2022-06-18 186 瀏覽
長假期前夕約咗朋友出嚟食宵夜傾吓計,佢揀咗呢間位於長沙灣嘅居酒屋,主打串燒小食,開業時間雖然唔長,但評價似乎唔錯。食物選擇豐富,除咗大路嘅串燒,仲有一啲比較花功夫嘅小食,價錢合理。除咗點菜紙上面嘅選擇之外,仲有幾款精選推介,全部都非常吸引。點好串燒之後店員為我哋送上小驚喜——鱈魚棒,即使係贈送嘅,質素都非常高,入口香脆鮮味,係完美嘅佐酒小食!磯煮鮑魚一客有兩隻,尺寸唔細,煮得非常入味,鮑魚口感彈牙,連配搭嘅白蘿蔔都非常鮮甜入味,整體感覺清新開胃。虎蝦係jumbo size,一客兩件,非常新鮮,入口彈牙鮮味,非常推薦!魷魚鬚同樣新鮮彈牙,抹上醬汁再燒,香口惹味,亦係令人想encore嘅一道。雞中翼開邊燒,表皮香脆肉質又唔會太乾,唧少少檸檬汁已經非常香口。牛肋肉入口juicy,肉質香軟唔韌,牛味香濃,配搭香濃嘅醬汁味道非常夾。串燒雞潤係第一次食,又香又軟,口感濕潤,完全改變我哋對雞潤唧舊觀。新鮮秋葵掃上醬汁再燒,味道帶點微辣,口感清爽,一試難忘。燒菠蘿外表平平無奇,入口非常有驚喜,既香甜又多汁,口感順滑冇渣,質素非常高!一直認為串燒係好考心機嘅食物,除咗食材質素要好,更重要嘅係製作者嘅心思

鱈魚棒

磯煮鮑魚

鹽燒虎蝦(2隻)

汁燒魷魚鬚

開邊燒雞中翼

汁燒牛肋肉

汁燒雞潤

燒秋葵

新鮮秋葵掃上醬汁再燒,味道帶點微辣,口感清爽,一試難忘。
燒菠蘿
一直認為串燒係好考心機嘅食物,除咗食材質素要好,更重要嘅係製作者嘅心思,今晚完全感受到小店對食物製作嘅用心,地點亦方便就腳,難得搵到間質素咁高嘅串燒小店,相信會成為常客。

$148 (宵夜)
鱈魚棒
磯煮鮑魚
鹽燒虎蝦(2隻)
汁燒魷魚鬚
開邊燒雞中翼
汁燒牛肋肉
汁燒雞潤
燒秋葵
2022-06-11 43 瀏覽
長沙灣都算多串燒店,今日同朋友來試吓呢間,店內裝修以柔和木色為主,隔局好岩吹水談心,食物款式多,重可以自選辣道,唔夠飽重可以叫炒烏冬,亦有日本清酒同生啤供應,同埋最緊要性價比高👍🏻鍾意食串燒嘅朋友記得來試吓❤️☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎☺︎︎魚乾脆片☞︎ 呢個係送嘅小食,暖暖地,點埋沙律醬食,超香脆磯煮鮑魚☞︎ 鮑魚彈牙有咬口,會切成三小舊,伴碟嘅蘿蔔醃得超入味好食汁燒牛肋肉☞︎ 肉質辣滑,入口勁多肉汁,送酒一流燒黑豚肉☞︎ 呢個必點👍🏻入口軟淋,肥瘦比例剛好,一啲肥膩感都冇燒秋葵同萵筍☞︎ 新鮮爽脆,唔會燒到乾晒,萵筍重要無渣開邊燒雞翼☞︎ 外皮香脆多汁,噤樣開邊燒,我地都食得好方便鹽燒虎蝦☞︎ 大大隻,肉質彈牙汁燒雞潤☞︎ 呢個比較特別,唔係間間串燒店都有做,師父技術好好,燒出嚟一啲都唔腥同唔靭飲品☞︎ 我地叫左津路同王老吉

魚乾脆片☞︎ 呢個係送嘅小食,暖暖地,點埋沙律醬食,超香脆

汁燒牛肋肉☞︎ 肉質辣滑,入口勁多肉汁,送酒一流

燒秋葵同萵筍☞︎ 新鮮爽脆,唔會燒到乾晒,萵筍重要無渣

開邊燒雞翼☞︎ 外皮香脆多汁,噤樣開邊燒,我地都食得好方便

鹽燒虎蝦☞︎ 大大隻,肉質彈牙

飲品☞︎ 我地叫左津路同王老吉

2022-06-11
  • 燒黑豚肉
路過長沙灣見到一間串燒小店,因為天氣好熱又想飲杯野,見到有串燒加啤酒,就直接入座 。 小店以簡單裝修為主,深啡色木座位,只有3-4張細枱,天花有日本風的小掛燈,牆上貼了不少清酒的酒標貼紙,整體給人和風感覺。 餐牌上選擇很多,除了常見的日式串燒,也有海鮮類和炸物小食,所有食物即點即燒,唔收加一,店員一落單送小食鱈魚乾一碟,食住等串燒,而串燒可以揀大、中、小、走辣🔥🔥🔥 =清酒煮蜆🍲$88=特別推介!清酒味湯底特別清甜,加入磨菇去熬出鮮味🍄重點是新冇沙,蜆肉肥美。 =蒜蓉燒生蠔🦪$50/2隻=香蒜夠足料,調味濃郁而又帶出生蠔的鮮味,而生蠔都正常size,50蚊有2隻,性價比高。 =燒油甘魚鮫 $128=值得一試😋外表魚皮香脆,魚肉嫩滑,蘸上柚子醬油,相當滋味。 =汁燒牛肋肉 $32=🙈牛串選擇比較少,只有三款揀,汁燒牛肋肉入口juicy,燒得脆邊,肉質夠嫩。 =燒牛舌心 $38=牛舌控必食!燒得金黃色的外表,選用牛舌心,咬落去口感唔會韌,外脆內嫩,油脂口感豐富。 =邪惡燒雞皮 $16=送酒必點,燒得脆皮,口感香口又不算太油膩,抵食。=開邊燒雞中翼 $25=食串燒必叫的燒雞翼,沒有令人失望,

=清酒煮蜆🍲$88=

=蒜蓉燒生蠔🦪$50/2隻=

=燒油甘魚鮫 $128=
值得一試😋外表魚皮香脆,魚肉嫩滑,蘸上柚子醬油,相當滋味。

=汁燒牛肋肉 $32=

=燒牛舌心 $38=

=邪惡燒雞皮 $16=
送酒必點,燒得脆皮,口感香口又不算太油膩,
抵食。

=開邊燒雞中翼 $25=
食串燒必叫的燒雞翼,沒有令人失望,燒得外脆內軟,性價比高,加上輕輕調味已經很惹味。

=阿波美雞尾 $28=
雞皮燒得脆口,雞肉嫩滑,由於雞尾位置更加肥美口感,串燒類必食。

=翠玉瓜 $12=
食完一輪肉類串燒,少少蔬菜類順便去膩,翠玉瓜同樣燒得金黃外表,食落唔乾身。

=Suntory三德利啤酒🍻 $58/杯=
日式串燒配suntory啤酒,越來越常見,而今次餐廳定價唔算高,而且做緊買三送一,可以放心暢飲。
  • 清酒煮蜆
2022-06-03 16 瀏覽
今次嚟到長沙灣一間日式居酒屋,一坐底就送咗燒鱈魚片作為小食,點沙律醬食幾開胃,而且會提供熱茶,所有串燒可以有唔同辣度選擇,我哋揀咗小辣😆燒牛舌心好厚身 而且肉質軟腍燒白鱔魚皮燒得香脆 咬落去煙靭 裏面肉質鮮嫩 燒雞心好入味 完全唔會覺得腥同韌 香脆爽口燒雞翼開咗邊嘅雞翼方便食 外皮燒得好香脆 雞肉嫩滑 好juicy燒雞軟骨燒得香脆有咬口 滲出油香燒魷魚鬚口感爽口彈牙燒黑豚腩食落去充滿油脂香🤤 肥瘦均勻 入口即溶 完全大滿足燒秋葵同萵筍爽脆清甜蔬菜完全唔會燒到好乾 仲keep到水分阿波味雞尾油香豐富 外脆內軟食串燒點可以冇啤酒🍻 所以都嗌咗黑啤配串燒,串燒食物選擇多,分別有雞、牛、豬、羊、海鮮、蔬菜,價錢亦都好親民,呢間小店地方唔大,但係好有誠意,而且好有水準,老闆同老闆娘都好有心同熱情,完全感受到一種人情味,值得再來🤤

燒牛舌心

蔬菜完全唔會燒到好乾 仲keep到水分

阿波味雞尾
油香豐富 外脆內軟

2022-05-30 21 瀏覽
長沙灣附近有一間居酒屋裝潢很有日本風串燒價錢很親民,而且即叫即燒等待過程,奉上一碟烤鱈魚片薄脆點著沙律醬食很滋味不經不覺就食左一碟燒牛舌心口感香軟,甚有口感。燒黑豚腩肥瘦適中,肉質鬆軟,脂肪層層分佈燒雞心很爽口,燒至香脆,亦有口感開邊燒雞中翼,方便食用,外皮香脆,肉質嫩滑燒白鱔勁香油脂,魚肉香軟,外皮有點煙韌,甚有咬口,軟骨都容易拔掉汁燒魷魚鬚,燒汁甜甜地,魷魚切成半,口感彈牙燒蒿荀水份高,食落爽口多汁,很解肉膩燒秋葵很爽口,灑上鹽花,很清新,而且很嫩口蒜蓉燒扇貝,勁滿蒜蓉,扇貝大粒鮮甜,一齊起提升鮮味
長沙灣附近有一間居酒屋
裝潢很有日本風
串燒價錢很親民,而且即叫即燒

等待過程,奉上一碟烤鱈魚片薄脆
點著沙律醬食很滋味
不經不覺就食左一碟

燒牛舌心口感香軟,甚有口感。
燒黑豚腩肥瘦適中,肉質鬆軟,脂肪層層分佈
燒雞心很爽口,燒至香脆,亦有口感
開邊燒雞中翼,方便食用,外皮香脆,肉質嫩滑

汁燒魷魚鬚,燒汁甜甜地,魷魚切成半,口感彈牙
燒蒿荀水份高,食落爽口多汁,很解肉膩
燒秋葵很爽口,灑上鹽花,很清新,而且很嫩口
蒜蓉燒扇貝,勁滿蒜蓉,扇貝大粒鮮甜,一齊起提升鮮味

#串燒禾最愛 #長沙灣美食停左無食幾日,又出嚟覓食🤣朋友推介專登殊過黎食,Total叫左13樣野,由於串燒對黑洞既保姆黎講,真係攝下牙罅咁大把,已經叫定多個 #牛肉稻亭烏冬俾佢。呢間舖頭既串燒係好有水準,特別係佢個燒白鱔,整到完美演繹咩叫做外脆内軟, 魚皮脆卜卜,裡面啲肉係好新鮮個種嫩口,雖然價錢有少少貴,但值得推薦既😋仲嗌左 #燒黑豚腩,呢個真係好有驚喜,食落去唔會鞋颯颯,油脂分布好平均,咬落去係岩岩好。特別要講係 #阿波美雞尾,姐係咩?就係經老闆推薦既日本黎既雞蘿PAT,#人生第一次食patpat 出面勁少地方有,所以試下,食落似雞皮,又無想像中咁難接受🤣食食下同老闆吹左個水,先知餐廳係上年10月先開,之後就疫情停左,仲係守業階段,希望大家經過都去幫襯下,留住有質素既串燒小店啦🥺
#串燒禾最愛 #長沙灣美食
停左無食幾日,又出嚟覓食🤣

2022-05-27 22 瀏覽
維の味居酒屋 🏮呢期食串燒食上隱🍢,今日就去左試長沙灣呢間居酒屋,地鐵站行過去都係5分鐘 好方便!!一入到去,環境好日式,雖然地方唔算好大,但老闆同老闆娘都好熱情 又熱誠,好有歸屬感~☺️一坐底冇幾耐,老闆娘話請我地食鱈魚棒,係愛呀❤️仲要好脆好好味,配埋我最愛既沙律醬,簡直係將成件事昇華👍🏼嗌左好多唔同種類串燒…牛舌心、蒜蓉燒扇貝、雞芯、開邊雞中翼、金菇肥牛卷、燒汁魷魚鬚、燒黑豚腩、明太子雞翼、萵筍…🍢全部都可以揀辣度,我揀左小辣!🌶有幾款特別好食好想分享😍😍😍蒜蓉燒扇貝⚪️扇貝真係好出色💯上面鋪滿晒炸到黃金色既蒜蓉🧅一啖放入口慢慢咬開,成個味蕾充斥住蒜蓉同埋扇貝既交集~太感動!可以食到咁出色既蒜蓉燒扇貝🥹明太子雞翼🍗去左骨就係基本啦,最出色係明太子份量多,塞滿左成隻雞翼,加上揀左小辣,吊左出黎既香味好正👍🏼金菇肥牛卷🥩其實每件串燒都好夠熱度,金菇肥牛卷都唔例外,老闆即燒即上碟拎出黎,熱辣辣好好食!牛入口即溶咁,金菇掛埋d燒汁特別爽口同入味😋牛舌芯👅上菜果陣以為普通厚切牛舌,點知原來係更加少有的牛舌芯!😱一咬已經係爽脆爆汁,有咬口但不至於咬唔開,控火精準,絕對要點💯雞芯🐔現時好難有地方食到
維の味居酒屋 🏮

全部都可以揀辣度,我揀左小辣!🌶

有幾款特別好食好想分享😍😍😍

蒜蓉燒扇貝⚪️

明太子雞翼🍗

金菇肥牛卷🥩

牛舌芯👅

雞芯🐔
現時好難有地方食到,呢間唔止有,仲要好味😋,雞芯一向缺點都係腥同韌,但呢間可能師傅技術好,確係唔韌👍,而且用七味粉同辣粉調味,確係香!

飲品🍹
我同朋友點左津路同波子氣水🍹另外見到有酒既menu🥃🍸🍾,可惜我唔太好酒,鍾意飲酒既朋友可以嗌黎試下!😃

仲有…老闆燒好晒比我地食之後會主動親自出黎同我地乾杯🍻問下我地對食物既味道~真係小店先會有既交流 食既唔只係食物既味道,仲食到人情味👍🏼👍🏼👍🏼好值得推介!💯💯💯

維の味居酒屋 (長沙灣)
長沙灣順寧道98號美寧中心地下A8號舖
2022-05-26
2021-12-30 48 瀏覽
在附近開完會,想吃串燒,慢慢食,輕鬆下。這裏麻雀雖小,五臟俱全。老闆親切有禮,小小店舖感受到滿滿人情味。坐低不久,便送上魚干脆片作小食。 燒熱後,特別香脆。左起,燒雞腎,牛舌尖,明太子雞翼牛舌大塊,超淋又入味👍無骨,外層燒到香脆,內帶少少鹹的明太子虎皮尖椒,燒到香脆,微辣燒菠蘿,熱熱地,又甜甜酸酸,幾開胃雞髀菇,菇香又新鮮食到後面,越來越有驚喜小甜蕃薯,豚肉韭菜捲豚肉韭菜捲都係第一次食。豬肉油脂較多,口感飽滿,配上爽香的韭菜。好夾。蒜蓉燒生蠔生蠔新鮮,配鮮蒜蓉,冇得輸。燒鯖魚鯖魚為壓軸,啖啖肉,魚味濃。
在附近開完會,想吃串燒,慢慢食,輕鬆下。
這裏麻雀雖小,五臟俱全。

老闆親切有禮,小小店舖感受到滿滿人情味。

坐低不久,便送上魚干脆片作小食。 燒熱後,特別香脆。

左起,燒雞腎,牛舌尖,明太子雞翼

牛舌大塊,超淋又入味👍

無骨,外層燒到香脆,內帶少少鹹的明太子

虎皮尖椒,燒到香脆,微辣

燒菠蘿,熱熱地,又甜甜酸酸,幾開胃

雞髀菇,菇香又新鮮

食到後面,越來越有驚喜

小甜蕃薯,豚肉韭菜捲

蒜蓉燒生蠔
生蠔新鮮,配鮮蒜蓉,冇得輸。

燒鯖魚
鯖魚為壓軸,啖啖肉,魚味濃。
  • 燒菠蘿
  • 虎皮尖椒
  • 明太子雞翼
  • 豚肉韭菜捲
  • 汁燒牛舌尖
  • 燒鯖魚
  • 蒜蓉燒生蠔
2021-12-23 75 瀏覽
同事話呢度開咗間新嘅串燒店, 招呼唔錯, 今日特登同朋友嚟幫襯下鋪仔唔係好大,不過幾乾淨企理,睇完佢啲menu同drink list,都有好多選擇我哋落咗一堆order, 跟住佢就開始即刻燒畀我哋由頭至尾,順序係燒日式玉子,跟住係汁燒雞肉,最後嗰兩粒係燒芝士年糕,先講燒日式玉子,好有蛋香, 燒到個外皮脆脆地,好食跟住係汁燒雞肉, 啲雞肉燒完都仲係好嫩滑, 配埋啲燒汁一流最後係燒芝士年糕, 外脆內軟, 燒完之後裏面個芝士年糕煙煙靭靭, 有少少拉絲跟住係金菇肥牛卷, 搽咗少少燒汁, 肥牛唔會過熟, 配埋啲金菇好夾跟住係鹽燒多春魚同吉列蝦, 鹽燒多春魚燒到外皮好香好脆, 啲魚卵趣卜卜,口感好正吉列蝦炸到脆卜卜, 大大隻啖啖肉, 而且炸得一啲都唔油膩跟住係錫紙焗牛油金菇, 未拆開個錫紙袋已經聞到好香嘅牛油香味, 一拆開個錫紙袋啲香味即刻衝埋黎,份量ok,幾抵食必食蒜蓉豆卜, 勁好食, 燒到好香, 個豆卜又脆脆地, 蒜蓉勁入味燒雞脾菇,搽咗少少燒汁好惹味蒜蓉燒扇貝, 好大隻, 燒到好香,入面仲有汁最後係燒菠蘿, 燒完一啲都唔乾身,仲有汁彈出嚟, 而且啲菠蘿好甜, 又juicy, 必食呢間小店招呼

鋪仔唔係好大,不過幾乾淨企理,
睇完佢啲menu同drink list,
都有好多選擇

我哋落咗一堆order, 跟住佢就開始即刻燒畀我哋

燒日式玉子&汁燒雞肉&燒芝士年糕

先講燒日式玉子,好有蛋香, 燒到個外皮脆脆地,好食

跟住係汁燒雞肉, 啲雞肉燒完都仲係好嫩滑, 配埋啲燒汁一流

燒芝士年糕

金菇肥牛卷

鹽燒多春魚&吉列蝦

跟住係鹽燒多春魚同吉列蝦,
鹽燒多春魚

鹽燒多春魚燒到外皮好香好脆, 啲魚卵趣卜卜,口感好正

吉列蝦

吉列蝦炸到脆卜卜, 大大隻啖啖肉, 而且炸得一啲都唔油膩

蒜蓉豆卜

雞脾菇
燒雞脾菇,搽咗少少燒汁好惹味
蒜蓉燒扇貝
蒜蓉燒扇貝, 好大隻, 燒到好香,入面仲有汁

燒菠蘿
最後係燒菠蘿, 燒完一啲都唔乾身,
仲有汁彈出嚟, 而且啲菠蘿好甜, 又juicy, 必食

呢間小店招呼好好,一定會再幫襯
鱈魚乾
雞脾菇
蒜蓉燒扇貝
鱈魚乾
2021-12-18 52 瀏覽
今晚同好友食串燒,新店開張即試試款式種類都好多🥰🥰🥰鱈魚片。香口香脆即刻再點了啤酒🍻。正呀喂支豆熱熱地加上小小海鹽,粒粒爆滿。好好味燒冬菇。價錢合理。加入燒汁,不覺不覺又吃清翠肉瓜,又係燒烤精選,爽翠一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛舌,比較肥厚。口感非常,😃😃牛舌占,係位。比較簿身。但彈牙,我比較愛吃雞軟骨,不用多講。雞軟骨位好咬口。師傅好多心機放落去燒波羅。好酸又甜。堅好味燒扇貝。新鮮吃出來都吃得出。鮮味無比。蒜蓉味香口。配搭一流整體不錯。價錢合理。師傅好比機燒但真心會再去
今晚同好友食串燒,新店開張即試試
款式種類都好多🥰🥰🥰
鱈魚片。香口香脆即刻再點了啤酒🍻。正呀喂
支豆熱熱地加上小小海鹽,粒粒爆滿。好好味
燒冬菇。價錢合理。加入燒汁,不覺不覺又吃清
翠肉瓜,又係燒烤精選,爽翠一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
雞軟骨,不用多講。雞軟骨位好咬口。師傅好多心機放落去
燒波羅。好酸又甜。堅好味
燒扇貝。新鮮吃出來都吃得出。鮮味無比。蒜蓉味香口。配搭一流
整體不錯。價錢合理。師傅好比機燒但真心會再去
呢晚又回到最初的起點… 3年前黎過同一位置嘅食店!3年後已變成了一間日式串燒店· 維の味居酒屋以日式串燒店來講,價格都幾親民!唯鋪位太細,所以食物選項唔算多。眼見其他食客就必定叫啤酒暢飲一番,我無選擇啤酒就選了王老吉 $10由於即叫即燒關係,真係需要靜待,店家都好識做,先送上烤鱈魚片脆脆食住先!當第一串上桌,期後食物都一串一串紛紛上桌!所有串燒調味都非常惹味,即燒亦熱辣辣!燒黑豚腩 $22 外層燒得脆脆,肥膏口感爽彈,調味夠熱辣辣,唔會覺得好肥膩!玉子燒 $14 厚厚一條好抵食,調味甜甜!豚肉韭菜卷 $20 豚肉燒得焦脆,包裹韭菜解肉膩又juicy!開邊燒雞中翼 $22有2隻,燒到雞皮薄脆通透, 調味比鹽燒係有層次味道!燒雞全翼同樣燒得好好!燒牛舌心 $38有3件,口感爽脆夠惹味燒芝士年糕 $18/粒店家細心地將年糕分半,軟糯煙韌、芝味無比!蒜蓉原條茄子$35 蒜味十足~兩人食左二百左右都還可以!
呢晚又回到最初的起點…

以日式串燒店來講,價格都幾親民!
唯鋪位太細,所以食物選項唔算多。

由於即叫即燒關係,真係需要靜待,

所有串燒調味都非常惹味,即燒亦熱辣辣!

燒黑豚腩 $22
外層燒得脆脆,肥膏口感爽彈,調味夠熱辣辣,唔會覺得好肥膩!

玉子燒 $14 厚厚一條好抵食,調味甜甜!

豚肉韭菜卷 $20
豚肉燒得焦脆,包裹韭菜解肉膩又juicy!

開邊燒雞中翼 $22
有2隻,燒到雞皮薄脆通透, 調味比鹽燒係有層次味道!

燒雞全翼同樣燒得好好!

燒牛舌心 $38
有3件,口感爽脆夠惹味

燒芝士年糕 $18/粒
店家細心地將年糕分半,軟糯煙韌、芝味無比!

蒜蓉原條茄子$35 蒜味十足~

兩人食左二百左右都還可以!
2021-12-15
2021-12-10 34 瀏覽
同朋友傾偈最好地方就是去居酒屋🏮,食下串燒,飲下野🥂,一樂也🤩 這間店細細地,有親民感覺🤓「燒銀雪魚干」熱熱地好脆口,餸酒一流,重點: 老闆請架😍 (我見每台都會送架)「燒全翼」燒至金黃色,大大隻,好正呀🤩「燒翠肉瓜」不會燒至乾身,仍然有水份😋「雞泡魚干」我的最愛😍厚身!甜甜的👍🏻👍🏻「燒茄子」滿滿的蒜茸😋「燒雞軟骨」好咬口🤓👍🏻「燒黑豚腩」肥瘦均衡,好回味!有點想再來一串🤣😂🤣備註:🔺有梅酒/燒酒,但由於今日駕駛無柯打😹🔺店員nice

「燒全翼」燒至金黃色,大大隻,好正呀🤩
「燒翠肉瓜」不會燒至乾身,仍然有水份😋
「雞泡魚干」我的最愛😍厚身!甜甜的👍🏻👍🏻
「燒茄子」滿滿的蒜茸😋
「燒雞軟骨」好咬口🤓👍🏻
「燒黑豚腩」肥瘦均衡,好回味!有點想再來一串🤣😂🤣

備註:
🔺有梅酒/燒酒,但由於今日駕駛無柯打😹
🔺店員nice
2021-12-09 123 瀏覽
在長沙灣工作後跟同事走過順寧道公司旁,看見一間黑色裝修的日式小店,便進店試試!這間維の味居酒屋,主打串燒及鍋物為主,餐牌上選擇很多,各式串燒如雞、牛、豬、羊、海鮮、蔬菜等,十分吸引,因小店是家庭式經營,店內座位不多,裝潢很傳統地道。前菜,鳕魚棒燒得香脆可口,配上沙律醬更滋味!吃串燒怎可沒有冰凍可樂呢!馬上來一罐!燒芝士年糕,外脆內軟,芝士味香濃!串燒汁燒牛舌尖,牛舌燒得十分出色,一串三大件,外層燒至微焦,肉厚有咬口!芝麻雞翼是我的最愛之一,外皮燒得金黃香脆,雞肉嫰滑保留到肉汁,是居酒屋必點之選!鹽燒多春魚,有三條,外皮微焦,金黃色的魚皮,外脆,內裡魚肉質地爽滑!翠玉瓜,表面燒得乾身,翠肉瓜脆口,吃下去裏面是保留了滿滿的水份,翠肉瓜的鮮味很突出!燒秋葵,口感爽脆!燒韮菜,盡吸醬汁燒不會太乾身,十分惹味!燒萵筍,爽脆的口感,十分清甜!錫紙焗牛油金菇,蒜味及牛油味香濃,金菇焗得很爽口彈牙!雜菇蜆肉稻庭烏冬,份量大碗,湯底鮮甜,不會有油膩感,雜菇蜆肉份量多,稻庭烏冬口感爽滑,推介!整體來說,這餐廳食物水準及性價比高,價錢非常平民,店員更態度和善,十分感受到人情味的小店!

前菜,鳕魚棒燒得香脆可口,配上沙律醬更滋味!
吃串燒怎可沒有冰凍可樂呢!馬上來一罐!

燒芝士年糕,外脆內軟,芝士味香濃!

燒秋葵,口感爽脆!
燒韮菜,盡吸醬汁燒不會太乾身,十分惹味!

燒萵筍,爽脆的口感,十分清甜!

錫紙焗牛油金菇,蒜味及牛油味香濃,金菇焗得很爽口彈牙!

2021-12-06
  • 鳕魚棒
  • 芝士年糕
  • 汁燒牛舌尖
  • 芝麻雞翼
  • 鹽燒多春魚
  • 翠玉瓜
2021-12-01 60 瀏覽
需要先分享高質定義,所有食物即燒, 由生轉熟,並不是加熱, 火侯控制剛好。還有其他燒烤店舖一般不會給你熱茶,小店非常慷慨,十分欣賞。小店座位不多,吃的都是風味 ,燒烤款式很多,而且有不同辣度選擇。每一串燒上枱,都會有不同的醬汁配搭,味道剛好,吃完不會口渴。我初選小辣,控制很好,可以下次選中辣。以翠玉瓜為例,那個醬汁和辣超配,好味,外皮不乾,燒得很有水準。菠蘿,我好喜歡菠蘿,厚切,太美好。新奇地方是吃完串燒沒有喉乾舌燥及一頭油煙味,好讚。一間值得再訪的店。汁燒牛舌尖 18 (好大串,哈哈)汁燒牛肋肉 28 (醬汁好配合)燒牛舌心 38 (嫰,不是太飽,會encore)豚肉韭菜卷 20 (新奇喔,特別,外脆)燒芝士年糕 18 (真流心)翠玉瓜 12 (配辣,好味)燒菠蘿 16 (愛)小甜蕃薯 15 (甜的)蒜蓉燒原條茄子 35 (正)香草黑豚腸 35/3條 (正)麒麟一番榨啤酒 58 (買三送一)

還有其他燒烤店舖一般不會給你熱茶,小店非常慷慨,十分欣賞。

菠蘿,我好喜歡菠蘿,厚切,太美好。

新奇地方是吃完串燒沒有喉乾舌燥及一頭油煙味,好讚。

一間值得再訪的店。

汁燒牛舌尖 18 (好大串,哈哈)
汁燒牛肋肉 28 (醬汁好配合)
燒牛舌心 38 (嫰,不是太飽,會encore)
豚肉韭菜卷 20 (新奇喔,特別,外脆)
燒芝士年糕 18 (真流心)
翠玉瓜 12 (配辣,好味)
燒菠蘿 16 (愛)
小甜蕃薯 15 (甜的)
蒜蓉燒原條茄子 35 (正)
香草黑豚腸 35/3條 (正)
麒麟一番榨啤酒 58 (買三送一)
2021-12-01 23 瀏覽
約朋友去食串燒。依間串燒店好有日式小店feel,播著靜音樂,三五知己食住野傾下計,好輕鬆既環境。 店員送上燒鱈魚片,脆卜卜。可以食住等串燒。 先送上大木碟,放了檸檬,薑片,鹽。可以自己調味。燒好串燒,店員再將佢放上木碟。叫左好多串燒,款式多,價錢仲幾抵。牛舌尖。好厚,啖啖肉 黑豚腩。燒肉既味道,外邊燒到好香。帶點肉,唔會全部肥膏,又有油脂香 多春魚。燒到乾身,可以成條食 開邊雞翼。開左邊,可以有大面積接觸到火,令到外皮更脆 點左幾款燒蔬菜。韭菜冬菇秋葵烤香左,入面仲有汁,好甜 雞軟骨金菇肥牛卷。金菇爽口質感,配肥牛最夾 豚肉韭菜卷。韭菜好甜爽口,咬落去仲帶點肉汁 燒菠蘿。切好大大塊,燒過特別甜蒜蓉燒原條茄子。超大條,鋪滿蒜泥,幾濃味
約朋友去食串燒。依間串燒店好有日式小店feel,播著靜音樂
,三五知己食住野傾下計,好輕鬆既環境。

店員送上燒鱈魚片,脆卜卜。可以食住等串燒。

叫左好多串燒,款式多,價錢仲幾抵。

牛舌尖。好厚,啖啖肉

多春魚。燒到乾身,可以成條食

開邊雞翼。開左邊,可以有大面積接觸到火,令到外皮更脆

點左幾款燒蔬菜。
韭菜
冬菇
秋葵烤香左,入面仲有汁,好甜

雞軟骨

金菇肥牛卷。金菇爽口質感,配肥牛最夾

豚肉韭菜卷。韭菜好甜爽口,咬落去仲帶點肉汁

燒菠蘿。切好大大塊,燒過特別甜

蒜蓉燒原條茄子。超大條,鋪滿蒜泥,幾濃味

• 豚肉韭菜卷
  • 燒黑豚腩