2018-12-08 2290 瀏覽
香港一般餐廳,由下價到中上的質素,其實冇佢地嘅價錢分別咁大。而成本所限(錢是去晒比租金!!),源材料亦只是有些微差異,最後出來的分别,大部份是來自師父的功夫與心機,同出來的presentation。所以去過一些中上的茶樓食野,點心幾十蚊起跳,品質沒有其價錢驚艷,都是冷藏肉,都是死氣沉沉。去除地段環境設計服務因素,其實食品水平不比街坊店好太多。正如此店,以味論味,真的不比中上價格的店差。當日下午食飯,午間點心特價紙有不少選擇,屬近年少見。例如燒賣呢種起碼大點的點心亦只賣十一蚊不到,雖然只有三粒,水準卻沒有將貨就價,比美一些所謂星級點心店。最緊要係冇蒸老,皮不爛,吃起來有肉汁,彈牙不死實,肥瘦肉比例剛好吃後不油膩,如果面上加鮑粒,拿去四季就賣近百!再來是牛腸,又是十蚊多,份量少一點但水準可以,腸粉夠滑不糊口,只欠一點點煙韌, 肉味當然不強, 你去再高級的也是冷藏肉,什麼和牛牛柳也不會是靚果個部位,所以沒期望沒失望。當然加多一點芫茜或陳皮可吊起味道會加分,咁嘅價錢收貨啦。然後是一個燒鵝套餐,一碟例鵝加一窩米線,九十八蚊街坊價。鵝皮keep到薄脆而不韌,帶油香又沒有厚厚脂肪,不錯。肉質當然不能

然後是一個燒鵝套餐,一碟例鵝加一窩米線,九十八蚊街坊價。鵝皮keep到薄脆而不韌,帶油香又沒有厚厚脂肪,不錯。肉質當然不能與鮮鵝比,肉是冧得來還有些彈性, 纖維未被雪壞,有肉汁。相信如果新鮮出爐,效果更住。米線及湯就麻麻,米線太淋,湯味淡,又不夠熱,可能是放耐左未能及時上枱。不過整體水準不錯,性價比高。如果在微細處再執好啲,其實同高級大牌名店唔差很遠。
2018-12-06
經過門口見到話有特價小菜所以入去試下 德家小菜分左$38,$48,$58,都算有好多唔同嘅小菜畀大家揀,素菜就會平啲,仲有特價乳鴿越多人就可以order越多隻,係佢地個玻璃窗廚房可以見到燒鵝同乳豬係自己燒嘅,所以就叫咗份乳豬嚟試下, 黎到嘅時候真係嚇一跳,超大碟 ,碟上面有好多黑色石春用黎熱住啲乳豬,乳豬嘅味道一般,少少偏肥,不過啲皮尚選脆,試咗個蒸班頭腩飯,都好特別,係用類似點心拼盤咁大既蒸籠去蒸, 用荷葉包住啲飯同埋班腩,味道唔錯嘅,整體感覺食物質素一般,味道不過不失麻麻地咁啦,不過可能因為人流唔多,所以六個人已經畀張大枱我哋坐,所以坐得好闊落,算係平平哋嘅價錢就會食到酒樓嘅小菜,因為如果真係去連鎖酒樓,可能講緊一個小菜已經九十幾蚊,連埋茶芥加一當然唔止呢個價啦~算係平民價錢既小型酒樓~

2018-06-21 2299 瀏覽
今晚首次去經典廚房食晚飯,我在綱上見到這有古法炆潑水翅懷舊菜式,此菜式現在沒有幾多間酒樓會做啦,非常懷念它的味道,所以特別由新界出九龍晚膳,這環境尚算ok,亦坐覺得舒適,叫了潑水翅同叉燒套餐$258,再加一碟蝦子豆腐。叉燒半肥瘦,味道口感不錯,份量ok,潑水翅好大碟,沒有雪藏味,龍躉皮厚同彈,魚肉滑,好好食,但味道略嫌咸了一点,有改善既空間,蝦子豆腐亦不錯,豆腐新鮮,味道啱啱好,整體黎講都算唔錯,汽水同啤酒$20 有3罐,真係超抵。
,整體黎講都算唔錯
,汽水同啤酒$20 有3罐,真係超抵。
2018-06-20
2018-03-10 2611 瀏覽
經典今晚同屋企人去咗元州邨試新店,都話經紀舒適,幾光淨。晚飯時間人唔算太多,叫左幾個小菜。沙薑雞。肉鬆芥蘭煲。熱石醬烤乳豬(半隻)龍躉孖寶:西芹腰果炒龍躉粒窩燒龍躉頭腩幾個小菜之中,最有特色就係烤乳豬,真係忍唔住要不停同我影相,真係無試過見到隻乳豬好似喺度做緊Spa咁,不過熱石真係會令隻烤豬保持左熱力,所以值得一讚。不過其餘幾個小菜,都太油你啦,呢間小店嘅餸菜都比較油膩,雖然香口,但係會不太健康。
經典

沙薑雞。肉鬆芥蘭煲。熱石醬烤乳豬(半隻)
龍躉孖寶:
西芹腰果炒龍躉粒
窩燒龍躉頭腩

2017-11-07 2395 瀏覽
今日同屋企人去飲中午茶,去了長沙灣 元州邨商場一間酒樓叫“經典廚房“,因之前屋企人試過話又平又抵食,而作為識飲識食嘅我當然要去試一試,睇下咪真係咁抵食同好食啦。由於當日係星期日的中午時間,門外等位比嘅人比較多,建議如果大家喺星期六或日去的話,要提早攞位呀。入到去入面,裝修都算光猛,一啲都唔似屋邨商場酒樓,只不過 舖頭樓底好似矮咗少少,同埋枱與枱之間比較密, 傾偈比較唔係咁方便。好難入正題,呢次我哋四個人食人,見到佢午市套餐都好抵食,於是叫了2個套餐。1)阿里山茄子(小吃)及大澳三蝦炒飯 阿里山茄子,係將茄子加炸粉炸完之後係茄子上加上醬汁,食落去非常開胃。佢知佢個大澳三蝦炒飯,一菜就香噴噴,又足料又大份,都係$78。2) 豉油王炒麵及生滾龍躉片粥, 炒麵有鑊氣,上碟時熱辣辣好好味,佢個生滾龍躉片粥,d粥軟綿綿,除此之外佢仲有生菜同埋蔥另上,夠曬貼心。3)馬拉糕呢個馬拉糕有驚喜,質素拍得住元朗大x華嘅蒸馬拉糕。4) 南乳炆豬手呢個豬手我覺得好惹味,南乳嘅香味,不斷咁吸引我 去‘損‘豬手嘅每一部分,正。總括來講午餐嘅食物都係平民嘅價錢,但有高級嘅質素,可以話性價比非常之高。我會搵個機會再試下

1)阿里山茄子(小吃)及大澳三蝦炒飯

阿里山茄子

大澳三蝦炒飯

豉油王炒麵

生滾龍躉粥

3)馬拉糕
呢個馬拉糕有驚喜,質素拍得住元朗大x華嘅蒸馬拉糕。

蒸馬拉糕

4) 南乳炆豬手

南乳炆豬手

總括來講午餐嘅食物都係平民嘅價錢,但有高級嘅質素,可以話性價比非常之高。我會搵個機會再試下佢嘅晚餐,有時間再同大家分享下。
阿里山茄子
大澳三蝦炒飯
豉油王炒麵
生滾龍躉粥
蒸馬拉糕
南乳炆豬手
2017-11-05 1366 瀏覽
經家人多次試食後極力推薦、所以星期日一行5人從天水圍遠渡而來深水埗元州村商場「經典」飲茶、環境不太似酒樓比較似茶餐廳多啲!價錢都算經濟、點心多算擇食物質素中等、馬拉糕好食不會太甜🤤炒麵不油又不會太乾但略嫌咸咗d配上魚片粥👍🏻豬手夠軟夠入味!😋炸鯪魚球不大不小一口一粒😋加蜆介汁好好食!炒飯炒得好乾身👍🏻海蜇花爽脆還有因爲太肚餓忘記相機食先嘅乳鴿賣相同味道都好好、另外還有多款特色點心全家食飽飽都是$400多、一定有下次🤤一
經家人多次試食後極力推薦、
2017-06-19 1397 瀏覽
下午茶時段2點開始,未到2點已經好多人等緊,好彩入面都算大,搭枱都算快入座。規模其實同一般茶樓差唔多,但少D 12人大枱,最特別係飲茶都有卡位,幾得意﹗絕大部份既點心都好好味,可惜影得一張相....最記得籠燒賣,雖然係「特點」,但內裏有好多蝦﹗腸粉皮薄、雞扎都唔錯﹗父親節前夕既星期六,無左「大、中、小點一律$12」既優惠﹗如果唔係,價錢會仲抵﹗
絕大部份既點心都好好味,可惜影得一張相....
炸豆腐

最記得籠燒賣,雖然係「特點」,但內裏有好多蝦﹗
腸粉皮薄、雞扎都唔錯﹗
2017-06-17
炸豆腐
  • 燒賣
2017-04-26 1272 瀏覽
我同我媽咪系星期三落黎飲茶,一入到就比卡我地,但張台仲未執,咁我地就等,因為帶位果位就話一陣會有啊姐黎執,等左起碼15分鐘以上都無人理,今日已經唔系忙,見到d啊姐系度傾計,又偷野食,再等左有啊姐黎執野,仲要黑口黑面咁,仲要將張點心紙dum系台面就走,落左單等左成個鐘都未有點心食,等咁耐以為d點心會系即叫即製啦,點知d點心黎到全部都系凍囉,一睇就知擺左好耐先攞黎比客食,d人全程都黑口黑面,點心唔熱真系好難食
2017-04-09 3008 瀏覽
福苑集團歷盡滄桑,福苑酒家相繼結業,轉型順德菜,經營兩間順德經典,但順德名茱難做到出色,口碑欠佳,再發展小型廣東海鮮酒家,名為經典厨房。所謂小型,是指無海鮮水缸,檯數不多,成本較低;主打龍躉和燒味,較專注。此期策略頗靈活,在擅長的龍躉菜式之中,挑選龍躉兩味做特價推廣。今晚是魚湯蔬菜浸龍躉球。份量很大,可供3至4人食用。似菜湯多於魚湯。龍躉很大片,但欠嫩滑。香葱生啫龍躉頭腩的煮法本來有特色,但選用頭骨腩少,魚肉多,膠質不夠,火力亦未足,不夠香味。今次水準較低。燒咪水準較穩定。今次是熱石醬烤乳豬,頗有新意。熱力十足,油甘味重,厚肉但不夠味,仍值得推介。用半隻形式奉客,很配合3至4位客人胃納。約15件,15元一件大而厚實,價格合理。龍躉另二式可推薦。生滾蕃茄湯鮮味佳。龍躉湯非一般魚湯可比(鯛魚除外)。炸龍躉球極鮮味,每片大如少女掌,用鮮魚,遠勝西式煎魚柳。不需泰汁(此泰汁不正宗,應以青檬紅椒為主),已很好味。雞燉翅好味,有家庭菜風味。另有回味十式,類似富臨的推介餐牌。總括而言,部份食品水準高,值得推薦。
燒咪水準較穩定。今次是熱石醬烤乳豬,頗有新意。
石燒乳豬
泰式炸龍躉球
雞燉翅好味,有家庭菜風味。
另有回味十式,類似富臨的推介餐牌。
總括而言,部份食品水準高,值得推薦。
石燒乳豬
泰式炸龍躉球
  • 蕃茄龍躉湯
  • 熱石醬烤乳豬
2017-03-08 1307 瀏覽
題外話/補充資料: 乳豬是售完即止,但平日屋邨商場酒樓晚巿不旺,所以應該都會有。
2017-03-07
熱石醬烤乳豬 (半隻)
藥膳雞
陳醋肉排
金莎焗廣島蠔
上素
  • 乳豬
2017-01-18 1230 瀏覽
江湖之中有隱世之人發明了降龍18式(掌),招式源自食經,如粟米魚塊明顯是粟米肉粒的變奏,青檸泰汁煎龍躉柳是地道的泰國菜。深水埔丐幫(平民)多認識這一間平民版龍躉專門店。在全港而言,此店知名度低(屬福苑集團),卻值得推介!我最愛古法炆龍躉翅尾,先用剛猛陽火炸脆,再陰火炆熟,伴隨冬菇火腩濃汁,有沙鍋魚頭煲風味。此店不似海港和泉章居以煲仔盛上,以蒸魚長碟,更覺份量十足,醬汁橫流,躉翅似航空母艦。翅尾脆皮,一咬即碎,融入口中,齒頰溢香。等候時間只是20分鐘,並已詳註提示在餐牌上,抵給。當晚此餸價錢是188元,遠比其他名店廉宜(200-300元)。此店燒臘亦,外賣更抵!
翅尾脆皮,一咬即碎,融入口中,齒頰溢香。
等候時間只是20分鐘,並已詳註提示在餐牌上,抵給

此店燒臘亦
,外賣更抵!

炆躉翅
2017-01-18
炆躉翅
  • 降龍十八式
2016-12-25 1078 瀏覽
今朝我就同屋企人去呢間野飲茶,我地之前都有嚟過食晚餐,覺得啲野食都唔錯,但係自從今次之後,我諗我唔會再嚟...成件事係咁嘅,我屋企人喺比點心紙待應嗰陣因為冇圈住個1字(即係畫點心個度),跟住就比個待應大聲夾惡咁話我屋企人,仲喺到話「你唔圈住佢點知你陣間會唔會唔認數啊,一陣你唔認你落過單咁點算啊?邊個負責?」跟住仲話「嗱我依加唔係話你,我係提下你啫,唔好話我話你呀吓!」我屋企人聽完之後好唔服,點解晨早流流要比人鬧?好心好氣啲講唔得咩?跟住到左野食嚟個陣,佢嚟左兩碟相同嘅點心,咁我地咪同佢講嚟多左,呢碟應該唔係我地嘅,跟住嗰個待應堅持話「我唔理你地啊,總之電腦就係咁顯示嘅,我地同事就唔會搞錯呢啲野嘅,係你地畫多左咋嘛?」到左比錢個陣,我屋企人同收銀嗰個服務員講返呢件事,跟住個收銀員又講返一樣嘅說話,又話「係你地自己畫錯炸,總之我地就冇得退錢咖啦!」飲個早茶都受咁多氣,一句講哂:冇下次!
飲個早茶都受咁多氣,一句講哂:冇下次!
2016-07-14 1910 瀏覽
睇圖吧,豐富蛋白質呀粥不熱,仲送小動物。叫侍應換,距話唔關距事,要搵部長,叫距call又五分鐘都無人來,咪唯有講,五分鐘內不處理,我就call1823叫食環,才有人來。
睇圖吧,豐富蛋白質呀

柴魚花生粥
2016-06-15 1800 瀏覽
今日同朋友去飲菜!開頭腍住去舊個間飲茶!但係原來轉咗新酒樓!叫經典厨房~係福苑集團既!裝修好似唔錯!幾光猛!座位同座位之間佢離有空間!仕應態度麻麻!我去到時候要等!佢問我搭枱或不搭枱!她又話搭枱可以即刻有位!但她誤會了我意思!就俾咗張不搭枱俾我!我見朋友未嚟!就算啦!點知有人遲嚟入座先!?我問佢,她就話佢係搭枱!????兩個人坐四個位?!打尖?屬客!?結果我哋足知可以坐低叫野食,燒賣賣相最吸引,d 蝦雖然係淡水蝦,但大大隻,d 肉有彈性,味道唔錯!個鹹水角個皮煙煙韌韌,唔錯,但係裡面肉碎很少!無乜香料,我推測有一小粒洋葱!真係可憐!另外,叫咗一隻18蚊乳鴿~隻鴿好似係飢荒既地方嚟!?瘦瘦削削!但係味道都可以!
裝修好似唔錯!幾光猛!座位同座位之間佢離有空間!

2016-04-22 1819 瀏覽
今晚我們去咗長沙灣元州商場嘅「經典廚房」食晚飯!我們叫咗姬松茸燉龍躉頭骨湯、經典掛爐燒鵝、南瓜牛柳粒、青檸泰汁煎龍躉扒同龍鳳配孖寶:宮廷貴妃鷄「半隻」同棗茸碎蒸龍躉「例」!陳皮紅豆沙同原味紅棗糕!姬松茸燉龍躉頭骨湯嘅湯料非常足料豐富,味道相當香甜濃郁!經典掛爐燒鵝係新鮮燒起,所以鵝皮極之香脆,肉質非常嫩滑同多汁!南瓜牛柳粒嘅牛柳粒肉質相當鬆軟嫩滑,南瓜嘅味道亦好香甜!青檸泰汁煎龍躉扒嘅外層炸得非常金黃香脆,入面嘅肉質超鮮甜嫩滑,醬汁嘅味道酸酸甜甜極之惹味醒胃!係本人嘅必食推介!龍鳳配孖寶:宮廷貴妃鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,唔會有「嚡」嘅感覺!棗茸碎蒸龍躉「例」嘅肉質非常鮮甜彈牙,餐牌寫係例牌,但份量相當十足!原味紅棗糕嘅糕質超煙煙韌韌,紅棗嘅味道好香甜濃郁!
今晚我們去咗長沙灣元州商場嘅「經典廚房」食晚飯!
同龍鳳配孖寶:宮廷貴妃鷄「半隻」同棗茸碎蒸龍躉「例」!
南瓜牛柳粒嘅牛柳粒肉質相當鬆軟嫩滑,南瓜嘅味道亦好香甜!
醬汁嘅味道酸酸甜甜極之惹味醒胃!係本人嘅必食推介!
龍鳳配孖寶:宮廷貴妃鷄「半隻」嘅肉質好軟滑,
唔會有「嚡」嘅感覺!棗茸碎蒸龍躉「例」嘅肉質非常鮮甜彈牙,
餐牌寫係例牌,但份量相當十足!
原味紅棗糕嘅糕質超煙煙韌韌,紅棗嘅味道好香甜濃郁!
姬松茸燉龍躉頭骨湯
宮廷貴妃鷄「半隻」
經典掛爐燒鵝
南瓜牛柳粒
棗茸碎蒸龍躉「例」
陳皮紅豆沙
原味紅棗糕
2016-04-02
姬松茸燉龍躉頭骨湯
宮廷貴妃鷄「半隻」
經典掛爐燒鵝
南瓜牛柳粒
棗茸碎蒸龍躉「例」
陳皮紅豆沙
原味紅棗糕