紅館

RaRe Restaurant
平時下班想跟朋友靜靜地吃個晚餐、聊聊天,這家位於中環的法式小酒館就很合適👍🏻餐廳樓底很高,空間寬敞舒適,裝修還蠻有格調的,不論是去happy hour 還是晚餐都很有feel~ 六道菜晚市二人套餐:🌕 巴馬火腿蜜瓜沙律 & 熱帶風情海蝦青瓜沙律 & 南瓜湯2款沙律都很清新,火腿很大塊,配上蜜瓜很開胃;海蝦青瓜沙律有點泰式口味,酸酸甜甜很適合夏天👍🏻!南瓜湯很滑很香,好好喝~🌖 香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵第一次吃這種風味的意麵,竟然是像冬陰功的味道!雞胸肉還算軟嫩,份量也不少喔~🌕 新鮮龍蝦手打意大利闊麵這個龍蝦意麵的汁真得超好吃🥹!龍蝦肉很Q彈,連意麵沾上濃郁鮮甜的龍蝦汁,真的是大滿足😋👍🏻🌖 紅館姜母鴨想不到在這能吃到姜母鴨😆,肉質結實但滑嫩,吃下去帶有淡淡的藥材味,感覺很養生😂🌕 美國安格斯肉眼牛扒點了三成熟但剛剛好,切開是很漂亮的粉紅色,也不會血淋淋。吃下去很嫩且有牛的油香,牛扒控不能錯過!👍🏻🌖 芒果拿破崙 & 鮮果芝士撻 & 餐茶最後的小甜點一口一個真是太滿足了,芒果拿破崙非常酥脆又不會太甜;餐茶有一小壺可以幫助解膩✨😌📍 紅館中環干諾道中50號地下B號舖🧧人均消費 $58

六道菜晚市二人套餐:

🌖 芒果拿破崙 & 鮮果芝士撻 & 餐茶

📍 紅館
🧧人均消費 $580

2024-07-12 227 瀏覽
位於中環大街既法式小酒館 🍸 裝修簡約以氣派優雅為主,高樓底加上歐洲式嘅外圍,高級得黎帶點精美典雅,店內燈光柔和,感覺浪漫有格調🍹,由於環境舒適寫意,好多上班一族都相約happy hour 或者食dinner ,性價比十分高👍🏻係適合情侶朋友拍拖可談下心chill 下,亦係燭光晩餐慶祝節日既好地方🧏🏻‍♀️六道菜 晚市二人套餐〔真心推介😋 〕$699Six course set dinner✔️ 前菜 - 巴馬火腿蜜瓜沙律〔真心推介😋 〕Parma Salad - Parma Ham, Melon, Rocket, Cherry Tomato👍🏻 擺盤精緻👍🏻 沙律菜新鮮配 橄欖油、黑醋✔️ 前菜 - 熱帶風情海蝦青瓜沙律〔真心推介😋 〕Sea Shrimp, Cucumber, Tropical Fruit Pickled Green, Papaya Salad👍🏻 擺盤精緻👍🏻 泰式fusion 👍🏻 酸甜開胃✔️ 餐湯 - 南瓜忌廉湯〔真心推介😋 〕Pumpkin Soup👍🏻 香濃南瓜味👍🏻 creamy ✔️ 香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵〔推介😋〕Sous-Vide Chicken B

六道菜 晚市二人套餐〔真心推介😋 〕$699

👍🏻 開胃
👍🏻 雞肉肉質嫩滑
👍🏻 fusion

✔️ 紅館姜母鴨〔真心推介😋 〕
RaRe Ginger Duck Leg - Fujian Ginger Herbal, Natural Pan Jus, Orange Apricot Jam
👍🏻 肉質煙韌彈牙

👍🏻 香濃烘焙咖啡味
👍🏻 微甜

✔️ 茶 - Jasmine〔真心推介😋〕
👍🏻 淡淡茉莉香
#christine開飯日記適逢就嚟到紀念日,所以男朋友就搵咗一間好有情調嘅餐廳同我食飯🙈之後男朋友講開,原來依間餐廳係由藍帶主廚主理,講真都真係幾有驚喜🤭估唔到男朋友咁有心思呀餐廳係位於干諾道中,地鐵出口行幾分鐘就到所以其實都幾方便👍而且佢個裝修已古典莊園為主,入到去呢個感覺都好chill ,而且佢有個大螢幕係投放緊一啲農莊嘅畫面,俾人嘅感覺好放鬆🌟六道菜晚市二人套餐(限時優惠$699)🥗First Course巴馬火腿蜜瓜沙律 & 熱帶風情海蝦青瓜沙律 佢嘅頭盤係會有兩款沙律俾你揀啦,咁我哋就每樣要咗一款。我自己呢就勁鍾意佢嘅海蝦青瓜沙律🥰,因為海蝦好彈牙啦,而且青瓜沙律好fresh酸酸地咁,好開胃🥄Second Course 南瓜忌廉湯佢南瓜忌廉湯都幾Creamy,而且南瓜味好香😍🍝Third Course香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵佢呢個意粉比我想像中好食好多🙈佢嘅雞肉好嫩口🥰而且意粉個軟硬度煮得啱啱好👍亦都可以掛到汁,份量都唔算少嘅👍🐟Fourth Course 紅館姜母鴨 & 茴香魚高湯煮海鱸魚先講佢嘅姜母鴨,佢地採用左鴨髀,所以呢佢嘅肉質係比較實淨,而且有咬口,佢仲配咗一
#christine開飯日記

🌟六道菜晚市二人套餐(限時優惠$699)

🥗First Course
巴馬火腿蜜瓜沙律 & 熱帶風情海蝦青瓜沙律

🥄Second Course 南瓜忌廉湯
佢南瓜忌廉湯都幾Creamy,而且南瓜味好香😍

🍝Third Course香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵

先講佢嘅姜母鴨,佢地採用左鴨髀,所以呢佢嘅肉質係比較實淨,而且有咬口,佢仲配咗一啲果醬,點嚟食個味道就更加特別啦,會令阿比變得更加香甜

而海鱸魚肉質好鮮嫩👍而且食物會有淡淡的茴香味道,但係又唔會搶咗魚肉嘅鮮味

🍰Fifth Course 芒果拿破崙 & 鮮果芝士撻
鮮果芝士撻本身嘅芝士好滑身,而且藍莓好甜😍

芒果拿破崙嘅皮做得非常之鬆脆,而且好香牛油味,加埋芒果酸酸甜甜,咁真係幾唔錯

下次如果有慶祝活動都可以考慮吓呢一間餐廳👍性價比都真係幾高㗎

🍴紅館 (中環) @rarerhk
📍中環干諾道中50號地下B號舖
朋友喺中環放工,同佢去左呢間西式小餐館撐枱腳餐廳門口好有歐洲氣派,裝潢優雅,高樓底空間感十足,坐得非常舒適。餐廳係家庭式經營,由藍帶主廚Ryan同太太一齊主理,手工意粉特別出色😍唔好以為喺中環食嘢就一定好貴😅 六道菜晚市二人套餐,原價$1288,餐廳而家做緊優惠$699,又高質又好食唔好錯過啦!✨六道茶晚市二人套餐 $699(限時優惠)✨《First Course》~ 巴馬火腿蜜瓜沙律巴馬火腿薄切,咸香味十足,同蜜瓜一齊食真係perfect match💞~ 熱帶風情海蝦青瓜沙律海蝦鮮甜彈牙,青瓜沙律爽脆,口感清新💞《Second Course》~ 南瓜忌廉湯南瓜味道濃郁,奶油令口感更加香滑💞《Third Course》香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵~ 醬汁係餐廳主廚自家煮製,無味精、無雞粉。用超過100條魚骨熬底汁,慢火煮4-6小時再隔渣,最後慢慢蒸發至剩低膠質先做到咁濃郁。扁意麵彈牙掛滿巴東醬汁,少少辣好惹味💞《Fourth Course》~ 紅館姜母鴨鴨髀肉質嫩滑,好入味,伴碟的果醬可解膩💞~ 茴香魚高湯煮海鱸魚海鱸魚肉質好嫩滑,配搭淡淡茴香味的湯汁,一試難忘💞《Fifth Cour
朋友喺中環放工,同佢去左呢間西式小餐館撐枱腳

✨六道茶晚市二人套餐 $699(限時優惠)✨

《First Course》
~ 巴馬火腿蜜瓜沙律

~ 熱帶風情海蝦青瓜沙律

海蝦鮮甜彈牙,青瓜沙律爽脆,口感清新💞

《Second Course》
~ 南瓜忌廉湯

南瓜味道濃郁,奶油令口感更加香滑💞

《Third Course》

《Fourth Course》
~ 紅館姜母鴨

鴨髀肉質嫩滑,好入味,伴碟的果醬可解膩💞
~ 茴香魚高湯煮海鱸魚

海鱸魚肉質好嫩滑,配搭淡淡茴香味的湯汁,一試難忘💞

《Fifth Course》
~ 鮮果芝士撻

撻皮香脆,藍莓鮮甜,味道酸酸甜甜💞
~ 芒果拿破崙

拿破崙酥皮鬆脆,做得相當出色💞

《Sixth Course》
~ Latte

靚靚拉花,入口順滑💞
約咗朋友喺中環食飯,佢推薦一間由法國藍帶主廚主理既餐廳,依家仲做緊優惠,高質又抵食😋六道菜二人晚餐 $699(限時優惠)1️⃣First Course 🍈巴馬火腿蜜瓜沙律火箭菜好新鮮 ,配搭巴馬火腿嘅鹹香同香甜嘅蜜瓜,非常開胃😍🏝️熱帶風情海蝦青瓜沙律青瓜絲好爽脆身,鮮蝦好彈牙,配搭泰式醬汁,酸酸地好開胃😋2️⃣Second Course🎃南瓜忌廉湯南瓜味濃郁同好creamy😊3️⃣Third Course🐓香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意粉醬汁掛滿每條意粉,慢煮雞胸非常嫩滑,整體感覺唔會好辣,反而更加惹味🥰4️⃣Forth Course 🦆紅館姜母鴨Fusion主菜,中西合璧,有小小藥材既香味,肉質鮮嫩,配搭新鮮果醬,味道有層次😋🐟茴香魚高湯煮海鱸魚肉質細嫩鮮美,配搭淡淡茴香湯汁,非常鮮味😍5️⃣Fifth Course🥭芒果拿破崙酥皮薄脆鬆化,中間夾住香滑吉士同新鮮芒果,味覺嘅享受😋🫐鮮果芝士撻藍莓新鮮飽滿,甜而不膩,想食多幾個😊6️⃣Sixth Course咖啡或茶套餐仲包埋飲品,性價比高👍🏻

六道菜二人晚餐 $699(限時優惠)

1️⃣First Course

🍈巴馬火腿蜜瓜沙律
火箭菜好新鮮 ,配搭巴馬火腿嘅鹹香同香甜嘅蜜瓜,非常開胃😍

🏝️熱帶風情海蝦青瓜沙律
青瓜絲好爽脆身,鮮蝦好彈牙,配搭泰式醬汁,酸酸地好開胃😋

2️⃣Second Course

🎃南瓜忌廉湯
南瓜味濃郁同好creamy😊

3️⃣Third Course

🐓香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意粉

4️⃣Forth Course

🦆紅館姜母鴨

🐟茴香魚高湯煮海鱸魚
肉質細嫩鮮美,配搭淡淡茴香湯汁,非常鮮味😍

5️⃣Fifth Course

🥭芒果拿破崙
酥皮薄脆鬆化,中間夾住香滑吉士同新鮮芒果,味覺嘅享受😋

🫐鮮果芝士撻
藍莓新鮮飽滿,甜而不膩,想食多幾個😊

6️⃣Sixth Course

咖啡或茶
套餐仲包埋飲品,性價比高👍🏻

2024-07-07 122 瀏覽
平時大家一講起在中環的法國菜,一定會覺得很貴,誰能想到這家餐廳的晚巿套餐才$6️⃣9️⃣9️⃣,包了前菜、湯、2個主菜和甜品,一共5個course,吃得超飽!🔅熱帶風情海蝦青瓜沙律有泰式風情,海蝦超好吃,彈牙得嚟又不會韌,而且醬汁調校得很好。🔅南瓜忌廉湯超濃的南瓜香,而且口感很滑很creamy。🔅香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵雖然用了雞胸,但是口感不會很嚡。而意粉很掛汁,有少許蕃茄味,但又不會太辣,夠惹味。🔅紅館薑母鴨/茴香魚湯煮海鱸魚各有特色,尤其是薑母鴨,看起來像油封鴨腿,但吃下去卻有藥膳的味道,建議可以和朋友一人叫一個。🔅芒果拿破崙/鮮果芝士撻兩款味道都很不錯,拿破崙很鬆脆,而芝士撻是流心的。順帶一提,這家的餐前麵包真的好好吃🥹,再飽也一定要吃!

🔅熱帶風情海蝦青瓜沙律

🔅南瓜忌廉湯
超濃的南瓜香,而且口感很滑很creamy。

🔅香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵

🔅紅館薑母鴨/茴香魚湯煮海鱸魚

🔅芒果拿破崙/鮮果芝士撻
兩款味道都很不錯,拿破崙很鬆脆,而芝士撻是流心的。

順帶一提,這家的餐前麵包真的好好吃🥹,再飽也一定要吃!
2024-07-02 129 瀏覽
今次把握機會出去撐下枱腳,享受二人世界。來到中環IFC附近一家法式小餐館,聽說最近推出了$699六道菜晚市二人套餐,CP值超高的!餐廳樓底挑高,面積不大,但空間感十足。簡約裝潢配搭柔和燈光,既溫馨又情調。𝐒𝐢𝐱 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝟐 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐬 $𝟔𝟗𝟗先送上溫熱的麵包,麵包軟熟,配搭油醋醬吃,好吃!- 𝟏𝐬𝐭 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -巴馬火腿蜜瓜沙律 | 熱帶風情海蝦青瓜沙律蜜瓜香甜、火腿鹹香。個人更愛青瓜沙律,酸酸甜甜,帶點香茅味,充滿泰式風情,海蝦大隻爽彈。- 𝟐𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -南瓜忌廉湯店員細心地為我的湯不加鮮忌廉,加分🫶🏻 湯入口順滑,香甜濃郁。- 𝟑𝐫𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵 初時還擔心會很辣,但實際只是微微辣,反而巴東香味特突出,更開胃惹味。雞胸經慢煮後,肉質嫩滑,不老不柴。- 𝟒𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -紅館姜母鴨 | 茴香魚高湯煮海鱸魚鴨腿有別一般做法,以西式烹調手法處理。帶點中藥及薑味,生熟度剛好不過熟,鴨皮烤得香脆,肉質嫩滑,有驚喜。 海鱸魚賣相有點像中式蒸魚,但肉質更鮮嫩,茴香魚高湯汁鮮味十足,好味道!- 𝟓𝐭𝐡

先送上溫熱的麵包,麵包軟熟,配搭油醋醬吃,好吃!

- 𝟏𝐬𝐭 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -
巴馬火腿蜜瓜沙律 | 熱帶風情海蝦青瓜沙律

- 𝟐𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -

- 𝟑𝐫𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -

- 𝟒𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -
紅館姜母鴨 | 茴香魚高湯煮海鱸魚

- 𝟓𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -
芒果拿破崙 |鮮果芝士撻

放上金箔,賣相精緻高級。鮮果撻撻皮香脆,芝士香滑;拿破崙酥皮同樣酥脆,芒果肉酸酸甜甜,配搭吉士幼滑不死甜。

- 𝟔𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 -
凍檸檬茶

💬 以$699來說,能有這樣的環境、質素。絕對是相當抵吃,性價比高。
2024-06-22
係一間幾有情調既西餐廳💜由法國藍帶主廚打理😍位置係中上環地區外面望落係好有格調小酒館光是場地已經值回票價叫左限時優惠既2人Dinner Set $6996道菜真係樣樣都好驚喜🤩🤩 餐前有麵包提供麵包相當軟熟餐廳提供左橄欖油同黑醋配落麵包到 已經可以提升小層次 前菜巴馬火腿沙律 / 熱帶風情海蝦青瓜沙律巴馬火腿以花花造型上碟🌹一睇已經知係心機野😊加啲醋夾埋食無得輸 海蝦青瓜沙律仲驚喜有啲東南亞食品感食落酸酸辣辣 青瓜好清爽好開胃😋😋 湯南瓜忌廉湯一上枱已經香噴噴 好重南瓜味🧡有埋拉花真係勁有心湯底好滑溜呀~ 麵食香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意粉佢個汁真係好特色 層次豐富味道香濃但又有啲甜口味亦唔會好辣 個意粉索曬啲汁 真係好正🤤🤤🤤雞胸唔會鞋口 主食紅館特色薑母鴨 / 茴香高湯煮海鱸魚薑母鴨原隻鴨腿上枱 外皮烤得香口 但入面肉質嫩滑 伴碟有杏桃醬 仲有好好味既薯蓉 海鱸魚感覺有啲似中式蒸魚魚肉滑 相對較為清淡食得到鮮味 甜品芒果拿破崙 / 士多啤梨芝士撻芒果清甜 酥皮香脆 吉士香滑 唔算好甜 外脆內軟 芝士撻有埋金薄真係即刻高貴左淡淡芝士香 士多啤梨香甜🍓🍓 果然係藍帶主廚 完全無失望🥰🥰🥰
係一間幾有情調既西餐廳💜

Cappuccino
口感好棉 飲落都算唔錯

紅館
中環干諾道中50號地下B號舖
#Foodie_aki #yum_yum #foodie_aki中環
#中環美食 #西餐 #小餐館 #巴馬火腿沙律
#海蝦青瓜沙律 #南瓜忌廉湯 #雞胸巴東汁扁意粉
#薑母鴨  #海鱸魚 #芒果拿破崙 #士多啤梨 #芝士撻
#Strawberry Latte  #Cappuccino #咖啡

2024-06-27 128 瀏覽
喺中環番工嘅朋友向我推薦咗呢間RaRe呢間係法國藍帶主廚主理嘅法國菜餐廳 以前都喺中環 而家搬咗過嚟干諾道中Six Course Set Dinner for 2 原價1288 而家做promotion 只需699咋店員見到完成咗一道菜之後先會再上下一道 🥗巴馬火腿蜜瓜沙律2大塊Parma ham同蜜瓜 係不能分開嘅一pair再伴以幾粒車厘茄 同唔同嘅菜做base開吓胃 🥗熱帶風情海蝦青瓜沙律Staff一擺低碟沙律 已經見到賣相好吸引清新嘅青瓜絲配上彈牙嘅海蝦感覺好可口 配搭啱啱好整體食落有啲泰國風味而且份量啱啱好 令我更加期待下一道菜 🍲南瓜忌廉湯南瓜配搭上忌廉係我哋最愛😍 夠晒熱 好濃郁嘅南瓜味 忌廉湯creamy 仲喺上面拉埋花 好有心思飲落唔會覺得滯 啖啖南瓜湯都好滿足 🍝香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵微辣 擺盤好打卡able雞胸切到細細粒 容易咀嚼肉質仲要一啲都唔嚡 夠爽嫩意粉吸收晒啲巴東汁 好惹味整體都好出色 唔係啲油淋淋嘅意粉🥹 唔點食辣嘅朋友都ok之前未試過巴東汁嘅可以試吓 🦆紅館姜母鴨一見到道菜就覺得好特別鴨腿配上creamy薯蓉 仲有佢底有個好香口嘅汁一啖鴨腿一啖汁
喺中環番工嘅朋友向我推薦咗呢間RaRe

配上呢個甜品啱啱好

🍰芒果拿破崙
三層拿破崙酥皮都好脆口
再加上大大嚿芒果 講緊嘅唔係一粒粒
係兩層都係啱size嘅芒果,確實唔錯😌
2024-06-27 73 瀏覽
六道菜晚市二人套餐 $699 〰️性價比滿分👍🏻First Course巴馬火腿蜜瓜沙律熱帶風情海蝦青瓜沙律前菜嚟講份量一啲都唔算少,兩款清爽作為前菜最適合不過!Second Course南瓜忌廉湯忌廉湯非常濃稠幼滑,南瓜味道濃郁Third Course香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵意粉煙韌彈牙,味道酸酸辣辣有啲似冬陰功慢煮雞胸肉質地嫩滑Fourth Course紅館姜母鴨茴香魚高湯煮海鱸魚呢兩樣都好好味!尤其欣賞薑母鴨,外皮焗得脆,味道惹味👍🏻鱸魚都好新鮮,而且一啲腥味都冇Fifth Course芒果拿破崙|鮮果芝士撻兩款甜品都唔算太甜,味道恰到好處Sixth Course凍檸茶⭐️法國藍帶主廚⭐️室內高樓底空間感十足⭐️服務細心,會依次上菜⭐️整體好滿意紅館 (中環)中環干諾道中50號地下B號舖
六道菜晚市二人套餐 $699 〰️性價比滿分👍🏻

First Course
巴馬火腿蜜瓜沙律
熱帶風情海蝦青瓜沙律
前菜嚟講份量一啲都唔算少,兩款清爽作為前菜最適合不過!

Second Course
南瓜忌廉湯
忌廉湯非常濃稠幼滑,南瓜味道濃郁

Third Course
香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵
意粉煙韌彈牙,味道酸酸辣辣有啲似冬陰功
慢煮雞胸肉質地嫩滑

Fourth Course
紅館姜母鴨
茴香魚高湯煮海鱸魚

Fifth Course
芒果拿破崙|鮮果芝士撻
兩款甜品都唔算太甜,味道恰到好處

Sixth Course
凍檸茶

⭐️法國藍帶主廚
⭐️室內高樓底空間感十足
⭐️服務細心,會依次上菜
⭐️整體好滿意

紅館 (中環)
中環干諾道中50號地下B號舖
週末晏就同老公去拍吓拖👩🏻‍❤️‍👨🏻,我地去咗中環一間由法國藍帶主廚主理嘅法國菜餐廳🇫🇷,食個法式下午茶$298/2位🫖,有兩層咸點小吃同一層精選甜點,每人有一杯飲品🍹。餐廳走優雅路線,樓底高而且空間感十足!仲有室外位置⛅️,天氣涼啲嘅時候坐室外真係幾chill~🧁Tea Set Menu 下午茶餐單🫖🤍咸點小吃🐮澳洲M8和牛他他和牛他他新鮮香濃,口感嫩滑,底下嘅多士好脆口!🐔日式照燒雞三文治包身鬆軟夾住雞肉片,雞肉幾滑身。🧀巴馬火腿配艾曼塔芝士鹹鹹地嘅芝士粒配上鹹香嘅巴馬火腿,加埋一齊又幾夾~🐖香辣豬肉串原本豬肉串會唔會鞋口,點知入口同雞肉差唔多咁滑,加上有唔少嘅辣椒絲,食落幾惹味!🍅油漬車厘茄配巴馬臣芝士車厘茄上面刨咗好多巴馬臣芝士,一咬食落口有豐富嘅車厘茄汁同芝士嘅鹹香~🐟日本三文魚籽撻撻餡有鮮甜嘅三文魚籽同海葡萄,仲有creamy嘅薯仔蛋沙律,下面有清新嘅車厘茄同青瓜,口感好豐富!撻皮好似薯片咁脆添!🤍精選甜點🫐鮮果芝士撻撻皮鬆化脆身,充滿牛油香味,裏面嘅芝士醬好似流心芝士撻嘅口感,加埋香甜嘅藍莓食好好味!🥭芒果拿破崙拿破崙香脆可口,夾住芒果肉同埋芒果吉士醬,甜度適中。🍫朱古力蛋

🧁Tea Set Menu 下午茶餐單🫖
🤍咸點小吃
🐮澳洲M8和牛他他
和牛他他新鮮香濃,口感嫩滑,底下嘅多士好脆口!

🐔日式照燒雞三文治
包身鬆軟夾住雞肉片,雞肉幾滑身。

🧀巴馬火腿配艾曼塔芝士
鹹鹹地嘅芝士粒配上鹹香嘅巴馬火腿,加埋一齊又幾夾~

🐖香辣豬肉串

🍅油漬車厘茄配巴馬臣芝士

🐟日本三文魚籽撻

🤍精選甜點
🫐鮮果芝士撻

🥭芒果拿破崙
拿破崙香脆可口,夾住芒果肉同埋芒果吉士醬,甜度適中。

🍫朱古力蛋糕
食落口原來係brownie,朱古力味好香濃,仲有粒粒杏仁係裏面。

🍩馬卡龍
有兩款口味,分別有開心果味同焦糖味,馬卡龍鬆化有杏仁香味!

📍 紅館 (中環)
2024-06-22
下午茶
🍽️ 紅館 (中環)📍中環干諾道中50號地下B號舖-今日老公接收工🥰🥰去左間好有情調嘅餐廳💖💖仲要係法國藍帶主廚主理🥳🥳超期待呀~~我地就叫左個二人餐,最近仲有新開推廣,$699有6道菜😋😋超抵呀!前菜💫 巴馬火腿蜜瓜沙律巴馬火腿軟滑細緻,味道香濃細膩😋😋加埋香甜爽口嘅蜜瓜,口感味道都一百分🫶🏻🫶🏻🫶🏻再配埋火箭菜同埋黑醋,真係健康又開胃呀💕💕💫熱帶風情海蝦青瓜沙律酸酸甜甜嘅青瓜絲、蘿蔔絲同埋木瓜絲口感爽脆清新🌿🌿加埋彈牙又大隻既海蝦,食落好清爽,令人食指大動呀✨✨湯💫南瓜忌廉湯一入口超幼滑!😍😍😍南瓜味道濃郁香甜,同忌廉兩者互相襯托,味道好夾但係唔會搶咗大家嘅味道🎃🎃🎃👍🏻👍🏻👍🏻🤣主菜💫香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意粉al dente 夾扁意粉非常掛汁,微微香辣嘅巴東汁非常惹味,加上微酸嘅車厘茄,令人好有食慾🍅🍅特別要大贊佢嘅雞胸肉煮得非常好!非常嫩滑多汁🥰🥰🥰💫新鮮龍蝦手打意大利闊麵(加$168 )鮮甜嫩滑嘅龍蝦肉份量好多,全部已經去晒殼,食得好方便😚😚手打意大利闊面果然名不虛傳!零舍煙韌彈牙😋😋😋每一啖都有濃郁嘅龍蝦香味🦞🦞食唔停口呀😍😍💫紅館薑母鴨第一次喺香港食薑母鴨,鴨髀外脆內嫩
🍽️ 紅館 (中環)
📍中環干諾道中50號地下B號舖

前菜

💫 巴馬火腿蜜瓜沙律

💫熱帶風情海蝦青瓜沙律

💫南瓜忌廉湯

主菜

💫香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意粉

💫新鮮龍蝦手打意大利闊麵(加$168 )

💫紅館薑母鴨
第一次喺香港食薑母鴨,鴨髀外脆內嫩,而且肉質細嫩多汁💦💦💦加埋香橙+杏桃既醬汁,中和左鴨既油脂感,令鴨肉食起上嚟更加清爽👍🏻👍🏻千祈唔好錯過個薯蓉😋😋係有質感嘅高質薯蓉啊!

💫茴香魚高湯煮海鱸魚
雪白無骨既魚肉吸曬高湯既香味,同時亦有香濃嘅魚味😍😍入口口感嫩滑細緻,軟綿綿既肉質好似入口即溶咁樣🐟🐟超高質!除咗真係開晒胃呀💕💕魚肉令人驚喜之外,最開心嘅係佢仲有雅枝竹!第一次佢香港食到佢,回憶返晒嚟😚😚😚

甜品

💫芒果拿破崙
拿破崙好酥脆😍😍😍芒果味香甜,吉士醬甜而不膩,三樣嘢加埋層次好豐富🫶🏻🫶🏻

💫鮮果芝士撻
芝士好creamy好幼滑,加埋新鮮藍莓同埋香脆嘅餅底🤌🏻🤌🏻🤌🏻即刻想再食多個!

飲品

💫果茶
果茶味道好清香,個人鍾意唔落糖漿,可以同甜品好完美咁互相配合😚😚

💫檸檬茶
酸酸既檸檬香味同茶底好夾,解渴之餘仲好清新🌿🌿

🌟一坐低冇耐,細心嘅店員已經好快攞咗麵包俾我哋,個包包超煙韌超好食!第一印象極佳🥰🥰

🌟餐廳光線微暗,好有氣氛💕💕而且見到有唔少家庭、朋友同埋情侶喺度聚餐👍🏻👍🏻好啱feel呀

🌟好鍾意餐廳喺細節處理得非常好,例如係啲碟全部都係暖笠笠㗎,可以好好咁樣幫食物保溫🥰🥰

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#中環 #central #中環美食地圖 #中環必食 #中環餐廳 #中環好去處 #紅館 #RaReRestaurant
呢間餐廳就咁睇門面已經好有氣派 入到去係法國小酒館風格 環境都幾舒適溫馨🥂餐點仲係由法國藍帶主廚親自操刀添架👨🏻‍🍳.📌Six Courses Set Dinner For 2 persons $1288而家做緊promotion $699就食到‼️未上course前 先有Appetiser bread 口感鬆軟 每啖都食到濃郁麥香 配意大利黑醋同橄欖油真係超正🥖.➿First Course➿1️⃣Parma Salad: 玫瑰花造型Parma Ham鹹味恰到好處🥓蜜瓜香甜清爽 中和火腿嘅鹹🍈底下仲有火箭菜 拌以意大利黑醋同微微辛辣調味 配搭唔錯🥗2️⃣Sea Shrimp, Cucumber, Tropical Fruit Pickled Green Papaya Salad: 呢款沙律好泰式 青瓜同木瓜絲好爽脆 酸酸甜甜好開胃 仲有啲茴香味🥒海蝦口感較霉 唔太新鮮🦐加咗淡淡鹽同孜然味嘅花生 令味道層次更豐富🥜.➿Second Course➿Pumpkin Soup: 南瓜甘甜味濃 混合忌廉奶香 口感順滑 唔算太濃稠🎃.➿Third Course➿Sous-Vide Chicken Breas

Bread  Basket

➿First Course➿
Parma Salad

➿Second Course➿

➿Third Course➿
Sous-Vide Chicken Breast Linguine with Rendang Sauce: 雞胸肉超多 用低溫慢煮方式 令本身好柴嘅雞肉變得軟嫩🐔扁意粉以香辣巴東汁做基底 味道有啲似冬陰功🌶️

➿Fourth Course➿
1️⃣RaRe Ginger Duck Leg: 台式薑母鴨用法式料理演繹 擺盤精緻🇹🇼鴨腿皮金黃酥脆 入口散發濃厚藥膳香 好入味🦆搭配杏桃橙醬幾特別🍊旁邊薯蓉奶味濃郁 口感綿滑 仲有薯仔粒咬口🥔
RaRe Ginger Duck Leg

2️⃣Poached Sea Bass with Fish and Fennel Fumet: 海鱸魚肉質鮮嫩唔腥 超入味 高湯鹹鹹地 帶微微藥膳味 茴香獨特香氣 令魚肉更清新🐟

➿Fifth Course➿
1️⃣Mango Mille Feuille: 酥皮好酥脆 但忌廉同芒果都係冇乜芒果味 食落得酥皮嘅味🥭
2️⃣Fresh Fruit Cheese Tart: 藍莓芝士撻細細粒 外層係曲奇皮 芝士較流質 微微芝士鹹香同藍莓甜味混合 唔錯🫐🧀🥧
Desserts

➿Sixth Course➿
1️⃣Fruit Tea: 得一片果乾 淡淡嘅水果味茶 一啲甜味都冇🍹
2️⃣Earl Grey: 無糖茶 好淡嘅茶香🍵
Tea
Bread  Basket
Parma Salad
RaRe Ginger Duck Leg
Desserts
2024-06-22 85 瀏覽
在中上環搵到一間食法國菜,6道菜做緊Promotion都係$699✨餐廳室內環境有情調,而戶外坐位打卡更有氣派😎$699 for two person(另加一)🔸First Course巴馬火腿蜜瓜沙律🥗蜜瓜清甜,火腿有淡淡鹹香味,仲有我最愛嘅火箭菜😋熱帶風情海蝦青瓜沙律🥗海蝦夠彈牙,醬汁酸酸甜甜好開胃!🔹Second Course南瓜忌廉湯:忌廉味濃郁配搭南瓜味恰到好處,整體甜而不膩幾好飲👍🏼🔸Third Course香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意麵:稍為輕微辣,巴東汁滲透到每條意粉,惹味香濃。🔹Fourth Course紅館姜母鴨:整個菜式擺盤勁靚,feel倒出廚師嘅用心🩷姜母鴨腿味道特別,有一種台灣風味😳一定要試吓!茴香魚高湯煮海鱸魚:魚身鮮味嫩滑及冇骨,容易入口👍🏼🔸Fifth Course芒果拿破崙:多層夾心,非常脆口,一口咬落去啖啖滋味👍🏼鮮果芝士撻藍莓🫐撻,芝士香味濃郁,撻底香脆可口。

$699 for two person(另加一)

🔸First Course

熱帶風情海蝦青瓜沙律🥗海蝦夠彈牙,醬汁酸酸甜甜好開胃!

🔹Second Course

🔸Third Course

🔹Fourth Course

茴香魚高湯煮海鱸魚:魚身鮮味嫩滑及冇骨,容易入口👍🏼

🔸Fifth Course
芒果拿破崙:多層夾心,非常脆口,一口咬落去啖啖滋味👍🏼

鮮果芝士撻
藍莓🫐撻,芝士香味濃郁,撻底香脆可口。

2024-06-19 68 瀏覽
最近返工做到有啲壓抑,好耐無同老公拍下拖,就決定趁星期五夜晚,扔低阿囡,同老公去拍拖食餐好既🤣呢間位於中環既西餐廳,地點係IFC對面,地點好易搵!原來仲係法國藍帶主廚負責烹飪😍見到晚市做緊二人套餐限時推廣,由$1088減到$699,就決定試下!🍞餐前包💯有時餐廳附上既餐前包都係麻麻地,好多時我都唔食,但今次呢間既麵包好軟熟,而邊邊又好脆,正!🥗巴馬火腿蜜瓜沙律火箭菜苦苦地,但配埋清甜既蜜瓜就好夾!巴哈馬火腿脂肪唔算多,油膩感較低!🎃南瓜忌廉湯💯個湯好濃稠,南瓜味亦都好甜,味道好出!而且個湯嘅溫度,食落口好暖胃!🍝香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意粉💯一聞就感覺好惹味,好似沙嗲喇沙味!雖然話香辣,但真係好輕微,成個意粉好入味!低溫雞胸肉質唔算好滑,再滑啲就真係100分!但呢個意粉係會令到我想返轉頭再食!🦆紅館姜母鴨💯表皮煎到好脆,食落口有種肉骨茶嘅味道湧上口,超級夾!肉質咬落好實在,冇多餘嘅脂肪,但又煮得唔老,好出色!🐠茴香魚高湯煮海鱸魚食完個好搶味既姜母鴨,再食個魚就相對味道清淡啲,但係唯一要讚既係點解可以煮到咁滑又唔嚡!最緊要係一啲骨都無!套餐同時都包左兩杯飲品同埋兩個甜品仔,但都已經食到我

🍞餐前包💯

🥗巴馬火腿蜜瓜沙律

火箭菜苦苦地,但配埋清甜既蜜瓜就好夾!
巴哈馬火腿脂肪唔算多,油膩感較低!

🎃南瓜忌廉湯💯

個湯好濃稠,南瓜味亦都好甜,味道好出!
而且個湯嘅溫度,食落口好暖胃!

🍝香辣低溫慢煮雞胸巴東汁扁意粉💯

一聞就感覺好惹味,好似沙嗲喇沙味!
雖然話香辣,但真係好輕微,成個意粉好入味!
低溫雞胸肉質唔算好滑,再滑啲就真係100分!
但呢個意粉係會令到我想返轉頭再食!

🦆紅館姜母鴨💯

🐠茴香魚高湯煮海鱸魚

套餐同時都包左兩杯飲品同埋兩個甜品仔,但都已經食到我地兩個好飽😂