2021-07-17 54 瀏覽
誕生於堅尼地城嘅素菲亞,開張未夠一年,話咁快就開到過九龍,雖然唔算就腳,但都方便過入西環。🍴夏威夷素雞漢堡配薯條 HK$98素雞漢堡有兩大塊,仲有沾滿半溶車打芝士,咬落有少少似麥香雞,外層仲更香脆。菠蘿酸甜開胃,夾埋微微辛辣嘅芥末,幾滋味,如果芥末再多啲就仲正。🍴素卡邦尼意粉 HK$98意粉al dente,醬汁濃稠有蛋香,配料都幾多,菇粒同洋蔥非常香甜。🍴藍天菠蘿梳打(跟餐) HK$24菠蘿梳打好清爽,可惜甜咗啲,等啲冰溶得咁上下先飲就差唔多。🍴自家製水果茶(跟餐) HK$20配料有橙、蘋果、菠蘿、龍眼,充滿果香,好清甜。📍素菲亞大角咀大全街6-20號大富樓地下A2A號舖

🍴夏威夷素雞漢堡配薯條 HK$98

🍴素卡邦尼意粉 HK$98

🍴藍天菠蘿梳打(跟餐) HK$24
菠蘿梳打好清爽,可惜甜咗啲,等啲冰溶得咁上下先飲就差唔多。

🍴自家製水果茶(跟餐) HK$20
配料有橙、蘋果、菠蘿、龍眼,充滿果香,好清甜。

📍素菲亞
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2A號舖
2021-07-14 55 瀏覽
之前聽聞西環有間素菜餐廳好出名😍但礙於九龍人真係好少過海😕所以一直都冇機會試🙈最近知道佢竟然響大角咀開咗分店😚咁就一定要要黎試吓🤤奧運站落車10分鐘都唔使就到👍🏻超方便🥰泰式肉碎生菜包呢個生菜包酸酸地超級開胃🤤唔講真係唔知佢係素食😉加埋啲生菜真係好Fresh🤪係個必食嘅頭盤👍🏻泰式冬陰意大利飯小編平時唔會選擇冬陰功呢啲咁重香料嘅item🙈不過男神話佢配意大利飯好特別點都要試吓🤪點知超級驚喜😍佢唔會有好重泰國嘅香料味🤤但係就有冬陰功嘅酸同埋香味😛小編超級鍾意🥰當中有啲豆製品同菌類扮海鮮😍賣相似到十足😚配埋個飯真係不得了😛豆腐英雄配薯條呢個其實就咁聽個名都唔清楚係乜🤪但係小編好鍾意食豆腐同埋薯條😅所以點都要try try😍 估唔到有小編最愛嘅黑松露🤤仲有濃濃嘅流心芝士🤤真係絕配🥰自製水果茶+青瓜薄荷梳打水果茶非常清甜🤤而且睇到佢好足料😘薄荷梳打就略嫌甜咗少少😛好在有清新嘅青瓜中和返😍兩個飲品都係唔錯嘅選擇👍🏻

泰式肉碎生菜包

泰式冬陰意大利飯

豆腐英雄配薯條

自製水果茶+青瓜薄荷梳打
水果茶非常清甜🤤而且睇到佢好足料😘
薄荷梳打就略嫌甜咗少少😛好在有清新嘅青瓜中和返😍
兩個飲品都係唔錯嘅選擇👍🏻
2021-07-12 65 瀏覽
素菲亞 (大富樓) 地址: 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2A號舖電話: 25238938green monday 你響應左未,就是一星期抽出星期一這天食素,救救地球,愛護動物及注重自己健康唔講實在吃不出是素食,色香味俱全,絕對吸引到一班食肉獸,組合出美味菜式自家製水果茶,蘋果 橙 百香果 茘枝nacho ,仲有陣陣茉莉花香,水果天然架甜,好飲唔死甜nacho 脆卜卜好食,淋上芝士醬同素肉,講真好味過含肉架Tofu Hero 豆腐英雄 配 薯條用了菇粒 芹菜 豆腐芝士,輕盈又比真肉低卡好多,健康好食。仿真度高,搓好厚身多汁,個薯條都熱乎乎又脆。lemon tart 高水準,甜得來又有酸香平均,tart 皮利落如果日日都食到呢些高質好味素食,我樂意戎肉
素菲亞 (大富樓)
地址: 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2A號舖
電話: 25238938

自家製水果茶,蘋果 橙 百香果 茘枝
nacho ,仲有陣陣茉莉花香,水果天然架甜,好飲唔死甜

nacho 脆卜卜好食,淋上芝士醬同素肉,講真好味過含肉架

Tofu Hero 豆腐英雄 配 薯條

如果日日都食到呢些高質好味素食,我樂意戎肉
因為製作港鐵沿線素食餐廳列表,所以先發現原本在堅離地城的 Sofia 素菲亞 開了新分店,而且就在我家附近,新開幕期間仲有優惠,梗係即刻過去試下。新餐廳可以由奧運站行過去,匯豐中心行地面,經過利奧坊,大角咀市政大廈對面咁上下,位置好近路口位,非常容易搵。餐廳面積唔算好大,大概可以坐四十人左右。餐牌唔會好複雜,好多大路菜式,午市和下午茶都有套餐。午市套餐包餐湯、沙律、主菜和飲品,部分凍飲特飲要加錢,也可以加錢配甜品。素蟹餅配芒果芫茜莎莎 HK$48本來諗住加甜品,不過諗諗下都係食鹹野,加多個小食試下。個沙律材料幾豐富,有菜有番茄仔有茄子,個汁好好食,芒果莎莎亦好到位。我都無乜食過真正的蟹餅,所以唔肯定應該係咩味。這個第一啖咬落去有點似素炸雞,入面都係大豆纖維狀,食落夠香口,配酸甜芒果莎莎剛好。鬼馬肉醬意粉 新張特價HK$60新店開幕優惠,其中幾個招牌菜式特價 HK$60,用QR code 點餐的時候會搵到,所以我揀左試這個鬼馬肉醬意粉。我見這個鬼馬肉醬除了配意粉,也會配焗薯、脆片之類,應該都係必試之名物。意粉醬好足料,啖啖都好香濃,麵條係適合香港人口味的全熟狀態,肉醬足料又多車厘茄。鬼馬

餐廳面積唔算好大,大概可以坐四十人左右。

餐牌唔會好複雜,好多大路菜式,午市和下午茶都有套餐。

素蟹餅配芒果芫茜莎莎 HK$48

鬼馬肉醬意粉 新張特價HK$60

意粉醬好足料,啖啖都好香濃,麵條係適合香港人口味的全熟狀態,肉醬足料又多車厘茄。鬼馬肉醬味道又真係有點鬼馬,吃起來有少少泰國風味,都幾特別喎。

大角咀區內除了走肉朋友,終於都多間素食餐廳可以揀,以後食飯多個選擇。
2021-07-10
2021-07-04 152 瀏覽
素店今日開張第二日是2021年7月4號.今日去試左佢哋午餐套餐包沙律餐湯及主菜脆G比配薯蓉😋另外可以用特價配特飲🍹另外值得一讚嘅地方,係佢哋嘅餐牌非常之細心👍🏻每一道菜旁邊會註明是否可以走五辛,是否可以走蛋奶,都寫得好清楚😍可以比嚴格素食者參考👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外再試左佢哋公平貿易嘅滴漏咖啡非常好飲職員服務一流💯裝修環境10分簡約🤗我喜歡👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
素店今日開張第二日是2021年7月4號.
另外再試左佢哋公平貿易嘅滴漏咖啡非常好飲
2021-07-04
15 分鐘 (堂食)