。主菜係慢煮三文魚及黑松露意大利飯!食物質素有洒店級水準,但是價錢十分大眾化!多謝店長的堅持,讓大眾可以以優惠價食到洒店質素的食物!我們之後一定會繼續支持!

兩大一小叫咗兩個主菜一個薯條、沙律、大蜆。
主菜係慢煮三文魚及黑松露意大利飯!
慢煮三文魚
2017-11-04
15 分鐘 (堂食)
慢煮三文魚
依家嘅香港食肆 加鋪租變相加價於市民大眾 食客身上,好多鋪頭都好快頂唔住我終於揾到又resonable價錢又高質素又多選擇嘅食店!<糧心製作>好日都唔過黎港島南區!今日咁啱過黎呢邊gallery做野,做到好肚餓就random揾到響附近!即刻黎試試佢!少少隱蔽嘅感覺!點餐同用餐區分開,但我幾鐘意咁樣!叫咗 加拿大海膽意大利麵($70),煙肉芝士焗蠔($32有4隻!係四隻!)d意粉條條有汁包住,但又唔太濕或太乾意粉軟硬度剛好唔撈海膽食都有好香嘅蒜味,最啱鐘意蒜嘅朋友!撈埋海膽更加鮮味!調味唔太咸又唔太淡! 好好食!仲要即叫即煮仲要唔貴! 反其道而行嘅良心加用心對食物嘅專重同講究Oh my god 將 "中庸之道""洽到好處" 表露無遺我充滿力量啊!完~美~啊~我感動到想喊!香港啊 呢到係香港黎咖🙈吖!好大衝擊啊👊🏼支持!好味又價錢reasonable嘅香港食店啊 邊到揾!?好多謝糧心製作! 對美食嘅要求!又唔吝嗇!請繼續努力啊!做得好好啊!😭

少少隱蔽嘅感覺!點餐同用餐區分開,但我幾鐘意咁樣!

d意粉條條有汁包住,但又唔太濕或太乾
意粉軟硬度剛好
唔撈海膽食都有好香嘅蒜味,最啱鐘意蒜嘅朋友!
撈埋海膽更加鮮味!
調味唔太咸又唔太淡! 好好食!
仲要即叫即煮
海膽意粉,  煙肉芝士焗蠔,  咸檸七
2017-07-21
海膽意粉,  煙肉芝士焗蠔,  咸檸七
2017-06-08 1929 瀏覽
Work around the vicinity so thought I'll come by to try out this place. Quite an old school HK feel having to go up the industrial lift and look for the restaurant. There's two area, one is the ordering/cooking area. The other area, you have to walk down the corridor to reach the seating area. Service was friendly, we were there for dinner so hardly any crowd and service was slow. But they were thoughtful enough to place many games and books for your entertainmentWe ordered prawn bisque, garlic

We ordered prawn bisque, garlic prawn salad, seafood risotto, seafood panella and sea urchin pasta.
Food was generally on the bland side, salad was iceberg lettuce with light dressing. Portions were generous though. Seafood was fresh.
I wouldn't specially come here for the food but prob only pop by again if I'm around the vicinity.
2017-06-08
2017-03-18 3215 瀏覽
本身住九龍區好日都不會去黃竹坑,今天因為有要事要辦所以先到此區,工作完畢搵下附近有咩好野食,其實附近全是工業區無諗過有咩好食,上網搜尋呢間距離我只是8min 路程,於是不況一試!大廈1,2座係共通ge, 沿途都不多人,上到去隔離的都似是貨倉單位,到門口見到很多黒板上寫左好多食物介紹,實在花眼亂所以決定問老闆有什麼推介,因為對我來說是山長水遠走入來當然想吃最好味的,經過老闆介紹點了1)黑毛豬配焼汁跟大🦐海鮮湯 2)海鮮西班牙飯!點完之後,老闆引進我們去到巷尾有另一單位可以坐低等待,食物隨之送上!
餐湯-大蝦濃湯
黑毛豬