2019-01-17 173 瀏覽
平靚正lunch一行六人相約在銅鑼灣食午餐我們一行六人大部份都在中環工作,但奈何中環午餐實在太貴,餐餐都要$100以上,食個茶餐廳都貴過人,唯有走去銅鑼灣食個平lunch叫左個$58的經典牛肉漢堡,個漢堡好足料,牛肉好厚,有口感同埋好juicy,中間仲夾埋菠蘿片(超加分)令到成個漢堡多左一種酸甜的口味。仲有蕃茄(蕃茄略嫌有少少唔夠新鮮) 。另外個餐仲跟埋薯條同埋沙拉,本來仲有得免費送茉莉花茶,但因為我見openrice 好多人盛讚個signature 烤布蕾波波茶(跟餐需另加$29),暫時放棄我嘅減肥計劃,叫咗烤布蕾波波茶,果然冇令我失望,黑糖味十分濃郁,珍珠煮的時間剛剛好,非常有口感,另外奶味也很重,烤布蕾波波茶真的很值得推薦。午餐盛惠$87
平靚正lunch
一行六人相約在銅鑼灣食午餐

午餐盛惠$87
2019-01-17
  • 烤布蕾波波茶
好傷心 去到先知道佢地整梳乎厘pancake部機壞左 無得試😭 所以只好試番佢地既烤布蕾波波茶😂拎上手珍珠暖暖的 黑糖掛杯好靚 先試左佢地既芝士奶蓋 微烤過後更香 奶蓋好厚好香濃 再試埋珍珠 黑糖味幾好 口感煙韌彈牙 鐘意佢地唔會好多冰 飲到尾都好好飲😋😋

2019-01-01 182 瀏覽
好飲好飲好好飲!💕💕💕💕💕一直睇到相就已經好想試 今日終於有機會試!💕💕完全冇失望!先講賣相 同圖片睇嘅一模一樣 好吸精好吸引好靚!虎紋做得好出色!打卡絕對一流!再講味道 真係完成冇失望!同想像中一樣咁正!!🤤🤤先搖勻飲 一飲覺得好厚嘅奶味 黑糖又唔會太甜 再加埋上層咸咸嘅奶蓋 真係超正!另外珍珠又好煙靭 絕對啱哂煙靭控!價錢絕對物有所值 $34 以又有奶蓋又係黑糖絕對係好抵好抵 完全搵唔到唔飲嘅理由 必回頭之選
好飲好飲好好飲!💕💕💕💕💕
一直睇到相就已經好想試 今日終於有機會試!💕💕完全冇失望!
2018-12-08 312 瀏覽
烤布蕾波波茶($35)奶蓋杰身,有香醇既奶味,又有芝士既鹹香,甚至比喜茶既奶蓋有過之而無不及!黑糖味好岀,同香濃既鮮奶相得益彰,而黑糖珍珠都好岀色,非常煙韌,而且有炒過既黑糖焦香味🤤係一杯完美既黑糖珍奶!不過呢杯野都幾膩幾甜下,建議大家叫半糖。鮮奶靜岡波波抹茶($35)飲品面頭潵上抹茶粉,但成杯野係0抹茶味😂係黑糖珍奶既味道😂美好水果四季春($42)重百香果味的水果茶,味道清新唔會太甜,after-taste會有茶既甘香。除左飲品,仲有正餐:意粉、risotto、沙律、burger、小食同souffle pancake(其實一心黎食pancake點知又冇😭),味道唔錯價錢唔貴,值得encore的餐廳😃
烤布蕾波波茶($35)

鮮奶靜岡波波抹茶($35)
飲品面頭潵上抹茶粉,但成杯野係0抹茶味😂係黑糖珍奶既味道😂

美好水果四季春($42)

見網評對新開業嘅台式飲品店 {{ 美好年代 }} 好似唔錯。又不斷推介佢地嘅黑糖波波(即係黑糖珍珠) 。今日經過就買杯試番。Foodamin唔飲奶但好鍾意茶品。就試下佢地推薦嘅純茶系列 {{ 純紅玉 }} (即係紅茶) 。餐牌上亦都建議呢款飲品加黑糖波波。咁就加埋試下啦。一拎到杯野飲。見到茶嘅色水又濃又澀咁經已心知不妙。但做人又唔能夠以貌取人嘅。搖勻d黑糖波波飲啖先。一飲。。。。。即刻問點解可以咁難飲。。。。紅茶好似涼茶咁嘅味。。。。D黑糖波波口感ok但甜到一個極點。。。。。。完全浪費左foodamin飲珍珠野嘅quota。。。。。。。一點也不美好。。。。中哂伏系列。。。

晚飯過後🍽,總會想要一點甜品吧😁,加上在這區有多間台式飲品店🇹🇼,這是個難以抵抗的誘惑吧😈。根據電話程式顯示📲,在附近有一家新來的台灣過江龍🐉,本著嚐新的心態🤨,馬上向著那方向進發💪🏽。台式飲品店位置有點隱蔽📍,遠距離有點難發現🧐。🔹黑糖波波茶🖤最簡單的🤔,一般都最能嚐到店家的質素吧😏。黑糖香味跟附近兩家一樣🤓,也是欠奉的😢;入口尚算幼滑🍼,但不會讓人有驚艷的感覺💔;還好珍珠口感蠻煙韌的👌🏽,算是力補不失吧😅。💭總結一早知道過江龍多會讓人失望😭,可能因為沒有太大的期望😒,也沒有太大的失望吧😶。

台式飲品店位置有點隱蔽📍,遠距離有點難發現🧐。

🔹黑糖波波茶🖤
黑糖波波茶
黑糖波波茶

💭總結
2018-11-18
3 分鐘 (堂食)
$29 (宵夜)
2018-11-25 175 瀏覽
平日香港想飲黑糖珍珠奶茶一定會諗起幸福堂、老虎堂之類,今日經過銅鑼灣俾人捉咗入去一間名叫美好年代店鋪,聽聞佢都係台灣過江龍,佢嘅黑糖珍珠奶茶睇落都唔錯加上竟然唔洗排隊,一於膽粗粗試試佢!!(其實係被迫買黎飲⋯)///烤布蕾波波茶- 即係黑糖珍珠加奶蓋。- 味道係好飲,同其他同類出名茶店味道差唔多。- 鮮奶本身唔夠濃。- 好多珍珠都痴埋一舊,珍珠香甜。- 奶蓋味道香濃豐厚。大家如果飲厭咗其他茶店嘅黑糖珍珠,呢間係絕對可以一試。
///
烤布蕾波波茶

- 即係黑糖珍珠加奶蓋。
- 味道係好飲,同其他同類出名茶店味道差唔多。

- 鮮奶本身唔夠濃。
- 好多珍珠都痴埋一舊,珍珠香甜。
- 奶蓋味道香濃豐厚。

大家如果飲厭咗其他茶店嘅黑糖珍珠,呢間係絕對可以一試。

2018-11-25 131 瀏覽
美好年代 (銅鑼灣) — 烤布蕾波波茶 $34聽說「美好年代」最近從台灣引入香港,打算在香港巿場分一場羹。-地鐵站F出口,經過了人氣極高的老虎堂🐯、幸堂,這店正位於人流較少的街道。-沒有預期中的人氣,只有數位客人,與老虎堂、幸福堂成強烈對比。🥺•👍面頭有厚厚一層的烤布蕾,味道像芝士奶蓋,非常Creamy,很美味!-🍼質感濃滑。-珍珠是唯一的敗筆之處。雖然珍珠質感不錯,但它們總是黏在一起,要很費力才吸到它們。而且會喝到黑糖凝結後的「黑糖絲」😩。珍珠數量不多,做不到啖啖珍珠的效果🧐。-味道和質感其實很好,唯獨是珍珠有待改善‼️• 回頭指數:8/10 (最喜歡它那厚厚的布蕾,即使喜茶、良辰吉時、花羡沐嵐也不及它)•
美好年代 (銅鑼灣) — 烤布蕾波波茶 $34

🍼質感濃滑。
味道和質感其實很好,唯獨是珍珠有待改善‼️

外賣自取
2018-11-19 137 瀏覽
一心過來食黑糖珍珠Pancake 大概8pm 來到餐廳無Book位的關係在門口都等左陣先有位但到order 時先同我地講而家試業中 加上部機壞左去到12月先有pancake供應 聽完真係大感失望在門面都沒有任何提醒話無Pancake 供應結果只好叫個烤歐蕾波波茶(含奶蓋) ($34)價錢比其他同類台式飲料貴 野飲杯邊痴笠笠 黑糖珍珠甜得過份 珍珠咬口麻麻地 面有個奶蓋咸咸地 搞混杯野飲 仍然都係好甜 唯一一樣好係杯野無冰塊係入面但真係太甜 最終都係放棄 頓時覺得浪費quota
一心過來食黑糖珍珠Pancake 大概8pm 來到餐廳
無Book位的關係在門口都等左陣先有位
但到order 時先同我地講而家試業中 加上部機壞左
去到12月先有pancake供應 聽完真係大感失望

在門面都沒有任何提醒話無Pancake 供應
結果只好叫個烤歐蕾波波茶(含奶蓋) ($34)
烤歐蕾波波茶

價錢比其他同類台式飲料貴 野飲杯邊痴笠笠
黑糖珍珠甜得過份 珍珠咬口麻麻地 面有個奶蓋咸咸地
搞混杯野飲 仍然都係好甜 唯一一樣好係杯野無冰塊係入面
但真係太甜 最終都係放棄 頓時覺得浪費quota
2018-11-16
10 分鐘 (堂食)
2018-11-15 160 瀏覽
難得黎到銅鑼灣,我呢個台灣飲料既忠實粉絲,即刻黎幫襯下美好年代,得一個人無得試下美好年代最聞名既珍珠奶茶梳乎厘班戟,唯有試下強烈推介既烤布蕾波波茶。佢個黑糖掛杯掛得好靚,上層有芝士奶蓋和炙燒黑糖,味道香甜。第一次嗌左個甜度正常的試下,有啲偏甜,怕甜的朋友可選半甜,可能會好啲。珍珠既口感啱啱好,煙煙韌韌,食落有黑糖味,唔會話煮得太耐太淋或者煮得唔夠時間太硬。我覺得淨係係黑糖珍珠同芝士奶蓋呢2者方面已經足以令我下次經過再幫襯佢,不過下次甜度方面真係要減減,可能整體既感覺會更加好!

2018-11-15
3 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 烤布雷波波茶
2018-11-14 106 瀏覽
又有新珍珠奶茶試啦!銅鑼灣又多一間珍珠奶茶,難得佢唔使排隊,唔使等,可能個location唔夠旺。今次試左佢個黑糖波波茶($29),雖然呢個價錢為銅鑼灣區都okay,但容量唔多,飲品可選半糖既甜度,又可選少冰等。一拎到手,d黑糖都做到有少少宜家流行既髒髒茶既杯邊,影完相就stir開返d黑糖,飲落啖啖黑糖味,珍珠又好有咬口,我覺得呢間都幾好飲,比起好多chain 連鎖經營既珍珠奶茶店好好多,聽講呢間係台灣野,果然台灣既黑糖珍珠奶茶係最正
2018-11-14 86 瀏覽
見到美好年代靜悄悄地開左黎香港,唔係唔去試呀🤣不過個日去到就話pancake機壞左,得野飲only😭係有啲失望既..👉🏿✨烤布蕾波波茶 Hkd 34 💸 (含奶蓋📌老實講,呢款我個人覺得不錯飲喎!上層有濃濃既厚奶蓋😍底層既珍珠除左煙un,仲食到有陣手抄既味~(煙味?燶燶地?反正我自己覺得幾特別幾好飲😍雖然飲到底係會有啲甜,一定再同人share 飲呀!唔係太膩了👉🏿✨松露可可奶蓋茶 Hkd 28 💸📌同喜茶個款差不多,不過好茶好飲啲🤣佢上面層奶蓋厚係好事黎既,不過就真係飲極都飲唔到啲可可😂同埋佢既朱古力又係甜..個人中意烤布蕾波波茶多啲🥰
見到美好年代靜悄悄地開左黎香港,唔係唔去試呀🤣
不過個日去到就話pancake機壞左,得野飲only😭
係有啲失望既..

👉🏿✨烤布蕾波波茶 Hkd 34 💸 (含奶蓋
👉🏿✨松露可可奶蓋茶 Hkd 28 💸

行行下就見到Igable 嘅台灣店美好年代黎左香港開分店啦❣️唔使飛到去台灣都有得打卡呀!😍 黑糖波波茶面頭加咗一層焦糖奶蓋🤗飲落去有黑糖味,有奶味,仲有焦糖香😍真系飲過香港🇭🇰咁多間台灣過江龍當中最好飲嘅一間👍👍(飲品同幸福堂個杯相似,美好年代就👍,幸福堂就👎)珍珠煙軔帶有黑糖味🤗而飲品香濃幼滑,無論飲品同珍珠一樣做得出色❣️ 冰心荔枝梳乎釐果凍面頭一層原味梳乎釐,再加玫瑰🌹荔枝奶霜醬,而底層就係涼陣陣嘅荔枝果凍😊層次豐富,未食就梗係要先打卡啦個樣咁靚🤩最吸引嘅就係下層嘅果凍,荔枝味好香😁吾假,仲有兩大粒荔枝肉🤗夏天食就岩哂珍珠奶茶梳乎厘果凍就有黑糖珍珠,梳乎釐同奶茶果凍😊黑糖珍珠亦都系吾錯😋有黑糖味之餘又煙軔,而梳乎厘不過不失🙂奶茶果凍茶味都較為凸出!甜度偏低,食完都吾會膩😉食食吓發現原來仲系同西餐廳合作,可以食完甜品再食埋個晚餐先走亦都得😋好方便!
(飲品同幸福堂個杯相似,美好年代就👍,幸福堂就👎)

2018-11-13 85 瀏覽
烤歐蕾波波茶 ($34)評分:6/10.有一樣嘢,叫左好飲💁但唔抵飲。大部分黑糖飲品其實都不外如是,當要自己俾錢買嘅時侯.......其實我飲番實力派天仁 😎 已經夠晒皮見店員整嘢飲整咗好耐,唔知係因為臨收舖材料有限定點 😅 但感受到佢地其實好攰好煩躁 😅😅 珍珠奶茶班戟如果晏去差唔多可以肯定一定賣晒美好年華話台灣好出名,但見嚟到香港好似都跌咗 watt~ 😗 冇法啦咁遠嚟到一定大個八折。烤歐蕾同奶蓋嘅分別應該唔大,味道我其實飲唔出差幾遠。原本諗住會滑口啲,結果.....ok 咁啦 🤷 不過又係 Size 系新派奶茶嘅 size (笑 已經冇大大杯嘅歌仔唱味道其實冇咩大問題嘅,黑糖珍珠甜度都挺好的。我諗主要係黑糖乜乜乜魔力就嚟散去 😙 香港人又要再搵過第二樣嘢食追過嚕
烤歐蕾波波茶 ($34)
評分:6/10.

有一樣嘢,叫左好飲💁但唔抵飲。

烤歐蕾波波茶

2018-11-10 1957 瀏覽
珍珠奶茶梳乎厘 $68今次係我第二次食珍奶味梳乎厘pancake 兩次既經驗都幾唔錯首先最搶鏡又係珍珠珍珠珍珠 重覆三次因為真係好食同足料 煙煙韌韌口感好 珍珠潮又足夠連埋梳乎厘一齊食到尾梳乎厘分兩塊 連埋珍珠奶茶口味既醬其實都唔少野 奶茶味醬比較重口味 為左視覺效果餐廳將較多既醬集中放係其中一塊梳乎厘面 我會掃勻去兩塊度食 咁就剛剛好 無過甜又唔會過漏呢份產品係餐牌上有手指公 我覺得都值得讚好既 整體珍珠同奶茶醬同梳乎厘配搭幾適合 有加乘原味梳乎厘 $58通常食梳乎厘pancake我都會試原味先 今次同時食珠珠奶茶味同原味 有比較之下我會推薦後者原味梳乎厘無跟醬 梳乎厘面就跟左塊燒過既焦糖同埋砂糖 相比餐牌其他梳乎厘選擇會無咁重口味 雖然稍為乾身 不過就會無咁膩 pancake幾挺身 唔係空氣感果類 由於光線暗花多左時間影相 食果陣已經凍左 >< 由於整法同口感唔係我杯茶 加上另一份珍珠奶茶味雖然貴少少 不過份量用料都勝過呢份 所以建議大家試左餐廳推介讚好果啲產品先珍珠奶茶梳乎厘果凍 $42是日珍珠奶茶日 先黎一份未見過既創意新品珍奶梳乎厘果凍美好年代既珍珠令我印象非
珍珠奶茶梳乎厘 $68

原味梳乎厘 $58

珍珠奶茶梳乎厘果凍 $42
是日珍珠奶茶日 先黎一份未見過既創意新品珍奶梳乎厘果凍
美好年代既珍珠令我印象非常深刻 大粒飽滿有咬口 有留意開我ig都知我算飲過唔少珍奶 呢度既珍珠質素係當中都可以排得上號
然後就係梳乎厘層同底下既果凍 疏乎厘幾堅挺 唔係某啲梳乎厘pancake果種空氣感 我係連珍珠或者果凍一齊食 珍珠好食又夠多 果凍都幾有奶茶味 最緊要又夠凍 所以都覺得唔錯
份果凍睇落唔大杯 食落覺得其實份量剛剛好 綜合創意同質素可以一戰 無記錯都係餐廳推介產品之一

烤布蕾波波茶 $34
哩間鋪開黎香港其實有d期待 因為聽講台灣都要排長龍🤣但我星期六去唔使排隊都有位坐 可能太新未有人知呱🤣
作為黑糖珍珠鮮奶既粉絲 當然要試下哩個齊集烤布蕾 奶蓋 鮮奶 黑糖珍珠於一身既台式飲品會係點樣☺️因為睇左好多review大家都麻麻地 所以原本飲我都有心理準備😂點知飲落好岩我口味 成為左我心目中既top 3☺️☺️☺️
點解我會覺得好飲 因為唔甜又重奶味又係厚鮮奶質感 黑糖味又唔會太over 即係太甜 珍珠又好食囉☺️☺️ 我覺得真係唔錯 又奶到面層既creme brûlée 然後又有芝士奶蓋溝鮮奶 黑糖珍珠又夠彈牙又夠咬口 然後又有黑糖香味 重點係佢唔甜 岩我哩d怕甜既中女🤣不過如果你追求黑糖既甜味 可能哩杯野會唔岩你 因為佢係奶味濃滑 遮蓋左少少黑糖既甜味 不過我本身愛上飲黑糖鮮奶都係因為飲厚奶溝甜黑糖珍珠既感覺 唔中意成杯都係黑糖甜味但奶味俾冰溝淡左變奶水🤣🤣🤣
哩杯野都幾溜下 飲完我已經飽左🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️希望下次飲都保持到哩個水準