2024-10-13 373 瀏覽
被認為是平民地區的深水埗,西九龍中心內有一些歷史悠久的親民餐廳。紅蔥頭 cafe MED 在我的印象中就是港式西餐廳。現在重臨舊地有一種親切感,更發現這間餐廳原來在各個角落都有熊熊的蹤影。近門口位置還看到有熊熊公仔售賣和兒童書籍可借閱。食物選擇都頗多,而且有不少套餐,像是休閒下午茶、假日套餐之類。餐飲配咖啡或茶,也可加錢轉成特飲。玫瑰花茶柚子 (+HKD 16) & 黑熊 (+HKD 18)黑熊那杯很開心,除了雪糕外,還有熊熊造型的冰,連匙羹也是熊熊,很可愛。鐵板餐本身有跟餐湯和牛油法包,另外點的餐則加了 HKD 6 來加配。是比較濃稠的忌廉湯,法包亦幾脆身。鐵板薄西冷牛扒拼雞扒 (HKD 120)上桌時聽到鐵板滋滋聲在響頗有懷念感,幸好不是配我不喜歡的三色豆 (笑)兩塊扒的都是很大的一塊,再加上豐富的薯條,吃落很飽肚。選了洋蔥汁,惹味之餘是真的有洋蔥的喱。西冷牛扒有嚼勁,牛味幾濃。但說到肉質的嫩滑度會是雞扒稍勝。烤美國安格斯煎蛋漢堡伴炸薯條 (HKD 85)麵包有稍微烤焗過,所以吃落外脆內軟都幾香,而且薯條都很脆口。安格斯牛肉肉味十分濃郁多汁,加上芝士、煎蛋等配料,是很有水準的喔。
紅蔥頭 cafe MED 在我的印象中就是港式西餐廳。
近門口位置還看到有熊熊公仔售賣和兒童書籍可借閱。
是比較濃稠的忌廉湯,法包亦幾脆身。
鐵板薄西冷牛扒拼雞扒 (HKD 120)
兩塊扒的都是很大的一塊,再加上豐富的薯條,吃落很飽肚。
選了洋蔥汁,惹味之餘是真的有洋蔥的喱。
西冷牛扒有嚼勁,牛味幾濃。但說到肉質的嫩滑度會是雞扒稍勝。
鐵板薄西冷牛扒拼雞扒
烤美國安格斯煎蛋漢堡伴炸薯條 (HKD 85)
烤美國安格斯煎蛋漢堡伴炸薯條
2024-10-11
$134.8 (午餐)
鐵板薄西冷牛扒拼雞扒
烤美國安格斯煎蛋漢堡伴炸薯條
2024-11-11 0 瀏覽
紅蔥頭係西九龍中心已經好多年,同扒王之王一樣,充滿懷舊回憶既港式扒房~而價錢都好平民,套餐最平唔使$100,包湯、餐包飲品😽✨鐵板西冷牛扒($153)牛扒大大塊,肉質嫩滑容易咀嚼,係快餐店既質素~黑椒味道,唔會太濃太辣,配菜仲有薯條、西蘭花✨四色青口($58)四種口味青口:芝士鲜茄蓉、香草忌廉、芝士白汁、千島醬色香味俱全,青口幾大隻,而且好juicy✨心太軟(+$29)外層有脆,蛋糕軟熟,朱古力醬不太甜帶少少苦味,確實做得幾出色👍🏻👍🏻好味✨芝士肉醬千層麵($78)超多芝士鋪面,仲可以拉絲!千層麵之中夾雜大量肉醬,芝士奶味較重👍🏻

而價錢都好平民,套餐最平唔使$100,包湯、餐包飲品😽

✨鐵板西冷牛扒($153)

✨四色青口($58)
四種口味青口:芝士鲜茄蓉、香草忌廉、芝士白汁、千島醬
色香味俱全,青口幾大隻,而且好juicy

✨心太軟(+$29)

✨芝士肉醬千層麵($78)

2024-10-23 195 瀏覽
同仔仔行西九龍中心,見到這家親子餐廳裝修懷舊,有文藝氣息,有兒童書借閱,多款美食好吸引,而且價錢相當貼地!#### 小鐵板一口牛上台時,鐵板仍然在沸騰翻滾,熱氣香氣撲鼻!新鮮的牛肉,經過精心醃製後在熱鐵板上煎至外焦內嫩,保留了肉汁的鮮美,另外搭配特製的甜蒜蓉醬,味道更佳,搭配軟綿綿的薯蓉球,更是絕配!#### 四色青口四種不同顏色的青口:芝士鲜茄蓉、香草忌廉、芝士白汁和千島醬,色香味俱全,令人垂涎欲滴!不僅色澤誘人,還能帶給味蕾不同的驚喜,讓人沉醉於美食中!#### 自家製心太軟跟餐加$29就可以吃到,真是好平!輕輕一切開心太軟,濃厚的朱古力瞬間流出,真是好邪惡!搭配鮮奶油,帶來的甜蜜滋味令人陶醉!#### 卡邦尼煙肉意粉這家店的意粉真是好平,不到一百元都有好多選擇!Q彈口感的意大利面,搭配煙肉的鹹香、雞蛋黃和濃郁的奶油醬,香氣四溢!# 美國安格斯牛肉芝士漢堡搭配薯條薯條香脆可口。咬下漢堡,安格斯牛肉汁瞬間迸發,與融化的芝士交融,帶來濃郁的奶香和肉香!### 特飲選了兩款分別是白熊:七喜.雲尼拿雪糕及冰熊,黑熊:可樂.朱古力雪糕及冰熊。造型非常得意,不單止有得飲,仲可以吃雪糕,好吸引人

#### 小鐵板一口牛

#### 四色青口

#### 自家製心太軟

#### 卡邦尼煙肉意粉

# 美國安格斯牛肉芝士漢堡搭配薯條

### 特飲
選了兩款分別是白熊:七喜.雲尼拿雪糕及冰熊,黑熊:可樂.朱古力雪糕及冰熊。造型非常得意,不單止有得飲,仲可以吃雪糕,好吸引人,小朋友至愛!

#### 歐陸式濃湯
是日餐湯是羅宋湯由多種蔬菜慢火熬煮,食材的風味都充分釋放喝一口就能暖心暖胃。搭配的牛油法包外脆內軟,適合用來沾湯,更添風味!

今日精選雪糕 (雨球)口感滑順!
2024-10-21 222 瀏覽
I used to wander around Dragon Centre often as I lived in the neighborhood. Today I revisited this place and a lot of new shops and restaurants have opened. Café MED is one of few old restaurants, a cozy HK style steak house with nostalgic vibes. The restaurant wasn't too packed as it wasn't dinner time yet.As a starter, we ordered escargot to share. Soft escargot, served with mashed potatoes which formed a layer of delightful crust on the sizzling plate.Gotta try their signature steaks and we p

Gotta try their signature steaks and we picked sirloin and rib eye with black pepper sauce. The steak menu came with borscht, garlic toast and a drink.

Large portions. Thick cuts. The steaks weren't over-tenderized like most local steak houses and still maintained a meaty texture. Fries were served on the side of the plate so they wouldn't become softened by soaking up the sauce and meat juice.
2024-10-20 221 瀏覽
今日特登黎寫一寫佢個羅宋湯同蒜蓉汁,用餐時間係十月20日當晚,當晚同仔仔行完黃金電腦商場,晚上6:00就去西九搵食。仔仔想食牛扒,就咁啱係1樓電梯見到6樓的紅蔥頭餐廳的水牌。電梯到6樓就好容易見到餐廳在冒險樂園旁邊。可能時間還早,餐廳冇乜人唔洗等位。入到去分別叫左個當日晚餐牌上的鐵板西冷 同 鐵板肉眼,兩個都有跟餐湯同飲品但奇怪是配薯菜不能轉白飯或意粉所以花費$10點了一個白飯。當日餐湯是羅宋湯,入口即刻覺得好鹹,配上佢個餐飽來飲都覺得鹹。飲了兩啖後侍應姐姐收走都奇怪點解冇乜飲過,我如實答佢。牛扒汁我同仔仔都選擇了蒜蓉汁,個蒜蓉汁都係好鹹好鹹,建議因為牛扒係鐵板上,蒜蓉汁會因為燒熱的鐵板不斷蒸發,所以希望日後師傅可以造返淡口少少。
鐵板西冷

今日特登黎寫一寫佢個羅宋湯同蒜蓉汁,
用餐時間係十月20日當晚,
當晚同仔仔行完黃金電腦商場,
晚上6:00就去西九搵食。

仔仔想食牛扒,就咁啱係1樓電梯見到
6樓的紅蔥頭餐廳的水牌。
電梯到6樓就好容易見到餐廳在冒險樂園旁邊。
可能時間還早,餐廳冇乜人唔洗等位。
入到去分別叫左個當日晚餐牌上的
鐵板西冷 同 鐵板肉眼,兩個都有跟餐湯同飲品
但奇怪是配薯菜不能轉白飯或意粉
所以花費$10點了一個白飯。

當日餐湯是羅宋湯,入口即刻覺得好鹹,
配上佢個餐飽來飲都覺得鹹。
飲了兩啖後侍應姐姐收走都奇怪點解冇乜飲過,
我如實答佢。

牛扒汁我同仔仔都選擇了蒜蓉汁,
個蒜蓉汁都係好鹹好鹹,
建議因為牛扒係鐵板上,
蒜蓉汁會因為燒熱的鐵板不斷蒸發,
所以希望日後師傅可以造返淡口少少。

2024-10-20
2024-10-11 187 瀏覽
真係好難食,肉醬意粉係辣嘅,福建炒飯係苦嘅,份量好少,相信西餐可能會好啲,中餐完全不知所謂,衰過自己煮,完全食唔落口,但又唔可以浪費,千祈唔好點中餐,希望能好好改善
2024-09-10 336 瀏覽
今早同朋友路過深水埗的西九龍中心,選了一間門面比較好的,發覺問題有很多凍檸茶太淡,炒飯炒的不均勻一邊咸一邊沒什麼味道,凍央咖啡加太多,洋蔥天使面,洋蔥/芫荽(還沒炒開,都纏在一起)加起比面都多唯一能說好的只有餐湯,希望改善一下

唯一能說好的只有餐湯,希望改善一下
2024-09-09
2024-08-12 571 瀏覽
今次我地去左深水埗玩,約順便係度食飯,呢間紅蔥頭睇餐牌見佢幾抵食,就揀左呢間食二人套餐新食法B($268)首先每人有一碗忌廉湯同蒜蓉包,之後可以揀沙律或者雪糕,我地其中一個就揀左加$19雪糕轉心太軟,另一個就要一球雪糕其中一份主食係鐵板餐,有牛扒同雞扒揀,我地揀左牛扒,塊牛扒勁大塊,倒d汁上鐵板時,jar jar聲好滿足,件牛扒肉質唔差,d薯條都係脆既🥩🍟另一個主食就有2款意粉,同龍利柳飯,我地揀左忌廉龍利柳飯,平時個飯係跟白飯,咁岩我食冇曬,轉左炒飯底仲開心,兩件龍利柳都煎得幾香,忌廉汁如果配白飯可以再多d,配炒飯就岩岩好🐟最後每人一杯餐飲,冷熱同價,特飲就要加錢☕️🍹烤美國安格斯漢堡半炸薯條($79)另外我地朋友叫左個漢堡包餐,漢堡包幾大個,塊肉都厚,裡面落左d巨無霸醬,幾好食,薯條同牛扒既薯條都係炸得一樣脆,呢個餐仲可以加$6跟埋個湯同蒜蓉包🍔🍟心太軟切開溶d朱古力出黎都唔錯,有外脆內熱既feel,雪糕就有唔同味揀,我地揀左曲奇味,都ok🍧呢間餐廳都幾抵食,一個餐有餐餐湯同飲品,2人餐仲有甜品,食到飽一飽咁走,同區黎講又係坐得比較舒服既一間餐廳

二人套餐新食法B($268)

最後每人一杯餐飲,冷熱同價,特飲就要加錢☕️🍹

烤美國安格斯漢堡半炸薯條($79)

2024-08-02
2024-06-30 654 瀏覽
以前喺西九龍食過一次紅䓤頭,記得當時係聖誕節,食過一次好難忘嘅聖誕大餐,記憶中味道都唔錯,不過今次重遊舊地,再次食扒餐,感覺就有點失望。因為肉眼扒餐每個都要$140 ,當然對質素會有少少期望和要求。開始嘅時候,餐湯同蒜蓉包都唔錯,蒜蓉包脆卜卜好好食。不過我覺得我今日嘅肉眼扒就冇乜肉味,同埋有好重鬆肉粉嘅感覺,似乎唔似$140嘅質素。另外,同侍應溝通上有點困難,我用好多時間,講咗好耐佢先至明白我需要薯條另上😅

2024-06-21
2024-06-14 561 瀏覽
今日約咗朋友去深水埗買嘢,睇下啲電子零件,不過天氣有啲熱,買完嘢之後就去咗西九龍商場上面行街,涼下冷氣。商場都有好多層,我哋逐層行,行到去六樓,經過嗰間開咗都好耐嘅西餐廳,不過一路都未去試過,諗諗下佢開得咁耐一定有佢可以屹立不到嘅原因,反正未食午餐,就入去試下。我哋三個人叫咗四個餐,其中有一個係甜品嚟嘅,亦都係令到我哋最驚喜嘅食物!🐮鐵板燒牛扒配薯菜牛扒我哋揀咗雜菌汁,咬落去都幾鬆軟,有餐湯同埋餐包配送,60蚊鬆啲嘅價錢嚟講絕對有下次👍🐔馬來咖哩雞飯咖哩上面灑上一啲葡萄乾,有淡淡嘅椰汁香味,薯仔都夠淋,係唔錯嘅選擇🌼蘆筍意大利飯爽脆嘅蘆筍配上雜菌意大利飯嘅creamy,份量雖然唔大,但係非常飽肚🫶意大利飯煙韌適中軟綿而唔會爛🍰肉桂焦糖西多士配雪糕第一次食到肉桂口味嘅西多士仲要係外脆內軟,唔使點糖漿不用沾煉奶,只需要點啲雪糕就已經非常好食🥤玫瑰花柚子茶玫瑰花嘅幽香配搭清新嘅柚子,係一個新穎得嚟幾好飲嘅配搭原來兩點之後仲會有下午茶餐,下次可以過嚟試下佢下午茶
今日約咗朋友去深水埗買嘢,睇下啲電子零件,

🐮鐵板燒牛扒配薯菜

🐔馬來咖哩雞飯

🌼蘆筍意大利飯
意大利飯煙韌適中軟綿而唔會爛

🍰肉桂焦糖西多士配雪糕

🥤玫瑰花柚子茶
玫瑰花嘅幽香配搭清新嘅柚子,
係一個新穎得嚟幾好飲嘅配搭

原來兩點之後仲會有下午茶餐,
下次可以過嚟試下佢下午茶
2024-06-14
午餐
  • 肉桂西多士
2024-05-30 428 瀏覽
叫左個下午茶,魚柳焗飯,你落一大堆味精,同芝麻,結果我食落得味精味,想食舊魚但連魚味都無,又話咩芝士焗飯,d 芝士少到,你不如唔好放?你地下午茶就咁hea,不如唔好整啦,
🌟以前間吾中會黎西九龍溜冰,今日舊地重遊,順便食個晚餐。呢間餐廳裝修懷舊,門口有個書櫃,仲熊啤啤裝飾同出售,幾有文藝氣息。🌟餐廳主打七十年代鐵板扒餐,價錢好親民。📕二人套餐B $268🍲餐湯+牛油法包羅宋湯好足料,味道幾濃🥗是日沙律🥩香蒜西冷牛扒超大塊!鐵板上,渣渣聲😆牛扒幾淋身,肉味濃,雖然鐵板上,但冇overcook, 肉質都幾嫩。面頭仲有炸蒜,好香脆。🍚香草忌廉龍利柳飯有兩大條魚柳,煎得好香,魚肉都夠滑,忌廉汁好creamy 😋🥗意大利烤雜菜沙律伴香草雞胸賣相好靚好大碟,有4大塊雞胸,淋上左青醬,味道好夾。以為雞胸會鞋身,有驚喜都幾淋身。沙律菜超級新鮮,爽口清甜。☕️玫瑰花茶柚子☕️凍檸茶

🌟餐廳主打七十年代鐵板扒餐,價錢好親民。

📕二人套餐B $268

🍲餐湯+牛油法包
羅宋湯好足料,味道幾濃

🥗是日沙律

🥩香蒜西冷牛扒

🍚香草忌廉龍利柳飯

🥗意大利烤雜菜沙律伴香草雞胸

☕️玫瑰花茶柚子
☕️凍檸茶
2024-05-06 383 瀏覽
好耐冇去過西九龍廣場,以前細個好鍾意去校褸嗰度有間小朋友都入得嘅機舖。估唔到而家都仲喺度同埋出面都有啲冒險樂園嘅嘢玩。行返落去發現而家蘋果廣場好多都轉曬做嘅公仔鋪。見到有一間夾公仔鋪同一層開咗三個舖位。好誇張。就喺個三個夾公仔鋪中間夾住咗一間叫紅蔥頭嘅西餐廳。就走咗入去試下。見佢個樣應該似係住打鐵板餐,所以就叫咗一個鐵板牛柳黎食。成個鐵板餐159蚊,包一個湯麵包,同埋一杯嘢飲。我陣間18蚊轉咗一個白牛,即係雪碧加雲呢拿雪糕。個味同出面一樣,standard 野。個羅宋湯應該係煲出嚟唔係開粉嗰啲。幾唔錯。個餐包係蒜蓉包食普普通通咬咗兩啖就冇食喇。主角就係鐵板牛柳,塊牛柳都好大。加咗黑椒汁喺個鐵板度咋咋聲令人wowo。叫咗三成熟入面仲喺粉紅色有油站出面就先熟哂,覺得啱啱好。

個羅宋湯應該係煲出嚟唔係開粉嗰啲。幾唔錯。

個餐包係蒜蓉包食普普通通咬咗兩啖就冇食喇。

2024-05-02 307 瀏覽
✨深水埗·紅蔥頭✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹晚市二人套餐歐陸式濃湯及牛油法包精選雲呢拿及朱古力雪糕兩球香蒜西冷牛扒(鐵板盛上)巴薩酒醋燻鴨胸意粉凍玫瑰花茶熱情果凍香草薄荷橙汁酥炸魷魚圈配檸檬沙律汁歐陸式濃湯及牛油法包歐陸風格的濃湯通常口味濃郁,配上牛油法國麵包,可以蘸湯食用,既增添風味也增加了體驗。精選雲呢拿及朱古力雪糕兩球-是餐後的完美結尾。香蒜西冷牛扒(鐵板盛上)-西冷牛扒是一種高級牛排,以香蒜調味,然後在鐵板上呈現給客人,增添肉質的香潤味道。巴薩酒醋燻鴨胸意粉-結合了經典巴薩酒醋與燻鴨胸的意大利麵,有一種獨特的酸甜醬汁與煙燻肉味的融合。凍玫瑰花茶熱情果-玫瑰花茶結合了熱情果的酸甜,這杯飲品可能既有清新的花香又帶有熱帶水果的清爽。6凍香草薄荷橙汁-將香草的甜香和薄荷的清涼感結合進橙汁之中,是一種既清新又提神的飲品。酥炸魷魚圈配檸檬沙律汁-魷魚圈外酥內軟,與酸酸甜甜的檸檬沙律汁一起食用。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨深水埗·紅蔥頭✨

香蒜西冷牛扒(鐵板盛上)巴薩酒醋燻鴨胸意粉
凍玫瑰花茶熱情果凍香草薄荷橙汁
酥炸魷魚圈配檸檬沙律汁
歐陸式濃湯及牛油法包
精選雲呢拿及朱古力雪糕兩球-是餐後的完美結尾。
香蒜西冷牛扒(鐵板盛上)-
巴薩酒醋燻鴨胸意粉-
凍玫瑰花茶熱情果-
6凍香草薄荷橙汁-
酥炸魷魚圈配檸檬沙律汁-
魷魚圈外酥內軟,與酸酸甜甜的檸檬沙律汁一起食用。
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-05-02 241 瀏覽
深水埗收工就梗係去西九龍中心食飯啦!聽朋友講喺6樓呢間「紅洋蔥」餐廳係西九龍中心唯一最好味嘅西餐廳。可能太肚餓啦,雖然叫咗好幾樣嘢,但係好快就食晒。鮮蝦蒜片芫荽扁意粉首先要讚吓個意粉本身,佢唔會煮得太腍,加上蒜香令到佢又香香地。啲蝦油又好新鮮,炒過之後上碟。鍾意食海鮮嘅人一定會覺得好。意大利墨汁魷魚意大利粉再嚟,意粉唔會煮得太熟,而且魷魚都係用料新鮮。加咗墨汁之後,食落真係好惹味。鐵板一口牛鐵板熱上有切開咗嘅幾嚿牛肉,中間伴著薯蓉。牛肉要趁熱食,如果唔係好快就會乾。佢係好味嘅!

鮮蝦蒜片芫荽扁意粉

意大利墨汁魷魚意大利粉