2017-02-12 1294 瀏覽
適逢正月十五,今晚Y小姐訂位與我一同食素。經whatsapp訂位,未去到已知會有什麼食,而且可以隨我地喜好而更改。前菜小食 2 款蘋果合桃沙律牛油豆蔬菜濃湯黑松露蘑菇芝士炸薯球意式羅勒焗茄子蟲草花牛肝菌珍珠飯是日甜品玫瑰花紅棗茶與一般的傳統素菜館比較下,我比較喜歡不需加工的素菜,不喜歡食素雞素火腿那些東西,這裡正合我心意,味道清新,而且份量足夠,不擔心因食素會不夠飽。環境也很清靜,可以慢慢傾計。有機會定會再去食。

前菜小食 2 款
蘋果合桃沙律
牛油豆蔬菜濃湯
黑松露蘑菇芝士炸薯球
意式羅勒焗茄子
蟲草花牛肝菌珍珠飯
是日甜品
玫瑰花紅棗茶

有機會定會再去食。

2017-02-11
2016-10-31 2168 瀏覽
午飯時間黎到銅鑼灣,唔知食乜好。於是開 openrice, 最近邊間就果間啦!見到呢間新既Cafe, 就上去!一坐低,睇 menu, 唉!原來食素,頭先睇唔到。唔好意思走,唯有照order. 午餐包湯,主菜同飲品,$88 都算合理價錢。我要了磨菇粟米湯,什菜炒烏冬同花茶。湯好濃,但唔漏,cafe 既 staff 話冇加 cream, 係用好多蔬菜打碎黎煲,咁又幾有誠意。跟住係主菜 - 什菜炒烏冬。呢個真係好驚喜,竟然一d 都唔油,清清地但又好夠味。佢地落左芝麻,好香。烏冬好彈牙又乾身,唔似有d 食店會炒到爛晒,濕林林。而且仲有多種蔬菜 - 椰菜花,茄子,雲耳,翠玉瓜,紅蘿蔔,唔同顏色令我覺得太健康!平時唔會食素既我覺得好滿意,無肉都夠飽同滿足。下次會再黎試佢既晚餐同甜品!

• 什菜炒烏冬
2016-10-12 1778 瀏覽
Today's Set Lunch Location was a little hard to find for the first time. Modern decor and comfortable chairs and setting.Guava juice - just juice from the carton, nothing special Beetroot Carrot Corn Soup - the right consistency and taste but portion is a little small though. Broccoli & mushroom linguine- taste good, pasta slightly over cooked, too soft. Could do with a few more broccoli and mushroom.Japanese style udon-tat too saltyCurry sauce udon - tat too salty as well. quite spicy.
Today's Set Lunch

2016-10-12
2016-10-09 1494 瀏覽
前菜:秋葵、白酒番茄,好味!湯:好味!飯:好味!豆腐:惹味!黑松露薯球:超好味!超飽!菊花𣏌子茶:有氣質!甜品:正!環境:清靜食物質素:高!服務:還可以!人手有限價格:合理事隔8天,我介紹了兩個朋友幫襯,全獲好評。真的假不了,假的真不了!
前菜:秋葵、白酒番茄,好味!
湯:好味!
飯:好味!
豆腐:惹味!
黑松露薯球:超好味!超飽!
菊花𣏌子茶:有氣質!
甜品:正!

環境:清靜
食物質素:高!
服務:還可以!人手有限
價格:合理

事隔8天,我介紹了兩個朋友幫襯,全獲好評。

真的假不了,假的真不了!
2016-10-04 929 瀏覽
打去訂位, 接電話個個女人態度勁差!! 又話好忙又盛, 問多2句都唔俾就cut線!去到唔洗等位, 侍應唔識笑. 食素都預左多味精, D炸野油多到爆 (黑松露芝士球),  炒粉又係油淋淋, 無乜調味. 唔知點解會有5個笑, 係D人唔識食定全部都係打手?係杯花茶夠青囉, 其他D野就好睇唔好食, 唉, 一肚氣

去到唔洗等位, 侍應唔識笑.

唔知點解會有5個笑, 係D人唔識食定全部都係打手?

係杯花茶夠青囉, 其他D野就好睇唔好食, 唉, 一肚氣

2016-10-04
用餐優惠
試食活動
2016-09-27 977 瀏覽
又到咗要食齋嘅一日,做完野都已經2點幾,睇Openrice話呢度3點閂門,點算先?照打上嚟試試,老闆娘好好人,話好啦做埋你呢個order。於是急急腳就上嚟,wow環境好舒服,食齋嘅cafe,正喎!湯今日嘅湯係紅菜頭番茄甘荀湯,紅噹噹嘅湯,飲落去非常清新,番茄甘荀嘅清甜味道蓋過咗紅菜頭嘅微澀,酸酸甜甜咁好開胃吖!咖哩雜菜炒烏冬 ($88)手多再落埋黑椒,卒之辣到不斷飲水... 但整體係好食嘅,蔬菜唔會炒到好淋,仲保持到嗰種爽脆,而且雜菜嘅顏色好繽紛,又紅又綠好似聖誕樹咁,令到呢個素菜烏冬唔會好沉悶!士多啤梨藍莓茶充滿水果嘅香氣,味道帶酸,食飽晒飲返杯都幾好新開張每個lunch平$10,下次要嚟試埋個dinner set!

咖哩雜菜炒烏冬 ($88)

士多啤梨藍莓茶

充滿水果嘅香氣,味道帶酸,食飽晒飲返杯都幾好

2016-09-21
2016-09-09 920 瀏覽
有一天,我們一家到素。喜。馆。吃晚餐。 1。好好味 2.津津有味 3.五味具全 4.又健康又好味 5。抵食 最後,總之好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好好味
有一天,我們一家到素。喜。馆。吃晚餐。

1。好好味

2.津津有味

3.五味具全

4.又健康又好味

5。抵食

慶祝紀念
生日
2016-09-06 800 瀏覽
這天約了朋友去了銅鑼灣食Lunch , 因為朋友是素食者、所以佢帶了我去這間佢公司附近新開的素食餐廳試吓。我本身是食肉獸、無肉不歡的😁、不過就吓我呢位好朋友,這裡地方不算很大、只有二十幾個坐位、而且午餐只有4個餐選擇、不過可以跟餐湯或沙律、我點了沙律和比較濃味的芝士大啡菇意粉,沙律菜很新鮮、配上藜麥好健康呀😄、意粉煮得岩岩好、好 Al Dente 、我飲咗杯紅樹茶、朋友話好健康喎、食完呢餐lunch , 感覺成個人都健康咗、其實間中素一素都唔錯😊本以為素食會很沉悶、可是素喜館讓我對素食的看法有所改變,食材配合老闆的烹調方法很精彩!😋
2016-09-04 701 瀏覽
這是一家新派的素食餐廳,菜式是多國菜組合偏西方風。很喜愛這餐廳用的全是新鮮天然材料,吃至最尾一道菜也沒有「假肉」出現,全是真材實料,因為有很多素食餐廳就算出名如貴德宮般,或多或小也會加入「假肉」在料理中。當然我不抗拒「假肉」,有時還覺得味道不錯,不過天然材料和味道在層次上一定比較高,味道配撘技巧也更難,此店整體上就是做到一個清而不淡的境界,讚!以下介紹一下食物前菜:涼伴苣筍和蕃茄很清新,而帶點泰式辣的枝豆就很野味,佐啤酒應該不錯,不過當晚沒有喝三色蛋餅伴藜麥沙律:這是全晚最不合我胃口的菜式,第一是本人不喜愛藜麥,第二是蛋餠我預期像意大利的Frittata或西班牙的Tortilla, 但成品卻像蒸出來的,不過這也沒問題的,因為口感和食材配搭也ok的,但真的太淡了,如果咸一點會好些牛油豆蔬菜湯:亮點之一,賣相像普通甘筍湯,但味道卻是充滿不同蔬菜味的走牛羅宋湯,口感也做得細滑,有其味而不見其形,工序應該不少,美味!黑松露磨菇芝士炸薯球:外層香脆,內裏是香滑薯蓉,中心是芝士和黑松露醬加菇碎,這樣的配撘怎會不好吃,這是預期中的美味,反而之前那道蔬菜湯是有驚喜的日式芝麻甜辣豆腐:這個帶甜而不太辣的

以下介紹一下食物

日式芝麻甜辣豆腐:這個帶甜而不太辣的醬汁可算是全晩最濃味的一個菜,配上炸過的豆腐便剛剛好

蟲草花牛肝菌珍珠飯:一向我也很喜愛日本文的口感, 再加上菌類的香和鮮,雖然已有些飽,但還是吃得一粒不剩。不過加了Italian parsley,味道上好像有小許不和諧,還好只加了很小很小,所以並沒有大影響

甜品;綠茶卷蛋-中間的忌廉超好味,本人不愛一般忌廉,但遇到一些很輕身又重鮮奶味的忌廉(像Sevva和Ms b那些),便頓時變身成為女生(多左個胃食甜品)。另外Earl Grey味的Panna Cotta也非常幼滑香濃。整體甜點的甜道很適中,亦為整頓素食晚餐加了一個美好的句號。$200值回票價。
2016-09-03
  • 牛油豆蔬菜濃湯
  • 黑松露磨菇芝士炸薯球
2016-08-25 605 瀏覽
素食...聽落好似好清淡咁,因我喜歡較濃味既野..但經朋友介紹銅鑼灣開左間上樓既素食餐廳, 昨日即刻book 位同朋友上去試下, 好彩book 位先咋, 原來只做booking , 素.喜.館.每一款菜式都係由老闆娘親手烹調..食材新鮮,第一次試西式健康素食, 原來唔錯架喎, 以後我唔駛淨係食hot pot 啦,又多一樣選擇一定要試!堅係好味....午市都有好多選擇.......正呀!!
素食
午市都有好多選擇.......正呀!!
2016-08-24
2016-08-25 407 瀏覽
好味豐富嘅素晚餐!之前覺得食純素太清淡...中式齋一定好油膩...西式素食又好似食草,怕好快肚餓🙈但今日朋友生日,book左lee間新嘢試試,完全顛覆我對素食睇法!小清新fusion菜式,好有心思, 每一款都好好味! 特色又滿足...hehe下次等我再試下個lunch先!!!
好味豐富嘅素晚餐!

下次等我再試下個lunch先!!!
2016-08-24
慶祝紀念
生日
  • 炸薯波
  • 牛油豆蔬菜濃湯
  • 綠茶卷蛋
2016-08-19 365 瀏覽
朋友知道有間新開嘅素食私房菜"素.喜.館"將會開張,知道我生日,專成帶我來試新菜,好期待! 雖然餐廳唔算大,但都容納到二十人,感覺坐得舒服啊! 上菜先來兩個前菜,有去皮蕃茄仔同秋葵,蕃茄仔入口好新鮮,好清新! 秋葵我都鍾意因知佢有益...嘻嘻! 藜麥松子沙律,如果多少少沙律汁就更好。南瓜湯配脆餅,湯有質感,配埋薄薄的脆餅...我同朋友二口同聲即時想問問響邊度買?! 哈哈 ! 黑松露芝士球...黑松露濃郁...外脆加埋芝士內軟,已經好滿足了。日式豆腐個汁好好味,仲有我至愛嘅芝麻響面....yummy! 我地食飽飽,老闆娘都好親切走過來問問我地嘅意見。整體這素餐食物材料新鮮,精緻,好味道! 比一般特別,食出店主對客人嘅心意,更打算會再來。感恩喔! 更多謝我嘅朋友們!
,專成帶我來試新菜,好期待!
2016-08-16